Februar, 2005 No. 4

pomogao                                 Specijalni savetnik kompanije US Stil Tomas Feral posetio Asocijaciju medija
BUDUĆA SARADNJA JOŠ BOLJA

Dalji razvoj saradnje američke kompanije US Stil sa domaćim medijima i učešće u aktivnostima Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija, bila je osnovna tema razgovora prilikom posete specijalnog savetnika za PR ove komapnije, gospodina Tomasa R. Ferala sedištu Asocijacije. Tokom razgovora sa predstavnicima Asocijacije gospodin Feral izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa medijima i Asocijacijom i izneo uverenje da će u narednom periodu zajedničke aktivnosti biti proširene i obogaćene novin sadržajima. Uvaženi gost preneo je tokom susreta i veoma interesantna iskustva u oblasti saradnje sa medijima multinacionalne kompanije US Stil u Slovačkoj i drugim zemljama. i izrazio uverenje da će i ubuduće ova kompanija pružati podršku i pomoć u realizaciji projekata Asocijacije medija.
U okviru razgovora, kojem su prisustvovali i najbliži saradnici gospodina Tomasa Ferala iz kompanije Nju Moment bilo je reči i o direktnom učešću i pomoći u organizaciji međunarodnog medijskog skupa, kao i pripremi specijalizovanih seminara za novinare, koje priprema Asocijacija medija.
Prva iskustva izdavača i trgovaca u primeni zakona o PDV
NOVE CENE I BOLJA ORGANIZACIJA

Iskustva u primeni Zakona o PDV u novinsko-izdavačkim i trgovinskim kućama su raznovrsna, ali niko nije mogao da kaže da je finansijska situacija sada bolja nego ranije. Ovo tim pre što još nikom Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija, nije vratilo onaj deo sredstava na koji imaju pravo. Pored toga, ispostavlja se da ni izdavači, ni trgovci nisu sigurni da li su u potpunosti i pravilno primenili ovaj zakon.
Izdavači, čak i oni najuspešniji, nemaju dilemu: sa važećim cenama listova i časopisa, a uz povećane cene usluga i papira, kao i uvedeni PDV – gubici su neizbežni. Zato je neophodno povećati cene i bolje urediti odnose sa prodajnim firmama.
- Predlažemo da se u najskorije vreme okupe distributeri, a zatim i izdavači i da, zajedno sa predstavnicima Ministarstva finansija, razjasnimo sve dileme i sporne situacije – kaže nam Nataša Bjeljac, predstavnik «Global pressa». – Neki izdavači zameraju nam da, kao distributer, imamo komplikovane procedure i zahteve, a mi to radimo na osnovu naših tumaćenja zakona i iskustava naših partnera iz sveta. Zato i iniciramo da se u Asocijaciji novinskih izdavača i elektronskih medija održe nove konsultacije i da u najkraćem roku svi radimo na isti način.GOŠĆA IZ GRČKE U ASOCIJACIJI MEDIJA

Mogući oblici saradnje grčkih diplomata, akreditovanih u našoj zemlji sa medijskim kućama bila je osnovna tema razgovora prilikom posete gospođe Mariane Varvarigu, novog atašea za štampu ambasade Grčke u Beogradu Asocijaciji novinskih izdavača i elektronskih medija. O aktivnostima Asocijacije i njenih članica, medijskih kuća, gošću je upoznao izvršni direktor Zoran Papić.
U razgovoru je istaknuta zajedinčka potreba da se u narednom periodu organizuju susreti i razgovori koji će doprineti razvoju saradnje grčkih institucija i privrede sa domaćim medijima i najširom javnošću. Gospođa Varvarigu izrazila je spremnost da svojim angažovanjem doprinese ovom cilju, kao i da grčke firme, koje već deluju na našim prostorima, uspostave još bolje kontakte sa ovdašnjim medijima.


PO IZMENJENOM ZAKONU PONOVO EVIDENCIJA

Vlada Srbije utvrdila je 17. februara predlog izmena Zakona o javnom informisanju, kojima je predviđena evidencija javnih glasila i produžen rok za privatizaciju štampanih medija, koji se finansiraju iz javnih prihoda. Kako je rečeno agenciji Beta u vladi, predlogom izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju predviđena je evidencija medija kod Ministarstva za kulturu kako bi bio utvrđen njihov tačan broj, rasprostranjenost i vlasnička struktura. Izmenama zakona predviđeno je i da rok za privatizaciju štampanih medija, čiji su osnivači republika, lokalna saouprava, ili preduzeća koja su u pretežnom delu u državnoj svojini, bude produžen sa sadašnje dve na tri godine. Prema odredbama važećeg zakona, taj rok ističe 22. aprila ove godine. Produženje roka nedavno je zatražilo od Ministarstva kulture Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), navodeći da se sa tim složio i ministar Dragan Kojadinović. Prema predlogu NUNS-a, sporna odredba Zakona o javnom informisanju trebalo bi da bude usaglašena sa rokom koji je određen Zakonom o radiodifuziji za radio i televizijske stanice iste osnivačke i vlasničke strukture, a koji ističe 18. jula 2006. godine.


PRESTAO DA IZLAZI «BALKAN»

Redakcija beogadskog dnevnika "Balkan" saopštila je da od 9. februara taj list neće izlaziti, jer je blokiran račun izdavača lista "Dženeral pablika", zbog čega nema novca za plate zaposlenih i štampanje lista.POČETAK AKCIJE PROTIV PIRATA

Beogradska policija zaplenila je od 4. do 7. februara oko 18.000 CD, DVD i DVX piratskih izdanja, a privela je 55 osoba, osumnjičenih za nelegalnu prodaju tih izdanja. MUP Srbije saopštio je 7. februara da je pet osoba zadržano u dvodnevnom pritvoru zbog sumnje da su odgovorne za neovlašćeno korišćenje autorskog i drugog srodnog prava i nedozvoljenu trgovinu. Prema navodima Antipiratske asocijacije SCG, udeo piratskih CD i DVD izdanja na tržištu Srbije je između 93 i 97 odsto. U Bugarskoj, koja je donedavno, uz Rusiju, bila najveći evropski proizvođač nelicenciranih sadržaja na CD-u i DVD-u, udeo takvih izdanja smanjen je na oko 50 odsto. U Srbiji je u upotrebi i 73 odsto nelegalizovanog "Majkrosoftovog" softvera, što je dvostruko više od evropskog proseka, a trostruko više nego u SAD.NOVI SAJT NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obnovilo je svoju internet prezentaciju (www.nuns.org.yu), na kojoj se sada mogu naći informacije o toj organizacji, njegovim aktivnostima, problemima, kao i pogodnostima za članove. Na sajtu NUNS-a postavljene su i mnoge korisne informaicje, poput kontakt adresa domaćih i svetskih medija, konkursa za usavršavanje i stipendije, izdanja "Dosijea"... Sajt sadrži i rubriku "NUNS-ova berza" sa podacima o ponudama za posao, prodaji tehnike i slično. Podatke za tu rubriku trebalo bi slati na adresu nuns.sajt@ptt.yuIZABRAN SAVET RADIODIFUZNE AGENCIJE

Skupština Srbije izabrala je 17. februara osam članova novog Saveta Republičke agencije za radiodifuziju, među kojima je i troje dosadašnjih. Ponovo su izabrani Vladimir Cvetković, Nenad Cekić i episkop jegarski Porfirije, a u Savetu će biti Aleksandar Vasić, Svetozar Stojanović, Velimir Milošević, Goran Karadžić i Slobodan Đorić, dosadašnji v.d. generalnog sekretara Saveta i jedan od autora nacrta zakona o radiodifuziji. U Savet za radiodifuziju izabrana su tri kandidata resornog skupštinskog Odbora i po jedan kandidat Skupštine Vojvodine, univerziteta, nevladinih organizacija i udruženja građana, crkava i verskih zajednica, kao i udruženja radiodifuznih javnih glasila, novinara, filmskih radnika i kompozitora. Izabrani članovi trebalo bi da izaberu devetog člana Saveta, koji mora da bude sa Kosova. Time bi bilo omogućeno konstituisanje Saveta. Skupština je izabrala nove članove Saveta iako je ranije bilo predviđeno da tek 18. februara bude održan javni razgovor sa njima u parlamentu, kako bi poslanici mogli da bolje upoznaju kandidate. Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Medija centar i udruženja kompozitora i dramskih umetnika, nisu učestvovali u usaglašavanju kandidata, uz obrazloženje da je izmenama Zakona o radiodifuziji ozbiljno narušena njihova ideja o Savetu kao nezavisnom ekspertskom telu.NOVI UPRAVNI ODBOR «STUDIA B»

Skupština grada Beograda imenovala je novi Upravni odbor gradske Radio-televizije "Studio B", za čijeg je predsednika izabrana nekadašnja novinarka te stanice Gordana Vitomirov. Članovi UO u naredne četiri godine su i Igor Ivanović, Vladimir Ranković, Vladimir Goati, Aleksandar Arsenijević i Nemanja Mitrović.U RTS-u NAJAVLJEN ŠTRAJK

Sindikati zaposlenih u Radio-televiziji Srbije najavili su za 3. mart jednočasovan štrajk upozorenja, zahtevajući zaključenje Pojedinačnog kolektivnog ugovora, na osnovu teksta koji su usaglasili sa poslodavstvom i dostavili Ministarstvu kulture Srbije 9. novembra prošle godine. Sindikati traže i primenu Zakona o radiodifuziji i utvrđivanje stalnih izvora finansiranja RTS. Štrajk će biti održan u skladu sa zakonom, a zaposleni neće napuštati radna mesta.
PO NOVOM ZAKONU ZATVOR ZA NOVINARE

Predlog novog Krivičnog zakonika Srbije predviđa zatvorske kazne u oblasti javnog informisanja, kako za novinare, tako i za one koji posredstvom medija učestvuju u javnom životu, ali i za predstavnike državnih organa. Za neovlašćeno iznošenje informacija iz nečijeg ličnog, ili porodičnog života, koje mogu škoditi njegovoj časti, ili ugledu, predviđena je novčana, ili zatvorska kazna do šest meseci. Ako je to učinjeno posredstvom medija, ili na javnom skupu, kazna zatvora je do jedne godine, odnosno do tri – ako su iznete informacije dovele, ili mogle dovesti do teških posledica za oštećenog. Predložena je i zatvorska kazna do jedne godine za neovlašćeno objavljivanje spisa, portreta, fotografije, filma, ili fonograma ličnog karaktera. Zatvorske kazne predviđene su i za neovlašćeno prisluškivanje, snimanje i fotografisanje, uvredu i klevetu, ali i za sprečavanje slobode govora i javnog istupanja. Za uvredu je predviđena novčana, ili kazna zatvora do tri meseca, odnosno do pola godine - ako je učinjena posredstvom medija, ili na javnom skupu. Novčana ili kazna zatvora do šest meseci predviđena je i za klevetu, odnosno iznošenje neistinitih informacija koje mogu škoditi časti, ili ugledu onih na koje se odnose. Ako je kleveta učinjena u medijima ili na javnom skupu, zaprećena je kazna do jedne godine, odnosno do tri, ako je reč o teškim posledicama po oštećenog. Na osnovu odredbi o zaštiti izvora informacija, mediji ne bi morali da otkriju sudu, ili drugom nadležnom organu identitet autora ili izvora informacije, osim ako je reč o krivičnom delu za koje je minimalno zaprećena kazna zatvora od pet i više godina ili je to neophodno da bi se takvo delo sprečilo. Za uskraćivanje ili ograničavanje slobode govora ili javnog istupanja predviđena je zatvorska kazna do jedne godine. Službeno lice, koje učini to delo, moglo bi da dobije do tri godine zatvora. Predlog zakona predviđa prevashodno odgovornost autora informacije, a u određenim slučajevima odgovornog urednika, ili njegovog zamenika, odnosno izdavača, štampara ili proizvođača.»SPENS MEDIA CENTAR» OTVARA VRATA

Sredinom marta u SPC "Vojvodina" startovaće "Spens media centar" kao medijsko središte grada u kojem će se održavati konferencije za novinare i druge vrste promocija, po ugledu na beogradski Medija centar. Prema rečima Nenada Đuretića, "Spens media centar" biće javni servis za obaveštavanje novosadske i šire javnosti. Pomoćnik direktora za marketing SPC "Vojvodina" Ljubiša Despotović izjavio je 16. februara da će biti potpisani ugovori sa gradskim javnim i komunalnim preduzećima čiji će predstavnici na redovnim konferencijama za novinare obaveštavati građane o svom radu. "Spens media centar" biće opremljen sa nekoliko kompjutera i internet vezom, pripremaće pres kliping, a imaće i veb sajt, kao i poseban pres klub.KORISNA KNJIGA ZA NOVINARE

Knjiga "Odnos s medijima" grupe autora (Dejan Verčić, Franci Zavrl, Petja Rijavec, Galjina Ognjanov i Andrea Brbaklić) predstavljena je 18. februara u Medija centru, koji je jedan od izdavača te publikacije, pored agencije Prestop. Knjiga se može nabaviti u knjižarama u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u Banjaluci. Kako je na promociji rečeno, pored toga što na jednom mestu objedinjuje precizne i korisne podatke i uputstva, u ovom svojevrsnom priručniku za odnose sa medijima upoređeni su zakonodavni kodeksi i praksa Srbije i država u kojima je ova knjiga najpre objavljena.OD SADA PUBLIKACIJE I NA UKRAJINSKOM

Budžet novoformirane novinske ustanove "Ridne slovo", koja će objavljivati na ukrajinskom jeziku, iznosi 7,3 miliona dinara, odlučio je 11. februara privremeni Upravni odbor te kuće. Predsednik Upravnog odbora Slavko Mikitišin rekao je agenciji Beta da će tim sredstvima biti finansirana kupovina osnovne opreme neophodne za rad te ustanove, kao i plate zaposlenih. "Ridne slovo" će ove godine izdavati novine i jedan godišnji kalendar, ili almanah. To je prva novinsko-izdavačka ustanova na ukrajinskom jeziku u Srbiji i Crnoj Gori. Registrovana je 4. februara, a vršilac dužnosti direktora je novinar iz Kule Eugen Kuleba. Novine "Ridne slovo" izlaziće dva puta mesečno, a finansiraće ih Izvršno veće Vojvodine. Mikitišin je rekao da će novine izlaziti na ukrajinskom i srpskom jeziku, "jer pripadnici ukrajinske nacionalne manjine nisu imali prilike da u školi nauče savremeni ukrajinski književni jezik, nego se koriste samo govornom varijantom jezika".FOTOTIPSKO IZDANJE «NOVINA SRBSKIH»

Narodna biblioteka Vuk Karadžić štampala je fototipsko izdanje Novina srbskih, koje su prvi put izašle u Kragujevcu 5. januara 1834. godine. Novine srbske su prve srpske novine štampane u Srbiji o državnom trošku, a njihov pokretač i urednik bio je Dimitrije Davidović, pisac Sretenjskog ustava i prvi ministar prosvete. Iako su Novine srbske bile prvo javno, zvanično glasilo državnih organa i institucija, u njima su objavljivane i prve domaće reportaže, a na njihovim stranicama ostala su zabeležena autentična svedočenja o društvenim, političkim i vojnim prilikama u Srbiji i Evropi iz tog perioda.GLAS PROTIV UBISTAVA NOVINARA

PARIZ - Svetska asocijacija novina (WAN) upozorila je 17. februara na alarmantan broj ubijenih novinara u poslednjih desetak dana i pozvala nadležne vlade da preduzmu hitne i sveobuvatne istrage o tim zločinima. Od početka godine ubijeno je osam novinara, od kojih je šest stradalo u poslednjih desetak dana, saopštila je WAN. Ova asocijacija ukazala je i da najnoviji bilans žrtava među novinarima, koji predstavlja tragični nastavak trenda iz prošle godine, kada je širom sveta poginuo 71 predstavnik "sedme sile". Generalni direktor WAN Timoti Bolding izjavio je da je ta organzacija zgrožena eskalacijom nasilja prema novinarima, kao i trendom nastavka nekažnjavanja tih zločina u mnogim zemljama. WAN je najavila da će tom problemu posvetiti i svoje aktivnosti povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.NOVIH MEDIJA NIKAD VIŠE

PARIZ - Prošle godine pokrenuto je više štampanih medija u Nemačkoj nego ukupno u poslednjih 60 godina, saopštila je 15. februara Svetska asocijacija novina (WAN), navodeći da je među tim novim izdanjima i nekoliko tabloida. Jedan od novih listova je i "Di Velt Kompakt", manja i mlađa sestra nemačkog nacionalnog dnevnika "Di Velt", čiji će urednik Jan-Erik Peters predstaviti to izdanje na 12. Svetskom forumu urednika, koji će biti održan u Seulu, u okviru Svetskog novinskog kongresa od 29. maja do 1. juna. Program tih skupova moguće je naći na sajtu :
http://www.wan-press.org/seoul2005/U MAĐARSKOJ MALO KORISNIKA INTERNETA

BUDIMPEŠTA – U Mađarskoj se najmanje koristi internet od svih novih članica Evropske unije, navedeno je u izveštaju Evropske komisije. Prema tom izveštaju, svega 25 odsto Mađara koristi internet, što je najniži procenat među novim članicama EU i jedan od najnižih u celoj Uniji. Situacija je gora samo u Portugaliji i Grčkoj, gde internet koristi samo 22, odnosno 21 odsto građana. U Evropskoj uniji internet koristi u proseku 41 odsto građana, a od novoprimljenih zemalja vodi Estonija sa 44 odsto, dok je na drugom mestu Slovenija sa 42 odsto korisnika interneta od ukupne populacije.


SEMINAR ZA MEDIJSKE MENADŽERE

SARAJEVO - Seminar o marketingu, namenjen medijskim menadžerima i direktorima medija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije i Srbije i Crne Gore, biće održan od 14. do 18. marta 2005. u Sarajevu, u organizaciji Mediacentra (www.media.ba). Rok za prijavljivanje za učešće na tom skupu, pod nazivom "Gde se susreću novinarstvo i biznis" je 20. februar. Kandidati iz Srbije trebalo bi da dostave biografije na engleskom jeziku, kontakt adrese i broj telefona na e-mail adresu: miletic@mediacenter.org.yu. Radni jezik seminara je engleski. Seminar je organizovan u okviru aktivnosti Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope. (SEENPM).


NA KONKURSU 70.000 FOTOGRAFIJA

AMSTERDAM - Nagrada za najbolju novinsku fotografiju u 2004. godini dodeljena je 11. februara Rojtersovoj fotografiji Indijke koja žali nad rođakom poginulim u cunamiju u jugoistočnoj Aziji. Konkurs za najbolju novinsku fotografiju, koji se održava u Amsterdamu, najprestižnije je godišnje takmičenje te vrste. Na konkursu je učestvovalo rekordnih 69.190 fotografija koje je prijavilo 4.266 profesionalnih fotografa iz 123 zemlje. Kao i 2003. godine, u kategorijama vesti dominirale su fotografije iz Iraka, ali i prizori stradanja u cunamiju i krize talaca u školi u ruskom gradu Beslanu.


U RIMU O OGLAŠAVANJU

RIM - Međunarodna konferencija o oglašavanju, na kojoj će biti predstavljene novine u oblasti povećanja prihoda od reklamiranja u štampi, biće održana 24. i 25. februara u Rimu, u organizaciji Svetske novinske asocijacije (WAN). Prema navodima te organizacije, novine koje žele da se izbore sa izazovima današnjeg tržišta trebalo bi da slede primer vodećeg turskog dnevnika "Hirijet", koji je uspeo da znatno poveća prihod od oglašavanja. Više od 350 izdavača, direktora marketinških agencija i drugih predstavnika štampanih medija iz oko 70 zemalja učestvovaće na konferenciji, organizovanoj u saradnji sa Italijanskom federacijom novinskih izdavača (FIEG). Program, lista učesnika i formulari za prijavljivanje mogu se naći na sajtu WAN: http://www.wan-press.org/rome2005/


VIŠE FUZIJA – MANJE KUPOVINA

LONDON - Konsultantska kuća Praisvoterhaus Kupers (PwC) predviđa da će se ove godine u Evropi na planu medija obaviti 110 fuzija. Prošle godine vrednost transakcija po osnovu okrupnjavanja medija dostigla je 16,3 milijarde eura, što je porast od 14 na 97 procenata. Ukupna vrdnost preuzimanja, odnosno kupovine malih medijskih firmi je u prošloj godinu u odnosu na 2003. manja za tri procenta.


«AUTO MOTOR UND SPORT» U HRVATSKOJ

ZAGREB - Od 24. januara u Hrvatskoj izlazi licencno izdanje renomirane automobilske revije «Auto motor i sport», kao zajedničko izdanje Motor Presse iz Študgarta i Motor Presse Hrvatska iz Zagreba. Početni tiraž ovog izdanja u Hrvatskoj je 25.000 primeraka, a cena 2,60 evra. Hrvatska je 19. zemlja u kojoj izlazi ovaj licencni časopis.


U AMERICI STARTUJE NEMAČKI PROGRAM

VAŠINGTON - Krajem februara televizijske stanice «Pro 7» i «Sat 1 Welt» počinju emitovanje 24-časovnog programa na području SAD, za gledaoce čiji je maternji jezik nemački. Program se iz Nemačke šalje putem satelita, a gledaoci u Americi mogu ga primati ako se pretplate uz mesečnu naknadu od 13 do 15 dolara. Ovaj program prikazivaće, pored ostalog, subotnje i nedeljne utakmice nemačke fudbalke lige, kao i komedije, filmove i vesti, koje emituju Sat 1, Pro 7, Kabel 1 i N 24. Ciljna grupa je milion nemačkih gledalaca, koji žive ili borave u SAD.ISTORIJSKI KANAL NA «PREMIJERI»

U okviru raznovrsnih paketa televizijskih programa koje, uz posebnu pretplatu, nudi «Premijera» od aprila će početi da se emituje i novi dokumentarni program sa istorijskim temema. Partner u realizaciji ovog projekta je i izdavač časopisa «Špigl», čija produkcijska firma realizuje emisije «Špigl TV».NOVA PONUDA ILUSTRACIJA

Narudžbine grafičkih ilustracija za medije, koje su se do sada mogle poručivati i primati preko «News aktuel» serrvisa sada se mogu dobiti i preko «Globus datenbanke». Ove dve firme nude svoje usluge i već gotove ilustracije na internet adresi:
http://db.globus.pictures.de/
«CEBIT» U MNOGIM SPECIJALCIMA

Povodom svetskog sajma kompjuterske opreme CeBIT, koji se održava od 10. do 16. marta u Hanoferu, mnoge redakcije, ne samo specijalizovanih, već i časopisa za najširu publiku, pripremaju specijalna izdanja, ili obimne dodatke, gde će biti detaljno predstavljene sajamske novosti i proizvodi. Tako će i dva «ljuta» konkurenta «Špigl» i «Fokus» istoga dana, 7. marta izaći na nemaćko tržište sa «specijalcima» posvećenim CeBIT-u
.OD «ŠPRINGERA» RUSKIM DIZAJNERIMA

MOSKVA - Poslednjeg dana februara trebalo bi da satrtuje rusko izdanje poznatog dizajn magazina «Wallpaper». Ovo licencno izdanje Špringera u Rusiji će voditi glavni urednik Julija Korsounskaja (38), a izlaziće jednom mesečno.
GRCI POKREĆU MAGAZIN

U martu počinje da izlazi menačko-grčki magazin Neafon, sa temama o kulturi, prirodi i raznim događajima. Ciljna gupa su Grci, koji žive u Nemačkoj. Neafon će izlaziti svakog drugog maseca, a početni tiraž je 28 hiljada primeraka. Po ceni od pet eura ovaj časopis će moći da se nabavi u kioscima na železnićkim stanicama, ili u pretplati.
UZ ČASOPIS I ZDRAVSTVENI LEKSIKON NA CD-u

«Zdrav život» je naslov specijalnog izdanja Redakcije «Šterna» koje će se pojaviti na tržištu 31. marta. Ovaj časopis bavi se temom depresije a uz njega izdavač nudi i CD rom «Veliki Bertelsmanov zdravstveni leksikon». Magazin sa CD će koštati 6,95 evra, a bez CD 3,50 eura.
NAJPOSEĆENIJI SAJTOVI

Stranice veb-sajta «T-online» sa više od jedne milijarde poseta, i u poslednjem mesecu prošle godine zadržale su poziciju najposećenijih. Prema podacima agencije IVW, koja prati posećenost sajtova na internetu, ovaj sajt je čak zabeležio i povećanje broja poseta za 11,8 procenata u odnosu na prethodni mesec. Na drugom mestu po posećenosti je sajt «Mobile.de», koji je u poslednjem mesecu prošle godine imao 667 miliona poseta. Treći sajt po broju posetilaca je «RTL.de», koji pripada najgledanijoj televizijskoj stanici, a na četvrtom mestu je veb-sajt «Bild.de».
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST