Avgust, 2007 No. 61


NIN NA AUKCIJSKOJ PRODAJI

Agencija za privatizaciju objavila je poziv za aukcijsku prodaju Novinsko-izdavačke kuće NIN  (član Asocijacije medija)  zakazanu za 27. septembar. Na prodaji će se naći 60,9 odsto ukupnog kapitala preduzeća po početnoj ceni od 13.241.000 dinara. Vrednost kapitala koji se privatizuje procenjena je na 55,1 milion dinara, odnosno 683.987 evra.
U strukturi vlasništva NIN-a, kući "Politika" pripada 10 odsto, tri odsto imaju mali akcionari i 87 odsto je društveni kapital. Prema podacima iz bilansa poslovanja, ukupni prihodi NIN-a u 2006. godini iznosili su 107,5 miliona dinara, odnosno oko 12 miliona evra. NIN-a, pored ostalog, poseduje deo zgrade u Cetinjskoj ulici, u centru grada, u kojoj sada radi 38 zaposlenih.


 I MEDIJA CENTAR UZ ASOCIJACIJU MEDIJA

Beogradski Medija centar novi je pridruženi član Asocijacije medija. Potpisujući dokumenta o pristupanju, Mirjana Milošević, direktorka Medija centra i Zoran Papić, izvršni direktor Asocijacije medija, izrazili su zadovoljstvo što će ubuduće značajna iskustva, koja ove organizacije imaju na medijskom planu, moći zajednički da stave na raspolaganje potencijalnim korisnicima ove vrste usluga.
U startu su dogovorene i značajne povoljnosti  koje će biti odobravane članicama Asocijacije medija za korišćenje redovnih, ali i specijalnih usluga Medija centra, o čemu ćemo detaljnije informisati u narednom broju Newslettera. Detaljne informacije o aktivnostima Medija Centra očekuju vas na internet adresi: www.mediacentre.org.yu


STIPENDISTI NA MORU U GRČKOJ

Stipendisti Fonda za budućnost, njih pedeset troje, boravili su krajem jula u Grčkoj, na redovnom letnjem kampu. Fond, čiji je pokretač Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) namenjen je projektima socijalizacije, obrazovanja i zapošljavanja dece bez roditeljskog staranja iz domova u Beogradu, Nišu i Sremskoj Kamenici.
Deca su u grčkom mestu Nikitis, boravila sa svojim vaspitačima i trenerima, družili su se sa vršnjacima i učestvovali u sportskim i edukativnim radionicama. Stipendisti su tokom boravka na Halkidikiju imali priliku da krstare oko Svete Gore, a u povratku su obišli i srpsko groblje Zejtinlik u Solunu.
Uz redovne stipendije, desetoro štićenika Fonda dobilo je i posebne novčane nagrade za odličan prosek ocena u školama i uspeh u ostalim domskim aktivnostima.


IFRA KONFERENCIJA U BEOGRADU

Zamoljeni od prijatelja iz IFRA – vodeće svetske organizacije novinskih izdavanča i proizvođača opreme namenjene novinskoj industriji – podsećamo čitaoce da od 19. do 21. septembra 2007. godine, IFRA po prvi put organizuje u Beogradu jednu od svojih konferencija.
Reč je o internacionalnom forumu novinskih izdavača iz Jugoistočne Evrope „Od novinske štampe do novina” na kome će, kako se očekuje, učestvovati više od 100 stručnjaka iz ove oblasti. Razgovareće se o najnovijim dostignućima u oblasti pripreme i štampe dnevnih novina, racionalizacijhi proizvodnje i interne organizacije novinskih kuća, oglašavanju i distribuciji i mnogim drugim, za novinske izdavače, aktuelnim temama i trendovima.
Detaljne informacije o mogućnostima za učešće na beogradskoj IFRA konferenciji piod naslovom „Od novinske štampe do novina” možete pronaći na internet adresi:
www.ifra.com/events.


POZIV ZA FESTIVAL „NOVA SVETLOST NADLANU”

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je generalni pokrovitelj  projekta „Nova svetlost nadlanu” – prvog međunarodnog festivala u našoj zemlji koji želi da predstavi i provocira nove filmske i vizuelne tendencije savremenog digitalnog sveta. Ideja i cilj  festivala je da promoviše nove tehnologije, koje se koriste kako u profesionalnoj filmskoj i televizijskoj industriji tako i u privatne svrhe.
Osnovan od strane produkciske kuće Red Production, uz pomoć mreže Telekoma Srbija i u saradnji sa portalom www.nadlanu.com - festival želi da podstakne i popularizuje masovnu upotrebu najsavremenijih, široko dostupnih digitalnih tehnologija, mobilne telefonije, kompjutera i interneta, kao potpuno nove osnove za napredno, uzbudljivo i kreativno vizuelno stvaralaštvo.
Kao poseban deo festivala, izdvaja se program pod naslovom „Pioniri telefonskog filma” u koji spadaju kratki filmovi i video radovi dužine do tri minuta, koji su snimljeni kamerama mobilnih telefona.
Svi radovi snimljeni mobilnim telefonom šalju se organizatoru festivalu isključivo putem  interneta i to na sajt: www.novasvetlost.nadlanu.com. Prilikom prijavljivanja za kategoriju telefonskog filma, autori ustupaju prava na korišćenje, objavljivanje i prikazivanje festivalu NOVA SVETLOST NADLANU i portalu www.nadlanu.com. Svi radovi se mogu pogledati besplatno na sajtu www.novasvetlost.nadlanu.com i poslati kao video sadržaj na mobilni telefon putem MMS poruka.


NAPREDNI WAP SEVIS BETE

Novinska agencija Beta unapredila je svoj WAP servis i korisnicima mobilnih telefona omogućila da, uz pomoć interneta, prate vesti i fotografije na ekranu svojih aparata. WAP sajt agencije Beta, trenutno jedini u Srbiji, uz tekstualni sadržaj, korisnicima mobilnih telefona omogućava i prijem odgovarajućih fotografija..
Wap servis Bete obuhvata vesti iz oblasti politike, ekonomije, sporta, kulture, zanimljivosti i vremensku prognozu, a pored tridesetak vesti dnevno na srpskom, korisnici ih mogu pročitati i na engleskom jeziku.
Pristup wap servisima na adresi http://wap.beta.co.yu  moguć je sa svih mobilnih telefona koji podržavaju WAP i GPRS tehnologiju i to preko svih operatera mobilne telefonije iz zemlje i sveta.


HUMANI POŠTARI

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) u okviru priprema za proslavu 9. ????bra, Svetskog dana pošte, priključiće se akciji dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv“, koju organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i RTV B92.
Na akciju su se prvi odazvali zaposleni u Radnoj jedinici Prokuplje, gde je sedmoro zaposlenih već dalo krv, a ostali su se prijavili za naredni termin. Pošta Srbije će u avgustu i septembru sprovesti akciju dobrovoljnog davanja krvi širom Srbije, a završnica će biti početkom oktobra u Beograedu - istakao je generalni direktor Dragan Kovačević.


POLITIKA KUPILA ROTACIONU MAŠINU

Kompanija Politika AD potpisala je ugovor sa japanskom firmom Komori o nabavci rotacione mašine za visokokvalitetnu štampu magazina, vredne 7,5 miliona evra, kojom će udvostručiti kapacitet štamparije. Generalni direktor Politike Zoran Vacić izjavio je da će moderna mašina, koja odjednom štampa 32 stranice A4 formata omogućiti kompaniji snažniji nastup na evropskom tržištu i dodao da će instaliranje biti završeno u julu 2008. godine.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

PUT U LAJPCIG ZA MLADE NOVINARE

Fondacija Konrad Adenauer obaveštava sve zainteresovane mlade novinare, koji govore nemački jezik, da se ove godine  u Lajpcigu održava sedmi po redu seminar za novinare iz Srednje i Istočne Evrope.
Od 12. do 23. septembra 2007. godine mladi novinari imaće priliku da se bliže upoznaju sa strukturom i načinom rada radio-stanica, tv-stanica i on-lajn programa u okviru nemačkog dualnog medijskog sistema, da posete javne radiodifuzne ustanove i privatne emitere, da posete medijska regulatorna tela i strukovne organizacije, te da razmene iskustva sa kolegama iz Nemačke i iz zemalja Srednje i Istočne Evrope.
Organizator ovog seminara je Saksonska fondacija za medijsko obrazovanje (Sächsische Stiftung für Medienausbildung – SSM), koju podržavaju Srednjenemačka Radiodifuzna ustanova (Mitteldeutscher Rundfunk – MDR), i Saksonska pokrajinska agenzcija za privatne RTV i nove medije (Sächsische Landesanstalt für privaten Rundfunk und neue Medien – SLM). Kompletne troškove učesnika seminara preuzima organizator. Bliže informacije o seminaru mogu se dobiti na internet adresi: www.ssm-seminar.de.


IFRAEXPO SVE BLIŽI

Najveći sajam mašina, opreme, usluga i ideja u oblasti novinske industrije IFRAEXPO 07 ove godine se održava od 8. do 11. oktobra u Beču. Već smo vas obavestili da je na naš predlog Turistička agencija „Odeon“ pripremila poseban aranžman za posetu ovoj sajamskoj manifestaciji, za koju se očekuje da će je ove godine posetiti više od 10.000 novinskih stručnjaka iz celog sveta. Uz informaciju da je još uvek aktuelan avgustovski popust za rano prijavljivanje podsećamo vas da se detaljne informacije o putovanju, vizama, smeštaju, ulaznicama i svemu ostalom u vezi sa posetom IFRAEXPO 07, mogu dobiti u Turističkoj agenciji ODEON, Beograd, Kneza Miloša 80.
Za kontakt sa vama i odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa odlaskom na IFRAEXPO 07 zaduženi su agencijski menadžeri: Isidora Nešić (isidora@odeon.co.yu) i Aleksandar Seničić (sasa@odeon.co.yu), koje možete kontaktirati i na telefon: 011/ 361 00 11.
„VOL STRIT DŽURNAL“ U MARDOKOVOJ MREŽI

Medijski mogul, Rupert Mardok i njegova News Corporation novi su vlasnici američkog medijskog gigenta Dow Jones – izdavača perjanice američke novinske industrije Wall Street Journal.
Ukupna transakcija vredna je 5,6 milijardi dolara a posao je sklopljen nakon što je Mardok dobio potreban, minimalni, nivo podrške porodice Bankroft koja ima većinski udeo u kompaniji Dow Jones. Rat za Wall Street Journal otpočeo je još početkom 2007. godine a Mardok je pobedu izvojevao nakon mnogih lomova, kako u upravnom odboru Dow Jones tako i među predstavnicima porodice Bankroft.
Ovom kupovinom značajno je ojačana Mardokova medijska imperija u kojoj je već preko 100 listova širom sveta, televizijska mreža Fox, filmski studiji kao i nekoliko satelitskih kanala. NewsCorp je, između ostalog, vlasnik i TV Fox u Srbiji.


BESPLATNI U OFANZIVI

Tokom 2006. godine 287 besplatnih dnevnih listova u svetu distribuiralo je tiraž od 40,7 miliona primeraka dnevno, što predstavlja povećanje od čak 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Pet najvećih besplatnih dnevnih listova na svetu su: Metro u Velikoj Britaniji (1,13 miliona dnevno), Leggo u Italiji (1,05 miliona), 20 Minutos u Španiji (997.000). U Španiji izlaze i četvrte i petoplasirane po tiražu besplatne novine Que (970.000) i ADN (914.000 primeraka dnevno).


BRITANSKI ABC NE MENJA METODOLOGIJU RADA

Predstavnici britanske ABC kompanije saopštili su da «iako pažljivo prate šta na tom planu radi američka kompanija za oditovanje tiraža štampanih medija, do daljeg, odnosno u skorije vreme neće menjati metodlogiju rada. To znači da će britanska oditorska kuća i dalje posebno iskazivati podatke o tiražima i čitanosti štampanih medija, a posebno o čitanosti njihovih onlajn izdanja.


EVROPSKI IZDAVAČI FORMIRALI ZAJEDNIČKU ONLAJN OGLASNU MREŽU

Šest poznatih evropskih izdavačkih kuća udružile su, polovinom jula, snage da bi lansirale zajedničku oglasnu web mrežu. Mreža nazvana Premium Publishers Online pokriva osam nacionalnih prostora sa oko 40,2 miliona pojedinačnih web korisnika. Grupu predvode nemačka izdavačka kuća Tomorrow Fokus i Associated Northcliffe Digital, a u startu su se pridružili i španski El Mundo, 01 Net/01 men iz Francuske, Telegraff Media Groep iz Holandije i Agora Group/Gazeta iz Poljske.
Osnivači onlajn oglasne mreže očekuju da se do kraja godine grupa uveća za još četiri izdavačke kuće.


DIZNI PROTERUJE PUŠENJE IZ FILMOVA

Kompanija Walt Disney, vlasnik Disney, Miramax i Touchstone filmskih studija odlučila je da protera pušenje iz svih filmova, koje će producirati ali i da utiče na proterivanje ove, po zdravlje štetne navike, i iz filmova koji će se snimati u pomenutim studijima. Čelnici kompanije odlučili su da produciraju i kratki film o štetnosti pušenja, koji će biti na svim DVD izdanjima kompanije.
Pored toga kompanija Walt Disney je donela odluku da formira i ekipu čiji je zadatak da vlasnike bioskopskih lanaca ohrabri u donošenju odluke o ne prikazivanju filmova u kojima su scene gde akteri puše.


NAJEFEKTNIJE   ONLAJN BREND KAMPANJE U 2006. GODINI

Kompanija Dynamic Logic, specijalizovana za istraživanje i merenje efekata marketinških kampanja saopštila je liste najuspešnijih onlajn brend kampanja tokom 2006. godine u SAD i Velikoj Britaniji.
Na američkoj listi  top 10  onlajn brend kampanija našle su se: BMW Five Pillars (BMW), Crystal Light On-the-Go (Kraft Foods), Dove Self Esteem Fund (Unilever), Honey Bunches of Oats (Kraft Foods), Kraft Singles (Kraft Foods), McDonald's Asian Salad (McDonald's Inc.), Oreo (Kraft Foods) i Ray-Ban (Luxottica Group).
Na britanskoj listi onlajn brend kampanja, na prvih deset mesta našle su se: Adrift (Pathé) Opodo (Marriot), Palmolive for Men (Colgate), Palmolive Philips Streamium Wireless Music Center (Philips), Sheila's Wheels eSure Tassimo (Kraft Foods), The Sentinel (Twentieth Century Fox), Volkswagen Jetta (Volkswagen) i Yahoo Search (Yahoo!)


U NOVINAMA RASTE PRIHOD OD OGLASA

Prema dostupnim podacima o globalnom nivou prihoda od oglašavanja u novinama zabeležen je lagani porast i tokom 2006. godine i to za 3,77 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Novine su drugi po veličini oglasni medij u svetu, odmah iza televizije, i kada je reč o prihodu po ovom osnovu ostvaruju veći prihod nego što imaju  zajedno radio, magazini, outdor oglašavanje, bioskopsko oglašavanja i internet.
Kombinovani prihod od oglasa koji ostvaruju zajedno novine i magazini sa 42 odsto od ukupnog prihoda čine štampane medije najvećim oglasnim meijem jer sve tv zajedno u ukupnom prihodu učestvuju sa „samo“ 38 odsto.


U SINGAPURU SKUP O TRŽIŠTU MAGAZINA

Međunarodna federacija izdavača periodične štampe (FIPP) organizuje u Singapuru 10. i 11. decembra 2007. godine godišnji skup posvećen unapređenju poslovanja izdavača magazina širom sveta. Ovo je prvi put posle sedam godina da se ovakav skup iz Evrope (Londona) seli u Aziju, a očekuje se izuzeto veliki broj predstavnika izdavača koji produciraju magazine.
Color Press Group (član Asocijacije medija) imaće, kao što je već uobičajno, svog predstavnika na ovom skupu u organizacji FIPP pa se može očekivati i detaljan izveštaj o najnovijim trendovima kada je reč o magazinima.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!