Decembar, 2009 No. 117


STANDARDI I BUDUĆNOST NOVIH MEDIJA

Krajem novembra, ABC Srbija je u Beogradu organizovala izuzetno posećen seminar „Standardi i budućnost novih medija“, uz podršku USAID i IREX. Uloga predavača je poverena Ričardu Fonu (Richard Foan), generalnom direktoru ABC Velike Britanije, i jednom od vodećih svetskih autoriteta za standardizaciju i merenja digitalnih medija.
Prvi dan, predviđen za opštu publiku, održan je u hotelu Zira pred više od 130 slušalaca zaposlenih mahom u medijima i marketingu, dok je drugi dan, namenjen profesionalcima iz oblasti onlajn i štampanih medija, ograničen na 35 ljudi i održan u beogradskom Medija centru. Tokom izlaganja, Ričard Fon je stavio akcenat na kretanje marketinških budžeta namenjenih internetu, kao i potrebi za uvođenje jedinstvenih kriterijuma vrednovanja oglasnih potencijala sajtova, koje spada u osnovne zadatke ABC. Prenoseći iskustva iz Velike Britanije, Ričard Fon je naglasio neophodnost saradnje izdavača i vlasnika sajtova sa ABC Srbija, radi obezbedivanja transparentnosti i poverenja potrebnih za privlačenje oglašivača. Po njemu, uspostavljanje i primena industrijskih standarda su osnovni uslovi za povećanje budžeta koje će media planeri u budućnosti izdvajati za onlajn medije.


STUDIJSKO PUTOVANJE U NEMAČKU

Predstavnici medijskih asocijacija i udružnja Srbije boravili su u šestodnevnoj radnoj posti Nemačkoj. Tokom studijskog putovanja koje je Misija OEBS u Sbiji orgalizovala u saradnji sa Dojče Vele predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Vojvodin, Nezavisnog uduženja novinara Srbije i Udruženja novinar Srbije imali su prilike da se, kroz niz susreta sa predstavnicima nemačkih novinarskih organizacija, Parlamenta, Bundes pres konferencije, Špigla bliže upoznaju sa procesima medijske regulacije i samoregulacije u zemlji, koja je po veličini peto medijsko tržište na svetu. Uz predstavnike medijskih i novinarskih organizacija: Nadeždu Gaće, Ljiljanu Smajlović, Vladana Filipčeva, Igora Avžnera, Nedima Sejdinovića, Zorana Papića bile su i Nataša Vučković Lesendrić, pomoćnica ministra kulture i Dragana Nikolić Solomon, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji.


PRVO IZDANJE MAGAZINA „THE ECONOMIST“ U SRBIJI

„Color Press Group“(član Asocijacije medija) u saradnji sa britanskim magazinom „The Economist“, pripremila je specijalno licencno izdanje „The World in 2010.“ za tržište Srbije.
„The Economist: Svet u 2010.“ će se pojaviti na kioscima u Srbiji 14. decembra 2009. godine i biće u prodaji tri meseca. Tiraž magazina je 30.000 primeraka (128 strana, topli povez, 150 din) od kojih će se 29.000 distribuirati u prodajnoj mreži i 1.000 će biti poslato na adrese menadžera najvećih srpskih kompanija. Magazin je do sada izlazio u 28 zemalja sveta i srpsko izdanje će biti 29.
Za „The Economist: Svet u 2010.“ pišu: Predsednik Rusije - Dmitry Medvedev, predsednik Južne Afrike Jacob Zuma, predsednik i CEO kompanije „Yahoo“ - Carol Bartz, direktor Međunarodnog monetarnog fonda - Dominique Strauss-Kahn, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso  i brojni drugi ekonomski i politički stručnjaci i lideri iz celog sveta. 


„BLIC ONLAJN“ ISPRED SVIH

Na najvećem regionalnom internet festivalu pod nazivom „Web Fest”, posle dva meseca „borbe” između 2.200 sajtova iz celog regiona za zvanje najboljih u 17 kategorija, dodeljene su nagrade. Nagradu za najbolji informativni sajt u regionu dobio je „Blic Online”, portal dnevnog lista „Blic” (član Asocijacije medija). Web fest je prvi put kod nas organizovan 2007. a najbolje sajtove ove godine birali su i žiri i publika. U svih 17 kategorija dodeljene su po dve nagrade. Žiri su sačinjavali stručnjaci iz oblasti interneta, marketinga, poslovanja i zabave, a publika je imala priliku da svoj glas da putem sajta festivala www.wfest.org.


OTVORENA IZLOŽBA „PJER 2009.“

U bogradskoj Galeriji „Progres“ otvorena je izložba „Pjer 2009.“. Na svečanoj ceremoniji koja je tim povodom upriličena dodeljene su nagrade ovogodišnjim pobednicima prestižnog “Pjerovog” konkursa za najbolju karikaturu, koji su tradicionalno, 42. put organizovale “Novosti” (član Asocijacije medija). Nagrade je uručio generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti” Manojlo Vukotić.
Po odluci žirija, u najuži izbor ušle su 122 karikature, od 665 ukupno pristiglih radova, koje je poslalo 169 autora iz Srbije. “Zlatni Pjer” i novčani iznos nagrade od 100.000 dinara, uručen je ovogodišnjem laureatu, Milanku Kaličaninu iz Kraljeva, za rad „karikatura bez reči“. Drugoplasiranom, Nikoli Petkovu iz Crepaje, autoru karikature “Maske”, pripao je “Srebrni Pjer” i 50.000 dinara, a trećeplasirani, Jovan Prokopljević iz Beograda, dobija za karikaturu „bez reči“ bronzanu plaketu “Pjera” i 30.000 dinara. Pobedniku takmičenja u kategoriji najbolje karikature - portreta, Zoranu Tovircu Tocu iz Zemuna, autoru portreta Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije, koji nosi naslov “Trilogija politička - sportska - kulturna”, pripala je plaketa i 40.000 dinara.


VELIKI PODUHVAT POŠTE SRBIJA

Ugovor između Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i kompanije „Mašinoprojekt Kopring” a.d. o izradi tehničke dokumentacije za izgradnju Glavnog poštanskog centra Beograd, vredan 14 miliona dinara, potpisali su Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije i Radomir Lalić, generalni direktor „Mašinoprojekt Kopringa”. Goran Ćirić je rekao da će izgradnja GPC-a Beograd započeti 2010. godine, a planirano je da radovi traju godinu dana. Objekat će se nalaziti na autoputu Beograd - Novi Sad, na kraju Ugrinovačke ulice u Zemunu. Automatizacijom procesa prerade Pošta Srbije skratiće rokove prenosa pošiljaka, podići kvalitet usluge, ali i značajno poboljšati uslove rada zaposlenih u GPC-u, ocenio je Ćirić i precizirao da je predviđena vrednost projekta bila oko 60 miliona evra, ali da je odvajanjem projekta građenja od tehnološkog procesa, taj iznos smanjen na 38 miliona evra. Željko Ožegović, član Gradskog veća koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, ocenio je da je Grad Beograd i do sada imao dobru saradnju sa Javnim preduzećem PTT saobraćaja „Srbija” koje, kao društveno odgovorna kompanija, vodi računa o interesima korisnika – građana Beograda, kao i da će gradska uprava učiniti sve da se proces izgradnje GPC-a maksimalno ubrza i da će pomoći u uređenju prostora koji će se nalaziti u blizini planiranog mosta Zemun - Borča.


RADIO NOVI SAD U ETRU 60 GODINA

Monografije redakcija na mađarskom i slovačkom jeziku Radija Novi Sad, kao i kompakt-disk rusinske redakcije, promovisani su  povodom 60 godina od osnivanja ovog medija. Pokrajinska vicepremijerka Ana Tomanova-Makanova ističe da kuća koja na srpskom i jezicima nacionalnih manjina neguje nacionalni, kulturni i verski identitet Vojvodine treba s ponosom da nosi naziv javnog servisa. Radio Novi Sad je 29. novembra 1949. svečano otvoren nakon intoniranja državne himne i pozdravne reči Luke Mrkšića, tadašnjeg predsednika Pokrajinskog glavnog izvršnog odbora. U vreme najvećeg programskog i tehničkog razvoja, od sredine sedamdesetih, nastale su i neke od kultnih emisija, koje su prepričavane „O selu za selo“, „U međuvremenu“, „Jutarnji program“, „Sa starih razglednica“, „Veselo veče“, „Dogodilo se na današnji dan“, obrazovna „Subotom sa vama“ ili zabavna „Dućan mali na glavnom sokaku“.


U KRAGUJEVCU POČELA IZGRADNJA PRVOG DELTA PARKA

Izgradnja Delta Parka u Kragujevcu, prvog retail parka u Srbiji i regionu, započeta je svečanim polaganjem kamen temeljca  2. decembra. Početak gradnje označili su gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednik Delta Holdinga  Miroslav Mišković.
Ukupna površina Delta Parka, koji će se graditi u dve faze je 23.000 m2. U okviru kompleksa u prvoj fazi, do kraja 2010. godine, biće izgrađen hipermarket Tempo ukupne površine 9.500 m2, velika prodavnica elektronike, prodavnice obuće, sportske opreme, igračaka i drugih modnih sadržaja, kao i prodavnica opreme za kuću. U drugoj fazi, na proleće 2011. godine,  biće završena prodavnica velikog formata “uradi sam”. U okviru Delta Parka nalazice se 750 parking mesta.
Ukupna investicija je 25.000.000 miliona eura, a novi projekat će otvoriti 600 radnih mesta. Delta Real Estate, deo Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija), razvijaće ovaj koncept retail parkova i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Podgorici, kao i drugim većim gradovima u regionu. 


ZAKONODAVNI ODBOR: ZAKON O INFORMISANJU USTAVAN

Zakonodavni odbor Skupštine Srbije ocenio je da su neosnovane sve inicijative o oceni ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o javnom informisanju.
- Odbor je utvrdio da je zakon u skladu sa Ustavom, kao i da nisu povređene odredbe relevantnih međunarodnih dokumenata, niti postojeće legislative - rekao je predsednik Odbora Vlatko Ratković.
Ustavni sud je početkom oktobra odlučio da zatraži odgovor parlamenta ?? predlog i inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i saglasnosti tog zakona sa potvrđenim međunarodnim dogovorima i dao rok od 30 dana za izjašnjavanje


DODELJENE NAGRADE ZA PISANJE O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Nagrade za najbolje televizijske, štampane i radio istraživačke priloge u oblasti lokalne samouprave, objavljene u nacionalnim i lokalnim medijima, dodeljene su u Medija centru. Nagrade su dodeljivane novinarima u medijima sa nacionalnom i lokalnom pokrivenošću. Za najbolji tv prilog na nacionalnom nivou izabran je prilog Sandre Mandić sa Televizije B92 „Dve Srbije“, u štampanim medijima nagrada je otišla novinarki „Blica“ Lani Gedošević za tekst „Više od inspekcije, manje od policije“. Na lokalnom nivou nagrađena je redakcija „Vranjskih novina“ za tekst „Sa Gazele u naš komšiluk“, a nagrada je otišla i lokalnim novinama „Pančevac“, kao i novinarki agencije Beta.


UNS RASPISAO GODIŠNJI KONKURS

Udruženje novivara Srbije (UNS) raspisalo je konkurs za novinarske nagrade u 2009 godini u nekoliko kategorija, a radovi se mogu slati do 18. decembra ove godine. Biće dodeljene nagrada za životno delo, godišnja nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović" i za novinarsko stvaralaštvo "Laza Kostić'. Takođe, dodeljuje se i specijalna nagrada "Žika M. Jovanović", za doprinos istoriji štampe i novinarstva, teorijske radove o novinarstvu i publicistička dela, kao i Zlatna povelja za doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije.


DONACIJA POLITIKE AD GRAFIČKOJ ŠKOLI

Najstarija medijska kuća u zemlji i lider u štamparskoj delatnosti, Politika AD, poklonila je nedavno Grafičkoj školi u Beogradu CTP uređaj za razvijanje ofset ploča, vredan više od 100.000 evra. Ova linija za pripremu za štampu namenjena je učenicima kao sredstvo praktične obuke što će im, po rečima direktorke škole, Jadranke Jovanović, “zaokružiti obrazovni proces i otvoriti vrata pri zapošljavanju”. Poklon su, u ime kompanije Politika AD, uručili Sonja Liht, predsednica Upravnog odbora i Milorad Gušavac, generalni direktor. Uručenju donacije prisustvovali su i ministar prosvete dr Žarko Obradović i predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković. Kako je istakla Sonja Liht, ovaj poklon je u skladu sa socijalno odgovornim ponašanjem Politike AD i on, između ostalog, predstavlja ulaganje u buduće kadrove. Više o ovoj donaciji na internet adresi: www.politika-ad.com .


TELEKOM SRIJA PREDSTAVIO IP CENREX USLUGU

U okviru 17. Internacionalnog telekomunikacioniog foruma “TELFOR 2009”. kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) predstavila je jedinstvenu IP Centrex uslugu, savremeno rešenje za govornu komunikaciju namenjenu poslovnim korisnicima.  Ključna prednost za korisnike IP Centrex usluge ogleda se u mogućnosti da, umesto da korisnik uloži značajna sredstva u kupovinu telefonske centrale, fiksnih telefona za svaku kancelariju, hardvera, softera i angažovanje profesionalaca za održavanje čitavog sistema, Telekom Srbija daje korisniku svu opremu uz uslugu IP Centrex. To podrazumeva povezivanje, korišćenje, održavanje i konfigurisanje čitavog sistema iz resursa telekomunikacione mreže Telekoma Srbija. Dodatnim uštedama doprinose besplatni razgovori zaposlenih u okviru mreže, mogućnost poziva ka svim mobilnim mrežama za samo 4,9 dinara i jeftiniji međunarodni razgovori. IP Centrex nudi i niz dodatnih usluga koje predstavljaju unapređene verzije klasičnih kućnih centrala, bez potrebe za zahtevnom i skupom opremom.
Usluga se zasniva na IP telefoniji, budući da se govor prenosi Internetom u obliku paketa i na taj način troškovi se svode na minimum, a izlazeći u susret različitim potrebama korisnika, Telekom Srbija je ponudio više različitih IP Centrex paketa.


ODRŽANA ELLE I MANGO MODNA AVANTURA

U okviru akcije „30 dana mode i lepote“, održana je „ELLE & Mango modna avantura“. Petnaest devojaka se prijavilo za akciju i odlučilo da oproba svoje shopping sposobnosti. Učesnice su imale zadatak da za samo 7 minuta u MANGO prodavnici izaberu modnu kombinaciju koju će nakon isteka vremena prezentovati modnom žiriju magazina ELLE. Kako bi sve bilo još zanimljivije, žiri je rešio da takmičarkama dodatno oteža zadatak i odredio je temu na koju treba da odgovore – devojke su trebale da naprave stajling u stilu osamdesetih godina koje su trenutno vrlo aktuelne u svetu mode. Magazin „Elle“ je jedan  od magazina u okviru izdavačkog programa kompanije Adria Media Serbia (član Asocijacije medija).


RTS OD 1. JANUARA NA SATELITU

Radio-televizija Srbije emitovaće svoj satelitski program od 1. januara sledeće godine u Evropi, SAD, Kanadi i Australiji, saopšteno je iz Ministarstva za dijasporu.
U saopštenju se navodi da je resorni ministr Srđan Srećković kazao da je potpisan Protokol o saradnji na zajedničkom projektu emitovanja satelitskog programa nacionalne televizije u Evropi, SAD, Kanadi i Australiji počev od 1. januara 2010. godine. Srećković je rekao da je Vlada Srbije prepoznala državni i nacionalni interes da se program nacionalne televizije vidi u svim delovima sveta gde živi srpska dijaspora, koju čini između tri i četiri miliona ljudi, navodi se u saopštenju


OBELEŽENO 170 GODINA OD OSNIVANJA PRVE APOTEKE U SRBIJI

Kompanija Apoteka „Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) obeležava nizom prigodnih manifestacija 170 godina od osnivanja prve državne apoteke u Srbiji – apoteke „Makedonija“. Apoteku je osnovao Mr.ph Pavle Ilić po nalogu Državnog sovjeta i uz Kneževu saglasnost. Prvobitno je nosila naziv Pravitelstvena apoteka (Kragujevac od 1836 god, Beograd 1839-1996), a nakon  otvaranja menjala je nazive, od Dvorske i Vojne apoteke, preko Pravitelsvene, Apoteke kod Srpskog Grba, apoteke ,,Hilandar“ sve do danas, kada u sklopu Zdravstvene ustanove Apoteka „Beograd“ nosi naziv apoteka ,,Makedonija“,  koje je dobila posle Drugog svetskog rata. Za Apoteku „Beograd“ čitava 2010. godina je u znaku jubileja. Naime, naredne godine Apoteka „Beograd“ obeležava 180 godina od osnivanja  prve zdravstvene ustanove  - apoteke ,,Mr. Matej Ivanović“,  35 godina osnivanja i rada Galenske laboratorije Apoteka „Beograd“, u kojoj je nastalo više od 300 različitih vrsta proizvoda: lekova, dijetetskih i kozmetičkih preparata. Podsećanjem na svoj nastanak ujedinjavanjem apotekarskih ustanova, Apoteka „Beograd“ slavi i 40 godina  rada i razvoja .
KANADA:  PETRIČIĆU NAGRADA ZA NAJBOLJU SLIKOVNICU

Širom sveta poznati beogradski karikaturista i ilustrator, Dušan Petričić dobitnik je nagrade za najbolju kanadsku slikovnicu u 2009. godini. Nagrada u iznosu od 20.000 dolara dodeljena je za knjigu “Metland”, koju je Petričić ilustrovao a tekstom su se bavile Hazel Hutchins i Gail Herbert. Ovu prestižnu godišnju nagradu dodeljuje Canadian Children Book Centre. Dušan Petričić od 1992. godine živi i radi u Torontu gde je uz ostale aktivnosti vodeći karikaturista i ilustrator najtiražnijeg kanadskog dnevnog lista „Toronto Star“. U Srbiji Petričić svake nedelje objavljuje karikaturu na prvoj strani dnevnog lista „Politika“ (član Asocijacije medija).


NEPOZNATI INVESTITORI POKREĆU „LONDON WEEK

Samo par nedelja pošto su ukinuta dva vodeća londonska besplatna lista „Londonlite“ i „Thelondonpaper“ grupa za sada nepoznatih invstiora je odlučila da pokrene besplani neddljnik „London Week“. Prema trenutno dostupnim infomacijama planirano je da početni tiraž bude 250.000 pimraka, a nedeljnik će u Londonu biti disribuiran petkom i subotom izvan podzemne železnice. Dobro obavešteni tvrde da je za promotivnu kampanju izdvojeno 5,5 miliona funti. Očekuje se da će „London Week“ startovati u februaru.


AGENCIJA SAHRANILA ŽIVU KRALJICU

Nova i sasvim sigurno nedovoljno proverena i ispitana usliga belgijske novinske agencije Belga kriva je za objavu lažne vesti da je umrla kraljica Fabiola, udovica nekadašnjeg kralja Baudouena, koja se pojavila na službenoj internetskoj stranici te agencije. Belga je nedavno uvela novi servis na kojem sami korisnici mogu poslati vesti o tome šta su videli ili doživeli. Dovoljno je na internetskoj stranici www.ihavenwews.be napisati poruku, ostaviti svoje ime i prezime i broj telefona i "vest" se može pronaći na internetskoj stranici Belge. To je iskoristila osoba koja se potpisala kao Jos Joskens, ostavivši poruku sledećeg sadržaja: "Kraljica Fabiola upravo je umrla. Umrla je kada je doznala za razvod princa Laurenta i princeze Claire". Belga se odmah uputila izvinjenje svojim korisnicima i izrazila "žaljenje zbog incidenta s objavom nesrećne vesti o smrti kraljice Fabiole". Agencija navodi da je za pojavu te informacije na njezinoj službenoj stranici kriva greška u komunikaciji, obećavši da se takve stvari više neće ponoviti. "Od sada će sve vesti namenjene našim medijskim korisnicima proći kroz filter Belge", ističe agencija.


HTV BEZ PRVOLIGAŠKOG FUDBALA

Udruženje fudbalskih prvoligaša Hrvatske odlučilo je da raskine ugovor sa Hrvatskom televizijom o emitovanju emisije "Volim nogomet" i to zbog gubitaka od 350 hiljada kuna. Ugovor o emisiji “Volim nogomet“ zahvaljujući kojoj su ljubitelji fudbala u Hrvatskoj mogli da prate kombinovane prenose utakmica hrvatskog fudbalskog prvenstva biće raskinut po završetku jesenjeg dela prvenstva, a odluku je podržalo svih 16 prvoligaša. Prvoligaši su ujedno najavili kako će s državnom televizijom pokrenuti pregovore o sklapanju novog ugovora koji bi bio financijski povoljniji po njih.


VELIKA BRITANIJA: NOVI SISTEM ZA MEDIJA PLANERE 

U Velikoj Britaniji je predstavljen prvi objedinjeni sistem za medija planere i zakup oglasnog prostora u štampanim i onlajn medijima. Program „Locally Connected”, je počeo sa radom 24. novembra i fokusira se najvise na loklane medije.
To je kruna projekta koji su zajednički realizovali Newspaper Society (Udruženje regionalnih izdavača), JICREG (Joint Industry Committee for Regional Press Research) i ABC Velike Britanije. Alat za planiranje koristi kombinaciju ABC podataka o tiražima, ABC podataka o posećenosti web sajtova i istraživanja sprovedenih od strane Survey Interactive, kako bi dao preciznu sliku o oglasnom potencijalu i dosegu onlajn i štampanih izdanja.
Na ovaj način je oglašivačima i agencijama omogućeno da efikasno planiraju zakup oglasnog prostora u 70 odsto lokalnih medija, a sistem će ujedno, po rečima Dejvida Fordhama (David Fordham), predsednika Newspaper Society, “demonstrirati kako lokalni mediji, putem multimedijalnih platformi, privlače i dosežu veću publiku nego ikada ranije”.


BUSINESS WEEK SA 100 SARADNIKA MANJE

Kompanija Bloomberg koja je prošlog meseca kupila magazin Business Week za iznos od pet miliona dolara, počela je da povlači prve poslovne poteze. Nažalost, prema dobro obaveštenim izvorima među prvim merama štednje je otpuštanje saradnika ovog širom sveta poznatog poslovnog magazina. Planirano je da bez posla ostane 100 zaposlenih što je čak 25 procenata ukupno angažovanih saradnika. Istovremeno sa ovom odlukom postavljen je i novi glavni urednik.


ČITAOCI SPREMNI DA PLAĆAJU  ONLAJN SADRŽAJE?!

Kako je medijski mogul Rupert Mardok sve bliži definitivnoj odluci o naplati onlajn novinskih sadržaja tako je sve žešći rat podacima iz istraživanja koja se sprovode na temu da li su ili ne čitaoci spremni da plaćaju za pristup novinskim sadržajima. U jednom od prethodnih brojeva Newslettera obavestili smo vas o rezultatima istraživanja po kome čak 94 odsto anketiranih odbija svaku pomisao da plaća za korišćenje novinskih sajtova. U ovom broju upoznajemo vas sa rezultatima istraživanja Boston Consulting Group čiji je osnovni zaključak da je čak 48 odsto britanskih i američkih korisnika interneta spremno da izdvoji po par funti mesečno za onlajn vesti. Istraživači napominju da je procenat spremnosti za izdvajanje novca za ovu vrstu usluga u drugim zemljama znatno viši: Finska (66%), Nemačka (63%), Italija (62%). Kada je reč o visini mogućih mesečnih pretplata raspon se u zavisnosti od zemalje kreće od 3 do 7 dolara.


POZNATI DOBITNICI EVROPSKIH NOVINSKIH NAGRADA

Ove godine, najbolje dizajnirane novine prema mišljenju žirija za dodelu nagrada na 11. Konkursu za evropske novinske nagrade stižu iz Švedske, Nemačke, Portugala i Hrvatske. Dobitnicima će nagrade biti uručene na Evropskom novinskom kongresu, koji će biti održan u Beču u aprilu 2010. godine. Ovogodišnji laureati su “Smalandsposten” (Švedska) kao najbolje dizanirana lokalna novena. “Stuttgarter Zeiung” (Nemačka) je najbolje dizajnirana regionalna novena, a portugalski “I informacao” je najbolje dizajnirana novina na nacionalnom nivou. Specijalna nagrada žirija za prepoznatljivost dodeljna je redakciji “24sata” iz Zagreba.


NOVINE U SAD SE I DALJE ČITAJU

Prema istraživanju koje je sprovla kompanija Scarborough Research čak tri četvrtine Amrikanaca (74%) odnosno 171 milion ljudi je tokom prethodne nedelje čitalo štampanu ili onlajn varijentu nekih od dnevnih novina. Među ispitanicima čiji prihodi po domaćinstvu prelaze iznos od 100.000 dolara godišnje, novine u štampanoj ili onlajn varijanti čita čak 82 odsto ispitanika. Među onima koji su završili koledže čak 84 procenta čita novine u print ili onlajn izdanju.


AXEL SPRINGER KUPIO G+J RUSKI PORTFOLIO

Axel Springer Russia kupio je 100% deonica kompanije G+J Russia. Ova transakcija obuhvata magazine GEO, Gala, Biografia, GEO Travellr, Geolenok zajedno sa websajtovima geo.ru; moi-roditeli.ru i moizvezdi.ru. Kompanija Axel Springer na rusko tržište štampe već plasira magazine: Forbes, Newsweek, Computer Bild i OK!


... A SADA „BLOGPAPER“

Od mnogih okarakterisan kao najveća pretnja štampanim medijima Internet je krajem novembra priredio novo iznenadjenje i to upravo na terenu na kome caruju štampani mediji. Na šest mesta u Londonu, 20. novembra su se pojavile besplatne novine „Blogpaper“. Sadržaj novina su blog prilozi, novina nema uredništvo a odabir tekstova se vrši tako što posetioci sajta theblogpaper.co.uk glasaju za blogove koji će biti objavljeni u print verziji. Tekstovi se za sada objavljuju bez naknade autorima a stručnjaci upravo na tom planu očekuju prve probleme u trenutku kada i ako novina počne da ostvaruje prihode.


OPRAH PRESTAJE SA EMITOVANJEM

Voditeljka najgledanijeg dnevnog tokšoua u Americi, Oprah Winfrey, svoju će emisiju prestati da emituje 2011. godine nakon 25 sezona. Winfrey je televizijsku karijeru počela u Nashvilleu i Baltimoreu, pre nego što se 1984. preselila u Chicago kako bi na TV stanici WLS vodila jutarnju emisiju "A.M. Chicago". Ta je emisija 1985. preimenovana u "The Oprah Winfrey Show". Tokom 1986. godine osnovala je svoju producentsku kuću Harpo, a 1990. otvorila je Harpo Studios u Chicagu. Oprah Winfrey izdaje i svoj magazin "O", na čijoj je naslovnoj stranici uvek ona. Američke televizijske mreže u  navode kako se neslužbeno saznaje da Oprah  nakon 2011. planira da pokrene svoju kablovsku televiziju.


MEDIA WEEK – KRAJ POSLE 25 GODINA

Britanska B2B izdavačka kompanija Haymarket Publishing odlučila je polovinom novembra da zbog loših finansijskih rezultata posle punih 25 godina izlašenja odmah obustavi štampanje magazina “Media Week”. Otkako se na britanskom tržištu pojavio 1985. godine, ovaj  magazin se bavio infomacijama posvećnim medijima, a pre svga onima namenjnim madia buing agencijama i prodajom oglasnih prostora. Kompanija je istovremeno odlučila da ukine i magazin Revolution Magazine posvećen digitalnim medijima.


VAŠINGTON POST ZATVARA TRI REGIONALNA BIROA

U nastojanju da što više smanji troškove poslovanja menadžment Vašington posta je odlučio da zatvori regionalne biroe u Čikagu, Los Anđelesu i Njujorku. Na ovaj način redakcija lista ostaje bez dopisništava, a list koji se nacionalno distribuira više će se baviti, kako je saopšteno, političkim temama i pričama koje pokrivaju zbivanja u Vašingtonu. Prva tri kvartala kompanija je izgubila 166,7 miliona dolara. Vašington post ima tiraž od 582.000 primeraka tokom radnih dana, a nedeljno izdanje prodaje se u 822.000 primeraka


MARDOK SE OKREĆE GEJTSU U POTRAZI ZA WEB REŠENJIMA

Čelni ljudi dve medijske imperije Rupert Murdoch (News Corp) I Bill Gates (Microsoft), kako tvrde dobro obavešteni izvori, blizu su spurazuma koji bi novinskom magnatu omogućio uvođenje sistema naplate za online sadržaje svih njegovih izdanja među kojima su: The Times, The Wall Street Journal, The New York Post i The Sun… Do sporazuma bi po Gejtsu moglo da dođe ukoliko Mardok sve onlajn servise prebaci na Microsoftov portal Bing. Na ovu vest čelnici Google su odmah reagovali saopštenjem u kome se kaže da izdavači svoje sadržaje postavljaju na web zato što žele da budu viđeni, a da im Google u tom smislu omogućuje 100.000 klikova svakog minuta. Google je zato uveren da će se mali broj izdavača odlučiti da sadržaj njihovih onlajn izdanja ne bude na Google indeksima.


BRITANIJA: UNIJA BI DA KUPI AKCIJE U MEDIJSKIM KUĆAMA

Britanska Nacionalna Unija Novinara (The National Union of Journalists) planira da kupi manje pakte akcija u nekoliko mdijskih kuća. Namera je da se na ovaj način dođe do mogućnosti da se prisustvuje sastancima vlasnika i postavljanja pitanja članovima upravnih odbora. Za sada je jasno da postoji interes za kupovinu akcija u kompanijama Johnston Press i Trinity Mirror.


SARA PALIN KONTRA NJUZVIKA

Po drugi put od kako je stupila na nacionalnu političku pozornicu fotografija bivše republikanske kandidatkinje za potpredsedničko mesto Sare Palin objavljena na nasklovnoj strani magazina “Newsweek” izaziva kontroverzna mišljenja. Fotograija Palinove u kratkom šorsu za trčanje očiginalno je objavljna u agustu 2009. odine na nslonoj strani mgazin “Runners world”. Ponovno objaljivanje ove fotogrfije na naslovnoj strani “Newsweek” Palinova smatra odlukom koja je van konteksta sadržaja i okarakterisla ga je kao seksističko ponašanje redakcije magazina


OFCOM LIBERALIZUJE PRAVILA IGRE

Britansko medijsko regulatorno telo OFCOM saopštilo je da će predložiti liberalizaciju propisa u delu koji se odnosi na lokalne medije kao deo pomoći u borbi protiv posledica ekonomske krize. U skladu sa ovakim stavom lokalnim novinskim grupama sa više od 50 odsto market šera biće dozvoljeno da budu i vlasnici radio stanice, ili licence za emitovanje na Kanalu 3 s tim što u isto vreme neće moći da poseduju obe licence. Odluka će biti doneta u kontekstu stava da će na ovaj način biti bolje korišćene poslovne mogućnosti. Inače, prema OFCOM-u na lokalnom nivou 49 odsto ljudi tv definiše kao glavni izvor informacija, na drugom mestu su novine sa 24 procenta, na trećem mestu je radio sa 12 odsto, a na lokalnom nivou začelje pripada web-u sa 4 odsto.


KRAH NAJVEĆEG GEJ IZDAVAČA U SAD

Najeći izdavač novina namnjenih gej i lezbijskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama, kompanija Window Media LLC prestala je da postoji. Kompanija je zbog loših finansijkih rezultata obustavila sve poslove koje je imala u Atlanti, Hjustonu i Vašingtonu. Zaposleni u svim filijalama nisu bili prethono obavešteni o prestanku rada kompnije tako da su se neprijatno iznendili kada su ih sačekala zaključana redakijska vrata. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!