Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Avgust 2016
Asocijacija Medija
No. 276
U OVOM BROJU
U pripremi novo uputstvo za onlajn medije
Druga strana medalje privatizacije medija
Novi obrt u slučaju „Politika“
Udar na novinsku industriju
Kolateralna šteta Wikiliksa
Microsoft protiv govora mržnje
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAVET ZA ŠTAMPU PRIPREMA UPUTSTVO ZA ONLINE MEDIJE

Da li su novinari i urednici odgovorni za objavljivanje podataka prikupljenih sa društvenih mreža i komentare čitalaca, da li i pod kojim uslovima mogu da preuzimanju informacije i privatne fotografije sa digitalnih plaformi, na koji način mogu da prenose sadržaje drugih medija, a da ne povrede autorska prava svojih kolega – neka su od pitanja na koja bi trebalo da odgovori dokument koji priprema Savet za štampu – Uputstvo za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju. Mada je Kodeks novinara pojednako primenjiv na sve medije, u Savetu za štampu i u Asocijaciji medija je procenjeno da je neophodno dati preciznija tumačenja i smernice za uspešniju i pravilniju primenu etičkih pravila u onlajn okruženju, sa čijim se izazovima mediji svakodnevno susreću. Ovo uputstvo primenjivali bi i članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu prilikom rešavanja žalbi. Nacrt dokumenta uskoro bi trebalo da završi sedmočlana radna grupa u kojoj su novinari i medijski pravnic i on bi u septembru trebalo da bude na javnoj raspravi. Projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije.


SEMINAR „OBRAZOVANJE I MEDIJI“

Kao što smo već najavljivali, seminar pod nazivom „Obrazovanje i mediji“ održaće se 28. i 29. septembra u Beogradu, u prostoru Asocijacije medija. Organizator je kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD. Seminar je namenjen novinarima svih medija (štampani, onlajn, radio, tv), besplatan je, ali je broj polaznika ograničen. Tema je veoma aktuelna a još više pažnje je privukla sa promenom na čelu Ministarstva prosvete, gde je ministra Srđana Verbića zamenio gospodin Mladen Šarčević, doskorašnji direktor privatne škole Ruđer Bošković. Po oprobanom uspešnom modelu, novinarima će se obratiti više predavača među kojima i predstavnici najrelevantnijih institucija za ovu temu: Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, Univerziteta, kao i više eksperata za osmogodišnje i srednje obrazovanje, te novinari i urednici koji su u svojim redakcijama specijalizovani za praćenje zbivanja u oblasti obrazovanja. Dodatne informacije i prijavljivanje možete uraditi mejlom na adrese: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.


DRUGA STRANA MEDALJE PRIVATIZACIJE MEDIJA

Privatizacija medija je imala za cilj izlazak države iz vlasništva, kako bi se obezbedili fer tržišni uslovi, zdrava konkurencija i izveštavanje u interesu javnosti, a ne samo u interesu vlasti kakva je praksa bila u pojedinim opštinama. Nakon dve godine od donošenja medijskih zakona, činjenice su potvrdile da su lokalne samouprave našle načine da i putem konkursnog sufinasniranja medijskih sadržaja nastave faktički sa finansiranjem, a samim tim i kontrolisanjem, “odabranih medija”. Osim što su raspisivali konkurse sa kriterijumima koji su po meri određenih medija, dešavalo se da predstavnici vlasti po sopstvenom nahođenju preinače odluke komisije, kao i da se članovi komisija biraju po nejasnim ili nezakonitim kriterijumima. Pored više saopštenja kojim bi na takva dešavanja reagovala medijska i novinarska udruženja, vinovnici bi se oglušili i nastavili po svom planu. Država nije reagovala! Lokalne samouprave su samostalne i nisu u obavezi da se „baš skroz“ pridržavaju zakona o informisanju! U periodu od 1. aprila 2015. godine do 1. aprila ove godine, od 191 raspisanog konkursa uočene su nepravilnosti kod čak 132 lokalna konkursa. Putem tih konkursa, medijima su dodeljeni milioni dinara.


U LOKALNIM MEDIJIMA NEMA MESTA ZA NIŠVILLE

Kako saznajemo iz saopštenja organizatora, za najveći srpski džez festival Nišville nije bilo mesta u lokalnim novinama. Iako festival ima status gradske javne manifestacije i za njegovo praćenje se akreditovalo 400 novinara iz domaćih i stranih redakcija, njegovo otvaranje nije propraćeno u lokalnim novinama, televiziji Belle amie i Narodnim novinama. Paradoks je tim veći što upravo su upravo ovi mediji na prošlogodišnjem niškom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja dobili najviše sredstava. Od ukupno 51,1 milion dinara, Belle amie televizija, radio i internet portal, te Narodne novine, inkasirale su ukupno 31,5 miliona dinara, što je više od 60 odsto. Rezultati raspodele sredstava na ovogodišnjem konkursu još nisu zvanično objavljeni, ali po odluci Stručne komisije njima bi trebalo da bude isplaćen pun iznos do zakonskog maksimuma takozvane „de minimis" državne pomoći.


7000-TI BROJ BLICA

Izašao je 7000ti broj dnevnih novina Blic, a za mesec dana to će biti pune dve decenije kako ovaj dnevni list izlazi. List su 1996. godine osnovali Piter Kelbel i Aleksandar Lupšić. Prvo izdanje Blica izašlo je 16. septembra 1996. godine i od tada list redovno izlazi. U oktobru 2004, list je došao u vlasništvo kompanije Ringier AG, da bi od 2010. godine to postala kompanija Ringier Axel Springer Media AG, nastala kao joint venture između Ringiera iz Švajcarske i Axel Springer AG iz Nemačke. U susret tako velikom jubileju, čitaoce dnevnog lista "Blic" od ponedeljka 5. septembra očekuje poseban poklon - edicija knjiga "Velikani". Deo edicije su pet dela o velikanima srpskog glumišta, koje će izlaziti svakog ponedeljka u narednom periodu. Ko su bili, zbog čega smo ih voleli, kako su se zezali - zemaljski i nebeski šmekeri Zoran Radmilović, Bora Todorović, Josif Tatić, Danilo Bata Stojković i Dragan Nikolić. Konferencija za štampu povodom edicije biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci u petak, 2. septembra, u 18 časova. Iako je ovo jubilej pre svega štampanog izdanja, pomenimo i da je sajt Blica najposećeniji medijski portal u Srbiji koji već godinama ubedljivo drži prvo mesto, što potvrđuju i najnoviji podaci Gemiusa za juli mesec.


NOVI OBRT U SLUČAJU POLITIKA

Kompanija Est media group, u čijem se vlasništvu nalazi dnevni list Politika, izbrisana je iz registra poreskih lica u Rusiji. Iz Est media group-a su saopštili: „Firma je izbrisana zbog dvogodišnje neaktivnosti, tako da mi sada treba da njihovim vlastima objasnimo zbog čega toliko drugo nismo imali nikakve poslovne aktivnosti, kako bismo se vratili u registar. Ali, čak i da se firma ne aktivira, i dalje je sve pod kontrolom. Sve je dogovoreno sa Rusima. Nema nikakvih promena”. Kompanija je potvrdila da u privrednom registru stoji zabrana prodaje, ali i da niko ne može da zabrani stranom državljaninu da zabrani da proda svoju firmu. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) iznelo je zabrinutost zbog spekulacija o netransparentnom prenosu vlasničkog udela kompanije Est media group na treće lice što može imati nesagledive posledice po budućnost Politike. Udruženje smatra da javnost ima pravo da zna šta se zaista događa, ko je pravi vlasnik Politike i drugih medija i kakav je pravni status tih vlasnika u Srbiji i u državama u kojima su formalno registrovani. Pored toga NUNS je u svom saopštenju izrazio zabrinutost zbog toga što se država još nije povukla iz medija, iako joj je to bila zakonska obaveza. Pored NUNSA oglasilo se Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je od Vlade i Komisije za zaštitu konkurencije hitno utvrde sve činjenice u vezi sa ovim slučajem i posledicama koje bi dnevni list Politika mogao da snosi.


DIGITAL 2016

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima biće održana 15. i 16. septembra 2016. godine u zgradi „Geozavoda“ u Beogradu. Konferenciju će otvoriti Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador UK Denis Keefe. Prvog dana konferencije direktori domaćih i regionalnih telekomunikacionih kompanija će razgovarati o promenama iz oblasti telekomuikacija u poslednjih godinu dana, dok će popodne biti rezervisano za teme iz oblasti zaštite autorskih prava i TV trendova u 2017. godini. Drugog dana konferencije biće govora o ulozi tradicionalnih i novih medija u Predsedničkim izborima u SAD, kao i ulozi društvenih mreža u komunikaciji sa kupcima i glasačima. Za dodatne informacije posetite www.color.rs/digital2016.


„LICE ULICE“ NASTAVLJA SA RADOM

Magazin "LiceUlice", koji po uzoru na „Big issue“ izlazi od 2010. godine, uz pomoć građana i nekoliko firmi uspeo je da skupi novac za štampanje novog broja. Časopis izdaje istoimeno udruženje čiji je cilj da doprinosi socijalnoj emancipaciji, ekonomskoj, kulturnoj i socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva. Magazin izlazi jednom u dva meseca u 5.000 primerka, a prodaje se na ulicama i javnim mestima kroz posebno organizovanu mrežu uličnih prodavaca, među kojima mnogi spadaju u socijalno ugrožene osobe koje teško uspevaju da dođu do zaposlenja. Cena magazina je 150 dinara, od čega polovina pripada prodavcu. "LiceUlice" se bavi temama životne sredine, održivog razvoja, odnosa društva i ekonomije, marginalizovanih grupa i stavovima i idejama od javnog interesa.


NOVI OTKAZI NA RTV-U?

Sanja Kljajić, jedna od lidera pokreta Podrži RTV podnela je zahtev za raskid ugovora zbog cenzure koja vlada na RTV-u. „Postoji spisak i verovatno će biti novih otkaza u septembru, to smo već čuli. U međuvremenu je i koleginica Vanja Đurić dala otkaz zbog sličnih razloga kao ja. Zbog svih tih stvari koje su se izdešavale u poslednja tri meseca, mi smo svesne da na RTV-u više ne može da se radi.“ izjavila je Sanja Kljajić. Protesti koji su se do sad održavali ponedeljkom u organizaciji pokreta Podrži RTV su prestali. „Mi smo se svi vratili u redakcije da bismo radili i da vidimo u kom pravcu će se kretati čitav taj problem. Čekamo da se reše neke bitnije stvari i da se izabere direktor programa RTV-a i glavni i odgovorni urednik. Pratimo i taj proces. Takođe, čekamo i rezultate Novosadske novinarske škole koja će uskoro izaći sa analizom programa pokrajinskog medijskog javnog servisa pre promena i posle njih. I naravno da vidimo šta će biti sa tim otkazima, pa ćemo nakon toga reagovati. Postoji ideja da se sa protestima nastavi, samo ćemo videti u kom pravcu i na koji način. Uzeli smo ova dva meseca da se presaberemo, da vidimo gde smo i šta smo i kako da nastavimo borbu. To naravno ne znači da je sa protestima gotovo“ ističe Sanja Kljajić.


NAGRADE BLIC ŽENE

Početkom jula Blic Žena je pozvala sve čitaoce da učestvuju u velikoj letnjoj nagradnoj akciji „Vodimo vas na more“. Na adresu redakcije stiglo je više od 10.000 koverata, a o pobedniku je odlučivao žiri koji su činili Vesna Dedić, TV voditeljka i spisateljica, Sandra Subotin Čobanin, glavna i odgovorna urednica „Blic žene“, i Predrag Mihailović, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Blica“. U četiri kola nagradne akcije, pored 20 aranžmana za dvoje, poklon turističke agencije „Fly Fly Travel“, podeljene su i brojne druge nagrade: 4 televizora (darodavac Home Center), 20 paketa Niveinih proizvoda, 4 bicikla koji se pretvaraju u trotinete i obratno, 80 paketa kozmetike „Golden rouz“ (darodavac Daniela komerc) i 40 majica koje se nigde ne mogu kupiti jer su autorski rad kreativnog tima kompanije Ringier Axel Springer.


TESLIN VREMEPOLOV NA ZIDINAMA HERCEG NOVOG

Kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) osmislila je i realizovala umetnički projekat „Teslin vremeplov“ u većim gradovima Srbije, dok je kompanija m:tel Crna Gora, nakon premijere u Budvi, realizovala trodnevne projekcije u Herceg Novom. Spektakularne 4D projekcije sa nesvakidašnjim prizorima inspirisanim Teslinim detinjstvom, životom i naučnim radom, razmišljanjima, projektovane su na fasadi Sahat kule na Trgu Nikole Đurkovića, sa koje se digitalni Tesla obraćao publici, budući da je celokupan sadržaj projekcije rađen po njegovim originalnim zapisima i skicama izuma koje je ostavio u nasleđe. „Ovo je jedinstveni multimedijalni projekat o najvećem naučniku sa naših prostora, poznatom širom sveta. Film na jedan novi i savremeni način objašnjava ko je bio Nikola Tesla, a s obzirom na to da je u 4D projekciji mogu reći da je fascinantan događaj u kome imate utisak da vam se Nikola Tesla lično predstavlja“ rekao je izvršni direktor m:tel-a Vladimir Lučić. Projekciji je prisustvovala i gradonačelnica Herceg Novog Nataša Aćimović, zadovoljna što je baš Herceg Novi bio domaćin ovakvom spektaklu.


„SRCE ZA DECU“ ZA SVIH 56 PORODILIŠTA

Donacijama u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici aparate za proveru sluha beba sad ima svih 56 porodilišta u Srbiji. Ovom donacijom je završena velika akcija Blic fondacije. Zahvaljujući velikom broju ljudi dobre volje i velikog srca i društveno-odgovornim kompanijama, Blic fondacija je u veoma kratkom roku sakupila 25 miliona dinara, koliko je bilo potrebno da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod novorođenčadi. U Srbiji se godišnje rodi 65.000 beba, a više od 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom. Bez aparata za otoakustičku emisiju nemoguće je na vreme otkriti da li dete ima problem sa sluhom. Porodilištima na Kosovu aparate su uručili upraviteljica "Blic fondacije" i generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer Jelena Drakulić Petrović i urednik u Informativnom programu RTS-a Zoran Stanojević. “Ponosni smo na to što će sada, zahvaljujući akciji "Srce za decu" svakoj bebi odmah po rođenju biti proveren sluh. Pored ovih 56 porodilišta kojima smo već uručili aparate, Blic fondacija će uređaj za proveru sluha obezbediti i za porodilište u Pasjanu. Na kraju akcije želim da se zahvalim pre svega RTS-u našim velikim prijateljima i medijskim partnerima jer bez njih ova akcija ne bi mogla da se sprovede. Kao majka mogu da kažem da je najbitniji rezultat ove akcije što sada porodilje neće sa strahom odlaziti iz porodilišta” rekla je u porodilištu u Gračanici Jelena Drakulić Petrović, upraviteljica “Blic fondacije” i generalna direktorka kompanije "Ringier Axel Springer".


„TAKO LAKO SHOP“ DOBITNIK TRUSTMARK OZNAKE

Najveća online prodavnica u Srbiji TakoLako Shop, koja posluje u sastavu Nelt Grupe (pridruženi član Asocijacije medija), zvanično je stekla e-Trustmark oznaku poverenja, što ukazuje da se ovom portalu može verovati kada je reč o online kupovini i isporuci roba. e-Trustmark oznaka prepoznaje posvećenost i trud koji su Nelt Grupa i TakoLako Shop uložili da bi postigli visoke standarde etičkog ponašanja u komunikaciji sa potrošačima i rezultat je rigoroznog procesa evalucije poslovanja od strane relevantnih stručnjaka u oblasti elektronske trgovine. Ovu oznaku, koju dodeljuje projekat „Razvoj elektronskog poslovanja“ a finansira ga Evropska unija, koriste Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvo privrede Republike Srbije. „Ova oznaka poverenja je potvrda da se razvijamo u dobrom smeru. Pored široke i povoljne ponude TakoLako šopa, na prvom mestu je uvek vrednost, koju želimo da gradimo zajedno sa našim kupcima.“ izjavio je Marko Ilić, menadžer operacija TakoLako Shop. TakoLako Shop posluje u sastavu Nelt Grupe od 2015. godine, a kupcima nudi pouzdanu uslugu i najširi asortiman proizvoda po najboljim cenama, uz stalne sezonske i taktičke akcije. Ono što TakoLako Shop čini jedinstvenim u Srbiji je saradnja sa maloprodajnim lancem Corner Shop, koja omogućava potrošačima besplatne isporuke u svim Corner Shop objektima širom zemlje.


KONCERT DEČIJE FILHARMONIJE

Regionalna dečija filharmonija održala je koncert 26. avgusta na stadionu Tašmajdan u okviru manifestacije Noć muzike. Koncert je poklon organizatora i Piraeus banke (pridruženi član Asocijacije medija) gradu Beogradu. Rukovodilac korporativnih komunikacija Piraeus banke Miroslava Nešić Bikić je naglasila da ova Banka kao društveno odgovorna kompanija podržava projekte koji doprinose afirmaciji ne samo mladih taletanata, već i kulturnog imidža grada Beograda. "Izuzetno smo ponosni što smo deo ovog događaja koji predstavlja naš zajednički poklon gradu. Raduje nas i prilika da još jednom podržimo mlade talente i projekte koji promovišu tradicionalne vrednosti i kulturu", rekla je g-đa Nešić Bikić.


NOVA AKVIZICIJA HEMOFARMA

Kompanija Hemofarm AD (pridruženi član Asocijacije medija), preuzela je imovinu kompanije „Ivančić i sinovi“. Ovaj poslovni potez iniciran je, između ostalog i željom da se dodatno pomogne zdravstvenom sistemu Srbije, kroz unapređenje snabdevenosti tržišta kvalitetnim, a dostupnim proizvodima. Kompanija Hemofarm preuzela je proizvode, pogon za proizvodnju u Starim Banovcima, zaposlene, kao i intelektualnu imovinu „Ivančića“. U ime Hemofarma kupoprodajni ugovor potpisao je generalni direktor Ronald Seeliger. On ističe činjenicu da će kompanija preuzetim portfolijom zaokružiti bogatu paletu OTC proizvoda. „Hemofarm je godinama farmaceutski lider u regionu. Ovaj događaj je kockica mozaika, koja se fantastično uklopila u našu poslovnu strategiju. Preuzimanjem proizvoda, pogona i imovine „Ivančić i sinovi“, Hemofarm se na neki način takmiči sa sobom, obarajući sopstvene rekorde. Po mom mišljenju, u biznisu je to najteže, ali je, istovremeno i najizazovnije. U dugoročnom planiranju, koje je veoma važan segment proizvodnje lekova, na granici je „umetnosti“ veština procene momentuma za nešto novo. Ovo je naš trenutak“, ocenjuje Seeliger.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

UGAŠEN „WIRTSCHAFTSBLATT“

Izdavačka kuća Styria najavila je da će posle 21 godine izlaženja ugasiti ugledni bečki ekonomski dnevnik Wirtschaftsblatt. Ubuduće će ekonomske teme izlaziti u Presse, glavnom izdanju ove izdavačke kuće. Merama štednje poslednjih godina i restruktuiranjem smanjeni su gubitci lista Wirtschaftsblatt, a istovremeno zadržan kvalitet. Tržišne prognoze su pokazale da list neće biti u mogućnosti da pokrije troškove održavanja, pa je zbog toga odlučeno da bude ugašen. Poslednje izdanje će izaci 2. septembra. Zaposleni su informisani o stanju i započeti su pregovori o socijalnom planu. Wirtschaftsblatt je prvi put objavljen u oktobru 1995. godine, i bio je u jednakom vlasništvu kompanije Styria Multimedia AG i švedske kompanije Bonnier. 2006. godine Styria je otkupila udeo Bonniera i postal 100% vlasnik. Izlazio je od ponedeljka do petka u tiražu od 20.380 primeraka, imao oko 82.000 čitaoca i ukupan udeo na tržištu od 1,1 posto.


REUTERS SMS SERVIS

Partnerstvom sa kompanijom ONEm Communications Reuters će dopreti do velikog broja ljudi širom sveta koji ne poseduju pametne telefone. SMS servis će biti dostupan na nekoliko jezika, uključujući engleski, ruski, nemački, francuski, španski, portugalski i arapski. Do sada je napravljen ugovor sa 30 mobilnih operatera, uključujući Smart Group koji pokriva Tanzaniju, Ugandu i Burundi. Cilj kompanije ONEm Communications je da do kraja godine imaju 30 miliona korisnika. Joakim Haris, šef Reutersovog poslovnog razvoja za Evropu, Bliski istok i Afriku izjavio je: ”Naše partnerstvo sa kmpanijom ONEm Communications će nam omogućiti da dopremo do milonske publike širom sveta i da im omogućimo da dobijaju međunarodne vesti od nepristrasnog izvora, brzinom koju samo Reuters može da ponudi.”


ZATVOREN „OZGUR GUNDEM“

Sud je privremeno zatvorio Pro-Kurdske novine Ozgur Gundem optuživši ih za kontinuirano širenje propagande Kurdske radničke patije (PKK). Novine su označene kao publikacija naoružane terorističke organizacije. Opoziciona Pro-Kurdska Demokratska narodna partija (HDP) osudila je zatvaranje novina nazvavši ovaj čin gušenjem slobode štampe. Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara pokrenule su zajedničku akciju kako bi pokušale da zaustave medijski obračun u Turskoj koji je posledica propalog vojnog udara prošlog meseca. Asocijacije su pozvale na solidarnost sa novinarima koji se suočavaju sa progonom u Turskoj, slanjem pisma turskim ambasadorima i potpisivanjem peticije Amnesty International-a u kojoj pozivaju predsednika Erdogana da poštuje ljudska prava u svojoj zemlji. Novine Ozgur Gundem čije se štampano izdanje prodavalo u tiražu od 7.500 primeraka od 2014. godine suočavale su se sa brojnim istragama, kaznama, hapšenjem dopisnika i zatvaranjem.


NOVI UDAR NA NOVINSKU INDUSTRIJU

Novinska industrija Velike Britanije mogla bi da izgubi do 500 miliona £ u sledećih deset godina, od online platformi kao što su Facebook, Twitter, Google news i Apple news, upozoravaju nova istraživanja OC&C Strategy Consultants. Ovakve online platforme su već koštale industriju 46% prihoda u poslednjih deset godina. U izveštaju se navodi da se 41% milenijalsa u UK oslanja na društvene mreže i deljenje sadržaje za dobijanje informacija i vesti. Predviđanja su zasnovana na istraživanju na uzorku od 10.000 ljudi, kao i analizu uticaja platformi na više različitih industrija. Prihod Facebook-a od oglašavanja u drugom kvartalu ove godine, porastao je za 63% u odnosu na isti period prošle godine.


PORAST ČITANOSTI „INDEPENDENT-A“

Independent je zabeležio porast od 46% u odnosu na prošlu godinu, nakon što su ugasili štampano izdanje i prešli isključivo na digitalno izdanje u martu ove godine. Portal je dostigao 21,2 miliona čitaoca prema podacima PAMco agencije za merenje. U istom periodu Daily Mail, najčitanija novina, zabeležila je 30,6 milona čitaoca, što je porast od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni i odgovorni urednik Independeta, Kristijan Broughton izjavio je da su iz meseca u mesec brojevi pokazali kako je jednostavan fokus na digital radi za njih, da sad imaju veći broj čitaoca i pretplate putem aplikacije. Independent sad ima urednički tim od preko 100 ljudi, planira se otvaranje kancelarija u Aziji, Africi, Srednjem Zapadu, Evropi i Americi.


ELLE KUPOVINA PUTEM VIDEA

Australijsko online izdanje magazina ELLE je uvelo novinu i omogućilo svojim korisnicima da putem interaktivnih videa mogu da izvrše kupovinu određenih proizvoda sa online sajtova. Urednički tim je napravio i režirao video u kom su predstavljeni trendi odevni predmeti sezone, laki za nošenje i pristupačni. Kreirano je 4 videa: 10 haljina koje volimo, 5 odličnih kaputa ispod 200$, 8 komada da nosite do branča i 8 skupih komada koje volimo. Video klipovi koji omogućavaju kupovinu su poslednja digitalna inovacija Bauer Media. Petar Manten iz kompanije Bauer Media izjavio je da postoji veliki potencijal u omogućavanju čitaocima da kupuju direktno sa ekrana.


NOVI NEDELJNIK

Bivši urednik Johnston Press-a, Jason Marshall, koji je posle 30 godina rada dobrovoljno napustio svoje radno mesto u okviru plana smanjivanja broja zaposlenih, pokrenuo je novi konkurentski nedeljnik i time pokazao bivšem poslodavcu da nisu čitaoci siti novina već sadržaja koji su im nudili. Marshall je pokrenuo nedeljne novine Hawick Paper kao direktnu konkurenciju Hawick News-u, izdanju Johnston Pressa, koje je on uređivao prethodnih devet godina. Prvo izdanje Hawick Paper-a, po ceni od 90p izdato je 19. avgusta i rasprodalo se istog jutra. „Mi smo izrazito lokalni magazin, pokrivamo naš grad Hawick (pogranični grad Škotske), zaposlili smo menadžera za oglašavanje, dok su nam reporteri i fotografi free lans saradnici, reakcija čitalaca i oglašivača na prvi broj bila je fenomenalna“ izjavio je Maršal.


KOLATERALNA ŠTETA WIKILIKS-A

Prema informacijama koje je objavila američka agencija Associated Press, stotine nevinih ljudi postali su kolateralna šteta dokumenata koje je objavio Wikiliks. Wikiliks je kao svoj cilj postavio objavljivanje cenzurisanog materijala koji se tiče rata, špijuniranja i korupcije. Objavljivanje ličnih podataka je u suprotnosti s tvrdnjama te organizacije da štiti privatnost, što je izazvalo kritike čak i njenih saveznika. Wikiliks je objavljivao i podatke o identitetu, brojeve telefona i druge infromacije koje lako mogu da zloupotrebe kriminalci. Agencija je razgovarala sa osobama čiji su podaci objavljeni i koje su imale različite problem, od krađe identiteta do potrebe za promenom broja. Associated Press nije uspeo da na ovo pitanje dobije odgovor od Džulijana Asanža, osnivača Wikiliksa.


MICROSOFT PROTIV GOVORA MRŽNJE

Kompanija Microsoft je najavila novi sistem koji će omogućiti lakše i brže prijave uvredljivog sadržaja i govora mržnje. Prijave će se vršiti putem obrasca koji će omogućavati da se prilikom prijave naglasi na kom je Microsoftovom servisu uočen govor mržnje. Da bi se izvršila prijava potrebno je ostaviti link koji vodi do sadržaja koji se prijavljuje, kao i svoju email adresu u slučaju potrebe za dodatnim informacijama. Moguće je prijaviti sadržaje koji podstiču nasilje i govor mržnje. Pored ovog obrasca biće dostupan još jedan, obrazac za žalbe, koji će biti namenjen korisnicima koji smatraju da je njihov sadržaj neopravdano uklonjen sa Microsoftovih servisa.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde