Decembar, 2005 No. 22


RAZGOVORI SA SINDIKATIMA

Sprovodeći u delo deo odluka sa prethodnih sednica, upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija sastao se, po prvi put, sa predstavnicima Sindikata novinara Srbije i Samostalnog sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije.
I na ovom sastanku upravni odbor Asocijacije medija je potvrdio ranije usvojen stav da međusobna prava i obaveze novinara i medijskih radnika i poslodavaca u medijskij sferi – treba urediti odredbama nacionalnog kolektivnog ugovora .
Polazeći od predpostavke da stvaranje jednog ovakvog dokumenta neće biti ni lako ni jednostavno,  obe strane su se saglasile da se najpre pristupi izradi Protokola o kolektivnom pregovaranju nakon čijeg potpisivanja bi i zvanično otpočeli pregovori o izradi i usvajanju nacionalnog kolektivnog ugovora. U međuvremenu će biti pribavljeni i dati na uvid i podaci o reprezentativnosti budućih pregovarača.


MLADI ČITAOCI – NOVO DOBA ZA ŠTAMPU

Asocijacija privatnih medija bila je, 5. i 6. decembra domaćin regionalnog skupa na temu «Mladi čitaoci – novo doba za štampu. Projekat realizuje Svetska novinska asocijacija (WAN) u okviru redovnog projetka «Mladi čitaoci – Štampa u obrazovanju» čiju realizaciju pomaže, najveći svetski proizvođač novionske hartije, norveška kompanija Norske Skog.
Učesnici skupa imali su priliku da vide prezentacije programa i njegovih rezultata kako na nivou WAN tako i u Norveškoj Severnoj Irskoj, Rumuniji, Makedoniji i Srbiji. Zajednički stav svih učesnika je da je projekat o strateškog značaja za budućnost štampanih medija i da mu treba posvetiti posebnu pažnju.


NBS O REKLAMNIM PORUKAMA BANAKA

Narodna banka Srbije je svojom odlukom obavezala banke da u reklamama i ponudi kredita uz efektivne kamatne stope navedu i valutu za koju je kredit vezan kao i druge kriterijume koji se koriste za revalorizaciju kredita.


PRESS – ISTI KAO KURIR ALI...

Nakon ekspresne odluke Trgovinskog suda u Beogradu da zabrani štampanje novog dnevnog lista (tabloida) pod imenom Dnevni Kurir, tržište štampe u SiCG od 15. decembra je   bogatije za još jedan dnevnik ali pod imenom Press.
Izdavač lista je NPC International, glavni urednik  je Đoko Kesić, doskorašnji glavni urednik Kurira a saradnici su mu novinari  koje su u velikom broju zajedno sa njime napustili, pod još uvek nedovoljno razjašnjenim okolnostima, redakciju Kurira.
Press i Kurir otpočeli su na tržištu žestoku borbu, za zauzimanje što bolje pozicije medju čitaocima, u kojoj se ne preza ni od iznošenja «prljavog veša» doskorašnjih saradnika kako na televiziji tako i u ostalim dnevnicima i nedeljnicima. Inače novi dnevni list Press u propagandnoj kampanji koristi krilaticu: «Isti kao Kurir... ali u drugačijem pakovanju» što može biti poseban izazov za tumače Zakona o oglašavanju koj ne predvidja mogućnost uporedne propagande.  
Za sada najveći «profiter» je Štamparija Borba koja je posle dužeg vremena ponovo došla do visokotiražnog posla kojim je zaposlila jednu od svojih, ne baš najmlađih, rotacija. Pojedini analitičari zbivanja na tržištu štampe skloni su da veruju da će nadmetanje Pressa i Kurira na duže staze ustvari pogodovati porastu tiraža drugačije pozicioniranih dnevnih listova.


US STEEL – NAJVEĆI IZVOZNIK

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) na tradicionalnom godišnjem skupu za najboljeg izvoznika godine proglasila je kompaniju U.S. Steel – Serbija koja je jedan od prvih pridruženih članova Asocijacije medija.


AUTO START – PUNIM GASOM

Novosadska  Color Press Grupa preko jedne od svojih članica NID Color Media International d.o.o. lansirala je na tržište AUTO START , dvonedeljnik posvećen automobilima, auto industriji i auto sportu. Novim magazinom Color Press Grupa potvrđuje mišljenje da skoro da nema takmaca u brzini lansiranja novih magazina na tržište SiCG.
U očiglednom nastojanju da zauzme što veći udeo na tržišt specijalizovanih magazina izdavač je startovao sa promotivnom cenom od 10 dinara. Inače reč je o licencnom izdanju po osnovu ugovora sa Wydawnictwo Bauer Sp.  Auto start  štampa slovenačka štamparija Set d.o.o.  a distribuira ga Districolor iz Novog Sada.  
             


SNS PUNOPRAVNI ČLAN IFJ

Sindikat novinara Srbije postao je punopravni član Međunarodne federacije novinara (IFJ), najveće profesionalne asocijacije na svetu koja okupljaoko pola miliona članova iz više od 100 zemalja. Odluka je doneta na zasedanju izvršnog odbora IFJ održanom u Sidneju. Međunarodna federacija novinara bori se za socijalna i profesionalna prava novinara u svim sektorima masovnih medija.


TELEKOM – POTVRDE USPEHA SA SVIH STRANA

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) je u samom vrhu najuspešnijih firmi u Srbiji. Potvrde uspešnosti u prvoj polovini decembra stigle su sa više strana. Na tradicionalnoj dodeli nagrada najboljim proizvodima iz IT oblasti koju organizuje časopis Mikro PC World, Telekomu Srbija je dodeljen IT Globus 2005. za razvoj Interneta i telekomunikacija, zbog uvođenja ADSL i inteligentnih servisa u Srbiji. Telekom Srbija je dobitnik i nagrade privredne komore Srbije za 2005. godinu dok su magazini Ekonomist i Biznis & Finansije objavili da je po ostvarenoj dobiti ostvarenoj u 2004. godini Telekom Srbija najuspešnija kompanija u zemlji.


GLORIJA – NAJLEPŠA

Na tradicionalnoj humanitarnoj izložbi novogodišnjih jelki koja se proteklih nekoliko godina organizuje u hotelu Hyatt Regency, ove godine je učestvovalo trinaest predstavnika najuspešnijih brendova u Srbiji među kojima su bili: Knjaz Miloš, Delta M, Philip Morris, Toyota...
Za izgled najlepše jelke ove godine je ipak krivac izdavačka kuća Europapress d.o.o. (član Asocijacije medija) i ekipa magazina Glorija na čelu sa glavnom urednicom Duškom Jovanić.


BISERI KRALJEVSKE RIZNICE NA POŠTANSKIM MARKAMA

Četiri dela iz kraljevske kolekcije umetničkih dela odnedavno krase i filatelističke zbirke zaljubljenika u poštanske marke. U okviru tradicionalen emisije prigodnih maraka «Umetnost» JP PTT saobraćaja «Srbija» (novi, pridruženi član Asocijacije medija) i DP «Jugomarka» izdali su seriju od četiri prigodne marke i dva koverta sa motivima iz umetničke riznice Karađorđevića.
Draganb Kovačević, generalni direktor JP PTT saobraćaja «Srbija» istakao je da je zadovoljan što je realizovan projekat koji je omogućio da se, preko poštanskih maraka,  svetu prikaže delić vredne kolekcije kraljevskog doma koja je dugo godina bila van domašaja javnosti.


NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE

U Skupštini grada Beograd po 43. uručene su plakete Kompanije Novosti za Najplemenitiji podvig godine. Priznanja su uručili predsednik žirija akademik Matija Bećković i direktor Kompanije Novosti Manojlo Vukotić a dodeli priznanja je uz mnogobrojne predstavnike javnog i kulturnog života prisustvovao i predsednik Republike Srbije – Boris Tadić
Zlatna plaketa za najplemenitiji podvig godine pripala je Milivoju Tijaniću, zlatna plaketa za kolektivni podvig dodeljena je 506. zrenjaninskoj pešadijskoj brigadi a zlatna plaketa za dečji podvig pripala je deci – đacima sa Kosmeta: Ivani, Jovani i Mariji Rašković, Milici, Mirjani, Radomiru i Nikoli Barać, Ognjenu Cupaću, Lazaru Arsiću, Miloradu i Aleksandru Nikoliću


 
PROZVANA AGENCIJA ZA TELEKOMUNIKACIJE

Savet Republičkre radiodifuzne agencije konstatovao je da su se stekli svi uslovi za raspisivanje javnog konkursa za izdavanje dozvola za emitovanje programa na nacionalnom nivou. Savet je zatražio da Agencija za telekomunikacije odmah razmotri plan raspodele frekvencija za emitovanje programa na nacionalnom nivou koji postoji već više od dva meseca i da ga uputi nadležnom ministarstvu na usvajanje. Savet je podsetio da je kraj godine rok za sređivanje stanja u radio difuzij.
U međuvremenu se oglasilo i više medijskih asocijacija i udruženja nazivajući ponašanje odnosno nečinjene Agencije za telekomunikacije – nedopustivim. Predstavnici Agencije su odbili optužbe insistirajući na odgovornosti Ministarstva za kapitalne investicije.


TREĆA MREŽA OD PROLEĆA

Na festivalu udruženih radio i tv stanica Srbije, Đorđe Minkov, direktor, istakao je da je ambicija da već naproleće startuje tzv. treća mreža koja bi stvarala kvalitetan program ne samo zajedničkom nabavkom inostranih serija i filmova već pre svega proizvodnjom kvalitetnih emisija.
Žiri je imao težak zadatak da među 168 radova prispelih iz 29 radio i tv stanica – odabere najbolje ali je to učinio na način koji je naišao na opšte odobravanje.
Za najbolju radio informativnu emisiju proglađena je emisija Radio Zrenjanina, nagrada za najbolju radio reportažu pripala je Radio Kragujevcu najbolji radijski komentar emitovan je na Radio Užicu a najboljeg radio spikera ima Radio Pirot dok je u kategoriji radijske produkcije najbolju emisiju emitovao Radio Kikinda.
U selekciji tv produkcije najbolju informativnu emisiju imala je TV Jesenice iz Smederevske Palanke, najbolju tv reportažu sačinio je Živojin Zdravković a najbolji tv komentar emitovan je na TV Zaječar. Najbolje spikere imaju TV Jesenice i TV Most iz Zvečana a najbolja tv produkcija je emitovana na TV Zaječaru.
Na osnovu pregleda svih radio i tv emisija, žiri je proglasio RTV Zaječar za najbolju medijsku kuću.


B92.NET DOBIO IT GLOBUS

Sajt B92.net dobio je nagradu IT Globus za najbolji web sajt u SiCG u 2005. godini. Nagradu dodeljuje časopis Mikro PC World a B92. net osvojio je ovo priznanje po drugi put u protekle tri godine. Direktor sajta Dejan Restak istakao je da je u dva navrata ove godine dostignuta cifra od milion otvorenih stranica u toku jednog dana što je doprinelo da bude najbolje rangiran u regionu jugoistočne Evrope po internacionalnom web monitoring servisu Alexa.com.


RADIO KRAGUJEVAC PROMOVISAO NOVU ŠEMU

Najstariji elektronski medij u centralnoj Srbiji – Radio Kragujevac, promovisao je novu programsku šemu i plan marketinčkog razvoja za narednu godinu kojima želi da se izbori za lidersku poziciju među radio stanicama centralne Srbije.
Branko Vučković, glavni i odgovorni urednik najavio je da će u cilju racionalnijeg poslovanja i efikasnijeg nastupa Radio Kragujevac od 1. januara 2006. godine objediniti svoja dva programa.


RADIO ZAJEČAR: 6 FESTIVALA – 16 NAGRADA

Radio televizija Zaječar je ove godine učestvovao na šest festivala od koji su tri bila međunarodna i na njima je osvojio ukupno 16 pojedinačnih priznanja, istakao je Velibor Todorov, direktor ove medijske kuće.
Na nedavno održanom Festivalu udruženih radio i tv stanica Srbije RTV Zaječar je po četvrti put dobio nagradu za ukupnu produkciju.


HRVATSKA PRES GRUPA – TREĆA MEDIJSKA SNAGA

Na skupu održanom u Hrvatskom novinarskom domu po prvi put se pod imenom Hrvatska press grupa predstavilo pet novinskih kuća: Novi list, Glas Istre, Glas Slavonije, Zadarski list i Karlovački list.
Ova po snazi treća grupa hrvatskog medijskog tržišta ima 862 zaposlena, poseduje tri rotacije i štampa 16 vlastitih i oko pedesetak ostalih izdanja. Ukupni godišnji prihod je oko 365 miliona kuna.


DMGT KUPUJE PRAJMLOKEJŠN

Kompanija Dejli Mejl&Dženeral Trast saopštila je da je svoje onlajn poslovanje proširila preuzimanjem sajta primelocation.com. Ponudom od 72,78 funti po akciji kompanija će za 48 miliona funti preuzeti firmu Fastcorp koja je dosadašnji vlasnik sajta.
Čelnici DMGT su saopštili da je web sajt Primelocation.com jedan od najznačajnijih i najozbiljnijih sajtova gde trgovci nekretninama plasiraju svoje ponude i da će oni samo nastojati da još više unaprede ovakav način poslovanja.


NAKNADA ZA PRAZNE NOSAČE ZVUKA...

Hrvatski ZAMP (Udruga za zaštitu autorskih prava) predvideo je novim cenovnikom plaćanje naknade za svaki uvezeni prazan nosač zvuka, slike ili teksta. Po ovom predlogu, koji je izazvao oštru reakciju uvoznika, morala bi da se plaća naknada od 1,26 kuna za svaki CD, 2,35 kuna za prazne DVD i 10 kuna za MP3.
Prema grubim procenama u Hrvatsku se na godišnjem nivou uveze oko 100 miliona praznih medija pa bi prema proračunima uvoznika na ovaj način bilo prikupljeno oko 500 miliona kuna od čega bi izvođačima pripalo oko 15 miliona kuna što je po mnogim ocenama nerealno visok iznos.


GANNETT – REKORDNI PRIHODI

Čelnici američkog medijskog giganta, Gannett Co. Saopštili su da će kompanija ove godine zabeležiti rekordne prihode uprkos krizi koja vlada na tržištu.
Posebno je istaknuto da je prihod od onlajn oglašavanja zabeležio porast od 52 procenta i da sada u ukupnom prihodu kompanije učestvuje sa 7 posto.
Predstavnici Gannett Co. Izjavili su da je sasvim sigurno da će vrlo dobro razmisliti o mogućem preuzimanju drugog američkog medijskog giganta Knight Ridder grupe.


WAN: O OGLASIMA U FEBRUARU 2006.

Novinski izdavači i oglasne agencije imaće susret u Parizu na kome će raspravljati o mogućnostima uvećanja prihoda od oglašavanja.
Šesnaesta godišnja konferencija o oglašavanju u novinama biće održana 23. i 24. februara u Parizu i učesnici će moći da raspravljaju o šest osnovnih tema važnih za unapređenje ovog dela novinskog poslovanja.


MICROSOFTOV SAJT ZA BESPLATNE MALE OGLASE

Samo dve nedelje pošto je to učinio Googl i kompanija Majkrosoft je počela da najavljuje svoj sajt sa besplatnim malim oglasima pod nazivom: Fremont. Raylog treba tražiti u fantasticnom povećanju broja pojedinačnih poseta sajtova koji kao sadržaj imaju i besplatne male oglase


ŠPEKULACIJE

Najava kompanije  DMGT (Daily Mail&General Trust) da želi da proda jednu od svojih kompanija – Nortchlief Co. Izazvala je mnogobrojne špekulacije stručnjaka ya britansko medijsko tržište. Jedna od njih polazeći od činjenice da će Norklif kompanija biti prodata za oko 1,6 milijardi funti zagovara tezu da se sve radi kako bi kompanija DMGT kupila Gcap radio grupu.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!