Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2012
Asocijacija Medija
No.190
U OVOM BROJU
NOVOSTI dodelile nagrade za najplemenitiji podvig godine
OEBS dodelio nagrade "Licnost godine"
Bafet spasava novinski biznis
Dobra otpremnina
Njonse Pepsi ambasadorka
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

USPEŠAN PUT U DANSKU ZA NOVINARE KOJI PIŠU O POLJOPRIVREDI

Petodnevno studijsko putovanje u Dansku bilo je treći, završni ciklus dodatne edukacije novinara za uspešnije izveštavanje o temama iz oblasti poljoprivrede. Trinaest novinara medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija za vreme boravka u Danskoj imali su priliku da se detaljno upoznaju sa funkcionisanjem poljoprivrednog sistema jedne od najrazvijenijih zamalja EU u ovoj oblasti. Poseta je započeta u danskom Parlamentu i razgovorom sa prvim ljudima zaduženim za poljoprivredu zemlje, a nastavljena je obilaskom kompanija u kojima su na licu mesta mogli da se upoznaju sa funkcionisanjem sistema. Nije izostalo ni putovanje na Jitland i poseta evropskom džinu i najvećem uzgajivaču svinja i prerađivaču svinjskog mesa, kompaniji Danish Crown. Novinari iz zrenjaninskih, novosadskih, subotičkih i beogradskih redakcija susreli su se i sa Vidom Ognjenović, ambasadorkom Republike Srbije u Danskoj. Pre odlaska na studijsko putovanje u Dansku novinari su pohadjali dva trodnevna ciklusa predavanja koji su kao predavače okupili istaknute stručnjake za oblast poljoprivrede iz Danske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Seminar posvećen unapređenju izveštavanja iz oblasti poljoprivrede realizovala je Asocijacija medija u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, IREX-USAID, Danskom ambasadom i uz organizacionu i finansijsku pomoć Srpskog privrednog kluba.


„NOVOSTI“ DODELILE NAGRADE ZA NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE

Na svečanosti, koja je održana u svečanoj Sali Skupštine grada Beograda, kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) dodelila je po 50. put priznanja u okviru akcije „Najplemenitiji podvig godine“. Za najplemenitijeg pojedinca proglašen je Emir Kusturica, koji je svojim remek-delom, Andrićgradom u Višegradu obeležio pola veka od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Zlatnu plaketu za najplemenitiji dečji podvig godine dobila je osmogodišnja Danica Zorić iz Božetića kraj Nove Varoši, koja u teškim životnim uslovima sama brine o dva brata i ocu, jer ih je majka ostavila. Zlatnu plaketu za kolektivni podvig godine dobila je posada ledolomca "Greben", jedinog srpskog ledolomca, koji je tokom prošle zime spasao Smederevo od katastrofalnih poplava isanti leda koje su pretile da sruše most. Posthumna priznanja pripala su majoru Goranu Saviću, pilotu koji je žrtvovao svoj život ostajući u avionu, koji je padao, da bi spasao živote nepoznatih ljudi i Jeleni Trikić, koja je žrtvovala svoj život odbijajući hemoterapiju da bi rodila sina Nikolu. Uz ove laureate proglašeno je još dvadeset dobitnika specijalnih plaketa za Najplemenitiji podviggodine. Prisutne je pozdravio Manojlo Manjo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ a u ime žirija prisutnima se obratio akademik Matija Bećković.

 

 

 

 


NASTAVAK USPEŠNE SARADNJE SA NELT CO.

Nakon višegodišnje uspešne saradnje i podrške aktivnostima Asocijacije medija – Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac vlasnici kompanije NELT Co. zajedno sa Milošem Jelićem generalnim direktorom kompanije posetili su sedište Asocijacije medija. Domaćini su im bili direktori i glavni urednici medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije, a razgovor je bio posvećen poslovanju i razvojnim planovima NELT Co. ali i saradnji u oblasti dodatne edukacije novinara koju organizuje Asocijacija medija. Šaponjić, Sočanac i Jelić iskoristili su priliku da prisutne detaljno upoznaju sa svim aspektima kompanijskog poslovanja. Gosti, koji ove i naredne godine obeležavaju 20 godina uspešnog poslovanja, obavestili su prisutne da će sve aktivnosti na ovom planu biti iz domena društveno odgovornog poslovanja, te da na tom planu očekuju podršku medijskih kuća. Sa posebnim ponosom gosti su predstavili svoje poslovanje na području podsaharske Afrike, gde već više od dve godine sa uspehom deluju uz stalno povećanje obima poslovanja. Dogovoreno je da tokom naredne godine NELT Co. organizaciono i finansijski podrži neke od obrazovnih programa, koje će tokom 2013. godine realizovati Asocijacije medija.


 


POŠTA USVOJILA PROGRAM POSLOVANJA ZA 2013.

Na 51. sednici Upravnog odbora Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član  Asocijacije medija), usvojen je Program poslovanja za 2013. godinu, koji će biti dostavljen osnivaču – Vladi Republike Srbije – radi dobijanja saglasnosti. Programom je predviđeno da ukupni prihodi Pošte Srbije u 2013. budu 23,225 milijardi dinara, a ukupni rashodi 23,028 milijardi, što znači neto dobitak od oko 137 miliona dinara. U narednoj godini je planiran rast poslovnih prihoda za 3,4 odsto i ukupno 480,3 miliona usluga za građane i privredu. U 2013. Pošta će izdvojiti 4,2 milijarde dinara za kapitalna ulaganja, pri čemu je najvažniji projekat razvoja infrastrukture bazične delatnosti, kojim se postiže ravnomeran regionalni razvoj poštanske, transportne i logističke mreže u Srbiji. Članovi UO PTT-a ocenili su da je Programom poslovanja za 2013. koncipiran transparentno, realno i restriktivno, kada je reč o troškovnoj strani, dok je Milan Krkobabić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija”, naglasio da je u ovom programskom dokumentu ispoštovan kontinuitet poslovanja, budući da je plan diktirala dosadašnja realizacija zacrtanih ciljeva. Generalni direktor je istakao da u Pošti neće biti smanjenja broja zaposlenih, već će energija biti usmerena na pridobijanje novih poslova i kreiranje novih tržišta. Upravni odbor je ovom prilikom odlučio i da promotivna kampanja „Kablovska TV za 1 dinar” traje tokom čitave 2013. godine, što znači da do 31. decembra naredne godine priključenje novih korisnika na PTT KDS sistem treba da staje jedan dinar.


OEBS DODELIO NAGRADE „LIČNOST GODINE“

Direktor agencije Fonet i potpredsednik UO Asocijacije medija Zoran Sekulić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić i šef Biroa za strateško planiranje MUP-a Srbije Dražen Maravić, dobitnici su nagrade Misije OEBS-a u Srbiji "Ličnost godine". Kako se navodi, ove godine odlučeno je i da se priznanje dodeli posthumno osnivaču Beogradskog centra za ljudska prava Vojinu Dimitrijeviću, za životnu predanost procesu unapređenja ljudskih prava. Misija je navela da je Sekulić dobio nagradu za predanost i profesionalni doprinos u izradi Medijske strategije Srbije i promovisanju principa slobode informisanja, a Vujičić za predanost i profesionalni doprinos u stvaranju jednog od najefikasnijih sistema za sprečavanje pranja novca u regionu. Maravić je dobio nagradu, kako se navodi, za aktivnu ulogu u izradi i usvajanju Razvojne strategije MUP-a za period od 2011. do 2016. godine, koja je ključni dokument u procesu reforme policije u Srbiji. Sedmi uzastopni put nagrada "Ličnost godine" odaje priznanje istaknutim pojedincima koji su svojim radom doprineli daljem razumevanju i negovanju vrednosti OEBS-a u Srbiji, piše u saopštenju.


STARTOVAO „BLICOV“ SERIJAL „NAJ... U SRBIJI“

Kao i pred svaku Novu godinu, redakcija dnevnog lista „Blic“ (član Asocijacije medija) počela je da objavljuje serijal  na temu „Naj... u Srbiji“. Početak je, kao i uvek do sada, pripao listi od „200 najmoćnijih žena u Srbiji“ a najstavljen je listom najmoćnijih u šou biznisu i estradi. Slede nove liste među kojima one posvećene „najmoćnijima“ u medijima i „najmoćnijim“ Srbima uvek donose najviše osporavanja, ali i odobravanja. Bilo kako bilo reč je o zanimljivom čitalačkom štivu.


IVAN JAKŠIĆ NOVI PREDSEDNIK DSOJ

Na Skupštini Društva Srbije za odnose s javnošću (DSOJ), nacionalne strukovne organizacije profesionalaca koji se bave odnosima s javnošću i komunikacijama, izabrano je novo rukovodstvo. Za predsednika DSOJ izabran je Ivan Jakšić, direktor Centra za marketing, informisanje i promocije Privredne komore Srbije (pridruženi član Asocijacije medija). Društvom će u naredne dve godine rukovoditi Upravni odbor u sastavu: dr Danijela Lalić (Fakultet tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu), Dragana Roter Crkvenjakov (Vip Mobile), Ivan Jakšić (Privredna komora Srbije), Jelena Šarenac (Henkel Srbija), Nina Elezović (Represent Communications), Srba Jovanović (Action Global Communications), Tamara Milenković Bekčić (Chapter 4). „Cilj novog rukovodstva, a verujem i svih članova Društva, mora pre svega da bude unapređenje reputacije, vidljivosti i uticaja i struke odnosa s javnošću, ali i nacionalne strukovne organizacije profesionalaca u oblasti komunikacija“, rekao je novoizabrani predsednik DSOJ Ivan Jakšić. Društvo ima oko 200 članova iz svih društvenih segmenata - agencije, privreda, državne institucije, fakulteti, nevladine organizacije. Delatnost društva je javna, a pristup je moguć svim građanima, državljanima Republike Srbije, koji se profesionalno bave delatnošću i poslovima odnosa s javnošću i zadovoljavaju određene kriterijume.


TELEKOM GENERALNI SPONZOR „BLOGOMANIJE“

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je kao generalni sponzor regionalne konferencije Blogomanija posvećenoj blogu i blogerima, održanoj na Staroj planini, predstavio svoj korporativni blog, koji je tom prilikom i pušten u rad. Tim povodom je Veljko Odobašić, šef službe za digitalnu komunikaciju Telekoma Srbija, objasnio razloge zbog čega je kompanija osnovala blog navodeći da je najveći razlog pomoć korisnicima u korišćenju usluga kompanije. Sa tekstovima, oslobođenim od strogo stručnih termina, blog će komunicirati na način pristupačan za sve korisnike. Blogomanija je okupila najpopularnije blogere iz čitavog regiona, kao i veliki broj posetilaca koji prate i poštuju njihov rad ili tek žele da stupe u blogerske vode. Konferenciji je prisustvovalo više od 400 učesnika,  među kojima su se našli i predstavnici velikih kompanija i mnoga poznata imena regionalne Internet zajednice. Pored dobro koncipiranih predavanja snažan utisak svih učesnika Blogomanije je veoma brza Internet veza od 200 Mb/s. Organizatori, istaknuti pojedinci, ali i svi prisutni složili su se u oceni da je Telekom Srbija, što se kvaliteta Internet veze tiče, u potpunosti opravdala poverenje.


DOBITNIK TRI PULICERA DAROVAO UNS

Čuveni američki novinar i trostruki dobitnik Pulicerove nagrade za istraživačko novinarstvo, Volt Bogdanić, uplatio je donaciju od 4500 evra Udruženju novinara Srbije (UNS) za podršku istraživačkom novinarstvu u Srbiji. Obrazlažući odluku da daruje UNS, poznati novinar Njujork tajmsa poručio je: „Traganje za istinom, bez straha i ustupaka, morao bi biti cilj svih novinara. Istraživačko novinarstvo bitan je deo tog traganja. Nadam se da će moja mala donacija ohrabriti agresivno i fer izveštavanje bez kakvog nema zdrave demokratije“. Uprava UNS-a odlučila je da ceo iznos donacije uplati antikorupcijskom sajtu Pištaljka, koji je za vrlo kratko vreme postao prepoznatljiv brend istraživačkog novinarstva u celom regionu.   Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

BAFET SPAŠAVA NOVINSKI BIZNIS

Finansijski mag, jedan od najbogatijih ljudi na svetu Voren Bafet (Warren Buffett) je izgleda na svoju ruku odlučio da se upusti u spašavanje novina. Nedavno je izrazio ljutnju što mu ne polazi za rukom da kupi „Allentown Morning Call“ za koji je rekao da je pravi list po njjegovoj meri. Nezavisno od toga hoće li, ili ne kupiti ovu novinu Bafet je nedavno, kupovinom Media General postao vlasnik ni manje ni više nego 80 manjih regionalnih i lokalnih listova. Kupovina je obavljena za iznos od 342 miliona dolara. Da ni Bafet nije svemoguć govori podatak da je jedan od kupljenih listova ugašen zbog gubitaka. Ipak Bafet i njegovi saradnici na ovom projektu se nadaju da će do stabilizacije doći tako što će čitaocima na lokalnom nivou nuditi brze i kvalitetne informacije iz njihovih sredina na svim platformama.


BRITANIJA: CRNE OGLASNE PROGNOZE

Britansko novinsko oglašavanje suočilo se sa tmurnom prognozom Ser Martina Sorela prvog čoveka kompanije Group M i jednim od velikih magova britanske marketinške scene. Prema Sorelu, kada je reč o novinskom oglašavanju naredna, 2013. godina biće još mračnija od 2012. godine. Prognoziran je ukupan pad prihoda od oglašavanja u novinama od čak 9 procenata. To znači da će prihod po osnovu ove vrste oglašavanja pasti znatno ispod milijardu funti.


DOBRA OTPREMNINA

Bivšoj izvršnoj direktorki Mardokove britanske divizije News International – Rebeki Bruks isplaćeno je ni manje ni više nego 10,8 miliona funti nakon što je podnela ostavku. Bruksova je sa mesta izvršne direktorkre kompanije News International odstupila u julu 2011. godine nedugo pošto je Mardok odlučio da ugasi „News of the World“ zbog otkrivanja afere prisluškivanja telefonskih razgovora.


BJONSE PEPSI AMBASADORKA

Kompanija Pepsi Co. Odlučila je da svetsku pop ikonu, pevačicu Bjonse promoviše za svoju ambasadorku. Ovo ambasadorsko mesto, koje podrazumeva aktivno učešće u promotivnoj kampanji „Live for Now” podrazumeva i ugovor težak 50 miliona dolara, koji po Bjonse predstavlja pravi kreativni izazov za poslovnu ženu kakva je ona. Pepsi Co. Ima još dva širom sveta poznata ambasadora: Frenka Lamparda i Lionela Mesija.


“SUN MEDIA” PODIGLA “ZID”

Kanadska izdavačka kuća “Sun Media” odlučila je početkom decembra da pređe na sistem naplate kada je u pitanju pristup stranicama novinskih izdanja ove kompanije u Otavi, Torontu, Vinipegu, Kalgariju i Edmondtonu. Besplatni pristup biće omogućen kratkim najnovijim vestima i blogu. Sve ostalo biće “iza zida”. Posetiocima web sajta biće ponuđena mogućnost da u toku meseca besplatno pregledaju do 20 članaka pre nego što se odluče na pretplatu na Sun.


U SAD 90 ODSTO MAGAZINA I NOVINA IMA AJPOD APLIKACIJE

Nedavno sprovedena anketa u Sjedinjenim Državama ukazuje na činjenicu da skoro 90 odsto (tačnije 87 procenata) anketiranih magazina i novina ima neku vrstu aplikacija namenjenih mobilnim prezentacijama na telefonima, tabletima, ili e-čitačima. Međutim samo 22 procenta anketiranih saopštava da su aplikacije za tablet, ili smartfon profitabilne, dok više od polovine izražava uverenje da će ova vrsta aplikacija postati profitabilna u naredne dve godine. Čak 63 procenta anketiranih smatra da su tableti od izuzetnog značaja za budućnost njihovih izdanja. Opširnije o ovome na: http://paidcontent.org/2012/12/17/85-of-u-s-magazine-and-newspaper-publishers-have-an-ipad-app-survey-says/


OBEZBEĐENO IZLAŽENJE „RUNDŠAUA“ DO KRAJA JANUARA

Prema saopštenju poslovodstva „Frankfurter Rundšaua“ (Frankfurter Rundschau) akcionari ovog lista, koji je na ivici stečaja, složili su se da se izdavanje nastavi do kraja januara naredne godine. Očekuje se da će do tog roka biti uspešno okončan proces traganja za novim većinskim vlasnikom i investitorom u ovo izdanje.


 

 

 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde