Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2013
Asocijacija Medija
No. 214
U OVOM BROJU
Kurir-Info kupio "Adria Media Serbia"
"Blic" lansirao novu formulu
Novi vebsajt "Nedeljnika"
Na fejsbuku počela "Bitka za Beograd"
"The Times" - Živeli!!!
Kanada: Nema odluke bez novina
US: Udvostručen prihod od oglašavanja preko mobilnih telefona
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

KURIR-INFO KUPIO „ADRIA MEDIA SERBIA“

Kompanija "Kurir info" i "Adria Media Serbia" (obe kompanije su članice Asocijacije medija) potpisali su u hotelu "Hajat" ugovor prema kojem je "Kurir info" postao 100% vlasnik kompanije "Adria Media Serbia". U svečanoj atmosferi i pred velikim brojem zvanica iz sveta politike, privrede i biznisa, ugovor su potpisali Aleksandar Rodić, generalni direktor kompanije "Kurir Info", i Aleksander Tojč, generalni direktor kompanije "Adria Media Serbia". Dosadašnji vlasnici Adria Media Serbia bile su vodeći evropski izdavači "Sanoma", "Styria media" i "Grüner + Jahr". Sada se u sastavu kompanije Kurir-info nalaze dve dnevne novine, 18 magazina i 14 digitalnih izdanja. Svečanom potpisivanju ugovora u Beogradskom hotelu Hajat prisustvovali su, između ostalih, premijer Ivica Dačić, ministri: Aleksandar Antić, Rasim Ljajić, Vanja Udovičić, ambasador SR Nemačke Hajnc Vilhelm i veliki broj zvanica iz sveta medija i privrede.


„BLIC“ LANSIRAO NOVU FORMULU

Dnevni list „Blic“ (član Asocijacije medija) pojvio se u petak 20. decembra, na kioscima širom zemlje u novom ruhu. Čitaocima je predstavljen novi, značajno unapređen grafički izgled lista, a došlo je i do promena na uređivačkom planu. Medijska kuća Ringier Axel Springer najavljujući novi – stari „Blic“ opredelila se da promene reklamira nesvakidašnjim bilbord porukama koje je pripremio Blicov karikaturista i strip crtač Marko Somborac. Neke od propagandnih poruka objavljujemo u ovom broju Newslettera.

 


U ASOCIJACIJI MEDIJA O NOVINAMA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Asocijacija medija i Elektroprivreda Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) organizovali su seminar posvećen „Promenama na tržištu električne energije u Srbiji“. Seminar je bio posvećen unapređenju znanja novinara koji izveštavaju o ovoj oblasti. Predavači, u čijem radu je učestvovao veći broj novinara iz medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija su bili: Ljiljana Hadžibabić – član Saveta Agencije za energetiku, Zvezdan Ćosić – pomoćnik direktora PD „EPS Snabdevanje“, Nenad Mraković, direktor u direkciji EPS i Milan Mirosavljević iz „EPS Snabdevanje“.


NOVI VEBSAJT „NEDELJNIKA“

Tačno na dan izlaska stotog broja magazina, Nedeljnik je predstavio novi, redizajnirani, moderni sajt, izrađen po ugledu na najveće svetske novinske kuće. Uz arhivu starih brojeva, i kolumne autora Nedeljnika na adresi www.nedeljnik.co.rs biće svakodnevno objavljivane i ekskluzivne priče, reportaže i najbolje fotografije istaknutih svetskih fotoreportera.


MIODRAG KOSTIĆ – NAJBOLJI MENADŽER U 2013. GODINI

U hotelu Metropol održana je Godišnja dodela nagrada Srpske asocijacije menadžera. Nagrade su bile podeljene u osam kategorija najboljima, a u kategoriji „Najbolji menadžer 2013.“ prvu nagradu dobio je predsednik MK Group pridruženi član Asocijacije medija), Miodrag Kostić. Primajući nagradu,  Kostić je istakao da je deli  sa svima koji su u proteklih 30 godina značajno doprineli razvoju MK Group. Istovremeno zahvalio je menadžment timu MK Group koji je svojim radom doprineo ovogodišnjoj nagradi.


„CORD” MAGAZIN PROSLAVIO DESETI ROĐENDAN

CorD magazin (član Asocijacije medija), prvi mesečnik u  Srbiji na engleskom  jeziku, namenjen stranim i domaćim ekonomskim, diplomatskim, političkim i drugim liderima i top menadžerima, obeležio je prigodnim koktelom u beogradskom hotely Hyatt deset godina postojanja. Od 2003. kada je izašao prvi broj, misija CorD-a je da unapređuje komunikaciju između domaćih i stranih lidera i ljudi koji donose odluke. Po grafičkim standardima i uređivačkoj koncepciji, CorD zadovoljava sve kriterije uglednih svetskih časopisa, a po karakteristikama pripada poslovnim "coffee table" magazinima koji se bave ekskluzivnim političkim i ekonomskim temama kao i svakodnevnim, poput mode, umetnosti, kulture i sporta. CorD insistira na kulturi komunikacije, evropskim standardima i priznavanju stvarnih vrednosti. CorD je jedini ABC oditovani poslovni magazin. Zvanice na prijemu u Hyatt hotelu su pozdravili Branislav Novčić i Ruže Ristanović.

 


POŠTA SRBIJE PROMOVISALA NOVU MARKU

Prigodna poštanska marka posvećena jubileju – „900 godina od rođenja Stefana Nemanje” promovisana je na svečanosti u PTT muzeju. Prigodnu marku, na kojoj je motiv – freska iz 1568. godine u Studeničkoj crkvi Bogorodice Dobrotvorke, umetnički je obradila Nadežda Skočajić, akademska slikarka – grafičar, kreator maraka Pošte Srbije. Nominalna vrednost marke je 22 dinara i namenjena je za slanje pisama u unutrašnjem poštanskom saobraćaju. Štampana je u tiražu od 25.000 serija, u šalterskim tabacima od po 25 komada. Ovom prilikom organizovana je i prigodna izložba, kao i promocija časopisa Saveza filatelista Srbije „Filatelista” br. 271/272, čije izdavanje je pomogla Pošta Srbije (član Asocijacije medija).


UNS DODELIO GODIŠNJE NAGRADE

Godišnju nagradu UNS-a "Bogdan Tirnanić" za komentar dobio je kolumnista lista "Politika" Miroslav Lazanski. Nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović" pripala je uredniku serijala "Slobodno srpski" koji se emituje na Kosovu i Metohiji Budimiru Ničiću. Dobitnici nagrade "Laza Kostić" u kategorijama reportaža i izveštaj su  novinarke "Večernjih novosti" i frankfurtskih "Vesti" Milena Marković i Jelena Petković. Specijalna nagrada za publicistiku "Žika M. Jovanović" i nagrada "Laza Kostić" za fotografiju nisu dodeljene jer je žiri ocenio da nije pristiglo dovoljno kvalitetnih radova. Žiri je odlučio da se dodeli specijalno priznanje Ruži Helać za serijal istraživačkih emisija o zaštiti životne sredine "Zelena patrola na delu".


PORUKA IZ AMSS OSIGURANJA – RAZMIŠLJATE UNAPRED!

Pred novogodišnje praznike iz AMSS Osiguranja (pridruženi član Asocijacije medija) poručuju da trenuci nepažnje i iznenadni događaji, mogu ostaviti posledice, kako na pojedinca, tako i na članove kolektiva. Nezgoda za posledicu može imati: smrt, potpun ili delimični invaliditet, prolaznu nesposobnost za rad, ili narušeno zdravlje, koje zahteva lekarsku pomoć. Osiguranjem od posledica nesrećnog slučaja-nezgode, osiguranici se obezbeđuju finansijskom nakodnadom u slučaju štetnog događaja. Nezgode se ne mogu predvideti, a ni sprečiti, ali se posledice mogu ublažiti osiguranjem od nezgode tj. finansijskom nadoknadom u slučaju štetnog događaja. Opširnije informacije na ovu temu  dobićete  u AMS Osiguranje, Ruzveltova 16 Beograd, telefoni 0113084900, 0800 009 009, www.ams.co.rs, info@ams.co.rs


NA FEJSBUKU POČELA „BITKA ZA BEOGRAD“

Žitelji Beograda okupljeni oko inicijativa za lepši i za život ugodniji grad postavili su na Fejsbuk stranicu „Bitka za Beograd“. Na adresi: facebook.com/bitkazabeograd zainteresovani mogu da vide šta su zaljubljenici u Beograd do sada uradili, a istovremeno da plasiraju svoje predloge. Grafički identitet stranici je dao poznati ilustrator Dušan Petričić svojim čuvenim plakatom „Bitka za Beograd nacrtanim davne 1983. godine a za ovu priliku aktuelizovan dopisivanjem teksta – „druga ofanziva“. Priključite se.


TELEKOM SRBIJA NASTAVLJA KAMPANJU „KADA VOZIŠ, PARKIRAJ TELEFON“

Kampanja „Kad voziš, parkiraj telefon!“, koju je pokrenuo Telekom Srbija (član Asocijacije medija) nastavljena je predavanjem za učenike saobraćajnih škola, kao i predstavnike medija na poligonu Autokomerc karting staze. Predavanje predstavnika Komiteta za bezbednost saobraćaja i MUP-a Srbije je, osim teorijskog, imalo i praktičan deo u kome su učenici mogli da voze automobile po poligonu sa preprekama na putu i da se uvere koliko je opasno neodgovorno koristiti mobilni telefon u toku vožnje. Od početka kampanje, Telekom Srbija je poklonio 6.000 hands free uređaja širom Srbije, a istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.000 ispitanika, koje je organizovao Srpski komitet za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom u Beogradu, pokazalo je da je 96 odsto ispitanih pozitivno ocenilo kampanju. Njih 61% je navelo da je kampanja pozitivno uticala na promenu njihovog ponašanja i da više ne koriste neodgovorno mobilni telefon tokom vožnje. Kampanja „Kada voziš, parkiraj telefon!“ ima za cilj podizanje svesti vozača o opasnostima neodgovorne upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje kao i povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja na putevima, a realizuje je Telekom Srbija u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja.


NAGRADA NOVINARKI DANICI VUČENIĆ

Novinarka Danica Vučenić iz RT Vojvodine dobitnica je nagrade „Verica Barać“ za doprinos borbi protiv korupcije, saopštio je Savet za borbu protiv korupcije. Nagradu dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.


IVICA DAČIĆ SVEČANO OTVORIO TV NOVU.RS!

Predstavljanju zimske programske šeme, kojom je sinoć premijerom nove epizode „Sulejmana Veličanstvenog“ zvanično počela sa radom Nova.rs televizija, prva digitalna televizija u HD rezoluciji, prisustvovali su predsednik Vlade Ivica Dačić  i ministar Rasim Ljajić. Direktor Dejan Jocić najavio je da je Nova.rs višemilionski projekat - nemačka investicija koja će otvoriti 450 novih radnih mesta, a očekuje se bogat sadržaj serijskog programa, informativni, ali i edukativni sadržaji, dok će u večernjim satima svoj tok-šou imati glumica Milena Vasić. „Raduje me ova investicija Nemačke. Novoj televiziji želim da ima dobar program, lepe vesti i da će kako više prilazimo EU postaviti standarde koje postavljamo ka tom cilju, da idemo napred i kao što to samo ime televizije kaže, a koje verujem da nije slučajno, da bude nešto novo u Srbiji“, rekao je predsednik Vlade Ivica Dačić.


ĆULIBRK NAJ NOVINAR ENKONOMSKE REDAKCIJE

Glavni urednik magazina NIN (član Asocijacije medija) Milan Ćulibrk dobitnik je ovogodišnje nagrade "Najbolji novinar ekonomske redakcije". U konkurenciji za nagradu bili su još Danijela Nišavić (Blic, novinar), Mijat Lakićević (Novi magazin, urednik), Miloš Tanasković (RTS, urednik), Radojka Nikolić (Biznis magazin, direktor i glavni urednik), Tanja Jakobi (Biznis i finansije, glavni i odgovorni urednik), Vesna Damjanić Branković (Informativni program RTS, novinar).


MODERNI KIOSCI UKRASILI BEOGRAD

U susret novogodišnjim praznicima, kompanija Centro Štampa Holding (pridruženi član Asocijacije medija) obradovala je svoje potrošače u Beogradu novim izgledom kioska na najprometnijim lokacijama u gradu. Novi objekti „Moj kiosk“ dostupni su u samom jezgru Beograda. Novi izgled rezultat je višedecenijskog iskustva u ovoj oblasti. Tim naših stručnjaka je gotovo godinu dana radio na ovom projektu, ogromno iskustvo, posvećenost i neverovatan entuzijazam rezultirali su modernim izgledom i unapređenom funkcionalnošću objekata. Potrudili smo se da na malom prostoru omogućimo potrošačima veću dostupnost što šireg asortimana proizvoda. Pored toga, kupovinu u užurbanom Beogradu moguće je još brže obaviti zbog toga što ovi objekti imaju po dva šaltera. Cilj nam je da našim potrošačima ceo izloženi asortiman bude dostupan, pregledan i na raspolaganju u svakom trenutku. U narednoj godini imamo još iznenađenja koja će biti potpuno u skladu sa novim trendovima, inovativnim i savremenim pristupom“, izjavila je Olivera Papić, Head of corporate afairs.


TANJUG NA AUKCIJI

Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, Saša Mirković, izjavio je da je Nacrtom zakona o javnom informisanju predviđeno da se vlasnička transformacija državne novinske agencije Tanjug okonča do kraja 2014. godine. 10220“Finansiranje Tanjuga za narednu godinu predviđeno je na isti način kao što je to bilo i do sada uz napomenu da je nacrtom Zakona o javnom informisanju predviđeno da se vlasnička transformacija ove agencije okonča do kraja naredne godine. U tom smislu Tanjug nije izuzetak od ostalih medija u kojima je država u (su)vlasničkom odnosu i odakle bi trebalo da se povuče u predstojećih dvanaest meseci", rekao je Mirković agenciji Beta. Mirković je precizirao da se Nacrtom zakona o javnom informisanju za sve medije predviđa aukcijska privatizacija. „U slučaju da ona ne uspe, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ako i to ne bude uspelo predviđeno je brisanje medija iz registra. Svi ovi koraci biće mnogo detaljnije razrađeni sa Ministarstvom privrede i Agencijom za privatizaciju“, rekao je Mirković.


SAVET RRA PODNEO IZVEŠTAJ

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) podneo je  Odboru Skupštine Srbije za kulturu i informisanje izveštaj o radu te agencije za 2012. godinu. Predsednik Saveta RRA vladika Porfirije (Perić), predstavljajući izveštaj, rekao je da je tokom 2012. izrečeno 48 opomena, jedno javno upozorenje, 19 rešenja o zabrani emitovanja programa bez dozvole, a podnete su i 22 krivične prijave. Kako su istakli članovi Saveta Goran Karadžić i vladika Porfirije, RRA se trudi da što bolje obavlja svoju zakonsku dužnost i da ne nastupa kao cenzor, niti se meša u uređivaćku politiku medija.


NOVINARKA ŽUŽANA SERENČEŠ „LIČNOST GODINE” MISIJE OEBS-A

Novinarka Žužana Serenčeš dobitnica je nagrade „Ličnost godine” misije OEBS-a u Srbiji za 2013. godinu za doprinos u oblasti slobode izražavanja i demokratskog dijaloga, saopštila je  ova organizacija. Nagrada, koja se dodeljuje osmi put, odaje priznanje građanima Srbije, koji su, kako se kaže u saopštenju, svojim radom doprineli unapređivanju vrednosti za koje se zalaže OEBS. „Rad Žužane Serenčeš oličava vrednosti koje želimo da istaknemo ove godine, a to su demokratski dijalog, sloboda izražavanja i poštovanje prava nacionalnih manjina”, izjavio je ambasador Peter Burkhard, šef misije OEBS-a u Srbiji.


ODRŽANA 18. SKUPŠTINA „LOKAL PRES“

Asocijacija „Lokal pres“ koja okuplja blizu 40 lokalnih medijskih kuća, pre svega štampanih medija, ali i nekoliko lokalnih radio i TV stanica, a od skoro i internet portala. Na osamnaestoj po redu godišnjoj Skupštini Udruženja koju čine predstavnici svih članica, održanoj prošle nedelje u Kragujevcu, govorilo se o neravnopravnoj poziciji lokalnih medija u svetlu trenutno važeće zakonske regulative. Sa Skupštine je upućen apel državnim organima da u najkraćem roku omoguće usvajanje novih zakonskih odredbi, koje bi omogućile ravnopravne uslove za poslovanje svih medija u Srbiji.
Izlazak države iz medija kao i uspostavljanje stabilnih, objektivnih i transparentnih mehanizama i kriterijuma za finansiranje informisanja građana na lokalu su dve bitne odrednice za koje će se u narednom periodu zalagati Poslovno udruženje „Lokal pres“, jedan je od zaključaka Skupštine.


NOVINARU DRAGANU TODOROVIĆU NAGRADA NOVOG OPTIMIZMA

Nagrada „Dobar primer novog optimizma za 2013. godinu“ pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ uručena je novinaru nedeljnika Vreme (član Asocijacije medija) Draganu Todoroviću. „Ovo mi je ne samo prva nagrada ove vrste, nego i prva nagrada uopšte“, kazao je Todorović na svečanosti u Beogradu.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

“THE TIMES” – ŽIVELI!!!

Najzad je i britanski, širom sveta poznat i poštovani dnevnik “The Times” morao da prizna da se više ne može živeti isključivo od prodaje novina. Shvativši surovu istinu, menadžment je spas potražio u alkoholu. Tačnije lansiran je “The Times – London Dry Gin”. Boca od sedam deci ovog pića biće prodavana se i  preko Tajmsovog viski kluba po promotivnoj ceni od 29,95 funti. Pogodite koliko bi primeraka dnevnih novina trebalo prodati da bi se dostigao iznos za kupovinu samo jedne boce džina.


PHD ČVRSTO DRŽI VOLAN „PORŠEA“

Agencija PHD Worldwide nakon konkurentske utakmice sa kompanijom GrupM zadržala je kontrolu nad medijskim budžetom čuvenog „Poršea“. Dobro obaveštteni trvrde da će on u 2014. godini na globalnom nivou dostići iznos od 70 miliona evra, a plan za trošenje ovog novca će pripremiti PHD.


KANADA: NEMA ODLUKE BEZ NOVINA

U Kanadi su nedavno saopšteni rezultati istraživanja koje je imalo za cilj da utvrdi kako mediji i u kom procentu utiču na donošenje odluka o kupovini. Sudeći prema tabelama koje objavljujemo u nastavku, kanadski novinski izdavači (štampa + digital) mogu da budu više nego zadovoljni s obzirom da bez novina nema donošenja ozbiljnih odluka o kupovini. Pogledajte tabele i sami se uverite.

 


INDIJA: COLGATE BREND U KOJI SE IMA NAJVIŠE POVERENJA

Prema istraživanju koje je agencija Nielsen sprovela na 7.200 ispitanika u Indiji, Colgate je brend koji među žiteljima ove mnogoljudne zemlje uživa najviši stepen poverenja. Plasirao se na prvo mesto, a proizvođač kompanija Hindustan Unilever je zauzela visoku četvrtu poziciju. Istraživači su od ispitanika tražili da proizvode i kompanije rangiraju odgovarajući na pitanja o: kvalitetu, odnosu cene i kvaliteta, da li bi proizvod preporučili porodici i prijateljima


NEMAČKA: ŽENSKI MAGAZIN „FROJNDIN DONNA“ PROMENIO IME

Sa januarskim izdanjem ženski magazine (za žene u starosnoj grupi preko 40 godina) “Freundin Donna” promeniće ime i ubuduće će se zvati samo “Donna”. Prema podacima agencije za oditovanje tiraža IVW iz marta 2013. godine magazin je imao tiraž od 143.665 primeraka i među čitateljkama je imao izuzetno dobar ugled.


US: UDVOSTRUČEN PRIHOD OD OGLAŠAVANJA PREKO MOBILNIH TELEFONA 

Prema vrlo pouzdanim pokazateljima na osnovu kojih se mogu graditi prognoze, prihodi od oglašavanja preko mobilnih telefona tokom 2013. godine biće praktično udvostručeni u odnosu na prethodnu godinu. U okviru tih prognoza očekuje se rast od 120 odsto u odnosu na 2012. godinu čime će biti dostignut iznos od 9,60 milijardi dolara. Prognoze govore da bi prihod od ove vrste oglašavanja 2017. godine mogao da dostigne neverovatnu cifru od 35,62 milijardi dolara. Istovremeno treba očekivati da će desktop oglašavanje, od koga će se ove godine sabrati 32,9 milijardi dolara u 2017. godini spasti na „samo” 27,21 milijardi.


ŠPIGEL OD 2015. U PRODAJI VEĆ SUBOTOM

Od januara 2015. godine nedeljni magazin Špigel promeniće dan pojave u prodaji i čitaoci će moći da ga kupe već u sobotu, a ne ponedeljkom kao sada. „Mi smo saznali od naših čitalaca da im je vikend glavno vreme za čitanje štampe i zato ćemo promeniti vreme izlaska u prodaju. Uz to će Špigel biti značajno promenjen u vizuelnom smislu, ali će se ove promene dogoditi već u proleće 2014. godine“, najavio je početkom decembra glavni urednik Wolfgang Bühner.


U MARTU I U NEMAČKOJ „MARTHA STEWART LIVING“

Medijska kuća Mediengruppe Klambt izbaciće 12. marta sledeće godine na nemačko tržište prvi broj nemačkog izdanja poznatog američkog ženskog časopisa Martha Stewart Living. Ovo izdanje namenjeno je čitalačkoj publici u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj i na početku će se pojavljivati dvomesečno. Nemački izdavač licencu je otkupio još 2011. godine, ali su se do sada pojavila samo neka specijalna tematska izdanja. Magazin je namenjen čitateljkama koje se interesuju za teme o stanovanju, uživanju i dekoraciji enterijera i eksterijera.


 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2013.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde