Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Avgust 2016
Asocijacija Medija
No. 275
U OVOM BROJU
Novi ministar kulture i informisanja
U susret BookTalku u Novom sadu
Ivica Smolić novi generalni direktor Victoria Group
Axel Springer u Americi
Daily Mirror - plati pa čitaj
Novac je tamo gde je video
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PUNE RUKE POSLA ZA KOMISIJU ZA ŽALBE

Komisija za žalbe Saveta za štampu ocenila je da su listovi Informer, Kurir, Blic i Alo prekršili više odredbi Kodeksa novinara Srbije kada su u julu izveštavali o silovanju i ubistvu trogodišnje devojčice u okolini Zaječara. Komisija je zaključila da su listovi prekršili odredbe o poštovanju privatnosti, o istinitosti izveštavanja, o odgovornosti novinara i zabrani korišćenja neprimerenog sadržaja, kao i da su zloupotrebili emocije drugih ljudi i njihovu nedovoljnu sposobnost rasuđivanja u tragičnim situacijama. "U ovom slučaju, nažalost, reč je samo o nastavku neprihvatljivog trenda da se o teškim i surovim zločinima i tragedijama izveštava bez poštovanja profesionalnih i etičkih standarda", zaključila je komisija Saveta za štampu. Ovo telo navodi da je silovanje i ubistvo trogodišnjeg deteta užasan zločin, koji je veoma potresao celo društvo i da postoji veliko interesovanje javnosti, ali da objavljivanje detalja o stanju tela ni na koji način ne doprinosi boljem informisanju čitalaca, a vređa dostojanstvo i integritet žrtve, nanosi dodatnu bol njenoj porodici i uznemirava čitaoce. "Komisija naročito apeluje na policiju i tužilaštvo da, posebno kada je reč o zločinima koji duboko potresaju javnost, odrede osobe koje će medijima davati informacije, kako bi se izbeglo spekulisanje, nagađanje i objavljivanje netačnih informacija", navodi se u obrazloženju Komisije za žalbe Saveta za štampu.


SEMINAR „OBRAZOVANJE I MEDIJI“

Već su počele pripreme za realizaciju novog seminara posvećenog dopunskoj edukaciji novinara koji realizuje Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku ambasade SAD u Beogradu. Seminar će biti održan 28. i 29. septembra, a ovoga puta tema je: „Obrazovanje i mediji“. U radu seminara kao govornici će učestvovati predstavnici Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, stručnjaci posvećeni unapređenju obrazovnog sistema... Prijave za učešće u radu seminara možete poslati na internet adrese: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org. Učešće u radu seminara je besplatno, a broj polaznika je ograničen.


NOVI MINISTAR KULTURE I INFORMISANJA

Novi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević preuzeo je i formalno 12. avgusta dužnosti od dosadašnjeg ministra Ivana Tasovca. Vukosavljević je rođen u Beogradu 1962. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a pohađao je i poslediplomske studije "Međunarodni ugovori u spoljnoj trgovini". U svojoj dosadašnjoj karijeri radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću. Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski. Pisao je tekstove za "Pravnik", "Student" i NIN, govori engleski i francuski jezik, a služi se i nemačkim jezikom. Na mesto ministra dolazi sa funkcije gradskog sekretara za kulturu Beograda. Upitan od strane nekih medija da im da intervju na početku svog ministartskog mandata, odgovorio je da mu se obrate posle prvih 100 dana nove Vlade.


ZLOUPOTREBA AUTORSKIH PRAVA

U izdanju Novog magazina od 4. avgusta, novinarka Jelka Jovanović istraživala je fenomen zloupotrebe Zakona o autorskim pravima na primeru tužbi fotografa za neovlaštenu upotrebu fotografija. U tekstu se konstatuje da je u poslednje vreme učestala pojava da fotografi preko svojih advokata tuže izdavače za učinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu i potražuju iznose koji su višestruko veći od realne vrednosti upotrebljene fotografije, dovodeći istovremeno sud u zabludu o prirodi svog autorskog dela. Autorka navodi i podatke o visini presuda, kao i nekoliko primera koji iznos je tražen, a koji dosuđen. Asocijacija medija je iznela svoja iskustva i stavove po ovom pitanju, odgovorom na nekoliko pitanja… (pročitajte nastavak teksta)


NOVOSTI PUTEM MOBILNIH TELEFONA

Prateći nove trendove i digitalizaciju, kompanija Novosti je uvela novi servis za „puš notifikacije“ koji omogućuje korisnicima da primaju obaveštenja o najnovijim vestima putem mobilnog telefona i tableta. Novi sistem počeće sa radom 18. avgusta. Sve što je potrebno za primanje informacija je instalacija nove Novosti aplikacije ili update postojeće aplikacije. Sistem za „puš notifikacije“ Novosti su razvile u saradnji sa firmom Tehnicom Solutions iz Beograda.


203. ROĐENDAN SLUŽBENOG GLASNIKA

Ove godine Službeni glasnik slavi svoj 203. rođendan. U avgustu 1813. godine Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić su u Beču objavili prvi broj "Novina serbskih". Tokom godina, novine su menjale svoj naziv, a službene postaju nakon oslobadjanja od Turaka 1834. godine. Javno preduzeće Službeni glasnik osnovano je 1992. godine Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata i o izdavanju „Službenog glasnika Republike Srbije“. Pored svoje osnovne delatnosti – objavljivanja „Službenog glasnika RS“, preduzeće se razvilo u jednu od najznačajnijih izdavačkih kuća. Koncept objavljivanja kapitalnih izdanja, stručne, teorijske literature i publicistike okupio je oko Glasnikovih jasno strukturiranih biblioteka eminentne urednike, autore, fakultete i dr. institucije. Svi brojevi novina od 1813. godine do danas su sakupljeni, digitalizovani i dostupni javnosti.


SLUČAJ SPORT

Posle 71 godine, izlazak dnevnog lista Sport u subotu 30. jula bio je doveden u pitanje. Zaposleni su stupili u protest zbog nezakonitih otkaza, loših uslova rada, neisplaćivanja plata i socijalne zdravstvene zaštite. Podsetimo da je 1. oktobra 2015. godine kompanija Novosti prodala DSL Sport firmi Beoton iz Bora. U ugovoru o kupoprodaji stoji da Beoton R preuzima zaposlene pod potpuno istim uslovima kakve su imali u kompaniji Novosti. Zaposlenima nisu isplaćene plate od aprila meseca, naknadu za prevoz nisu primili od januara, a zdravstvene knjižice nisu overene jer firma ne uplaćuje osiguranje. Vlasnik Sporta, menadžer Saša Mirković saopštio je da taj list neće prestati da izlazi i pored pritisaka koji se vrše kako bi se taj magazin prodao u bescenje. Na platou Trga Nikole Pašića zaposleni u listu Sport održali su improvizovanu konferenciju za novinare. Nakon ovog događaja oglasilo se Udruženje sportskih novinara Beograda i pozvalo Ministarstvo privrede i Ministarstvo rada da reaguju u skladu sa nadležnošću. Pored njih reagovao je i Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), koji su pozvali nadležne institucije da hitno reaguju zbog kršenja zakona i prava zaposlenih. Prema rečima novog vlasnika, tiraž najstarijeg sportskog lista na Balkanu i pored nedavnih događaja porastao je za 80 posto.


U SUSRET „BOOKTALK-u“ U NOVOM SADU

Ove godine 1. i 2. septembra Novi Sad će po drugi put biti domaćin najpriznatijim imenima iz sveta književnosti i izdavaštva. U prostorijama Spomen- zbirke Pavla Beljanskog 1. septembra od 19 sati održaće se prva panel diskusija i svečani koktel, a 2. septembra će se održati 10 panel diskusija u dva paralelna programa. Konferenciji će prethoditi akcija "Nedelja knjige", od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom prevozu u Novom Sadu koje volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije. Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom "Walk & Talk" aktivacije. Na ovogodišnjoj "Book Talk" konferenciji svi prisutni imaće priliku da čuju i upoznaju Svetlanu Slapšak, Borku Tomović, Isidoru Bjelicu, Lazara Džamića, Teofila Pančića, Duška Ljuštinu, Ante Tomića, Aleksandra Gatalicu, Jelenu Bačić Alimpić, Ivana Ivanjija, Ljubivoja Ršumovića i mnoge druge. Na svečanoj ceremoniji otvaranja, konferenciju će otvoriti Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za kulturu. Način prijave i kompletan program pogledajte na linku: http://www.color.rs/booktalk2016/.


TELEKOM BOLJI OD NIS-A

Prema podacima Agencije za privredne registre za 2015. godinu, koji su do sad objavljeni, Telekom Srbija je najuspešnija kompanija u Srbiji. Telekom je skinuo sa trona NIS, koji se godinama nalazio na vodećoj poziciji. Na prvo mesto po ostvarenoj neto dobiti Telekom Srbija je izbio sa plusom od 16,32 milijarde dinara. Za ovu kompaniju to je nešto manja poslovna dobit nego prethodne godine (16,88 milijardi dinara). Drugoplasirani NIS kraj 2015. godine je dočekao u plusu od 16,10 milijardi dinara.


SRCE ZA DECU U UŽICU

Porodilište u Užicu je 54. u Srbiji koje je u akciji "Blic fondacije" dobilo uređaj za neonatalni skrining sluha. Ovaj uređaj su zameniku načelnika neonatalogije porodilišta u Užicu, dr Đorđu Jokoviću, uručili Milenko Kokar i Aleksandar Pavlović iz kompanije "Audiovoks". Dr Joković je, uz zahvalnost "Blicu", istakao značaj ranog otkrivanja poremećaja sluha: “Četiri godine u našem odeljenju se sprovodi skrining sluha svoj novorođenoj deci, koji rano otkriva poremećaje sluha kod beba kako bi se blagovremeno mogle sprovesti mere lečenja, a za sada je aparatom pregledano oko 6.000 novorođenčadi. Aparat koji smo sada dobili je modernizovan i napredniji i sa njim imamo mogućnost da štampamo rezultate”.


IVICA SMOLIĆ NOVI GENERALNI DIREKTOR VICTORIA GROUP

Nadzorni odbor Victoria Group imenovao je Ivicu Smolića za novog generalnog direktora kompanije. U više od 20 godina profesionalnog iskustva na srpskom bankarskom tržištu, Smolić je 11 godina bio predsednik izvršnog odbora Komercijalne banke, generalni direktor Srpske regionalne banke u periodu od 2001. do 2004. godine, a karijeru je gradio i u Invest banci, Somborskoj banci i Vojvođanskoj banci. Usled dugogodišnje saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama, poput EBRD, IFC i drugih, Smolić ima i bogato iskustvo u strateškom menadžmentu, korporativnom upravljanju i upravljanju rizicima u poslovanju. Izuzetne poslovne rezultate postizao je i u upravljanju procesima restrukturiranja u tranzicionom periodu. Nadzorni odbor Victoria Group izražava uverenje da će sa Ivicom Smolićem kao novim generalnim direktorom, kompanija ostvariti ubrzani rast poslovnih performansi i nastaviti da ispunjava svoje strateške ciljeve kao jedna od vodećih kompanija srpskog agroindustrijskog sektora.


VICTORIA GROUP MEĐU 15 NAJVEĆIH IZVOZNIKA

Kompanija Victoria Group se našla među 15 najvećih izvoznika Srbije u prvoj polovini 2016. godine. Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je ovu listu za period januar-jun 2016. godine, prema podacima Uprave carina. Victoria Group je, sa izvozom čija je vrednost u prvih šest meseci ove godine iznosila 73,4 miliona evra, zauzela 11. mesto. Kompanija svoje proizvode od NON-GMO soje i suncokreta izvozi u 53 zemlje na 5 kontinenata. Centralno izvozno tržište je Evropska unija, a protekli period obeležila je ekspanzija na azijskom, afričkom i američkom tržištu. Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prvom polugodištu tekuće godine iznosila je 1,96 milijarde evra, a pored Victoria Group, najveći izvoznici su Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, Tigar tajers, Železara Smederevo, Filip Moris, Naftna industrija Srbije, HIP Petrohemija, MK grupa, Gorenje, Tetra pak, Jura korporacija, Hemofarm, Leoni, Boš i Jugoimport SDPR.


AMBASADOR NEMAČKE U POSETI HEMOFARMU

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je u pratnji gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i menadžmenta Hemofarma obišao fabrički pogon koji godišnje proizvede preko 55 miliona pakovanja lekova za tržišta 38 zemalja sveta. Poseta ambasadora Ditmana simboličan je početak obeležavanja decenije poslovanja Hemofarma u okviru STADA grupe. Od kada je ova nemačka kompanija preuzela Hemofarm, 2006. godine do danas, u modernizaciju opreme i proizvodnje, ali i obuku radnika uloženo je više od 200 miliona evra i otvoren je put ka brojnim svetskim tržištima. Šabačka fabrika lekova specijalizovana je za proizvodnju nesterilnih farmaceutskih proizvoda, sirupa, kapsula i tableta. Zahvaljujući visokoobrazovanim i edukovanim stučnjacima, kao i najsavremenijoj tehnološkoj opremi, proizvodi veoma kompleksne forme lekova. „Obim proizvodnje raste poslednjih godina i proširujemo portfolio novim proizvodima. Do kraja godine zaokružujemo godišnji plan investicija vredan 4,5 miliona evra. Ne zaboravljamo ni segment održivog razvoja. Prošle godine pustili smo u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vredno 1,2 miliona evra. A prema oceni relevantne ustanove u okviru Svetske banke Hemofarm je po energetskoj efikasnosti u 20 odsto najboljih fabrika u svetu. Koraci koji su nas doveli na tu listu napravljeni su upravo ovde, na lokalu“, rekao je Dragan Tošić, direktor fabrike Hemofarm Šabac.


KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV NOVINARA

Protiv glavnog urednika Informera Dragana Vučićevića i glavnog urednika Pinka Željka Mitrovića, predsednika Srpskog sabora Zavetnici Stefana Stamenkovića, i glavnog urednika Pravde Igora Marinkovića, podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Krivičnu prijavu su podneli Vukašin Obradović predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ilir Gaši iz fondacije Slavko Ćuruvija, Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju, glumci Sergej i Branislav Trifunović, novinari Tamara Skroza i Antonela Riha. Posle predaje krivične prijave Vukašin Obradović je izjavio da na taj način žele da saznaju kako će država reagovati, odnosno kako će se odnositi prema činjenici da svako u Srbiji može da bude optužen da je zaverenik i plaćenik. Očekujemo da od Tužilaštva konačno saznamo da li je u Srbiji to dozvoljeno, izjavio je Obradović.


KARIKATURISTI TUŽE SNS

Karikaturisti čiji su radovi, bez njihove saglasnosti, izloženi na izložbi Necenzurisane laži nameravaju da tuže Srpsku naprednu stranku zbog predstavljanja njihovih radova kao umetničkog dela službe za informisanje SNS-a. Za tužbu postoji pravni osnov i autori imaju pravo na nadoknadu za korišćen materijal, pored toga imaju i mogućnost da zabrane dalje izlaganje svojih dela. “Niko me nije konsultovao da li može da izloži moje radove. Najpre ću se dogovoriti sa kolegama da li ćemo zajedno tužiti organizatore izložbe. U svakom slučaju, ako ne bude zajedničke tužbe i sam ću ih tužiti”, izjavio je karikaturista Predrag Koraksić Koraks. Marko Somborac karikaturista Blica i Dušan Petričić karikaturista Politike takođe razmišljaju o zajedničkoj tužbi. SNS smatra da je ono što je objavljeno u štampi, javno dostupno i da imaju sva prava da objavljuju tuđa dela.


HELLO! TRAVEL PARTY

Krajem jula, na krovnom bazenu Hotela Budva održana je ekskluzivna zabava u organizaciji magazina Hello! i Turističke organizacije Budva. Povod za slavlje je bila uspešna saradnja na izdavanju magazina Hello! Travel: Budva na engleskom jeziku koji je čitaocima iz celog regiona i stranim turistima predstavio Budvansku rivijeru. Jelena Rađenović i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe najavili su nove zajedničke projekte od kojih će prvi biti konferencija “Food Talk: Budva” koja će se održati 9. septembra. U koktelima i kulinarskim specijalitetima kuvara Hotela Budva uživale su brojne zvanice iz Crne Gore, kao i gosti iz sveta muzike, filma i medija koji su tog dana bili gosti Budve. Sve prisutne zvanice zabavljao je popularni “Kuba Bend” a nakon njega nastupio je i DJ Filip, poznati budvanski DJ.


VIRTUELNI TESLA

U okviru inovirane izložbe u Muzeju Nikole Tesle, posetioce će ovog leta u postavci virtuelne realnosti, prvoj na svetu posvećenoj Tesli, dočekati veliki naučnik lično. Nikola Tesla u četiri životna doba, od mladih do poodmaklih godina, “oživeće” u jedinstvenoj izložbi “Doživi Teslu” koju je muzeju donirala Direct Media (pridruženi član Asocijacije medija) za Teslin jubilej i petnaest godina uspešnog poslovanja. Posetioci muzeja će stavljanjem uređaja VR headset na glavu, koji je nalik kacigi, moći da urone u virtuelni svet Nikole Tesle i kroz pet priča od samog naučnika čuju o njegovim dostignućima, saznaju kakav je odnos imao sa Edisonom, zašto se nikada nije oženio i asistiraju mu u ekperimentima. “Tesla je čitav svoj život posvetio inovaciji, želeći da njegovi patenti budu od koristi čovečanstvu. Polazeći od ovog principa i verujući da moderne tehnologije i same kompanije treba da imaju svrhu za širu zajednicu, doniranjem izložbe smo želeli da prenesemo vrednosti do kojih je Tesla držao.”, izjavio je Jovan Stojanović, direktor Direct Media… (pročitajte nastavak teksta)


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

UPLITANJE VLASTI KLJUČNI PROBLEM SLOBODE MEDIJA

Saša Leković, predsednik Hrvatskog novinskog društva (HND), na konferenciji za novinare „Integritet medija i novinara u Hrvatskoj“ predstavio je izveštaj međunarodnih organizacije za zaštitu slobode izražavanja o stanju u hrvatskom novinarstvu i političkim pritiscima, ističući da je uplitanje vlasti ključni problem slobode medija. Poslednje promene sprovedene u skladu sa zakonom koji je usvojila prethodna SDP-ova vlada, nisu u skladu sa promovisanjem nezavisnosti javnih elektronskih medija. Vodeće javne ličnosti, uključujući bivšeg predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka, otvoreno su izrazili želju da se reše levičarskih medija, a novinare i medijske kuće, koje ne pokazuju dovoljno patriotizma nazivaju izdajicama, navedeno je u izveštaju koji je rezultat trodnevne misije u Hrvatskoj iz juna meseca.


AXEL SPRINGER U AMERICI

Početkom avgusta kompanija Axel Springer SE je objavila otvaranje sedišta u Americi u Njujorku, koji će služiti kao glavni centar za aktivnosti kompanije u SAD. Na ovaj način kompanija će upotpuniti kancelariju u Silikonskoj dolini osnovanu 2014. godine. Matias Dopfner, direktor Axel Springer SE je izjavio „Njujork je centar digitalnog novinarstva u SAD, gde je Axel Springer veoma aktivan kao strateški medijski investitor. Akvizicije BUSINESS INSIDER-a i eMarketer-a, investicije u NowThis, Thrillist i Mic su doprinele uspostavljanju glavnih kancelarija u Njujorku“. Kancelarije će biti u zajedničkom prostoru WeWork od 1. oktobra. Tokom prvih šest meseci tekuće godine kompanija Axel Springer je dodatno proširila svoje digitalno poslovanje, pa su tako digitalne aktivnosti doprinele sa 67% ukupnih prihoda.


„DAILY MIRROR“ PLATI PA ČITAJ

Daily Mirror će početi da naplaćuje pristup svom nedeljnom izdanju. Digitalno izdanje koje je bilo besplatno od svog lansiranja decembra 2012. godine, će početi da naplaćuje pretplatu od 5. septembra i to u visini jedne trećine cene štampanog izdanja, dok će Daily Mirror sajt idalje ostati besplatan. Urednik Lojd Emblej u svom pismu čitaocima izjavio je da se novinska industrija suočava sa izazovima i da će cena od 23 penija pomoći da pokriju neke dnevne operativne troškove. Daily Mirror nedeljno digitalno izdanje privuče oko 74.631 aktivnih korisnika dnevno što ga stavlja na treće mesto, iza Sunday Times-a sa 95.187 i Times-a sa 82.700 aktivnih korisnika.


NOVAC JE TAMO GDE JE VIDEO

Većina Britanskih i Američkih izdavača se slaže da je novac tamo gde je video. Ispitanici su odabrali video format kao broj jedan na rang listi faktora koji će uticati na povećanje prihoda u 2017. godini. Britanska nacionalna izdavačka kuća Trinity Mirror vidi ogroman potencijal u pomeranju budžeta ka videu, kreiranju video sadržaja koji bi ispratili svaki tekst. "Nema sumnje da video počinje da igra ključnu ulogu, ali mnogi izdavači nemaju opremu za proizvodnju videa. Postavlja se i pitanje kvaliteta produkcije", izjavio je Rob Bredli jedan od direktora CNN-a. "UK tržište zaostaje za SAD-om. Vidljivost i optimizacija za poboljšanje mobilnog oglašavanja putem unapređenja učitavanja stranice već se dogodilo širom USA", rekao je Ashvin Šridhar, direktor Ekonomista.


10 GODINA “FIRST NEWS”

Jedini engleski dečiji magazine First News slavi deseti rođendan i uzastopnu petu godinu poslovnog rasta. Tiraž magazina od početnih 30.000 primeraka, dostigao je 83.254 primeraka, a cena primerka koji izlazi svakog petka je 1.8 funti. Prodaja se odvija po modelu pretplate, i to 39.831 pretplata na više primeraka, a 36.800 pojedinačnih primeraka. Kada je magazin lansiran pre 10 godina, nisu mu predviđali svetlu budućnost. Potparol magazina je izjavio da redovno dobijaju povratne informacije od svojih čitalaca i njihovih roditelja da ih često zajedno čitaju, što ujedinjuje porodicu i podstiče razgovor. U prethodnoj godini magazin je pokrenuo svoje prvo internacionalno izdanje.


COSMOPOLITAN UK PORAST TIRAŽA ZA 60%

Tiraž magazina Cosmopolitan je porastao za 60% u odnosu na isti period prošle godine, za razliku od drugih ženskih mesečnih časopisa koji beleže pad, prema najnovijim podacima ABC-a. Porastu tiraža doprinelo je smanjenje cene na 1£ i dodatnih 100.000 besplatnih primeraka. Magazin je zabeležio i drugo mesto među plaćenim ženskim izdanjima u modnom/lifestajl sektoru sa 413.155 kopija, odmah iza magazina Good Housekeeping sa 444.941 kompijom, koji je takođe zabeležio porast od 10% u odnosu na prošlu godinu. Magazini Red, Elle UK, Women’s Health, Harper’s Bazaar su zabeležili blag rast u odnosu na prošlu godinu; dok su Glamour, Grazia i Marie Claire zabeležili pad veći od 10%. Najveći pad je zabeležio magazin Heat, čiji je tiraž sa 144.074 primeraka pao na 109.661, što je pad od čak 22%.


NOVE MEDIJSKE MERE U RUSIJI

Dmitrij Medvedov, premijer Rusije saopštio je javnosti da je nedavno održan konstruktivan sastanak sa nekoliko urednika glavnih ruskih medija. Povod za sastanak bio je dogovor nove programske šeme i usvajanje plana o restituciji programa. Ovim merama na udaru će se naći inostrani medijski projekti. Planirano je da se sa programa uklone sve turske i indijske serije, da se vrši veća selekcija i provera filmova i serija iz Holivuda, a posebno projekti u kojima se veliča nasilje i homoseksualizam. Ovim planom stavio bi se fokus na ruske domaće projekte i filmove, za koje ruska Duma planira da odvoji pola milijarde evra.


ARIANNA HUFFINGTON NAPUŠTA HUFFINGTON POST

Arianna Huffington, američka novinarka grčkog porekla i osnivač najpopularnijeg internet portala na svetu Huffington Post, napušta ovaj portal. Arianna odlazi sa mesta urednice Posta, kako bi se posvetila pokretanju novog startup projekta Thrive Global, koji će se baviti zdravljem i wellnesom. Huffington Post je pokrenut 9. maja 2005. godine, od strane Arianne Huffington, Kenet Lerer-a, Andru-a Breitbart-a i Džona Pereti-a. U februaru 2011. godine, kompanija AOL ga je kupila za 315 miliona dolara. Godine 2012. ovaj je portal postao prva komercijalna digitalna publikacija koja je osvojila Pulitzerovu nagradu.


„LIANHE ZAOBAO“ NUDI I PRESLUŠAVANJE TEKSTA

Dnevne novine Lianhe Zaobao, nastale spajanjem dve najstarije kineske novine u Singapuru, doživele su redizajn svog štampanog i digitalnog izdanja. Goh Sin Teck, glavni i odgovorni urednik izjavio je da u današnjem vremenu brzog razvoja, Zaobao ne može da bude samo novina. Čitaocima žele da ponude informacije i iskustvo u zavisnosti od njihovih potreba. Kako bi olakšali čitanje, povećaće font štampanog izdanja, prazan prostor, slike i promeniti ikonografiku. Kako bi čitaocima pružili više informacija, najvažnije vesti će ubuduće, umesto na dve, biti na tri strane. Promene elektronskog izdanja učiniće da ono bude pristupačnije i lakše za upotrebu. Najveće poboljšanje će biti to što će čitaoci moći da klikom na simbol slušalice preslušaju tekst. Na ovaj način će čitaoci koji teško čitaju kineski imati pristup informacijama koje nudi Zaobao.


1500 BROJ MAGAZINA „XL SEMANAL“

Magazin XL Semanal, vodeće multimedijalne izdavačke kuće Grupo Vocento iz Španije, proslavio je izlazak 1500 broja. Prvo izdanje magazina lansirano je 1. novembra 1987. godine, od starne male grupe novinara i objavljeno je u tiražu od 400.000 primeraka, da bi njegov tiraž ubrzo dostigao cifru od 700.000 primeraka. Danas magazin čita 1.832.000 čitalaca. Vremenom je doživeo promene opreme i sadržaja, a 2005. godine je promenio ime iz EL Semanal u XL Semanal. Magazin pokriva širok spektar tema, uključujući nauku, politiku i kulturu.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde