Decembar, 2009 No. 118


DRAGAN ĐILAS GOST ASOCIJACIJE MEDIJA

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bio je gost Asocijacije medija. U višesatnom živom razgovoru sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija otvoreno se razgovaralo o svim temama koje se tiču glavnog grada. Đilas je prisutne informisao o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, bužetu planiranom za narednu godinu, glavnim infrastrukturnim potezima, izgradnji mostova, socijalnoj politici, projektima koje treba realizovati u saradnji sa Republikom. Posebna pažnja bila je posvećena razgovoru na temu mogućnosti za promenu Zakona o glavnom gradu. Nisu preskočene ni teme poput onih svakodnevnih – saobraćaj, gradska čistoća, parkiranje, uklanjanje nehigijenskih naselja, komunalna policija. Predsednik UO Asocijacije medija Veselin Simonović informisao je gradonačelnika Beograda o trenutnim aktivnostima Asocijacije a posebno se osvrnuo na izradu novog Zakona o oglašavanju kao izuzetno bitnog za poslovanje medija. Konstatovana je obostrana spremnost na još bolju i uspešniju saradnju. Uz gradonačelnika Dragana Djilasa gost Asocijacije medija bio je i Željko Ožegović, član gradskog izvršnog veća.


JASNA MATIĆ POSETILA ASOCIJACIJU MEDIJA

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić bila je početkom decembra, gost Asocijacije medija. U razgovoru sa većim brojem glavnih urednika i direktora medijskih kuća, članica Asocijacije, glavne teme razgovora bile su: predstojeća digitalizacija tv signala, tender za drugog operatera fiksne telefonije, buduće aktivnosti novoformiranog preduzeća Emisiona tehnika, izrada zakona o telekomunikacijama, novi mediji... Zajednički je konstatovan veći broj oblasti u okviru kojih bi Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Asocijacija medija mogli intenzivnije da sarađuju pa je dogovoreno da se o tome što pre sačini promemorija kojom bi bili utvrđeni prioriteti.


DOVIĐENJA RADEMANU – DOBRODOŠLICA TEUTSCHU

Članovi Asocijacije medija, ali i poslovni partneri izdavačke kuće Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) na prigodnoj svečanosti organizovanoj u sedištu Asocijacije medija oprostili su se od Bernda Rademana, dosadašnjeg generalnog direktora Adria Medie. Rademan, koji će od početka naredne godine biti na mestu potpredsednika u kompaniji Grüner+Jahre International, iskoristio je priliku da se zahvali na uspešnoj saradnji tokom  boravka u Srbiji, a istovremeno je prisutnima predstavio i Dr. Alexander Teutsch (38),. novog generalnog direktora Adria Media Serbia.


DELTA MAXI POKRENUO BESPLATNI MESEČNIK ZA POTROŠAČE

Povodom 9. rođendana Maxija, Delta Maxi Grupa, koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) izdala je prvi broj Maxi Magazina, besplatnog mesečnika koji će poklanjati svojim potrošačima.
Maxi Magazin izlazi pod sloganom "Prijatelj svake žene", jednom mesečno, na 52 strane i u početnom tiražu od 60.000 primeraka. Distribuira se u 132 objekta, odnosno u svim Maxi supermarketima u Srbiji, a prve primerke lično je podelio generalni direktor Delta Maxi Grupe Dragan Filipović.
Maxi Magazin je koncipiran kao ženski časopis, u skladu sa profilom kupca u trgovinama Delta Maxija. Obrađuje najširi krug tema koje mogu interesovati svaku ženu, od mode i kozmetike, preko porodice i roditeljstva, do uređenja doma, kulinarstva...
Delta Maxi Grupe je pokretanjem Maxi Magazina postala prvi maloprodajni lanac u regionu koji je uveo ovakav vid komunikacije sa svojim potrošačima.
Maxi Magazin je realizovan u partnerstvu Delta Maxi Grupe i Future Media, firme specijalizovane za korporativno izdavaštvo, koja je kreirala koncept, sadržaj i dizajn časopisa.


PRESS PHOTO SRBIJA

Asocijacija medijskih fotografa Srbije je organizator izložbe najboljih fotografija u medijima PRESS PHOTO SRBIJA, koja je otvorena u foajeu Srpskog narodnog pozorista u Novom Sadu. Izložba predstavlja najbolje fotografije objavljene u medijima tokom protekle godine. Od više od 1.500 pristiglih fotografija na konkurs, oko 100 fotografija ušlo je u uži izbor. Nagrađena su četiri fotografa po kategorijama i dodeljena je jedna glavna nagrada. Nagrađene fotografije po kategorijama su: Ličnosti u vestima Reportaža: Marko Đurica, za reportažu Becoming a citizen. Sport reportaža: Nemanja Jovanović, za reportažu Kraljevski Beogradski ragbi klub. Umetnost: Marko Đoković,  za reportažu Filharmonija. Život reportaža: Đorđe Kojadinović, za reportažu Hirurg. Glavna nagrada dodeljena je Nemanji Jovanoviću za fotografiju Neredi. Nagrađena fotografija, autora Nemanje Jovanovića, reportera PRESS-a (član Asocijacije medija) je jednoglasno proglašena za najbolju fotografiju PRESS PHOTO SRBIJA.


NOVI MEDIJI I STANDARDI SAVETA EVROPE

Sa ciljem unapređenja medijskog pluralizma i profesionalizacije medija i sa željom da u proces medijskih reformi budu uključeni svi akteri medijske scene Srbije Ministarstvo za kulturu Republike Srbije je u saradnji sa Savetom evrope organizovalo izuzetano uspešan okrugli sto „Novi mediji – Standardi Saveta Evrope“. Skup je, polovinom decembra održan u Beogradu uz učešće velikog broja medijskih stručnjaka a otvorile su ga Nataša Vučković Lesendrić, pomoćnica ministra kulture  za medije i Nadja Ćuk, zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji. O standardima Saveta evrope kada su u pitanju novi mediji ali i o svakodnevnim dilemama kada je u pitanju regulisanje ove oblasti izuzetno zanimljiva izlaganja imali su Franciska Klopfer savetnica Odeljenja za medije i informaciono društvo Saveta Evrope, Tomas Šnajder, međunarodni koordinator za informaciono društvo iz Švajcarske federalne kancelarije za komunikacije i Tim Sater direktor Perspective Associates Limitid iz Velike Britanije. Na okruglom stolu se razgovaralo o temama kao što su: Ljudska prava i novi mediji, Medijska politika za novo medijsko okruženje i Medijska strategija Srbije i novi mediji.PRIJAVITE PROMENU INTERNET ADRESE

Jedan broj redovnih čitalaca Newslettera požalio nam se da više ne prima svoj primerak elektronskog glasila Asocijacije medija. Uz podsećanje da je jedini razlog ovome – promena vaše internet adrese (ponekad i prepun mail box) podsećamo da postoje dva načina da nas obavestite o promeni adrese. Prvi da na našem web sajtu arhiva.asmedi.org kliknete na opciju PRIJAVI ME!. Drugi način podrazumeva mogućnost da nas o promeni internet adrese obavestite slanjem poruke na info@asmedi.org. Unapred zahvaljujemo!


URUČENI KLJUČEVI  24 STANA PORODICAMA PTT RADNIKA

Na prigodnim svečanostima upriličenim u Nišu i Novom Sadu, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić uručio je ključeve ukupno 24 stana radnicima PTT iz ovih gradova. Ćirić je istakao da su „Znanja i posvećenost poslu radnika PTT-a ključni resurs i zbog toga nije čudno što, pored brige o solidnim redovnim zaradama i raznim oblicima socijalno-radne zaštite i solidarne pomoći, nastojimo da zaposlenima u PTT sistemu i njihovim porodicama olakšamo trajno rešavanje pitanja krova nad glavom”, „Da bismo ostvarili postavljene poslovne ciljeve neophodno je graditi dobru atmosferu, bez zadovoljnih ljudi nema ostvarenja velikih poslovnih planova. U protekle dve godine Pošta Srbije je imala budžet od 430 miliona dinara, pribavila je 100 stanova i rešila 100 stambenih pitanja u porodicama. Još jednom pokazujemo da u sistemu živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, pokazujemo da je Pošta Srbije jedna velika porodica koja ima uspona i padova ali i lepih trenutaka kao što je ovaj”. Inače, Pošta Srbije kontinuiranao izdvaja značajana sredstva za rešavanje stambenih potreba svojih radnika davanjem stanova u zakup. Novembarskom odlukom Upravnog odbora Preduzeća pribaviće se još 33 stana manjih kvadratura za PTT radnike u Beogradu, kao i još 25 stanova širom Srbije.


BLIC: 100 NAJMOĆNIJIH ŽENA SRBIJE

Redakcija dnevnog lista „Blic“ (član Asocijacije medija) započela je svoju tradicionalnu akciju objavljavanja lista „100 naj....“. Kao i uvek ova izuzetno zanimljiva „blicova“ novogodišnja serija započela je objavljivanjem liste „100 najmoćnijih žena Srbije“. Kako iz redakcije poručuju kriterijumi za izbor bili su: lakoća ostvarivanja ciljeva, prepoznatljivost u javnosti, finansijski i politički uticaj, lični autoritet i ugled institucije koju predstavljaju i lična harizma


„U VEZI SA VAMA“ – REKLAMA DECENIJE

Na jubilarnoj desetoj „Noći reklamoždera“ za najpopularniju reklamu decenije u Srbiji proglašena je reklama kompanije Telekom Srbija - „U vezi sa vama“.
„Dobra reklama je oduvek bila važan segment korporativne kulture Telekoma Srbija, izjavila je tom prilikom Milica Amidžić, direktor PR Sektora Telekoma Srbija i zahvalila se svima onima koji su, glasavši za spot „U vezi sa vama“to prepoznali. Ona se zahvalila agenciji „Profile“ i reditelju Miši Terziću, čija je kreativna vizija doprinela da poruka iz reklame dopre do gledalaca.
Tokom manifestacije „Noć reklamoždera“ predstavljeno je više od 500 reklama po izboru vlasnika najveće globalne fondacije reklamnih spotova Sinematik, Žan Mari Bursijo. Posetioci su bili u prilici da vide najzabavnije i najzanimljivije i reklame iz dvadesetcetiri zemlje sveta. Posle decenije održavanja ove manifestacije u Beogradu, naša prestonica je konačno postala grad „Broj 1“ po posećenosti „Noći reklamoždera“ . Tako je Beograd „pehar“ preuzeo od Pariza, u kojem je ovaj spektakl i zaživeo.


CPG U POTRAZI ZA LEPOTOM

Novosadska izdavačka kuća Color Press Group (CPG, član Asocijacije medija) decembar je proglasila mesecom potrage za lepotom. Saglasno ovakvom stavu predstavnici CPG podpomognuti stručnjacima za lepotu najpre je organizovan izbor za lice magazina „Lepota i zdravlje“ i Miss „Fashion TV See“. Za lice magazina „Lepota i zdravlje“ za narednu godinu izabrana je Jelena
Filipović. Titulu mis „Fashion TV
See“ i priliku da se plasira na svetsko takmičenje dobila je Novosađanka
Jovana Švonja. Samo dva dana nakon ovih izbora CPG je organizovao u Beogradu i kasting za izbor najlepše JOY devojke. Za kasting se prijavilo preko 600 devojaka od kojih je stručni žiri izabrao desetak koje idu u drugi krug takmičenja.


DUG PATRIJARHU

Ovom knjigom želeli smo da se, koliko je to moguće, na novinarski i izdavački način, odužimo blagopočivšem patrijarhu Pavlu za sve ono što je učinio za Srbiju i srpski narod - rekao je Manojlo Vukotić, direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti” na promociji knjige „Budimo ljudi - život i reč patrijarha Pavla” čiji autor je Jovan Janjić. Prvi tiraž knjige koju je Kompanija „Novosti“ pustila u prodaju po ceni od 390 dinara skoro da je u potpunosti rasprodat posle samo dva dana prodaje pa je na promociji knjige, održanoj u Medija centru najvljeno novo, dopunjeno izdanje knjige, koje će biti štampano u 20.000 primeraka.


NOVO IZDANJE „24 SATA OPTIMIST“

Osluškujući potrebe tržišta redakcija „24 sata“ je pokrenula novo izdanje OPTIMIST. Reč je o izdanju koje je, pre svega, namenjeno vlasnicima ugostiteljskih objekata, uvoznicima i distributerima renomiranih svetskih brendova pića, cigareta i ugostiteljske opreme. „24 sata Optimist“ se štampa u tiražu od 45.000 primeraka, izlazi jednom mesečno, a za početak se distribuira u 400 beogradskih i 100 novosadskih ugostiteljskih objekata.


PREDSTAVLJENI «KOLORISANI PORTRETI» ZORANA RAŠA

Galerija „Progres“ bila je domaćin izložbe fografija „Kolorisani portreti“ Zorana Raša fotoreportera „Blica“ (član Asocijacije medija). Portreti ličnosti iz javnog i kulturnog života u crno-beloj i kolor tehnici zainteresovali su veliki broj posetilaca. Izložbu su svečano otvorili Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik „Blica“ i predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, istoričarka umetnosti Milena Marjanović i sam autor – Zoran Raš.
GOOGLE USTUKNUO PRED IZDAVAČIMA

Nakon što su ga Rupert Murdoch i drugi medijski magnati optužili da stvara profit na njihovim vestima, Google je novinskim izdavačima ponudio rešenje kako da privuku pretplatnike bez povlačenja svojih vesti sa Google News. Google je objavio da će prilagoditi svoj program "First Click Free" (besplatan prvi klik) kako bi naterao čitaoce interneta da, nakon što u jednom danu besplatno pročitaju pet članaka istog izdavača, ostale sadržaje plate ukoliko žele da ih pročitaju. John Ridding, glavni direktor Fajnenšel Tajmsa pozdravio je tu odluku, ali dodao je da se strategija FT-a neće promeniti pa će i dalje od svojih čitatalaca zahtievati da plate pretplatu ako žele da proćitaju  više od deset FT-ovih tekstova u periodu od mesec dana. Fajnenšel Tajms u vlasništvu je britanske medijske grupe Pearsona i nedavno je skinuo svoje tekstove s internet pretraživača Google News, što, navodno, planira da uradi i New Corp. Roberta Murdocha. Naplatom vesti na internetu najverovatnije će, prema vestima koje stižu iz Nemačke, početi da se bavi i medijski džin iz ove zemlje, kompanija Axel Springer.


U HAJDERABADu ODRŽAN 62. SVETSKI NOVINSKI KONGRES

U indijskom gradu Hajderabadu od 30. novembra do 3. decembra održani su 62. Svetski novinski kongres i 16. Svetski urednički forum. Uprkos permanentnim mračnim prognozama, kada je reč o budućnosti štampanih medija, na kongresu su se mogli čuti i neki ohrabrujući podaci. Jedan od njih je da je tokom 2008. godine (poslednja godina za koju su dostupni kompletni podaci) ukupan svetski tiraž povećan za 1,3 procenta odnosno za 9 odsto u petogodišnjem periodu. Globalno, 1.9 milijardi ljudi čita novine svakodnevno što je 34 odsto  svetske populacije. Najveće novinsko tržište na svetu bila je Indija sa 107 miliona primeraka dnevno prodatog tiraža. Inače Indija, Kina i Japan čine skoro 60 odsto svetskog novinskog tržišta dok je u USA locirano 14 procenata novinskog tržišta.
Po broju prodatih primeraka na 1.000 stanovnika i dalje je na prvom mestu Japan sa 612 a slede ga Norveška sa 576 i Finska sa 482 prodata primerka. Uprkos novim tehnologijama čak 91 odsto Japanaca svakodnevno čita novine.
Prihod od oglasa u novinama, prema iznetim procenama, opao je za 20 procenata u Severnoj Americi, 19 odsto u Istočnoj Evropi, 16 procenata u Zapadnoj Evropi i oko 11 odsto u Azijsko Pacifičkom regionu. Oglasna kriza najdramatičnije je pogodila SAD, gde je prihod po ovom osnovu u štampanim medijima opao za oko 29 odsto, a u digitalnim medijima 17 procenata.


GAVIN O’REILLY IZABRAN ZA PREDSEDNIKA WAN-IFRA

Za prvog predsednika WAN-IFRA organizacije, koja je nastala u julu 2009. godine spajanjem WAN i IFRA izabran je Gavin O’Reilly (42) CEO kompanije Indipendent&News PLC sa sedištem u Irskoj. Za prvog potpredsednika združene najveće novinske asocijacije na svetu izabran je Horst Pirker predsednik UO austrijske Styria Media Pirker je bio predsednik IFRA.


LIBAN DOMAĆIN SVETSKOG NOVINSKOG KONGRESA 2010.

Naredni, 63. Svetski novinski kongres i 17. Svetski urednički forum biće održan u Bejrutu (Liban) od 7. do 10. juna 2010. godine. Biće to prvi put da se ova dva prestižna novinska godišnja skupa održavaju u arapskom svetu. Kompletan skup u Bejrutu servisiraće libanski dnevni list An-Nahar.


AGENCIJA DDP KUPILA NEMAČKI SERVIS AP

Nemačka novinska agencija DDP (Deutsche Depeschendienst) preuzela je vlasništvo nad nemačkim servisom američke novinske agencije Asošijeted pres (AP). Nemački AP do sada je bio, pored agencije DPA i nemačkih servisa Rojtersa i AFP-a, glavni konkurent agenciji DDP. Ugovorom o kupovini nemačkog AP-a je predviđena i 15-godišnja saradnja u okviru koje će DDP i AP razmenjivati vesti. Pri tome je DDP dobila licencu da za medije na nemačkom jeziku u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji prevodi međunarodne AP-vesti.
Servisi AP-a na nemačkom će se i dalje proizvoditi u dosadašnjem obliku i uključivati u DDP servise.
Dalje pojedinosti o ovoj medijskoj kupoprodaji nisu saopšteni. Mediji nagaðaju da je AP kupljen za "dvocifrenu milionsku sumu". Prošle godine je DDP, koja ima 140 zaposlenih, ostvarila najbolji poslovni uspeh u istoriji sa prometom od 12 miliona evra. Nemački servis AP-a osnovan je 1931. godine, i ima 110 stalno zaposlenih u 15 biroa u Nemačkoj, tri u Švajcarskoj i 15 u Beču i centralnoj Evropi. Nemački AP proizvodi 260 vesti dnevno i snabdeva skoro sve značajne radio i TV-stanice, kao i niz dnevnih novina u Nemačkoj koje čine 70 odsto ukupnog tiraža od 21,5 miliona.


MODNI DODATAK U ŠTERNU

U sledećoj godini poznati nemaćki magazin Štern pojaviće se sa modnim dodatkom. Ovaj dodatak će nositi naziv Stern Fashion i biće štampan na visokokvalitetnom papiru, a predviđeno je da se pojavi u broju od 4. marta 2010. godine. Za sada je planirano da ovo bude jednokratan izdavački poduhvat u tiražu od 900.000 primeraka, a zavisno od reakcija čitalaca, moguće je i da slična akcija bude ponovljena.


ŠPIGL ZA SLUŠAOCE

Još tokom decembra čitaocima će biti u App Storu dostupan celokupan sadržaj magazina Spiegel za Apple Smartphone. Nešto kasnije ceo sadžaj ovog popularnog nedeljnika biće već subotom popodne dostupan, naravno uz naknadu, i za vlasnike Ajfona.


ONLAJN NOVINSKI KIOSK

Četiri velika američka izdavača novina i časopisa News Corp., Conde Nast, Herst i Meredith planiraju da zajednički razviju onlajn novinski kiosk, a razradom iste ideje bavi se i nemački izdavač Grüner + Jahr. Reč je o projektu koji će omogućiti interesentima da na određenom web portalu preuzmu sadržaje iz odabranih listova i to kako u celini tako i pojedinačno određene tekstove. Obe strane trenutno razvijaju softver koji će omogućiti da se novinski sadržaji jednostavno čitaju na raznim mobilnim uređajima kao što su  iPhone, Blackberry ili E-Bock.


ŠVAJCARSKA: UGAŠENE BESPLATNE DNEVNE NOVINE „NEWS“

Švajcarska izdavačka kuća Tamedia ukinula je besplatne dnevne novine „News“ koje su u tiražu od 100.000 primeraka bile distribuirane u ciriškom kantonu. Besplatne dnevne novine „News“ ukinute su tačno na svoj drugi rođendan, a pokrenute su 5. decembra 2007. godine da bi konkurisale takođe besplatnim dnevnim novinama .CH (ukinute pre nekoliko meseci).


«PAO» I „NATIONAL GEOGRAPHIC ADVENTURE“

National Geographic Sosiety saopštilo je da je ukinulo štampanu verziju magazina National Geographic Adventure. Masgazin je pokrenut pre 10 godina, a razlog za ukidanje je mali prihod od oglasa. Magazin će nastaviti da se pojavljuje u onlaj i mobilnoj verziji. Inače National Geographic nastavlja da izdaje magazine: National Geographic, National Geographic Treveler, National Geographic Kids i National Geographic Little Kids.


POSLE 50 GODINA ODLAZI LORD HASELTINE

Posle punih 50 godina lord Michael Heseltine odlučio je da kormilo izdavačke kuće Hazmarket Media Group prepusti sinu Rupertu. Kompanija koju je lord Heseltine osnovao daleke 1957. godine bavi se B2B izdavaštvom. Među najpoznatijim specijalizovanim magazinima kuće su Campaign, Management Today i Media Week. Izgleda da je upravo odluka o ukidanju Media Week magazina naterala lorda da se povuče sa čelne pozicije u kompaniji posle punih 50 godina aktivnog, svakodnevnog, rukovođenja. 


 „POTRAGA ZA OGLASIMA“ – SEMINAR ZA MENADŽERE

Brend menadžeri vodežih britanskih kompanija i najvećih oglašivača bili su učesnici seminara koji je pod nazivom „potraga za oglasima“ organizovalo Novinsko udruženje (Newspaper Society) Velike Britanije koje okuplja, pre svega, izdavače lokalnih i regionalnih listova. Seminar je organizovan sa idejom da se brend menadžerima na jednom mestu prezentiraju sve mogućnosti saradnje sa lokalnim medijima kako u print tako i u digitalnoj varijanti. Seminaru su prisustvovali brend menadžeri iz uglednih kuća kao što su: Barclay Bank, T-Mobile, Coca-Cola, M&S, BMW, John Lewis, Lidl, Honda, Sainsbury’s, IKEA, Skoda, Lloyds TSB, Thomson and First Choice.


50 NOVINA NASLOVNU STRANU POSVETILO KLIMATSKIM PROMENAMA

Više od 50 novina (56) u 45 zemalja sveta i na dvadeset jezika posvetilo je istog dana naslovne strane tekstu koji poziva na zajedničku akciju učesnike samita o klimatskim promenama koji je održan u Kopenhagenu. Među listovima na čijim naslovnim stranama se istovremeno pojavio tekst o klimatskim promenama bili su: Le Monde, El Pais, Russia's Novaya Gazeta i The Toronto Star ali i The Guardian, dve kineske novine i druge najtiražnije dnevne novine na engleskom jeziku u Indiji – The Hindu. Alan Rusbriger, glavni urednik  Gardiana izjavio je da se do sada nije desilo da tako veliki broj novina objavi isti tekst na prvoj strani, ali da nikada do sada nije bilo potrebe da se pokrije tako ozbiljna tema. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!