Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2011
Asocijacija Medija
No.166
U OVOM BROJU
Veliko zamešateljstvo
Senzacionalni tiraž!
Osam hiljada pritužbi na RYANAIR seksi kalendar
Daily Star Sunday udvostručio tiraž za godinu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

VELIKO ZAMEŠATELJSTVO!!!

U trenutku dok smo pripremali Newsletter koji je pred vama još se nije znalo da li neko – i ko prodaje, kupuje, napada ili spasava tri medijske kuće od kojih su sve tri članice Asocijacije medija – Politika Novine i Magazini, Kompanija Novosti i Dnevnik-Vojvodinapress. Među stručnom javnošću priča je počela da se širi još početkom novembra, a svodila se na to da nemački WAZ, koji je suvlasnik u sve tri medijske kuće, želi da proda sve svoje udele kompaniji koja bi da ih kupi za neidentifikovane vlasnike. Priča je dostigla kulminaciju kada se na velika vrata upetljala “politika“, a još više kada je predstavnik LDP-a optužio da kompanija „Kurir Info“ pokušava da, u ime neidentifikovanog vlasnika i uz pomoć pojedinih predstavnika vlasti, dođe do WAZ-ovih vlasničkih udela. I onda je krenulo: Kurir je demantovao želju da kupi, ali je potvrdio želju da „spase“ pomenute novinsko izdavačke kuće, LDP je podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita slučaj, Agencija je potvrdila prijem zahteva i rekla da će postupiti po njemu ukoliko je reč o prekršajima iz njenog domena, UNS je pozvao UO „Politike“ AD i Vladu da obavesti javnost šta se dešava sa kupoprodajom WAZ-ovih udela, oglasio se i NUNS sa zahtevom da se umeša tužilac, državni organi za borbu protiv korupcije i zaštitu konkurencije. U trenutku kada smo zaključivali ovaj broj Newslettera predstavnik državnog kapitala u Politici, Jovan Simić izjavio je da mu nije poznato da je bilo ko pokazao želju da kupi udeo u Politici PNM i da je procedura u tom slučaju poznata, Jelena Trivan, potpredsednica DS izjavila je da ova stranka nema nikakve veze za prodajom Politike, Novosti i Dnevnika. Zaista veliko zamešateljstvo koje će Asocijacija medija nastaviti da prati sa posebnom pažnjom očekujući od onih koji su zaduženi za sprovođenje zakona da ga u ovakvim slučajevima primenjuju sa posebnom preciznošću i odgovornošću.  


PROMOVISAN NOVI NIN

NIN (član Asocijacije medija) sa sasvim novim dizajnom, konceptom, ali sa zadržanim vrednostima po kojima je prepoznatljiv proteklih sedam decenija – analitičnost i maksimalan stepen profesionalizma - predstavljen je na svečanom koktelu, u restoranu Panta rei u Beogradu. Istovremeno, to je bio i zvaničan početak reklamne kampanje i jedne nove epohe najuticajnijeg nedeljnika u Srbiji, ali i u regionu, koja je u poslednjih mesec dana izazvala veliku pažnju javnosti, i retki su oni koji su ostali ravnodušni. Nebojša Spaić, glavni i odgovorni urednik NIN-a ukazao je na bitne odlike koje krase ovaj nedeljnik: “NIN čuva sve ono što je progresivno u njegovoj tradiciji: maksimalan stepen profesionalizma, analitičnost, prepoznavanje i beskompromisnost”. Brojne poznate ličnosti iz javnog života Srbije prisustvovale su koktelu, a među njima su bili i ministar Rasim Ljajić, državni sekretar Oliver Ivanović, teatrolog Jovan Ćirilov, novinarke Gordana Suša, Ljiljana Smajlović, Danica Vučenić, glumci Ljubiša Samardžić, Tihomir Stanić, reditelj Srđan Dragojević... Za dobru atmosferu bili su zaduženi Srđan Jovanović, stendap komičar i popularni bend Zemlja gruva.U IZDANJU CPG - "THE ECONOMIST“ – SVET U 2012.

Već treću godinu zaredom Color Press Grupa izdaje godišnjak londonskog „The Economista" u kojem svetski državnici i ekonomski eksperti pišu o svojim očekivanjima u narednoj godini. Za „Svet u 2012.“ pišu: Dilma Rousseff, predsednica Brazila, Aung San Suu Kyi, burmanska mirovna aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Peter Löscher, predsednik i CEO „Siemensa“, George Papandreou, premijer Grčke, Bob Diamond, izvršni direktor „Barclays“ banke, Sheryl Sandberg, operativna direktorka kompanije „Facebook“ i mnogi drugi... Srpsko izdanje ovog prestižnog magazina je na kioscima od 12. decembra po ceni od 200 dinara.


SENZACIONALNI TIRAŽ!

Iz Kompanije Novosti (član Asocijacije medija) stigla je, gotovo, senzacionalna najava da će do kraja 2011. godine biti odštampano i trećre izdanje knjige „Godina prođe, dan nikad“ autora Žarka Lauševića. Najavljeni tiraž trećeg izdanja je senzacionalnih 80.000 primeraka čime će ukupni štampani tiraž knjige u 2011. godini dostići cifru od 200.000 primeraka. Prvo izdanje, štampano u tiražu od 50.000 primeraka rasprodato je za manje od nedelju dana, a pri kraju prodaje je i drugo izdanje ove knjige štampano u 70.000 primeraka.


MCCANN ERICKSON PROGLAŠEN ZA NAJBOLJU AGENCIJU

Na manifestaciji „Marketinški dogadjaj godine” proglašene su najbolje agencije iz oblasti marketinga i oglašavanja u 2011 godini. U kategoriji tržišnih komunikacija za najuspešniju agenciju proglašena je McCann Erickson Beograd. . Prilikom odlučivanja, uzeto je u obzir devet kriterijuma, od broja zaposlenih do ostvarenog poslovnog uspeha. Po svim ovim parametrima McCann Erickson Beograd nalazi se u vrhu agencija koje posluju na našem tržištu. “Ovo je sjajna godina za nas – od vrhunske potvrde kreativnosti kao sto je kanski Lav do ovog priznanja za najuspešniju agenciju” istakla je Zdenka Milanović, direktorka agencija McCann Erickson Beograd i dodala ”Naša vizija je da budemo najpoželjniji komunikacijski partner. Usmerenost na kvalitet koji stvara tim mladih, kreativnih i stručnih ljudi, doprinoseći poslovnim rezultatima naših klijenata i van granica naše zemlje je upravo način poslovanja kakav želimo i koji nas odlikuje”. Najuspešnijom u oblasti odnosa sa javnošću proglašena je „Represent communications”, dok je nagradu za marketinška istraživanja dobila je Ipsos strtedžik marketing, a u kategeriji planiranja i zakupa oglasnog prostora nagradjena je Dajrekt medija. Za marketinški dogadjaj godine nagradu su dobili Agencija „Crvena Zvezda marketing” i Odbojkaški savez Srbije za projekat „Odbojka spaja”.


„OSNOVI KAKODALOGIJE“ NAJBOLJA MARKETINŠKA KNJIGA 2011.

Na petoj po redu manifestaciji „Marketinški događaj godine"  za najbolju marketinšku knjigu u 2011. proglašena „Osnova kakodalogije" Ivana Stankovića, dok je najbolji udžbenik iz oblasti marketinga napisao Saša Veljković - „Brend menadžment u savremenim tržišnim uslovima". Nagrade je najuspešnijima uručio predsednik žirija Branko Miljuš, direktor Press Publishing Group (član Asocijacije medija). Prvonagrađeni su se u humanitarne svrhe odrekli novčanog dela nagrade od po 3.000 evra. Organizator konkursa bio je časopis „Tabu“ uz medijsko pokroviteljstvo Press Publishing Group.


DODELJENE PRVE „HELLO!“ GODIŠNJE NAGRADE

Na Belom dvoru upriličen je prvi izbor za "Hello! Srbija" ličnost godine. Na ovoj manifestaciji dodeljene su nagrade zvezdama ovdašnje muzičke, filmske, sportske i modne
scene, koje su svojim radom i medijskim nastupima obeležile proteklu godinu. Laskave titule "Hello! Srbija ličnost 2011. godine" i statue uručene su osobama za koje su čitaoci magazina Hello! i posetioci portala hellomagazin.rs glasali u prethodnih mesec dana. U svečanom ambijentu dvora, specijalno dekorisanom za tu priliku, nagrade su lično primili Veran Matić, Željko Mitrović, Sloboda Mićalović, Nataša Bekvalac, Lena Bogdanović, Bata Živojinović, Nataša Ninković, Emina Jahović, Sergej Ćetković, Hari Varešanović, Kaliopi Bukle, princeza Katarina Karađorđević, Darko Kostić, Ivan Ivanović, Ognjen Amidžić, Zdravko Šotra, Ivana Stanković i Seka Aleksić. Lepa Brena, Dragan Bjelogrlić, Novak Đoković, Srđan Dragojević, Jelena Bačić Alimpić i Severina Vučković bili su sprečeni da prisustvuju dodeli priznanja, ali nije izostala njihova zahvalnost čitaocima „Hello!“ koji u Srbiji izdaje Color Press Group (član Asocijacije medija).


PRVI REZULTATI NOVE USLUGE POST EKS­PORT

Na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re održanoj početkom decembra u JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) po­vo­dom pred­sta­vlja­nja pr­vih re­zul­ta­ta no­ve uslu­ge Post Export, pre­mi­jer Sr­bi­je Mir­ko Cvet­ko­vić po­zvao je ma­le pred­u­zet­ni­ke da mak­si­mal­no iskoriste pred­no­sti koje ova usluga pruža i izvezu svoje proizvode i usluge po  pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri. On je istakao da ta usluga podržava razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji kao i izvoznu orijentaciju srpske privrede. Prema rečima premijera, uvođenje usluge post eksporta predstavlja mini reformu u toj oblasti i poboljšava privredni ambijent Srbije za izvoznike. V. d. generalnog direktora Pošte Srbije Goran Ćirić kazao je da je do sada potpisano oko 80 ugovora sa malim i srednjim preduzetnicima, koji žele da pakete do 1.000 evra vrednosti i 30 kilograma težine pošalju u inostranstvo. Prema njegovim rečima, razgrana ta mreža poslovnih jedinica Pošte Srbije omogućava da 300.000 malih i srednjih preduzetnika na svakom šalteru mogu koristiti ovu uslugu. Ćirić je kazao da je cilj usluge post eksporta pojednostavljivanje procesa izvoza, pa je umesto sedam dokumenata sada potreban jedan elektronski, koji se popunjava na šalteru pošte, ili na internetu. Generalni direktor „Mikroelektronike” Nebojša Matić, koja je najveći korisnik ove usluge, kazao je da mu je do pre par nedelja bilo potrebno više sati za popunjavanje dokumentacije, a slanje paketa je bilo moguće samo iz Niša, Novog Sada i Beograda.


HUMANITARNA AKTIVNOST ZAPOSLENIH U „SRBIJAGASU“

U cilju promovisanja socijalno odgovornog ponašanja i humanosti, generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović odazvao se pozivu Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Srbijagasa da zajedno sa njima učestvuje u četvrtoj, redovnoj ovogodišnjoj akciji organizovanoj u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine. Akciji se ovoga puta odazvalo trideset zaposlenih u državnoj gasnoj kompaniji. Bajatović, je izjavio da „Ovo nije prvi put da se radnici Srbijagasa masovno odazivaju na redovne akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, što je izuzetno human i plemenit gest. Na ovaj način želeli smo i mi iz menadžmeta da damo podršku onome što je postalo redovna aktivnost zaposlenih Srbijagasa. Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi Srbijagasa dobitnik je  plakete „Najhumanija sredina“ Crvenog krsta Srbije.


RADUJKO MEĐU EVROPSKIM LIDERIMA DIGITALNE TV

Generalni direktor "Telekoma Srbija" (Pridruženi član  Asocijacije medija) Branko Radujko nalazi se na listi 50 evropskih lidera u oblasti digitalne televizije, koje svake godine objavljuje časopis "Digital TV". Kako se navodi u ovom časopisu, Radujko je kao prvi čovek "Telekoma Srbija" pokrenuo ambiciozni projekat IPTV-a. Ovaj operater planira da isporuči širok spektar usluga i aplikacija, piše časopis. Podseća se da je "Telekom Srbija" u avgustu ove godine za 7,7 miliona evra kupio većinski paket provajdera "Arena sport" sa planovima da pokrene nove projekte u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.


NE USVAJATI PREDLOG ZAKONA O KINEMATOGRAFIJI

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ocenio je da je član 18. Predloga zakona o kinematografiji, kojim se predviđa da 20 odsto sredstava ostvarenih od naknada koju emiteri u skladu sa Zakonom o radiodifuziji plaćaju RRA, ista uplaćuje Filmskom centru Srbije za podsticanje domaće kinematografije, u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o radiodifuziji i Medijskom strategijom, ističe se u pismu koje je RRA uputila predsednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Jeleni Trivan. Kako RRA dodaje, primena pomenutog člana ugrozila bi i dalji rad ovog nezavisnog regulatornog tela. Savet napominje da RRA od svog osnivanja, u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, suficit uplaćuje na račun republičkog budžeta.


SLOBODAN RELJIĆ PREDSEDNIK UENS

Istaknuti novinar i publicista i urednik spoljno političke rubrike u “Večernjim novostima” Slobodan Reljić, izabran je za predsednika Udruženja evropskih novinara Srbije (UENS). Na ovoj poziciji Reljić će počev od 1. januara 2012. godine zameniti dosadašnjeg predsednika Nebojšu Ristića kome je istekao mandat. Slobodan Reljić izabran je za predsednika UENS-a jednoglasno, glasovima 22 od ukupno 26 članova Udruženja. Udruženje Evropskih Novinara Srbije (UENS) je sastavni deo Asocijacije Evropskih Novinara (Association of European Journalists - AEJ), koja je osnovana 1961. godine u San Remu u Italiji. Sedište AEJ je u Briselu, a trenutno broji oko 25 nacionalnih udruženja samostalno organizovanih u zemljama članicama Saveta Evrope.


GOOGLE: „BLIC“ NAJTRAŽENIJI MEDIJ IZ SRBIJE

„Blic“ je najtraženiji medij na sajtu Google News među korisnicima iz Srbije, pokazuje istraživanje, koje kompanija Google sprovodi svake godine. Na listi najtraženijih pojmova „Blic“ se nalazi na šestom mestu iza Novaka Đokovića, Kosova, Fejsbuka, Jutjuba, i Srbije a ispred B92, Real Madrida i Rafaela Nadala.


BLIC ŽENA PONOVO NAJBOLJA

U Beogradskom dramskom pozorištu održan je Festival kvaliteta Srbije 'Moj izbor 2011', a među dobitnicima ove laskave titule našao se i nedeljnik Blic Žena, koji je proglašen za naj štampani medij u Srbiji. - Ponosna sam, naravno, što je Blic Žena proglašena za najbolju. Uvek je to rezultat rada i moram da istaknem redakciju, moje kolege i koleginice, koji su ovo zaslužili - rekla je Ružica Mevorah, glavna i odgovorna urednica 'Blic Žene'


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

U SAD RASTE ČITANOST NOVINA PREKO MOBILNIH TELEFONA

Prema podacima koje je nedavno saopštila Novinska Asocijacija Amerike, novinski izdavači ove zemlje povećali su broj pregledanih stranica za 65 procenata ako se poredi septembar 2011. godine sa istim mesecom prethodne godine. Rezultati su zasnovani na istraživanju koje je obuhvatilo dvadeset novinsko-izdavačkih kuća. Među njima su bile male, srednje, velike javne i privatne, a mnoga njihpova izdanja beleže i trocifreni rast poseta, putem mobilnih telefona. NAA tvrdi da ovo samo potkrepljuje tvrdnju da su novinski sajtovi vodeći izbor čitalaca na skoro svim multiplatformama.


OSAM HILJADA PRITUŽBI NA RYANAIR SEKSI KALENDAR

Kontroverzni  kalendar za 2012. godinu aviokompanije Ryanair izazvao je, od trenutka kada se pojavio, više od 8.500 pritužbi nezadovoljnika koji kompaniju optužuju zbog seksizma i zlostavljanja kabinskog osoblja. Kalendar, čije su protagonistkinje stjuardese ove kompanije, prodaje se po ceni od 10 funti, a prihod je namenjen u dobrotvorne svrhe. Ove godine biće doniran za pomoć deci oboleloj od izuzetno teškog oboljenja kože. Inače nadležna agencija za standarde oglašavanja počela je da razmatra oglas namenjen kalendaru već posle prvih 10 pritužbi građana.


“DAILY STAR SUNDAY” UDVOSTRUČIO TIRAŽ ZA GODINU

Britanski medijski magnat Ričard Desmond nije mogao da dobije lepši poklon za šezdeseti rođendan od informacije o fantastičnom porastu tiraža njegovih nedeljnih novina “Daily Star Sunday”. Za ove novine, koje se pojavljuju nedeljom, moglo bi se reći da su pravi profiter nakon ukidanja “News of the World”. Tiraž im je u poređenju sa novembrom 2010. godine veći za čak 100,7 odsto i dostigao je cifru od 665.435 primeraka. Uprkos ovako fantastičnom rezultatu u poređenju sa prošlom godinom list beleži pad prodatog tiraža od 3,29 procenata u odnosu na oktobar 2011. godine.


VOGUE: 119 GODINA ISTORIJE AMERIČKOG IZDANJA NA ONLINE

Nakon dve godine priprema i ozbiljnog rada perjanica američke izdavačke kuće Conde Nast, širom sveta poznati magazin “Vogue” pustio je u rad svoju online arhivu. Svaka stranica svih američkih izdanja magazina “Vogue” štampanih tokom proteklih 119 godina sada je dostupna na internetu. Fantastična arhiva koja je ujedno I istorija mode u proteklih 119 godina sadrži preko 400.000 fotografija I predstavlja najglamurozniju fotoarhivu na svetu. Problem za one radoznale je u tome što je cena jednogodišnje pretplate koja omogućava pristup arhivi ni manje ni više nego 1.575 dolara.  Kada premostite ovaj problem arhivu možete da pretražujete po datumu ili imenu brenda, dizajnera, fotografa i modela


NOVI MAGAZIN ZA KORISNIKE ANDROID TELEFONA

Izdavačka kuća IDG Magazine Media GmbH pokrenula je početkom decembra vodič za korisnike smart telefona sa android platformom, odnosno android operativnim sistemom. „AndroiD Welt“ je izdanje PC Welta i nudi vesti i informacije, kao i rezultate testiranja uređaja i aplikacija za ove telefone, kao i raznovrsne savete za korisnike. Prvo izdanje ovog specijalizovanog lista štampanu je u tiražu od 55.000 primeraka, a prodajna cena je 6,5 evra.


MAGAZIN „ANIMAL PLANET“ ZA DECU

Od 31. januara 2012. godine biće u prodaji magazin za ljubitelje životinjskog sveta „Animal Planet“. Izdavač Egmont Ehapa startuje sa ovim naučnim magazinom za decu u saglasnosti sa istoimenim TV programom koji proizvodi Bi-Bi-Si (BBC). Magazin je prilagođen deci između osam i 12 godina i, pored ostalog, nudi mladim čitaocima reportaže sa fotografijama, kao i zabavne sadržaje poput ukrštenica. Animal Planet će se pojavljivati mesečno i koštaće 2,50 evra. Početni tiraž biće oko 100.000 primeraka.


 

Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde