Decembar, 2006 No. 46


NOVOGODIŠNJI SKUP U ASOCIJACIJI MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronkih medija, bio je 21. decembra domaćin tradicionalnog novogodišnjeg susreta glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije sa predstavnicima, čelnim ljudima kompanija koje, kao pridruženi članovi učestvuju u aktivnostima i pomažu delatnost Asocijacije. Ovom tradicionalnom skupu prisustvovali su i istaknuti diplomatski predstavnici, kao i  predstavnici brojnih državnih institucija.Goste je najpre prigodnim obraćanjem pozdravio Manojlo Vukotić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija i izrazio uverenje da će nastupajuća 2007. godina biti povoljnija za sve medije u Srbiji a da će se na tom planu Asocijacija istrajno i kvalifikovano angažovati.  Vukotić je upotio  čestitke svim učesnicima skupa za nastupajuće praznike.
Prisutne su pozdravili i Igor Jecl, direktor Direkcije za usluge Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije) i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija promovišući upravo završen Media Adresar.


PROMOVISAN MEDIA ADRESAR

Na tradicionalnom novogodišnjem skupu glavnih urednika, direktora medijskih kuća i predstavnika kompanija pridruženih članica Asocijacije medija, promovisan je Media Adresar.
CD i elektronska verzija Media Adresara sabrala je na jednom mestu  osnovne podatke o 300 štampanih medija (novine i magazini), 21 radio i 15  tv stanica sa dozvolama RRA za emitovanje programa.
Media Adresar pripremio je izvršni tim Asocijacije medija uz organizacionu i finansijsku pomoć Direkcije za usluge Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija).
Reč je o bazi podataka koja je već postavljena na web sajtu Asocijacije medija arhiva.asmedi.org a od polovine januara 2007. godine ovi podaci biće deo stalnog sadržaja Telekomovog portala www.nadlanu.com. Zahvaljujući ovakvoj prezentaciji bazične informacije o medijima postaće na jednostavan način dostupne, kako širokoj tako i stručnoj i poslovnoj javnosti.
Planirano je da Media Adresar u periodu januar – mart 2007. godine bude ažuriran najmanje jednom mesečno, kako bi se što većem broju, posebno štampanih medija, omogućilo da informacije o njima što pre postanu sastavni deo ove jedinstvene baze podataka. U delu koji se odnosi na radio i tv emitere Media Adresar biće popunjavan novim podacima saglasno dinamici izdavanja dozvola RRA.
Objavljivanje osnovnih informacija o medijima u Media Adresaru za sve novinske izdavače i emitere potpuno je besplatno, a da bi informacije o medijima, koje već nisu obuhvaćene Media Adresarom, postale deo njegovog sadržaja, dovoljno je da se kontaktira izvršni tim Asocijacije medija preko arhiva.asmedi.org ili na telefone ++381 30 65 545; ++381 63 307 397 ili pismenim putem na Adresu: 11000 Beograd, Ljube Jovanovića 9c.


POTPISANI PRVI UGOVORI O ODITOVANJU TIRAŽA

Na skupu održanom u Asocijaciji medija potpisani su prvi ugovori o oditovanju (verifikaciji) tiraža u Srbiji. Ugovore su, sa ABC Srbija, potpisali Srđan Janićijević, generalni direktor Politika N&M, Manojlo Vukotić, glavni urednik i direktor Kompanije Novosti a.d., Attila Mihok, generalni direktor Blic press i Robert Čoban, vlasnik Color Press Group. Ugovor je potpisao i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija, kao korporativni član.
Ovim ugovorom srpski novinsko izdavački sektor počinje da uvodi u svoje poslovanje standarde kakvi postoje u većini zemalja u svetu, a doprinose transparentnosti poslovanja i čistih poslovnih odnosa između izdavača i oglašivača odnosno agencija.
Osnovni poslovni cilj ABC Srbija je precizno i verodostojno utvrđivanje broja primeraka štampanih medija, koji stignu do kupca – prodatog tiraža, a na osnovu utvrđenih pravila i procedura koje važe svuda u svetu.
Već ranije, sa ABCS ugovore su potpisali «Mađar so», «Nira Press», «Crier Media Group» a od oglašivača i agencija Delta Holding, Telekom, Carlsberg, Pireus banka, Direct Media, Media House, Communis...


TELEKOM – VESTI

Telekoma Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) omogućio je da portal  – www.nadlanu.com, od početka decembra 2006 godine, bude jedinstveno mesto na kome se udarni naslovi dnevnih novina mogu pročitati u trenutku u kome i same novine izlaze iz štampe. Svake večeri, oko 22 časa, moguće je pročtati najnovije vesti iz sutrašnjih izdanja svih značajnih dnevnih novina: Politike, Večernjih novosti, Danasa, Blica, Glasa, Press-a, Kurira, i 24 sata.
Portal www.nadlanu.com je za ovaj projekat oformio posebnu platformu, nazvanu NASLOVI, na kojoj iz svih dnevnih listova u danu objavljivanja treba da bude integrisano tri do pet najatraktivnijih vesti, autorskih tekstova, intervjua, ekskluziva, izveštaja dopisnika i sličnih priloga i  to po izboru samih redakcija. 
Vesti su praćene i fotografijama i ilustracijama, i nude direktne linkove ka internet sajtovima samih dnevnih listova.
Integracija naslova Politike, Večernjih novosti, Danasa, Blica, Glasa, Press-a, Kurira, i 24 sata  je još jedan u nizu noviteta, kojima portal www.nadlanu.com želi da postane jedan od najposećenijih domaćih portala.


PRVO ODOBRENJE PTT SRBIJI

Javno preduzeće PTT Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) dobilo je odobrenje za pružanje usluga distribucije radio i televizijskog programa preko kablovske distributivne mreže. JP PTT Srbija je prvi kablovski operater, koji je ovu vrstu dozvole dobio od Republičke Agencije za telekomunikacije (RATEL). Za dobijanje ove dozvole RATEL-u se prijavilo više od 50 distributera kablovskog tv i radio programa.
Svi KDS distributeri nakon dobijanja  RATEL-ove dozvole moraju od Radiodifuzne agencije da dobiju dozvolu za emitovanje svih RTV programa koje nameravaju da prenose kroz kabl.


POLITIKA FORMIRALA JEZIČKI SAVET

Politika N&M (član Asocijacije medija) konstituisala je Jezički savet lista Politika u kojem se nalaze istaknuti lingvisti. Savet treba da, kroz saradnju sa novinarima, posavetuje, ukaže na greške i pohvali poštovanje pravopisnnih normi. Članovi Saveta su Božo Ćorić, Miroslav Nikolić, Ljubiša Rajić, Tvrtko Prćić, Egon Fekete, Ivan Klajn, Aleksandar Loma, Bogdan Terzić i akademik Matija Bećković. Kako je ocenjeno na konstitutivnoj sednici, jezik u "Politici" je uglavnom dobar, ali i to da bi se i mnoge greške mogle izbeći da postoje novi pravopis i novi rečnik srpskog jezika. Jezički savet će, kako je dogovoreno, raditi tako što će se svi zainteresovani pojedinci, ili organizacije, javljati sa svojim primedbama, predlozima, zahtevima na Politikin i-mejl: jezickisavetr@politika.co.yu


HEMOFARM IZVOZNIK GODINE

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA), dodelila je, po treći put, godišnje nagrade  za najveće izvozne uspehe domaćih kompanija. Glavna nagrada, za izvoznika godine, pripala je Hemofarmu (pridruženi član Asocijacije medija), koji proizvodi u četiri države (Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Rusiji), a izvozi u 28 zemalja. Nagradu je u ime Hemofarma primio Stevan Turkan, menadžer znanja u Hemofarmu i tom prilikom istakao da je u ovoj godini ostvaren za  20 odsto veći izvoz nego prošle godine što je, što je po njegovom mišljenju, više dokaz veće isplativosti izvoza od plasiranja robe na domaćem tržištu zbog kontrolisanih cena u Srbiji. Rusija je Hemofarmovo najveće tržište, na kome se, pored više od 2.000 dobavljača, renomiranih svetskih kompanija, realizuje više od 50 odsto ukupnog inostranog plasmana.


ODRŽAN FESTIVAL UDRUŽENIH RTV STANICA SRBIJE

Festival Udruženih radio i TV stanica Srbije, (kolektivni član Asocijacije medija) 25. po redu, održan je od 21. do 23. decembra u Vrnjačkoj Banji. Festival je imao takmičarski i revijalni deo. Uz podsećanje da je proslogodisnji sveukupni pobednik Festivala TV Zaječar obaveštavamo čitaoce da će detaljan spisak sa imenima nagrađenih u sve četiri takmičarske kategorije biti objavljen u prvom januarskom broju Newslettera.


OPOZICIJA ZA 10 – AS ZA 20 DINARA

Poslednjih dana 2006. godine ne tržištu štampe u Srbiji pojavila su se još dva lista. Prvi je stigao dnevni list «Opozicija», čiji je izdavač Alliance media group iz Beograda. Na ukupno  16 strana i na «berliner» formatu štampa ga «Politika štamparija» d.o.o. a list čitaoce pokušava da pridobije cenom od 10 dinara i neobičnim sadržajem za dnevne novine – bez dnevnih vesti,  a sa obiljem tekstova iz sfere koju uredništvo karakteriše – opozicionom.
Izdavačka kuća JA Co.Plus d.o.o., takođe iz Beograda na tržište je lansirala nedeljnik pod naslovom «AS Četvrtkom». Nedeljnik na formatu tabloida i obimu od 56 strana štampa APM Print . Sadržaj se može svrstati pod odrednicu «opšti interes», a planirana cena primerka od 39 dinara za sada je promotivna i iznosi 20 dinara.


ZLATNO PERO MIĆI PAŠIĆU

Udruženje sportskih novinara Beograda proglasilo je najbolje kolege u 2006. godini. Laskavo priznanje Zlatno pero završilo je u rukama Milana - Miće Pašića, urednika sportske rubrike dnevnog lista “Vesti“ iz Frankfurta. Nagrada za životno delo pripala je Vujadinu Vujoviću, reditelju sportskog programa RTS-a, a zlatni mikrofon je dodeljen komentatoru RTS-a Gojku Andrijaševiću, dok su snimatelji Sreten Jerkić i Dragan Lapčević dobili nagradu Zlatna kamera. Za ekskluzivnu vest „Kažnjeni Kežman, Nađ, Koroman, Vukić i Ljuboja“ nagradu je dobio Milivoje Tomović (Sport), za sportizme novinar „Sporta“ Petar Živković, kao i za specijalno novinarstvo, pored Dejana Stevovića (Žurnal) i Zorana Šećerova (TV emisija „Igraj fudbal, budi srećan“).
Najbolji sportista u izboru USNB je Filip Filipović, vaterpolista


TELEKOM SRBIJE POSTAO VLASNIK ''TELEKOMA SRPSKE''

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) pobedio je ''Telekom Austriju'' na tenderu za privatizaciju 65 procenata državnih akcija ''Telekoma Srpske'', ponudivši 646 miliona evra. To je najveća pojedinačna investicija jedne srpske kompanije u drugu zemlju, koja širom otvara vrata ''Telekomu Srbija'' za ekspanziju u regionu i pridružuje ga porodici velikih inostranih kompanija, koje vode telekomunikacioni biznis na Balkanu. Draško Petrović, generalni direktor ''Telekoma Srbija'' izjavio je da je ovom investicijom uvećana vrednost ''Telekoma Srbija'' na više od 3,5 milijardi evra. Petrović je, takođe, izrazio očekivanja da će ''Telekom Srbija'' sa sadašnjih 7,5 miliona korisnika fiksne i mobilne telefonije, u naredne 3-4 godine premašiti broj od 10 miliona korisnika.''Telekom Srpske'' je jedna od najjačih kompanija u Republici Srpskoj. U prvih devet meseci ove godine ostvario je čistu dobit od 31 milion evra, što je 33 odsto iznad plana. Poseduje licence za fiksnu i mobilnu mrežu i pružanje internet usluga na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine.


DESET GODINA „ERIKSONA"

Švedska kompanija "Erikson" (pridruženi član Asocijacije medija) svetski lider u oblasti telekomunikacija, organizovala je nedavno panel "Umreženi mediji" i svečani skup u okviru obeležavanja desetogodišnjice uspešnog rada na tržištu Srbije.
Na panelu su učestvovale redakcije listova "PC Pres", “Danas". TV stanica B92, RTS i druge, dok su na svečanom skupu zvanice pozdravili predsednik i generalni direktor "Eriksona" Bo Anderson i ambasador Švedske u Srbiji Lars-Goran Engefeldt.
"Erikson" se od 1996. do danas pozicionirao kao vodeći dobavljač telekomunikacione opreme i servisa za mobilne i fiksne mreže u Srbiji.


USKORO RADIO BETA RFI

Radio Beta RFI, koji je dobio dozvolu za emitovanje programa na području Beograda, trebalo bi da počne sa radom na frekvenciji 107,9 FM u januaru 2007. godfine. Radio su osnovale novinska agencija Beta i Francuski međunarodni radio RFI, koji na svih pet kontinenata ima oko 45 miliona slušalaca.. Za početak će od 7 do 19 časova biti emitovan program na srpskom jeziku, a od 19 sati do 7 ujutru biće reemitovan program RFI na francuskom jeziku. Prednost ovog radija biće i ta što će se nova stanica, pored sopstvenih, oslanjati i na resurse RFI, čija dopisnička mreža spada među najrazgranatije u svetu, što znači da će, kako ističu, biti brži od drugih. Kratke vesti iz zemlje i sveta, na svakih pola sata, uz priloge iz politike, ekonomije kulture i sporta, svakog dana će stizati do slušalaca. U Beta RFI najavljeno je i lansiranje Internet portala.EU MENJA ODNOS PREMA TV REKLAMIRANJU

Evropski parlament usvojio je 14. decembra izmene pravilnika o reklamama u audiovizuelnim medijima, koji će od sada važiti ne samo za televiziju već za sve audiovizuelne medije. Reč je o izmeni direktive EU Televizija bez granica, koja je usvojena 1989. godine, a poslednji put je menjana 1997. godine. Razlog za izmene direktive, koja se odnosi na ograničenja tv reklamiranja je u strahu tv kompanija da će razvoj novih komunikacionih tehnologija  sa mogućnošću automatskog ubacivanja blokova reklama ugroziti njihov osnovni izvor prihoda – reklamne termine koje zakupljuju veliki proizvođači roba široke potrošnje.
Nakon usvojenih izmena tv reklame mogu da prekidaju program na svakih 30 minuta umesto na dosadašnjih 45 minuta. Nikakvi proizvodi neće moći da budu plasirani u emisijama vesti, zatim u dokumentarnim i programima za decu.
Nije usvojen amandman, kojim se zabranjuje reklamiranje hrane štetne za decu.
Evropska kancelarija udruženja potrošača ocenila je da nova direktiva nije ono što su potrošači želeli, jer će na televizijama biti više reklama, a posebno onih skrivenih.


NEMAČKI MEDIJSKI GIGANT KUPIO 25 ODSTO POLSAT TV

Poljski tv emiter Polsat, koji je u privatnom vlasništvu, odlučio je da udeo od 25,1 procenata proda medijkoj grupi Axel Springer – najvećem evropskom novinskom izdavaču.
Polsat u Poljskoj emituje program na pet kanala, uključujući i dva sportska, a Axel Springer je na istom tržištu prisutan zahvaljujući tabloidu Fakt i u aprilu lansiranom Dziennik-u.
Dogovor o prodaji bazira se na minimalnoj ceni od 50 miliona evra.


TBWA-PARIZ AGENCIJA GODINE

Žiri sastavljen od 39 kreativnih direktora iz dvadeset zemalja doneo je u Londonu odluku o dobitnicima nagrada na 19. Eurobest Awards takmičenju. Za marketinšku agenciju godine proglašena je TBWA iz Pariza. Gran pri u kategoriji štampanih oglasa pripao je agenciji DDB iz Madrida. U spoljašnjem (outdoor) oglašavanju najuspešniji su bili kreatori iz agencije Scholz&Friends .
Najuspešnija u tv oglašavanju bila je agencija MJZ London, a u interaktivnom oglašavanju Gran pri je pripao saradnicima agencije Framfrab iz Danske, dok je za radio oglašavanje  nagrađen BBDO iz Osla.
U široj konkurenciji za nagrade bilo je 937 radova, a nagrađeni su odabrani iz užeg izbora u kojem je bilo 225 radova.


PROF-MEDIA KUPILA RUSKU TV MREŽU

Medijska imperija ruskog milijardera Vladimira Potanina, Prof-Media preuzela je kompaniju Indipendent Network Television Holding (INTH) u čijem vlasništvu je TV3 mreža. Kupovina je obavljena za oko 410 miliona evra.
TV3 koja je otpočela sa radom 1998 godine, kao lokalna stanica u St. Petersburgu i izuzetno kratkom roku razvila se u mrežu od 28 stanica u 26 gradova, koja emituje program i preko 290 pridruženih tv stanica u 250 gradova u Rusiji.
Prošlog meseca Prof-Media prodala je dnevni list Komsomolskaya Pravda ruskoj državnoj kompaniji Gazprom.


IFRA OBJAVILA PROGRAM ZA PRVO POLUGOĐE 2007.

Najveća evropska novinska organizacija IFRA upravo je objavila program seminara i treninga koje će realizovati u prvom polugođu 2007. godine. Svi edukativni programi, to skoro da i ne treba naglašavati, prate najnovije industrijske trendove u novinskoj delatnosti, a opširnije informacije o sadržajima i terminima mogu se naći na adresi: www.ifra.com.


TRI OD ČETIRI DOMAĆINSTVA U BRITANIJI GLEDA DIGITALNU TV

Prema podacima za treći kvartal 2006. godine, koje je saopštio OFCOM, (britankso regulatorno telo u oblasti komunikacija)  tri od ukupno četiri britanska domaćinstva, koja imaju tv prijemnik imaju na prvom mestu setovan neki od digitalnih programa. Preorijentacija na digitalnu televiziju još je veća kada se ima u vidu činjenica da je izuzetno veliki broj domaćinstava, koja digitalnu tv imaju “memorisanu” kao svoj – drugi izbor.


UJEDINILE SE RITANSKE NOVINSKE ORGANIZACIJE

Nakon dugih premišljanja dve vodeće britanske novinske asocijacije Novinsko udruženje (Newspapet Society) i Asocijacija novinskih izdavača (Newspaper Publisher Association ) odlučile su da se ujedine. Udruženje zastupa interese lokalne štampe, dok se Asocijacija bavi interesima štampe koja se distribuira na nacionalnom nivou.
Čelnici asocijacija su izjavili da svaka od ovih organizacija zadržava svoj identitet i nezavisnost, ali da će se udružiti osoblje oba udruženja. Takođe su naglasili da im situacija, u kojoj se nalazi kompletna medijska industrija, nalaže maksimalan zajednički angažman u interesu i na dobrobit novinskih izdavača.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!