Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2015
Asocijacija Medija
No. 261/262
U OVOM BROJU
Budžet za sufinansiranje medijskog sadržaja
Mediji se žale jedni na druge
Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije
HRT uspešno naplaćuje taksu
Kina kontroliše građane
Pojam godine je Contenet marketing
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PRAZNIČNI DVOBROJ I ČESTITKA
Poštovani primaoci Newsletter-a Asocijacije medija, pred Vama je decembarski dvobroj našeg elektronskog glasila. Ne donosi Vam duplo više vesti, ali Vam donosi novogodišnju čestitku sa najlepšim željama za mnogo uspeha i radosti u nastupajućoj 2016. godini. Jedan od razloga zašto u decembru izlazimo kao dvobroj je i selidba naše “redakcije”. Asocijacija medija se posle 12 godina seli sa Senjaka u centar grada. Od 1. januara 2016. godine, naša nova adresa je Francuska 5/7, 11000 Beograd.


RADNI RUČAK SA POTPREDSEDNICOM VLADE SRBIJE

Asocijacija medija, u saradnji sa kancelarijom za medije misije OEBS u Srbiji, bila je domaćin gospođi Kori Udovički - potpredsednici Vlade Srbije i ministarki državne uprave i lokalne samouprave i gospodinu Majklu Ujehari - vršiocu dužnosti šefa misije OEBS u Srbiji, kao i njihovim saradnicima, prilikom radnog ručka sa glavnim urednicima štampanih i elektonskih medija. U prijatnoj atmosferi Asocijacije medija, gospođa Udovički informisala je pretstavnike medija o aktivnostima ministarstva državne uprave lokalne samouprave, kao i o onome što nas očekuje u narednom periodu. Cilj posete je bio da učesnici skupa razmene mišljenja o tome kako što efikasnije i jasnije komunicirati sa javnošću složene procese reformi u čemu mogu pomoći i iskustva iz drugih zemalja.


MEDIJSKI TRENING O TEHNOLOGIJAMA I INOVACIJAMA

Foto: Aleksandar Dmitrović

Asocijacija medija je 9. decembra organizovala nesvakidašnji trening za medije na temu “Tehnologije i proizvodi o kojim se ne zna dovoljno”, okupivši u konferencijskoj sali hotela Crowne plaza 30 novinara različitih medija, kako štampanih tako i elektronskih i online, nacionalnih i lokalnih. Predavanja su održali predstavnici pet svetskih kompanija koje su prepoznate kao lideri u inovacijama u svojim oblastima poslovanja. Najnovije informacije iz oblasti inovacija u finansijskom poslovanju predstavila je Telenor banka, a saznanja iz oblasti farmacije izneo je predstavnik kompanije Roche.

Po prvi put u Srbiji o inovacijama na tržištu duvanskih proizvoda novinari su čuli iz istraživačkog centra kompanije Philip Morris iz Švajcarske, dok je svoju viziju razvoja tehnološkog preduzetništva sa polaznicima podelila direktorka Poslovno tehnološkog Inkubatora tehničkih fakulteta. U samoj završnici savete kako se baviti sektorskim novinarstvom dao je

i urednik časopisa Elementi, Slobodan Bubnjević, a trening se završio veoma interesantnim i za medije sasvim neočekivanim informacijama iz kompanije Microsoft. Zajednički zaključak i predavača i novinara je da su ovakve obuke neophodne da bi se unapredilo izveštavanje o sektoru nauke, tehnologije i inovativnih proizvoda i usluga.


BUDŽET ZA SUFINANSIRANJE MEDIJSKOG SADRŽAJA

Iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja Srbije u ovoj godini je za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja ukupno izdvojeno 254.240.000 dinara, dok je u 2016. godini za to namenjeno ukupno 266.000.000 dinara, rečeno je FoNetu u Ministarstvu kulture i informisanja. Prema istom izvoru, za "ostvarivanje i unapređenje opšteg interesa u oblasti javnog informisanja" ove godine je izdvojeno 210.520.000 dinara. U 2016. godini je za "podršku ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja" namenjeno 186.569.000 dinara. Za "javno informisanje posebnih kategorija lica" u 2015. je bilo izdvojeno 38.520.000 dinara. Naredne godine je za "podršku informisanju osoba sa invaliditetom" opredeljeno 10.430.000 dinara. Za "javno informisanje građana na teritoriji AP Kosovo i Metohija" ove godine bilo je izdvojeno 5.200.000 dinara, dok je u 2016. namenjeno 8.273.000 dinara. U narednoj godini je za "podršku informisanju pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona na srpskom jeziku" izdvojeno 20.364.000 dinara. Za "podršku informisanju nacionalnih manjina na sopstvenom jeziku" u 2016. godini je namenjeno 40.364.000 dinara.


NOVI GLAVNI UREDNIK KURIRA

Novi glavni urednik dnevnih novina Kurir je Ratko Femić iz magazina Newsweek, saopštila je Adria medija grupa. Femić se novinarstvom bavi od 2002. godine. Radio je u vise dnevnih novina i nedeljnika. Na mesto glavnog urednika Kurira dolazi iz magazina Newsweek. Dobitnik je NUNS nagrade za istraživačko novinarstvo, kao i nagrade "Ivan Marković", koju novinski centar "Odbrana" dodeljuje za najbolje medijsko izveštavanje o reformi sistema odbrane i Vojske Srbije. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, novinarski smer. Dosadašnji glavni urednik Kurira Milan Lađević ostaje u Adrija medija grupi. Kako se ističe u saopštenju, posle godinu i po dana uspešnog obavljanja uredničkog posla u najtiražnijim dnevnim novinama u Srbiji, Lađević prelazi na poziciju savetnika direktora Adrija medija grupe.


TAKSA ZA RTS I RTV VAŽIĆE GODINU DANA

Taksa za medijski javni servis iznosiće 150 dinara i od 1. januara do 31. decembra 2016. godine naplaćivaće se kroz račun za utrošenu električnu energiju, navodi se u predlogu zakona kojim će ta oblast biti regulisana. Tim predlogom je predviđeno da se taksa naplaćuje objedinjeno i istovremeno sa naplatom isporučene električne energije. Iznos takse iskazan na računu za struju neće ulaziti u osnovicu za obračun akcize i poreza na dodatu vrednost. U predlogu zakona se navodi da će Radio-televiziji Srbije pripasti celokupan iznos takse naplaćen van teritorije Vojvodine, kao i 30 odsto sredstava naplaćenih u pokrajini. Radio-televiziji Vojvodine će biti prebačeno 70 odsto novca naplaćenog na teritoriji pokrajine. Od ukupno naplaćenih sredstava, Elektroprivredi Srbije će pripasti tri procenta na ime obavljanja poslova fakturisanja i naplate takse. Taj novac dužni su da joj uplate RTS i RTV. Prema tumačenju menadžmenta RTS-a, EPS će biti dužan da im prebaci celokupnu vrednost fakturisane takse, dok bi se EPS dalje bavio naplatom od neplatiša. Ministar privrede Željko Sertić izjavio je, tokom skupštinske rasprave o ovom predlogu, da je u pitanju privremeni zakon koji će važiti samo godinu dana.


MEDIJI SE ŽALE JEDNI NA DRUGE

Komisija za žalbe Saveta za štampu je na javnoj sednici razmatrala osam žalbi koje su podneli štampani mediji, od čega su četiri Adrija medija grupe protiv Informera, na tekstove objavljene od 31. oktobra do 25. novembra. Većinom od osam glasova, uz dva uzdržana, članovi Komisije su ocenili da je po prvoj žalbi Kurira na tekst "Ovaj kreten hoće da bude premijer" Informer prekršio odredbe Kodeksa u tekstu o utajama poreza vlasnika Kurira, porodice Rodić. I povodom još tri teksta Informera članovi Komisije su odlučili da je prekršen kodeks. Prema njihovom mišljenju, uglavnom su prekršene odredbe nepoštovanja prepostavke nevinosti, kultura javne reči, navodi nagađanja kao činjenica i česta upotreba neimenovanih izvora. Komisija Saveta za štampu je, takođe, odlučila da je Kodeks novinara prekršen i u slučaju žalbe Srđana Škora protiv Večernjih novosti, gde je prema stavu Komisije, Škoru uskraćeno pravo na demant. Nekoliko članova Komisije za žalbe bilo je mišljenja da ovako veliki broj žalbi medija jednih na druge donekle pokazuje da se ovo telo instrumentalizuje za lične obračune, dok je Vladimir Radomirović (urednik Pištaljke.rs) i član Komisije, istakao da o takvim žalbama treba da se raspravlja i da bi trebalo da ih bude što više, jer obraćanje tabloida Komisiji i Savetu za štampu u jednom trenutku može dovesti do poštovanja Kodeksa.


IZVEŠTAJ SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije u najnovijem Izveštaju navodi da su državne institucije, i to uzorak od samo 124 institucije, od 2011. do decembra 2014. godine za oglašavanje i marketing potrošile 60,9 miliona evra i procenjuje da je u te svrhe iz javnih budžeta u celoj Srbiji za posmatrani period potrošeno najmanje 840 miliona evra. Potpredsednica Saveta, Miroslava Milenović, smatra da je taj iznos sigurno veći, jer u obračun Saveta nisu ušli podaci za Telekom i Srbijagas (koji nisu dostavili podatke), kao ni svi iznosi Vlade Srbije i ministarstava, niti 200 miliona dinara od Pošte (što je podatak koji je stigao naknadno). U Izveštaju o mogućem uticaju institucija javnog sektora na medije, plaćanjem usluga oglašavanja i marektinga, Savet napominje da je najviše novca, 30 odsto, potrošeno 2012. godine, a najmanje 2014. godine 19 odsto. Najviše sredstava, više od 57 odsto, potrošile su zajedno dve posmatrane kategorije i to – privredna društva sa većinskim državnim kapitalom 42 odsto i javna preduzeća 15,4 odsto. Savet, istovremeno, konstatuje i da političke partije postavljaju neadekvatne kadrove da upravljaju tim firmama. U Izveštaju Saveta se navodi i da je analiza brojnih ugovora pokazala da se sistem javnih nabavki u praksi nije pokazao kao pouzdan model ugovaranja usluga oglašavanja i marketinga. Savet je, na osnovu Izveštaja o mogućem uticaju institucija javnog sektora na medije putem plaćanja usluga oglašavanja i marektinga, dostavio Vladi Srbije 24 preporuke za bolje uređenje te oblasti.


SAOPŠTENJE POSLOVNOG KLUBA „PRIVREDNIK“

Srpski poslovni Klub „Privrednik“ posetila je desetočlana privredna delegacija Evropskog ekonomskog senata koju je predvodio gospodin dr Ingo Friedrich, predsednik Evropskog ekonomskog senata i počasni član Evropskog parlamenta, kao i Michael Jaeger, generalni sekretar Evropske asocijacije poreskih obveznika. Tema sastanka je bila „Podrška privrednoj saradnji Srbije na putu ka članstvu u EU“. Članovi Kluba „Privrednik“ imali su prilike da uspostave poslovne veze sa jednim delom vodećih kompanija u Evropi, a podršku skupu dao je i predsednik Privredne komore Srbije gospodin Marko Čadež. Učesnici skupa su se složili da međusobni susreti doprinose boljem upoznavanju i jačanju poslovnih veza i najavili ponovno okupljanje privrednika naredne godine. Predsednik MK grupe i Kluba Privrednik, gospodin Miodrag Kostić nedavno je primljen za člana - senatora u ovoj organizaciji, što je od velikog značaja za srpsku privredu zbog učvršćivanja poslovnih veza unutar EU.


PRVA DOBITNICA NAGRADE “ALEKSANDAR TIJANIĆ”

Novinarka „Politike“ Jelena Popadić prva je dobitnica nagrade Udruženja novinara Srbije (UNS) za borbenost u novinarskom izražavanju “Aleksandar Tijanić”. Kako se navodi u saopštenju UNS-a, nagrada “Aleksandar Tijanić” dodeljuje se za tekstove, priloge objavljene u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima, ali i za novinarski potez koji bi zavredeo ovu nagradu. Na konkurs je stiglo 17 predloga za nagradu iz 15 redakcija. Žiri koji su činili novinari Slavoljub Đukić (predsednik) i Nenad Lj. Stefanović, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović i kćerka Aleksandra Tijanića Zara Tijanić Jevtović, odluku o dobitniku je doneo jednoglasno. Jelena Popadić je ove godine istraživala finansiranje medija i nevladinih organizacija. Počela je od suvih finansijskih izveštaja da bi nam, istražujući, proveravajući i upoređujući podatke, otkrila neslućene veze politike i privrede, međunarodne zajednice i domaćih organizacija, para i ideala, dopadljivih fraza i stvarnih uticaja“, stoji u obrazloženju žirija. Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i uručena je 22. decembra 2015. godine, na dodeli godišnjih nagrada UNS-a.


M:TEL AUSTRIA PROMOVIŠE POSTPAID PAKETE

Kompanija m:tel Austria, u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija a.d., koja je počela sa radom 1. oktobra 2015. godine, od 1. decembra u ponudi ima i postpaid pakete. Osnivač i vlasnik m:tel-a Austria je m:tel BiH (Mtel, a.d. Banjaluka), kompanija koja je članica regionalne Telekom Srbija grupe. m:tel Austria posluje uz partnerstvo sa Telekom Austrija Grupom. "m:tel Austria pruža usluge mobilne telefonije, a razvojni planovi podrazumevaju pružanje IPTV-a, fiksne telefonije, ali i drugih telekomunikacionih usluga. Na taj način je formiran jedinstven telekomunikacioni prostor koji pokriva teritoriju Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Austrije. Odnosno, te zemlje praktično postaju članice EU telekomunikacionog tržišta", izjavio je Zvonko Alašević, direktor m:tel Austria. "Ovo je prvi put da neka zemlja Zapadnog Balkana kreće u otvorenu tržišnu utakmicu na telekomunikacionom tržištu EU, koje je posebno zahtevno i razvijeno tržište. Početni rezultati su vrlo ohrabrujući i pokazuju da smo u stanju da pružimo telekomunikacione usluge na najvišem nivou i pridobijemo poverenje korisnika, za sada u Austriji, a sledeće godine, nadam se i u Švajcarskoj i Nemačkoj", istakao je Alašević.


GODIŠNJE NAGRADE UEPS-A

Tradicionalna priznanja Udruženja ekonomskih propagandista Srbije (UEPS) uručena su u Domu omladine na svečanosti povodom 55. rođendana UEPS-a . Nagradu za životno delo dobio je Dragoljub Mićko Ljubičić za trodecenijski upečatljiv, po mnogo čemu nenadmašnan kreativni doprinos, ne samo razvoju našeg advertajzinga – pre svega, radio oglašavanja – nego, zahvaljujući svojim brojnim talentima, i našoj kulturnoj sceni uopšte. Dobitnik UEPS-ovog Grand Prix-a za 2015. godinu je: kampanja “Dobro jutro džezveri”, agencije MMS Leo Burnett, klijent Doncafe Strauss Adriatic. Ove godine nagradu Dragan Sakan New Idea, koja je uvedena 2010. godine, dobila je agencija Scholz & Friends za kampanju Neotpevana pesma. Ove godine su prvi put ustanovljene nagrade za najuspešniju agenciju i oglašivača godine. Sa najviše osvojenih bodova prvi UEPS-ov oglašivač godine postao je Grand Prom, dok je prva UEPS-ova agencija godine – Communis DDB.


NAGRADA ZA KORPORATIVNO VOLONTIRANJE

Direct Media (pridruženi član Asocijacije medija) osvojila je tradicionalno godišnje priznanje “Nagrada za korporativno volontiranje” u kategoriji “Najuspešnije partnerstvo u lokalnoj zajednici” za volonterski program osnaživanja i socijalizacije žena i dece u Sigurnoj kući u Beogradu. U troipomesečnom programu koji je realizovan u saradnji sa Savetovalištem protiv nasilja u porodici, učestvovalo je 40 zaposlenih žena iz Direct Media i 8 eksternih partnera. Nagradu za korporativno volontiranje svake godine dodeljuje Forum za odgovorno poslovanje, koji je i zvaničan partner organizacije CSR Europe za Srbiju i Smart kolektiv, sa ciljem da se prepoznaju i promovišu najbolje volonterske prakse u kompanijama. U okviru programa volontiranja, zaposlene žene u Direct Media su svake subote od juna do oktobra provodile vreme u Sigurnoj kući organizujući kreativno-podsticajne radionice osnaživanja i socijalizacije žena i dece žrtava nasilja. Po okončanju programa, Direct Media je pomogla rekonstrukciju tri Sigurne kuće u Beogradu, preuzela finansiranje besplatne pravne pomoći za žene žrtve nasilja u 2016. godini i zaposlila jednu štićenicu Sigurne kuće.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

HRT USPEŠNO NAPLAĆUJE TAKSU

Ambasador Hrvatske Gordan Markotić izjavio je nedavno da televizijska pretplata za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) iznosi 80 kuna ili nešto više od 10 evra, a ukoliko se ona ne plati postoji efikasan sistem prisilne naplate, koja se radi preko javne agencije, poput nekadašnje Službe društvenog knjigovodstva (SDK). Markotić je novinarima, u pauzi skupa "Uloga i izazovi javnih medijskih servisa u Evropi", naglasio da je sistem prisilne naplate vrlo efikasan i nema potrebe za nekim drugim merama, u vidu nemogućnosti da se dobije lični dokument, pasoš i drugo. Prema njegovim rečima, posebnim ugovorima sa kablovskim operaterima je regulisano plaćanje ako se prenosi signal javnog servisa. “Mogu vam reći, prema programu koji ima HRT i količini kritike na račun vlasti, prilično je nezavisan, čak je to nekad naglašeno i više nego na komercijalnim televizijama”, rekao je Markotić.


SAOPŠTENJE EVROPSKE ASOCIJACIJE IZDAVAČA

Članovi Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA, čiji je Asocijacija medija član), postigli su dogovor o formiranju još jedne asocijacije „News Media Europe“, budući da se stavovi dela članstva, o tome kako ova organizacija treba ubuduće da funkcioniše, razlikuju. Članovi nove asocijacije su predstavnici zemalja: Belgija (flamanska asocijacija), Danska, Estonija, Finska, Irska, Holandija, Norveška, Španija, Švedska i Velika Britanija. Obe asocijacije će nastaviti da rade zajednički na najvažnijim pitanjima za izdavače i medijsku industriju uopšte, promovišući osnovne vrednosti slobodnih i nezavisnih medijskih brendova. ENPA se ujedno oprostila i od dosadašnje izvršne direktorke Francine Cunningham, kojoj je istekao ugovor.


KINA UVODI NOVU KONTROLU DRUŠTVENIH MREŽA

Kina je uvela novu metodu društvene kontrole kako bi osigurala poslušnost građana, piše redakcija Advertisera. Radi se o aplikaciji za društvene mreže pod nazivom Sesame Credit koja ocenjuje koliko su građani dobri i poslušni. Aplikacija ocenjuje koliko ljudi kupuju preko interneta, šta kupuju i šta objavljuju. Naime, svaki građanin dobija određeni broj bodova za svoj „patriotizam“ i poslušnost. Aplikacija povlači podatke s društvenih mreža poput Facebooka i analizira ih. Na primer, ako objavljujete detalje i informacije o pekinškom trgu Tjenanmen ili delite izveštaj o padu indeksa kineske berze, vaš Sesame koeficijent će pasti. Svoj skor ćete povećati ako kupujete proizvode poput radnih cipela i lokalnih proizvoda, ali čak i ako kupujete radne cipele, one ne smeju biti uvezene iz Japana, jer to takođe ruši koeficijent. Ako imate visok skor na ovoj aplikaciji možete ostvariti pogodnosti poput popusta u nekim prodavnicama. Srećom, zasad nema kazni ako vam je skor nizak, ali postoje glasine da će “neposlušnima“ u budućnosti biti usporena internet veza ili da neće smeti da obavljaju neke dužnosti i rade neke određene poslove. Aplikacija bi trebalo da postane obavezna za sve građane od 2020. godine, a navodno se Kinezi već takmiče ko će imati bolji skor i stavljaju rezultate na Weibo, kineski pandan Twitteru.


GLAVNI MARKETING POJAM JE “CONTENT MARKETING”

Prema pisanju magazina The Drum, Američko udruženje nacionalnih oglašivača (ANA) je objavilo da je marketinška pojam 2015 “content marketing”. Marketinški stručnjaci su marketinški pojam godine izabrali između trinaest reči koje su najviše okarakterisale godinu na izmaku. U uži izbor su ušle i reči, odnosno slogovi: programatično oglašavanje, transparentnost, storytelling, blokiranje internet oglasa, put potrošača, prelom (disruption), iskustveno (experiential), internet prevara (fraud), internet stvari, zamena medijske agencije (mediapalooza), i vidljivost internet oglasa (viewability). Jedan od razloga za izbor content marketinga za marketinški pojam godine je u tome da je uključenost potrošača postao najkritičniji aspekt koji se uvažava u marketinškim krugovima. Kvalitetan sadržaj je, naime, najvažniji za postizanje uključenosti potrošača.


TRANSPARENTNOST MEDIJSKOG VLASNIŠTVA

Misteriozni kupac najtiražnijeg lista u Nevadi probao je da sakrije identitet, ali je zahvaljujući upornosti novinara ipak otkriven, piše naša Politika. „Las Vegas review journal” kupio je milijarder Šeldon Adelson, vlasnik luksuznih hotela i kockarnica u Las Vegasu i finansijer republikanaca, poznat medijima kao neko ko ih redovno tuži. Ipak, njegovo ime gotovo istovremeno je isplivalo na stranicama magazina „Fortun” i „Las Vegas review journal”. Redakcija je nedelju dana protestovala zbog zakulisnog preuzimanja, tvrdeći da je nečuveno da se ne zna ko je vlasnik medija. Platio je 140 miliona dolara, što je 38 miliona dolara (ili po nekima čak 57 miliona dolara) više od tržišne vrednosti lista. Sada kada se zna da iza svega stoji finansijer Republikanske stranke i da izbori za predsednika SAD samo što nisu, preplaćivanje lista sve više ima smisla. Adelson je 2007. pokrenuo list u Tel Avivu samo da bi pomogao Benjaminu Netanijahuu i tamošnjoj desnici. Društvo profesionalnih novinara i Američko društvo novinskih urednika takođe su apelovali da se objavi ime vlasnika. Adelson (82) petnaesti je na „Forbsovoj” listi najbogatijih ljudi na svetu sa 24,5 milijardi dolara. Redakcija ga sigurno neće dočekati sa oduševljenjem jer je poslednjom mimikrijom podrivao njen ugled i zato što je tužbom do bankrotstva doveo njenog novinara, koji je u to vreme još i plaćao lečenje za ćerku obolelu od raka.


NAJTRAŽENIJA TEMA NA GOOGL-U OVE GODINE

Nesreća i veliki pad bivše NBA zvezde Lamara Odoma najtraženija je tema na internet pretraživaču Google u 2015. godini, saopštila je ta kompanija, a prenosi Beta. Odom je takođe najtraženija osoba na internetu u 2015. godini, a iza njega su bivša ultimat fajt šampionka u bantam verziji Ronda Rouzi, kao i Kejtlin Džener, bivši tast Lamara Odoma, koja je ove godine promenila pol. On je u oktobru pronađen bez svesti na podu javne kuće u Nevadi. Bivši košarkaš Los Anđeles Lejkersa je pao u komu jer je koristio alkohol, kokain i seksualne stimulanse. Interesovanje za Odoma zasenilo je smrtonosne napade u Francuskoj u januaru, na satirični magazin Šarli Ebdo, ali i igricu za mobilne telefone „Agar.io“. Saga o Odomu privukla je i one koji nisu ljubitelji sporta, pošto je on 2009. godine bio oženjen rijaliti zvezdom Kloi Kardašijan. U SAD iza Odoma ostali su filmovi „Park iz doba Jure“ i „Američki snajperista“. Gugl svake godine objavi istraživanje o najtraženijim temama i ličnostima na internetu i obradjuje dva od svaka tri pretraživanja u svetu. Čini se da tragedije privlače mnogo pretraživanja na internetu, pošto je prošle godine najtraženija tema bilo samoubistvo glumca Robina Vilijamsa.


TURSKA KAZNILA TWITER

Turski regulator za komunikacije odredio je Twitteru kaznu od 33,000 funti zbog neuklanjanja „terorističke propagande“. I Facebook i Twitter su se i ranije suočavali sa problemima u Turskoj, te su tako oba sajta bila blokirana u aprilu nakon što je sud zabranio deljenje fotografija tužioca koji je uzet za taoca. Turske vlasti nisu objavile nikakve detalje o navodnim terorističkim sadržajima, ali prema medijskim izveštajima verovatno se radi o materijalima sa protesta protiv turske vlade. Twitter je odbio da komentariše kaznu.


ŠTA ĆE BITI NAJATRAKTIVNIJE VESTI U 2016. GODINI

Magazin The Economist, putem filma “Svet u 2016. godini”, izneo je predviđanja o tome šta će biti najvažnije vesti tokom sledeće godine, odnosno o čemu će se najviše pisati. Od Olimpijskih igara u Riu do Američkih predsedničkih izbora, procenjuje se da će sledeća godina biti puna udarnih naslova i priča koje će privlačiti čitaoce. Tim povodom magazin je snimio 30-minutni film kako bi prikazao šta nas očekuje sledeće godine. Dizajniran je tako da posmatra trenutke tokom sledeće godine neposredno pred velike događaje i teme tako da uključuje tajne pripreme kineskih reprezentativaca za Olimpijadu u Riju, prikazuje ekskluzivni intervju u susret 400. godišnjici od smrti Vilijama Šekspira, kao i razgovor sa velikim prognozerima najvećih svetskih ekoloških problema.


LUKSUZNI MAGAZIN “SPEAR’S” DOLAZI NA KIOSKE

Luksuzni lajfstajl magazin “Spear’s” (izdanje Progressiv media grupe), u susret desetom rođendanu, počinje da se prodaje i na kioscima, imaće cenu od pet funti i biće dostupan na preko 250 lokacija u Londonu. Cena pretplate se menja sa 150 funti godišnje za šest izdanja na 60 funti. Pretplatnici će takođe dobiti i “Spear’s 500” vodič za usluge za bogate po ceni od 95 funti. Tiraž je oko 27.000 primeraka i prodavaće se samo na odabranim mestima. Ovo izdanje je usmereno na one koji imaju značajno visoka primanja.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde