Decembar, 2010 No. 142


LOŠ NACRT ZAKONA O OGLAŠAVANJU

Nacrt novog zakona o oglašavanju nije u skladu sa zakonima Evropske unije, a prilikom izrade ovog dokumenta nisu uvažene primedbe i predlozi svih članova radne grupe zadužene za izradu ovog predloga, ocenjeno je na Okruglom stolu organizovanom na ovu temu u beogradskom Medija centru. Kako je istaknuto, Ministarstvo trgovine i usluga predstavilo je ovaj nacrt 6. decembra, kada je započela i javna rasprava, uprkos činjenici da radna grupa. koju je formiralo ministarstvo nije završila svoj posao. U raspravi je istaknuto da je Izrada novog zakona o oglašavanju počela u decembru prošle godine, a ubrzo nakon toga radnoj grupi dat je rok od dve nedelje za završetak posla. Nakon toga, više nije bilo zajedničkih okupljanja, da bi Ministarstvo iznenadilo sve članove radne grupe predstavivši nacrt zakona 6. decembra, iako radna grupa nije završila posao.


ASOCIJACIJA MEDIJA: NEGATIVNA OCENA NACRTU ZAKONA O OGLAŠAVANJU

Upravi odbor Asocijacije medija raspravljao je na sednici održanoj 9. decembra o Nacrtu zakona o oglašavanja, koji je predstavilo Ministarstvo za trgovinu i usluge. Tom prilikom prisutni članovi UO jednoglasno su zaključili, da nacrt Zakona o oglašavanju, koji je Ministarstvo predstavilo na skupu održanom 6. decembra 2010. ne odražava stavove i mišljenja većine članova Radne grupe za pripremu zakona. UO Asocijacije konstatuje da Nacrt uvodi samo mali deo EU standarda, ali zapostavlja EU trendove i praksu. Konstatovano je i da Nacrt zakona ne može ići u javnu raspravu, jer ne uvažava i ne podstiče podjednako sve učesnike na koje se odnosi, već  jednima daje preferentnu poziciju na tržištu u odnosu na druge kao i da ne obuhvata veliki deo medija koji već uveliko egzistiraju na medijskom prostoru Srbije, kao što su Internet, digitalni mediji, mobilna telefonija i drugi. Zbog svega navedenog, Asocijacija medija traži da se obustavi dalji rad na usvajanju Zakonu o oglašavanju i da se omogući za to izabranoj radnoj grupi da predloži odgovarajući, kvalitetan tekst. Da se rad na novom zakonu sprovodi u skladu sa EU standardima i praksom.
Da se sagleda status, uloga i materijalni položaj svih medija koji čine medijsku industriju Srbije, a posebno štampanih medija u Srbiji pa da se u skladu sa tim kreiraju zakonske mogućnosti koje će podjednako i ravnomerno podsticati sve medije. Da do donošenja novog zakona o oglašavanju, na snazi ostane stari zakon, uz obavezu Ministarstva i RRA da prate striktno sprovođenje Zakona u svim detaljima, kao i da preduzimaju sve neophodne i zakonske mere, kako bi se onemogućilo kršenje postoječeg zakona.


SARADNJA ASOCIJACIJE I KOMISIJE ZA HARTIJE OD VREDNOSTI

Polovinom decembra gost Asocijacije medija bio je Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti. Domaćini su mu bili glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, a glavna tema razgovora – ponašanje tržišta kapitala u vremenima ekonomske krize. Štimac je susret iskoristio da prisutne detaljno informiše sa aktivnostima Komisije kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, sa najaktuelnijim poslovima kojima se Komisija bavi, govorio je o regularnosti procesa na tržištu kapitala kao i o nivoima transparentnosti vlasništa. Posebna tema bila je saradnja sa sličnim organizacijama u zemljama EU i u bivšim jugoslovenskim republikama. Zajednički je konstatovana potreba dodatnog edukovanja novinara specijalizovanih za pisanje o ekonomskim temama pa je tim povodom dogovoreno da će već u martu naredne godine Asocijacija medija, u saradnji sa Komisijom za hartije od vrednosti, realizovati prvi iz serije seminara posvećenih temama vezanim za tržište kapitala. Prisutni su se dogovorili da svi seminari budu realizovani po principu „case study”


PRESS PROSLAVIO PETI ROĐENDAN

Dnevni list Press (član Asocijacije medija) je koktelom za brojne prijatelje u svojim novim poslovnim prostorijama proslavio peti rođendan. Mnogobrojne zvanice iz javnog života, među kojima su bili potpredsednik vlade i ministar policije Ivica Dačić, Oliver Dulić, ministar za ekologiju i prostorno planiranje, Borko Stefanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Vlade Divac, Miloš Bugarin, Veselin Javrosimović, Jelena Krstović, poželele su redakciji Pressa da proslavi i 50 rođendan. Goste su dočekali i pozdravili prvi ljudi kompanije Branko Miljuš, Đoko Kesić, Dragan Vučićević, Svetozar Marjanović… Redakcija je u akciji “Dinar za Kraljevo” koja je započela 7. decembra a završena je na Pressov rođendan, prikupila 580.000 dinara. Sredstva će biti upotrebljena za obnovu škole “Dimitrije Tucović”. Inače redakcija Pressa proslavu petog rođendana je otpočela znatno ranije, družeći se sa decom sa Kosova i Metohije koja su bila njihovi gosti u Beogradu.


TELEKOM SRBIJA – BIZNIS LIDER 2010 GODINE

Nagrada za biznis lidera godine, koju već četvrti put za redom dodeljuje Ekonomeast medija grupa (član Asocijacije medija), pripala je kompaniji Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija). U konkurenciji vodećih kompanija koje posluju u Srbiji, kompanija Telekom Srbija je proglašena za najuspešniju u protekloj godini zbog ostvarenih prihoda i profita, kao i nivoa rasta i investicija. Zahvalivši na nagradi, generalni direktor Telekoma Srbija, Branko Radujko, istakao je da je ovo bila najuspešnija poslovna godina do sada za kompaniju i da će Telekom Srbija i dalje biti među najuspešnijim kompanijama u Srbiji.“PANČEVCU“ PRETI GAŠENJE

Najstarijem listu na Balkanu, „Pančevcu“, blokiran je račun i preti mu zatvaranje. Banka im je blokirala račun zbog neplaćanja kredita koji je bivši vlasnik uzeo za svoju drugu firmu, a „Pančevac“ imenovao za jemca. Tek što je redakcija pomislila da je stala na noge posle raskida pogubnog ugovora o privatizaciji, stigao je neočekivan udarac - zaduženje od 1,2 miliona evra, koje bi zatvorilo i mnogo veće novinske kuće, a ne lokalni list.
Kredit je bivši vlasnik Dobrosav Marković uzeo 2009. godine za investicije u A.D. Tamiš, a za jemca odredio „Pančevac“ i još tri firme u svom vlasništvu. „Nismo ni znali da je uzeo kredit i da smo mi garanti. U kreditnom birou ne postoji taj podatak, a tadašnji direktor „Pančevca“ Zoran Spremo, koga je Marković postavio, sada tvrdi da se ne seća da je potpisao 10 menica kao garanciju“ - šokirani su novinari ovog nedeljnika. - Ugovor o privatizaciji država je raskinula početkom ove godine i za manje od godinu dana uspeli smo da vratimo veliki deo dugova napravljenih u vreme Markovića. A sada smo se našli u bezizlaznoj situaciji. Zaposleni se nadaju da će država da reaguje i pomogne da se račun odblokira, a „Pančevac“ oslobodi zaduženja u koje ga je uvukao bivši gazda.


TRI NOVA TEMPA U BUGARSKOJ, REPUBLICI SRPSKOJ I CRNOJ GORI

Kompanija Delta Maxi, deo Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija), kraj 2010. godine obeležila je značajnim širenjem svoje mreže, i to pre svega lanca hipermarketa Tempo na tržištima van Srbije. Početkom decembra u prisustvu premijera Bugarske Bojka Borisova, u Sofiji je otvoren prvi Tempo u Evropskoj Uniji. Najveći hipermarket u Bugarskoj ima površinu od 30.000 kvadratnih metara, a Delta je u njega investirala 20 miliona evra. Tempo u Istočnom Sarajevu svečano je otvorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ističući značaj ove investicije (10 miliona evra) za ukupne ekonomske odnose Srbije i Republike Srpske, predsednik Dodik je posebno naglasio značaj otvaranja 150 novih radnih mesta.
Do kraja godine Delta Maxi otvoriće i Tempo u Nikšiću, što će biti prvi Deltin hipermarket u Crnoj Gori. Sva otvaranja Delta Maxi, prema tradiciji, obeležava značajnim donacijama za lokalne zajednice u kojima počinju da rade novi objekti.


MALI POLITIKIN ZABAVNIK I PAJA PATAK OBRADOVALI OSNOVCE

Politika AD pokrenula je novi dečiji časopis, edukatovno-zabavnog karaktera – Mali Politikin Zabavnik - namenjen školskoj deci uzrasta od šest do deset godina. Ministarstvo prosvete ocenilo je ovaj projekat kao priroritet u radu s decom i učenicima i podržalo koncept časopisa koji kod dece treba da pobudi želju za novim saznanjima i podstakne kreativnost, maštu i kritički duh. Pilot broj Malog Politikinog Zabavnika štampan je u 100.000 primeraka i polovinom decembra besplatno podeljen učenicima nižih razreda u svih 1.205 osnovnih škola u Srbiji. Pored zanimljivih tekstova iz svih oblasti koje zanimaju današnju decu – od prirode i svemira do interneta i crtaća - Mali Zabavnik se potrudio da obraduje svoje buduće čitaoce i pažljivo odabranim stripovima. Među njima je i popularni Diznijev junak Paja Patak, ali i Sedrik, omiljeni strip junak među decom ovog uzrasta širom Evrope, koji se sada prvi put štampa u Srbiji. Mali Politikin Zabavnik prodavaće se u školama putem pretplate, ali deo tiraža biće i u slobodnoj prodaju na tržištu. Časopis će izlaziti dva puta mesečno. Deo prihoda od prodaje Malog Politikinog Zabavnika odvajaće se za donacije školama i đacima.


BRANKICI STANKOVIĆ PRIZNANJE OEBS

Novinarka Televizije B92 Brankica Stanković dobitnik je ovogodišnje nagrade Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) „Ličnost godine”. Šef Misije OEBS Dimitrios Kipreos je naveo da je Brankica Stanković “kroz svoj rad postala simbol nezavisnog i profesionalnog novinarstva u Srbiji. Čast nam je što možemo da joj dodelimo ovu nagradu na taj način, odajući joj priznanje za izvaredan doprinos informisanju javnosti u Srbiji. Kipreos je naveo i da se Brankica Stanković bavila istraživanjem osetljivih tema kao što su veze organizovanog kriminala, fudbalskih huligana i politike. Nagrada „Ličnost godine” dodeljuje se pet godina zaredom pojedincima koji su doprineli sprovođenju programa Misije OEBS i koji svojim radom podržavaju vrednosti OEBS. Brankica Stanković na TV B92 uređuje  emisiju „Insajder“ od 2004.


MALO MAGAZINSKIH PORTALA MEĐU VODEĆIM U SRBIJI

Prema podacima koji stižu iz Color Press Group (član Asocijacije medija), a zasnivaju se na merenjima specijalizovanog sajta www.alexa-rs.com, među 120 najposećenijih portala u Srbiji samo je pet magazinskih portala. Od ukupno 5 tri pripadaju Color Press Grupi: www.svet.rs (24), www.scandal.rs (73) i www.lepotaizdravlje.rs (102). Među prvih 120 je i portal www.story.rs  (74) i vrelegume.rs (120).


TELEKOM SRBIJA ZA HILANDAR

Zadužbina manastira Hilandara i kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) predstavile su projekat "Telekom Srbija za digitalnu riznicu Hilandara", kao deo nastojanja da se bogato kulturno nasleđe tog manastira sačuva u elektronskoj formi i učini dostupnim naučnoj i široj javnosti i ostavi kao zalog za buduće generacije. Podrška kompanije Telekom Srbija ovom projektu u vidu informatičke i telekomunikacione opreme ogleda se u pružanju usluga i stručne podrške za manastir Hilandar i njegovu zadužbinu. Na taj način, obezbeđeni su ključni tehnički preduslovi za formiranje, skladištenje i korišćenje buduće digitalne riznice manastira Hilandar. Na predstavljaju projekta, generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko, pored ostalog je rekao da je "Naša  obaveza da, kao narod sa bogatom i dugom tradicijom, sačuvamo od zaborava viševekovno nacionalno blago i na prikladan način pohranimo ono što je suština srpske duhovnosti, umetnosti i tradicije. Zato smo stavili na raspolaganje svoje ljude i tehniku kako bismo primenom savremenih tehnologija ubrzali i učinili jednostavnijim ovaj značajni poduhvat, a da pritom ni na koji način ne narušimo mir, dostojanstvo i specifičnost svetog mesta Hilandara".


WWW.BLIC.SPORT.RS NAJBOLJI SPORTSKI SAJT U REGIONU

Web sajt www.sport.blic.rs  proglašen je za najbolji sportski sajt u regionu, na ovogodišnjem “Web festu”, najvećem regionalnom festivalu posvećenom internetu. Dodeljene su nagrade u 17 kategorija, kao i pet nagrada van kategorija: za marketing, specijalna nagrada, gran pri za doprinos, velika nagrada po izboru publike i gran pri žirija. Prošle godine je nagradu, po odluci žirija u kategoriji informativnih sajtova, dobio naš sajt www.blic.rs. Ponosni smo što smo za tako kratko vreme uspeli da dobijemo priznanje i čitalaca i stručne javnosti, koji su prepoznali kvalitet našeg sportskog sajta -rekao je Jovan Protić, direktor svih internet sajtova kompanije “Ringier Axel Springer”


KRENULA INTERNET „STOTKA"

Posle četiri godine Radio "Stotka", nekada najslušanija stanica, vratila je i obnovila program i to na Dan Radio Novog Sada, u ponedeljak, 29. novembra. Emituje se putem Interneta na adresi http://www.radiostotka.rs/. Na taj način, kako naglašavaju u redakciji, program „Stotke" biće prijatelj slušaocima na svim kontinentima, koji će, dok surfuju Internetom, od sada moći i da uživaju u atraktivnim i zanimljivim kako govornim, tako i muzičkim prilozima. Slušaoci će pored odlične muzike, moći, da poslušaju i "Stare razglednice", emisiju Petra Ćurčića koju su mnogi voleli i sasvim sigurno je nisu zaboravili, a koja nas sve zajedno vraća u bogatu prošlost Vojvodine, kao i emisiju „Sa starih gramofona". Stanica internet "Stotka" će emitovati program neprekidno 24 sata, pri čemu su sve sugestije, primedbe i komentari dobrodošli, kako bi druženje sa slušaocima bilo što ugodnije i na obostrano zadovoljstvo.


CPG SA DVA IZDANJA"THE EKONOMIST: WORLD IN 2011”

Posle prošlogodišnjeg uspeha srpskog izdanja magazina "Svet u 2010." londonski "The             Economist" je Color Press Grupi (član Asocijacije medija) ove godine dao licencu i za srpsko i za hrvatsko izdanje. Srpsko izdanje "Svet u 2011." po ceni od 200 dinara u prodaji je od 15. decembra, a hrvatsko - "Svijet u 2011." biće na kioscima od 24. 12. i koštaće 25 kuna. U izdanju za 2011. godinu svoje prognoze i očekivanja iznose vodeći svetski državnici i ekonomski eksperti od američke državne sekretarke Hilari Klinton, preko britanskog premijera Dejvida Kamerona i čileanskog predsednika Sebastijana Pinjere, do kulinarskog superstara Džejmija Olivera.


„NOVOSTI“: TREĆE IZDANJE KUSTURIČINE KNJIGE

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) napravila je izdavački posao godine odlučivši da štampa autobiografsku knjigu Emira Kusturice „Smrt je neprovjerena glasina“. Za nešto malo više od mesec dana „Novosti“ su prodale prvo izdanje Kusturičine knjige u tiražu od 32000 primeraka, a rasprodato je i drugo u tiražu od 20.000 primeraka. Kompanija „Novosti“ je na bazi ovakvog prodajnog uspeha u beogradskoj Dvorani Doma sindikata promovisala i treće izdanje Kusturičine knjige koja će na tržište biti plasirana u tiražu od fantastičnih 40.000 primeraka. Na beogradskoj promociji o knjizi su govorili: Matija Bećković, Dušan Kovačević i generalni direktor Kompanije „Novosti“ Manojlo Vukotić


McCANN ERICKSON NAJBOLJA PR AGENCIJA 2010. GODINE

Na manifestaciji „Marketinški događaj 2010“, nagrada „Punom parom napred“ koja se dodeljuje najuspešnijoj agenciju za odnose sa javnošću u Srbiji dodeljena je kompaniji McCann Erickson Public Relations, četvrti put za redom. U Svečanoj sali Beogradskog sajma nagradu je primio direktor kompanije dr Borislav Miljanović. Nagrade „Punom parom napred“ dodeljuje „„Svet marketinga”, izdavač specijalizovanog časopisa „Taboo“, najboljim pojedincima, agencijama i specijalizovanim preduzećima za poslovanje na tržištu marketinških usluga Srbije, a na osnovu finansijskih rezultata iskazanih kroz završne račune o poslovanju privrede i njihovim rangiranjem. Agencija McCann Erickson Public Relations je u 2009. godini zabeležila rast poslovnog prihoda za pet procenata i broja zaposlenih za 13 procenata. Organizaciona struktura agencije obogaćena je brojnim projektima u sektoru investicija, stvaranjem novih partnerstava sa nevladinim organizacijama i širenjem baze klijenata. Agencija je u 2010. godini ostvarila saradnju i sa Evropskom komisijom za koju će koordinisati odnose sa javnošću u projektu njihovog Informativnog centra. Za 2011. godinu, McCann Erickson PR najavljuje poslovne aktivnosti u digitalnoj komunikaciji, nove tendencije i angažovanje mladih i talentovanih kadrova koji će timu doneti novu energiju.


ADRIJA MEDIJA POKRENULA PORTAL ZA SREĆNIJI ŽIVOT.

Kompanija Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) pokrenula je prvi portal za srećniji život u Srbiji, kao onlajn ekstenziju svog magazina Sensa. Na web adresi www.lovesensa.rs  posetioci od 10. decembra 2010. mogu da pronađu inspiraciju, zdrave izbore i nove mogućnosti, i to kroz šest glavnih sekcija sajta. U delu Razum i osećajnost čitaoci će pronaći članke o psihologiji i life coachingu, dok sekcija Snaga duše donosi intervjue sa ženama i muškarcima iz Srbije čiji životi predstavljaju inspiraciju za sve nas. Dobro zdravlje, Mudro telo i Ritam lepote predstavljaće nove holističke terapije, recepte za Sensa srećnu hranu, novosti iz sveta lepote, yoga i pilates tehnike, a doneće i novi pogled na svet ljubavi i seksualnosti. Posetioci će na Sensa portalu moći da pregledaju fotografije i video materijale sa Sensa događaja, da pročitaju pozitivne misli ili download-uju pozadine za svoje računare...U skladu sa novom koncepcijom, Sensa Klub koji okuplja više od 5.000 čitateljki biće u potpunosti premešten online i i dalje će donositi brojne beneficije u radnjama Sensa partnera, popuste na Sensa događaje i ekskluzivan pregled naslovne strane i sadržaja broja.


JOŠ JEDNA NOVA POŠTA U BEOGRADU

U beogradsko naselje Mali Mokri Lug „Deda Mraz” je stigao 7. decembra, jer je tog dana počela da radi pošta u Bulevaru kralja Aleksandra 516 ž. Nova pošta priblišila je usluge JP PTT Saobraćaja Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) žiteljima ovog naselja a ujedno je i rasteretila pritisak na šaltere u obližnjim naseljima. U opremu ovog objekta, koji nije u vlasništvu PTTa uloženo je oko 250 hiljada dinara, pa je prostrana šalter sala uređena po standardima našeg korporativnog identiteta. Novu poštu su otvorili predsednik SO Zvezdara Milan Popović  i Goran Ćirić, generalni direktora Pošte Srbija tradicionalnim slanjem pisma Jasni Matić, ministarki telekomunikacija, ovoga puta sa markom naših tenisera koji su upravo osvojili Dejvis kup.


INTERNET SAJT NG SRBIJA OSVOJIO DRUGO MESTO NA WEB FESTU

Internet sajt www.nationalgeographic-srbija.rs je na nedavno održanom regionalnom Internet festivalu Web Fest 2010 osvojio drugo mesto u kategoriji "Magazini".
Web Fest 2010 (www.wfest.org)  je takmičarski deo ograničio na projekte zemalja u regionu: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Makedoniju. Internet sajtove su predlagali posetioci webfest.org-a, a prema unapred definisanim kriterijumima/kategorijama.
U kategoriji "Magazini" bilo je prijavljeno nešto manje od 80 Internet sajtova, a višečlani žiri (http://www.wfest.org/ofestivalu/ziri2010) za najbolji u njoj proglasio je sajt www.coolinarika.com, dok je drugo mesto pripalo sajtu Adria Media Serbie www.nationalgeographic-srbija.com.


POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja “Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić, predsednik sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović i predsednica sindikata JP PTT “Srbija” – Nezavisnost Snežana Marković, potpisali su Aneks 2 Kolektivnog ugovora za Javno preduzeće PTT “Srbija”, na konferenciji za novinare koja je održana u petak 10. decembra 2010. godine.  “Ovim Aneksom 2 prethodni kolektivni ugovor je znatno unapređen i jasniji, a zaposleni su dobili određena prava. To je jedan od preduslova za uspešno funkcionisanje PTT Srbija i za unapređenje poštanskog saobraćaja, koji predstavlja jedan od infrastrukturnih elemenata, bitan za funkcionisanje naše privrede i za bolji život naših građana”, izjavila je ministarka Jasna Matić.


ANICA NIKOLIĆ DOBITNICA NAGRADE NBS I DANASA

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Tanja Stanković Boškov“ je Anica Nikolić, novinarka dnevnog lista Politika. Nagrada. Nagradu su ustanovili Narodna banka Srbije i redakcija dnevnog lista Danas u znak sećanja na prerano preminulu novinarku ovog lista, dodeljuje se mladim novinarima do 30 godina starosti za zapažene domete u ekonomskom novinarstvu. Anica Nikolić je novinarsku karijeru započela  u dnevnom listu Politika, gde se specijalizovala za pisanje o ekonomskim temama, a nekoliko godina uspešno je sarađivala i sa časopisima Magazin Biznis i Ekonometar. 

VELIKA BRITANIJA: STIGLI KINEZI

Kineske dnevne novine na engleskom jeziku “China Daily”, koje su u vlasništvu države i širom sveta se štampaju u tiražu od preko 400.000 primerakla odlučile su da pokrenu i nedeljnik. Istovremeno su, početkom decembra, “napadnuti” Velika Britanija i Evropska unija. Magazin će biti štampan u tiražu od 35.000 primeraka i istovremeno će za početak biti prodavan u Londonu i u Briselu. Cena magazina biće 2 funte, a sadržaj je posvećen politici, ekonomiji, kulturi nauci kao i analizi odnosa Kine i ostatka sveta.


SVETSKI NOVINSKI KONGRES I IFRA EXPO 2011. DELE TERMIN

Vodeća svetska novinaka organizacija WAN-IFRA poučena ovogodišnjim iskustvom iz Hamburga odlučila je da i u 2011. godini najznačajnije manifestacije novinskog sveta – podele termin. Saglasno ovakvom stavu naredni Svetski novinski kongres, kao i Svetski urednički forum biće održani od 12. do 15. oktobra 2011. godine u Beću. Termin se direktno nastavlja na termin održavanja najvećeg svetskog novinskog sajma koji će naredne godine biti održan u Beču od 10. do 12. oktobra.


GRČKA: NEMA VIŠE “TO BHMA”

Jedan od najznačajnijih grčkih dnevnih listova “To BHMA” (To Vima) prestao je da izlazi. Razlog – udari ekonomske krize koji su štampani tiraž lista doveli na svega 10.000 primeraka uz 85.000 internet poseta. Nedeljno izdanje lista nastaviće da se pojavljuje na tržištu a nova elektronska varijanta biće postavljena 22. januara 2011. godine. Inače najtiražniji grčki dnevni list “Ta Nea” u periodu januar – septembar je zabeležio prosečan dnevni tiraž od 51.334 primeraka i dnevnu čitanost od 162.000 čitalaca.


BBC PRODAO DISKAVERI

BBC Worldwide, komercijalni deo britanskog javnog servisa BBC prodao je svoj udeo od 50 odsto u džoint venčer kompaniji Discovery za iznos od 96 miliona funti. Prodaja je izvršena u skladu sa opredeljenjem da se kompanija koncentriše na programe čiji je stopostatni vlasnik. Dogovor se odnosi na kanal Animal Planet koji na preko 170 tržišta u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi okuplja više od 250 miliona gledalaca.


NAJTIRAŽNIJI U ŠPANIJI

Prema najnovijim podacima španske oditorske agencije najtiražniji dnevni list Španije je El Papis sa 314.895 prosečno dnevno prodavanih primeraka. Na drugoj i trećoj poziciji su El Mundo i sportski dnevnik Marca sa 280.806 i 270.694 prodatih primeraka dnevno. Četvrti je dnevnik ABC sa tiražom od 235.365 prodatih primeraka dnevno. Peto mesto je zauzeo sportski dnevni list AS sa prosečnim tiražom od 204.044 prodata primerka. U grupaciji besplatnih dnevnih novina superiorno prvo mesto drži 20 Minutos sa nedostižnih 722'793 primeraka.


FORBS LANSIRA EVROPSKO IZDANJE?

Čelnici američke izdavačke kuće Forbes smatraju da je naredna godina možda pravo vreme za pokretanje evropskog izdanja svetski poznatog magazina “Forbs”. Oni smatraju da uprkos činjenici da se Evropa bavi posledicama žestoke ekonomske krize u Irskoj, Grčkoj, Portugalu i Španiji vreme ekonomskog oporavka ipak dolazi, a to je pravo vreme za pokretanje ovakvog magazina. Kompanija trenutno štampa američko i azijsko izdanje magazina koja zajedno, po broju, okupe cca. 6 miliona čitalaca.


IPC MEDIA: PRODATO 20 MAGAZINA ZA SAMO 10 NEDELJA

Izdavačka kuća IPC Media objavila je da je upravo završen proces prodaje čak 20 magazina u periodu od samo deset nedelja. Magazini iz portfolija IPC Media prodati su manjim izdavačkim kućama, a u cilju finansijske stabilizacije inače najvećeg britanskog izdavača magazina. IPC Media je prodala četvrtinu magazina iz svoje palete.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!