Avgust, 2007 No. 62


IZA BROJKI – NEPRECIZNA INFORMACIJA I KLASIFIKACIJA

Prema, nedavno objavljenim,  podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je prošle godine izlazilo 1.417 različitih serijskih publikacija. Od ukupnog broja publikacija 837 činili su časopisi, 418 listovi, a 162 ostala periodična izdanja. Na srpskom jeziku bilo je 685 časopisa, 384 listova i 138 ostalih publikacija, a na engleskom 62 časopisa, dva lista i četiri  izdanja iz kategorije – ostali.Među časopisima je bilo  59 višejezičnih, deset na mađarskom, osam na slovačkom, pet na rumunskom, tri na bugarskom i po jedan na bosanskom, bugarskom, francuskom, ruskom i turskom jeziku. Od listova, devet je izlazilo na mađarskom, sedam je bilo višejezičnih, šest na rumunskom, po tri na rusinskom i slovačkom, dva na bugarskom i po jedan na bosanskom i romskom jeziku. Najveći broj časopisa - 205 izlazilo je mesečno. Tromesečno izlaženje imalo je 146, polugodišnje 86, godišnje 81, a nedeljno 21 časopis.  Među listovima takođe je najviše bilo mesečnih - 133, dok je 69 izlazilo nedeljno, 26  tromesečno, pet polugodišnje, a dva godišnje. Najviše časopisa - 182 bilo je iz oblasti primenjene nauke, medicine i tehnike, iz društvenih nauka 176, iz umetnosti 78, iz lingvistike i književnosti 63 i prirodnih nauka 31. Od listova je najveći broj - 191 bio posvećen društvenim naukama, 105 primenjenim naukama, medicini i tehnici, 65 umetnosti i 25 lingvistici.
I ovog puta pokazalo se da u Srbiji nema precizno utvrđenu i opšte prihvaćenu terminologiju i klasifikaciju kada su u putanju štampani mediji kao što, uprkos saopštenim brojkama, nema ni ažurne evidencije o štampanim medijima. Asocijacija medija će, na bazi ranije usvojenih zaključaka Upravnog odbora, pokušati da u najkraćem roku, u saradnji sa Ministarstvom kulture, Republičkim zavodom za statistiku, Narodnom bibliotekom i svim ostalim zainteresovanim akterima, na kvalitetan način reši ovaj, već dugo prisutan problem.


ABC SRBIJA: UPOREDNI PODACI O TIRAŽIMA U PRVOM POLUGODIŠTU

Oditorska kuća ABC Srbija je polovinom avgusta na svoj sajtu objavila podatke o kretanju tiraža štampanih medija za prvih šest meseci, kao i pokazatelje o trendovima štampanih medija u Srbiji u prvom polugodištu. Podatke je moguće porediti po mesecima i kvartalima. Trendovi ukazuju da dnevni listovi, osim onih sa sportskim sadržajem, beleže  blagi, sezonski, pad tiraža u odnosu na početak godine, pa i u odnosu na prvi kvartal 2007. Kada je reč o magazinima, nedeljnici  imaju, uglavnom, stabilne tiraže, osim lista "Svet" koji ima nešto uočljiviji rast tiraža u odnosu na prvi kvartal. Dvonedeljnici,  takođe, imaju stabilan tiraž, dok mesečnici, sa manjim izuzetkom, beleže blagi pad tiraža. Ove, ali i druge informacije o kretanjima tiraža, trendovima, cenama oglasnog prostora... možete naći na sajtu ABC Srbije: www.abcsrbija.com .
Iz  ABC Srbija saopštavaju da je potpisan ugovor sa Press Publishing Group o oditovanju tiraža dnevnog lista Press i da ovaj ugovor važi za drugo polugodište 2007. godine.


MEĐU 10 NAJČITANIJIH MAGAZINA 6 IZ COLOR PRESS GROUP

Služba za odnose sa javnošću novosadske Color Press Group (član Asocijacije medija) saopštila je rezultate dela istraživanja agencije «Strateški marketing» koji se odnose na jul 2007. godine.
Prema rezultatima ovog istraživanja u grupi 10 najčitanijih magazina u Srbiji tokom jula, čak šest dolazi na tržište iz produkcije Color Press Group. To su «Lepota i zdravlje», «Svet», CKM, «Bravo», JOY i «Kuhinjica». Ukupna čitanost magazina Color Press Group, prema podacima «Strateškog marketinga», bila je 2.386.628 a istraživanje je sprovedeno u periodu od 1. jula do 1. avgusta 2007. godine na uzorku od 9.011 ispitanika.
Inače među Top 10 su i «Blic žena», «Glorija» (izdavači Blic press i Europapress su članovi Asocijacije medija) kao i «Skandal» i «Debeli ali srećni».


NAJTIRAŽNIJE I NAJČITANIJE

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) saopštila je da je matično izdanje ove kuće, dnevni list „Večernje novosti“ prema podacima agencije „Strateški marketing“ bila najčitanija novina u Srbiji u prvoj nedelji avgusta 2007. godine.
Prema podacima oditorske kuće ABC Srbija, „Večernje novosti“ su u prvom polugođu 2007. godine i najtiražniji dnevni list među dnevnim listovima čije tiraže verifikuje ABC Srbija.


KONKURS ZA ISTRAŽIVAČKO PISANJE O ZDRAVLJU ROMA

Medija centar Beograd (Pridruženi član Asocijacije medija) i Institut za otvoreno društvo iz Njujorka raspisali su konkurs za dodelu nagrade  za najbolje istraživacko izveštavanje o zdravlju Roma, saopšteno je iz Medija centra. Nagrada za autora najboljeg teksta je 2.000 evra, a specijalnu nagradu od 5.000 evra dobija i medijska kuća koja je objavila nagrađeni rad. U saopštenju se navodi da je cilj nagrade "da se podstakne kvalitetno, istraživačko izveštavanje u medijima o uzrocima i posledicama problema koje imaju Romi prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu".
Ovaj konkurs otvoren je do 5. septembra 2007. godine, a više informacija o oslovima učešća I svi drugi detalje mogu se pronaći na internet adresi: www.mediacenter.org.yu.OD 19. SEPTEMBRA IFRA KONFERENCIJA U BEOGRADU

Do početka IFRA beogradske konferencije ostalo je još manje od mesec dana. Reč je o internacionalnom forumu novinskih izdavača Jugoistočne Evrope, koji će biti održan u Beogradu od 19. do 21. septembra 2007. godine. Organizator je IFRA, vodeća svetska organizacija novinskih izdavanča i proizvođača opreme namenjene novinskoj industriji.
Na konferenciji, koja se održava pod nazivom “Od novinske štampe do novina” učestvovaće više od 100 novinskih stručnjaka iz Jugoistočne Evrope. Razgovareće se o najnovijim dostignućima u oblasti pripreme i štampe dnevnih novina, racionalizaciji proizvodnje i interne organizacije novinskih kuća, oglašavanju i distribuciji i mnogim drugim, za novinske izdavače, aktuelnim temama i trendovima. Visina standardne kotizacije za članove IFRA je 200 evra, a za sve ostale 250 evra.

Detaljne informacije o mogućnostima za učešće na beogradskoj IFRA konferenciji, o smeštaju, ali i mogućim popustima očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com/events.


POTPISAN ANEKS KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA POŠTU SRBIJE

U Vladi Republike Srbije potpisan je Aneks Kolektivnog ugovora za Javno Preduzeće PTT saobraćaja “Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), kojim se važnost dosadađnjeg ugovora produžava do kraja tekuće godine. Aneks 3 Kolektivnog ugovora su potpisali Aleksandra Smiljanić, resorna ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, Dragan Kuvačević, generalni direktor Pošte Srbije i predstavnici reprezentativnih sindikata u PTT. Kako je istaknuto, potpisivanjem aneksa „otvara se mogućnost za nastavak pregovora kako bi se stari kolektivni ugovor promenio u skladu sa novim zakonom i na taj način stvorili povoljniji uslovi za rešavanje zahteva radnika u pogledu finansijskog, socijalnog i materijalnog statusa“.


AKTIVIRAN NOVI SAJT GLASA JAVNOSTI

“Glas javnosti” je modernizovao svoj sajt, a za razliku od starog internet izdanja, nova prezentacija je vizuelno preglednija, sadržinski bogatija i jednostavnija za korišćenje. Sajt nudi veći boj informacija i sadrži sve rubrike koje se objavljuju u štampanom izdanju lista. Na naslovnoj strani postavljaju se najvažniji tekstovi iz štampanog izdanja, a posebno su istaknute vesti iz sporta i vremenska prognoza. Čitalac može brzo da pronađe sve što ga interesuje u svakoj oblasti, putem osnovnih linkova - politika, društvo, dosije, sport...
Nova prezentacija omogućava komunikaciju sa posetiocima sajta, koji mogu da komentarišu objavljene tekstove. Adresa je:  www.glas-javnosti.co.yu.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORGNEMAČKA: TOP 10 WEB SAJTOVA ŠTAMPANIH MEDIJA

Rang
Web site
Štampano izdanje
Kategorija štampanog medija
Trends 06/07
Broj pojed. korisnika mesečni prosek I-III/06
Broj pojed. korisnika mesečni prosek I-III/07
u mlo.
u mlo.
1 Spiegel Online
Der Spiegel
News magazin
4.58
4.12
2 Chip Online
Chip Online
Compjuter magazin
4,16
3.11
3 Bild.T-Online
Bild
Dnevne novine
4,03
3.15
4 Stern.de
Stern
Opšti  interes/News magazin
2,58
2.15
5 Focus online
Focus
News magazin
2,52
2.83
6 PC-Welt
PC Welt
Compjuter magazin
1,99
1.78
7 Sueddeutsche.de
Süddeutsche Zeitung
Dnevne novine 
1,77
1.24
8 FAZ.Net
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Dnevne novine 
1,71
1.32
9 Zeit Online
Die Zeit
General interest weekly newspaper
1,57
1.3
10 Welt.de Die Welt
Dnevne novine
1,46
1.32

GRČKA: GRINER+JAR  SE POVUKAO IZ POSLA SA ANTENOM

Nemačka izdavačka kuća Grüner+Jahr prodala je deonice džoint venčer  kompanije Daphne svom partneru u ovom poduhvatu, grčkoj medijskoj kući Antenna Group.  Do prodaje je, kako je saopšteno, došlo na zahtev grškog partnera, koji će ubuduće nastaviti da sam rukovodi radom kompanije Daphne. Obe stranbe su se saglasile da se finansijski podaci ove transakcije poslovna tajna i da se neće saopštavati.
Grüner+Jahr je 50 odsto udela u kompaniji Daphne Comunications kupio 2005. godine. 


DA LI ĆE SE MARDOK ZAUSTAVITI

Još se nisu stišale strasti oko Mardokovog preuzimanja kompanije Dow Jons i Wall Street Journala, pravno i finansijski posao još nije završen, a medijskom sferom prostrujala je nova vest koja kazuje da medijski mogul nema nameru da se zaustavi u svom osvajačkom pohodu.
Prema “dobro obaveštenim” izvorima naredna “žrtva” je, ni manje ni više nego, The New York Times Co. sa svojom perjanicom svetski poznatim i priznatim dnevnikom The New York Times. “Dobro obavešteni” procenjuju da će najpre započeti rat damping cenama oglasnog prostora, koji će ubrzo prerasti u do sada neviđen rat za preuzimanje kontrole nad ovom poznatom izdavačkom kućom.


RAT ZA PRAVO NA CRVENI KRST

Po svemu sudeći jesenji hit njujorških sudnica biće neočekivani spor mega kompanije Johnson&Johanson (90. po veličini na svetskoj rang listi) i američke organizacije Crvenog krsta.
Sporna je prodaja prava za korišćenje samog znaka – crvenog krsta – čime je u poslednje vreme počela da se bavi američka organizacija Crvenog krsta u nastojanju da dođe do što više sredstava namenjenih humaitarnoj aktivnosti. Ovome se usprotivila kompanija Johnson&Johnson tvrdeći da je upotreba crvenog krsta u komercijalne svrhe isključivo pravo ove kompanije i da se znak decenijama na nalazi nekim od najbolje prodavanih proizvoda ove kompanije.
Simbol Crvenog krsta usvojen je međunarodnim dogovorom humanitarnih organizacija 1863. godine a 23 godine kasnije braća Džonson su lansirala prvi proizvod sa ovim znakom. Nije poznato kada je njihova kompanija stekla pravo na upotrebu ovog simbola u komercijalne svrhe. 


LIVERPUL PRVI NA WEB TABELI

Prema podacima objavljenim na početku nove fudbalske sezone,  fudbalski klub Liverpol uspeo je da preuzme vođstvo na web sajt tabeli od večitog rivala Mančester Junajteda. Zvanično je saopšteno da od ukupnog broja poseta sajtovima klubova engleske Premijer lige najveći broj, 17,3 odsto, završava na adresi www.liverpoolfc.tv. Na drugom mestu, po broju poseta u odnosu na ukupan broj, je sajt Mančester Junajteda sa 15,4 procenata, a na trećem mestu web tabele je Arsenal sa 10,9 odsto  od ukupnog broja poseta. 


GANET NIJE NA PRODAJU

Gannett Co.Inc najveći američki novinski izdavač – nije na prodaju. Ovo je u specijalnom memorandumu namenjenom zaposlenima saopštio izvršni director američkog novinskog džina povodom nedavnih spekulacija da bi Gannett Co. uskoro mogao da promeni vlasnike.
Gannett korporacija samo u US izdaje više od 80 dnevnih listova medju kojima je svakako vodeći US Today sa prosečnim tiražom od preko 2,3 miliona primeraka dnevno. Na američko tržište štampe ovaj medijski džin lansira i preko 1000 naslova periodične štampe naravno uz sve druge medijske poslove bez kojih je jedna ovakva korporacija nezamisliva.


LONDON: PODZEMNA ŽELEZNICA ZATRPANA BAČENIM NOVINAMA

Londonske gradske vlasti nikako da se izbore sa sve većim i “težim” problemom otpada koji stvaraju pročitane i bačene, pre svega, besplatne dnevne novine. Prema poslednjim podacima iznetim pred gradske oce, procenjuje se da “gradska čistoća” svakodnevno na stanicama londonske podzemne železnice i po vagonima prikupi više od 12 tona novina. Osim što će Londonski transport instalirati znatno veći broj kontejnera za bacanje novina u akciju će na kraju morati da se finansijski uključe i najveći izdavači besplatnih novinama među kojima su: Metro, London Lite i London Paper.


BAUER LANSIRAO “TV TOP”

Nemačka izdavačka grupa Bauer lansirala je polovinom avgusta na tržište Nemačke novi tv vodič “TV TOP”. Reč je o mesečniku koji je štampan u “džepnom” formatu i za početak na obimu od 132 stranice. Početni tiraž je 250.000 primeraka, a cena 0,69 evra po primerku.  Izdavači se nadaju da će mesečnik pronaći čitaoce u starosnoj grupi od 20 do 40 godina koju zanimaju kratke informacije o tv programu.


GM PREKIDA FINANSIRANJE AMERIČKOG OLIMPISKOG TIMA

Jedan od najvećih svetskih proizvodjača automobila, američki General Motors neće obnoviti ugovor o sponzorisanju olimpijskog tima SAD. Desetogodišnji ugovor vredan milijardu dolara, koji je ova kompanija imala sa američkim olimpijskim komitetom ističe sa završetkom Olimpijade u Pekingu 2008. godine i nakon toga marketinški stušnjaci GM će potražiti efektnije i mnogo fleksibilnije načine za ulaganje u marketinške kampanje i promocije nego što su to desetogodišnji ugovori koji vrlo često i uz najbolju volju ne mogu da se prilagode  čestim promenama na tržištu.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!