Decembar, 2008 No. 94


URUČENA PRIZNANJA NAJPLEMENITIJIMA

Na svečanosti koju je u Skupštini grada Beograda priredila Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) po 46. put su proglašeni dobitnici nagrada u tradicionalnoj akciji „Najplemenitiji podvig godine“. Za 15 podviga po kojima će se pamtiti 2008. godina dodeljene su četiri zlatne i 11 specijalnih plaketa. Zlatne plakete dodeljene su: Miliji Jeliću, Milanu i Smilji Vidović, Omladinskoj brigadi “Dimitrije Lazarov Raša” i porodici poginulog pilota Ištvana Kanasa. U ime Kompanije „Novosti“ przinanja su laureatima uručili akademik Matija Bećković, predsednik žirija i Manojlo Vukotić direktor i glavni urednik. Ovoj izuzetnoj svečanosti prisustvovali su predsednik Republike Boris Tadić, ministri Dragan Šutanovac, Rasim Ljajić i Nebojša Bradić, kao i mnogobrojne istaknute ličnosti iz javnog života.


NAJMOĆNIJI U MEDIJIMA

Slagali se ili ne sa rang listama Nnajmoćnijih u Srbiji u pojedinim oblastima, koje dnevni list „Blic“ (član Asocijacije medija) sada već tradicionalno objavljuje pred novogodišnje praznike, jedno je sigurno – reč je o izuzetno čitanom štivu koje vrlo često uzburka duhove u oblastima na koje se odnosi. „Blic“ je upravo objavio listu 50 Najmoćnijih u medijima koja uvek privlači izuzetnu pažnju. Kao i prethodne godine prvi na rang listi je Željko Mitrović, vlasnik „Pink“ kompanije, na drugoj poziciji je Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS a na trećem Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik „Blica“. Među dsete prvoplasiranih su i Veran Matić, direktor RTV B92, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, Srđan Šaper, osnivač i generalni direktor „McCan group“, Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“, Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka „Ringier Srbija“, Dragan Šolak, direktor SBB i Slavica Šimić, suvlasnica „Medija haus“.


NOVI GENERALNI DIREKTOR PNM

Skupština osnivača kompanije “Politika novine i magazini” (član Asocijacije medija) jednoglasno je imenovala Miru Glišić – Simić, koju je predložio Upravni odbor “Politike” a.d., za generalnog direktora kompanije “Politika novine i magazini”. Pre dolaska u PNM, Mira Glišić – Simić bila je dugogodišnji director kompanije “Ceper internacional”, a na novu dužnost stupa 1. januara 2009. godine. “Očekujem nastavak dosadašnje dobre saradnje sa srpskim partnerom u teškoj godini koja nas očekuje” – izjavio je Verner Herić, predstavnik kompanije VAC (WAZ) i zamenik generalnog direktora PNM povodom imenovanja novog generalnog direktora ove medijske kuće.KVALITET I POSLOVNI REZULTATI JEDINO MERILO USPEHA

U okviru redovne i uspešne saradnje početkom decembra u Asocijaciji medija gošća je bila  Olivera Gordić, generalna direktorka Apoteka Beograd sa saradnicima. Ova renomirana firma je pridruženi član Asocijacije medija. U dužem razgovoru sa  glavnim urednicima i direktorima više medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, Gordićeva je prisutne detaljno informisala o značajnim poslovnim rezultatima kuće koja u svom sastavu ima 103 apoteke i pet proizvodnih jedinica koje “pokrivaju” 11 beogradskih opština. Direktorka Apoteka Beograd istakla je da je za samo godinu dana kapital preduzeća uvećan za čak 69 odsto, a hvale vredan je i podatak o upravo dobijejoj nagradi za postignute rezultate u oblastima liderstvo, ljudski resursi i procesi u okviru nedavno završene akcije “Oskar kvaliteta”.


NOBELOVAC GOST NA PROSLAVI DELTA GENERALI OSIGURANJA

Delta Generali Osiguranje, koji posluje u sastavu Delta Holdinga, (pridruženi član Asocijacije medija) proslavilo je deset godina uspešnog poslovanja u Srbiji organizovanjem gostovanja istaknutog ekonomiste i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine profesora Džozefa Stiglica (Joseph Stiglitz), koji je svoje izlaganje posvetio globalnoj ekonomskoj krizi i njenom uticaju na područje Balkana.
Izlaganje nobelovca Stiglitza o Americi i početcima krize, mogućnosti da se Evropa suoči sa većim ekonomskim krahom od Amerike, kao i posledicama koje će osetiti zemlje Istočne i  Jugoistočne Evrope izazvalo je veliku pažnu prisutnih zvanica.
U panel diskusiji, koja je usledila nakon izlaganja, sa nobelovcem su razgovarali potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, dr Miroljub Labus, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i Dragoljub Žarković glavni urednik nedeljnika „Vreme”.
Domaćin večeri, Nebojša Divljan predsednik UO i generalni direktor kompanije delta Generali Osiguranje istakao je da je strategija ove osiguravajuće kuće, koja će godinu završiti sa tržišnim učešćem od oko 16 odsto i sa 8,4 milijarde dinara ukupne premije, prvenstveno razvoj kroz nove proizvode i usluge i ulaganje u kadrove.


PRVI "JUST A MOMENT" U BEOGRADU

Štampa Sistem, deo WAZ Media Group otvorila je prvu prodavicu štampe iz lanca "Just a moment" na Novom Beogradu u ulici Milutina Milankovića.
Preduzeće planira narednih godina da otvori 200 prodavnica ovog tipa. „Pored naših 600 kioska u Beogradu i Vojvodini na ovaj način uspostavljamo svoj drugi stub poslovanja“, naglasio je generalni direktor Peter Lange. Prodavnice „Just a moment“, tipa Convenience Shops, predstavljaju strateški projekat WAZ Media Grupe, koja je u ovoj godini postala 100% vlasnik Štampa Sistema. Ove prodavnice po principu „stop&go“ razvijaće se pod brandname-om „Just a moment“ i imaće jedinstveni vizuelni identitet.
Lanac prodavnica udobnosti „Just a moment“ štedeće potrošačima vremene i omogućiti kupovinu sa manje napora. „Just a moment“ prodavnice imaće 30-50m² prodajnog prostora. Asortiman će činiti proizvodi prilagođeni dnevnoj kupovini. „Just a moment“ karakterisaće izuzetna dostupnost lokacija, tj. lociranost na visoko frekventnim mestima (Shopping molovi, poslovne zgrade, ulice sa velikom fluktuacijom ljudi i sl.).


INTERNET TV OSVAJA SRBIJU

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) prvi je tržištu Srbije ponudio internet televiziju – IPTV. Vladimir Lučić, direktor Telekomove Direkcije za komercijalne poslove saopštio je ovim povodom da je od 15. oktobra, kada je Telekom počeo sa pružanjem ove usluge, ovu vrstu digitalne televizije uvelo već 2.100 domaćinstava. Lučić i njegovi saradnici procenjuju da bi krajem 2009. godine moglo da bude oko 60.000 korisnika IPTV. Vladimir Lučić je istovremeno najavio da bi realizacijom plana digitalizacije telefonskih centrala u Srbiji 2010 godine prestale da postoje dvojničke telefonske veze.


URUČENE NAGRADE “VITEZ POZIVA”

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu uručene su nagrade "Vitez poziva" koju, po drugi put, dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata. Ovogodišnji dobitnici su advokat i teoretičar prava Slobodan Beljanski, književnik Filip David, političar Dragoljub Mićunović, novinar i glavni urednik dnevnika “Danas” Mihal Ramač i univerzitetski profesori Vesna Rakić-Vodinelić i Đura Šušnjić. Dobitnici su u obraćanju prisutnima rekli da se pozivu služi i da ovo priznanje tera da se i ubuduće na taj način ponašaju.
Nagrada "Vitez poziva" dodeljuje se za promociju moralnih i profesionalnih vrednosti, značajan stvaralački opus, autonomno i časno delovanje i ponašanje. Nagrade je uručio predsednik žirija, profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, a prisutne je, u ime predsednika Srbije Borisa Tadića, pozdravio njegov izaslanik Trivo Inđić.
U žiriju su bili i Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Žarko Trebješanin, Vojin Dimitrijević i Vlastimir Matejić.


“BLIC” OBJAVIO LISTE NAJMOĆNIJIH NA ESTRADI I U SPORTU

Redakcija dnevnog lista “Blic” (član Asocijacije medija) u okviru svog prednovogodišnjeg serijala o uticajnim i istaknutim ličnostima u Srbiji objavila je i liste 50 najmoćnijih ličnosti u šou biznisu i u sportu. Prvoplasirani na rang listi najmoćnijih u svetu šou biznisa su Željko Mitrović vlasnik kompanije Pink, a među prvih pet su i Bojan Bošković, generalni menadžer „Egzita“, Lepa Brena, najpopularnija pevačica svih vremena u ex Jugoslaviji i jedan od osnivača produkcijske kuće “Grand”, Goran Stamenković, prvi čovek produkcijske kuće “Emoušn” i Saša Petrović suvlasnik “Grand produkcije”. Na čelu «Blicove»“ liste najmoćnijih u sportu nalazi se teniser Novak Đoković, a slede ga košarkaški as Vlade Divac, fudbaler Nemanja Vidić, prvi čovek Sportskog društva Crvena zvezda i istoimenog košarkaškog kluba Slobodan Vučićević, a na petoj poziciji je predsednik košarkaškog kluba FMP Nebojša Čović.


SARADNJA „NOVOSTI“ I KOLOR PRES GRUP

Kao rezultat saradnje kompanija "Novosti" i "Color Press Group" (obe kompanije članovi su Asocijacije medija) od 6. decembra počelo je objavljivanje redovnog subotnjeg dodatka u "Novostima". Dodatak pripremaju redakcije tri najtiražnija tinejdžerska magazina u Srbiji: Bravo, Bravo Girl i Bravo Screenfun a po licenci "Bauer Verlag" iz Hamburga izdaje ih "Color Press Group". Tinejdžerski dodatak subotom bavi se teen-muzičkom i filmskom scenom koju obrađuje magazin "Bravo", zatim modnim, ljubavnim i drugim temama i dilemama koje muče devojčice, inače čitateljke magazina "Bravo Girl", i najzad, najnovijim video, internet i PC igricama za dečake iz magazina "Bravo".


SPECIJALNA PONUDA POŠTE SRBIJA

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) osmislila je za korisnike svojih usluga povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika – akciju „Napravi svoj paketić“. Tokom akcije, koja traje od 10. decembra do 15. januara korisnici PTT usluga moćiće da formiraju svoje paketiće u jednom od deset specijalizovanih post šopova širom Srbije. Novogodišnja i božićna akcija „Napravi svoj paketić“ odvija se u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Paraćinu, Vranju  kao i u poštama na Zlatiboru i na Kopaoniku.


ZA ČISTE RAČUNE OGLAŠIVAČA I MEDIJA

Kako saopštava ABC Srbija na svetskoj konferenciji IFABC, koja je nedavno održana u Meksiku, data je preporuka svim članicama da u svojim sredinama insistiraju da oglašivači i agencije ne potpisuju godišnje ugovore sa medijima koji nisu oditovani. Namera je da se zaštite budžeti oglašivača, kao i da se uveća efikasnost oglašavanja. Očekuje se, takođe, da će ove mere u vreme opšte svetske ekonomske krize, pomoći da se zaštite i oni izdavači koji tržištu nude transparentne uslove poslovanja i oditovane tiraže.  IFABC konstatuje da oglašavanje u neoditovanim medijima spada u kategoriju „rizičnih ulaganja“, jer oglašivač investira u proizvod čija se vrednost određuje „na časnu reč“, bez nezavisne potvrde ili sertifikata o prodatom tiražu i potencijalu izdanja. Veliki broj oglašivača i agencija u SAD, koja je do sada najviše osetila posledice ekonomske krize, strogo se pridržavaju iznesene preporuke, pa su već za 2009. godinu medija planovi doživeli velike izmene, jer su oglađivači usmerili  budžete isključivo ka pet hiljada oditovanih naslova.


„ŽIVOT S CVEĆEM“ PROMOVIŠE LEPOTU

Specijalizovani magazin izdavačke kuće Adria media (član Asocijacije medija) „Život s cvećem“ dodelio je, nedavno, nagrade za najlepše fotografije balkona, terasa i prozora. U finale višemesečnog konkursa dospelo je 13 takmičara, a glavna urednica magazina, Dragana Gojković obavestila je prisutne na svečanosti, održanoj u Garden centru, da su ovogodišnji pobednici: Suzana Milenović iz Zaječara u kategoriji najlepša fotografija balkona, Danica Ristovska iz Zemuna za fotos najlepše terase i Života Milić iz Kuršumlije za najuspešniji fotos prozora.
I magazin ELLE DEKOR, koji takođe izdaje Adria media, imao je decembarsku akciju u saradnji sa Coincasa. Realizovana je u Delta City, a zadatak za čitateljke i posetioce bio je da od materijala izrezanog iz ovog magazina urede svoj stambeni prostor.
U ulozi takmičara, ali i žirija, našle su se slikarka Jelena Blečić, voditeljka Ivana Zarić i urednica Jutarnjeg programa na TV Studio B Snežana Petrović. One su iz svakog kruga takmičenja, u kome su se nadmetala po tri takmičara, izabrale najkreativnijeg. Pobednici su osvojili po primerak srpskog izdanja magazina ELLE DEKOR  i poklon od Coincase.


B92 DOBIO NAGRADU “VIRTUS”

Godišnja nagrada „Virtus“ dodeljena je u Domu Narodne skupštine kompanijama koje su ove godine bilo „društveno najodgovornije“. Nagrade su uručili ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter, sportista Vlade Divac i predstavnici Balkanskog fonda za lokalne inicijative.
Glavna nagrada „Virtus“ za doprinos na nacionalnom nivou dodeljena je „Telenoru“, kao kompaniji koja daje podršku mladim talentima kroz partnerstvo sa Istraživačkom stanicom Petnica i projektima kao što je „Pokreni grad“. Nagrade su dobili i „Ju Es stil“, Erste banka, preduzeće „Sto posto“, radio-televizija B92, Eurobanka EFG i NBS.


600 BROJEVA MAGAZINA “SVET”

Magazin „Svet“ izdavačke kuće Color Press Group (član asocijacije medija) proslavio je 16. rođendan. odnosno izlazak iz štampe 600 broja. Ovaj magazin, pokrenut 1992. godine sa ekskluzivnim temama iz celebrity zone, senzacionalnim paparazzo fotografijama, često napadan i hvaljen u svojoj kategoriji, pridobio je milionsku  čitalačku publiku i danas je  najtiražniji tabloid na Balkanu. Izlazak iz štampe 600. broja propratila je i promocija novog internet portala ovog tabloida, koji je, zahvaljujući ekskluzivnim sadržajima, vrlo brzo postao najčitaniji šoubiz portal u regionu.


ZAVRŠEN FOTO KONKURS MAGAZINA „NATIONAL GEOGRAPHIC“

Časopis National Geographic, čiji je izdavač za Srbiju Adria Media (član Asocijacije medija)  predstavio je javnosti pobedničke radove Međunarodnog fotografskog konkursa za 2008. U centralnom holu Delta Sitija otvorena je izložba fotografija, koje su dobile neku od nagrada u tri takmičarske kategorije: priroda, ljudi i predeli. Na konkurs je ove godine pristiglo više od  1.000 radova od kojih je stručni žiri izabrao devet najboljih.
National Geographic Magazine je osnovan davne 1888. godine kao glasilo američkog udruženja National Geographic Society i još od januara 1905. godine, kada su u časopisu objavljene prve fotografije, one čine nezaobilazni deo njegovog imidža.


NOVA ŠTAMPARSKA MAŠINA „POLITIKE” A. D.

Premijer Srbije Mirko Cvetković pustio je na prigodnoj svečanosti u Štampariji „Politike” a. d. u Beogradu, u rad najsavremeniju 32-straničnu štamparsku mašinu za ofset rotacionu štampu, japanskog proizvođača Komori, na kojoj se za jedan sat može odštampati 1.248.000 stranica A4 formata. Nova „rotacija” će proširiti ponudu celokupne srpske grafičke i izdavačke industrije, jer će uz novu mašinu 80 odsto kapaciteta „Politikine” Štamparije biti na raspolaganju ostalim štampanim medijima i izdavačima. Svečanosti su, pored ostalih, prisustvovali i Đunja Šimada, predsednik Komori grupacije za Evropu i Milorad Gušavac, generalni direktor „Politike” a. d.

PET GODINA BRZOG RASTA

Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja koje je objavila Evropska asocijacija interaktivnog oglašavanja (EIAA) internet u Evropi od početka 2004. beleži izuzetan razvoj. O tome najbolje govore podaci koju objavljujemo u sledećoj tabeli

 
2008
2004
Rast
Sedmično korišćenje interneta
60% 47% +28%
Dnevno korišćenje interneta
59% 47% +25%
Vikend korišćenje interneta
51% 39% +31%
Online konekcija sedmično
12.0 hours 8.8 hours + 36%
Broj dana u nedelji za onlajn konekciju
5.6 4.9 +14%
Korišćenje širokopojasnog interneta
80% 56% +43%

SANOMA POVEĆAVA BROJ IZDANJA U 2009. GODINI

Vodeći finski izdavač magazina, Sanoma Magazines, uprkos ekonomskoj krizi, odlučila je da tokom 2009. godine poveća broj izdanja svojih magazina. Po dva izdanja više, tokom 2009. godine imaće Sanomini magazini: ET-lehti, GEO, Gloria, Gloria Antiikki, High School Musical, Hyva Terveys, a po jedan broj više tokom godine imaće imaće magazini: Mikro Bitti, Pelit, Tiedet i Vauva.


ŠPRINGER PREUZEO 10 ODSTO TURSKOG DOGAN MEDIA HOLDINGA

Moćna nemačka medijska kuća, kompanija Axel Springer preuzima 10 procenata udela u vodečoj turskoj medijskoj kompaniji Dogan Yayin Holding. Ugovor je već potpisan, a transakcija je vredna oko 47 miliona evra. Axel Springer je već imenovao jednog svog direktora u direktorski bord turske kompanije. Kompanija Dogan Yayin Holding vodeća je turska medijska kompanija koja u svom vlasništvu ima dnevne listove Hurriyet, Milliyet i Posta, zatim udeo u kompaniji Dogan-Burda, većinsko vlasništvo u Dogan TV. Tokom 2007. godine kompanija je zapošljavala oko 13.000 radnika, a imala je obrt od oko dve milijarde dolara.


VIACOM UKIDA 850 RADNIH MESTA

Kompanija Viacom najavila je restruktuiaranje svojih poslova na globalnom planu što će dovesti do ukidanja 850 radnih mesta. Ova mera će se odnositi i na vodeće Viacomove kompanije poput MTV i Paramount Pictures. Ukupan broj zaposlenih na ovaj način bi trebalo da bude smanjen za sedam procenata. Kao osnovni razlog za ovakav postupak čelnici Vacoma navode loše poslovne rezultate izazvane globalnom ekonomskom


VELIKA BRITANIJA: PAD PRIHODA OD OGLASA I U NAREDNOJ GODINI

Rezultati najnovijeg istraživanja pod naslovom “Ova godina – naredna godina”, koje u Velikoj Britaniji sprovodi kompanija GrupoM, pokazuju da će prihodi od oglasa u tradicionalnim medijima 2008. godine biti manji za čak deset odsto, što su najgori poslovni rezultati u proteklih 17 godina. Prema ovom istraživanju, međutim, najgore tek tolazi u narednoj godini. Prihod od oglasa u lokalnim novinama pašće, prema ovoj prognozi, za još 13,2 odsto, u nacionalnim dnevnim listovima 11,6 procenata, na radiu 8 odsto, u magazinima 8,5 odsto, u B2B magazinima 14 procenata  na televiziji šest odsto. Jedina svetla tačka, prema ovom istraživanju je internet, gde će i dalje biti odstvaren rast prihoda od oglasa.


U POLJSKOJ SE GASI “MENADŽER MAGAZIN”

Poljsko izdanje nemačkog poslovnog magazine “Manager Magazin” prestaće da se štampa početkom 2009. godine. Ovo je najavila izdavačka kuća Infor Bizness Sp.Z.O.O koja u Poljskoj izdaje i poslovne novine Gazeta Prawna. Manager Magazin pokrenut je 2004. godine i prema poslednjim rezultatima oditovanja imao je tiraž od 33.277 primeraka što, prema oceni vlasnika, nije dovoljno za uspešno poslovanje. Poslednji broj magazina biće štampan januara 2009. godine.


U VELIKOJ BRITANIJI NAJUGROŽENIJE BESPLATNE NOVINE

Prihod od oglasa u Velikoj Britaniji nastaviće da opada I tokom 2009. godine procenjuje i konsultantska kompanija Deloitte. Strušnjaci ove firme tvrde da bi prihod od oglasa u narednoj godini mogao da bude niži za čak 20 procenata u odnosu na ovu, po mnogo čemu katastrofalnu godinu. Prema proceni stručnjaka ove kompanije zbog pada oglasnih prihoda najugroženiji će biti besplatni dnevni listovi poput “Metroa”, kojima je ovo jedini izvor prihoda.


TRIBJUN KOMPANIJA TRAŽI ZAŠTITU OD BANKROTA

The Tribune Company, vlasnik nekih od vodećih američkih dnevnih listova poput Chicago Tribune, Los Angeles Times i više od 20 tv kanala zatražila je od države pomoć u borbi protiv bankrota i to samo godinu dana pošto je većinsko vlasništvo u kompaniji za 8,2 milijarde dolara preuzeo građevinski tajkun Sam Zell. Kompanija Tribune, između ostalog je vlasnik i Chicago Cubs, bezbol tima, koji je na tržištu vredeo milijardu dolara. Zatražena pomoć od države procenjena je na oko osam milijardi dolara.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!