Februar, 2005 No. 3

pomogao                                 Novi nemački ambasador posetio Asocijaciju medija
DOBRODOŠLICA I NASTAVAK SARADNJE


Glavni urednici beogradskih medija priredili su 3. februara u sedištu Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija večeru i razgovor sa novoimenovanim ambasadorom SR Nemačke u SCG, gospodinom dr Andreasom Cobelom. Ugledni novinari izrazili su dobrodošlicu ovom diplomati, koji je tokom svoje radne karijere takođe bio i novinar, i izneli uverenje da će biti nastavljena uspešna saradnja i pomoć koju je njegova zemlja pružila Srbiji i Crnoj Gori posle oktobarskih promena 2000. godine. Domaćini su naglasili da se i u narednom periodu očekuje pomoć koju su nemačke institucije u najrazličitijim oblicima dale našim medijima.
Predstavnici Asocijacije medija posebno su izrazili očekivanje da će biti realizovano više projekata vezanih za dalji razvoj medija, koji su u prethodnom periodu dogovoreni sa Ambasadom SR Nemaccke i nadležnim institucijama u ovoj zemlji. Ambasador Cobel izrazio je zadovoljstvo susretom sa predstavnicima uglednih medija, članova Asocijacije i istovremeno uverenje da će saradnja biti još intenzivnija.


IZDAVAČI I TRGOVCI O POBOLJŠANJU PRODAJE

Predstavnici novinsko-izdavačkih kuća i menadžeri najuglednijih i najvećih firmi koje sa bave prodajom štampe razgovarali su 2. februara o kvalitetu i potrebi unapređenja prodaje štampe. Zajednička poruka i dogovor sa ovog skupa je da postoji potreba stalne komunikacije i aktivnosti koje će doprineti uspešnijem poslovanju, a to znači i većem plasmanu novina i časopisa na našem tržištu.
U uvodnom izlaganju na ovom skupu, predsednik Upravnog odbora Asocijacije Manojlo Vukotić istakao je potrebu da se definišu standardi u procesu prodaje štampe, da se zajednički utvrde prioriteti i da ih ubuduće i izdavači i trgoci dosledno sprovode.
- Samo na taj način svi možemo uspešnije poslovati i to u izuzetno teškim uslovima, kada je kupovna moć građana slaba, kada smo dobili i novo opterećenje primenom zakona o PDV, kada pojedini učesnici u ovom lancu pokušavaju da se služe i nekorektnim sredstvima da bi prodali više primeraka nekog izdanja – istakao je Vukotić. – Želja i namera svih izdavača u Asocijaciji je da otvorimo stalni dijalog i dogovaramo se o aktivnostima i uslovima koji će za obe strane biti podjednako povoljni.

U diskusiji su, pored ostalih učestvovali i Momčilo Đorgović (Nedeljni telegraf), Darko Ribnikar (Politika N&M), Nebojša Đokić (Štampa), Ranica Đorđević (Politika - prodaja), Dušan Vuksanović (Futura Plus)… kao i predstavnici drugih izdavača i distributerskih kuća koji su iznosili primere iz svakodnevne prakse i predloge kako bi trebalo da se unapredi kvaliutet prodaje.
Učesnici su zaključili da se nastave razgovori po konkretnim temama i da ovaj oblik kontakata može dati vidljive rezultate.


“GLOBAL PRESS” U ASOCIJACIJI MEDIJA

Od ovog meseca među pridruženim članovima Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija je i firma “Global press”, čija je misija da na tržištu Srbije i Crne Gore organizuje i obavlja distribuciju strane i domaće štampe po evropskim standardima, kao i izvoz domaće štampe na strana tržišta. “Global press” je prva firma sa ovakvom delatnošću, koja je pristupila Asocijaciji procenivši da će biti obostrano korisno da se uspostavi kontakt sa ostalim medijskim i drugim kućama, članovima.
Kompanija je osnovana 2001. godine i od tada se intenzivno razvijala u pogledu broja mladih i visoko motivisanih ljudi u timu, kao i broja i količine distribuiranih naslova kao i broja kupaca i prodajnih mesta. Kada je reč o stranoj štampi, “Global Press” već važi za prvog nacionalnog distributera sa više od 1.400 internacionalnih publikacija na srpskom tržištu štampe, a kada je reč o domaćim izdavačima ova kompanija ima ekskluzivne ugovore za distribuciju i izvoz nekih domaćih revijalnih izdanja, kao i ekskluzivne ugovore sa modernim maloprodajnim lancima kao što su «Mercator», «Vero», OMV, «Delta M diskonti» i drugi.
Preduzeće "Global Press" je vlasništvo "Hachette Distribution Services" (HDS) iz Francuske, i firme "Distriest" iz Slovenije.


U Asocijaciji medija okupili se glavni urednici i menadžeri
USPEH ZAJEDNIČKA ŽELJA

Glavni urednici i menadžeri velikog broja štampanih i elektronskih medija okupili su se na prijemu u sedištu Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija da na početku godine požele jedni drugima veće tiraže, slušanost i gledanost programa, kao i da u dobroj i kolegijalnoj atmposferi iniciraju bolju saradnju ubuduće.
Ovom susretu prisustvovao je i Dragan Kojadinović, ministar kulture u Vladi Srbije. Gostima se u ime Upravnog odbora Asocijacije obratio predsednik Manojlo Vukotić, Pored novogodišnje čestitke i želje da ova poslovna godina svim medijima bude uspešnija od prethodne, gospodin Vukotić je izneo i predlog da se u najskorije vreme predstavnici medija okupe i zajedno naprave dogovor o korektnom međusobnom odnosu, uvažavanju i poštovanju profesionalnih pravila ponašanja.
Prisutne je pozdravio i izvršni direktor Asocijacije medija, Zoran Papić izrazivši želju da se što više medija i medijskih kuća, koje još nisu postale članice ove poslovne organizacije, što pre aktivno uključe i tako daju doprinos ukupnom razvoju ove privredne delatnosti.
ISLANĐANI NAJVIŠE ČITAJU
Prema podacima Svetske asocijacije novina (WAN) ovo je rang lista prvih petnaest zemalja prema broju prodatih dnevnih listova na 1.000 stanovnika u 2003. godini.

Island
705,9
Norveška
684,0
Japan
646,9
Švedska
590,0
Finska
524,2
Bugarska
472,7
Makau
448,9
Danska
436,6
Švajcarska
419,6
Velika Britanija
393,4
Austrija
377,5
Singapur
339,6
Kanada
337,3
Nemačka
321,9
Holandija
318,9

Srbija i Crna Gora ne nalaze se na ovoj rang-listi, ali nepotpuni podaci govore da se dnevno proda manje od 80 primeraka dnevnih listova na 1.000 stanovnika.
U toku procedura za usvajanje Zakona o oglašavanju
PROTIV PRIVREDE, MEDIJA I POTROŠAČA

Grupacija marketinških agencija (GMA) pri Privrednoj komori Srbije najavila je da će Ministarstvu trgovine, turizma i usluga uputiti zahtev za izmenu Predloga zakona o oglašavanju.
Predstavnici GMA su kao sporne članove ovog zakona, koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri, naveli one kojima se ograničava, ili potpuno zabranjuje reklamiranje duvanskih i alkoholnih proizvoda. Predstavnici marketinških agencija, takođe, smatraju da su odredbe tog zakonskog predloga u direktnoj suprotnosti sa akcijama pospešivanja izvoza koje planira Privredna komora Srbije, kao i da se njima sputava stvaranje nacionalnih brendova i destimuliše tržišno poslovanje.
U saopštenju Grupacije navodi se i da Predlog zakona "ograničava medije kojima se umanjuje prostor za zaradu, oglašivače i proizvođače koji će uz teškoće promovisati svoje proizvode i usluge, ali i građane čija potrošačka prava nisu zaštićena".
Predlog zakona o oglašavanju, koji je Vlada Srbije uputila parlamentu na usvajanje, uvršten je i internet u spisak medija na koje se odnosi. Internet se, prema predlogu zakona, takođe koristi za oglašavanje, pa je zabranjeno slanje elektronskih oglasnih poruka bez prethodne saglasnosti primaoca i sankcionisano je slanje oglasnih poruka s lažnim identitetom oglašivača. Udruženje korisnika telekomunikacija saopštilo je da će se potruditi da tokom razmatranja zakona formuliše u vidu amandmana određena rešenja koja bi poboljšala Vladin predlog.


Potpisan sporazum o vlasničkoj transformaciji medija čiji je osnivač SCG
VLASNIČKE PROMENE PO ZAKONIMA REPUBLIKA

Vlasnička transformacija medija, čiji je osnivač državna zajednica, obavljaće se prema Zakonu o privatizaciji Srbije, proizilazi iz sporazuma koji su 1. februara potpisali srpski ministar kulture Dragan Kojadinović i crnogorska ministarka Vesna Kilibarda. Sporazumom o osnivačkim pravima saveznih javnih ustanova Tanjug, lista "Borba" i delova koji su proizašli iz novinsko-izdavačkog preduzeća "Borba", kao i Radio Jugoslavije (SCG), TV JU Info, Filmskih novosti i Jugoslovenskog pregleda, koji je prethodno usvojio i Savet ministara SCG, predviđeno je da buduća privatizacija medijskih kuća SCG bude obavljena na osnovu zakona o privatizaciji države-članice na čijoj se teritoriji ti mediji nalaze.


«BORBA» U NOVOM IZDANJU

Dnevni list "Borba" izašao je 15. januara u novom formatu, sa novim izgledom i sadržajem, kao dvobroj na 32 strane i dodatkom na engleskom jeziku, namenjenom stranim institucijama i pojedincima u SCG. To izdanje "Borbe", kako je najavila redakcija, besplatno je podeljeno u tiražu od 100.000 primeraka na kioscima širom zemlje. Redakcija "Borbe", kako je navedeno, ojačana novim snagama i sa novim menadžmentom, namerava da tržištu SCG ponudi list ozbiljnog izgleda, oslonjen na tradiciju, ali i sa snažnom međunarodnom orijentacijom. "Borba" je jedna od medijskih kuća državne zajednice, kojima predstoji vlasnička transformacija.


NOVI MAGAZIN «KAFE VOJVODINA»

Specijalizovani magazin za turizam i ugostiteljstvo "Kafe Vojvodina" počeo je da izlazi u Novom Sadu kao mesečnik. Izdavači su u uvodnom tekstu naveli da žele da taj časopis promoviše turistički potencijal Vojvodine, privuče što više stranih posetilaca i uspostavi komunikaciju vojvođanskih ugostitelja. Izdavač časopisa "Kafe Vojvodina" je Centar za proučavanje alternativa i alternativnu edukaciju "AlterED" iz Novog Sada. Magazin je besplatan i trenutno se distribuira po preduzećima, kompanijama, turističkim agencijama, restoranima i poslovnim i društvenim institucijama.PRIMENA ZAKONA UZ POMOĆ OEBS

Šef Misije OEBS-a u SCG Mauricio Masari ponudio je pomoć službi poverenika za informacije, ali i drugim državnim organima i javnim ustanovama koje sprovode Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja, izjavio je poverenik za informacije Rodoljub Šabić. On je rekao da je ta pomoć ponuđena radi što brže primene zakona. U saradnji sa OEBS-om, u ovom mesecu će početi održavanje okruglih stolova širom Srbije kako bi se građani edukovali o svojim pravima po tom zakonu. Masari je obećao i da će OEBS pomoći pripremu priručnika o primeni zakona.GAŠENJE MEDIJA - NEIZBEŽNO

Srpski ministar kulture Dragan Kojadinović ocenio je 20. januara da tržište u Srbiji ne može da "podnese tako veliki broj medija i da će mnogi od njih biti ugašeni". "Sada su u Srbiji stvoreni uslovi da se, između ostalog, krene sa raščišćavanjem haosa u elektronskim medijima, u etru, jer imamo preko 1.400 radio i TV stanica", rekao je ministar Kojadinović "Glasu Amerike", dodajući da u Srbiji više nema ni jedne slobodne frekvencije.PREDSTAVLJEN KODEKS NUNS-a

Dužnost novinara jeste da sledi profesionalne standarde, brani načela slobode informisanja, štiti pravo na informaciju i bori se za slobodno traženje, primanje i širenje informacija, jedaan je od principa Novinarskog kodeksa Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koji je predstavljen 20. januara. Principi i načela Kodeksa propisuju obavezu novinara da iznosi istinitu, proverenu, celovitu i blagovremenu informaciju i navodi izvor, ali i da zadrži pravo da ga ne otkrije. Novinar je dužan i da se bori protiv iskrivljavanja činjenica i cenzure, da ispravi svaku netačnost koja nanosi štetu, kao i da ne iznosi informacije koje vređaju privatnost. Novinar treba da odbije privilegije koje mogu da utiču na nezavisno obavljanje njegovog posla, a podatke o etničkoj, rasnoj i verskoj pripadnosti ne sme koristiti za diskriminaciju, propisuje Kodeks, štampan i na engleskom i jezicima tri najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji - mađarskom, romskom i albanskom jeziku. Kodeks NUNS-a propisuje i odnos novinara prema činjenicama, vlastima, način pisanja o nasilnim konfliktima i odnos prema vlasnicima i urednicima. Kodeksom se propisuje da novinari odbiju naloge i zahteve urednika koji se kose s osnovnim pravilima profesije, a kao gruba povreda Kodeksa označeni su zahtevi urednika da novinari slede volju i interes vlasnika medija.RTS I «PINK» - NAJGLEDANIJI

Najgledanije TV stanice u Srbiji su Prvi program Radio-televizije Srbije (RTS) i TV Pink, objavile su u januara istraživačke agencije Strateški marketing i AGB Strateško istraživanje (AGBSR). Predstavnici AGBSR konstatovali su da je teško odrediti koja je od te dve stanice gledanija, jer RTS ima 22,7 odsto, a Pink 22,5 odsto gledanosti. Slede BK TV sa 13,2 odsto i TV B92 sa sedam odsto gledanosti. Najgledanija emisija je Dnevnik-2 RTS-a sa 20,7 odsto gledanosti, a sledi latinoamerička serija "Rubi" na Pinku sa 18,4 procenta. Među prvih 15 najgledanijih emisija su i četiri kviza. Lokalne stanice sa najvećim ukupnim nedeljnim auditorijumom su TV 5 Niš, novosadska TV Most i jagodinska TV Palma plus. Najgledanije lokalne stanice u svojim sredinama su: TV Spektri Bujanovac, na drugom mestu je TV Preševo, TV Bor i Jedinstvo Novi Pazar. Istraživanje je rađeno u novembru i decembru 2004. godine.MILOŠU VASIĆU NAGRADA «JUG GRIZELJ»


Novinaru nedeljnika "Vreme" Milošu Vasiću uručena je 21. januara nagrada za dostignuća u istraživačkom novinarstvu "Jug Grizelj" za 2004. godinu, koju dodeljuje istoimena fondacija Grizeljove porodice i grupe novinara. Primajući nagradu Vasić je istakao da mu je posebno drago što je dobio priznanje koje nosi ime njegovog novinarskog uzora i učitelja, te da je to podsticaj da nastavi da radi kako treba i objavljuje "istinu, istinu i samo istinu". Vasić je naglasio da je nagrada podrška svim novinarima koji se bore protiv relativizacije zločina u Srbiji, u kojoj su novinari suočeni sa dilemom da li da se slože sa "akutnom dilemom, da li je u redu ili ne, ubiti čoveka, pa bio on i premijer".
U žiriju su, pored Velimira Ćurguza-Kazimira, bili i Dušan Simić, Antonela Riha, Živorad Kovačević i Helena Krstanović. Nagrada "Jug Grizelj" dodeljuje se od 1991. godine.
«PRAVOSLAVLJE» NA KIOSCIMA


List "Pravoslavlje" Srpske pravoslavne crkve prodavaće se ubuduće na kioscima, a izlaziće dva puta mesečno. U novoj koncepciji i bogato ilustrovane, te novine prodavaće se po ceni od 70 dinara. Predsednik uređivačkog odbora je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.U VALJEVU I 13. RADIO-STANICA

Novoosnovani Radio Kula počeo je 18. januara da emituje program u Valjevu, koji se uglavnom sastoji od narodne muzike i zabavno-komercijalnih emisija, bez informativnih sadržaja. Vlasnik radio Kule je estradni umetnik i stalno zaposleni vozač Teritorijalne vatrogasne jedinice Valjevo, Milan Simić, koji je uspeo da prostorije radija smesti ispod "Kule Nenadovića", kulturno-istorijskog spomenika iz Prvog srpskog ustanka. U Valjevu, osim dva programa Radio Valjeva, trenutno radi i desetak privatnih radio-stanica.
NOVI PROGRAM ZA JUBILEJ

Radio Kragujevac obeležio je 18. januara 35 godina rada. Glavna i odgovorna urednica Radio Kragujevca Jovanka Marović rekla je agenciji Beta da je, povodom tog jubileja, startovala nova programska šema, koja će se zasnivati na "brzim i tačnim informacijama" kako bi stanica postala "gradski servis". Radio Kragujevac ima 30 zaposlenih i pokriva područije u krugu od oko 150 kilometara.SVEČANO OBELEŽEN ROĐENDAN „POLITIKE”

U velikoj dvorani Skupštine grada Beograda 25. januara obeležen je 101. rođendan lista „Politika”. Svečanoj akademiji i tradicionalnoj dodeli „Politikinih” nagrada iz oblasti likovne umetnosti i dečje književnosti, pored zaposlenih, prisustvovale su i mnogobrojne zvanice iz kulturnog i javnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora, crkve i Vojske Srbije i Crne Gore.
Generalni direktor novinske kuće „Politika novine i magazini” Darko Ribnikar pozdravio je goste, naglasivši da je minula godina za zaposlene u kući „Politika” protekla u znaku slavlja jednovekovnog trajanja i da je bila godina napornog i odgovornog rada koji je rezultirao donošenjem ozbiljnih i važnih odluka.
– Regulisali smo odnose u preduzeću kao i sa našim osnivačima – „Politikom A.D.” i nemačkim koncernom „WAZ”. Zaokružujući taj odista obiman posao definisali smo kapital i visinu osnivačkih uloga, a potom registrovali preduzeće, stvarajući pravne i sve ostale uslove za buduće uspešno poslovanje firme – rekao je Darko Ribnikar.
Ribnikar je takođe istakao da je u prošloj godini bilo i dosta razloga za radost jer su u jedinstvenoj, pionirskoj misiji lista „Politika” osnovane nove biblioteke u kućama čitalaca, kada je uz dnevne novine, po pristupačnim cenama i u luksuznoj opremi, prodato više od dva miliona probranih bisera svetske i domaće književnosti. Obogaćen grafički i sadržajno, list „Politika” je posle četvorogodišnje pauze ponovo otvorio dopisnička mesta u Vašingtonu i Berlinu i time dobio tekstove bez kojih se ne mogu zamisliti novine takve tradicije i ambicija.
- Verna načelima svojih osnivača, ali i prilagodljiva zahtevima vremena, „Politika” su informativne, aktuelne, angažovane, savremeno pisane i grafički oblikovane dnevne novine, uređivane mudro, odmereno, bez ishitrenih uzleta i nedopustivih padova – dodao je Ribnikar.
U nadi da će i ove godine među zaposlenima u listu „Politika” prevladati tolerancija, razumevanje i iskrena želja za dostizanjem zadatih ciljeva, Darko Ribnikar je još jednom istakao misiju lista da u celini i u svakom svom segmentu bude na strani uspeha.
Prisutnima se obratio i zamenik generalnog direktora „Politika novine i magazini” Joakim Caumzegel koji je, pored ostalog, ukazao na to da će investicije u štampariji u Krnjači biti okončane ove godine. Takođe i strukturne promene kao osnova za nove proizvode i proširenje poslovanja. Caumzegel je istakao da je tiraž „Politike” u 2004. godini bio veći nego prethodne godine, a da su prihodi od oglasa zabeležili dvocifreni rast izražen u procentima.
– Može se, dakle, s pravom reći da se perjanica srpskog novinarstva iz dana u dan sve brže kreće ka uspešnoj budućnosti – zaključio je Joakim Caumzegel.
ČITAOCI NE VERUJU

Većina građana Crne Gore smatra da štampani mediji nisu nezavisni, a malo bolje mišljenje imaju o elektronskim medijima, pokazalo je istraživanje podgoričke agencije "Damar" urađeno za potrebe Instituta za medije. Gotovo 59 odsto ispitanika smatra da štampani mediji u toj republici nisu nezavisni, odnosno, objektivni, 46 odsto to misli za radio-stanice, a preko 49 odsto za televizijske emitere. Za Radio-televiziju Crne Gore više od 56 odsto ispitanika ocenjuje da nije objektivna. Predstavnici Instituta su, povodom 23. januara, Dana novinara u Crnoj Gori, predstavili rezultate tog i još dva istraživanja - o slobodi i odgovornosti medija, klevetama u medijima i o uspešnosti edukacije u novinarstvu.TREĆI KANAL I RADIO 101 PONOVO U RTS-u

Treći kanal i muzički Radio 101 pripojeni su Radio-televiziji Srbije odlukom republičke vlade, objavljeno je 24. januara u "Službenom glasniku". Vlada je o pripajanju tih preduzeća RTS-u odlučila 20. januara, u skladu sa odlukom Upravnog odbora RTS-a.NINOVIH SEDAM DECENIJA

Svečanom akademijom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 26. januara obeležena je 70. godišnjica nedeljnika NIN – Nedeljnih informativnih novena. Posle filma, koji je podsetio na 26. januar 1935. godine, kada je NIN prvi put izašao u kolportersku prodaju u Beogradu, glavni i odgovorni urednik Slobodan Reljić ukazao je na 70 godina "kaljenja i istrajavanja" tog nedeljnika. On je podsetio da je NIN pauzirao tokom Drugog svetskog rata, a kao jedan od najvažnijih datuma naveo je 1951. godinu, kada je ponovo formirana redakcija. Televizijski snimak ove svečanosti emitovan je i na drugom programu RTS-a.
«INSAJDER» - NAJGLEDANIJI

Intervju sa bivšim šefom vladinog Biroa za informisanje Vladimirom Bebom Popovićem najgledanija je emisija na Televiziji B92 u poslednjih godinu dana, pokazuju podaci agencije AGB Stratedžik risrč. Veću gledanost od prvog i drugog dela intervjua sa Popovićem, emitovanog u emisiji "Insajder", imali su u protekle dve godine samo prenosi utakmica Partizana u okviru Uefine Lige šampiona u jesen 2003. godine. Prema rezultatima elektronskog merenja gledanosti TV programa na teritoriji Srbije bez Kosova, svaki peti stanovnik (više od 1,4 miliona ljudi), gledao je bar deo drugog dela ovog intervjua.KNJIGA O JEZIKU U MEDIJIMA

Knjiga Sandre Šare "Kako pisati za medije", s podnaslovom "Jezik javne komunikacije", u izdanju beogradskog Medija centra, dragocen je priruccnik ne samo za novinare početnike, nego i za one sa iskustvom, pa i za urednike, ocenjeno je na promociji tog izdanja. Profesor Branimir Stojković rekao je da jezik oblikuje profesionalni identitet svakog novinara - dok se obrazuje, usvaja pravila i za vreme rada u redakciji, čime se, uglavnom, bavi i Sandra Šare u svojoj knjizi.FORMIRAN SAVET ZA ŠTAMPU

Beogradski Medija centar, u saradnji sa Uneskom, formirao je Savet za štampu koji će narednih godinu dana pratiti i analizirati koliko se poštuju profesionalni standardi i etički kodeksi u štampanim medijima i ukazivati na primere njihovog kršenja. Članovi Saveta su novinari Gordana Suša, Hari Štajner, Dragan Janjić, Antonela Riha, Lila Radonjić i Dušan Radulović. Savet će raditi na osnovu posebno razvijene metodologije monitoringa etičkih i profesionalnih principa, redovnih izveštaja i ličnih stavova članova.OFANZIVA NA PIRATE

Uništavanje nosača zvuka, slike i kompjuterskih programa, zaplenjenih tokom kontrole nadležnih državnih organa u Srbiji, sprovodiće posebna komisija. Prema odluci vlade, objavljenoj u "Službenom glasniku" od 28. januara, zaplenjena piratska izdanja trebalo bi da budu uništavana po pravosnažnom okončanju odgovarajućeg sudskog postupka, na ekološki dopušten način i uz neophodne mere kontrole. Predsednik te komisije je zamenik ministra trgovine, turizma i usluga Vlajko Senić.

I «HANDELSBLAT» U BUGARSKOJ

SOFIJA - Nemačka izdavačka grupa "Handelsblat" kupila je 50 odsto akcija bugarskog dnevnog lista "Dnevnik" i nedeljnika "Kapital". Sporazum je okončan nakon trogodišnje saradnje dve bugarske novine sa nemačkom izdavačkom kućom. Dosadašnjem vlasniku Agencije za investicionu informaciju na čijem su čelu Ivo Prokopijev i Filip Harmandžijev ostaje 50 odsto vlasnisstva. "Dnevnik" navodi da je to četvrti istočnoevropski posao "Handelsblata", nakon investicija u medijima u Češkoj, Slovačkoj i Srbiji. Bugarski list međutim, nije precizirao po kojoj ceni je nemački izdavač kupio akcije "Dnevnika" i "Kapitala". To je druga velika investicija nemačkih kompanija u bugarske medije nakon što je WAZ 1996-1997 kupio većinski deo dva najtiražnija dnevnika u zemlji "24 časa" i "Trud".
DESET NAJVEĆIH U EVROPI

Prema podacima Svetske asocijacije novina (WAN) ovo je lista deset najvećih evropskih dnevnih listova

1. Bild (DEU)
3 989 000
2. The Sun (GBR)
3 298 000
3. The Daily Mail (GBR)
2 316 000
4. Daily Mirror (GBR)
1 549 000
5. WAZ Mediengruppe (DEU)
1 029 000
6. Kronen Zeitung (AUT)
1 007 000
7. Daily Express (GBR)
911 000
8. The Daily Telegraph(GBR)
895 000
9. Daily Star(GBR)
890 000
10. Ouest France (FRA)
785 000
STIPENDIJE ZA VRHUNSKO USAVRŠAVANJE

VAŠINGTON - Američki Univerzitet Stenford raspisao je konkurs za dodelu stipendija za usavršavanje novinara iz celog sveta u školskoj 2005/06. godini. Stipendije "Džon S. Najt" vredne 55.000 dolara, dobiće šest novinara izvan SAD. Stipendije su namenjene za studije u različitim oblastima, od prava, preko medicine, do ekonomije. Odabrani novinari samo će prisustvovati časovima, ali mogu da rade i testove, ako žele. Program stipendije "Džon S. Najt" obuhvata i zdravstveno osiguranje, nabavku knjiga, pa čak i brigu o detetu. Stipendije su namenjene reporterima, urednicima, fotoreporterima, producentima, onlajn i slobodnim novinarima, koji moraju imati najmanje pet godina radnog iskustva. Neophodno je i dobro poznavanje engleskog jezika. Prijave se mogu preuzeti sa sajta čija je adresa: http://knight.stanford.edu, a rok za prijavljivanje je 1. mart.«ULAZNICE» ZA SVAKI TV-PRENOS UTAKMICE

RIM - Prvi TV-program u kojem će gledaoci plaćati svaki prenos fudbalske utakmice koji pogledaju biće pokrenut u Italiji preko digitalne zemaljske televizije (DTT). "Medijaset grupa", koju kontroliše italijanski premijer Silvio Berluskoni, i Telekom Italija prikazali su prvi prenos jedne utakmice iz Serije A preko DTT-a 22. januara. Taj posao je suprotstavio TV mrežu porodice Berluskoni televiziji Ruperta Merdoka, «Skaj Italija», koja je do sada jedina direktno prenosila utakmice. Ugovor sa "Medijasetom" imaju Milan, koji je takođe u vlasništvu porodice Berluskoni, zatim Juventus, Inter, Roma, Sampdorija, Mesina Atalanta i Livorno. "Medijaset" je saopštio da su ga prava za tri sezone koštala 118 miliona evra, a analitičari procenjuju da je Telekom Italija platio sličnu svotu. Gledaoci koji imaju digitalni dekoder i koji su kupili pri-pejd karticu sada mogu gledati utakmice prve italijanske lige za oko tri evra po meču. Nekim ljubiteljima fudbala će pojedinačni prenosi biti jeftiniji nego da plaćaju Skaju 47 evra mesečno za ceo paket.


OBJAVITI IMENA SVIH AGENATA DB

VARŠAVA - Poljski nedeljnik "Vprost" apelovao je u novom broju da se što hitnije objave na internetu imena svih agenata i saradnika Državne bezbednosti iz perioda komunizma, s tim da se počne od novinara. "Slobodni mediji su stub demokratije, a javnost mora da bude uverena da oni koji u njeno ime kontrolišu druge jesu slobodni i nezavisni. Slobodna Poljska zaslužuje slobodne medije i verodostojne novinare", stoji u otvorenom pismu koje je potpisalo nekoliko desetina poljskih novinara. Ovakav potez već je učinila Češka, a novembra prošle godine i Slovačka.


OLIMPIJSKE KANDIDATURE BEZ KAMERA

LONDON - Televizija Bi-Bi-Si (BBC) otkazala je 18. januara planiranu debatu predstavnika gradova-kandidata za domaćina Letnjih olimpijskih igara 2012. godine. Svetski servis Bi-Bi-Sija je planirao prvu u istoriji TV debatu predstavnika Pariza, Njujorka, Madrida, Moskve i Londona, ali je Međunarodni olimpijski komitet odbacio takvu ideju ocenivši da bi ona prekršila pravila kandidature.


U EVROPSKOJ UNIJI SVI PROGRAMI ČLANICA

BRISEL - Evropska komisija pozitivno je odgovorila na pitanje holandske Laburističke partije da li će omogućiti državljanima zemalja Evropske unije, koji ne žive u domovini, već u nekoj drugoj članici EU, da gledaju TV programe iz matičnih zemalja. Komisija je navela da postoje izvesne pravne prepreke u tom pogledu, ali je obećala da će učiniti sve da ih otkloni kako bi građani zemalja EU mogli da gledaju programe svojih zemalja gde god se nalazili u EU, objavljeno je na sajtu Midija netvork vebloga (Media Network Weblog: http://medianetwork.blogspot.com/).


NAJVEĆA POMOĆ RAZVOJU NOVINARSTVA

ZAGREB - Evropska komisija odobrila je pola miliona evra za finasiranje trogodišnjeg novinarskog obrazovnog ciklusa JETiC u Hrvatskoj (Journalists' Education and Training in Croatia) pri Međunarodnom centru za obrazovanje novinara - ICEJ. To je dosad najveći iznos koji je neka međunarodna organizacija dodelila jednoj instituciji kao potporu razvoju novinarstva u Hrvatskoj.


«KOMERSANT» OBJAVIO BELO IZDANJE

MOSKVA - Moskovski dnevnik "Komersant" 31. januara je, u znak protesta zbog kažnjavanja sa 11 miliona dolara za objavljivanje teksta protiv Alfa banke, objavio samo tu sudsku odluku, dok su ostale stranice izašle prazne. Dnevnik je izašao na osam, umesto na 20 stranica. Tekst demantija objavljen je na prvoj strani, ali naopačke, i ponovljen je na sedmoj, pošto je sporan tekst iz jula objavljen na tim stranicama. List je objavio i punu odluku suda o plaćanju odštete za gubitke i nanošenje štete poslovnom ugledu Alfa banke. "Ovo izdanje dnevnika posvećeno je isključivo Alfa banci i lično (generalnom direktoru) Mihajlu Fridmanu. Da bi uživali. Ostalim čitaocima redakcija se izvinjava i uverena je da će sledeći brojevi izlaziti u običnom formatu", poručila je kratko redakcija. Na prvoj stranici je objavljena i fotografija Fridmana kako se rukuje s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, uz kratki tekst - "U javnim krugovima bilo je pretpostavki da je podnošenje tužbe od Alfa banke protiv 'Komersanta' inspirisano Kremljom". Dnevnik je objavio i kopiju priznanica o isplaćenih 11 miliona dolara.


KINESKE ZLATNE NOVINE

PEKING - Prvi list u svetu u celini od zlata štampan je u Kini i prodaje se za 69.000 juana (8.300 dolara), javila je 3. februara agencija Sinhua. Novine pod nazivom "Doba procvata Kine" štampane su u 36 primeraka, a izdao ih je ekonomski dnevnik "Čajna ikonomik dejli" u gradu Šenčengu, na granici sa Hongkongom. List je izdat u čast "rezultata postignutih na deset poslednjih sednica narodne skupštine". Novine su napravljene u dve verzije: ona od 500 grama košta 8.300 dolara, a verzija od 200 grama košta 3.500 dolara.


NEUSPEŠNI DOGOVORI O SPAJANJU

PARIZ - Svetska asocijacija novina (WAN) i organizacija IFRA okončale su 2. februara razgvore o eventualnom spajaju, ali su izrazile spremnost za dalju blisku saradnju i obnavljanje razgovora o udruživanju u doglednoj budućnosti. WAN je osnovana 1948. godine u Parizu, okuplja 72 nacionalne novinske asocijacije, predstavnike štampe iz 102 zemlje, kao i po deset novinskih agencija i regionalnih medijskih organizacija. IFRA je osnovana 1961. godine u Nemačkoj, sa ograncima u SAD, Aziji i Evropi, okuplja više od 3.000 izdavačkih kuća iz više od 60 zemalja.
DESET NAJVEĆIH U SVETU

Prema podacima WAN ovo je rang-lista deset najtiražnijih dnevnih listova u svetu
:

1. Yomiuri Shimbun (JPN)
14 081 000
2. Asahi Shimbun (JPN)
12 235 000
3. Nihon Keizai Shimbun (JPN)
4 643 000
4. Chunichi Shimbun (JPN)
4 542 000
5. Bild (DEU)
3 989 000
6. Mainichi Shimbun (JPN)
3 957 000
7. The Sun (GBR)
3 298 000
8. Sankei Shimbun (JPN)
2 723 000
9. Canako Xiaoxi (Beijing)(CHN)
2 723 000
10. USA Today (USA)
2 617 000
DODELJENE NAGRADE «SIGNAL ZA EVROPU»

BEČ - Austrijski ogranak Reportera bez granica (RSF) dodelio je godišnje nagrade "Signal za Evropu" novinarima iz Ukrajine, Moldavije i Rumunije, za njihove "hrabre i objektivne istraživačke" priloge. Dobitnici su Andrej Čevčenko iz Ukrajine, Ana Padudaru iz Rumunije i Alina Angel iz Moldavije. Više o nagrađenima moguće je naći na sajtu: www.rog.at .STABILNI TIRAŽI ČASOPISA

U četvrtom kvartalu prošle godine, prema izveštajima nemačke agencije za verifikaciju tiraža IVW, stabilizovao se tiraž magazina i časopisa za široku publiku. U poređenju sa istim periodom prethodne godine naučni magazini povećali su tiraž za 7,7 odsto, ženski časopisi za 4,3, IT i komunikacioni su porasli za dva procenta, a televizijsko - programski za 1,4 odsto. Kod nedeljnih časopisa opšteg tipa, «Štern» je povećao tiraž u četvrtom kvartalu prošle godine za 2,3 odsto, dok je «Špigl» pao za 2,9 procenata, a «Fokus» za 1,8 odsto.


SPACIJALCI U «MENADŽER MAGAZINU»

Pored martovskog broja «Menadžer magazina», redakcija priprema i dva specijalna tematska izdanja koja bi trebalo da se pojave tokom februara. To su «Auto» i «CeBIT». Prvi obaveštava o specijalnim limuzinama, a drugi je posvećen novitetima koji će biti predstavljeni na predstojećem svetskom sajmu kompjuterske tehnike. U drugoj polovini februara na tržištu će se pojaviti i časopis «Impuls» takođe sa posebnim priligom koji će biti posvećen CeBIT-u.


SA MONITORA U ŠTAMPU

Izdavačka kuća «Rajniše Post» iz Diseldorfa odlučila je da svoje onlajn-izdanje pod naslovom «Opinion» pretvori u štampani magazin od druge polovine feberuara. Naziv će biti «Opinion – pišite» Ćitaoci mogu da komuniciraju na internet adresi: www.rponline.de/opinion. Izbor pisama i fotografija objavljivaće se u magazinu, koji će izlaziti svake druge srede u mesecu, kao dodatak u dnevniku «Reinishe Post», ali će moći da se kupi na kioscima i kao samostalno izdanje.


SLEDE USKRŠNJA IZDANJA

«Gut kochen und backen» specijalno uskršnje izdanje «Bild der Frau» izaćiće 5. marta. Osim novih recepata, biće plasirano mnoštvo ideja vezanih za proslavu Uskrsa. Slična tematska izdanja posvećena praznovanju uskrsa pripremaju i durge redakcije ženskih časopisa.


NOVI «TV SPORT»

Od 14. januara, na tržištu je «TV SPORT», programsko izdanje, koje izlazi na 15 dana, a sadržaj je posvećen samo sportskim sadržajima na raznim televizijskim programima. Izdavač je iz Minhena, a list je prvenstveno namenjen sportskim novinarima, ali i drugim ljubiteljima ovih programa. Cena je 70 centi.


BEST LIFE» IZLAZI ČEŠĆE

Od februara ove godine časopis za muškarce iznad 35. godine «Best Life» (Rodale Moto-Presse, Hamburg) izlaziće dva puta mesečno, a ne kao dosada dve puta godišnje.


«AMIKA» SA DODATKOM

Februarsko izdanje «Amike» pojavilo se sa «kaver-bukom» (spcijalnim tematski dodatkom) na 100 strana, koji sadrži 263 saveta za lepotu.


«ŠPRINGEROVE» BULEVARSKE NOVINE U FRANCUSKOJ


Direktor u «Špringeru» Matijas Defner napustio je svoju izdavačku kuću «Süddeutschen Zeitung» s namerom da izdaje bulevarske novine u Francuskoj. Ovaj velki projekat trebalobi da se ostvari početkom 2006. godine.«KOMPJUTER BILD» U ITALIJI I MAKEDONIJI

U Italiji se «Computer Bild Italia» štampa od 27. decembra i izlazi svakih 14 dana po ceni od jednog evra. A od 24. decembra ovaj list se nalazi i u Makedoniji pod nazivom «Computer Bild Mazedonien», izdavač je «Neotek», glavni urednik Mitko Bukrsliev. Izlazi jednom mesečno i staje oko dva evra.PRED TELEVIZOROM JOŠ DUŽE

U odnosu na 2003. godinu poraslo je prosečno dnevno vreme praćenja televizijskog programa u Nemačkoj. Prema zvaničnim podacima prosečni gledalac je u prošloj godini pred televizorom provodio 210 minuta dnevno, dok je godinu dana ranije to vreme bilo u toku dana 203 minuta.
VODEĆI TELETEKSTOVI

Iako je interesovanje i posećenost teletekstova na TV programima opalo, ipak je ovaj oblik pružanja informacija na prvom programu nemačke televizije ARD najtraženiji, Od ukupne populacije gladalaca 16, 2 procenta posećuje teletekst i tu traži najnovije informacije. Godinu dana ranije taj procenat je bio veći - 17,5. RTL teletekst posećuje 13,6 odsto gledalaca, a zatim slede Sat 1 – 12,5 i ZDF – 12,2 odsto gledalaca. Kod grupe gledalaca od 14 do 49 godina vodeći teletekst je na programu RTL.JOŠ VIŠE NA INTERNETU

U četvrtom kvartalu 2004. godine 62 odsto odraslih Nemaca pristupilo je bar jednom internetu. U poređenju sa istim periodom 2003. godine to je porast od četiri procenta. Porast je manji no u proteklim godinama. Razlika između zapadne i istočne Nemačke je očigledna: na zapadu 63 procenta, na istoku 55. Kod ženske populacije učešće poseta se povećalo za pet procenata (56), kod muškaraca za dva (68).«TAJM MAGAZIN» OTVARA ONLAJN ARHIVU

Onlajn arhiva «Tajm magazina» (Time Magazine) sa 266 hiljada priloga može se naći na internet adresi: www.timearchive.com. Samo za pretplatnike ovog svetskog magazina pristup je besplatan.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST