Avgust, 2008 No. 86


ZAJEDNO DO BOLJIH MEDIJSKIH ZAKONA

Na nedavno održanoj  sednici UO Asocijacije medija u proširenom sastavu, kojoj je prisustvovao i Nebojša Bradić, minister kulture sa saradnicima, konstatovana je neophodnost da se postojeći medijski zakoni izmene i dopune, kao i potreba da se što pre usvoje i novi  propisi kojima bi  preciznije bila regulisana medijska scena u Srbiji. Tim povodom izvršni tim Asocijacije medija pozvao je predstavnike medijskih kuća da najkasnije do 20. septembra dostave Asocijaciji svoje primedbe i sugestije. Medijskim kućama poslati su tekstovi postojećih medijskih zakona, kao i radne verzije onih koji su u pripremi uz poziv da sve primedbe i sugestije budu što konkretnije i što preciznije formulisane kako bi se u najkraćem roku došlo do opšte prihvatljivih verzija zakona koji bi po ubrzanom postupku mogli da uđu u skupštinsku proceduru.. Podsećamo da postojeće medijske zakone poput Zakona o javnom informisanju, Zakona o radiodifuziji, ili radne verzije Zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila možete pronaći i na internet adresi: www.kultura.sr.gov.yu.
Vaše primedbe i sugestije izmena i dopuna medijskih zakona možete dostaviti na adresu: Asocijacija medija, 11000 Beograd, Ljube Jovanovića 9c, ili e-mail adresa: info@asmedi.org


“KOMPAS” VODI NA IFRA EXPO 08 U AMSTERDAM

Podsećamo vas da je Asocijacija medija inicirala, a  renomirana turistička agencija «Kompas» iz Novog Sada prihvatila da formira, specijalni aranžman za posetu izložbi IFRA EXPO 08, koja će ove godine biti održana u Amsterdamu od 27. do 30. oktobra.
IFRA EXPO je  najveći sajam opreme namenjene novinskoj industriji, koji svake godine na jednom mestu okupi više od 350 izlagača iz celog sveta čije štandove za tri sajamska dana obiđe više od deset hiljada medijskih stručnjaka. O pogodnostima koje nudi sajamski putni aranžman agencije «Kompas» već smo vas informisali u vanrednom broju Newslettera, a ovom prilikom  podsećamo da informacije o aranžmanu mogu da se dobiju na telefon +381 21 66 11 299   ili na e-mail adresi: kompas@eunet.yu


KAKO PISATI O EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Transitions Online (TOL), međunarodna organizacija sa sedištem u Pragu posvećena razvoju medija u zemljama Centralne, Istočne Evrope, Balkana i nekadašnjeg SSSR-a pozvala je zainteresovane novinare profesionalce iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Moldavije da se prijave za učešće u radu seminara čija je osnovna tema posvećena izveštavanju o evropskim integracijama. Jezik seminara je engleski, prijavljivanje traje najkasnije do 25. avgusta a opširnije informacije o seminaru i TOL-u možete dobiti na adresi: www.tol.cz


STRATEŠKO PARTNERSTVO TELEKOMA I B92

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je u strateškom partnerstvu sa B92 pokrenuo novi vebsajt B92.fm.
Radi se o jedinstvenom sajtu ove vrste u Evropi, koji je na jednom mestu objedinio kompletnu muzičku bazu Radija B92 sa preko 200 000 numera, kao i radijske emisije B92.
Ovaj projekat predstavlja pravu revoluciju na Internetu Srbije i ima šansu da postane i globalno popularan. Telekom i B92 stvorili su zajedničku bazu korisnika, što znači da svi oni koji imaju Telekomov nalog za liniju putem ADSL-a ili nalog za portal Telekoma nadlanu.com mogu bez dodatnog logovanja pristupiti B92.fm. Sajt na nov način povezuje internet, radio i muziku, kao i druženje. B92.fm je interaktivni radio, koji će registrovanim korisnicima omogućiti da sami manipulišu svim programskim sadržajima Radija B92, da ih slušaju u vreme koje njima odgovara, na mestu koje sami izaberu.
Servis je za korisnike potpuno besplatan, i korisnicima omogućava da jednim logovanjem koriste veliki broj usluga na različitim platformama.


VAC KONAČNO VLASNIK „ŠTAMPA SISTEMA“

VAC medijska grupa (WAZ  Mediengruppe) je definitivno, posle rešenja Antimonopolske komisije, postala  novi, jedini vlasnik preduzeća Štampa Sistem, Štampa Commerce i Štampa Press.
Za novog generalnog direktora izabran je Peter Lange, koji ima dvogodišnje iskustvo u ovom poslu u Srbiji, a prethodno je bio na čelu značajnih firmi u Nemačkoj.
Novi generalni direktor je Štampu nazvao „uspavanim divom“, sa velikim razvojnim potencijalom. Istovremeno, naglasio je da predstoji puno posla i da su neophodne velike investicije, kako bi se povratila ranija uspešna vremena. „Štampa predstavlja ugledni deo srpske privredne istorije. Nažalost, poslednjih godina ova firma je izgubila na značaju. Zajedno sa svim saradnicima Štampe, želimo da firmi povratimo taj značaj, “ naglasio je novi generalni direktor.


IFRA: SEPTEMBARSKI SUSRET U LJUBLJANI

IFRA, jedna od vodećih svetskih organizacija posvećenih novinskoj industriji i njenim potrebama organizuje 25. i 26. septembra u Ljubljani Konferenciju namenjenu medijskim stručnjacima iz Jugoistočne Evrope. Glavne teme dvodnevnog skupa biće posvećene štampi i distribuciji, smanjenju proizvodnih troškova, poslovnim modelima za semi komercijalnu štampu, kao i digitalnim medijima i oglašavanju. Očekuje se da će u radu skupa učestvovati više od 100 novinskih stručnjaka iz Jugoistočne Evrope, a prijatelji iz IFRA su nas zamolili da vas podsetimo da je u slučaju ranog prijavljivanja, koje treje do 25. avgusta, kotizacija za učešće u radu skupa iznosi 150 evra kada je reč o učesnicima koji dolaze iz kompanija koje su članice IFRA, odnosno 200 evra kada je reč o svim ostalima. Detaljne informacije o skupu i programu očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com


POŠTA UZ ODBOJKAŠE

Goran Ćirić, generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (Pridruženi član Asocijacije medija), i Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, potpisali su, neposredno pred početak Olimpiskih igara u Pekingu, ugovor o sponzorstvu.
„Pošta ima princip da, kao nacionalna kuća, podržava nacionalni sport. Istovremeno, sarađujući sa sportistima, nastojimo da pobednički takmičarski duh prenosimo i u naš sistem. Ovim gestom nastavljamo dugogodišnju saradnju sa svetom odbojke, uz svu želju da naši reprezentativni timovi, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, ostvare uspehe na olimpijadi u Pekingu,” rekao je Ćirić prilikom potpisivanja ugovora.


ADRIA MEDIA NAJAVLJUJE UZBUDLJIV IZDAVAČKI SEPTEMBAR

Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) najavljuje zaista uzbudljiv septembar kada je reč o izdavačkim aktivnostima. Ova izdavačka kuća 22. septembra treba da predstavi javnosti svoje novo izdanje Elle DEKOR. Reč je o jednom od najprodavanijih svetskih magazina posvećenih kulturi stanovanja, čijih 20 se izdanja distribuira u 30 zemalja i koji ima više od osam miliona čitalaca. Elle DEKOR će se na tržištu Srbije pojavljivati jednom mesečno. Istovremeno Adria Medija je najavila da će su u septembru na tržištu pojaviti redizajnirani i sadržajno značajno unapređeni već dobro poznati magazini Moj stan i Lisa.


STARTOVAO VIDEO SERVIS AGENCIJE BETA

Novinska agencija Beta pokrenula je  video-servis namenjen TV stanicama i internet sajtovima, koji će nuditi priloge sa najvažnijih dogadjaja iz zemlje i sveta.
Tokom avgusta video-servis Bete biće u najvećoj meri posvećen dogadjajima na Olimpijadi u Pekingu, a Betini specijalni izveštači posebno će pratiti sportiste Srbije. Takođe, u ponudi Betinog video-servisa nalaziće se i materijali kineske novinske agencije Sinhua posvećeni Olimpijskim igrama. Produkcija video-servisa Bete, "Beta-TV"  je dostupna na adresi: www.beta-video.tv


U ETRU VIŠE STOTINA PIRATA

Savet Republičke radiodifuzne agencije i UO Republičke agencije za telekomunikacije uputili su javni poziv svim stanicama, koje bez dozvole emituju program na području Srbije da se povuku iz etra najkasnije do 31. avgusta.
Kako je saopštio  Goran Karadžić, zamenik predsednika RRA, u Srbiji sada postoji više stotina, što radio, što TV stanica koje, na lokalnom nivou, rade bez dozvole. Pošto svi rokovi za žalbe na konkurs za dodelu dozvola i druga pravna sredstva ističu 31. avgusta nakon tog datuma RRA i RATEL će preduzeti sve mere kako bi se sprečio dalji rad piratskih radio i tv stanica čiji programi u značajnoj meri ometaju kvalitet signala legalnih emitera. 


DELTA I GREP POTPISALI UGOVOR U LJUBLJANI

Delta Real Estate, koja posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) i slovenačka firma Grep potpisali su u Ljubljani ugovor prema kome će Delta Real Estate postati najveći suinvestitor u gradnji Sportskog parka Stožice, u kome će se pored stadiona i sportske hale nalaziti i Delta Planet, tržni centar srpske kompanije.
Ugovor su, na mestu gde će biti izgrađen Delta Planet, potpisali Dejan Racić, generalni direktor kompanije Delta Real Estate i direktori Grepa Uroš Ogrin i Zlatko Sraka. Potpisivanjem ugovora, Delta Real Estate se obavezala da će investirati 242,5 miliona evra u objekat ukupne površine 200.000 kvadratnih metara. Ulazak Delte na tržište Slovenije ujedno je i najveća srpska investicija u ovoj zemlji. Prema planovima, Sportski park Stožice biće izgrađen za manje od dve godine, do 30. juna 2010.


“BETA” OTVORILA “AMBASADU IGARA” NA KALEMEGDANU

Sportsko-zabavna manifestacija Ambasada Igara, koju, povodom Olimpijskih igara u Pekingu, organizuje Novinska agencija Beta, otvorena je u Paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu. Ministar sporta i omladine Srbije Snežana Samardžić-Marković, koja je i zvanično otvorila manifestaciju, izjavila je da je Ambasada igara prilika da se građani na pravi način upoznaju sa Olimpijskim igrama u Pekingu i pozvala ih da dolaze u paviljon Cvijeta Zuzorić. Direktorka Bete Ljubica Markovich objasnila je da će građani u Paviljonu Cvijeta Zuzorić moći da učestvuju u raznim igrama, da se upoznaju sa Pekingom i pogledaju tekstualne i video priloge te agencije o Olimpijskim igrama. Ambasada igara će trajati do 30. avgusta, radnim danima od 12 sati do ponoći, a vikendom od 10 sati do ponoći. Manifestacija je organizovana u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Olimpijskim komitetom Srbije, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Sekretarijatom za sport Grada Beograda i ambasadama Kine i Velike Britanije.


HELLO TAXI !

U Beogradu je početkom avgusta počeo da funkcioniše Hello Taxi. Reč je o dvadesetak vozila “Nacionalnog taksija”, koja su brendirana naslovnim stranama jednog od najpoznatijih svetskih magazina “Hello”. Putnike, osim ugodne vožnje u ovim vozilima očekuju i najnoviji brojevi magazina “Hello”, ali i ostalih izdanja Color Press Group (član Asocijacije medija). Nakon Beograda Hello Taxi će se pojaviti i na ulicama ostalih većih gradova u Srbiji.SLOVENIJA: ČITANOST DNEVNIH LISTOVA U PRVOM POLUGOĐU 2008.

Dnevne Novine
Sedište
Vrsta
Čitaoci I-VI/2008
Slovenske Novice
Ljubljana
Opšti interes 
352.000
Delo Ljubljana
Opšti interes 
167.000
Vecer Maribor
Opšti interes 
153.000
Dnevnik Ljubljana
Opšti interes 
152.000
Primosrske Novice Koper
Opšti interes 
68.000
Finance Ljubljana
Buznis I finansije
54.000
Indirekt
Ljubljana
Tabloid
42.000
Epika
Ljubljana
Sport
40.000
Zurnal24
Ljubljana
Besplatni dnevni list lansiran IX 2007.
201.000
METRO LANSIRAO BESPLATNO  ELEKTRONSKO IZDANJE

Besplatne dnevne novine “Metro”, koje u Velikoj Britaniji distribuira kompanija Associated Newspapers u dnevnom tiražu od oko 1,36 miliona primeraka od početka avgusta dobio je i svoju besplatnu internet verziju “e-Metro”. Na oavj način “Metro”, koji izdaje veći broj gradskih izdanja u Velikoj Britaniji postaje prva dnevna novina koja posetiocima interneta omogućava potpuno besplatan pristup novinama. “e-Metro” omogućava čitaocima da uz pomoć “miša” prelistavaju stranice, selektuju i uvećavaju pojedine tekstove i rubrike, printaju ili čuvaju pojedine stranice koje ih posebno zanimaju. Moguće je i čuvanje kompletnog izdanja “e-Metroa”, što zainteresovanima pruža i mogućnost oflajn čitanja.


MARDOKOVA EKSPANZIJA U INDIJI

Medijski magnat Rupert Murdoch ne miruje. Upravo je investirao 100 miliona dolara u kupovinu šest novih regionalnih tv kanala u Indiji, koji će poslovati u okviru njegovog “Star” Brenda i emitovati program na šest jezika.
Mardok je takođe odlučio da udvostruči i broj zaposlenih u indiskoj ekspozituri kompanije Dow Jones Newswires, koja mu je pripala posle prošlogodišnje 5,6 milijardi dolara teške kupovine Dow Jones i Wall Street Journal. Očigledno da je Mardok više nego ozbiljno shvatio neke od prognoza koje predviđaju da će medijsko tržište Indije uskoro biti izjednačeno po veličini sa Kineskim


BBC OBARA OLIMPISJE REKORDE

Obezbedivši 68 sati tv programa posvećenog zbivanjima na Olimpijskim igrama organizovanim u Londonu pre 60 godina, britanski javni servis BBC je postavio svoj prvi olimpijski rekord. Program se u to doba pratio u 50.000 britanskih domaćinstava koja su imala sreću da poseduju tv prijemnike.  Prenos zbivanja na ovogodišnjoj pekinškoj olimpijadi najveći je sportski poduhvat BBC. Za 17 dana trajanja Igara BBC će svojim gledaocima obezbediti ukupno 2.750 sati programa pokrivajući 192 takmičenja u 28 olimpijskih sportova. U realizaciju programa uključena je ekipa od 437 ljudi iz Londona, kao i 56 lokalnih dopisnika, prevodilaca i ostalog pomoćnog osoblja.


VLADA VELIKE BRITANIJE PROMOVIŠE ZDRAV ŽIVOT

Grupacija kompanija među kojima su BSkyB, ITV, Tesco, Coca-Cola, Cadbury i AOL odlučila je da ustupanjem oglasnih prostora i servisa kojima raspolažu, a u protivvrednosti od oko 200 miliona funti, podrži kampanju britanske vlade posvećenu zdravom životu. Pomenute kompanije odlučile su da u periodu do narednih Olimpijskih igara, koje će biti održane u Londonu 2012. godine, pomognu vladinu kampanju čiji je cilj da promoviše zdravu ishranu i fizičke aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite nacionalnog zdravlja. U osnivačkom pulu koji podržava vladinu promotivnu aktivnost su i emiteri poput:
Founding members of the coalition also include broadcasters Channel Five, Channel 4, Viacom, Virgin Media TV and Discovery Networks UK….


DEILI MEIL POČINJE DA SE ŠTAMPA U NJUJORKU

Britanski dnevnik “Daily Mail” zajedno sa “Mail on Sunday” počeće da se štampa u Njujorku prvih dana septembra. Ovo je rezultat ugovora, koji je izdavač lista, kompanija Associated Newspapers sklopila sa kompanijom Newsworld Cor. Ltd. Počev od septembra novina će se u Njujorku štampati sedam dana nedeljno s tim da će u početnoj fazi njujorško izdanje biti istovetno kao i londonsko, ali je ostavljena mogućnost da se, u zavisnosti od interesa, vrlo brzo pokrene i izdanje sa lokalnim vestima i oglasima. Polovina od planiranih 96 stranica biće štampana u koloru.


HELLO OČEKUJE TIRAŽNI REKORD

Očekujući da broj, na čijoj su naslovnoj strani mega zvezde Anđelina Džoli i Bred Pit sa nedavno rođenim blizanicima, potuče sve dosadašnje rekorde po prodatom tiražu, redakcija britanskog magazina “Hello!” odlučila je da posetioce interneta podseti na naslovne strane deset najbolje prodavanih brojeva magazina “Hello!” u Velikoj Britaniji. Mi smo se odlučili da vas podsetimo na prvih pet najtiražnijih (1.123.000; 903.551; 722.903; 679.193 i 646.092) uz podsećanje da je u Srbiji kompanija Color Press  Group (čan Asocijacije medija) izdavač magazina Hello! 

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!