Decembar, 2004 No. 1

pomogao                                 

Poštovani,
pred Vama je prvi Newsletter Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija. Nastojali smo da pripremimo najnovije i najvažnije vesti vezane za poslovne aktivnosti medija i medijskih asocijacija kod nas i u svetu. Na ovaj način komuniciraćemo dva puta mesečno i nadamo se da će Vam to biti korisno.
Očekujemo da nam pošaljete svoje sugestije, predloge, kao i e-mail adrese novih potencijalnih primalaca.
Očekujemo, naravno i vesti iz Vaših kompanija i unapred se zahvaljujemo.

Asocijacija medija

 


Predstavljene godišnje publikacije «Ekonomist magazina»
U ČAST NAJUSPEŠNIJIH

Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija i Redakcija «Ekonomist magazina» bili su 8. decembra domaćini na prijemu velikom broja privrednika, kao i glavnih urednika beogradskih medija. Javnosti je predstavljeno najnovije izdanje redovne godišnje publikacije Ekonomist magazina – «300 najuspešnijih preduzeća u Srbiji». Goste su najpre pozdravili Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija i Mijat Lakićević, glavni urednik «Ekonomist magazina», a zatim su se gostima obratili i Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije, Draško Petrović, generalni direktor Telekoma, koji je prošle godine u Srbiji ostvario najveći profit, i Milka Forcan, potpredsednik Delta Holdinga, može se reći prve velike domaće privatne firme, koja se po više kriterijuma našla u vrhu liste 300 najuspešnijih.


Oproštajna večera nemačkom ambasadoru
ZAHVALNOST NA POMOĆI I SARADNJI

Glavni urednici beogradskih medija priredili su 16. decembra u sedištu Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija oproštajnu večeru i razgovor sa ambasadorom SR Nemačke u SCG, gospodinom Kurtom Leonbergerom. Ugledni novinari izrazili su zahvalnost ambasadoru Leonbergeru na izuzetno uspešnoj saradnji i pomoći koju je njegova zemlja pružila Srbiji i Crnoj Gori posle oktobarskih promena 2000. godine, a posebno na pomoći koju su nemačke institucije u najrazličitijim oblicima dale našim medijima u ovom periodu.
Predstavnici Asocijacije medija posebno su izrazili zahvalnost gospodinu Leonbergeru na podršci koju je on lično, kao i ambasada SR Nemačke i nadležne institucije ove zemlje, dali u realizaciji više projekata koji se ostvaruju, ili će biti ostvareni, u okviru Asocijacije.
Ambasador Leonberger izrazio je zadovoljstvo uspešnom saradnjom i na kraju svoje trogodišnje misije u našoj zemlji izneo uverenje da će i u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti i pružanje pomoći medijima u Srbiji i Crnoj Gori.


Prema istraživanju «A-medija» i «Strateškog marketinga»
NAJSLUŠANIJE LOKALNE RADIO-STANICE


Lokalne i regionalne radio-stanice najslušanije su u Srbiji, a zatim slede Prvi program Radio Beograda, Radio S i Radio B92, pokazuje najnovije istraživanje "A-medija" i "Strateškog marketinga", koje je sprovedeno na uzorku od oko 7.000 ispitanika u Srbiji bez Kosova. Udeo lokalnih i regionalnih radio stanica u ukupnom auditorijumu u oktobru u Srbiji bio je 10.11 odsto, Prvog programa Radio Beograda 6,26, Radija S 4,25 odsto i Radija B92 3,6 procenata, pokazuje ovo istraživanje.
U Beogradu je najslušaniji Radio B92, čiji je udeo u auditorijumu 12,82 odsto. Na drugom mestu je Radio S (7,95 odsto, a slede Radio Pink (7,81), Radio JAT (7,68), Prvi program Radio Beograda (6,77) i Radio Studio B (5,24 odsto). Istraživanje takodje pokazuje da su Radio Pink, Prvi program Radio Beograda i Radio Studio B ostvarili u oktobru nešto veću slušanost nego u istom mesecu prošle godine, dok je Radio B92 zabeležio pad od oko jedan odsto (sa 13,76 na 12,82) u odnosu na oktobar 2003.
Najveći broj ispitanih (90,6 odsto) sluša radio kod kuće, u kolima 32,6 odsto, a na poslu 24,7 procenata. Muzički program je za 72,2 odsto ispitanih ono što ih najviše privlači da slušaju radio, dok je za 11,9 odsto to informativno-politički program, za 5,7 odsto zabavni, a za 2,3 sportski.


Poziv marketinških agencija privrednicima
ZA DORADU ZAKONA O OGLAŠAVANJU


Grupa marketinških agencija - registrovana pri Odboru za trgovinu Privredne komore Srbije, pozvala je zainhteresovane da potpišu peticiju za hitno održavanje plenarnog sastanka privrednika Srbije na kojem bi bio razmotren zahtev za povlačenje Predloga zakona o oglašavanju iz skupštinske procedure, radi neophodne dorade. Peticija se popunjava elektronski i šalje na e-mail adresu: pristop@pristop.co.yu.


U okviru projekta EU za razvoj medijskog sektora
REPORTAŽNA KOLA RTS-u NA POKLON


Radio televizija Srbije dobila je polovinom decembra, kao donaciju, nova reportažna kola za prenose, koja vrede 1,3 miliona evra. Ova donacija deo je šireg programa pomoći razvoja medijskog sektora u Srbiji, koji finansira Evropska unija, a projektom rukovodi Evropska agencija za rekonstrukciju, saopštila je RTS, koja je u protekle dve godine dobila više od tri miliona evra na ime pomoći Evropske unije.


LOKALNI MEDIJI U KRIZI


Lokalni štampani mediji u Srbiji danas su u najgoroj situaciji od demokratskih promena u zemlji 2000. godine, a mnogima preti gašenje, rečeno je na konferenciji asocijacije „Lokal pres“ u Beogradu. Asocijacija, koju uglavnom čine privatni mediji, zatražila je od Vlade Srbije da hitno usvoji jasna uputstva i rokove za privatizaciju medija čiji je osnivač lokalna samouprava. "Lokal pres" je podržao inicijativu Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija i Asocijacije privtanih medija za izjednačavanje rokova za plaćanje obaveza po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) i povraćaj sredstava po tom osnovu. Podržana je i inicijativa za preciziranje visine oporezivanja za periodičnu štampu sa oznakom ISSN u dopuni cclana 8 Pravilnika o utvrđivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje. Predstavnici "Lokal presa" ukazali su da se i četiri godine posle demokratskih promena "neguje zatečeno stanje" u oblasti lokalnih medija, čiji je cilj da političke nomenklature i dalje kontrolišu najveći broj pisanih i elektronskih glasila.


ZA BALANS NOVINARSKIH I TRŽIŠNIH NORMI


Ravnoteža između potrebe opstanka na tržištu i poštovanja profesionalnih normi novinarstva jedan je od najvećih izazova za domaće medije i čest razlog spora uredništva i vlasnika novina, zaključili su 9. decembra na tribini u Medija centru u Beogradu urednici više beogradskih javnih glasila. Direktor i glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Manojlo Vukotić rekao je da ima sreće što obavlja i menadžersku i uredničku funkciju, pa sam odlučuje da li je nabavka opreme, ili slanje ekipe izveštača na određeni događaj u inostranstvu zaista potrebno, ili je bolje taj novac utrošiti, na primer, na plate. On se založio da sve novine objavljuju podatke o dnevnom tiražu, uveren da bi se na osnovu toga moglo zaključiti da mnoge novine na domaćem tržištu ne mogu da opstanu od prodaje i oglasa, već da je u pitanju novac iz drugih, moguće i sumnjivih izvora. Glavni urednik "Blica" Veselin Simonović, napominjući da tu funkciju obavlja već više godina, tokom kojih su se smenila tri vlasnika lista, rekao je da često dolazi u situaciju da novinari očekuju od njega da bude "sindikalni vođa" i bori se za njihova radna prava, ili veće plate, iako je on, u stvari, predstavnik vlasnika. On je naglasio da je "zaštitnik novinara samo u pogledu odbrane profesije". Glavna urednica nezavisne TV produkcije VIN i donedavna glavna i odgovorna urednica Informativnog programa Televizije Beograd, Gordana Suša uporedila je ravnotežu između tržišnih i profesionalnih uslova poslovanja medija s potrebom političke kohabitacije u društvu. Gordana Suša posebno je ukazala na potrebu transformacije Radio-televizije Srbije u javni servis kako bi finansijski postao nezavisan od države, kao sadašnjeg "vlasnika".


GLAVNI UREDNIK TANJUGA RAZREŠEN DUŽNOSTI


Upravni odbor Novinske agencije Tanjug razrešio je 8. decembra dužnosti glavnog i odgovornog urednika Slobodana Vukovića, pošto je on zatražio da bude penzionisan. Vuković je za glavnog urednika imenovan pre oko godinu i po dana, kao crnogorski kadar, a karijeru će, verovatno, nastaviti u podgoričkom dnevom listu "Pobjeda". Očekuje se da državno rukovodstvo Crne Gore uskoro odredi Vukovićevog naslednika na mestu glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Tanjug.


NOVINSKA AGENCIJA U VOJVODINI


Nevladina organizacija Kulturni forum iz Sremske Mitrovice najavila je osnivanje Vojvođanske novinske agencije, pod skraćenim nazivom "Ve-Na", sa sedištem u Novom Sadu. Ta agencija je, uz obaveštenje o postojanju, prosledila i prva dva teksta. Direktor i glavni i odgovorni urednik je Radomir Jovelić Višerov, koji je i direktor Kulturnog foruma, koji izdaje i list "Evropska nova Vojvodina" o pitanjima lokalne samouprave. Sedište agencije će verovatno biti u Novom Sadu, a redakcija bi okupljala oko 15 članova.


PREDSTAVLJENA «MEGATREND REVIJA»


Profesori privatnog univerziteta "Megatrend" predstavili su 8. decembra prvi broj međunarodnog časopisa za primenjenu ekonomiju "Megatrend revija", u kojem će ubuduće domaći i strani naučnici analizirati razne oblasti društvenih i prirodnih nauka koje nalaze primenu u ekonomiji. Revija je štampana na srpskom i engleskom jeziku.


KARIĆ PRODAJE TELEVIZIJU

Vlasnik Televizije BK Bogoljub Karić, lider Pokreta snaga Srbije, najavio je prodaju svoje televizije, nezvanično za 40 miliona evra. Kao razlog, naveo je da se njegovo učešće u politici, u kombinaciji sa vlasničkim odnosom u BK TV, smatra sukobom interesa, kao i zato što ne želi da ga više "prozivaju zbog reklamiranja" na sopstvenoj televiziji u vreme predizbornih kampanja. Prema nepotvrđenim informacijama, koje su preneli beogradski mediji, za kupovinu BK TV zainteresovane su britanska TV "Skaj", grčka "Antena" i nemačka RTL. Član Saveta Republičke agencije za radiodifuziju Vladimir Cvetković izjavio je da stranci, prema Zakonu o radiodifuziji, mogu da kupe najviše 49 odsto domaćeg medija.
Ova televizijska kuća proslavila je, inače, desetogodišnjicu postojanja prigodnom svečanošću u vili "Jelena".


RADOVAN MILJANIĆ DIREKTOR RTV CG


Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTV) postao je Radovan Miljanić, dosadašnji vršilac te dužnosti. Miljanić je izabran na sednici Upravnog odbora RTVCG, nakon što je dobio podršku Saveta RTVCG za tu funkciju. Miljanić je pre prelaska u RTVCG godinama radio kao novinar Radija Crne Gore, a bio je i glavni urednik te medijske kuće. Prema novim medijskim zakonima, RTV CG više nije državni, već javni servis.


ŠEST DECENIJA «GLASA PODRINJA»


Šabački nedeljni list "Glas Podrinja", deo istoimenog Javnog informativnog preduzeća, obeležio je 16. decembra 60 godina od objavljivanja prvog broja. "Glas Podrinja" počeo je da izlazi 16. decembra 1944. godine u tiražu od 2.000 primeraka. Šabački nedeljnik danas se štampa u tiražu od 9.000 primeraka, a pokriva prostor opština Šabac, Koceljeva, Vladimirci i Bogatić, koje su i osnivači preduzeća.FRANCUSKA POKREĆE INFORMATIVNI PROGRAM


PARIZ
- Francuski premijer Žan-Pjer Rafaren najavio je da će naredne godine biti pokrenuta francuska tv-stanica koja bi, poput američkog Si-En-En-a, emitovala program 24 sata dnevno. Osnivanje francuske televizijske stanice sa međunarodnim informativnim programom inicirao je predsednik Žak Širak.
Budžet tv-stanice iznosiće 30 miliona evra godišnje. U osnivanju tv-stanice učestvuju javni holding "Frans televizion" i privatni tv-kanal TF1. Prema prvobitnoj ideji iz 2003. godine, informativna tv-stanica je trebalo da raspolaže sa mnogo većim budžetom od 70 miliona evra, da zapošljava 196 ljudi i emituje program na francuskom, engleskom i arapskom jeziku, predstavljajući konkurenciju programima kao što su američki Si-En-En i britanski Bi-Bi-Si World.


UBIJENO 120 NOVINARA


BRISEL - Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopštila je povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, da je u 2004. godini ubijeno do sada najviše novinara - 120 i pozvala vlade da odbrane novinare i zaposlene u medijima.
"Na ovaj međunarodni dan ljudskih prava, novinari i zaposleni u medijima nemaju mnogo razloga za slavlje", naveo je generalni sekretar IFJ-a Ejden Vajt. "Sa visse od 100 mrtvih, uključujući i ciljana ubistva, i sa sve više dokaza da vlade zanemaruju prava medija, 2004. godina postaje godina brutalnosti i zloupotreba". "Kriza prava medija je svakodnevica za novinare i međunarodna zajednica mora da preduzme odgovarajuće akcije", rekao je Vajt i dodao da je "potrebno izolovati vlade i neprijatelje slobodnog novinarstva". IFJ je navela da je u 2004. godini ubijeno 120 novinara, najviše u Iraku (67) i Fipilinima (12).


KONGRES WAN-a 2006. U MOSKVI


PARIZ - Moskva će biti domaćin Svetskog kongresa štampe, Svetskog foruma urednika (WEF) i Info servisis ekspoa (Services Expo) 2006. godine, saopštila je Svetska asocijacija novina (WAN). Globalni sastanak predstavnika štampanih medija iz celog sveta biće održan početkom juna 2006. godine, a domaćin će biti rusko Udruženje periodične štampe (GIPP), koje obuhvata više od 160 izdavačkih kuća sa oko 1.800 naslova, uključujući najveće ruske novine i magazine. Direktor WAN Timoti Bolding (Timothy Balding) rekao je da ta svetska organizacija veruje da će biti veliko interesovanje međunarodne novinske zajednice za posetu Moskvi 2006. godine. Sledeće godine kongres WAN biće održan od 29. maja do 1. juna u Seulu. WAN okuplja 18.000 listova, uključujući 72 nacionalne asocijacije, kao i individualne predstavnike štampanih medija u 102 zemlje.


Prodata najgledanija češka stanica «TV Nova»
PONOVO VLASNICI AMERIKANCI


PRAG - Najgledaniju srednjeevropsku komercijalnu televiziju, češku TV Novu, ponovo je otkupio američki investitor koji je i pokrenuo – CME američkog kozmetičkog magnata Ronalda Lodera. CME je na svojim internet stranicama objavio da kupuje 56 odsto TV Nove za 642 miliona dolara, a transakciju je češkoj novinskoj agenciji ČTK potvrdio i dosadašnji većinski vlasnik Nove, finansijska firma PPF. Vest da se popularna i vrlo profitabilna češka "ružičasta" televizija vraća američkom investitoru, koji je iz nje oteran 1999. godine, zbog čega je Češka u arbitraži morala da plati odštetu više od 380 miliona dolara.
TV Nova je inače dobila licencu za projekat intelektualne televizije i besplatno privatizovala jedan kanal nacionalne javne televizije 1993. godine.


BI-BI-SI OTPUŠTA SVAKOG DESETOG


LONDON - Britanski javni servis Bi-Bi-Si najavio je da će u naredne dve do tri godine otpustiti 2.900 zaposlenih, odnosno oko 10 odsto od ukupnog broja radnika, kao i da će sprovesti radikalne reforme u cilju modernizacije i unapređenja svog programa. Generalni direktor Bi-Bi-Sija Mrak Tompson rekao je zaposlenima da će smanjenje broja zaposlenih doneti uštedu od 320 miliona funti (oko 460 miliona dolara). Otpuštanje se odnosi, pre svega, za zaposlene u administrativnim, kadrovskim, finansijskim i pravnim službama. Osim toga, oko 2.000 radnika Bi-Bi-Si-ja koji rade u sportskoj i dečjoj redakciji biće u narednih pet godina izmešteni iz Londona u Mančester. Bi-Bi-Si trenutno zapošljava 27.600 ljudi.


JOŠ DUŽE PRED TELEVIZOROM


Dnevna gledanost televizije u Evropi, Japanu i SAD porasla je u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je potvrdila studija «Television – International Key Facts» na osnovu statističkih podataka IP udruženja u Evropi i RTL grupacije. Odrasli gledalac u Zapadnoj Evropi provodi dnevno u proseku 217 minuta ispred TV prijemnika, što je za četiri minuta više nego prošle godine.


NEMAČKI PROGRAM U AMERICI


Na području SAD u januaru će startovati jedan program na nemačkom jeziku. Ovaj projekat realizuje «Pro-Siben - Sat -1 grupacija», a program će zajednički obezbediti TV-stanice Pro Sieben, Sat 1, Kabel 1 i N24.Ocena «RSF» o stanju u turskim medijima
JOŠ DALEKO OD EVROPSKIH STANDARDA


PARIZ – Organizacija Reporteri bez granica ocenila je 16. decembra da je Turska daleko od evropskih standarda u oblasti medija. "Uprkos progresu u pogledu ispunjavanja medijskih standarda, primetna je pukotina izmedju proklamovane dobre volje i stvarnosti", ocenili su RSF.


NOVI ČASOPIS ZA UREDNIKE


Berlinska izdavačka kuća «Helios» izdala je magazin «V.i.S.d.P» (Odgovornost u sferi novinskih zakona). Početni tiraž je 40 hiljada primeraka, a izdanje će se pojaviti dva puta godišnje i koštaće u pretplati 59 evra. Ciljna grupa su urednici i svi rukovodioci medijskih kuća.


JOŠ DVA NAUČNA MAGAZINA


Izdavač nemačkog nedeljnika «Die Zeit» pustio je na tržište početkom decembra novi naučni magazin. Gotovo istovremeno i na istom području pojavio se u prodaji još jedan sličan časopis, ali je ovaj pripremljen u izdavačkoj kući «Süddetschen Zeitung», pod nazivom «SZ Wissen».BEZ ENGLESKOG “ŠPIGLA”


Upravni odbor «Spiegla» na čelu se direktorom Karlom Ditrihom odlučio je da ne izdaje magazin «Spiegl» na engleskom jeziku, kako je to ranije bilo planirano i najavljeno.“STAF” I NA NEMAČKOM


Licencno izdanje engleskog magazina «Staf» («Stuff») pojavilo se i na nemačkom jeziku prvog decembra. Teme ovog prestižnog magazina su ekskluzivni automobili, mobiln telefoni i kompjuteri i druge tehničke novosti, a prvi broj nemačkog izdanja štampan je u tiražu od 100 hiljada primeraka i košta 4,50 evra.ZA LJUBITELJE GOLFA I PUTOVANJA


Minhenski «Atlas Verlag» izdao je novi magazin «Golf + Travel», koji obaveštava zainteresovane o terenima za golf širom sveta. Ovaj magazin izlazi dva puta godišnje u tiražu od 40 hiljada primeraka. Glavni urednik je isti kao i kod «Golf Journal», Stefan Eggert.KAPETANIMA – “VODENI PUTEVI”


Izdavačka kuća «Heel Verlag» iz Kenigsvintera izbaciće na tržište 19. januara izdanje «Wasserwege» (Vodeni putevi). Časopis je namenjen svima koji su vezani za vodu, odnosno vlasnicima i kapetanima jahti, brodova i čamaca na moru, rekama i jezerima. Sadržaj se odnosi na rute, testiranje plovila i informacije o kulinarskim i istorijskim saznanjima vodenih puteva. Magazin će izlaziti četiri puta godišnje u tiražu od 30 hiljada primeraka, a cena je 4,90 evra.VIDEO IGRE ZA ODRASLE


Magazin o video igricama za odrasle «ple.» namanjen je čitaocima, koje interesuje ova vrsta igara. Izlazi u Berlinu, izdavač je Kristian Mecger, a glavni urednik Kristian Gaca.POSKUPLJUJU ŽENSKI ČASOPISI


Hamburška izdavačka kuća «Bauer» povećala je cenu za ženski časopis «Alles für die Frau» (Sve za ženu) sa 30 na 60 centi, obaveštava «Financial Times Deutschland». Ovom cenom izjednačuje se sa sličnim nedeljnim izdanjima «Burde» - «Frau im Trend» (Žena u trendu) i «Springera» «Frau von Heute» (Žena danas).UZ “FROJNDIN” I DVD


Iz kuće «Burda», časopis «Freundin» pojavljivaće se od januara 2005 na tržištu, jednom mesečno sa DVD dodatkom i koštaće 3,90 evra umesto 2,20 evra, koliko je koštao do sada.SPECIJALNA IZDANJA ČITATELJKAMA


«Springer» povećava broj specijalnih izdanja vezanih za časopis «Bild der Frau». U sledećoj godini izaćiće šest svezaka o kuvanju, a datum pojavljivanja prve je 8. januar. Takođe će u sledećoj godini biti izdato i šest specijalnih tematskih svezaka pod naslovom «Schlank und fit» (Vitka i u formi), a prva izlazi 29. januara.«FOKUS» U ITALIJI


Nemački ozdavač “Grüner + Jahr AG” izbacuje na italijansko tržište dve publikacije «Fokusa». «Fokus Storia» se bavi istorijskim epohama i biće štampana u 400 hiljada primeraka. «Fokus Domanda & Risposte» odgovara na naučna pitanja i biće štampana u tiražu od 240 hiljada primeraka. Obe publikacije će imati cenu od četiri evra, pojavljivanje na tržištu je planirano za 20. decembar.“KONEKT” U MAĐARSKOJ


Telekomunikacioni magazin «Connect» iz kuće Motor-Presse iz Štutgarda pojavio se sa licencinim izdanjem u Mađarskoj, u saradnji sa novoosnovanom firmom «Connect Budapest Lapikado Kft.», a glavni urednik je Balaš Horvat.«ISTORIJSKI KANAL» I U NEMAČKOJ


U digitalnom paketu kablovskih programa u Nemačkoj pojavio se «The History Channel», koji se već emituje u 130 zemalja na 30 jezika. Ovaj paket programa dostupan je svim pretplatnicima koji imaju uređaj za prijem digitalnog televizijskog i radio signala.NOVI SAJT ZDF I TELEKOMA


Početkom 2005. godine nemačka televizijska stanica ZDF i Telekom aktiviraće novi informativni iternet sajt. Od 6. januara, naime, na adresi www.heute.t-online.de posetioci će imati sve aktuelne dnevne informacije i teme, koje je za svoje najgledanije informativne emisije pripremila stanica ZDF, kao i sve druge servisne informacije. Partneri u ovom projektu računaju na izuzetno veliku posećenost sajta.SAT DNEVNO NA INTERNETU


Da je interent postao svakodnevni medij potvrđuje podatak da se koristi u proseku 58 minuta dnevno. Još 1999. godine ovaj medij je prosečno dnevno korišćen samo osam minuta. Nova saznanja plod su sveobudhvatne studije i istraživanja firme «Time Bugget» na uzorku od 8.414 osoba, starosti izmedju 14 i 49 godina.
Ova studija, međutim pokazuje da vreme provedeno na internetu ne ugrožava druge medije, već se uvećava ukupno vreme i broj izvora informisanja. Interesovanje za medije dostiglo je u Nemačkoj osam časova dnevno, sat i po duže no 1999.godine. Podaci o ovoj temi mogu se pronaći besplatno na info@sevenonemedia.de.


POSEĆENIJI «ZDRAVSTVENI» SAJTOVI


Oko 30 procenata (10,3 miliona ljudi) posetilo je u Nemačkoj u trećem kvartalu 2004. godine zdravstvene vebsajtove. To je za 38 procenata više posetilaca nego prošle godine. Korisnici provode i više vrmena na ponudama koje se tiču zdravlja. U trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, interesovanje je poraslo od 154 na 336 miliona traženih ponuda.KURSEVI ZA MENADŽERE MEDIJA


PRAG - Centar za medijski menadžment u Pragu, čiji je osnivač MDLF (Media Development Loan Fund) ponudio je nekoliko kurseva za predstavnike medija iz jugoistočne Evrope. Tri kursa predviđena su za poccetak 2005. godine - o prodaji oglasa, unapređenju biznis planiranja za elektronske medije i novim medijskim strategijama u jugoistočnoj Evropi. Datumi održavanja će biti naknadno saopšteni. Jednonedeljni kursevi su namenjeni i predstavnicima medija iz SCG, Hrvatske i BiH, a koštaju 890 dolara. Više informacija moguće je naći na sajtu: http://tinyurl.com/5hcme.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST