Decembar, 2007 No. 69


NJUZLETER STIŽE DO NOVIH ČITALACA

Od poslednjeg novembarskog broja, Newsletter Asocijacije medija stiže na još veći broj korisničkih adresa, a to znači do većeg broja čitalaca, nego ranije. Zahvaljujući saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Newsletter od prošlog broja stiže i na elektronske adrese svih štamparskih kuća okupljenih oko Udruženja grafičke i novinsko-izdavačke industrije pri Privrednoj komori Srbije. Na ovaj način broj korisnika Newslettera popeo se do cifre od 3.856 primalaca. Ovaj naš medij informiše dva puta mesečno čitaoce o najnovijim zbivanjima u medijskoj industriji, kako u zemlji tako i u svetu. Prijem Newslettera je, da podestimo, besplatan. 


SEDNICA BORDA ABC SRBIJA

Krajem novembra, u sedištu Asocijacije medija održana je sednica borda ABC Srbija. Na dnevnom redu su bili izveštaj o radu u prethodnom priodu i plan rada za 2008. godinu a najživlja rasprava vođena je o iskustvima ABC Srbija u prvoj godini rada, kao i o predloga mera za naredni period.
Usvajajući izveštaj o radu i predloženi plan rada za 2008. godinu bord je istakao potrebu rigorozne kontrole svih podataka koji se dostavljaju za oditovanje tiraža, kao i potrebu permanentnog rada na uvećavanju broja novinsko izdavačkih kuća koje pristupaju sistemu oditovanja tiraža. Posebno je ukazano i na potrebu da ABC Srbija bude u toku sa svetskim trendovima u oditingu, kako štampanih medija, tako i njihovih onlajn izdanja.

 

 

 


TIMOFEJEV DIREKTOR RTV „STUDIO B"

Odbornici Skupštine Beograda po skraćenom postupku, imenovali su novinara Aleksandra Timofejeva (42) za generalnog direktora Javnog radiodifuznog preduzeća „Studio B" (član Asocijacije medija) u naredne četiri godine. Timofejev je u toku svoje radne karijere bio novinar „Studija B", a od 2001. radio je na TV B92. Zamenik generalnog direktora «Stodija B» biće novinar Nemanja Vranjković, koji je radio na BKTV i Televiziji Fox.


„BLIC“ STARTOVAO SA NOVOGODIŠNJIM „NAJ...“ SERIJALOM

Redakcija „Blica“ (član Asocijacije medija) započela je krajem decembra sa objavljivanjem sada već tradicionalnih novogodišnjih anketa na temu „naj...“ ličnosti, kompanija i događaja u Srbiji tokom godine koja je na izmaku. Prva je objavljena rang lista najuticajnijih žena u Srbiji. Ubedljivo prvo mesto i titula najuticajnije žene u Srbiji i ove, kao i prethodne godine, pripalo je Milki Forcan potpredsednici Delta Holdinga.
Prvi put ove godine „Blic“ je u saradnji sa BancaIntesa (pridruženi član Asocijacije medija) pokrenuo i akciju izbora najboljeg preduzetnika u Srbiji iz kruga malih i srednjih preduzeća.


„24 SATA“ BESPLATNO I ZA NOVOSAĐANE

Besplatni dnevni list „24 sata“ stigao je i u Novi Sad. Besplatni dnevnik «24 Sata» se na novosadskim ulicama pojavio kao rezultat izdavačke aktivnosti švajcarskog medijskog giganta «Ringier» i njegove beogradske firme «24. Sata» d.o.o.
Tiraž novosadskog izdanja „24 sata“ je oko 30.000 primeraka dnevno, a list se u ranim jutarnjim časovima distribuira na više od 50 najfrekventnijih lokacija u Novom Sadu. Inače „24 sata“ je doživeo premijeru prošlog septembra na beogradskim ulicama.


POMOĆ U NEVOLJI

Delta Humanitarni Fond, čiji je osnivač Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija), u okviru akcija pružanja hitne pomoći poplavljenoj opštini Vlasotince, isporučio je približno 30.000 litara vode za piće, i oko 5.000 kilograma različitih prehrambenih artikala. Sastav ove humanitarne pošiljke definisan je na osnovu spiska potreba, koji je Krizni štab opštine Vlasotince dostavio Delta Humanitarnom Fondu. Fabrika vode „Mioni“ obezbedila je navedenu količinu vode Aqua Gala, Delta Maxi je donirao pirinač, so i šećer, dok je Delta DMD pružio logističku pomoć. U dogovoru sa predstavnicima poplavom ugroženog područja uslediće nove isporuke pomoći.


FUTURA PLUS UBRZANO REALIZUJE PROGRAM »MINUT2« ŠOPOVA

Kompanija »Futura plus« (pridruženi član Asocijacije medija) najveći distributer dnevne i periodične štampe u Srbiji ubrzano realizuje program otvaranja »Minut2« šopova. Kako je i najavljeno prilikom prošlogodišnjeg susreta u Asocijaciji medija sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća »Futura plus« je posebnu pažnju posvetila unapređenju prodaje štampanih medija kroz sistem savremenih maloprodajnih objekata »Minut2«.
Za manje od godinu dana investirano je u otvaranje 20 najsavremenijih prodajnih objekata od kojih je najnoviji otvoren u Delta City šoping molu.
»Futura plus« namerava da izgradi 300 ovakvih objekata u Srbiji, a svaki od njih biće snabdeven najširom asortimanom domaće i strane štampe uz sve ostale artikle koje podrazumevaju ovakve prodavnice.


SLATKA POSETA

Kompanija Sunoko d.o.o Novi Sad (pridruženi član Asocijacije medija) bila je krajem novembra domaćin novinarima iz beogradskih i novosadskih redakcija. Predstavnici kompanije organizovali su posetu šećerani u Pećincima i sedištu Sunoka u Novom Sadu. Timo Miler, član UO kompanije Sunoko i Boško Smoljanac, generalni direktor šećerane u Pećincima detaljno su upoznali novinare sa značajnim investicijama u povećanje proizvodnje i sveukupnu bolju organizaciju rada posebno ističući permanentni transfer znanja na relaciji Nemačka – Srbija.  
Nakon posete šećerani u Pećincima, novinari su obišli i sedište kompanije Sunoko u Novom Sadu gde im je domaćin bio Srdan Ilin, zamenik predsednika UO  zadužen za prodaju, koji je rekao da kompanija planira u 2008. godini povećanje tržišnog udela. 


 STIGAO I „GRADSKI OGLASNIK“

Beogradsko tržište štampe bogatije je za još jedan nedeljnik. Na kioske je sigao „Gradski oglasnik“ u izdanju istoimene firme, a sa ambiciom da tiražom pokrije Beograd i šire gradsko područje. Prodajna cena ovog izdanja je 29 dinara a početni tiraž je 25.000 primeraka.
„Gradski oglasi“ su štampani na tabloidnom formatu i na obimu od 80 stranica u „Štampariji Borba“. Isključivi sadržaj lista su besplatni mali oglasi i komercijalni oglasi. “Građanski oglasnik” će se na tržištu pojavljivati svakog ponedeljka.


SARADNJA SRPSKE I RUMUNSKE POŠTE

Javno preduzeće PTT saobraćaja “Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i Pošta Rumunije realizovale su zajedničko filatelističko izdanje sa temom “Dunavske luke i brodovi”. Na prigodnoj svečanosti u Skupštini grada Beograda, kojoj je prisustvovao i ambasador Republike Rumunije u Beogradu,  Jona Makoveja,  izdanje je svečano pustio u opticaj generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” Goran Ćirić
Realizacija ovog prigodnog izdanja, koje se sastoji od dve poštanske marke, za Srbiju nominalnih vrednosti 20, odnosno 46 dinara, bila je poverena dvema slikarkama, Marini Kalezić iz Beograda, koja je umetnički obradila marku sa motivom Novog Sada, i njenoj koleginici Liviji Pendi, slikarki iz Rumunije, koja je umetnički obradila marku sa motivom Orsove.


„KURIR SPORT“ 21. DNEVNI LIST U SRBIJI

Polovinom novembra na tržištu štampanih medija u Srbiji pojavio se 21. dnevni list. Reč je o sportskom dnevnom listu „Kurir sport“ koji izdaje beogradska firma „Kurir-net“. List je štampan na tabloidnom formatu i na obimu od 24 stranice, a prodaje se po ceni od 15 dinara. „Kurir sport“ je treća sportska dnevna novina na tržištu Srbije.


“HEMOFARMU" PRESTIŽNA NAGRADA

Kompanija “Hemofarm” (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je priznanja VIRTUS za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora. Nagrada je ove godine dedeljena prvi put, a ustanovio je Balkanski fond za lokalne inicijative. Primajući nagradu, Miodrag Babić, predsednik “Hemofarma” istakao je da mu je posebno drago što je prepoznata korporativna odgovornost koju “Hemofarm” neguje već više od 15 godina.
Nagrade VIRTUS, pored “Hemofarma” dobili su i RTV B92, Holcim Srbija i Erste banka.NAJBOLJE DIZAJNIRANE NOVINE U EVROPI

Najbolje dizajnirane novine u 2007. godini i osvajači nagrada na 9. Evropskom novinskom takmičenju stižu iz Grčke, Španije, Irske i Nemačke. Za najbolje dizajniran dnevni list na nacionalnom nivou proglašen je grčki Elefteros Tipos. Nagrada za najbolje dizajnirane regionalne novine pripala je El Periodico de Catalunya iz Španije, a najbolje dizajniran lokalni list je The Mazo News iz Irske. Najbolje dizajnirana novina koja izlazi nedeljom ovoga puta je Welt am Sonntag iz Nemačke.
Nagrade će biti uručene na Evropskom novinskom kongresu, koji će biti održan od 20. do 22. aprila 2008. godine u Beču.


FINSKA “ALMA MEDIA” ŠIRI POSLOVANJE U HRVATSKU

U skladu sa usvojenom poslovnom politikom finska kompanija “Alma Media” otpočela je sa poslom u Hrvatskoj osnivanjem internet portala “City24”. Reč je o portalu namenjenom kupovini nekretnina, koji već funkcioniše u Rusiji, Poljskoj i Ukraini i koji je, po broju posetilaca, vodeći portal ove vrste u Evropi. Nakon Hrvatske “Alma Media” namerava da sa istim projektom startuje u Bugarskoj i zemljama koje se sve češće nazivaju Adriatik  zona.


NAJČITANIJI MAGAZINI U SAD

Prema podacima koje je kompanija Mediamark Research saopštila polovinom novembra, najčitaniji američki magazini bili su: People sa 42,379.000 miliona čitalaca po broju, Better Homes & Gardens (39,132.000), Reader’s Digest (37,949.000). AARP The Magazine (magazin namenjen penzionerima) je na četvrtom mestu  sa 33,256.000 čitalaca po broju, a peti je National Geografic (u Srbiji ga izdaje Adrija Media – član Asocijacije medija) sa 31,357.000 čitalaca. 


U AUSTRALIJI USPOREN RAST PRIHODA OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Posle nekoliko izuzetno uspešnih godina porast prihoda od onlajn oglašavanja je usporeniji. Iako podaci govore da je ostvareni prihod od 347 miliona australijskih dolara skoro 32 procenta veći u odnosu na isti period prošle godine, stručnjaci su zabrinuti. Ovaj impresivan prihod je za skoro 60 odsto manji od prosečnog rasta u protekle tri godine. Uprkos svemu od onlajn oglašavanja u Australiji se očekuju prihodi od oko 1,4 milijarde dolara na nivou cele 2007. godine


NOVI IZGLED CORRIERE DELLA SERA

Vodeći italijanski dnevni list “Corriere della Serra” odskora ima kompletno novi izgled. List se pojavio na tri santimetra manjem formatu pojavio sa čistim prelomom i kraćim tekstovima, mnogo prihvatljivijim za čitaoce. Nova Corriere ima tri nova segmenta koji su posvećeni: ekskluzivnim informacijama, kratkim uredničkim komentarima, koji nude sučeljavanje mišljenja i komunikaciju sa čitaocima. Novi imidž planiran je i za Io Donna, Corriere della Sera Magazine i ViviMilano prilog i portal. 


JAPANSKI TRIO ZA ONLAJN ŠOPING

Jedan od najvećih japanskih tv emitera Nippon Television Network, trgovinski gigant Seven&iHoldings i najveći japanski oglasni konglomerat Dentsu zajednički će lansirati onlajn šoping servis pod imenom NitteleSeven. Trio japanskih džinova planira da web sajt aktivira u aprilu 2008. godine.


PARTNERSTVO FACEBOOK I ABC NEWS

Onlajn socialna mreža Facebook i ABC News objavili su vest o partnerstvu koje bi američkoj političkoj sceni trebalo da donese milione diskutanata spremnih da komentarišu i raspravljaju o predsedničkim izborima, koji će biti održani naredne godine. Partnerstvo će omogućiti da 56 miliona Facebook aktivnih članova elektronski prate tv izveštaje vezane za izbor demokratskog i republikanskog kandidata kao i da uzmu učešće u radu štabova kao i u debatama.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!