Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2018
Asocijacija Medija
No. 330
U OVOM BROJU
Novo rukovodstvo Asocijacije medija
Dragan Đorđević, predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu
Medijska strategija predata premijerki Ani Brnabić
Mediji uz francuski "Ekip"
Nedeljnik "Špigl" tuži novinara koji je nagrađen za izmišljene priče
U svetu ubijeno 80 novinara u 2018. godini
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
ASOCIJACIJA MEDIJA SVIM
POSLOVNIM PARTNERIMA
ŽELI SREĆNU I USPEŠNU
2019. GODINU

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVO RUKOVODSTVO ASOCIJACIJE MEDIJA

Stevan Ristić, direktor nedeljnika “Vreme” imenovan je za vršioca dužnosti predsednika Upravnog odbora Asocijacije medija. U narednom mandatu, funkciju izvršnog direktora obavljaće Izabela Branković, dugogodišnji PR menadžer Kompanije Novosti i direktor marketinga Kompanije Ringier Axel Springer. Asocijacija medija se i ovom prilikom zahvaljuje Zoranu Sekuliću i Dalili Ljubičić, koji su liderstvom u radu dali veliki doprinos razvoju organizacije.


DRAGAN ĐORĐEVIĆ, PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA SAVETA ZA ŠTAMPU

Dragan Đorđević, predsednik Upravnog odbora Lokal presa i direktor i vlasnik “Sremskih novina” novi je predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu. On je na tom mestu zamenio Zoricu Višnjić, doskorašnju predsednicu UO Lokal presa. Upravni odbor je na istoj sednici za zamenika predsednika izabrao Stevana Ristića, direktora nedeljnika “Vreme”, koji u Savetu predstavlja Asocijaciju medija. Upravni odbor Saveta za štampu ima pet članova, od kojih su četiri predstavnici organizacija osnivača ovog samoregulatornog tela - Asocijacije medija, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udurženja novinara Srbije i Lokal Presa, dok je peti član takođe predstavnik Asocijacije medija. U ovom sazivu UO Saveta to su: Zoran Sekulić, Vladimir Radomirović, Slaviša Lekić, Dragan Đorđević i Stevan Ristić, koji je zamenik predsednika UO. Mandat članova UO traje četiri godine, a predsednik i zamenik se biraju na dve godine.


MEDIJSKA STRATEGIJA PREDATA PREMIJERKI ANI BRNABIĆ

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, 28. decembra 2018. godine, sastala se sa članovima Radne grupe za izradu medijske strategije. Kako je saopšteno, na sastanku su članovi Radne grupe predali premijerki tekst dokumenta. „Medijska strategija, odnosno Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji. To je dokument, koji daje okvir za budući razvoj sveukupne medijske scene u Srbiji“.


MEDIJSKA KOALICIJA: SUSPENDUJEMO DIJALOG SA KOORDINACIONIM TELOM VLADE SRBIJE

Medijska koalicija odlučila je da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za saradnju sa medijima zato što, kako su naveli, nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava. Novinarska i medijska udruženja navela su da su u dijalog sa predstavnicima vlasti ušli posle više puta ponovljenog obećanja premijerke Ane Brnabić da Vlada Republike Srbije želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene, ali da nažalost osim verbalnih uveravanja, vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u oblasti medija i medijskih sloboda. "U dijalog smo ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati našeg rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.


ODLUKA MEDIJSKE KOALICIJE NE UGROŽAVA IZRADU STRATEGIJE

Odluka Medijske koalicije da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za saradnju sa medijima neće ugroziti dalji tok izrade medijske strategije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović. "Nacrt medijske strategije je priveden kraju. Članovi radne grupe su ga potpisali i taj dokument je predat premijerki Ani Brnabić. Sada se ide u dalji tok, to jest u javnu raspravu – rekao je Gajović za RSE.


MILOVANOVIĆ NOVI VLASNIK PRVE I O2

Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play Radio, šest kablovskih kanala i portali prva.rs, o2tv.rs i b92.net, postigla je dogovor sa Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto osnivačkih prava Antena grupe u Srbiji i Crnoj Gori, a vrednost akvizicije iznosi 180 miliona evra - prenela je Kompanija Antena grupa. Srđan Milovanović poseduje bogato iskustvo u medijskom i telekomunikacionom poslovanju, a da akvizicija predstavlja izazov koji će, navode, pozitivno uticati na celokupan razvoj medijskog tržišta Srbije. "Sa velikim zadovoljstvom najavljujem preuzimanje jedne od najprestižnijih medijskih kuća u Srbiji i Crnoj Gori, koju je punih osam godina kreirao i vodio sjajan domaći tim pod vođstvom Antena grupe. Imajući u vidu besprekoran imidž i odlične rezultate poslovanja medijskog giganta, ciljevi i planovi će se kretati u pravcu suverene gradnje i daljeg razvoja ove ugledne medijske kuće, uvećanja produkcionih kapaciteta i širenja medijske platforme - izjavio je novi vlasnik Srđan Milovanović.


TELEKOM SRBIJE KUPIO JOŠ DVA KABLOVSKA OPERATERA

Telekom Srbija kupio je još dva kablovska operatora - "Radijus vektro" i "AVcom", a pregovaramo sa još pet manjih i očekujemo da se u prvom kvartalu ove godine završe i te akvizicije- rekao je u intervjuu za Blic koordinator za internet i multimediju "Telekom Srbija grupe" i direktor Mtela Vladimir Lučić. Kako je rekao, kupovina “kablovaca” je uslov za realizaciju razvojne strategije "Milion plus", kojom treba da dođu do više od milion korisnika televizije i interneta. Kupovinom je dobijeno 120.000 novih internet i televizijskih korisnika koje je imao "Radijus vektor" i 18.000 koje je imao "AVcom".


O ČEMU MEDIJI NAJVIŠE PIŠU?

Često se u našem društvu može čuti da su mediji krivi za plasiranje loših vesti, da se samo piše o hronici i tragičnim događajima. Da li je to stvarno tako, ili je to samo naš osećaj i način da prebacimo krivicu na nekog drugog, u ovom slučaju - na medije… Uz pomoć startapa Digital Element, koji je prvi na našim prostorima razvio alate za čitanje i razumevanje srpskog jezika, izvršena je analiza objavljenih vesti u prethodnoj godini: o čemu se najviše pisalo, na koje tekstove su čitaoci najviše ostavljali komentare i koje su vesti najviše delili na društvenim mrežama. Softver Digital Elementa prikuplja podatke sa više od 300 sajtova, što predstavlja najreprezentativniji skup onlajn medija u zemlji. Zahvaljujući njegovim alatima za prikupljanje medijskog sadržaja, dobijamo sveobuhvatnu sliku svih nacionalnih, ali i lokalnih onlajn medija u Srbiji. Iako se stiče utisak da su u medijima najzastupljeniji hronika i “teške teme”, analiza pokazuje drugačije... Najzastupljenije su vesti iz rubrike „život“. Ovo je vrlo logičan podatak ako uzmemo u obzir da rubrika u sebi sadrži i neke podrubrike - javne ličnosti, Beograd, društvo, servisne informacije i sl. Dakle, tekstovi o poznatim ličnostima su među najčitanijima. Posle rubrike „život“, najviše se piše o temama vezanim za politiku. Među njima, najčitanije su vesti o predsedniku Srbije, o srpskoj diplomatiji i o stanju na Kosovu...


MANJI BUDŽET ZA INFORMISANJE

U budžetu Srbije za 2019. godinu za javno informisanje izdvojeno je 4,91milijardi dinara, što je oko 500 miliona dinara manje nego u 2018. godini, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako se navodi, UNS je utvrdio da se u najvećem delu, umanjenje odnosi na izgradnju zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV). Dodaje se da je za konkurse za sufinansiranje medijskih projekata koje treba da raspiše Ministarstvo kulture i informisanja izdvojeno 291.819.000 dinara, što je oko 14 miliona dinara više nego u 2018. godini.


RODNA RAVNOPRAVNOST

U intervjuu za nedeljnik „Vreme“, Gordana Gavrilović, savetnica potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, iznela je da su četiri stuba na kojima počiva Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost za period 2016–2020. godine: učešće žena u političkom životu i procesima odlučivanja, suzbijanje rodno zasnovanog nasilja i unapređenje položaja višestruko diskriminisanih i ranjivih grupa žena (Romkinje, žene sa invaliditetom, samohrane majke i dr.). "S obzirom da je Akcioni plan usvojen za period do 2018. godine, u toku je evaluacija NAP-a i početkom godine izradićemo plan aktivnosti za preostali period 2019–2020, uvažavajući preporuke i smernice koje će nam evaluacija dati", objašnjava za "Vreme" Gordana Gavrilović. "Pokrenuli smo važan projekat ‘Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti’ sa fokusom na ekonomskom osnaživanju žena, nastavili smo proces uvođenja rodno odgovornog budžetiranja, predali prvi državni izveštaj o primeni Istanbulske konvencije GREVIO ekspertskoj grupi, ustanovili nagradu za rodno najsenzitivniju kompaniju i izradili novi Indeks rodne ravnopravnosti." Kao što je poznato, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je uradilo Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti, ali ga je septembra prošle godine preuzelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.


VESELE OČI I ISKRENI OSMESI U 2018. "BLIC" FONDACIJA DONELA SREĆU MALIŠANIMA

"Blic fondacija" je dosad obradovala više od 500 dece, a Anđela (10), Emilija (12) i Milica (15) dobile su najlepši novogodišnji poklon - one će 2019. godinu dočekati u novoj kući. - A, kako to da kuća može da bude novogodišnji poklon - pitala se mala Anđela. - Mi smo u školi učili da se za poklon dobijaju bombone, čokolade, mace i kuce... Ipak, brzo se privikla, na bolje se svi začas naviknu. A ona, njene sestre i majka život u sobičku od 12 kvadrata bez struje, vode i kanalizacije zamenile su životom u novoj, kompletno opremljenoj kući od 68 kvadrata. Svaka je izabrala sobu, Anđela najmanju, pa objašnjava:
- Neka ide po po starini, za najmlađu najmanja, ali i najslađa - zrelo će Anđela.
Eto, šesta godina kako "Blic fondacija" bedu i očaj pretvara u sreću i radost, ne pomaže samo bolesnoj deci i mališanima, koji žive na ivici egzistencije, već se trudi da obezbedi bolje uslove za trudnice, porodilje... Zato je "Blic fondacija" potpuno renovirala Odeljenje ginekologije i deo porodilišta Opšte bolnice u Vršcu, obezbedila medicinsku opremu za Opštu bolnicu u Boru vrednu 110.000 evra. I tu nije kraj! Ova priča nema kraj...


TELEKOM SRBIJE ZA NOVU GODINU VRATILO ČAROLIJU

Tradicionalno, kao i svake godine uoči novogodišnjih praznika, kompanija Telekom Srbija donirala je knjige školskim bibliotekama širom Srbije, uključujući i one na Kosovu i Metohiji. Velikodušan gest obradovao je đake deset osnovnih škola sa više od 2.700 primeraka književnih dela kako domaće tako i svetske književnosti. Među ovim izdanjima nalaze se nezaobilazni naslovi dečije lektire, kao i bestseleri srpske i svetske književnosti namenjeni mališanima. Pored značajnih ulaganja u različite oblasti i kulturne manifestacije već dugi niz godina, Telekom Srbija ostaje istrajan u nameri da promoviše prave vrednosti i kulturu čitanja u našoj zemlji. Istovremeno, kompanija svojim aktivnostima pokazuje visok nivo odgovornosti u segmentu obrazovanja i zato pružanjem podrške nastoji da doprinese kvalitetu školovanja u Srbiji. Škole koje su ove godine bile deo novogodišnjeg darivanja kompanije Telekom Srbija su: OŠ „Dubrava“ iz Knjaževca, OŠ “Vasa Pelagić” iz Leskovca, OŠ "Radoje Domanović" iz Bošnjaca, OŠ “Janko Jovićević” iz Goraždevca, OŠ „Sreten Lazarević” iz Prilika, OŠ “Prota Stevan Popović“ iz Čumića, OŠ "Jovan Šerbanović" iz Žagubice, OŠ "Miroslav Bukumirović Bukum" iz Šetonje, OŠ Svetozar Marković iz Vranja, OŠ “Ivo Andrić“ iz Pranjana.


BOŽIĆNO SEOCE KOD HRAMA

"Božićno seoce", koje se ove godine održava drugi put i deo je manifestacije "Beogradska zima", otvorio je patrijarh Irinej, koji je poručio je da je želja svih da se posebno pripremimo i proslavimo najveći praznik naše vere i naše crkve, praznik Hristovog rođenja, Božić. Patrijarh je rekao da veruje da će manifestacija "Božićno seoce" obradovati mnoge građane Beograda, a posebno decu. U okviru manifestacije "Božićno seoce" pripremljen je bogat program, a posetioci će i ove godine imati priliku da uživaju u muzičkom programu, nastupima dečijih i crkvenih horova, duhovnoj muzici, nastupima najpoznatijih muzičkih izvođača. Osim toga, moći će da obiđu plato Hrama u fijakeru i da u drvenim kućicama kupe rukotvorine, tradicionalne proizvode, suvenire, domaće specijalitete i poklone. "Božićno seoce", u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije "Color Media Communications" i "Ninamedia".


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

MEDIJI UZ FRANCUSKI "EKIP"

Francuski mediji pružili su podršku sportskim novinama Ekip posle objave da je njihovim novinarima zabranjeno da prisustvuju konferencijama za novinare Fudbalskog kluba Pari Sen Žermen (PSG), prenosi AP. Prema Ekipu, PSG je zabranio njihovim novinarima prisustvo posle objavljivanja priče da je klub primoran da proda fudbalske zvezde poput Nejmara ili Kilijana Mbapea zbog finansijskih fer-plej pravila. Nekoliko grupa novinara potpisali su peticiju kojom se od PSG traži da u ime "slobode medije" omogući novinarima Ekipa da prisustvuju konferencijama. Sloboda novinara je da pokrivaju sportske i političke konferencije za novinare i o tome se ne pregovara, navodi se u peticiji.


NEDELJNIK "ŠPIGL" TUŽI NOVINARA KOJI JE NAGRAĐEN ZA IZMIŠLJENE PRIČE

Redakcija lista "Špigl" navela je da poseduje informacije prema kojima je novinar Klas Relocijus (33), koji je dobio otkaz zbog izmišljanja priča, pokrenuo akciju prikupljanja novca kako bi pomogao deci u Siriji o kojoj je pisao. Međutim, novinar je dao svoje lične bankarske podatake za slanje donacija!? Špigl će sve informacije predati tužilaštvu zajedno sa tužbom, navodi se u saopštenju. Relocijus je nedavno priznao da je izmišljao priče za svoje novinske članke. Novinar je potom dobio otkaz. Iz “Špigla” su još naveli da je novinar izmislio glavne likove, koji su predstavljeni kao članovi jednog bratstva. Nedeljnik je dodao da nije znao za prikupljanje novca preko ličnog imejla i bankarskog računa “novinara”. List se, naravno, izvinio čitaocima navodeći da taj incident predstavlja "sramotu" za nedeljnik star 70 godina i dodao da će sve učiniti da "povrati kredibilitet i poverenje".


U SVETU UBIJENO 80 NOVINARA U 2018. GODINI

U 2018. godini ubijeno je 80 novinara širom sveta, objavila je nevladina organizacija Reporteri bez granica. Više od polovine ubijeno je u samo pet zemalja - Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navedeno je u godišnjem izveštaju objavljenom u Berlinu. Prema tim podacima, 15 novinara ubijeno je u Avganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu i šest u Indiji. U izveštaju je još navedeno i da je šest novinara stradalo u SAD. Reporteri bez granica su naveli da se 348 novinara u svetu nalazi u zatvorima, najvećim delom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28). U svetu su u poslednjih deset godina ubijena 702 novinara.


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde