Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2016
Asocijacija Medija
No. 284
U OVOM BROJU
Da li razumeš medije?
Sporazum za bezbednost
Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje
U Hrvatskoj otkaz zbog pozdrava
Charlie Hebdo nastavlja po svom
21st Century Fox preuzima Fox
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org



Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...



















































































































































































































































































  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA VAM ČESTITA NOVU GODINU I BOŽIĆ


























DA LI RAZUMEŠ MEDIJE?

U trećoj fazi projekta Da li razumeš medije?“, kojim Asocijacija medija doprinosi razvoju medijske pismenosti, dodeljene su nagrade u Valjevu, Vranju i Paraćinu.
Prvu nagradu u VALJEVU dobila je učenica Luna Milutinović za novinski izveštaj pod naslovom “Ponovo svira džez”, drugu nagradu dobio je učenik Andrej Zrnić za reklamu za Vačkavalj (valjevski kačkavalj), treću nagradu dobio je učenik Nikola Radosavljević za reklamu za Odelce za kućne ljubimce, četvrtu nagradu dobila je Ivana Jerinić za novinski izveštaj “Od ideje do realizacije” i petu ngradu dobila je učenica Andrea Savčić za tekst Drugari iz Slovenije.
U VRANJU je prva nagrada otišla u ruke Nastasije Mihajlović za izveštaj “Pred vratima čarolije sa Diznijem”. Drugu nagradu kući je odnela Mihaela Miljenković za izveštaj “Borini pozorišni dani”. Treća nagrada pripala je Bogdanu Stojanoviću koji je napravio reklamu za čokoladu. Četvrta Luki Đorđeviću koji je pisao o Regionalnom turniru u uličnom basket, a peta nagrada je otišla u ruke Anje Kafedžiske za izveštaj “36. Borini pozorišni dani”.
U PARAĆINU su više uspeha imali predlozi za reklame nego novinski izveštaji tako da je prvu nagradu za reklamu “U glasu je ključ” dobila Anđela Mitić. Drugu nagradu za reklamu za sok Electric dobio je Petar Pavlović. Treća nagrada u Paraćinu otišla je u ruke Nikolete Marjanović za reklamu za klub OKK Paraćin u kom igra. Četvrta nagrada pripala je Teodori Živković za novinsku najavu promocije novog mobilnog telefona, dok je petu nagradu dobila Katarina Grujić za izveštaj “Razmena učenika u Paraćinu”. U januaru će biti dodeljene nagrade učenicima iz Zrenjanina i Loznice i počeće medijske radionice za učenike u lokalnim televizijama.


SAVET ZA ŠTAMPU U BROJKAMA

Od početka 2016. pa do kraja novembra, Savet za štampu je dobio 110 žalbi na medijske sadržaje od kojih su 32 odbačene. Komisija Saveta je razmatrala 78 žalbi od kojih je 10 rešeno dogovorom, za 50 slučajeva je odlučeno da je prekršen Kodeks novinara Srbije, u 10 slučajeva utvrđeno je da nije bilo kršenja profesionalne etike, a za 18 žalbi Komisija nije mogla da donese odluku. Prema rečima Tamare Skroza, člana Komisije Saveta za štampu, od 78 razmatranih žalbi, građani i građanke su podneli 39, predstavnici nevladinih organizacija 16, članovi i članice Komisije za žalbe devet, mediji devet, firme tri, a političke stranke dve. "Najviše su kršene odredbe koje se tiču istinitosti izveštavanja i imali smo veliki broj slučajeva koji se tiču narušavanja privatnosti... Imamo 26 takvih odluka, koje pokazuju da su građani i građanke sve svesniji svog prava na privatnost", izjavila je Skroza. Prema njenim rečima dnevni listovi Informer i Srpski telegraf su šampioni sa tekstovima u kojima se krši Kodeks novinara.


SPORAZUM ZA BEZBEDNOST

27. decembra u Beogradu, MUP, Republičko javno tužilaštvo, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija potpisali su Sporazum o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara. Cilj sporazuma je maksimalna zaštita novinara, kroz formiranje stalne radne grupe za njegovo sprovođenje i redovne sastanke u narednom periodu. Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović – Ivković izjavila je da će u narednom periodu biti obezbeđena obuka novinara o krivično-pravnoj zaštiti, kao i o osnovama informacione bezbednosti internet portala i primene osnovnih mera zaštite. Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković je izjavio: “Nismo uvek bili uspešni. Nažalost postoje određena ograničenja koja su, prevashodno, dokaznog karaktera, ponekada i zakonskog. Čini mi se da je potpisivanje ovog sporazuma korak u dobrom pravcu, koji će uspeti da podvuče crtu u vezi onoga što je do sada urađeno i da ćemo analizom onoga što je do sada bilo uspeti da postavimo pravac postupanja”.


SKUPŠTINSKI ODBOR ZA KULTURU I INFORMISANJE

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje je nakon razmatranja amandmana na izmene Zakona o javnim medijskim servisima i Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis odbacio sve one koje ni Vlada Srbije nije prihvatila. Ovim zakonima, planirano je da se javni medijski servisi Radiotelevizija Srbije i Radiotelevizija Vojvodine i naredne godine delimično finansiraju iz budžeta i za te svrhe je izdvojeno četiri milijarde dinara, od čega Radio televizija Srbije dobija 3,1 milijardu, a Radio televizija Vojvodine 900 miliona dinara. Pored toga određeno je da taksa za javne medijske servise određeno iznosi 150 dinara mesečno. Na sednici, samostalni poslanik Đorđe Vukadinović zamerio je što se poslanicima ne ostavlja dovoljno vremena za raspravu o predlozima zakona navodeći da je na dnevnom redu 27 tačaka, a da za sve to ima manje od jednog dana.
Državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović je rekao da medijska strategija kasni i smatra da bi ono što nije urađeno u ovoj godini trebalo da bude osnov stretegije za naredne godine. Prema njegovim rečima, medijskom stretegijom sprovedena je privatizacija lokalnih medija, ali su tu ostali veliki problemi, jer lokalne samouprave ne izdvajaju dovoljno novca za projektno sufinansiranje. Brajović se osvrnuo se i na otvorena pitanja vlasništva lista Politike, odnosno njegove privatizacije, kao i pitanje nacionalne novinske agencije, o kojima će se ministartsvo uskoro izjasniti.


KIBICFENSTER DIJAGNOZA DRUŠTVA

21. decembra u art komuni Dorćol platz, karikaturista Dušan Petričić predstavio je svoju knjigu Kibicfenster. Na promociji Petričić je izjavio da je doskora verovao da karikatura teško može da menja okolnosti u društvu i utiče na one koje ima za motiv, da ima terapeutsko dejstvo da opusti i nasmeje, a onda je počeo da veruje da karikatura, ipak, može nešto da promeni. Karikaturista se slaže da je količina Aleksandra Vučića u karikaturama enormna, kaže da bi ponekad i nešto drugo rado uradio, ali apsolutno postoji gomila neverovatnih događaja u društvu, stanja u zdravstvu, ili da je učenik ošamario nastavnicu ili užasne situacije u kulturi, a problem je u tome što on sve to povezuje sa Vučićem, odnosno sa njegovom vlašću. Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN ispričao je da njemu, kao Petričićevom uredniku, to ne smeta i da njegove karikature postaju sve oštrije. Bila je ovo jedna od najposećenijih promocija knjiga poslednjih godina u Beogradu na kojoj su prisustvovale mnogobrojne kolege iz medija, sveta kulture i umetnosti, dok su od političara bili Vuk Jeremić, Žarko Korać i Vesna Pešić.


AUTORSKA PRAVA ZA KABLOVSKO EMITOVANJE

Kako bi nastavili da u svojoj ponudi imaju B92, Prvu i Hepi, kablovski operateri će ubuduće morati da plaćaju mesečno jedan evro po korisniku i porez na dodatu vrednost, kompaniji KCN koja je otkupila autorska prava. Pored navedene tri nacionalne televizije, na ovaj način će se sačuvati i tri kanala Koprenikus televizije i TV Partizan. Zakon o elektronskim medijima nije zabranio komercijalnim televizijama da naplaćuju kablovskim operaterima emitovanje svog sadržaja, već je prepušteno tržištu da reguliše, po zakonu operateri jedino imaju obavezu da prenose program Javnog servisa, odnosno RTS i RTV. Kablovski operater IKOM već je obavestio svoje korisnike da bi od 1. januara mogli da ostanu bez signala B92, TV Prva, TV Happy i Kopernikus. Korisnici SBB, koj je kupio IKOM, za sada nisu dobili nikakva obaveštenja, a na sajtu provajdera se samo pominju novi kanali u kojima će moći da uživaju u narednom period.


NAJLUĐA ŽURKA GODINE – COMTRADE i TELEGRAF.RS!

Najveća IT kompanija u regionu, Comtrade, povodom 25 godina uspešnog poslovanja organizovala je proslavu za više od 3.000 zvanica! Najspektakularnija žurka ikad počela je obeležavanjem uspešne godine Atletskog saveza Srbije, čiji je predsednik gospodin Veselin Jevrosimović, osnivač i većinski vlasnik kompanije Comtrade. Atletski savez se prvo zahvalio predstavnicima medija koji su doprineli većoj vidljivosti atletike i posredstvom kojih smo ispratili sve uspehe srpskih atletičara kojima su takođe dodeljene nagrade. Potom se prisutnima obratio gospodin Jevrosimović i zahvalio se zaposlenima i partnerima na jednoj od najuspešnijih od 25 godina poslovanja. Najluđoj žurci prisustvovale su mnogobrojne ličnosti iz sveta politike, biznisa, sporta, medija i javnog života. Svi oni su doprineli sjajnoj atmosferi sa kojom je ispraćena uspešna 2016. i sa kojom su domaćini, koji iz godine u godinu nižu sve bolje uspehe, krenuli u susret novoj 2017. godini. Među domaćinima su bili i direktori Internet grupe Srećko Miodragović i Pavle Savović, osnivači jednog od najposećenijih news portala Telegraf.rs, kao i glavni urednik Aleksandar Jovanović.


COLOR PRESS GRUPA UZ OLIMPIJCE I U TOKIU

Predsednik Color Press Grupe Robert Čoban i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki svečano su potpisali novi četvorogodišnji Ugovor o partnerstvu kojim se saradnja ove dve kuće nastavlja i u ciklusu Tokio 2020. Kroz svoja brojna izdanja Color Press Grupa će nastaviti da radi na promociji vrhunskih sportista Srbije, Olimpijskih igara i olimpijskih vrednosti. "Kada smo 2006. potpisali prvi Ugovor o partnerstvu nisam ni sanjao da će saradnja trajati ovako dugo i koliko ćemo toga lepog i uzbudljivog proći zajedno. Veliko nam je zadovoljstvo da naše najbolje sportiste promovišemo kroz intervjue, editorijale i druge forme i da na taj način radimo na promocji svih vrednosti koje sport i olimpizam nose sa sobom,“ izjavio je Robert Čoban predsednik Color Press Grupe. Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki zahvalio se dugogodišnjim partnerima na ukazanom poverenju i odličnoj saradnji i ukazao na činjenicu da je vremenom odnos ove dve kuće iz poslovnog prerastao u prijateljski: "Color Press Grupa je u svom domenu poslovanja lider ne samo u Srbiji nego i regionu. Čast je imati ovakvog partnera i smatram da naši najbolji sportisti zaslužuju takvo društvo.“


UEPS NAGRADE 2016.

Na svečanosti povodom 56. rođendana najstarijeg nacionalnog strukovnog udruženja, na kojoj se okupio veliki broj uglednih zvanica, uručena su priznanja najboljim marketinškim stvaraocima u 2016. godini, najavljene nove aktivnosti i istaknuta podrška uglednih ličnosti iz sveta advertajzinga i medija. Dodeljeno je 20 zlatnih, 28 srebrnih i 30 bronzanih priznanja u 18 kategorija i 22 potkategorije. Među ovogodišnjim dobitnicima našla se i kompanija Ringier Axel Springer koja je zajedno sa Media impactom priredila jubilarni broj Blica 16. septembra, i sa njim osvojila srebro, u UEPS-ovoj kategoriji “Kreativna upotreba medija...(pročitajte nastavak teksta OVDE.


BLIC PREDUZETNIK 2016

Deseti put kompanija Blic organizuje trku za prestižnu titulu “Blic preduzetnika 2016”. Cilj ove akcije je promovisanje, jačanje i podrška preduzetničkom duhu u Srbiji. Osim ove prestižne titule, pobednik će biti nagrađen sa 20.000 evra, koje dodeljuje partner akcije, Sosijete ženeral banka. “Blic nastavlja sa promovisanje pozitivnih primera u preduzetništvu. Ovo je deseta godina da biramo najboljeg preduzetnika a da smo na pravom putu i da je akcija izuzetno dobra pokazuje i sve veće interesovanje privrednika za nju. Već sada je apliciralo 400 privrednika pa će i poso žirija biti izuzetno težak da izabere najboljeg. Za ovako veliki publicitet značajnu zaslugu ima i naš partner u akciji, Sosijete ženeral banka, koja je prepoznala značaj takmičenja u preduzetništvu” izjavio je glavni i odgovorni urednik Blica Predrag Mihailović. Ovogodišnji članovi žirija su: Dušan Vujović iz Ministarstva finansija, Nevena Basta iz Srpske Asocijacije menadžera, Aleksandar Gračanac iz Privredne komore, Biljana Pešić iz Sosijete ženeral banke, Slađana Vukašinović i Marina Milojević iz Dnevnog lista Blic.


TELEKOM SRBIJA DOBITNIK DVA UEPS PRIZNANJA

U okviru dodele tradicionalnih godišnjih UEPS priznanja najboljima iz oblasti komunikаciono-mаrketinško-propаgаndne struke, u izuzetno jakoj konkurenciji u kategoriji „TV spot“, kompanija Telekom Srbija osvojila je zlatno priznanje za reklamni spot „Savršeno skockani box paketi“. Priznanje su preuzele Natalija Jegdić, izvršni direktor za privatne korisnike Telekoma Srbija i Jelica Jauković, predstavnica agencije McCann. Telekom Srbija, u kategoriji „Korporativni događaj“, dobitnik je srebrnog priznanja za jedinstveni umetnički projekat "Teslin vremeplov", koji je tokom leta i jeseni obogatio kulturne scene sedam u gradova širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Priznanja su uručena Mariji Bošković, direktorki Sektora za PR Telekoma Srbija i Danijeli Popović Jurić, direktorki agencije Red Communication, koja je učestvovala u realizaciji projekta.


THE ECONOMIST: SVET U 2017

Color Press Grupa u saradnji sa londonskim magazinom „The Economist“ već sedum godinu izdaje srpsko izdanje godišnjaka za koji pišu najuticajniji svetskih državnici, vlasnici korporacija, lideri u biznisu, sportu i umetnosti, eksperti iz obasti finansija i ekonomije. Povodom izlaska magazina „Svet u 2017.“ održana je konferencija u Domu Narodne skupštine, koja je okupila neke od najznačajnijih srpskih i regionalnih ekonomista i privrednika, zvaničnike Vlade Srbije kao i vodeće diplomate u Beogradu. U okviru četiri panela i šest studija slučaja govorili su Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave i Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Hans Friedrich Schodder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, Michel Saint-Lot, direktor Kancelarije UNICEF-a u Beogradu, Nj.E. Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije, Nj.E. Denis Keefe, ambasador Velike Britanije u Beogradu, Nj.E. Dr Alona Fischer Kamm, ambasador Izraela u Beogradu, Nj.E. Giuseppe Manzo, ambasador Italije u Beogradu, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd i mnogi drugi. Nakon konferencije časopis je predstavljen na Fakultetu političkih nauka.


12. ROĐENDAN BLIC ŽENE

Blic žena je proslavila 12. rođendan i tim povodom u redakciji okupila svoje verne čitateljke i darovala im poklone. Na taj način završila se „Velika rođendanska nagradna akcija“ "Blic žene" koja je trajala mesec dana. Pod sloganom „Mi znamo šta svakoj ženi treba“ magazine je pozvao čitaoce da im pošalju pisma, predloge, želje, a i da se opredele za jednu od 10 ketegorija nagrada. Redakcija je odabrala najkreativnije, nagradila i pozvala na rođendansku proslavu. Bilo je veselo, slavljenički, prijateljski. Glavna i odgovorna urednica "Blic žene", Sandra Subotin Čobanin zahvalila se svima na dolasku: "Naš 12. rođendan, da nije ove rođendanske akcije, ne bi bio tako lep. Znam da mnogo vas živi van Beograda i da nije bilo jednostavno svima da dođete danas, ali naša želja je bila da se svi okupimo, da se upoznamo, družimo, zajedno ugasimo svećice na rođendanskoj torti i da se rastanemo uz poklone".


AIK BANKA PODRŽALA DOČEK U NIŠU

Doček Nove 2017. godine na Trgu Kralja Milana u Nišu po mnogo čemu će se razlikovati od dosadašnjih, pre svega zbog humane note koju će imati. Sve prisutne će u najluđoj noći zabavljati najpoznatiji rok sastav sa prostora bivše Jugoslavije, Bijelo dugme. Doček Nove 2017. godine, između ostalih, podržala je i AIK Banka, koja je članica MK Grupe. Humana nota ogleda se u činjenici da je Klub privrednika Niša sa svojim prijateljima obezbedio donaciju od milion dinara za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR. Ova velikodušna donacija biće iskorišćena za dogradnju i opremanje hemato-onkološkog odeljenja na Dečijoj klinici u Nišu, koje je malog kapaciteta i u lošem stanju. Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe, pre 3 godine je svoju porodičnu kuću, kao Zadužbinu porodice Kostić u Novom Sadu, ustupio na korišćenje „Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine“ za potrebe humanijeg lečenja. Roditeljska kuća osnovana je na inicijativu NURDOR-a, a njena misija je smeštaj dece obolele od malignih bolesti sa teritorije cele Vojvodine, kao i pružanje podrške njihovim porodicama. Kompanija MK Group je, novogodišnjim paketićima, obradovala mlade borce koji borave u Roditeljskoj kući, pri Zadužbini porodice Kostić u Novom Sadu. Paketiće su dobila i deca koja se, uoči Nove godine, nalaze na odeljenu za neonatologiju pri „Institutu za zdravstvenu zaštitu omladine i dece Vojvodine", kao i mališane i mlade iz SOS Dečijeg sela u Kraljevu.


TALENT MANAGEMENT 2016

U izboru za Talent Management 2016., učestvovalo je do sada najveći broj domaćih i međunarodnih kompanija, koje su na tržištu prepoznate po kvalitetnim programima razvoja talenata na svim nivoima, kao i po dobroj saradnji sa univerzitetima. Nelt Grupa prepoznata je od strane međunarodne kompanije Stanton Chase, kao organizacija koja u kompanijama članicama sprovodi najbolje lokalne inicijative za razvoj talenata. Nagrada je uručena Marini Mitić Jekić, direktoru ljudskih resursa Nelt Grupe, koja je tom prilikom istakla: “Kompanije godinama rade na talent menadžment procesu i uspostavljanju standarda u ovoj oblasti. Naš sistem i praksa uspostavljeni su 2013. godine i za kratko vreme smo uspeli da pokrenemo pozitivan talas u našoj organizaciji baziran na dobrim praksama koje smo usvajali i adaptirali potrebama našeg dinamičnog biznisa. Kvalitetne inicijative u ovoj oblasti su samo jedan deo priče, nagrada koju smo dobili je došla najviše zahvaljujući rešenosti menadžmenta cele kompanije da te inicijative podržava kontinuirano i da suštinski radi na tome da svoje ljude gradi i pokreće napred.” Nagrada za Talent Management ustanovljena je 2014. godine. Dodeljuje se kompanijama iz različitih industrija koje imaju programe razvoja svojih talentovanih zaposlenih, ili su okrenute razvoju talenata generalno kroz različite programe.


HEMOFARM - DRUŠTVENO ODGOVORNA KAMPANJA GODINE

Povodom obeležavanja 10 godina postojanja, Srpska asocijacija menadžera uručila je 10 godišnjih nagrada u 10 kategorija. SAM Godišnje nagrade se dodeljuju u cilju afirmisanja najboljih menadžera, najboljih poslodavaca, društveno odgovornih kompanija, ekonomskih novinara i projekata koje razvijaju liderstvo među mladima kao i u cilju promovisanja izuzetnih poslovnih, društvenih i humanih dela koja su obeležila ovu godinu. Hemofarm Fondacija dobitnik je Godišnje nagrade za društveno odgovornu kompaniju godine. Stručni žiri bio je jednoglasan u odluci da je kampanja Hemofarm Fondacije NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU bila najvažnija društveno odgovorna kampanja u ovoj godini. Kampanja je, prema obrazloženju žirija, pokrenula interesovanje, svest i savest javnosti na svim nivoima o važnoj temi doniranja i transplantacije organa i davanja podrške novom Zakonu o transplantaciji organa. „Najveći doprinos uspehu kampanje dali su naši prijatelji, koji godinama čekaju transplantaciju, i koji su uprkos najozbiljnim zdravstvenim i životnim izazovima, posvećeno učestvovali u njoj, hrabro izloživši svoje najdelikatnije životne dileme javnosti, svesni, da je bitka koju vode mnogo više borba za neke buduće živote, nego za njihove sopstvene. Zato ova nagrada pripada njima, koliko i nama, a njena važnost je manje priznanje uspeha jedne kampanje, a više doprinos tome da se uspostavi društveni konsenzus o značaju doniranja i transplantacija,“ napomenula je prilikom dodele nagrade Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija Hemofarma i članica UO Hemofarm Fondacije.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

U HRVATSKOJ OTKAZ ZBOG POZDRAVA

Hrvatski novinar Marko Jurič dobio je otkaz na TV 31 nakon što je gledaocima uputio poziv da koriste pozdrav „Za dom spremni“. Povodom ovoga televizija je izdala saopštenje u kom se navodi: „Televizija ne deli mišljenje i stavove Marka Juriča, sa kojim je prekinuta svaka dalja saradnja i emisija Markov trg se više neće emitovati na programu 31 televizije“. Ovo nije prvi ispad Juriča, pre manje od godinu dana on je u svojoj emisiji huškao protiv Srpske pravoslavne crkve. Zaposleni televizije su zgroženi postupkom bišeg kolege koji je na ovaj način ugrozio njihov trud, profesionalnost i rad.


CHARLIE HEBDO NASTAVLJA PO SVOM

Satirični francuski nedeljnik Charlie Hebdo se ponovo našao na udaru i osudi javnosti, samo nekoliko meseci nakon što je neprikladno prikazao žrtve nastradale u zemljotresu koji je zadesio Italiju. U poslednjem broju ove godine, nedeljnik je objavio jednu karikaturu o padu ruskog vojnog aviona u kom je poginulo 92 putnika i članova posade, na drugu u kojoj izražava podrugljivo žaljenje što predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio u avionu, dok na trećoj konstatuje da ruski hor osvaja novu publiku. Rusko Ministarstvo odbrane ocenilo je karikaturu kao “loše napravljenu grozotu”. “Ako je takva, usuđujem se da kažem 'umešnost' prava manifestacija 'zapadnih vrednosti', onda su oni koji ih podržavaju osuđeni na neuspeh, bar na samoću u budućnosti” izjavio je potparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. 2014. godine tragedija u Egiptu, u kojoj je zbog pada ruskog aviona nastradalo 224 ljudi, takođe je bila tema karikatura ovog nedeljnika.


TIME UK ULAZI U TV BIZNIS

Time Inc. UK koji u svom portfoliju ima 50 magazina, hrabro je zakoračio u TV produkciju. Organizacija sa oko 500 novinara predstavlja zlatni rudnik priča, izjavio je Miki Mistrati dokumentarista koji je angažovan kao izvršni producent. On smatra da ono što razlikuje Time od obične TV produkcijske kompanije jeste nivo pristupa koji on ima preko svojih novinara. Jedan štampani članak može da bude polazna tačka za šestoepizodnu seriju. Priču je moguće razviti sa određenom osobom koja nam može dati više informacija od samo dve stranice u časopisu, naglašava Mistrati. Mik Grinvud, TV i video direktor Time Inc. kaže da je svih 50 magazina, uključujući Marie Claire, NME i Country Life, već poslalo ideju za TV format povezan sa njihovim brendom. U Americi Time već gradi TV reputaciju sa svojim vodećim magazinskim brendovima. Dokumentarac Godina u svemiru sa NASA astronautom nominovan je za Emija.


21ST CENTURY FOX PREUZIMA FOX

Medijski div 21St Century Fox, koji već poseduje 39% kompanije Sky plc. postigao je dogovor o preuzimanju preostalih 61%. Prema postignutom dogovoru Fox će preuzeti britansku medijsku kuću za 10,75 funti (13,40 dolara) po akciji, odnosno ukupno 14,8 milijardi dolara (14,2 milijarde evra). Kompanija 21st Century Fox spada među najveće medijske kuće u svetu. Njen portfolio uključuje FOX, Fox News Channel, Fox Business Network, National Geographic Channels, STAR India, 28 televizijskih stanica u SAD-u i više od 300 međunarodnih tv kanala. Ono što može da utiče na ovu kupovinu je prekomerni uticaj nad britanskim medijima koji bi vlasnik Fox-a Rupert Murdoch, u čijem su vlasništvu i listovi The Sun i The Times, mogao da ima. Ukoliko britanska ministarka culture, Karen Bradley, u roku od 10 dana oceni da će Fox-ova ponuda uticati na javni interes, konkretno pluralitet medija, može da zatraži od medijskog regulatora Ofcoma da analizira predloženo preuzimanje.


FACEBOOK FACT ČEKER

Nakon objave kompanije Facebook o započetoj saradnji sa organizacijama koje profesionalno proveravaju činjenice i koje će utvrđivati da li su vesti koje se dele na ovoj društvenoj mreži istinite, deo javnosti strahuje od uvođenja cenzure. Do uvođenje ove nove opcije je došlo nakon što su ljudi iz Facebooka uočili mnogo lažnih, finansijski motivisanih priča, koje pod maskom poznatih medijskih organizacija, u stvari postuju obmane i zarađuju tako što dovode ljude na sajtove koji uglavnom sadrže reklame Nova opcija, koja se za sada testira samo u SAD, omogućuje korisnicima da prijave postove za koje sumnjaju da su bazirani na dezinformacijama, jedostavnim klikom na strelicu u gornjem desnom uglu. Nakon određenog broja prijava vest će se slati spoljnim organizacijama koje se bave proverom činjenica. Ukoliko se zaključi da je neka priča neistinita, ona će na Fejsbuku biti obeležena znakom upozorenja i pojavljivaće se niže u News Feedu. Biće dostupan i link ka tekstu u kojem se objašnjava zašto je ta priča osporena. „I dalje ćete moći da je čitate i šerujete vesti, ali ćete sada imati informaciju o tome da li fekt-čekeri veruju da je ta priča tačna. Niko neće moći da od osporene priče da napravi reklamu ili da je promoviše“, izjavio je direktor Facebooka Mark Zakerberg.


NOVE PRETNJE SLOBODI MEDIJA U EGIPTU

Novi medijski zakon u Egiptu predviđa formiranje Vrhovnog veća za upravljanje medijima koje će imati moć da suspenduje publikacije i emitere, kao i da daje i opoziva licence stranim medijima. Na čelu ovog veća nalaziće se osoba koju postavlja predsednik Abdel Fattah al-Sisi. Iz egipatskog novinarskog sindikata saopštili su da se zakon većinom odnosi na administrativna pitanja, i ne kompromituje medijske slobode. Drugi medijski zakon pokrivaće teme kao što su kažnjavanje novinara, sloboda informacija, pouzdanost izvora i odnos između novinarstva i državne bezbednosti. Iako je sindikat tražio da se izradi jedan zakon koji bi objedinio sva pitanja profesije, parlament se odlučio za dva odvojena zakona. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i novinarske profesije koje kontinuirano kritikuju nedostatak medijskih sloboda u Egiptu, smatraju da je ovaj zakon još jedan udarac. Egipat je 2015. godine bio drugi na svetu po broju zatvorenih novinara, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara. Prema Indeksu medijskih sloboda, Egipat se nalazi na 159. mestu od ukupno 180 zemalja na listi.


PROTESTI U POLJSKOJ

Odluka vladajuće Law & Justice stranke u Poljskoj da će od 1. januara ograničiti pristup novinarima zgradi parlamenta izazvala je proteste. Ovi planovi, bi značajno ograničili pristup novinara parlamentarnim postupcima, ograničavajući mogućnost emitovanja na samo pet zvanično odobrenih TV kanala, primoravajući novinare da rade iz medija centra i smanjivanjem broja akreditovanih novinara na dva novinara po mo medijskoj kući. EMMA osuđuje ove napade na slobodu medija smatrajući ovakva ograničenja u suprotnosti sa osnovnim vrednostima Evropske unije, posebno onih o slobodama i vladavini prava. Od dolaska na vlast krajem 2015. godine vladajuća stranka pokušava da pooštri kontrolu medija. Ovaj trend je uticao da Poljska padne na listi Indeksa medijskih sloboda na 47 mesto.


OTIMANJE NOVINARA U IRAKU

Iračka novinarka Afrah Savki al Kaisi oteta je iz svoje kuće u mestu Sadija, prema saopštenju iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema informacijama dobijenim od porodice, novinarku je otelo osam naoružanih napadača, koji su sa dva kombija stigli pred kuću, tvrdeći das u pripadnici policije. Al Kaisi je novinar veteran i vodeći kritičar raširene korupcije u zemlji. Poslednjem članaku koji je objavila kritikovala je jednog zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji je pretukao direktora škole pred učenicima i nastavnim osobljem jer je odbio da kazni đaka koji se svađao sa njegovom ćerkom. Irak se smatra jednom od najopasnijih zemalja za novinare. Prema Reporterima bez granica Irak se nalazi na 158 mestu Indeksa medijskih sloboda, od ukupnih 180 mesta.


MRAK U TURSKOJ I DALJE TRAJE

Istog dana, kada je sud u Istambulu oslobodio istaknutu književnicu Asli Erdogan, lingvistu Nekmie Alpaj i Zana Bilir Kaja, bivšeg glavnog urednika lista Ozgur Gundem, ugašenog na početku suđenja za terorizam, uhapšen je istaknuti turski novinar Ahmet Sik. Iako su pušteni iz zatvora, novinari nisu oslobođeni krivice i nesmeju napuštati Tursku, zbog suđenja koje je počelo. Optužnica ih sve tereti da su "članovi terorističke organizacije", da su sarađivali s listom Ozgur Gundem i ukoliko budu proglašeni krivima, preti im kazna doživotnog zatvora. Novouhapšeni novinar Ahmet Sik piše za dnevni list Cumhuriyet, koji je jedan od retkih aktivnih listova koji kritički pišu o turskoj vladi nakon pokušaja državnog udara, posle kog su počela hapšenja novinara i gašenje medija.


MAIL ONLINE ISPLATIO ODŠTETU OD 150.000 FUNTI ZBOG KLEVETE

Mail Online je zbog tvrdnje svoje kolumnistkinje Kejti Hopkins, o navodnim islamskim ekstremistima u dva teksta, isplatio odštetu od 150.000 funti. Hopkinsova je u svojoj kolumni objavljenoj 23. decembra prošle godine povezala braću Mohamed Tarik Mahmod i Mohamed Zahid Mahmod sa Al Kaidom, napisavši das u lagali da žele da posete Diznilend u SAD i da je sprečavanje njihovog ukrcavanja u avion bilo opravdano. U drugom tekstu objavljenom nekoliko dana kasnije, Hopkinsonova je napisala da je Tarikov sin odgovoran za Facebook stranicu koja sadrži ekstremistički material. Objavljeni tekst je uključivao i sliku njihovog porodičnog doma, koji je opisan kao leglo ekstremizma. Mail Online je u svom izvinjenju objavilo:”Mi smo srećni što je razjašnjeno da Mohamed Tarik Mahmod i Mohamed Zahid Mahmod nisu ekstremisti, niti imaju veze sa Al Kaidom. Oni su putovali u SAD sa svojim porodicama u posetu jednom od svoje braće i zaista su planirali da posete Diznilend”. "Mi i Kejti Hopkins se izvinjavamo porodici Mahmood za izazvane nevolje i sramotu, složili smo se da im isplatimo značajnu odštetu kao i njihove pravne troškove." Advokat porodice Mahmood je rekao da su optužbe protiv njih bila "lažne i duboko uznemirujuće" i da su u "tipično senzacionalističkom smislu".


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde