Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2017
Asocijacija Medija
No. 307
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

FANTOMSKA MEDIJSKA ORGANIZACIJA

Fantomska medijska organizacija puštoši medijske konkurse u Vojvodini, dok u lokalnim komisijama budžetski novac dodeljuju jedni drugima, javlja N1, pozivajući se na istraživanje Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN). Prema nalazima BIRN, u gotovo trećini opština u pokrajini predstavnici Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (AEMV) u lokalnim komisijama dodeljivali su budžetski novac jedni drugima, kao i televiziji u vlasništvu biznismena iz Šida Aleksandra Vinčića s kojim su poslovno povezani. Predstavnici Asocijacije bili su članovi u komisijama u 21 od ukupno 42 lokalne samouprave, koje su, zaključno s krajem novembra 2017. godine, raspisale konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, tvrdi BIRN. Od toga 13 komisija u kojima su sedeli predstavnici AEMV dodelile su 39,1 milion dinara produkcijama u vlasništvu članova Asocijacije, televiziji Aleksandra Vinčića i osobama koje su sa njim povezane. Kako je istražio BIRN, samo u ovoj godini njihov ukupan prihod na medijskim konkursima bio je 45,4 miliona dinara, a od 2015. godine do danas oko 127 miliona dinara.
Šema raspodele novca između predstavnika Asocijacije i Vinčićevih firmi, prema nalazima BIRN, datira još od prvih konkursa koji su raspisani na osnovu Zakona o informisanju i medijima iz 2014. godine.
Osobe koje su poslovno povezane s Vinčićem osnivale bi privatne produkcije i prijavljivale bi se na konkurse na kojima o dodeli novca odlučuju njihove kolege iz Asocijacije, navodi BIRN. Dobijeni novac, često u višemilionskim iznosima, te privatne produkcije neretko bi potrošile za emitovanje materijala na Vinčićevoj televiziji, od koje bi se čak i iznajmljivala oprema za snimanje, dodaje BIRN.
Međutim, činjenica da se nešto zove Asocijacija krilo je pravu prirodu te grupacije – u jednom periodu članove konkursnih komisija predlagalo je zapravo preduzeće Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, precizira BIRN i napominje da je to bilo u suprotnosti sa zakonom.
Prema istraživanju BIRN, početkom ove godine to preduzeće je promenilo ime u Delta televizija doo, a vlasnik je postao Aleksandar Vinčić, koji poseduje i Sremsku televiziju iz Šida. Ta televizija je tokom 2015. godine dobila maksimalno dozvoljeni ukupni iznos od 23 miliona dinara, precizira BIRN i dodaje da se od tada ne pojavljuje na konkursima.
Tokom prošle godine članove konkursnih komisija predlagalo je i Poslovno udruženje Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, inače veoma blisko istoimenom preduzeću. I preduzeće i poslovno udruženje Asocijacija elektronskih medija Vojvodine svojevremeno su delili ne samo fizičku adresu, već i imejl adresu i broj telefona, kao i sajt koji više nije aktivan, navodi BIRN.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde