Decembar, 2008 No. 93


PROGLAŠENI POBEDNICI KONKURSA «PJER 2008»

Svečanom dodelom nagrada i otvaranjem izložbe karikatura Kompanija «Novosti» (član Asocijacije medija) uspešno je privela kraju ovogodišnji 41. Konkurs karikatura «Pjer 2008». Ovogodišnji dobitnik zlatne plakete «Pjer» je karikaturista Muhamed Đerlek. Srebrna i bronzana plaketa pripale su Goranu Ćeličaninu i Savi Babiću, a posebna nagrada za najbolju portretnu karikaturu dodeljena je Slaviši Ševrtu. Za ovogodišnje nagrade konkurisalo je 786 karikatura od 178 autora. Na izložbi, koja je povodom završetka konkursa otvorena u Beogradskoj galeriji «Progres», izložen je 121 rad.. Kompanija «Novosti» pokrenula je Konkurs za najbolju novinsku karikaturu «Pjer» davne 1967 godine.  Nagrađenim autorima nagrade je uručio generalni direktor i glavni urednik kompanije Manojlo Vukotić.


RTS EMITUJE DIGITALNI PROGRAM

Javni medijski servis Srbije, povodom obeležavanja pola veka Televizije, pokrenuo je celodnevni digitalni program sa sadržajem iz kulture i umetnosti, i time, u jubilarnoj godini postojanja, započeo eru digitalne televizije. RTS se opredelio da u digitalnom formatu na svom prvom tematskom kanalu, jedinstvenom u ovom delu Evrope - RTS digital - emituje kulturne sadržaje visoke umetničke vrednosti. Biće to klasična muzika i džez, ali i gala program: vrhunski baleti u izvođenju najboljih svetskih ansambala, najveća simfonijska dela u interpretaciji poznatih svetskih orkestara.


POČELA “BLICOVA“ TRADICIONALNA AKCIJA „100 NAJMOĆNIJIH...“

Objavljivanjem liste „100 najmoćnijih žena Srbije“ redakcija dnevnog lista „Blic“ (član Asocijacije medija) započela je i ove godine tradicionalnu akciju izbora 100 najuspešnijih i najuticajnijih ličnosti u različitim oblastima života u Srbiji. Nakon liste posvećene najmoćnijim ženama sledi lista najmoćnijih na estradi, a potom i najmoćnijih u sportu. Biće objavljene i liste najmoćnijih u medijima kao i lista najuticajnijih stranaca u Srbiji. Sledi lista najmoćnijih Srba u inostranstvu, a u saradnji sa čitaocima „Blic“ u novogodišnjem broju objavljuje i listu 20 veličanstvenih posvećenu ljudima koji su ličnim pozitivnim primerom obeležili 2008. godinu. Nakon svega sledi i tradicionalna lista 300 najmoćnijih ljudi u Srbiji.
Prva na ovogodišnjoj listi najmoćnijih žena Srbije je Sonja Liht, predsednica Fonda za političnu izuzetnost, a slede Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banke „Inteza“ i  Milka Forcan potpredsednica „Delta Holdinga“.


«RUČNI SATOVI» NOVO IZDANJE COLOR PRESS GROUP

Kompanija Color Press Group (član Asocijacije medija) od sredine decembra na tržište lansira novi magazin "Ručni satovi" (naslov originala: "Armband Uhren") po licenci nemačke kompanije Heel Verlag GmbH. Magazin će po ceni od 200 dinara izlaziti kvartalno (četiri puta godišnje) i baviće se novostima sa svetske scene ručnih satova i nakita. U prvom broju časopis se pozabavio specijalnim jubilejom jednog od najvećih brendova na tržištu ručnih satova - 100. rođendanom marke "Rolex". U rubrici "Trendovi" čitaoci će saznati da su crna i bela boja, kada su ručni satovi u pitanju, i dalje apsolutni "must have". "Ručni satovi" će se ditribuirati na tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


PIŠI DEDA MRAZU

Pošta Srbije i ove godine, povodom najradosnijih zimskih praznika, poziva mališane da izmaštaju najlepša i najšarenija pisma Deda Mrazu.
U akciji „Piši Deda Mrazu” mogu učestvovati devojčice i dečaci uzrasta do deset godina, bilo pojedinačno, bilo kolektivno. Dovoljno je da razmisle žele li nešto da napišu, ili nacrtaju najpoznatijem deki na svetu, a onda im sledi i da ožive svoje ideje – olovkama, bojama, šarenim hartijama, perlama... Zapravo, uz malo mašte, što-šta može da im posluži za ovu kreativnu i zabavnu avanturu.
Gotove radove, uz svoje osnovne podatke, mališani treba da pošalju najkasnije do 15. decembra na sledeću adresu: Pošta Srbije, za akciju „Piši Deda Mrazu”, poštanski fah broj 1000.
Najuspešniji mali-veliki autori pisama za Deda Mraza biće proglašeni 23 decembra, uz zanimljiv program, izložbu najboljih radova i vredne nagrade.


NOVOGODIŠNJI POKLONI IZ ADRIA MEDIA

Izdavačka kuča Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) pripremila je za čitaoce zanimljive i korisne novogodišnje poklone. Uz decembarski broj magazina Cosmopolitan čitaoce, a pre svega čitateljke, očekuje Cosmo agenda a prilog decembarskom broju magazina Men’s Health je specijalni voidič za ski sezonu 2008/2009.


GRADSKI OGLASNIK PROSLAVIO PRVI ROĐENDAN

Specijalizovani oglasni nedeljnik «Gradski oglasi» proslavio je svoj prvi rođendan koktelom koji je tim povodom priredio u Asocijaciji medija za poslovne partnere i prijatelje izdanja  direktor i glavni urednik lista Miodrag Nikić. Izdavač ovog specijalizovanog lista je kompanija «Gradski oglasi» d.o.o., isključivi sadržaj lista su mali i komercijalni oglasi. Ovo izdanje se štampa u Štampariji «Borba» jednom nedeljno na obimu od 80 strana, a prodajna cena je 9 dinara.


USPEH DELTA REAL ESTATE U KANU

Na najpoznatijem sajmu komercijalnih nekretnina "MAPIC 2008" održanom u Kanu predstavile su se i dve članice Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) – Delta Real Estate i Delta Sport. Šoping-mol Delta City Beograd jedan je od finalista za ovogodišnju nagradu „Projekat godine“ između 41 kandidata iz 19 zemalja, objavljeno je na sajmu. Nagradu dodeljuje ICSC, najveća međunarodna asocijacija šoping centara, a proglašenje pobednika najavljeno je za april 2009. godine. Delta Real Estate predstavio je na svom štandu projekte koji će u narednih nekoliko godina biti realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i gradovima u regionu. Prezentacija Delta Real Estate izabrana je među pet najboljih od 400 izlagača, koje su posebno predstavljene u okviru specijalne prezentacije Speed Matching. Delta Sport prikazao je svoj portfolio i organizovao više od 30 sastanaka sa predstavnicima najpoznatijih svetskih brendova, na kojima se razgovaralo o potencijalnoj saradnji, širenju mreže i dovođenju novih robnih marki u Srbiju i region. Vođeni su i uspešni razgovori sa investitorima novih šoping-molova na tržištima na kojima posluje Delta Sport.


 IZDANJA CPG NAJČITANIJA U MAKEDONIJI

Najnoviji rezultati istraživanja agencije "Strategic Marketing" u Makedoniji, rađeni u periodu 1. 10. 2008. - 31. 10. 2008. godine, pokazuju da se dva magazina, koje izdaje "Color Media", članica "Color Press Group" (član Asocijacije medija) nalaze na čelu liste čitanosti. Makedonsko izdanje magazina "Svet" prvo je sa rejtingom 6,47 dok je na drugom mestu mesečnik "Ubavina i zdravje" (izdanje "Lepote i zdravlja" na makedonskom) sa rejtingom 5,92. Iza ova dva magazina iz palete CPG slede "Hrana i vino" sa 4,94, "Fokus" (3,3) i "Oglasnik M" (1,98).


STARTOVAO KANAL FASHION TV

Novi „Fashion TV“ kanal - FTV za jugoistočnu Evropu (SEE) počeo je da emituje program, koji će 30 odsto biti u domaćoj produkciji, Kako je saopšteno, novi je kanal preuzeo i licencu za osnivanje FTV klubova, barova i poznatih zabava na teritoriji šest zemalja bivše Jugoslavije.
- Novi „Fashion TV“ predstavlja zajedničku medijsku platformu u regionu - istakao je vlasnik FTV Mišel Adam i dodao da ta televizija emituje program u više od 200 zemalja sveta.
Predsednik „Pink medija grupe“ Željko Mitrović kazao je da je novi kanal idealna prilika za kreatore i modele iz regiona da se upoznaju i povežu, kao i da će međunarodni kanal emitovati i domaću produkciju, što je prilika da se na svetskom planu promoviše domaća modna industrija. On je rekao i da će novi kanal raditi na tome da učešće domaćeg programa poveća na 50 odsto.


OD 1. DECEMBRA IP TV U CELOJ SRBIJI

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) od 1. decembra ponudio je korisnicima televiziju preko internet protokola (IP TV) na teritoriji cele Srbije. Kako je saopštio Vladimir Lučić, direktror Direkcije za komercijalne poslove Telekoma usluga, IP TV dostupna je od 15. oktobra korisnicima  u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu i za tu uslugu se do sada prijavilo oko 2.500 ljudi, a uvedeno je 1.050 priključaka. „Usluga je prvih mesec dana besplatna za sve korisnike Telekomovog ADSL-a, ali za uvođenje IP TV-a nije neophodno imati ADSL. Cena mesečne pretplate je 500 dinara, a korisnicima je na raspolaganju 48 kanala iz osnovnog paketa, kao i usluga video on demand, koji omogućava da se iz baze odabere film i odgleda se narednog dana i usluga snimanja programa kako bi se mogli gledati naknadno, istakao je Lučić predstavljajući IP TV na konferenciji.


SATELITSKA TV MREŽA NAD SRBIJOM

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) najavila je da će u prvom tromesečju 2009. izdati prve dozvole za provajdere televizijskog satelitskog programa tipa DTH. Nacrt pravilnika o dozvolama za distribuciju biće gotov do kraja ove godine. Tu vrstu satelitskih usluga već pružaju kompanije SBB, “Pink” i rumunski “Digisat”, koje gledaocima nude različite TV pakete. Licence za DTH provajdere neće biti izdavane na tenderima, već će se zainteresovane kompanije prijavljivati same. Tako će biti regulisan ovaj segment telekomunikacionog tržišta Srbije, gde je utvrđena obaveza da se do 2015. u potpunosti pređe na digitalno emitovanje televizijskog programa. Verovatno je, međutim, da će ta obaveza biti isponjena već do 2012. godine, kada će to izvesti i sve zemlje u Evropskoj Uniji.


IZAŠAO NOVI BROJ CM ČASOPISA

Iz štampe je upravo izišao novi broj CM časopisa za upravljanje komuniciranjem. U ovom najnovijem, jesenjem izdanju između ostalih tema moćićete da čitate i o: Psihoanalitičkom razumevanju novinarskog identiteta, o kritičkoj tradiciji u istraživanju medija – kulturne studije, o mrežnoj organizaciji društva kao i o štampanim knjigama u globalnom informacionom društvu… Časopis izdaje Fakultet političkih nauka u Beogradu.


BEZ POSLA 400 RADNIKA DAILY MAIL & GENERAL TRUST KOMPANIJE

Moćna britanska medijska kompanija Daily Mail & General Trust među poslednjima u medijskoj industriji se odlučila za  smanjenje broja zaposlenih kao jednu od mera kojom će odgovoriti na potrebu značajnog smanjenja troškova u kontekstu globalne ekonomske krize. Kompanija, u čijem su vlasništvu listovi Daily Mail, londonski Evening Standard ali i stotinak dobro pozicioniranih lokalnih listova, saopštila je da će bez posla ostati ukupno 400 radnika. Otpuštanje radnika samo je deo paketa mera usmerenih ka potrebi da kompanija hitno smanji troškove za oko 100 miliona funti. Čelnici kompanije su naveli podatak da je zbog ekonomske krize prihod od oglasa samo u oktobru bio manji za 37 procenata.


AP SMANJUJE BROJ ZAPOSLENIH ZA 10 ODSTO

Američka novinska agencija Asošieted Pres (AP) otpustiće 10 odsto zaposlenih tokom naredne godine jer je suočena sa padom pretplate i slabljenjem ekonomije, izjavio je krajem novembra direktor agencije Tom Karli. Posao će izgubiti više od 400 od ukupno 4.100 zaposlenih širom sveta. Otpuštanja će pogoditi i neke od 3.000 novinara agencije. Kari kaže da se nada da će broj zaposlenih biti smanjen penzionisanjem, ali da ne isključuje otkaze. AP je i dalje profitabilan, ali agencija očekuje smanjenje priliva gotovine sa 95 miliona dolara ove  na 66 miliona u 2009. godini. AP je svetska novinska agencija osnovana u SAD 1846.


PODSEĆANJE NA MOĆ ŠTAMPANIH OGLASA

U Velikoj Britaniji nedavno je startovala kampanja posvećena podsećanju potencijalnih oglašivača na snagu i kvalitet oglašavanja u štampanim medijima. Kampanja koju sprovodi Novinska marketinška agencija u nacionalnim i regionalnim listovima pre svega je namenjena oglašivačima koji u uslovima ekonomske krize nameravaju da otpočnu sa akcijom „stezanja kaiševa“. Moć oglašavanja u novinama promoviše se podsećanjem na neke od najpoznatijih oglasa ikada objavljivanih u britanskoj i svetskoj štampi poput onih za Guinness ili Volkswagen.
Inače prema nekim prognozama ukupan prihod od uglasa na kraju 2008. godine u Velikoj Britaniji bi trebao da bude manji za 4,9 odsto u odnosu na prihod ostvaren tokom 2007. godine. Novinsku marketinšku agenciju je osnovala novinska industrija Velike Britanije, a njeni članovi su kompanije poput News International, Telegraph Media Group, Independent News & Media, Associated Newspapers and Guardian News & Media.


RINGIER GASI “24 SATA” U ČEŠKOJ

Švajcarska izdavačka kuća Ringier saopštila je da će prestati da izdaje besplatni dnevni list “24 Sata” namenjen tržištu Češke. Poslednji broj ovog besplatnog dnevnog lista pokrenutog krajem 2005. godine biće objavljen 19. decembra kako bi bile ispoštovane sve preuzete obaveze. List u ovom trenutku ima oko 200.000 čitalaca a na tržištu Češke se za opstanak borio sa takođe besplatnim dnevnikom “Metro”, koji je u vlasništvu švedske kompanije Modern Times Group.


GRÜNER+JAHR UKIDA NERENTABILNE MAGAZINE

Moćna nemačka izdavačka kuća Grüner+Jahr najavila je ukidanje nekih od nerentabilnih magazina iz svog proizvodnog programa u nastojanju da predupredi negativne posledice globalne ekonomske krize. Prema najavi poslednji broj magazina “Park Avenue” biće štampan u januaru 2009. ali njegovo ukidanje neće biti i jedina mera štednje ove kompanije. Obustavlja se izdavanje holandskog i ruskog izdanja magazina “Gala”, a uređivački tim biznis publikacija ove kompanije biće preselčjen iz Kelna u Hamburg.


U SAD RASTE PRIHOD OD INTERNET OGLAŠAVANJA

Kompanije Interactive Advertising Bureau (IAB) i PricewaterhouseCoopers LLP saopštile su da uprkos opštim negativnim trendovima, uslovljenim globalnom ekonomskom krizom, prihod po osnovu internet oglašavanja u SAD i dalje raste. U trećem kvartalu ove godine on je dostigao iznos od 5,9 milijardi dolara, što je za oko 11 procenata više nego u istom periodu 2007. godine. Inače ukupan prihod ostvaren po osnovu internet oglašavanja u SAD tokom prvih devet meseci je 17,3 milijarde dolara u poređenju sa samo 15,2 milijarde dolara ostvarenih u prvih devet meseci 2007. godine.


EVROPLAJNI POSTAJU “INTERNET ZAVISNICI”

Prema podacima koje je nedavno saopštila Evropska asocijacija interaktivnih oglašivača (EIAA) čak 178 miliona Evropljana koriste internet svake nedelje. Više od polovine od ovog broja (55 odsto) je na internetu svakodnevno. Tri četvrtine Evropljana koristi internet tokom večeri, a 51 odsto ispitanika ovom obliku komunikacija najviše pažnje poklanja tokom vikenda.
Kada je reč o razlozima za korišćenje interneta onda se čak 73 odsto ispitanika izjašnjava da ga koristi za komunikaciju sa prijateljima. Među ostalim top aktivnostima korisnika interneta su izbor i rezervisanje mesta za odmor (54 odsto), potraga za boljim proizvodima i uslugama (51 procenat), upravljanje finansijskim transakcijama (46 odsto), informisanje o zdravlju i medicinskim uslugama (42 procenta) i prijem informacija o lokalnoj zajednici (39 odsto).


BBC EMITUJE PROGRAME SIMULTANO

Britanski javni servis BBC saopštio je da otpočinje sa emitovanjem programa svih svojih kanala simultano u tv i internet mreži. Program korporacijskih digitalnih kanala  kao što su: BBC Three, BBC Four, CBBC, CBeebies i BBC News već se emituju simultano ali to do sada nije bio slučaj sa dva glavna BBC-ova programa BBC One i BBC Two. Najzad su i ova dva programa počela da se emituju uživo preko interneta.


BILIBORDIMA PROTIV SMANJENJA OGLASNIH BUDŽETA

Britanski “Financial Times” lansirao je kampanju čiji je osnovni clj da u vremenima ekonomske krize ubedi kompanije da kresanje oglasnih bužeta nije najsrećnije rešenje i jedini način štednje. Bilibord kampanju osmislila je agencija DDB London i realizuje je upravo u Londonu. Na većem broju zakupljenih i skoro potpuno praznih bilibord površina lansiran je oglas pod motom “Ekonomska kriza. Šta je prva greška koju kompanije čine”. Na ovaj način “Financial Times” pokušava da ubedi kompanije da investiranjem u oglašavanje u kriznim vremenima mogu preuzeti veći deo tržišnog udela u odnosu na konkurente koji odmah odustaju od oglašavanja.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!