Avgust, 2008 No. 85


MINISTAR BRADIĆ U ASOCIJACIJI MEDIJA

Ministar kulture u vladi Republike Srbije, Nebojša Bradić posetio je sa saradnicima,  sedište Asocijacije medija gde je sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije razgovarao o aktuelnim problemima medijske industrije u Srbiji.  U dužem razgovoru obostrano je konstatovana potreba za što bržim izmenama i dopunama dva osnovna medijska zakona – Zakona o javnom informisanju, kao i Zakona o radiodifuziji. U razgovoru je istaknuta potreba da se, uz stručnjake Ministarstva kulture, ovoga puta u rad na izmenama i dopunama zakona aktivno uključe i predstavnici vodećih medijskih kuća. Bradić je istakao da će poslovi na izmenama i dopunama medijskih zakona biti prioritetni poslovi Ministarstva kulture i složio se sa mišljenjem glavnih urednika i direktora medijskih kuća da zakoni treba da uđu u skupštinsku proceduru «u paketu» i naglasio potrebu da medijske kuće okupljene oko Asocijacije aktivno učestvuju i u kreiranju svih ostalih zakona neophodnih za kvalitetno regulisanje odnosa na medijskoj sceni Srbije. Pored Nebojše Bradića, sastanku u Asocijaciji medija prisustvovali su i Nadica Momirov, državni sekretar u Ministarstvu kulture, kao i Dragan Janjić, pomoćnik ministra.


BORIS TADIĆ: NEDOPUSTIVI NAPADI NA NOVINARE

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne sme više da se dogodi da se napadaju i prebijaju novinari, snimatelji i fotoreporteri, koji profesionalno rade svoj posao.
Tadić u potpunosti podržava zahtev medijskih kuća da državni organi moraju da omoguće novinarskim ekipama nesmetan rad i bezbednost na terenu. "Napadom na novinare, lekare, advokate, policajce, ljude koji rade svoj posao, ugrožavaju se osnovni temelji društva", rekao je Tadić.
Povodom najnovijih napada na novinare, fotoreportere i snimatelje koji obavljaju svoju dužnost protestvovale su mnogobrojne medijske kuće, udruženja novinara kao i medijske asocijacije. Asocijacija medija i ovom prilikom podseća na ranije iznet stav da svi državni organi moraju da se na adekvatan način angažuju u zaštiti novinara odnosno u pronalaženju i privođnjenju zakonu huligana koji novinare ometaju u obavljanju svakodnevnih poslova.


PROMENE NA ČELU SAVETA RRA

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije na sednici održanoj krajem jula, tajnim glasanjem smenili su dosadašnjeg predsednika saveta RRA Nenada Cekića i potpredsednika saveta Aleksandra Vasića. Novi predsednik saveta RRA je episkop Porfirije, a za potpredsednika je izabran Goran Karadžić. Cekić i Vasić, koji su radom saveta rukovodili proteklih pet godina ostaju članovi ovog regulatornog tela. Iako nije zvanično saopšteno smatra se da je razlog za smenu na čelu saveta RRA objavljivanje javnog poziva za nove članove UO RTS koji su Cekić i Vasić objavili bez konsultacije sa ostalim članovima.


 POŠTA SRBIJE UBRZANO POSTAVLJA BANKOMATE

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), u želji da obezbedi komfornije usluživanje i servis dostupan korisniku u svako vreme, započelo je veliku akciju uvođenja bankomata. Građani koji imaju otvoren tekući račun kod Banke Poštanske štedionice će ubuduće, tokom 24 časa, sedam dana u nedelji, moći da koriste raznovrsne platne usluge, bez posredstva šalterskog službenika Pošte.
Ispred najvećih pošta širom Srbije, iz dana u dan tokom ovog leta, biće postavljeno pedesetak bankomata, opremljenih alfanumeričkim tastaturama i bar-kod čitačima. Svi Poštini bankomati povezani su u jedinstvenu računarsku mrežu –  Postnet, tako da će finansijske transakcije na bankomatima biti sprovedene u najkraćem roku.
Osim već standardnih mogućnosti koje uređaji ovog tipa imaju, bankomati Pošte Srbije obezbeđuju i plaćanje računa Infostana, naloga za plaćanje računa fiksne i mobilne telefonije, trenutnu uplatu kredita za mobilne telefone, kao i kupovinu internet sati za PTT Net.


EUROPRESS-TRAVEL FEST U SUBOTICI

Međunarodni festival novinara radija i televizije „Europress-Travel Fest” biće održan od 17. do 19. oktobra 2008. godine u Subotici. Festival neguje sadržaje vezane za putovanja i turizam. U toku je konkurs na koji autori mogu da pošalju svoje radove - radio i televizijske reportaže i turističko-promotivne filmove do 25. septembra ove godine.
U zvaničnoj konkurenciji učestvuju sve radio i televizijske stanice, novinari, agencije za marketing i propagandu, turističke i nevladine organizacije koje dostave svoje radove za takmičarski ciklus 2006-2008. Najbolji radovi biraće se u kategoriji radio i televizijske emisije o putovanjima i turizmu i turistički promotivni film. Informacije o festivalu i sva potrebna dokumentacija za učešće mogu se videti na sajtu: www.ftravel.tv


„BLIC“ IMA NOVOG DIREKTORA

Novi generalni direktor kompanije Ringier d.o.o. (član Asocijacije medija), koja izdaje dnevni list “Blic”, sada je Jelena Drakulić-Petrović (30). Kako je navedeno u saopštenju kompanije Ringier, Jelena Drakulić-Petrović je na mestu generalnog direktora zamenila Attilu Mihoka (32), koji je Ringier u Srbiji sa izuzetnim uspehom vodio od januara 2004. godine.
Švajcarska medijska kuća Ringier u Srbiji izdaje dnevni list “Blic”, besplatni dnevnik “24 sata”, tabloid “Alo” i nedeljnike “Blic žena” i “Blic puls”.
Mihok od novembra 2007. godine vodi i poslovanje Ringiera u Mađarskoj i nakon odlaska iz Srbije će se u potpunosti posvetiti tom poslu, navodi se u saopštenju Ringiera. Jelena Drakulić-Petrović radi za kompaniju Ringier od aprila 2004. godine, a u aprilu 2008. postala je zamenik generalnog direktora. Pred odlazak za Mađarsku, Attila Mihok je priredio prigodan koktel za glavne urednike i diretore medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija u čijem radu je i sam vrlo aktivno učestvovao


BURNE REAKCIJE NA ODLUKU RATELA

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) donela je 11. jula pravilnik prema kojem je internet provajderima u Srbiji naređeno da službama bezbednosti i policiji omoguće pristup bazi podataka o korisnicima elektronske pošte, ali i opremu za preusmeravanje dolaznih i odlaznih poziva policiji. Ovakvoj odluci odmah su se usprotivili brojni stručnjaci za telekomunikacije, novinarske i medijske organizacije opravdano strahujući za pravo na privatnost i u okvirima interneta. Polemike o tome da li je odluka RATEL-a  zasnovana ili nije zasnovana na zakonu su u toku.


ELA MARKETI DEO DELTA MAXI GRUPE

Delta Maxi koji posluje u sastavu Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) i AD Napredak potpisali su u Kotoru, ugovor o strateškom partnerstvu. Prema ugovoru, koji su potpisali generalni direktor Delta Maxi Grupe Dragan Filipović i izvršni direktor Napredak AD Duško Blečić, Delta Maxi postaje vlasnik 51 odsto firme Ela, u čijem sastavu posluje 13 maloprodajnih objekata Ela market, od kojih je osam locirano u Boki Kotorskoj.
Delta Maxi će u narednih pet godina u razvoj lanca Ela uložiti 46 miliona evra. U planu je otvaranje 27 novih objekata različitih maloprodajnih formata, pod brendovima Delta Maxi Grupe, a u svakom od njih posebna pažnja, između ostalog, biće posvećena i prodaji štampe..
Zadovoljstvo povodom prve investicije u ovom delu Crne Gore, Delta Maxi Grupa tradicionalno je podelila i sa društvenom zajednicom u koju ulaže. Donacija povodom potpisivanja ugovora Delta Maxi i AD Napredak, dodeljena je Osnovnoj školi "Sava Ilić" u Kotoru.


KAKO SE PIŠE O BEZBEDNOSTI I ODBRANI

Misija OEBS-a u Srbiji održala je krajem jula seminar za urednike i novinare koji pokrivaju teme iz oblasti bezbednosti i odbrane. Teme seminara su bile: «Promene koncepta odbrane i uloga medija u tom procesu», kao i «Psihološke i medijske operacije».
Predavači na ovom semeinaru bili su dr Peter Kedik-Adams sa britanske Akademije za bezbednost, bivši izveštač iz ratnih zona u Ruandi i oficir za medije vojnih trupa u Iraku i Kris Belami, profesor na Vojnoj akademiji Velike Britanije, dugogodišnji ratni izveštač.


PIRAEUS BANKA UZ ASOCIJACIJU MEDIJA

Piraeus banka Srbija na čelu sa Dimitrisom Frangetisom, koji će na dužnost predsednika Izvršnog odbora stupiti odmah po dobijanju zvaničnog odobrenja od Narodne banke Srbije – novi je pridruženi član Asocijacije medija. Piraeus banka u Srbiji trenutno posluje preko mreže, koju čini 46 filijala i zapošljava više od 570 bankarskih stručnjaka. Banka planira proširenje poslovne mreže za još četiri poslovnice, odnosno ukupno 90 filijala do kraja 2010. godine. Početkom oktobra Dimitrios Frangetis biće domaćin glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija na skupu na kome će se razgovarati o unapređenju saradnje na finansijskom planu.


COLOR PRESS GROUP I OK SRBIJE ISPRATILI OLIMPIJCE

Kompanija Color Press Group (član Asocijacije medija) i Olimpijski komitet Srbije ispratili su tim Srbije na Olimpijske igre 2008. na koktelu održanom u bašti OKS. Tom prilikom promovisan je specijalni dodatak u magazinu “Lepota i zdravlje”, posvećen upravo Olimpijskim igrama i našim sportistkinjama, koje će nas predstavljati u Pekingu. Specijalni dodatak magazina “Lepota i zdravlje” posvećen je razgovorima sa Jasnom Šekarić, Anom Ivanović, Jelenom Janković, Ivanom Španović, Nađom Higl, Miroslavom Najdanovski, Lidijom Mihajlović, koje će predstavljati Srbiju na predstojećoj pekinškoj Olimpijadi. Mnogobrojne goste su pozdravili Ivan Ćurković, predsednik OKS i Robert Čoban, predsednik Color Press Group.


ODLIČNO ZA ODLIČNE!

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) u okviru kampanje „Podržavamo znanje“, nagrađuje sve učenike osnovnih i srednjih škola, koji su školsku godinu završili sa odličnim uspehom. Izborom jednog od četiri ADSL paketa odličan učenik može da koristi Internet tri meseca, za samo JEDAN dinar mesečno!
Hiljadu najbržih učesnika u ovoj akciji dobija i lepe nagrade - USB memoriju od 2 GB i Haloplus telefonsku karticu za međunarodne pozive!
Prijavljivanje traje do prvog septembra u poslovnicama Telekom Srbija (mlađi od 18 godina treba da se prijave sa roditeljima), uz đačku knjižicu ili svedočanstvo na uvid!
Ugovor za ADSL Telekoma Srbija potpisuje se na minimum godinu dana.


NOVI BROJ „CM“ ČASOPISA

Iz štampe je upravo izašao, novi, sedmi po redu broj Časopisa za upravljanje komuniciranjem koji zajednički izdaju Fakultet političkih nauka iz Beograda i izdavačka kuća “Protokol” iz Novog Sada. Značajan broj tekstova u najnovijem broju posvećen je medijskoj budućnosti i između ostalog, bavi se budućnošću televizije, radija, filma, kao i virtualnim komuniciranjem u budućnosti. Pažnju medijskih operativaca privućiće i tekst Zorana Ivoševića koji “CM” objavljuje pod naslovom “Pravo na odgovor i pravo na ispravku”.IFRA: KONFERENCIJA JUGOISTOČNE EVROPE U LJUBLJANI

IFRA, jedna od vodećih svetskih organizacija posvećenih novinskoj industriji i njenim potrebama organizuje 25. i 26. septembra u Ljubljani Konferenciju namenjenu medijskim stručnjacima iz Jugoistočne Evrope. Glavne teme dvodnevnog skupa biće posvećene štampi i distribuciji, smanjenju proizvodnih troškova, poslovnim modelima za semi komercijalnu štampu kao i digitalnim medijima i oglašavanju. Očekuje se da će u radu skupa učestvovati preko 100 novinskih stručnjaka iz Jugoistočne Evrope a prijatelji iz IFRA su nas zamolili da vas podsetimo da je u slučaju ranog prijavljivanja koje treje do 25. avgusta kotizacija za učešće u radu skupa iznosi 150 evra kada je reč o učesnicima koji dolaze iz kompanija koje su članice IFRA odnosno 200 evra kada je reč o svim ostalima. Detaljne informacije o skupu i programu očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com


BBC ZBOG OBMANJIVANJA JAVNOSTI KAŽNJEN SA 400.000 FUNTI

Ofkom (Ofcom) britanska regulatorna agencija za komunikacije kaznila je državnu RTV BBC sa 400.000 funti zbog obmanjivanja javnosti kroz lažne kvizove i takmičenja. Ofkom je saopštio da su u osam emisija BBC - četiri na televiziji i četiri na radiju, počinjeni "veoma ozbiljni" prekršaji. "Istraga je utvrdila da je u tim slučajevima produkcijski tim snimao takmičenja i kasnije, tokom emitovanja snimka, ohrabrivao slušaoce da učestvuju u kvizu u kojem, zapravo, nisu imali šanse da pobede", saopštio je Ofkom. Agencija je navela da je bilo i "izmišljanja imena dobitnika".
Najozbiljniji slučaj, zbog kojeg je BBC kažnjen sa 115.000 funti, tiče se emisije Liz Keršou na Radiju BBC od maja 2005. do januara 2006. godine. Mada su neke emisije bile snimljene, emitovane su kao program uživo i sadržale su kvizove u kojima su slušaoci ohrabrivani da učestvuju.
BBC je 2007. godine obustavio sve telefonske kvizove posle istrage kojom je utvrđeno da su producenti dečijeg kviza "Plavi Petar" (Blue Peter) lažirali takmičenje. Ofkom je tada kaznio BBC sa 50.000 funti. BBC se izvinio javnosti, saopštivši da preduzima sve da prevaziđe ove probleme.


MENJAJU SE STANDARDI U PROIZVODNJI DNEVNIH LISTOVA

U medijski visoko razvijenim zemljama decenijama važeće pravilo da na 1.000 primeraka prodatog tiraža redakcije zapošljavaju po jednog novinara lagano prestaje da važi bar kada su u pitanju SAD – zemlja u kojoj je ovo pravilo i uspostavljeno.
Zahvaljujući višegodišnjem, permanentnom smanjivanju broja zaposlenih u redakcijama velikih izdavačkih kuća broj zaposlenih novinara na 1.000 primeraka novina smanjio se na 0,90 sa težnjom da se spusti i do 0,85 novinara. Nikakvo čudo kada se ima u vidu da je u pojedinim američkim redakcijama broj zaposlenih u periodu od 2005. godine smanjen i do 25 odsto.


VAC PROTIV BESPLATNIH NOVINA

Direktor medijske kuće VAC (WAZ) iz Esena Bodo Homabh zatražio je od nemačke vlade da spreči planove nemačke Pošte o izdavanju besplatnog dnevnog lista, piše politički nedeljnik ''Špigel''. Hombah smatra da vlada, kao većinski vlasnik Pošte, ne bi trebalo da dozvoli sprovođenje namere o izdavanju besplatnih dnevnih novina. ''Mi to nećemo učiniti'', rekao je Hombah, povodom špekulacija da bi VAC i Pošta zajednički pokrenuli besplatni dnevni list. Bez obzira na to što između te dve institucije postoji logistička kooperacija, VAC, prema najavama Hombaha, neće učestvovati u izdavanju takvih novina. ''Bio bi skandal ako bi vlada omogućila izdavanje takvih novina'', priključio se Hombahu predsednik Saveza novinskih iizdavača Ditmar Volf.


GUARDIAN. CO.UK PREMAŠIO 20 MILIONA POSETA MESEČNO

Gardian.co.uk postao je prvi britanski novinski sajt koji je tokom meseča zabeležio više od 20.000.000 miliona poseta pojedinačnih korisnika interneta. Prema zvaničnim podacima britanskog Audit Bureau of Circulations Electronics za jun 2008. godine, sajt Gardiana je imao povećanje posete od 12 odsto u odnosu na prethodni mesec i zabeležio je 20.499.858  pojedinačnih poseta. Rekordan broj posetilaca doveo je i do rekordne posete pojedinačnim stranicama postavljenim na sajt, a to znači da je pročitano ili pregledano čak 183.178.155 stranica. Na drugom mestu po broju poseta i čitanosti je sajt Telegraph.co.uk sa 19.712.622 posetilaca i 151.857.375 posećenih stranica.


GOLDMAN SAKS: POVEĆENJE CENA ŠTAMPE ZA 30 ODSTO

Finansijski stručnjaci kompanije Goldman Saks (Goldman Sachs) u nedavno objavljenom izveštaju prognpziraju da će u SAD tokom drugog polugodišta 2008. godine doći do povećanja cena štamparskih usluga i do 30 odsto. Oni tvrde da će ovim povećanjem cena štampe prosečna vrednost akcija novinsko izdavačkih kuća, koje su javno dostupne na berzi opasti za 2,1 procenat.
Smatra se da će ovim poskupljenjem žestoko biti pogođene izdavačke kuće poput:  The McClatchy Co.; The New York Times Co.; Gannett Co. Inc., koje zajedno sa Tribune koji je sada u privatnom posedu na američko tržište isporučuju čak 25 odsto ukupno proizvedenih novina.


FRANCUSKA: TESTIRANJE DIGITALNIH NOVINA

Sedam najpoznatijih francuskih listova i Frans Telekom (France Telecom) partneri su u testiranju projekta “Čitaj i idi” (Read & Go) koji čitaocima nudi mogućnost da uz pomoć digitalne naprave u obliku displeja čitaju po sopstvenom izboru faksimile stranica klasičnih novina.
U testu učestvuje 120 čitalaca kojima su podeljene ove naprave i koji uz pomoć vajerles mreže Frans Telekoma mogu da daunloduju i pročitaju bilo koju stranicu novina koje učestvuju u ovom projektu. U realizaciju projekta uključeni su Le Monde, Le Figaro, Le Parisien i Liberation a tu je i sportski dnevnik L’Equipe, biznis novina Les Echos kao i nedeljnik Telerama. Sadržaj novina neće biti jedini sadržaj koji će čitaoci moći da vide na ovoj napravi. Biće dostupan i sadržaj knjiga kao i oglasne stranice.


SAD: PREDSEDNIČKA TRKA POSTAJE OLIMPIJSKI DOGAĐAJ

Predsednički kandidat demokrata na predstojećim  izborima u SAD, Barak Obama pretvorio je trku za ulazak u Belu kuću u olimpijski događaj nakon što je obelodanjeno da je za pet miliona dolara zakupio oglasno vreme za emitovanje spotova u doba prenosa sa Olimpijskih igara u Pekingu. Vreme je zakupljeno od NBC Universala koji će tokom Olimpijskih igara emitovati 3.600 sati programa i koja je, kako je već saopštila, prodala termine za emitovanje spotova za više od 900 miliona dolara. Prosečna cena za emitovanje spota u trajanju od 30 sekunti je 750.000 dolara.


COCA COLA SMANJUJE MARKETINŠKE BUDŽETE

Vodeći svetski oglašivač u kategoriji proizvođača bezalkoholnih pića i svakako jedan od najvećih svetskih oglašivača uopšte, Coca Cola Company odlučila je da do kraja 2011. godine marketinške budžete smanji za oko 500 miliona dolara i time načini značajne uštede u okviru ukupnog poslovanja. Na ovu odluku menadžment kompanije primorala je globalna ekonomska kriza i teškoće na domaćem tržištu, što je dovelo do pada tekućeg prihoda u drugom kvartalu od čak devet procenata. Saopšteno je da će doći do restruktuiranja pojedinih marketinških programa, uz više pažnje onima koji direktno vode do novih potrošača.


TELEGRAF STARTOVAO SA ŠTAMPANJEM NA NOVIM MAŠINAMA

The Daily Telegraph i Sunday Telegraph  odštampali su prve primerke na štamparskim mašinama News International Co. polovinom jula. The Daily Telegraph je tako postao prva novina štampana u Newsprints Eurocentral u Škotskoj na postrojenjima koja su samo deo 650 miliona funti teške Mardokove investicije u nove štamparske kapacitete. Prebacivanjem štampe na nove mašine The Daily Telegraph i The Sunday Telegraph dobili su mogućnost da sve stranice štampaju u koloru.


BT ULAŽE U MREŽU SUPER BRZOG PRENOSA PODATAKA

Kompanija BT, telekom gigant sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je planove da investira oko 1,5 milijardi funti u razvoj super brzog širokopojasnog prenosa podataka kojim bi do kraja 2012. godine trebalo da bude pokriveno deset miliona britanskih domaćinstava. BT kompanija očekuje da mreža bazirana na specijalnim optičkim vlaknima omogući brzinu prenosa podataka od 100 megabajta u sekundi.


NOVI “OGLASNI PROSTORI”

Novozelađanin Džems Stiuart (James Stewart) došao je na “originalnu” ideju da potencijalnim oglašivačima ponudi novi prostor za plasman oglasa. Ovaj “domišljati” momak pondio je oglašivačima mogućnost da na koži njegovih nogu tetoviraju svoje oglasne poruke po ceni od 500 novozelandskih dolara za centimetar kvadratni. Mladi preduzetnik je izračunao da bi na ovaj način mogao da ostvari ukupan prihod od oko milion novozelandskih dolara (oko 384.000 funti). Stiuart je saopštio da je već dogovoreno tetoviranje prvog oglasa veličine 10 x 7 cm, a on oglašivačima obećava da će, gde god je to moguće, što više nositi kratke pantalone.  

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!