Avgust, 2006 No. 37

 

IZMENE ZAKONA O RADIO DIFUZIJI – NA NOVOM GLASANJU

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić odbio je da potpiše izmene i dopune Zakona o radiodifuziji koje je pre desetak dana usvojila Narodna skupština i vratio ih je republičkom parlamentu na ponovno glasanje.
U obrazloženju svoje odluke, predsednik Tadić je naveo da bi usvojenim izmenama i dopunama bila ozbiljno ugrožena nezavisnost rada Republičke radiodifuzne agencije jer je predviđeno da saglasnost na finansijski plan ove agencije, umesto Skupštine Srbije, daje Vlada.
U obrazloženju je navedeno i uverenje predsednika Tadića da bi usvojenim izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji bio narušen princip ravnopravnosti učesnika u postupku dodele frekvencija jer je predviđeno produžavanje rokova za početak emitovanja i smanjena naknada emiterima radio programa.
Ovakvoj odluci predsednika Tadića prethodila su oštra negativna reagovanja više strukovnih novinarskih udruženja i asocijacija ali i upozorenje OEBS-a da bi predlog izmena i dopuna Zakonba o radiodifuziji pre usvajanja u Skupštini Srbije trebalo da bude upućen na javnu raspravu.
Saglasno Ustavu  predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o radiodifuziji biće stavljen na dnevni red prvog narednog zasedanja Skupštine Srbije.


NOVA DIREKTORKA RTV VOJVODINA

Upravni odbor RTV Vojvodina imenovao je Dinu Kurbatvinski Vranešević za generalnu direktorku ove nedavno transformisane madijske kuće. Vraneševićeva je nekadašnji direktor marketinga RTV Novi Sad i zamenik direktora marketinga RTS, a široj javnosti je poznata kao članica legendarne muzičke grupe „Laboratorija zvuka“. Nova generalna direktorka RTV Vojvodina izabrana je među sedamnaest kandidata.


NOVOSTI PROMOVISALE KNJIGU O ČE GEVARI

Kompanija Novosti (član Asocijacije medija) je u prelepom ambijentu bašte Asocijacije medija promovisala svoj najnoviji izdavački poduhvat – knjigu o legendarnom Če Gevari.
Priču o romantičnom revolucionaru ispričao je urednik „Večernjih novosti“ Borislav Lalić u knjzi objavljenoj pod naslovom: „Če Gevara – život, smrt, legenda“. Knjiga ima 260 stranica sa 120 fotografija legendarnog revolucionara a uz nju je i poster sa čuvenom fotografijom Če Gevare. Knjiga je uz „Večernje novosti“ već plasirana na kioske a moćiće da se kupi i u dopisništvima Kompanije Novosti.
Odličnom raspoloženju više od 150 gostiju na promociji doprinela je kubanska muzika u izvođenju orkestra „Ali Oli“ a gosti su mogli da pogledaju i specijalno za ovu priliku postavljenu izložbu o Če Gevari koja je realizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Kube.Kliknite za vecu sliku


U NAJAVI NOVE POSLOVNICE „TELEKOM CENTRA“

Telekom Srbija a.d (pridruženi član Asocijacije medija) nastavlja započeto plasiranje svog brenda „Telekom Centar“ – novog vida komunikacije sa korisnicima putem Kontakt centra 9813, Interneta i novih poslovnica. Ove inovacije realizovane su u cilju poboljšanja servisa i podrške korisnicima usluga fiksne telefonije.
U okviru jedinstvenog vizuelnog identiteta već funkcionišu telefonski Kontakt centar 9813 i web sajt www.telekomcentar.com, a do kraja godine planirano je otvaranje poslovnica „Telekom Centra“ u Užicu, Zrenjaninu, Kikindi, Čačku i Prokuplju. Za sledeću godinu planirane su i poslovnice u Kruševcu, Jagodini, Pančevu i Vranju.
Radno vreme  poslovnica Telekom Centra je svakog radnog dana od 8 do 19 časova i subotom od 8 do 14 časova. Korisnici će u njima imati mogućnost da podnesu zahtev ili reklamaciju, provere svoje račune i da iz prve ruke dobiju informacije iz oblasti usluga fiksne telefonije. Kontakt centar 9813 otvoren je za pozive korisnika od 8 do 19 časova, a cena jednog poziva je samo jedan impuls. Naravno, web sajt je dostupan 24 časa.
Opširnije o korisničkim centrima Telekoma, njihovoj funkcionalnosti i novom izgledu na internet adresi: www.telekomcentar.com.


KOSTIĆ NEDA PARE

Niške „Narodne novine“ i dalje neće moći da računaju na sredstva koja im pripadaju iz budžeta grada Niša.
Podsećamo da je bužetsku dotaciju „Narodnim novinama“ samovoljno ukinuo gradonačelnik Niša Smiljko Kostić. On je dobijanje novca iz budžeta uslovio smenom glavnog urednika i direktora „Narodnih novina“. Gradonačelnik je kao razloge za obustavu isplate dotacija naveo uklanjanje grba grada sa naslovne strane lista i neadekvatan tretman u mediju informacija o svojim aktivnostima,


PUNA ZAŠTITA NOVINARA

Kompanija Novosti (član Asocijacija medija) odnedavno primenjuje novi kolektivni ugovor kojim se po oceni oba reprezentativna sindikata i poslovodstva na najbolji mogući način uređuju međusobna prava i obaveze.
Kolektivni ugovor urađen je na osnovu vlastitih iskustava a uneta su i brojna najsavremenija rešenja i standardi iz evropske prakse.
Generalni direktor Kompanije Novosti Manojlo Manjo Vukotić istakao je da je trostruko zadovoljan. Najpre zato što se dogovorom i međusobnim razumevanjem dve sindikalne podružnice i poslovodstva došlo do ovako kvalitetnog ugovora. Kao drugi razlog Vukotić je naveo da je u ovom dokumentu sve tako precizno i dobro rešeno da nije potreban poseban socijalni program za budućeg kupca Kompanije Novosti i treće, što misli da ugovor zaista može da bude uzor svim kućama, a posebno medijskim, na planu rešavanja međusobnih odnosa poslodavaca i radnika.


OEBS: RRA KRŠI ZAKON

U pravnoj analizi odluka Saveta Republičke radiodifuzne agencije, koju je za potrebe OEBS uradio istaknuti evropski medijski stručnjak stručnjak dr Karol Jakubovič, pokazuje se da je RRA prilikom dodele nacionalnih frekvencija prekršila, kako domaće zakone tako i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.
U analizi koja je javnosti postala dostupna krajem jula, ali je na adresu RRA upućena još u maju, kaže se da Savet RRA nije priložio detaljno objašnjenje zašto su neki od kandidata izabrani, a neki nisu. U analizi se takođe navodi da nisu pruženi argumenti kojima bi se dokazalo da su njihovi postupci nešto više od proizvoljnih odluka kao ni dokazi da je rađeno u skladu sa javnim interesom.
RRA je uzvratio optužbom da dr. Karol Jakubovič nije upoznat ni sa jednim relevantnim dokumentom kao i da nikada nije kontaktirao sa RRA.


ZA BUDUĆNOST: RS + SRB

Vlada Republike Srbije odlučila je, na sednici održanoj u Kruševcu, da Međunaradnoj organizaciju za standardizaciju predloži da oznake za Srbiju budu RS i SRB. 


IZUZETAN JUBILEJ

Dr. Georgios Lychnos, generalni direktor Nacionalne štedionice Banka Beograd (pridruženi član Asocijacije medija) – članice Eurobank EFG Group, obeležio je četrdesetogodišnjicu izuzetno uspešne bankarske karijere.
Koktel povodom ovog izuzetnog jubileja priređen je u prijatnom ambijentu bašte Asocijacije medija. Više od 250 zvanica – bankara, biznismena, glavnih urednika i direktora medijskih kuća – uživalo je u izuzetnoj atmosferi kojoj je doprinosilo i majstorsko muziciranje Old Time Swing Band.Kliknite za vecu sliku


IPI KONGRES U BEOGRADU

Nekoliko stotina urednika, medijskih menadžera i vodećih novinara članova IPI (International Press Institute) globalne medijske organizacije za unapređenje novinske profesije, okupiće se u junu 2008. godine u Beogradu.
Beograd će biti domaćin Svetskog IPI kongresa i 57. Generalne skupštine ove organizacije koja se prvenstveno zalaže za promociju i zaštitu slobode štampe. U Beogradu će biti održana i godišnja skupština regionalne IPI organizacije SEEMO (South East Europe Media Organisation).


GALENIKA BELEŽI IZUZETNE USPEHE

Galenika AD (pridruženi član Asocijacije medija) u prvom polugođu 2006. godine beleži izuzetne poslovne rezultate. Prihod od prodaje lekova na domaćem tržištu povećan je za 35 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prihodi od izvoza povećani su za 18 procenata, a do kraja godine očekuju se još značajnije izvozne aktivnosti. Galenika AD beleži i porast poslovne dobiti za 66 odsto. U istom periodu i zarade zaposlenih u Galenika AD porasle su za 24 procenta.


POSETITE WWW.JUGPRESS.COM

Podsećamo vas da je pre više od dva meseca počela sa radom Regionalna informativna agencija JUGpress. Agencija informativno pokriva jug Srbije i Kosovo i Metohiju a osnivač je nevladina organizacija Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.
Opširnije na www.jugpress.com


NEKTAR U BROJKAMA

Kompanija Nektar (pridruženi član Asocijacije medija) iz Bačke Palanke, plasirala je na tržište 78 odsto više sokova i prerađevina od voća u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. Nektar je u prvom polugođu izvezao robu u vrednosti od 3,9 miliona eura.


USA: PRIHOD OD OGLASA PORASTAO U PRVOM KVARTALU 2006


 


VOL STRIT ŽURNAL SA OGLASIMA NA NASLOVNOJ

Kompanija  Dow Jones&Co. objavila je da će jedan od najpoznatijih dnevnika na svetu, Wall Street Journal najzad početi da objavljuje oglase i na naslovnoj strani izdanja za USA. Ne precizirajući moguću veličinu oglasa kompanija je najavila da će sa objavljivanjem oglasa na naslovnoj strani početi prvih dana septembra, te da će mogući izgled biti, ili u formi „kajša“ na dnu prve strane ili „fleke“ u donjem desnom uglu naslovne strane. Špekuliše se sa cenom od 75.000 dolara po objavljivanju.


PUBLICIS BOLJI ZA 6,8 PROCENATA

Publicis, po veličini četvrta svetska marketing i oglasna grupacija saopštila je da je u prvom polugodištu 2006. godine zabeležen rast prihoda od 6,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i da je dostigao ukupan iznos od 2,12 milijardi evra.
Kompanija u čijem posedu su agencije, poput Saatchi&Saatchi, Leo Burnett, ZenithOptimedia i 49 odsto vlasničkog udela u Bartle Bogle Hegarty, saopštila je da je porast prihoda zabeležen u svim regionima gde posluje.
Publicis beleži rast prihoda od 4,8 odsto u Evropi, 6,6 u Severnoj Americi, 7,6 u regionu Azije i Pacifika, 11,1 u Južnoj Americi i 39,5 procenata u Africi i na Bliskom Istoku.


UKRUPNJAVANJE OGLASNE PONUDE

Na samitu 15 od ukupno 30 vodećih britaskih agencija koje se bave media buying poslovima zaključeno je da će novinski izdavači u najskorijoj budućnosti morati da objedine ponudu ukoliko žele da uvećaju prihod po osnovu oglašavanja.
Vodeći ljudi media buying agencija upozorili su izdavače da razmišljaju o „paketu“ koji će cenom obuhvatiti ponudu u štampanom mediju, njegovoj onlain verziji, podcastu i mobilnoj telefoniji.


ŠPRINGER SVE BLIŽI FRANCUSKOM NOVINSKOM TRŽIŠTU

Axel Springer, nemačka medijska grupacija sve je bliže realizaciji projekta koji podrazumeva uvođenje jeftinog tabloida na francusko novinsko tržište.
Kompanija, koja je vlasnik dnevnika Bild, šestog najtiražnijeg lista na svetu, angažovala je Didier Pourquery da otpočne sa realizacijom ovog zamašnog projekta.
Kompanija Axel Springer u francusku „avanturu“ ulazi na bazi izuzetnih rezultata ostvarenih u Poljskoj gde je tabloid Fakt pokrenut 2003. godine, a sada vodeći dnevni list na tržištu Poljske.


ROJTERSU RASTE PRIHOD

Agencija Reuters saopštila je da je u prvom polugodištu 2006. godine ostvaren za devet odsto veći prihod nego u istom periodu prethodne godine. Kompanija je inače planirala rast od „samo“ pet procenata.


DOBRODOŠLI NA „HOFF CENTRAL“

Britanski internet provajder, kompanija Pipeks, startovaće sa višemilionskom oglasnom tv-kampanjom u kojoj je glavni lik David Hasselhoff – zvezda tv serijala „Čuvari plaže“ (Baywatch).
Samo za izradu reklamnih spotova ove kompanije uloženo oko šest miliona funti startovaće sa kampanjom uprkos učestalim skandalima vezanim za Hasselhofove probleme sa alkoholom (poslenji incident na Vimbldonu).
Prvi spot sa Hasselhoffom kompanija Pipex je emitovala na Kanalu 4 u okviru serijala Big Brother.


FRANKFURTER RUNDŠAU DOBIO NOVOG SUVLASNIKA

Kompanija M.DuMont Schauberg, izdavač listova Kelner Štat-Ancajger, Keloniše Rundšau i Expres kupila je 50 procenata udela u frankfurtskoj štamparskoj i izdavačkoj kući koja je izdavač poznatog dnevnog lista Frankfurter Rundšau.
M.DuMont Schaumberg kompanija je četvrti po veličini izdavač u Nemačkoj sa sedištem u Kelnu.


PISANJE O MANJINAMA

U okviru monitoringa štampanih medija u Bosni i Hercegovini, Udruženje novinara BiH upravo je objavilo rezultate monitoringa na temu „Zastupljenost i način predstavljanja manjina i marginalizovanih grupa u medijima.
Izveštaj možete potražiti na internet adresi:
borka@seeradionetwork.ba


SIDDOJČE CAJTUNG PLANIRA NEDELJNO IZDANJE

Prema, još nepotvrđenim informacijama, nemački dnevnik Suddetische Zeitung planira uvođenje nedeljnog izdanja.
Definitibna odluka se očekuje ove godine a start je planiran za proleće 2007. godine. Početni tiraž kretao bi se oko 150.000 primeraka.


KREĆE SVETSKA KAMPANJA BAKARDIJA

Bacardi će početkom avgusta startovati sa 70 miliona „teškom“ globalnom oglasnom kampanjom.
Samo u Velikoj Britaniji biće utrošeno oko osam miliona funti na emitovanje dva spota pod nazivima „Plivanje uzvodno“ i „Ne dozvoli da dan tek tako prođe“.
Prvi spot sniman je u Njujorku i prikazuje dvojicu ljudi, kostimiranih u lososa trče u suprotnom smeru od učesnika maratona.


POLUGODIŠNJI GUBITAK „SLOBODNE DALMACIJE“ 6,5 MILIONA KUNA

Splitska novinsko-izdavačka kuća Slobodna Dalmacija u prvih šest meseci ove godine zabeležila je neto gubitak od 6,5 miliona kuna. U istom periodu prošle godine Slobodna Dalmacija je zabeležila dobit od 605.000 kuna. Ukupan prihod pao je na 103,5 miliona kuna, a ukupni rashodi popeli su se do cifre od 110 miliona kuna.


NISAN POVUKAO NEMORALAN SPOT

Poznati japanski proizvođač automobila kompanija Nissan povukla je spot kojim je na Novom Zelandu reklamirala svoj model Tiida. U spotu se pojavljuje zvezda tv-serije „Seks i grad“ Kim Cattrall koja se koristi izrazima koji su „uvredili“ moraliste na Novom Zelandu. Cattrallova pri ulasku u auto salon izgovara rečenicu: „Niste mi rekli da je tako velik, na to se nisam pripremila“ a nakon vožnje kaže: „Bilo je fantastično, a kakve pokrete tek izvodi“. Na kraju sledi slogan: „Tiidom unutra osećate jako, jako, jako dobro“.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!