Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2011
Asocijacija Medija
No.165
U OVOM BROJU
Najveći oglašivači gosti Asocijacije Medija
Novi bestseler "Novosti" - "Godina prodje - dan nikako"
"Blic" startovao sa serijom "NAjmoćniji u Srbiji"
Ri;ard Dezmond - Veruje i ulaže u štampu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ČINJENICAMA DO JOŠ USPEŠNIJE SARADNJE

Asocijacija medija u saradnji sa Agencijom IPSOS prezentirala je u beogradskom Hotelu „Continental“ rezultate nedavno završenog istraživanja „Efikasnost i efektivnost oglašavanja u štampanim medijima“. Prezentacija rezultata istraživanja, koje je potvrdilo da je dobro oglašavati u štampanim medijima bila je namenjena marketinškim stručnjacima iz kompanija koje u statusu pridruženih članova podržavaju aktivnosti Asocijacije medija i okupilo je preko 50 učesnika. Prisutne su pozdravili Veselin Simonović, predsednik UO Asocijacije medija i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije. Nakon prezentacije rezultata istraživanja rasprava na temu primene rezultata u kontekstu unapređenja saradnje potrajala je skoro puna dva sata.

 


NAJVEĆI OGLAŠIVAČI GOSTI ASOCIJACIJE MEDIJA

Na promotivnom skupu održanom u beogradskom hotelu Continental gosti UO Asocijacije medija bili su predstavnici kompanija koje spadaju u grupaciju najvećih oglašivača u srpskim medijima. Upravni odbor Asocijacije je želeo da marketinškim stručnjacima ocih kompanija prezentira rezultate istraživanja sprovedenog na temu „Zašto je dobro oglašavati u štampanim medijima“. Podatke dobijene u ovom reprezentativnom istraživanju rađenom za potrebe Asocijacije medija prezentovali su stručnjaci agencije Ipsos – Strategic Marketing. O mogćnostima saradnje sa štampanim medijima u narednom periodu u ime upravnog odbora Asocijacije medija okupljenima su gocorili: Veselin Simonović glavni urednik Blica, Manojlo Vukotić glavni urednik i generalni direktor Kompanije Novosti, Robert Čoban predsednik kompanije Color Press Group, Branko Miljuš generalni direktor Press Publishing Group i Srđan Vučurević direktor Info Lokal Media Group.

 


NOVI BESTSELER „NOVOSTI“ – „GODINA PROĐE, DAN NIKAD“

Početni tiraž od 50.000 primeraka štampane autobiografije Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad”, u izdanju Kompanije “Novosti” (član Asocijacije medija), rasprodat je za samo nekoliko dana. Ovo je do sada najveći štampani početni tiraž za knjigu nekog domaćeg autora, a s obzirom na potražnju u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, gde je knjiga plasirana, od 13. decembra na kisocima će se naći i drugo izdanje.
Kroz pedeset i jedno poglavlje, na 450 strana, ilustrovanih sa više od 40 fotografija, Žarko Laušević pripoveda o tragediji koja mu je oduzela slobodu, o zatvorskim danima, progonstvima, kontroverzama, grehu, preispitivanjima, čekanju... Knjiga je u prodaji po ceni od 499 dinara, odnosno 10 KM i 5 evra.


„DNEVNIK“ OBELEŽIO JUBILEJ

Proslava 69. rođendana „Dnevnika“ (član Asocijacije medija), protekla je u znaku promocije novog veb-portala www.dnevnik.rs koji, osim sadržaja iz štampanog izdanja, nudi i sveže informacije iz zemlje i sveta koje se objavljuju iz časa u čas. Prema rečima direktora „Dnevnik Vojvodina Pressa“ Dušana Vlaovića, Dnevnikova internet ponuda uskoro će biti proširena sa još dva veb izdanja „oglasnim novinama“ i „Lovcem“. „Uz sve teškoće koje imamo u poslovanju, uspeli smo da prvih devet meseci ove godine završimo u solidnom plusu, što je za jedini dnevni list kojem centrala nije u Beogradu svakako veliki uspeh. Novo internet izdanje trebalo bi da učvrsti našu poziciju i dodatno obezbedi sigurnost našim zaposlenima“, rekao je Vlaović. Po tradiciji, za svoj rođendan „Dnevnik“ je nagradio svoje najuspešnije novinare u prethodnoj godini. Nagrade su dodeljene Branki Dragović Savić, Slađani Gluščević, Željku Balabanu, Vladimiru Ćurčiću i Liliji Gruboru


„BLIC“ STARTOVAO SA SERIJOM „NAJMOĆNIJI U SRBIJI“

Redakcija dnevnog lista „Blic“ (član Asocijacije medija) startovala je sa tradicionalnom serijom „Najmoćniji u Srbiji“. Po običaju serijal tekstova o najmoćnijima započeo je listom „100 najmoćnijih žena u Srbiji“. Ova, uvek rado čitana, hvaljena i isto tako osporavana ili prekrajana serija biće realizovana na stranicama „Blica“ tokom decembra i januara a treba očekivati rang liste najmoćnijih na estradi, u medijima, biznisu.... Inače prva na ovogodišnjoj rang listi „Blica“ kada je reč o najmoćnijim ženama je Draginja Đurić, predsednica izvršnog odbora Banke Inteza (pridruženi član Asocijacije medija).


DODELJENA NAGRADA „PJER“ NAJBOLJIM KARIKATURISTIMA

Poslednjeg dana novembra, u beogradskoj galeriji “Progres” dodeljena su priznanja najboljima iz sveta novinske karikature u 2011. godini, na svečanom otvaranju izložbe karikatura sa 44. konkursa “Pjer”, koji tradicionalno organizuje Kompanija “Novosti”. Muhamedu Đerleku, nagrađenom Zlatnim Pjerom za delo “Nesloga”, Špiri Raduloviću, “vlasniku” Srebrnog Pjera za crtež “Sebičnost”, Jugoslavu Vlahoviću, dobitniku Bronzanog Pjera za “Znak pitanja” i najboljem portretisti Slaviši Ševrtu, priznanja je uručio Aleksandar Backović, izvršni direktor u Kompaniji “Novosti”, pred brojnim posetiocima, ljubiteljima karikature. Izložbu je otvorio dramski pisac Dušan Kovačević, član ovogodišnjeg žirija za nagradu “Pjer”, a posetioci će moći da razgledaju 132 karikature do 9. decembra.


STARTOVALA AKCIJA „BLIC PREDUZETNIK 2011“

Petu godinu za redom “Blic” i Banka Inteza (članovi Asocijacije medija)  biraju najboljeg preduzetnika u Srbiji iz sektora malih i srednjih preduzeća. Ove godine “Blic preduzetnik 2011” biće izabran među 209 firmi, a najbolji će dobiti nagradu vrednu 30.000 evra, koja se može iskoristiti isključivo za unapređenje tekućeg poslovanja ili za ulaganje u nove poslovne projekte. Tokom ovog i narednog meseca “Blic” će predstaviti 50 preduzeća koja će po odluci žirija biti svrstana u krug najuspešnijih. Do kraja akcije, članovi žirija posetiće preduzeća koja će se naći među 10 koja konkurišu za izbor najboljeg u 2011. godini. Najbolji preduzetnik biće izabran u februaru naredne godine. 


USPEH TELEKOMA I COMINGA NA TELEFLOR 2011.

Na ovogodišnjem, 19. po redu TELFOR-u,  Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i Coming predstavili su praktičnu primenu Cloud Computing servisa iz ugla korisnika. Cloud Computing, ili „računarski oblak”, predstavlja uslugu koja omogućava korišćenje računarske opreme i servera na daljinu, putem interneta, telefonske ili privatne mreže. Cloud Computing usluga namenjena je u prvom redu poslovnim korisnicima, a omogućava iznajmljivanje IT resursa, memorijskog prostora, operativnog sistema i aplikacija, kao sveobuhvatne usluge. Cloud Computing servis podrazumeva korišćenje virtuelne IT infrastrukture - virtuelnog desktopa i virtuelnih servera. Korisnici sa bilo kog mesta u svetu, u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja mogu da pristupe svojim servisima i aplikacijama, uz gotovo stoprocentnu raspoloživost podataka, garanciju njihove potpune bezbednosti i privatnosti,  jeftiniji i pouzdaniji oporavak sistema u slučaju nezgoda i smanjenje troškova održavanja hardvera za čak 70 odsto. Uvođenje ovog servisa u javna preduzeća, zdravstvo, obrazovanje i državnu upravu, donelo bi Srbiji uštede u investicionim i operativnim troškovima koje se mogu meriti i stotinama miliona evra godišnje. Telekom Srbije  je sa partnerskom firmom Coming  prva telekomunikaciona kompanija u regionu koja je ovu uslugu uvrstila u svoju ponudu. 


POKRENUT NEDELJNIK „NOVA NAŠA REČ"

Prvi broj nedeljnika „Nova Nasa reč“ pojavio se  na kioscima u Leskovcu. "Gotovo je sigurno da će Leskovac, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Bojnik, Crna Trava i sva ona mala i velika mesta oko njih dobiti novi nedeljnik", piše, pored ostalog, u uvodniku koji je potpisao redakcijski kolegijum. Prvi broj je izašao na šesnaest strana sa naslovnom i poslednjom stranom u koloru i ostalim u crno-beloj štampi. Nedeljnik, koji je pokrenula grupa leskovačkih novinara, izlaziće svakog petka u početnom tiražu od 1.000 primeraka.
“Nova Nasa re“ ima i svoje elektronsko izdanje na adresi: www.nasarec


POŠTA SRBIJE MEĐU NAJUSPEŠNIJIMA

Prema listi „Biznis top 2010/11” magazina „Biznis i finansije” Pošta Srbije nalazi se na prvom mestu po konsolidovanoj dobiti u prošloj godini sa 25,3 milijarde dinara, a zatim slede Telekom Srbija i Naftna industrija Srbije sa po 17 milijardi dinara. Lista najuspešnijih preduzeća koju po sedmi put izdaje časopis „Biznis i finansije” formirana je na bazi završnih računa preduzeća za 2010. godinu prema listi Agencije za privredne registre. Naftna industrija Srbije je, sa dobiti od 16,5 milijardi dinara, najuspešnije preduzeće u Srbiji u prošloj godini, na drugom mestu je „Telekom Srbija” sa 15,8 milijardi dinara, a slede Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija”, čija je dobit iznosila 4,6 milijardi dinara, „TarkeTT” iz Bačke Palanke sa 4,2 milijarde dinara i „Tigar” iz Pirota 3,3 sa milijardi dinara dobiti.


MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE SRBIMA U HRVATSKOJ

U ime generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dušana Bajatovića, njegov savetnik Dragan Jokić uručio je reprint izdanje Miroslavljevog jevanđelja predsedniku Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj prof. dr Miloradu Pupovcu. Na prijemu u prostorijama SNV-a u Zagrebu, uz prisustvo ambasadora Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimira Vukičevića, Pupovac je, zahvaljujući na poklonu, istakao da je ovaj vredan dar doprinos kulturnom i nacionalnom identitetu svih Srba u Hrvatskoj. Obraćajući se prisutnima u ime Srbijagasa, Dragan Jokić je naglasio da je ovo poklon ne samo Srpskom nacionalnom vijeću, nego i srpskom narodu u Hrvatskoj i gradu Zagrebu. Prijemu su prisustvovali istaknuti predstavnici verskog, političkog i kulturnog života Srba u Zagrebu.


NOVE MOGUĆNOSTI OGLAŠAVANJA NA INTERNETU

Kompanija "Ringier Axel Springer" (član Asocijacije medija) je predstavila svojim klijentima "Nove mogućnosti oglašavanja na internetu". Predstavljanje novih multimedijalnih oblika display oglašavanja, koji se prvi put uvode u Srbiji kroz sve ove formate, svim prisutnim je na predavanju predstavila Milana Glišić, direktor Unicast-ovog evropskog AdOps tima, koja je ujedno bila i stručni gost predavač na dešavanju.  Velikom broju marketing stručnjaka i saradnika koji su bili prisutni prvo se obratio direktor digitalnih medija Jovan Protić, koji je govorio o svim onlajn izdanjima kompanije "Ringier Axel Springer" i njihovom potencijalu za buduće marketiške partnere. Kako će sve to ubuduće izgledati za klijente kompanije Ringier Axel Springer predstavio je Miloš Milošević, Online Advertising Manager kompanije.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

RIČARD DESMOND – VERUJE I ULAŽE U ŠTAMPU

Moćni predsednik Northern&Shell kompanije, Ričard Dezmond, pokazao je svoju veru u budućnost štampanih medija na najupečatljiviji mogući način – ulaganjem 100 miliona funti. Reč je o investiciji u nove štamparske kapacitet u Lutonu. Najmodernije štamparsko postrojenje štampaće, na početku Dezmondova izdanja Daily Star, Daily Star Sunday, Daily Express i Sunday Express. Planirano je da se prebacivanje štampe svih izdanja u Luton okonča do marta 2012. godine. Postrojenje u koje je Ričard Dezmond investirao 100 miliona funti može da odštampa 1.000.000 novina svaka tri sata tokom dana. Stručnjaci računaju da je Dezmond na ovaj način rešio svoje potrebe u narednih 25 godina, a uz to će moći da pruža štamparske usluge i drugim zainteresovanim izdavačima. Inače postrojenje koje je proizvela firma Konig & Bauer, moćiće da štampa i Dezmondove magazine OK i Star kao i sve vrste specijalnih dodataka. Puštanje u pogon nove štamparije Dezmond je iskoristio da demantuje glasine o zainteresovanosti za kupovinu Mardokove kompanije News International i njenih perjanica “The Sun” i “The Times” rekavši za britanski deo Mardokove imperije da je “ukaljan hakerskim skandalom”.


DŽEJMS MARDOK NAPUSTIO UPRAVNE ODBORE

Džejms Mardok, sin medijskog mogula Ruperta Mardoka, od mnogih smatran za najmoćniju osobu u Velikoj Britaniji, napustio je mesta u upravnim odborima kompanija koje stoje iza izdanja The Sun i The Times (News Group Newspapers i Times Newspapers Ltd), i preselio se iz Londona u Njujork. News Group Newspapers je bio vlasnik tabloida News of The World, ugašenog po otkrivanju skandala sa telefonskim prisluškivanjem, sada je suočen sa velikim brojem tužbi za narušavanje privatnosti. Ipak, poznavaoci prilika kažu da ne treba previše očekivati od ovih promena, jer Džejms Mardok ostaje u Upravnom odboru holding kompanije News International Group, kao i u uređiavčkom odboru The Times, čija je funkcija odobravanje imenovanja urednika tih dnevnih novina.


„FUTURE“ LANSIRAO NOVI MAGAZIN

Britanski izdavač magazina, kompanija Future lansira novi dvomesečnik pod nazivom Computer Arts Collection. Izdavač tvrdi da će se uredništvo magazina, na obimu od 226 stranica, baviti grafičkim dizajnom, tipografijom, ilustracijama, brendiranjem, fotografijom i oglasima. Zanimljivost je da će svaki broj magazina, čak 48 stranica, posvetiti različitim dizajnerskim studijima koji će moći da predstave svoje projekte. Cena magazina biće „skromnih“ 15 funti.


NOVI REKORD MAIL ONLINE

Mail Online je po svemu sudeći nezadrživ kada je reč o obaranju rekorda. Ponovo je oborio vlastiti, stari, rekord u broju pojedinačnih poseta. U oktobru je Mail Online imao čak 78.994.874 pojedinačne posete. Osim što je najpopularniji novinski sajt u Velikoj Britaniji Mail Online je i sajt sa najbržim rastom jer je prema rezultatima britanskog ABC zabeležio porast u broju poseta u odnosu na isti period prethodne godine od 58 procenata.


ZA PROMOCIJU DIGITALNOG RADIJA 10 MILIONA FUNTI

Radijska industrija Velike Britanije upravo je lansirala prvi talas kampanje koja treba da promoviše sve oblike i forme digitalnog radio programa sutrašnjice. Kampanja je urađena za potrebe Digital Radio UK (telo koje promoviše digitalni radio program) i Bi-Bi-Si-ja. Trajaće najmanje dve godine, a u promociju digitalnog radija biće uloženo 10 miliona funti. Kampanja će biti realizovana na BBC tv i radio stanicama, komercijalnim radio stanicama, oglasima u Gardianu i Observeru, kao i u magazinima izdavačke kuće Bauer.


BRITANSKA NOVINSKA ARHIVA POSTAJE ONLAJN

Britanska biblioteka je krajem novembra lansirala British Newspaper Archive vebsajt koji koji omogućava pristup i pretragu preko 4 miliona novinskih stranica iz preko 200 listova sa područla Velike Britanije i Irske. Najstarije novinske stranice potiču još iz 18. veka. Vebsajt je kreiran kao deo desetogodišnjog partnerstva Britanske biblioteke i izdavača Brightsolid koje je najavljeno maja 2010. Tokom proteklog perioda stručnjaci ove kompanije digitalizovali su dnevno po 8.000 novinskih stranica. Računa se da će, kada posao bude završen, ova baza imati više od 40 miliona stranica.


NORTHCLIFFE NA PROCENI

Kompanija Daily Mail&General Trust, izdavač dnevnog lista Daily Mail ovlastila je kompaniju Ernst & Young da izvrši prethodnu procenu kompanije Northcliffe. Reč je o jednoj od izdavačkih divizija DM&GT koja u Velikoj Britaniji izdaje više od 100 lokalnih i regionalnih listova. Kompanija poput ostalih britanskih izdavača lokalne i regionalne štampe već duže vreme posrće pod udarima ekonomske krize i nedostatka oglasa. Procena vrednosti radi se u skladu sa orijantacijom DM&GT iskazanom još 2005. godine da posle više od 80 godina iziđe iz izdavačkog biznisa na lokalnom nivou. Međutim izgleda da nije lako pronaći kupca za izdavački sektor čija vrednost bi mogla da se kreće oko 1,5 milijardi funti.


STARBUCKS: APLIKACIJA ZA PLAĆANJE PUTEM MOBILNOG TELEFONA

Nakon uspeha u SAD jedan od najvećih svetskih lanaca kafea Starbucks lansiraće 5. januara 2012. godine  sistem za plaćanje usluga puteM iPhone i iPod. Reč je o aplikaciji, koju će omogućiti da se skrati vreme plaćanaja u 700 Starbucks cafea širom Veilike Britanije. Inače, ranije ove godine Starbucks je u Americi postavio ovakav sistem u više od 6.800 prodavnica preko koga je od trenutka postavljanja ostvareno više od 20 miliona transakcija.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde