Decembar, 2010 No. 141


JOVO ŠKOMAC DOBITNIK NAGRADE “PJER”

Srpski “Splav Meduza” - prvonagrađeni je rad na ovogodišnjem konkursu novinske karikature “Pjer”. Žiri četrdeset trećeg po redu prestižnog konkursa u organizaciji “Novosti” (član Asocijacije medija) je među 630 radova koje je na adresu “Novosti” uputilo 155 autora iz svih krajeva Srbije, odabrao 122 koji će se naći na izložbi “Pjer”, kao i u pratećem katalogu. Od tih radova odabrane su četiri karikature koje će biti ovenčane priznanjima 43. konkursa “Pjer” - prvom, drugom i trećom nagradom, uz onu već tradicionalnu za najbolji portret. Najbolji radovi biće izloženi u Galeriji “Progres” počev od 3. decembra.


NOVI VEĆINSKI VLASNIK B92

Na skupštini akcionarskog društva B92, nakon sprovođenja odluke o dokapitalizaciji izabran je Upravni odbor ove kompanije, na čijem se čelu, kao i do sada, nalazi Veran Matić koji je ostao i glavni i odgovorni urednik kompanije. Izvršenom dokapitalizacijom, na osnovu odobrenja RRA, pribavljena su neophodna finansijska sredstva za dalji razvoj ove medijske kuće u periodu ekonomske krize koja se snažno negativno odražava i na medijsko tržište. Dosadašnji dugogodišnji akcionar švedski investicioni fond „Ist kapital“, preko svoje kompanije „Salink“, pribavio je dodatna sredstva u saradnji sa novim grčkim partnerom kompanijom „Lejk Bejd“, koja je u vlasništvu Stefanosa Papadopulosa, sa kojim je formirao zajedničku kompaniju „Astonko“ d.o.o. Dosadašnji akcionari MDLF i NCA odlučili su da svoje akcije u B92 prodaju novom akcionaru. Nakon izvršene dokapitalizacije, sadašnja vlasnička struktura B92 je sledeća: „Astonko“ d.o.o. poseduje 84,99 procenata akcija društva, B92 Trast 11,35 (dosadašnji akcionar kojim upravljaju osnivači i menadžeri B92), a mali akcionari ukupno imaju 3,66 procenata. B92 Trast kao akcionar ostaće isključivo zadužen za vođenje uređivačke politike informativnog programa medijske kuće B92.


MILAN BEKO VLASNIK “NOVOSTI”

Biznismen Milan Beko je u razgovoru za televiziju B92 potvrdio da je vlasnik „Novosti”. Beko je izjavio da to ,,od početka nije sporno” i odbacio optužbe da je, zahvaljujući podršci pojedinaca iz države, na povlašćen način privatizovao „Večernje novosti” . On je izjavio da je u kupovinu dnevnog lista „Večernje novosti” (član Asocijacije medija) ušao pošto je medijski koncern VAC tražio domaćeg partnera zbog prethodnih negativnih iskustava u Srbiji. Međutim, dnevnik „Novosti” kasnije nije prešao u ruke VAC-a, a Beko objašnjava da prelazak u ruke VAC-a nije bio predviđen ugovorom. On je negirao tvrdnje da je “Novosti” kupio novcem Stanka Subotića


„DNEVNIK” 68 GODINA UZ ČITAOCE VOJVODINI

Redakcija novosadskog “Dnevnika” i izdavačka kuća Vojvodina press (član Asocijacije medija) obeležili su prigodnom svečanošću 68. rođendan ovog popularnog vojvođanskog dnevnog lista. “Dnevnik” nastavlja tradiciju “Slobodne Vojvodine” čiji prvi broj je odštampan 15. novembra 1942. godine u Novom Sadu.. Od 1. januara 1953.godine, jer su čitaoci tako odlučili, nosi današnji naziv “Dnevnik” i štampa se sa plavim zaglavljem. Od 1. januara 2004. godine list “Dnevnik” prerasta u “Dnevnik - Vojvodina pres”, preduzeće čiji je većinski vlasnik nemački medijski gigant VAC, a manjinski “Dnevnik Holding” odnosno Skupština Vojvodine. Sada je list ponovo na prekretnici jer je dobio priliku da u većinskom delu postane vlasništvo svojih uposlenika. Nekada jedini vojvođanski dnevni list na srpskom jeziku u proteklih skoro sedam decenija izašao je do danas u 23.000 brojeva i isto toliko dana. Štampan je uvek ćirilicom, samo nakratko i latinicom u tiražu namenjenom severnoj Bačkoj. Povodom godišnjice uručene su i tradicionalne nagrade. Prva nagrada je posthumno dodeljena nedavno preminulom novinaru Vladimiru Haraku. Drugu nagradu dobio je Milorad Mitrović, a treću Snežana Milanović. Za najbolje honorarne saradnike u protekloj godini proglašeni su Ljiljana Natošević i Marko Ristić. Posebnu godišnju nagradu u 2010. godini dobio je novinar Radio televizije Vojvodine Bora Otić za bezmalo stotinka reportaža objavljenih u Nedeljnom “Dnevniku” pod zajedničkim nazivom „Šorom s Borom”.


 CPG PREUZELA HRVATSKO IZDANJE MAGAZINA “GRAZIA”

 Italijanska izdavačka kompanija Mondadori i Color Press Grupa (član Asocijacije medija) potpisali su ugovor o preuzimanju hrvatskog izdanja magazina "Grazia". Ovaj licencni modni magazin do sada je izdavala kompanija Europapress Holding. Relaunch magazina je planiran za 10. decembar kada izlazi prvi broj u produkciji "Mediatopa", hrvatske kompanije u sastavu Color Press Grupe. Redizajnirani magazin izlaziće mesečno, a pojaviće se na kioscima sa osveženom koncepcijom i promotivnom cenom od 9,90 kuna.


TEMPO U KRAGUJEVCU DEO PRVOG DELTA PARKA

U Kragujevcu je svečano otvoren prvi Tempo centar u ovom gradu.  Otvaranjem Tempa, u koji je kompanija Delta Maxi koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) investirala 3 miliona evra, okončana je prva faza izgradnje Delta Parka, prvog u nizu retail parkova u Srbiji i regionu. Tempo u Kragujevcu prostire se na površini od 9.000 kvadratnih metara, u asortimanu ima više od 30.000 artikala najpoznatijih domaćih i inostranih proizvođača. Objekat koji će raditi 24 sata, u Kragujevcu je otvorio i 173 nova radna mesta.  Delta Park, je novi maloprodajni koncept u Srbiji koji je razvio Delta Real Estate i dizajniran je tako da zadovolji sve potrošačke potrebe domaćinstva na jednom mestu, a čine ga prodavnice velikih formata sa bogatim izborom raznovrsne robe i po pristupačnim cenama. Ukupna površina Delta Parka, čija izgradnja se odvija u dve faze, iznosi  23.000 kvadratnih metara a vrednost investicije 25 miliona evra. U drugoj fazi, na proleće 2011. godine, biće završena prodavnica velikog formata „uradi sam“. prodavnice elektronike, obuće, sportske opreme, igračaka i drugih modnih sadržaja, kao i prodavnica opreme za kuću. Sa željom da podstakne razvoj lokalne zajednice i da unapredi rad ustanova od javnog značaja, kompanija Delta Maxi donirala je ovom prilikom audio razglas Školi za osnovno i srednje obrazovanje dece sa mentalno-intelektualnim invaliditetom „Vukašin Marković“. Na ovaj način biće omogućeno realizovanje terapije muzikom, posebno dragocene i efikasne u lečenju ovih osoba.


 “PINK” POKRENUO TV U MAKEDONIJI

Imperija televizije „Pink” Željka Mitrovića širi se po eks-Ju regionu. Pre nepuna dva meseca promovisan je početak rada „Pinka SL” u Sloveniji, a nedavno ista situacija se ponovila u Makedoniji, gde je svečano počeo da se emituje program „Pink 15”. Prema rečima Željka Mitrovića, koji se na koktelu održanom u hotelu „Holidej In” obratio prisutnima, u pitanju je petnaesta televizija iz njegove grupacije.
- Za svega četiri dana koliko se emituje, „Pink 15” stigao je na treće mesto po gledanosti u Makedoniji. Verujem da će do Nove godine kadrovski i tehnički kapaciteti ove televizije biti popunjeni i da ćemo se ubrzo boriti za lidersko mesto - rekao je Mitrović.


DIGITALNI KABINETI ZA SVE OSNOVNE ŠKOLE U SRBIJI

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić,potpisala je ugovore u ukupnoj vrednosti 1.207.734.863,58 dinara,sa kompanijama koje će obezbediti računarsku opremu i softver za sprovođenje programa Digitalna škola. Ovaj projekat ima za cilj da svaka škola u Srbiji dobije moderno opremljen računarski kabinet,koji će svim đacima omogućiti pristup računarima i internetu, u okviru nastavnih i van nastavnih aktivnosti. “Ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje, prepoznali smo kao neophodno i ključno za razvoj formacionog društva. Realizacija projekta Digitalna škola omogućiće da sve škole u Srbiji imaju iste uslove za obrazovanje. U digitalnim kabinetima će, pored informatike, moći da se uče i ostali nastavni predmeti na interaktivan, i deci zanimljiv način, u uslovima za učenje koje imaju i njihovi vršnjaci u Evropskoj Uniji“, rekla je Jasna Matić. Program „Digitalna škola“ obuhvata opremanje računarima 2910 školskih objekata, što čini preko 95% od ukupnog broja osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije, od čega će1589 školskih objekata biti opremljeno  digitalnim kabinetima, a u 1321 će biti isporučeni lap-top računari i projektori. Digitalni kabinet uključuje do 30 mesta za rad učenika na savremenim računarima, prateću opremu potrebnu nastavniku, odgovarajući softver i povezanost računara u kabinetu. U programu „Digitalna škola“ učestvovale su osnovne škole čiji su osnivači Republika Srbija, Autonomna Pokrajina i jedinica lokalne samouprave.


 M2M – MAŠINE U SLUŽBI GRAĐANA

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) predstavila je na ovogodišnjem sajmu telekomunikacija Telfor 2010 nekoliko naprednih usluga razvijenih u okviru M2M (Machine to Machine) platforme. M2M servisi predstavljaju budućnost u razvoju mobilne telefonije, a omogućavaju komunikaciju raznovrsnih uređaja putem telekomunikacione infrastrukture, doprinoseći na taj način optimizaciji procesa i lakšem upravljanju daljinskim sistemima. Prepoznajući potencijal M2M koncepta za ostvarivanje čitavog niza pogodnosti i ušteda u svakodnevnom životu i poslovanju, Telekom Srbija je u prethodnom periodu razvio i korisnicima ponudio nekoliko izuzetno interesantnih i korisnih servisa zasnovanih na ovoj tehnologiji. Tako su već nekoliko godina u ponudi Telekoma Srbija servisi Observer, koji omogućava kontrolu poslovanja kroz obradu radnih sati putem GPRS uređaja, kao i Autotrack, usluga praćenja voznog parka u zemlji i inostranstvu. Potpuno nove usluge su EcoBus i BusTracker koje stanovnicima gradova u Srbiji omogućavaju praćenje kvaliteta vazduha, kao i kretanja autobusa u javnom saobraćaju. Na ovogodišnjem Telfor-u, kompanija Telekom Srbija, javnosti je prvi put predstavila Home Automation servis koji je u potpunosti zasnovan na M2M konceptu. Ovaj servis omogućava korisnicima da na lak i jednostavan način kontrolišu aparate u svom domu i kada se nalaze na nekoj drugoj lokaciji. Slanjem SMS poruke mogu isključiti ili uključiti klima uređaj u stanu, paliti/gasiti svetlo, isključiti/uključiti alarm i izvesti druge slične operacije.


UNS RASPISAO KONKURS ZA GODIŠNJE NAGRADE

Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisalo je konkurs za novinarske nagrade za 2010. godinu. Kategorije u kojima UNS dodeljuje nagrade su: Nagrada za životno delo; Nagrada za uređivanje «Dimitrije Davidović». Nagrada za novinarsko stvaralaštvo «Laza Kostić» se dodeljuje prema oblicima novinarskog izražavanja za: vest i izveštaj, komentar, reportažu, fotografiju i televizijski snimak, karikaturu. Konkurs je raspisan i za dodelu specijalne nagrade «Žika M. Jovanović» i Zlatne povelje. Predlozi mogu biti dostavljeni lično sekretarijatu Udruženja novinara Srbije ili poslati poštom na adresu: UNS, Resavska 28/I, 11 000 Beograd. Na predlogu je potrebno naznačiti „Za godišnju nagradu UNS-a". Prijave na konkurs treba poslati najkasnije do 15. decembra 2010. Opširnije informacije o konkursu možete pronaći a internet adresi: www.uns.rs


RRA: MEDIJI U KRALJEVU OSLOBOĐENI PLAĆANJA NADOKNADE

Savet Republičke radiodifuzne agencije saopštio je da je doneo odluku da od Ministarstva kulture zatraži saglasnost da se elektronski mediji u zemljotresom pogođenom Kraljevu u narednih šest meseci oslobode plaćanja nadoknade Agenciji jer nemaju prihode od marketinga. Predstavnici Saveta RRA posetili su tri televizije, četiri radio stanice i dopisništvo Radio-televizije Srbije u Kraljevu i zaključili da su posledice zemljotresa ugrozile normalan rad medijskih kuća. „Prihodi od marketinga ne postoje ili su na tako niskom nivou da su beznačajni, a ne postoje ni nagoveštaji da bi se oni mogli značajnije popraviti”, ističe RRA, apelujući na solidarnost medijskih kuća u zemlji i međunarodne organizacije koje pružaju pomoć i podršku medijima.


POŠTA SRBIJE POZIVA DA PIŠETE DEDA MRAZU

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i uoči ove Nove godine organizuje zabavnu i edukativnu akciju za mališane „Piši Deda Mrazu”. Pošta poziva sve devojčice i dečake koji imaju manje od deset godina da od 22. novembra do 13. decembra šalju pisma Deda Mrazu. U njih mogu da spakuju svoje pesme, priče, dogodovštine, crteže, želje, poruke i slično. Deda Mrazu mogu da pišu pojedinci, a mogu i zajedno čitava odeljenja ili vaspitne grupe. Na svakom radu treba obavezno napisati ime i prezime autora, adresu, godinu rođenja i broj telefona. Ovu poštu dovoljno je adresovati sa „Za akciju – Piši Deda Mrazu”, poštanski fah 900, 11000 Beograd (uz nadoknadu troškova poštarine), a najlepši radovi sa novogodišnjeg dopisivanja biće izloženi 22. decembra u 13 časova u PTT muzeju u Beogradu, kada će Deda Mraz nagraditi vrednim darovima najmaštovitija i najšarenija pisma.


NAGRADE ZA IZVEŠTAVANJE O CEFTA

Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) i Privredna komora Srbije proglasili su pobednike novinarskog nagradnog konkursa za najbolje izveštavanje o CEFTA sporazumu nagrade su dodeljene za dve kategorije: štampane i elektronske medije. Prvonagrađeni novinari imaće priliku da posete jednu od CEFTA zemalja, dok su dobitnicima druge i treće nagrade uručene plakete. U kategoriji štampanih medija, prva nagrada pripala je Vesni Lapčić iz magazina Preduzeće, druga nagrada Anici Nikolić iz Politike, a treću nagradu osvojila je Spasenija Beba Vujošević iz magazina Pro mani (money). U kategoriji elektronskih medija prva nagrada pripala je Slavici Subotić Braun i Mariji Stokući sa RT Vojvodina, drugu nagradu osvojila je Aranka Molnar iz Radio Zrenjanina, a treća nagrada pripala je Tanji Janković sa RTV B92


SEDAMSTO BROJEVA MAGAZINA “SVET”

Magazin “Svet“ proslavio je izlazak 700. broja. Mnogobrojne zvezde estrade iz Srbije, ali  iz regiona pozirale su fotoreporterima, davale izjave i čestitale urednicima i novinarima rođendan jednog od najtiražnijih magazins u regionu. Izdavač magazina “Svet” je novosadska Color Press Group (član Asocijacije medija).


APOTEKA „BEOGRAD“ : POKLON PAKETI ZA NAJMLAĐE

Apoteka  „Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) je  u okviru akcije „Mali poklon za veliki dar“ uručila poklon pakete svojih proizvoda novorođenim bebama i njihovim majkama u porodilištu KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“ u Beogradu. U okviru ove akcije, proizvodi koji su neophodni svakoj majci i bebi, biće podeljeni u svih pet beogradskih porodilišta. -Akcijom „Mali poklon za veliki dar“, želimo da budemo deo radosti porodica koje su dobile prinovu. Paketi sadrže  prigodne  proizvode iz bogatog asortimana galenskih laboratorija Apoteke „Beograd“, koji su neophodni svakoj majci nakon porođaja - rekla je Mr. ph Vesna Radunović iz Apoteka „Beograd“, uručujući majkama u porodilištu pakete sa proizvodima. Tokom novembra u okviru akcije „Mali poklon za veliki dar“ Apoteka „Beograd“ obezbediće 270 paketa svojih proizvoda, majkama i bebama u svim beogradskim porodilištima. U godini obeležavanja jubileja i velikih poslovnih uspeha Apoteka „Beograd“ se odlučila na sprovođenje ove akcije, koja je samo deo društveno odgovornih aktivnosti kojima ova ustanova pokazuje da razume i prepoznaje potrebe zajednice u kojoj posluje.


STARTOVAO PORTAL ZA SADAŠNJE I BUDUĆE PENZIONERE

Za sve one kojima su neophodne jasne i razumljive informacije o tome kada i pod kojim okolnostima je najbolje otići u penziju, ali i za penzionere željne informacija primerenih njihovim, penzionerskim interesovanjima – dobra vest. Nedavno je startovao web sajt čija internet adresa je www.penzijainfo.rs. Iza ovog sajta stoji kompanija “Penzija Info” prvo registrovano specijalizovano preduzeće za pomoć osiguranicima (zaposlenima, preduzetnicima i poljoprivrednicima) poslodavcima i penzionerima u ostvarivanju prava i obaveza iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Opširne informacije o uslugama koje možete očekivati očekuju vas na: www.penzijainfo.rs


UNICEF NAGRADIO NOVINARKE „BLICA

Jelena Ilić i Ana Milojković, novinarke lista „Blic“, dobitnice su Unicefove nagrade za najbolje izveštavanje o deci i dečijim pravima za 2010. godinu za tekst „Nemaju uputstva kako da rade“. Žiri je jednoglasno konstatovao da tekst „prepoznaje značaj inkluzije u obrazovnom sistemu kao ključnog elementa za socijalno uključivanje dece“. Za najbolji radio prilog proglašena je „Reportaža o hipoterapiji“ studenta FPN Uroša Draževića koja je emitovana u emisiji „Slušaonica“ Radija Studio B. Nagradu za najbolji TV prilog dobila je Biljana Kuzmanović za prilog o devojčici koja je obolela od cerebralne paralize, a koji je prikazan na TV 5 plus. Povelje i internet modem sa „Telenor“ pretplatom na godinu dana nagrađenima je uručila direktorka Unicefa u Srbiji Judita Rajhenberg. Na ovogodišnjem konkursu učestvovala su 62 medijska rada, a posebna pažnja bila je posvećena izveštavanju o socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju. 

IVAR RUSDAL NOVI PREDSEDNIK ENPA

Evropska asocijacija novinskih izdavača saopštila je da je novi predsednik asocijacije norveški izdavač Ivar Rusdal. Rusdal je za predsednika ENPA izabran na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini ove organizacije održanoj u Budimpešti. Od 1994. godine Ivar Rusdal je suvlasnik i izvršni director Jaren Avis AS/Jarbladet AS, regionalnih novina koje se štampaju u Bryne u Norveškoj. Menadžeri srpskih štampanih medija imali su priliku da novog predsednika ENPA upoznaju još 2005. godine kada je bio jedan od uspešnih i izuzetno zanimljivih predavača na seminaru “Direktne koristi od medijskog organizovanja” koji je Asocijacija medija organizovala na Fruškoj gori uz pomoć Norwegian Peoples Aid. ENPA zastupa interese preko 5.200 nacionalnih, regionalnih i lokalnih novina koje izdaju novinski izdavači u 25 evropskih zemalja. Inače izdavačka industrija u Evropskoj uniji zapošljava više od 750.000 ljudi u više od 64.000 kompanija.


PROGLAŠENE NAJBOLJE EVROPSKE NOVINE

Žiri za dodelu nagrada na 12. Evropskom konkursu za dodelu novinskih nagrada obavio je svoj posao i proglasio najbolje dnevne novine kada je reč o dizajnu i konceptu. Na ovogodišnjem konkursu za nagrade se takmičilo 219 novina iz 27 zemalja, a za najbolje su proglašene novine koje stižu iz Portugala, Norveške i Danske. U kategoriji lokalnih novina za najboljeg je proglašen list “Diario de Noticias da Madeira” iz Portugala. Najbolja regionalna dnevna novina je “Berquens Tidende” iz Norveške, a na nacionalnom nivou nagrada je pripala danskom dnevnom listu “Politiken”. O nagradama i nagrađenima opširnije na internet adresi: http://www.newspaperaward.org


PRIZNALI GREŠKU U PROCENI

Na nedavno održanoj Uredničkoj konferenciji u Glazgovu (Velika Britanija) predstavnici kompanije Enders Analysis priznali su grešku u proceni. “Stručnjaci” ove kompanije prognozirali su da će polovina ragionalnih i lokalnih novina (650 naslova) u Velikoj Britaniji biti zatvoreno do 2013. godine. Predstavnik kompanije izjavio je da je prognoza bila preterano
pesimistička i da uprkos činjenici da je nekoliko lokalnih listova ugašeno tokom prošle godine tako “crna prognoza” nije realna. Inače poznavaoci tržišta regionalne i lokalne štampe u  Velikoj Britaniji tvrde da je tokom ove godine pokrenuto više novih listova nego što je ugašeno već postojećih.


REFERENDUM O ZAKONU O JAVNOM SERVISU U SLOVENIJI

Posle višemesečnih rasprava Slovenci su odlučili da raspišu referendum o novom zakonu o Javnom servisu. Mišljenje građana saznaće se 12. decembra, a stručna javnost smatra da bi  predložene odredbe trebalo da smanje uticaj vlasti na RTV Slovenija. Ta televizija je, inače, na drugom mestu po gledanosti od tridesetak televizijskih programa, stalno je na meti kritika da je više državna nego javna, da nema dovoljno dobar program i da ima previše zaposlenih. Oko 2.000 zaposlenih u RTV Slovenija u proseku zarađuje 1.245 evra, a 70 odsto budžeta, oko 120 miliona evra, prikupi se kroz pretplatu. Pretplata je 12 evra mesečno i plaća je gotovo
svih 600.000 slovenačkih porodica - osim invalida i 9.000 socijalno ugroženih. Ako neko ne plati pretplatu u roku od 15 dana dobija opomenu, sledi sudska procedura, i onda prinudna naplata za dva do tri meseca.


NAJTIRAŽNIJE ITALIJANSKE NOVINE

Italijanski oditorski biro nedavno je saopštio najnovije podatke o tiražima italijanskih dnevnih
listova koji se kupuju na koscima širom zemlje. Sa tiražom od 498.438 na prvom mestu je dnevni list “Corriere della Sera”. Drugoplasirana je “La Repubblica” sa 459.963 primeraka,  a na trećem mestu je “La Gazetta dello Sport” sa 344.565. Četvrti dnevnik je “La Stampa” sa 286.804 prodavanih primeraka dnevno.


 “MAX POWER” SKLIZNUO SA PUTA

Specijalizovano izdanje izdavačke kuće Bauer Consumer Media namenjen ljubiteljima automobila, magazin “Max Power” prestaje da izlazi. Poslednji broj ovog magazina koji je u 2009. godine prodavan u tiražu nešto većem od 20.000 primeraka biće štampan u januaru 2011. godine. Istovremeno sa magazinom biće ukinut i web site. Izdavači neće u potpunosti ugasiti naslov pa će se “Max Power” pojavljivati povremeno na tržištu u formi specijalnih izdanja.


MALTA DOMAĆIN SVETSKE KONFERENCIJE O NOVINSKOM OGLAŠAVANJU

Svetska asocijacija novina i novinskih izdavača (WAN – IFRA) odabrala je Maltu za domaćina Svetske konferencije o novinskom oglašavanju. Skup će biti održan 24. i 25. februara 2011. godine. Glavne teme skupa posvećene su elaboriranju ideja I strategija namenjenih uvećanju prihoda od oglasa u što kraćem vremenskom periodu. Konferencija će okupiti predstavnike vodećih štampanih medija kao I neke od vodećih svetskih oglašivača.


“COSMOPOLITAN” NA HRVATSKOM TRŽIŠTU U ARANŽMANU G+J

Kompanija Gruner + Jahr preuzela je licencna prava za izdavanje magazine “Cosmopolitan”
na tržištu Hrvatske počev od 2011. godine. Licencna prava magazina drži kompanija Herst Magazines, a magazin je sa uspehom prisutan u 60 zemalja. Izdavač “Cosmopolitana” za Hrvatsku biće kompanija Adria Media koja je džoint venčer Gruner+Jahre i Sanoma Magazines. Adria Media u Hrvatskoj sa uspehom već izdaje magazine Elle, Men’s Helth, Geo i Story.


REORGANIZACIJA GUARDIAN MEDIA GROUP

Novi izvršni direktor Guardian Media Group, Andrew Miller najavio je reorganizaciju  kompanije. Po svemu sudeći biće to “povratak izvornim principima” odnosno koncentracija kompanijskih poslova oko novinskih izdanja The Guardian I The Observer kao i oko web site mreže guardian.co.uk koja podrazumeva i MediaGuardian.co.uk. Ostali poslovni interesi poput radija, udela u Auto Trader I Emap džoint venčera biće izdvojeni u zasebnu poslovnu grupaciju.


NEMAČKA: KORISNICI INTERNETA ZASUTI SA 188 MILIJARDI OGLASA

Kompanija comScor, Inc vodeći oditor digitalnog sveta u Nemačkoj objavila je podatak da su korisnici interneta u Nemačkoj tokom trećeg kvartala 2010. godine bili zasuti sa 188 milijardi oglasnih poruka. Ovo je još jedna potvrda o stalnom usponu interneta kao medija  za plasman oglasa. Po broju objavljenih oglasa na prvom mestu je Facebook  koji sa 15,6 milijardi oglasa predstavlja 8,3 procenta ukupnog tržišta.


“SUN” I “STAR” U SUROVOM CENOVNOM VIKEND RATU

Kompanija News International, Mardokov britanski ogranak, odlučila je da do daljeg subotnja cena dnevnog lista “Sun” bude 30 penija kada je reč o prodaji u regionima Granad, Yorkshire I Tyne Tees. Sličan potez već je povučen I u Škotskoj I to počev od kraja oktobra. Snižavanje cene subotnjeg izdanja deo je tržišnog rada sa izdavačima “Daily Star” koji su u istim regionima cenu sa 50 spustili na 30 penija. “Sun” je inače najtiražnija dnevna novina u Velikoj Britaniji a prosek prodatog tiraža u septembru 2010. godine bio je 2,9 miliona primeraka.


ZA “TIME OUT” KUPAC STIGAO SA BERMUDA

Osnivač kompanije Time Out, Tony Elliot saopštio je da je pronadjen kupac za 50% udela u kompaniji koja izdaje nedeljnik Time Out London kao I 22 turistička vodiča u 50 gradova sveta na deset jezika. Polovina kompanije je prodata za 10 miliona funti privatnoj kompaniji sa sedištem registrovanim na Bermudima. Kako Eliot saopštava finansijska injekcija će biti upotrebljena pre svega za jačanje Tim Out onlin produkcije. Ovo se pre svega odnosi na produkciju namenjenu Parizu, Barseloni I Berlinu.


IPC MEDIA BEZ “VENČANJA”

Britanska izdavačka kuća IPC objavila je prodaju svojih dvomesečnika “Wedding” I “Weding Flowers”. Kupac ova dva specijalizovana magazina je Hubert Burda Media UK. Magazin “Wedding” posvećen je sadržajima koji interesuju buduće mlade a “Wedding Flowers” je jedini britanski magazin koji se bavi ukrašavanjem prostora za venčanja a pre svega prigodnim cvećem I cvetnim aranžmanima za takve prilike.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!