Avgust, 2006 No. 38

 

«NOVOSTI» NA BERZI

Akcije oko 460 malih akcionara Kompanije "Novosti" (član Asocijacije medija), od 15. avgusta su na otvorenom tržištu - na Beogradskoj berzi.
Generalni direktor Kompanije "Novosti" Manojlo Manjo Vukotić potpisao je  Prospekt za distribuciju hartija od vrednosti (akcija za privatizaciju). Ukoliko sve formalnosti budu zadovoljene, mali akcionari mogu u narednih nekoliko nedelja očekivati da prodaju svoje akcije.
Ukupan broj akcija Kompanije "Novosti" je 6.734. Od toga je 63,33 odsto u rukama malih akcionara (bivših i sada zaposlenih), dok je drugi paket od 36,67 u vlasništvu države Srbije. Na berzi će sada biti ponuđene akcije malih akcionara, jer Vlada Srbije ne želi da, za sada, prodaje svoj paket.
U sastavu Kompanije "Novosti" nije samo dnevni list sa najvećim tiražom na ovim prostorima - "Večernje novosti",  nego i još 12 novina različitog  profila i periodike ("Sport", "TV Novosti", "Revija 92", "Bilje i zdravlje", "Evropske novosti", "Kalibar", "Tip", "Oglasi", "Treće oko", "Enigma", "Zov", "Vreli dodir").
U ovoj medijskoj kući zaposleno je oko 560 radnika (blizu 300 novinara), koji godišnje ostvaruju prihod od blizu tri milijarde dinara.
Potpisujući prospekt, Manojlo Vukotić istakao je da je bilo različitih spekulacija na temu hoće li ili neće potpisati ali da su sve one deo psihološkog ratovanja i navijaštva. Vukotić je izrazio ličnu želju da cena akcija bude što viša kao i uverenje da neće biti niža od 3.200 evra po jednoj akciji.


RRA BEZ DILEME OKO PINKOVE POZAJMICE KOŠAVI

Nakon što je više beogradskih medija objavilo dokumenta iz kojih se vidi da je TV Pink pozajmio 18 miliona dinara TV Košava radi uplate depozita za učešće na konkursu za dodelu frekvencija za emitovanje tv programa na nacionalnom nivou i nakon izjave Nenada Cekića, predsednika Saveta RRA da ne bi glasao za dodelu frekvencije TV Košava da je bio upoznat sa ovom finansijskom transakcijom – održana je sednica saveta Republičke radiodifuzne agencije posvećena ovoj temi.
Uprkos mnogobrojnim dilemama u javnosti o prihvatljivost ovakvih finansijskih transakcija članovi saveta RRA nemaju dilema o ispravnosti ovakvog ponašanja. Zaključeno je da je TV Pink pozajmila 18 miliona dinara TV Košavi kako bi ova tv mogla da plati obavezni depozit za učešće na konkursu, ali da time TV Pink nije stekla vlasnički udeo niti je u pitanju nedozvoljena medijska koncentracija. Do ovakvog zaključka Savet RRA došao je pregledom dokumentacije čiju validnost i dalje mnogi osporavaju.


TV5 OŠTRO DEMANTUJE

Direktorka niške TV5 (član Asocijacije medija), Slavica Nikolić Čorbić  demantovala je tvrdnje da je i ova televizijska kuća platila depozit za učešće na konkursu za dodelu nacionalnih frekvencija – pozajmicom od TV Pink.
Direktorka TV 5 istovremeno je demantovala i pisanje pojedinih medija u kojima se tvrdi da joj je prvi čovek TV Pink, Željko Mitrović nudio realizaciju projekta «time shering» sa TV Košava. Slavica Nikolić Čorbić izjavila je da je takvu ponudu TV5 dobila od predstavnika TV Košave i predsednika Saveta RRA – Nenada Cekića.
Istovremeno, direktorka TV 5 je potvrdila da ova televizija ne odustaje od tužbe podnete sudu kojom se osporava ispravnost odluka RRA o dodeli frekvencija za emitovanje tv programa na nacionalnom nivou.


NUNS I UNS ZA PREISPITIVANJE SVIH ODLUKA RRA

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS) izneli su mišljenje da bi sud i policija trebalo da se pozabave svim dosadašnjim odlukama RRA o dodeli frekvencija jer je se sve više razotkriva isprepletanost najrazličitijih interesa pri donošenju odluka.


OEBS: AMANDMANI UGROŽAVAJU MEDIJSKE SLOBODE

Šef Misije OEBS u Srbiji, Hans Ola Urstad, pozvao je vlasti u Srbiji da povuku amandmane na Zakon o radiodifuziji, koji se odnose na okvir aktivnosti i način sprovođenja odluka Republičke radiodifuzne agencije.
Prema saopštenju Misije OEBS, Urstad je vlastima u Srbiji i RRA predao pravnu analizu OEBS u kojoj se savetuje da se amandmani koriguju i usaglase sa predlozima koje će uskoro uputiti Ministarstvo kulture.
Urstad je izjavio da amandmani treba da budu povučeni jer ugrožavaju slobodu medija i da treba otvoriti mogućnost da pre nego što novi amandmani uđu u skupštinsku proceduru mogu da budu detaljno analizirani kao i da sve zainteresovane strane mogu da daju svoje primedbe.
U međuvremenu RRA je oštro kritikovala ponašanje Misije OEBS u Srbiji zbog naručene analize a o RRA je objavio i svoje pravno mišljenje kao odgovor na analizu OEBS.


PINK KONTRA RTL

Nakon objavljivanja faksimila dokumenata iz kojih se vidi da je TV pink pozajmila TV Košavi iznos od 18 miliona dinara, odnosno sredstva neophodna za depozit za učešće na konkursu za dodelu nacionalnih frekvencija, vlasnik TV Pink Željko Mitrović optužio je RTL, koja nije dobila dozvolu za emitovanje da je «osnovni generator kampanje» protiv Pinka i Košave. Televizijska kuća RTL se ovim povodom nije oglašavala.


SEEMO UZ TADIĆA

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozdravila je odluku predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše izmene Zakona o radiodifuziji i zatražila od Skupštine Srbije da razmotri primedbe na amandmane usvojene 19. jula.
SEEMO je podržao i stavove Misije OEBS u Srbiji koja je pozvala Skupštinu Srbije da hitno razmotri proceduru po kojoj su usvajani amandmani i da omogući javnu raspravu o predlozima za izmene i dopune Zakona o radiodifuziji.


CRNOBRNJA DIREKTOR TV AVALA

Upravni odbor TV Avala saopštio je da je na mesto direktora te televizije izabran Stanko Crnobrnja, komunikolog i poznati tv reditelj i producent. Na ovo mesto Crnobrnja dolazi neposredno pošto je u Crnoj Gori završio projekat «postavljanja» RTV Atlas.
Crnobrnja je izjavio da će TV Avala biti spremna da otpočne sa emitovanjem u roku od 60 do 90 dana po dobijanju RATEL-ove saglasnosti.


TELEKOM SRBIJA OTVARA VIZA SERVIS SLOVAČKE

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) u septembru otvara novi, osmi po redu Viza servis. Radi se o sporazumu sa ambasadom Republike Slovačke, koja će se na ovaj način pridružiti grupi ambasada u Beogradu, koje izdavanje viza za stanovnike Srbije realizuju zakazivanjem  termina  za podnošenje zahteva preko specijalizovanih Viza servisa. Do sada su u saradnji sa Telekomom Srbija Viza servise aktivirale ambasade Italije, Belgije, Švedske, Francuske, Slovenije, Grčke i Španije.
U komunikaciji građana Srbije sa ambasadama navedenih zemalja Telekom Srbija posreduje uz pomoć operatera Viza servisa koji od nedavno raspolažu novom opremom VoIP tehnologije. Svi brojevi Viza servisa su na inteligentnoj platformi Telekoma sa pozivnim kodom 0903, koji se tarifira vremenski, sa 18,22 dinara (bez PDV) po minutu za fizička lica i 30,11 dinara (bez PDV) po minutu za pravna lica. Prosečno zakazivanje traje do tri minuta i sa telefona fizičkog lica košta oko 60 dinara. U telefonskom kontaktu građani mogu dobiti informacije o dokumentaciji potrebnoj za izdavanje viza, i zakazati termin za prijem u ambasadi radi apliciranja za vize. Po zakazivanju termina, korisnicima se na kućnu adresu dostavlja pismo sa tačnim podacima o datumu, vremenu zakazivanja i broju šaltera za prijem i formularima za podnošenje zahteva.
U ovogodišnjoj sezoni godišnjih odmora statistike Telekoma Srbija beleže izuzetan skok interesovanja građana za uslugama Viza centara, ali i stopu od preko 90 odsto primljenih poziva (ostvarenih kontakata sa korisnicima). Zbog pojačanog interesovanja, Viza servis Grčke je produžio radno vreme i na raspolaganju je od 07 do 18 časova svakog radnog dana.


«PREVARNA» OGLAŠAVANJA NA TV ART I HAPPY TV

Inspekcija Ministarstva trgovine i turizma uručila je prva rešenja organizatorima TV kvizova koji su nepotpunim i nejasnim informacijama o cenama telefonskih poziva dovodili gledaoce u zabunu, čime su prekršili Zakon o oglašavanju i Zakon o zaštiti potrošača.
TV Art, koja emituje kvizove «Kvizomanija» i «Nikola Tesla», inspekcija je zabranila «prevarno» oglašavanje i naložila da u roku od dve nedelje otkloni nedostatke. Isto rešenje upućeno je i na adresu firme KBM International, kao proizvođaču i nosiocu autorskih prava za kviz «Prutić» koji se emituje na Happy TV.
Organizatori kvizova obavezni su da u roku od mesec dana otklone štetne posledice odnosno obeštete gledaoce koji su protiv njih podneli prijave.


TV AVALA SVE BLIŽA POČETKU EMITOVANJA

Televizija Avala iznajmila je od Radio Televizije Srbije predajnike i mrežu linkova na sedam godina, čime je obezbedila tehničke uslove za pokrivanje signalom na oko 80 odsto teritorije Srbije, što je jedan od uslova iz konkursa RRA za dodelu frekvencija.
TV Avala je od RRA već dobila dozvolu za mrežu K-5 koju je donedavno koristio Treći kanal RTS.


NEMAČKA: RANG LISTA 10 NAJČITANIJIH MAGAZINA

Rang
Publikacija
Kategorija
Trend 
2005/2006
Čitaoci 2006/II
in 000
in %
1
Stern
Opšti interes/Vesti
7.57
11.6
2
TV Spielfilm
TV
6.48
10.0
3
Focus
Newsmagazin
6.24
9.6
4 TV Movie
TV
6.20
9.5
5
Der Spiegel
Newsmagazin
6.00
9.2
6
Bild der Frau
Ženski
5.74
8.8
7
TV 14
TV
5.02
7.7
8
Bunte
Opšti interes
4.43
6.8
9
Hörzu
TV
4.19
6.4
10
Computer Bild
Računari
3.84
5.9

 


DISTRIBUTERI U BARSELONI

Distributerske kuće iz više od 80 zemalja sveta učestvovaće od 15. do 19. oktobra na 51. Distripress kongresu koji se održava u Barseloni. Kongresu koji organizuje Asocijacija distributera, bar za sada, sa prostora nekadašnje Jugoslavije prisustvovaće samo jedna distributerskja kuća i to iz Slovenije.
Opširnije o kongresu na internet adresi: www.distripress.net


KAZNE ZA PREGLASNE TV REKLAME

Italijanska vlada namerava da kazni televizijske kuće koje namerno pojačavaju ton tokom emitovanja reklamnih blokova kako bi privukle pažnju gledalaca.
Ministar komunikacija saopštio je da su istraživanja pokazala da tri glavne TV stanice pojačavaju ton za 50 odsto u vreme emitovanja reklama u odnusu na druge programe iako je to zakonom zabranjeno. Ovoj praksi, kako je saopšteno, emiteri pribegavaju u dogovoru sa oglašivačima kako bi skrenuli pažnju gledalaca.


GOOGLE U VAZI SA MYSPACE I MTV

Google Inc. potpisao je sporazum sa News Corp po kome će toj kući u naredne tri godine isplatiti najmanje 900 miliona dolara.
Zauzvrat Googl će biti ekskluzivni pretraživač popularne internetske stanice za druženje i povezivanje www.MySpace.com,  koja je u vlasništvu News Corp. Ovaj sporazum znači da će News Corp uspeti da vrati veći deo prošle godine uloženih 1,2 milijarde evra u kupovinu MySpace i kompanije za on-line videoigre IGN Entertainment Inc.


NORTHCLIFFE SE ŠIRI U SLOVAČKOJ

Northcliffe International čiji su osnivači Daily Mail i General Trust (pominjani kao mogući kupci Kompanije Novosti) nastavio je da se širi u Slovačkoj.
Upravo je saopšteno da je engleska medijska grupacija postala većinski vlasnik izdavačke kuće Perex AS poznate po tome što izdaje Pravdu, slovački najstariji list, ali i tri besplatne novine.


IFRAEXPO 2006 STARTUJE 9. OKTOBRA

Kao što smo vas već objavili, najveći evropski sajam opreme i svih ostalih potrepština namenjenih izdavačima dnevnih novina održaće se od 9. do 12. oktobra u Amstardamu. Rano prijavljivanje za posetu ovoj izložbi obezbeđuje značajne finansijske popuste a traje do 31. avgusta. Opširnije o svemu na internet adresi: www.ifraexpo.com
Samo mesec dana po završetku izložbe u Amsterdamu, Beč će biti domaćin 14. Svetske konferencije o digitalnoj štampi. Skup se održava 9. i 10. novembra, a opširnije informacije mogu se naći na adresi: www.ifra.com


SVE VIŠE BESPLATNIH DNEVNIKA

Evropski novinski izdavači sve češće se odlučuju da sami pokreću besplatne novine. Stručnjaci tvrde da su ovakvi projekti direktna posledica permanentnog pada tiraža prodatih primeraka dnevnih novina.
Tako je, na primer, medijska grupacija News Corp, izdavač londonskih novina The Sun i The Times of London, potvrdila informacije o namerama da u septembru startuje sa besplatnim novinama u Velikoj Britaniji.
Aktivnosti na projektima besplanih novina potvrdili su i francuski Le Monde i Le Figaro baš kao i nemački izdavač VGH, koji će pokreenuti besplatne biznis novine.
Inače Evropljani čitaju oko 19 miliona primeraka besplatnih novina od ukupno 28 miliona besplatnih proimeraka, koliko ih se dnevno odštampa u svetu.
Najveće tiraže besplatne dnevne novine dostižu u Španiji (oko 50 odsto u ukupnom broju primeraka dnevno) a zatim u Portugaliji, Danskoj, Švajcarskoj (oko 30 procenata).


SAMIT NOVINSKIH IZDAVAČA LATINSKE AMERIKE

Lideri latinoameričkih dnevnih listova učestvovaće na prvom samitu ove vrste koji će biti održan 28. i 29. avgusta u Sao Paolu (Brazil).
Skup je pozivnog karaktera i na njemu će učestvovati čelni ljudi 30 najznačajnijih dnevnih listova Latinske  Amerike.


UKRAINA: EDIPRESS LANSIRA POLINU

Ukrainska izdavačka kuća Edipress lansirala je na tržište novi magazin za žene pod nazivom Polina,.
Magazin priprema ukrainski uređivački i novinarski tim od aktuelnih autentičnih materijala.
Edipress Ukraina je u vlasništvu  švajcarske izdavačke kuće Edipress koja izdaje 24 Časa, Le Matin, Femina...


SKORO SVE O FOTOGRAFIMA I FOTOGRAFIJI

Na veb sajtu mesečnika Photo District News (PDN) svi oni kojima je fotografija posao, ili hobi mogu da pronađu izuzetno veliki broj aktuelnih informacija o foto industriji, aktuelnim trendovima, fotoreporterima, opremi...
Posebna zanimljivost sajta je foto galerija posvećena radovima vodećih svetskih fotografa.
Opširnije o fotoreporterima, fotografiji i fototehnici na adresi: www.pdnonline.com


OGLAŠIVAČI ZAHTEVAJU PODATKE O KORIŠĆENJU INTERNETA

Interactive Advertising Bureau saopštio je da će počev od 2008. godine kompanije, kao što su BMW, HP, Pepsi, VISA, Colgate-Palmolive, Ford Motor Company, Kimberly-Clark... plaćati za on-line oglašavanje isključivo na bazi objektivno utvrđenih i verifikovanih podazaka o broju korisnika i posetilaca sajtova.
Nečekajući ovu vrstu odluka pojedine internet kompanije poput AOL, Atlas, Yahoo, CNET, Weather.com već raspolažu oditovanim podacima o broju svojih korisnika.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!