Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2013
Asocijacija Medija
No. 213
U OVOM BROJU
Rukovodstvo EPS posetilo Asocijaciju Medija
Vlada odobrila pokretanjue privatizacije Politike AD
Nacrt zakona o javnom informisanju do kraja godine
ENPA Insistira na smanjenju PDV za novinske izdavače
Kanada vs US - prednost Kanada
Škotska: Dnevni listovi izgubili skoro trećinu čitalaca
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

RUKOVODSTVO EPS POSETILO ASOCIJACIJU MEDIJA

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije, Aleksandar Obradović sa najbližim saradnicima  bio je gost Asocijacije medija. Gostima iz EPS-a domaćini su bili direktori i glavni urednici medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, a teme razgovora bile su posvećene trenutnim aktivnostima i planovima najvećeg JP u Republici Srbiji. Ipak najviše pažnje je posvećeno poslovima vezanim za transformaciju kompanije koja treba da joj obezbedi efikasno funkcionisanje u uslovima skore liberalizacije tržišta. Između ostalog dogovoreno je i da za novinare koji se u medijskim kućama bave izveštavanjem o elektroprivredi bude organizovan seminar posvećen boljem razumevanju trenutnih zbivanja u EPS i unapređenju izveštavanja iz oblasti energetike.


RATKO DMITROVIĆ IZABRAN ZA DIREKTORA KOMPANIJE NOVOSTI

Nadzorni odbor Kompanije Novosti (član Asocijacije medija) imenovao je dosadašnjeg vršioca dužnosti generalnog direktora i glavnog urednika Ratka Dmitrovića za generalnog direktora te Kompanije u naredne četiri godine, seopstila je redakcija Večernjih novosti. Istovremeno, Nadzorni odbor je u skladu sa Statutom Kompanije zatražio da se novinari u svim izdanjima Novosti tajnim glasanjem izjasne da li podržavaju Dmitrovića kao glavnog urednika. Glasanje, koje je sprovedeno, pokazalo je da on uživa podršku novinara; njih 169 izjasnilo se za, dok su 42 novinara bilo protiv. Nevažećih je bilo šest listića, navodi se u saopštenju.


VLADA ODOBRILA POKRETANJE PRIVATIZACIJE POLITIKE AD

Vlada Srbije dala je saglasnost za pokretanje postupka privatizacije kompanije  "Politika AD". Kako je objavljeno u Službenom glasniku, na osnovu te odluke biće objavljen tender za prodaju državnog udela u ovoj kompanije. Država u "Politici" AD direktno ima udeo od 31 odsto, u vlasništvu Akcionarskog fonda je 21 odsto kapitala, dok je PIO fond vlasnik četiri procenta. „Politika“ a.d. izdaje magazine - „Politikin zabavnik“, „Ilustrovanu politiku“, „Bazar“, „Enigmatiku“... Ona je vlasnik 50 odsto kapitala u „Politici novine i magazini“, preduzeću koje je svojevremeno formirala sa nemačkim VAC-om i koje izdaje dnevni list „Politika“. Prošle godine VAC je prodao svoju polovinu ruskoj „Ist medija grupi“.


NINAMEDIJA PROSLAVILA 11. ROĐENDAN

Agencija Ninamedija (pridruženi član Asocijacije medija) uveliko je zakoračila u drugu deceniju uspešnog poslovanja, sa istom starom dobrom ljubavlju prema poslu, novim ambicijama i uobličena novim imenom – NIMMA MEDIA GROUP.
Kompanija koja se bavi klipingom, Buzz monitoringom, istraživanjem javnog mnjenja i produkcijom, 11. rođendan proslavila je sa više od 120 zaposlenih, preko 400 korisnika servisa i zadivljujućom statistikom od oko 8.000 dnevno dostavljenih izveštaja. Povodom godišnjice priređen je prigodan prijem u beogradskoj „Promenadi“, a goste je pozdravio generalni direktor kompanije Dragan Radić 


PISMO U „BLICU“:POČETAK GLOBALNE KAMPANJE PROTIV NASILJA NAD NOVINARIMA

Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija za slobodu medija OEBS  iz Beča pokreću globalnu kampanju protiv pretnji i nasilja nad novinarima. Sama kampanja vezana je za UN inicijativu Borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima. Na samom početku kampanje, u  štampanom izdanju "Blica" objavljeno je pismo koje predstavlja primer zastrašivanja novinara u Srbiji.


UKINUTA PRESUDA DA JE DOM NOVINARA ZAJEDNIČKA IMOVINA UNS I NUNS

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je presudu Apelacionog suda u Beogradu koji je svojom odlukom Dom novinara proglasio zajedničkom imovinom Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Apelacioni sud ranije je preinačio presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu da je zgrada u Resavskoj ulici isključivo vlasništvo UNS-a. Vrhovni kasacioni sud u  presudi je ocenio da je Apelacioni sud učinio bitnu povredu parničnog postupka „jer je izmenio činjenično stanje utvrđeno u prvostepenom postupku, a da nije otvorio glavnu raspravu“, čime je „UNS onemogućen da raspravlja o činjenicama na kojima je zasnovana osporena presuda Apelacionog suda.“Vrhovni kasacioni sud predmet je vratio Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.  


OTVORENA IZLOŽBA 46. KONKURSA KARIKATURA „PJER“

U beogradskoj galeriji „Progres“ otvorena je izložba najuspešnijih radova sa 46. konkursa „Pjer“ koji organizuje Kompanija Novosti (član Asocijacije medija). Tom prilikom su uručene i nagrade najuspešnijim učesnicima ovogodišnjeg konkursa. Izložbu je otvorio Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti. Ovogodišnji pobednik konkursa je Aleksandar Blatnik, karikaturista iz Niša. Na izložbi su izložene 122 karikature 73 autora odabrane među 606 prispelih radova 134 učesnika konkursa. Nagrađene karikature smo objavili u prethodnom broju Newslettera


DRUGA REGIONALNA KONFERENCIJA „SINTEZA, SINERGIJA I SIMBIOZA“

Druga regionalna konferencija „3SI - Sinteza, sinergija i simbioza“ održana je u Novom Sadu 22. i 23. novembra u organizaciji dnevnog lista Magyar Szo (član Asocijacije medija) i Heror media pont a uz pokroviteljstvo Vlade Vojvodine, Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info centra, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Nacionalnih saveta mađarske, rusinske, rumunske i slovačke nacionalne manjine. "Programi na manjinskim jezicima su po svojoj prirodi od javnog značaja i njihovo finansiranje iz javnih izvora je neophodnost, ali istovremeno ga treba uskladiti sa propisima o državnoj pomoći koji su na snazi u EU", kazao je Luka Bjankoni, šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji. Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić ukazao je na nedostatak sredstava u medijima na jezicima nacionalnih manjina, a država nema novca da im pomogne. Učesnicima skupa  obratila se i Gordana Predić, državni sekretar za medije u Ministarstvu kulture i informisanja


AGROPRES DODELIO NOVINARSKE NAGRADE

Udruženje novinara za poljoprivredu "Agropres" proslavilo je devetu godišnjicu od osnivanja.  Tim povodom dodeljene su godišnje nagrade novinarima u toj oblasti. Ove godine priznanje je dodeljeno Nemanji Subotiću, novinaru "Večernjih novosti" (član Asocijacije medija) i Goranu Veljkoviću, uredniku emisije "Domaćin" na TV Prva. Udruženje "Agropres" je nevladina organizacija, čiji je osnovni cilj da oživi i promoviše život u ruralnim oblastima i promoviše rad novinara, koji pokrivaju teme poljoprivredne i prehrambene industrije.


DUNJA MIJATOVIĆ: MEDIJSKE SLOBODE NISU NA PONOS BALKANU

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović smatra da medijske slobode i poštovanje prava na slobodu izražavanja nisu ono čime bi se zemlje Zapadnog Balkana u ovom trenutku mogle ponositi, ali je pohvalila Vladu Srbije zbog spremnosti da se uhvati u koštac s problemom nerešenih ubistava novinara. – Mnoge stvari su urađene u pozitivnom pravcu, doneti su dobri zakoni, osnovana su regulatorna tela, ali situacija se ne bi mogla nazvati pozitivnom – rekla je Dunja Mijatović napominjući da je sve više slučajeva da se protiv novinara pokreću tužbe. – Mislim da je ovog meseca važno istaći i nešto što je problem u mnogim delovima sveta, ne samo u OEBS regionu, a to je nekažnjivost zločina protiv novinara. Ona je prezicirala da se to ne odnosi samo na ubistva nego i na premlaćivanja, pretnje novinarima i njihovim porodicama. Problemi i boljke u regionu su slični, a tu je i problem nezavisnosti javnih servisa i regulatornih tela, navela je ona. Vrlo je teška i ekonomska situacija u kojoj novinari rade – kazala je Dunja Mijatović.


NACRT ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU DO KRAJA GODINE

Nacrt zakona o javnom informisanju trebalo bi do kraja godine da iz Ministarstva kulture bude upućen Vladi Srbije, a nacrti zakona o elektronskim medijima i javnim servisima u prvom tromesečju 2014. godine, najavio je  pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković. Na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, Mirković je kazao da je na polovini rad na zakonu o elektronskim medijima i da se analiziraju prispeli komentari i predlozi izneti tokom javne rasprave. Mirković je naveo da je bilo više od 140 učesnika na javnim raspravama. Mirković je dodao da su predlozi za oba zakona nakon javne rasprave pristigli na 400 strana. Inače, nacrti sva tri zakona, kao i prispele primedbe mogu se videti na web sajtu Ministarstva kulture i informisanja: http://kultura.gov.rs/cyr/dokumenti/javne-rasprave/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-javnom-informisanju-i-medijima


TEHNOLOSKI ISKORAK POŠTE SRBIJA

Milan Krkobabić, generalni direktor Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija, ugostio je visoku delegaciju kompanije „Toshiba Corporation”, koju je predvodio Sadao Sekine, potpredsednik kompanije. Tokom ovog susreta razgovaralo se o isporuci koncepcije za automatsko sortiranje poštanskih pošiljaka, ugovoru vrednom 13 miliona evra koji Pošta Srbije finansira iz sopstvenih sredstava, a u primeni je od 14. januara 2013. Reč je najsavremenijoj opremi ovog renomiranog svetskog proizvođača kojom se opremaju regionalni poštanski centri u Beogradu, Novom Sadu i Nišu (u koje je Pošta uložila 46 miliona evra iz sopstvenih izvora), koji će biti u punoj funkciji tokom naredne godine. Istaknuto je da će instalacijom nove opreme, građanima Srbije biti na usluzi kvalitetnija i brža pošta. To se u prvom redu odnosi na pismonosne i paketske usluge. Ova tehnologija omogućiće da svaka adresa sa pošiljke može biti očitana mašinski. Proizvođači su dobili različite uzorke i obavezni su da stvore mogućnosti očitavanja bilo da je adresa ispisana rukom, ili mašinom, ćiriličnim ili latiničnim pismom. Ukoliko je reč o nepotpunoj adresi, takva pošiljka ide i na dodatni sistem očitavanja, na takozvano specijalno video-kodiranje.
Istovremeno, na ovom sastanku, razgovaralo se i o eventualnom dolasku Tošiba korporacije u Srbiju i njenim mogućnostima za uključenje u našu privredu.


NOVA CENA DANASA

Nova cena novina je uvek vest koju redakcije nerado saopštavaju svojim čitaocima. Redakcija dnevnog lista „Danas“ obavestila je čitaoce da je posle osam i po godina,  prinuđena da podigne cenu redovnog izdanja sa 30 na 40 dinara, dok cena subotnjeg dvobroja ostaje 50 dinara. Saopšteno je da unutrašnjih rezervi, jednostavno, više nema. Jedini način da novine nastave da izlaze jeste korekcija cene. Redakcija, sa svoje strane, obećava da će sa novom energijom nastaviti da unapređuje Danas kao visokoprofesionalno, nezavisno i kritičko glasilo u službi javnosti i građana evropske Srbije. Asocijacija medija je u februaru 2013. godine priredila komparativni pregled cena dnevnih listova u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. U tom trenutku Srbija je sa prosečnom cenom od 0,27 evra  po primerku bila na pretposlednjim mestu po visini cena dnevnih listova.


NEOPHODNO USKLADITI ZAKONE O MEDIJIMA

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je, predstavljajući redovni godišnji izveštaj pred Stalnim savetom te organizacije, da zakoni o javnom informisanju, javnim servisima i elektronskim medijima u Srbiji treba da budu u skladu s međunarodnim standardima i preporukama OEBS-a. Mijatovićeva je, u delu izveštaja o Srbiji, podsetila da je tokom posete Beogradu, od 6. do 8. novembra, razgovarala s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ministrom kulture Ivanom Tasovcem o primeni medijske strategije i hitnom usvajanju ključnih medijskih zakona. Glavne teme sastanka su, prema njenim rečima, bili zakoni o javnom informisanju, javnim servisima i elektronskim medijima i preporuka da oni budu usklađeni s međunarodnim standardima i preporukama OEBS-a.


NAGRADA „GRAND SEMPLER“ ZA „UNIVERSAL MEDIA“

Kampanja “Podeli radost” medijske agencije “Universal Media” osmišljena za kompaniju “Coca-Cola” osvojila je “Grand Sempler” za najbolju medijsku kampanju, kao i “Zlatni Sempler” za stratešku upotrebu media mixa na medijskom festivalu SEMPL 2013 održanom u Portorožu. Žiri je kampanju “Podeli radost” u kojoj su se na ambalaži proizvoda kompanije “Coca-Cola” našla najčešća imena ljudi u Srbiji, ocenio kao pravi primer kako se svetska ideja može realizovati na dobar način sa efikasnom upotrebom različitih komunikacijskih kanala koji zajedno daju vrhunske rezultate. Seminar medijskih trendova (SEMPL) je međunarodni festival, koji se tradicionalno održava u Portorožu i ima za cilj predstavljanje trenutnih medijskih trendova i analizu primera dobre prakse u našem regionu. Namenjen je svima koji rade u medijima, sa medijima, ili za medije, kao i za sve one koji oblikuju trendove medijima i ponašaju se u skladu sa njima.


ISPLANIRAJTE UŠTEDU

Vlasnicima vozila koji se iz nekog razloga ne opredeljuju za potpuno kasko osiguranje, ali ipak strepe od posledica izazivanja sudara, AMS Osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija) predlaže proizvod Kasko light. Namenjen je putničkim automobilima,  Kasko light pokriva rizik od sudara na javnom putu. Dodatne prednosti ovog osiguranja su to što vlasnik vozila sam bira osiguranu sumu u propisanim okvirima, čime direktno utiče na  cenu polise, kao i mogućnost prijave više šteta u toku jedne godine, do iscrpljenja sume na koju je vozilo osigurano. Dolazi se do zaključka da „Kasko light“ ne predstavlja trošak, već unapred isplaniranu uštedu, jer rizik je uvek prisutan. Detaljnije  na više od 250 prodajnih mesta širom Srbije.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

ENPA INSISTIRA NA SMANJENJU PDV ZA NOVINSKE IZDAVAČE

Evropska asocijacija novinskih izdavača ENPA čija članica je i Asocijacija medija je, početkom decembra, organizovala sastanak sa Donatom Raponije, šefom PDV jedinice Evropske komisije. Razgovor je organizovan u kontekstu nastojanja ENPA da PDV za štampane medije u EU bude smanjen u što skorije vreme. Predstavnici ENPA pozvali su na sastanak i predstavnike EMMA i EPC. Raponi je prisutne obavestio da bilo kakva odluka o PDV neće biti doneta pre februara, ili marta 2014. godine. Ranije je očekivano da odluka bude doneta do kraja tekuće godine. U međuvremenu je angažovan Generalni direktorat za takse i carinske tarife EC da pripremi izveštaj o PDV sistemu uključujući i deo koji se odnosi na mogućnost smanjenja PDV za novinske izdavače. Ovaj izveštaj objedinjavaće dve nezavisne studije Predstavnici ENPA i vodećih evropskih izdavačkih kuća sastali su se ranije ove godine kako bi blagovremeno obezbediti detaljne cifre koje bi trebalo da podrže izradu ovih studija. Kao članica ENPA, a imajući u vidu izuzetno težak ekonomski položaj novinskih izdavača u Srbiji, Asocijacija medija je uputila zahtev Vladi Republike Srbije za smanjenje PDV kao jedan od mogućih oblika pomoći razvoju medijske industrije u zemlji.


VELIKA BRITANIJA: REKORDAN PRIHOD OD OGLASA

Prema procenama kompanije WPP, britanskog i svetskog marketinškog džina, prihod od oglasa u Velikoj Britaniji mogao bi do kraja 2013. godine da dostigne cifru od 14 milijardi funti. Prvi put nakon šest godina bio bi dostignut i prestignut nivo prihoda od oglasa ostvarivan u vremenima pre početka ekonomske krize. Ovakav rast zabeležen je pre svega zahvaljujući rastu prihoda od oglašavanja u digitalnoj sferi gde je zabeležen rast od čak 44 odsto.


KANADA VS. US – PREDNOST KANADA

Kanadska asocijacija novinskih izdavača napravila je uporedni pregled strukture ukupne čitanosti na medijskim tržištima Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Prema tabeli koju objavljujemo uz ovu vest – Kanada je u prednosti.


AUSTRALIJA: „BELLE“ MAGAZIN POVEĆAVA BROJ IZDANJA

Izdavačka kuća Bauer Media najavila je da će u Australiji popularni magazin Belle tokom 2014. godine umesto šest imati osam izdanja. Reč je o magazinu koji je od 1974. godine na australijskom tržištu „Biblija“ za sve one koje zanimaju teme iz oblasti unutrašnje dekoracije. U pomenutom periodu tiraž magazina je povećan za 64 procenta.


HOLANDIJA:  NEMA VIŠE “GLASSY” MAGAZINA

Holandska medijska kuća Audax odlučila je da prestane sa izdavanjem ženskog mesečnika “Glossy”. Poslednji broj će biti štampan u decembru, a odluka je doneta nakon što je prodati tiraž magazina pao ispod cifre od 50.000 primeraka. Kompanija će se posvetiti profitabilnijim izdavačkim poduhvatima.


KANADA: LAGAN RAST PRIHODA OD OGLASA

Kanadska acocijacija novinskih izdavača nedavno je saopštila zbirne rezultate prihoda od oglašavanja ostvarenih tokom 2012. godine u ovoj zemlji. Dnevni listovi sa nacionalnom distribucijom kao i lokalni dnevni listovi ostvarili su ukupan prihod od oglasa od 3,6 milijardi dolara. Ovom cifrom novine, zajedno sa TV koja je u istom periodu takođe ostvarila prihod od 3,6 milijardi dolara zauzimaju prva dva mesta na rang listi po ostvarenim prihodima od oglašavanja. Na trećoj poziciji je internet oglašavanje sa prihodom od 3,1 milijardom dolara.


ŠKOTSKA: DNEVNI LISTOVI IZGUBILI SKORO TREĆINU ČITALACA

Prema rezultatima koje je nedavno objavila kompanija National Readership Survey škotski dnevni listovi su na godišnjem nivou izgubili čak 32 odsto čitalaca. Primera radi The Herald je u periodu oktobar 2012. – septembar 2013. godine ostvario prosečnu čitanost od 109.000 u odnosu na 160.000 koliko je ona bila godinu dana ranije. Škotski „The Sunday Post” beleži pad čitalaca od čak 23% (od 787.000 na 606.000). Pad čitanosti beleže i The Press and Journal za 14 procenata, Glasgow Evening Times za 10% , The Scotsman za 16 posto i tako redom do proseka od 32%


 

Copyright - Asocijacija medija - 2013.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde