Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Avgust 2015
Asocijacija Medija
No. 254
U OVOM BROJU
Newsweek konferencija “Sloboda medija”
Besplatan internet u svakom GSP vozilu
Lokalni mediji kao na rasprodaji
Rusija i Kina menjaju upravljanje internetom
Mobilno oglašavanje u velikom porastu
Neki magazini ipak rastu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

RASPORED SEMINARA U ASOCIJACIJI MEDIJA

Ove jeseni u Asocijaciji medija održaće se više seminara za zaposlene u medijskim kompanijama. U planu je realizacija tri seminara iz projekta o privatizaciji medija koje Asocijacija medija organizuje uz podršku Ministartsva kulture i informisanja, kao i jedan seminar u okviru Centra za razvoj medija, a uz podršku DW akademije. Tu je i već najavljeni seminar čiji je koorganizator Media News&Consulting uz podršku američke ambasade u Srbiji. Svi seminari se održavaju u prostoru Asocijacije medija, u Beogradu, a raspored je sledeći:
- Vrednost medijskog preduzeća – 10. i 11. septembar
- Multiplatform novinarstvo – 14. i 15. septembar
- Izveštavanje o LGBT zajednici – 16. i 17. septembar
- Kako bolje organizovati medijsko preduzeće – 24. i 25. septembar
- Kako uvećati prihode medijskog preduzeća – 15. i 16. oktobar

Detaljnije najave biće objavljene na sajtu www.asmedi.org, a prijave možete slati na adresu info@asmedi.org.


MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “SLOBODA MEDIJA”

Adria Media Group sa svojim izdanjem Newsweek organizuje Prvu međunarodnu konferenciju na temu “Sloboda medija”, koja će se održati 3. septembra u hotelu “Falkensteiner” u Beogradu. Newsweek će okupiti neka od najvećih imena svetskog, evropskog, regionalnog i domaćeg novinarstva, kao i druge zanimljive goste. U sedam panela razgovaraće se o tome koliko je Wikileaks promenio svet, šta su izazovi današnjeg žurnalizma, gde su granice medijskih sloboda, kako danas funkcionišu regionalne televizije. Poseban fokus konferencije biće na istraživačkom novinarstvu, o kojem će govoriti neki od najpriznatijih novinara, kako domaćih tako i svetskih: HENRIK KAUFHOLZ, predsedavajući Evropskog centra za medijske slobode, GAVIN MACFADYEN, direktor Centra za istraživačko novinarstvo iz Velike Britanije, HANS-ULRICH JOERGES, urednik svih nemačkih nedeljnih izdanja Gruner + Jahra, MICHAEL MONTGOMERY iz Američkog centra za istraživačko novinarstvo iz San Franciska, MICHAEL MARTENS, dopisnik za Balkan Frankfurter Algemeine Zeitunga, GORAN MILIĆ, direktor Al Jazeerae Balkans, ZORAN SEKULIĆ, predsednik Asocijacije medija i glavni i odgovorni urednik agencije Fonet, LJUBICA GOJGIĆ, urednica Radio-televizije Vojvodine.


BESPLATAN INTERNET U SVAKOM GSP VOZILU

Kako je saopštila Gradska uprava, Beograđani i gosti Beograda trenutno mogu da koriste besplatan internet u 30 novih tramvaja i 30 autobusa, a na svakom vozilu je to i označeno. U narednih nekoliko dana besplatni bežični internet biće ugrađan u ukupno 100 vozila, a nakon toga, Telekom Srbija će GSP “Beograd“ isporučiti još 300 wi-fi uređaja. “Beograd je evropska metropola, sa sve većim brojem turista, i važno je da odgovorimo na sve zahteve digitalne ere. Ovo je dobra vest za sve Beograđane, ali i za goste koji dolaze iz inostranstva“, rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda. Uvođenje besplatnog interneta u vozila GSP-a rezultat je saradnje Grada Beograda i Telekoma Srbija, a deo je plana obnove i unapređenja voznog parka JKP GSP “Beograd“ za period 2015 – 2019. godina. Osim besplatnog interneta, u okviru ovog plana do kraja godine je i 30 novih autobusa.


KURIR PRVI MEDIJ NA VAJBERU U SRBIJI

Posetioci Kurirovog sajta dobili su još jedan kanal putem kog mogu da prate najnovije i najvažnije vesti, ali sada imaju i mogućnost da prate i komentare urednika, novinara i saradnika uživo. Od 17. avgusta svaki korisnik Vajbera može pratiti javni čet Kurira na svom Vajber nalogu. Da, Vajber, a ne Viber! Tako kaže Atanas Rajkov, generalni direktor Vajbera za centralnu i istočnu Evropu, koji je ispred japanske kompanije izabrao Kurir za prvi medij sa prostora bivše SFRJ koji će imati svoj javni čet na njihovoj platformi. "Vajber se na ovaj potez odlučio kao deo svoje strategije kojom želi da proširi sadržaj namenjen društvenim platformama. Prvi medijski javni čet želimo da lansiramo sa Kurirom, zbog toga što je AMG vodeća medijska kompanija u Srbiji", naglasio je gospodin Rajkov prilikom posete Adria Media Grupi. Da biste pratili Kurir javni čet, na svom telefonu ili računaru, sve što treba da uradite jeste da kliknete na link http://chats.viber.com/kurir i zapratite Kurirov javni čet.


LOKALNI MEDIJI KAO NA RASPRODAJI

Prema pisanju Večernjih novosti, nastavljaju se prodaje lokalnih medija po Srbiji i - ako se izuzme pomalo neverovatan primer Radio Šida, koji je kupljen po 76 puta većoj ceni od početne koja je veća i od cene legendarnog Studia B - velika većina transakcija obavlja se shodno očekivanjima. U odnosu na prvobitno procenjene vrednosti, novi vlasnici - po pravilu - ujedno su i jedini ponuđači, pa do informativnih kuća dolaze bez nekih ozbiljnijih povećavanja cene. Najinteresantniji je ipak slučaj regionalnog ukrupnjavanja medija u kome je Radojica Milosavljević iz Kruševca za ukupno blizu 300.000 evra kupio osam medija: RTV Pančevo, RTV Kruševac, RTV Kragujevac, JP TV Požega, Centar za informisanje Novi Kneževac, RTV Caribrod, TV Pirot i RTV Brus. Prema navodima medija, Milosavljević je vlasnik preduzeća za proizvodnju plastične ambalaže “Sloga” i vlasnik klinike “Sloga medik”, član je SPS-a od osnivanja, od 2009. do 2012. bio je zamenik gradonačelnika Kruševca. Ima još interesantnih primera lokalnih kupaca za koje se spekuliše da im je uloga da osiguraju “prozor u svet” određenim političkim strankama, ali sačekjmo da oni postanu i potvrđeni kupci. Sa proglašenim kupcem, Agencija za privatizaciju će zaključiti ugovor o prodaji kapitala tek po dobijanju pozitivnih mišljenja Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca, te Regulatornog tela za elektronske medije. Od 50 Javnih poziva za prodaju medija raspisanih od strane Agencije, 20 je uslovno prodato, dok 27 ide u drugi krug privatizacije.


ODGOVORNOST LOKALNIH SAMOUPRAVA

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile – da raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. U pismu upućenom predsednicima opština i gradova u Srbiji, Koalicija je podsetila da novi medijski zakoni predviđaju povlačenje države na svim nivoima iz vlasništva nad medijima, ali nikako ne i ukidanje odgovornosti republike, pokrajine i lokalne samouprave za informisanje građana. Ta odgovornost se sada realizuje kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i nezavisne komisije za vrednovanje predloga projekata. Koalicija je upozorila da je dužnost svake jedinice lokalne samouprave da obezbedi mehanizme informisanja svojih građana, jer to predstavlja jedno od njihovih osnovnih prava, te ukazala da je to i zakonska obaveza proistekla iz Zakona o lokalnoj samoupravi, koji među nadležnosti gradova i opština ubraja i „staranje o javnom informisanju od lokalnog značaja i obezbeđivanje uslova za javno informisanje na srpskom jeziku i jeziku nacionalnih manjina”. Koalicija je preporučila da lokalne samouprave za javno informisanje putem konkursa izdvajaju minimalno dva odsto ukupnog budžeta opštine ili grada.


NEDELJNIK “PANČEVAC” PRODAT ZA 238.000 EVRA

List „Pančevac“ prodat je na licitaciji u Agenciji za privatizaciju za 238.000 evra preduzeću Auto-centar „Zoki“ čiji je vlasnik Zoran Peševski. Početna cena ovog medija bila je 54.425 evra, a nadmetanje je počelo od 63.000 evra koliko je bila najveća početna ponuda. U nadmetanju je učestvovalo četiri ponuđača. Novi vlasnik je razgovarao sa sadašnjom direktorkom “Pančevca” i rekao da će redakciju prebaciti u drugi objekat kome je on vlasnik, da planira da jedan broj stranica u listu bude na jezicima nacionalnih manjina, a da će po dolasku u nedeljnik sa zaposlenima koji ostanu razgovarati o budućnosti „Pančevca“. Procedura provere svih uslova neophodnih za potpisivanje kupoprodajnog ugovora koju sprovodi Agencija za privatizaciju trade oko mesec dana. U prvoj privatizaciji 2008. godine početna cena nedeljnika sa najdužom tradicijom bila je 13 miliona dinara, ali je izlicitirana cena bila 14 puta veća pa je "Pančevac" bio prodat za skoro 2,2 miliona evra. Ugovor je raskinut 2010. godine jer kupac nije isplatio drugu ratu izlicitiranog iznosa.


MOJA TV I ADRIA MEDIA PARTNERI

Menadžment kompanije Moja TV saopštio je 28. avgusta, a prenosi FoNet, da je Adria Media Group postala strateški partnert ove televizijske stanice. "Naš strateški poslovni partner postala je tržišni lider u štampanim i digitalnim medijima Adria Media Group d.o.o iz Beograda, izdavač dnevnih novina Kurir i istoimenog portala, u čijem portfoliju su i mnogobrojni nedeljni i mesečni magazini", precizira se u saopštenju. "Zajedno krećemo u novo osvajanje medijskog neba. Uvereni smo da ćemo, kao iskusan tim profesionalaca u medijskim poslovima, zajednički nastaviti da pravimo nove poslovne korake i razvijamo strateški važne poteze neophodne za ubrzani rast televizije", najavljuje menadžment kompanije Moja TV. "Partnerstvo Moje TV i Adria Media Group d.o.o. našim sadašnjim i budućim gledaocima", kako se ističe u saopštenju, "doneće bogatiji i jedinstveni informativni, zabavni, kulturni, filmski i serijski program koji će uskoro biti promovisan kroz novu jesenju programsku šemu". "Ovako udruženi, verujemo da ćemo imati izvanredne rezultate i zauzeti visoku poziciju gledanosti među televizijama u Beogradu i Srbiji", navodi se na kraju saopštenja.


ZLATNI VATERPOLISTI GOSTI TELEKOMA SRBIJA

Vaterpolisti Srbije, prvaci sveta, bili su nedavno gosti kompanije Telekom Srbija, generalnog sponzora Vaterpolo saveza Srbije. Priliku da se druže sa najboljim vaterpolistima sveta imali su svi koji su se našli u poslovnici mts-a u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Najkorisniji igrač Svetskog prvenstva, Andrija Prlainović, i najmlađi član reprezentacije, Nikola Jakšić, sa zadovoljstvom su potpisivali autograme i delili poklone navijačima, među kojima je najviše bilo najmlađih. Izvršna direktorka za privatne korisnike Telekoma Srbija, Natalija Jegdić, čestitala je vaterpolistima Srbije na sjajnom rezultatu i dodala: „Hvala vam za radost koju ste nam pružili i želimo vam puno uspeha na predstojećem Evropskom prvenstvu u Beogradu kao i na Olimpijskim igrama sledeće godine.“ Vaterpolisti su od Telekoma Srbija dobili vredne poklone, a druženje se završilo porukom da će kompanija i u narednim akcijama biti uz naše vaterpoliste, na putu ka novim pobedama i zlatnim medaljama. Prva prilika će biti već u januaru 2016. godine kada će Srbija i Grad Beograd biti domaćini 32. Evropskog prvenstva u vaterpolu.


PINK I B92 NAJVIŠE KRŠE ZAKON

U prva četiri meseca ove godine sve televizije sa nacionalnim frekvencijama kršile su odredbe Zakona o elektronskim medijima, koje se odnose na oglašavanje, te su ukupno napravile gotovo 1.800 prekršaja. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) će zbog toga, kako kažu za Danas, a prenosi UNS, podneti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka. Prema podacima REM, televizija Pink najmanje je poštovala zakon u periodu od januara do aprila, odnosno oglušila se o njega ukupno 819 puta, a potom sledi B92 sa 502 prekršaja. REM je zabeležilo i 179 prekršaja na televiziji Hepi, 135 na prvom kanalu RTS, 127 na Prvoj televiziji, dok je najmanje na RTS2 ukupno pet. Televizije su u najmanjoj meri poštovale odredbu koja predviđa da u toku jednog punog sata emitovanog programa kod komercijalnih emitera TV prodaja i TV oglašavanje ne mogu zauzimati više od 20 odsto vremena. Zabeleženo je ukupno 870 takvih prekršaja, od kojih su čak 753 na Pinku. Potom je najviše prekršaja bilo po pitanju toga da se igrani film, TV film i emisije vesti mogu prekidati zbog reklama samo jednom u 30 minuta, što nije ispoštovano 579 puta, a najnemarnija televizija bila je B92 sa 412 prekršaja ove vrste. Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podnose se pojedinačno, po svakom pružaocu medijske usluge i za svaki mesec nadzora“, napominju u REM.


HEMOFARM PREUZEO KOMPANIJU „IVANČIĆ I SINOVI“

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je kompaniji „Hemofarm“ (pridruženi član Asocijacije medija) da preuzme preduzeće za proizvodnju i promet farmaceutskih preparata „Ivančić i sinovi“. Kako je objavljeno na sajtu te komisije, a preno sajt Advertiser Srbija, odobrava se u skraćenom postupku koncentracija koja nastaje sticanjem kontrole „Hemofarma“ nad celokupnim poslovanjem preduzeća „Ivančić i sinovi“. Sprovođenjem te koncentracije, po proceni Komisije, može se očekivati unapređenje proizvodnje i prometa i podsticanje tehničkog i ekonomskog napretka, kao i brojne pogodnosti za potrošače, poput niže cene i kvalitetnijih proizvoda, inovacije, veći izbor i širi asortiman. „Hemofarm“ posluje na tržištu kao deo nemačke grupacije „Štada“, a proizvodi i prodaje širok asortimana lekova i medicinskih sredstava, u više od 30 zemalja, na tri kontinenta, zbog čega se, navela je Komisija, ta farmaceutska kompanija smatra vodećom u Srbiji i Zapadnom Balkanu.


AKADEMIJA ZA MENADŽMENT MEDIJA U NOVOM SADU

U zgradi Magyar Szó-a u Novom Sadu počela je sa radom Akademija za menadžment medija. Akademija je kreirana pre svega za upravu manjinskih i lokalnih medija. Prvom delu Akademije prisustvovalo je 25 profesionalaca izdavačkih kuća Magyar Szó, Hét, Nap, Hlas l'udu, Ruske slovo, Hrvatska Riječ, Libertaea i 21. vek. Cilj Akademije je da omogući upravljanje medijskih kuća ka implementaciji temeljnih procesa promena u svojim organizacijama, koje su neophodan odgovor na izazove poslovnog okruženja u doba digitalizacije medija u svetu. Radne grupe medija će u okviru Akademije pripremiti po jedan strateški projekat, koji će posle završetka drugog modula biti spremmi za prenos u praksu. Predavači su Jurij Giacomelli, osnivač i generalni direktor konsultantske kuće Giacomelli media, Ladeja Godina Košir, su-osnivačica i direktorica u istoj konsultantskoj kući i Nataša Heror, direktorica Heror Media Pont i predsednica Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija. Pokrovitelji Akademije za menadžment medija su Ministarstvo za kulturu i informisanje i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Prvi modul Akademije trajao je 21. i 22. avgusta, a drugi modul je zakazan za 6. i 7. novembar, također u Novom Sadu. Više informacija na: www.mediachange.info


NOVI PRAVILNIK O AVKK

U skladu sa odredbama člana 60, člana 67. stav 19. i člana 71. Zakona o elektronskim medijima (“Službeni glasnik RS”, broj 83/14), Savet Regulatornog tela za elektronske medije je, na sednici održanoj 31. jula 2015. godine, doneo Pravilnik o audio-vizuelnim komercijalnim komunikacijama (AVKK). Pravilnik o audio-vizuelnim komercijalnim komunikacijama objavljen je u ”Službenom glasniku RS”, broj 69/15 od 7. avgusta 2015. godine, i stupio na snagu 15. avgusta 2015. godine. Pravilnik možete preuzeti na sledećem linku: Pravilnik o audio-vizuelnim komercijalnim komunikacijama.


SAJAM “GRAFIMA”

Sajam Grafima se održava Međunarodni sajam grafičke i papirne industrije GRAFIMA održava se u kontinuitetu od 1979. godine. Ova specijalizovana manifestacija Beogradskog sajma odavno je postala jedan od osnovnih podsticaja bržeg razvoja grafičarstva u našoj zemlji i vodeća sajamska priredba ove vrste u regionu. Zbog svoje delatnosti direktno je povezana sa najznačajnijim privrednim tokovima, a zbog velikog broja izlagača iz zemlje i inostranstva i izuzetne posećenosti, već godinama je mesto poslovnih susreta. Ove godine, Grafima se održava od 30. septembra do 3. oktobra 2015. godine na Beogradskom Sajmu u hali 4, a domaćin Sajma je kompanija Konica Minolta poslovna rešenja SE d.o.o, koja je sa radom počela 2008. godine, od kada posluje kao sastavni deo koncerna Konica Minolta.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

RUSIJA I KINA MENJAJU UPRAVLJANJE INTERNETOM

Rusija i Kina najavljuju da će ostati ujedinjenje i uporne u nameri da se promeni koncepcija korišćenja interneta i upravljanja internetom. Od 1. septembra 2015. na snagu stupa novi zakon u Rusiji koji će bitno uticati na upravljanje internetom. Naime, KAKO PRENOSI SAJT Advertiser Srbija, prema novom zakonu sve kompanije koje prikupljaju bilo kakve podatke od ruskih građana moraće te podatke da skladište na serverima koji će se fizički nalaziti na prostoru Rusije. To znači da će kompanije kao što su Google, Twitter, Facebook i druge uskoro morati da izgrade servere na prostoru Rusije ako žele i dalje da budu prisustne na ruskom tržištu. Ako to ne učine i nastave da koriste servere koji se nalaze van Rusije, a uglavnom u SAD-u, ruske vlasti će onemogućiti pristup njihovim stranicama i uslugama. Takođe, novi zakon ruskim vlastima omogućava da pomnije beleže koje informacije ulaze ili izlaze iz njihove zemlje. Glavni cilj Kine i Rusije jeste da lokalizuju skladištenje podataka i da izrade druge regulative na nivou svojih država. Cilj je, kako tvrde ruske i kineske vlasti, zaštititi građane od mogućih spoljnih napada. U suštini, trenutni sukob vodi se oko toga kako će se upravljati internetom. Rusija i Kina zagovaraju koncept u kome će svaka država diktirati pravila unutar svojih granica, dok zapadne zemlje traže da svuda važe ista pravila a da se ona određuju zajedničkim dogovorom.


PRIHOD OD MOBILNOG OGLAŠAVANJA PORASTAO 65%

Američki IAB u saradnji sa IAB Europe i IHS Technology, objavio je da je prihod od mobilnog oglašavanja porastao čak 64,8% (23,9 milijardi evra) u 2014. godini, dok je u 2013. godini prihod bio 14,6 milijardi evra. Rast prihoda od mobilnom oglašavanju vođen je promenama potrošačkih navika i industrijskim inovacijama. Globalni prihod od mobilnog oglašavanja (23,9 milijardi evra) raspoređen je po sledećim regijama:
– Severna Amerika, 44,9% (10,781 miliona evra)
– Azija – Pacifik, 36,5% (8,754 miliona evra)
– Evropa, 16,6% (3,995 miliona evra)
– Bliski Istok i Afrika, 1,2% (286 miliona evra)
– Latinska Amerika, 0,8% (180 miliona evra)

Mobilno displej oglašavanje je dostiglo najveći rast, 88,1% (11,4 milijardi evra), čime je nadmašilo dominantni segmet mobilnog pretraživanja, čija vrednost je procenjena na 11 milijardi evra. “Cifre koje se odnose na prihod od mobilnog oglašavanja ukazuju na snagu i potencijal koji ova vrsta oglašavanja ima u Evropi i svetu, a takođe nam pomažu da razumemo sve mogućnosti koje donosi digitalno oglašavanje. Važno je da oglašivači, agencije i izdavači u potpunosti razumeju navike i ponašanje potrošača, s obzirom na činjenicu da se razlike između samih uređaja gube, a potencijal za interakciju sa digitalnim sadržajem postaje sve veći”, rekla je Townsend Feehan, CEO IAB Europe.


NEKI MAGAZINI IPAK RASTU

Dok je prosečni tiraž britanskih magazina pao za 5,3 posto u prvoj polovini godine (prema ABC podacima), neka izdanja odolevaju ovom trendu ili se pak konačno vraćaju na put rasta. Kategorija “političkih nedeljnika” beleži rast od 3,8% u kojoj prednjači Private Eye sa tiražem od 228.264 primaraka što je najveća cifra od 1986. godine. Reader’s Digest ponovo počinje da raste i to za celih 14,7%. Rastu i Monocle, The Spectator i The Week, dok je The Economist veliki pad nadoknadio i premašio rastom digitalnog izdanja. Još jedan rastući sektor su dečiji časopisi, kako za predškolce, tako i časopisi za dečake od 7-14 godina, gde prednjači izdanje First News, čime se opovrgava teza da mlade više ne interesuju časopisi. Dodatno, ovo izdanje je putem posebne saradnje sa školama dosta uradilo i na izgradnji navika za čitanjem kod dece. Ima izuzetaka u rastu tiraža i u kategoriji ženskih magazina gde najveći uspeh beleže ELLE i Wooman’s Helath. U kategorjiji muških časopisa, gde je pad takože zajednički imnitelj, izuzetak je Forever Sports, lansiran prošle godine da bi već zabeležio rast od 45% i to zhvaljujući potpuno novom modelu distribucije.


SLOVENSKO TRŽIŠTE PROGRAMATIČNOG OGLAŠAVANJA

U prvom kvartalu ove godine programatični zakup u Sloveniji je, kako piše redakcija Media Marketinga, u poređenju sa istim periodom prošle godine, porastao za 871 odsto, navodi se u izveštaju RTB Trend Report Europe kompanije Adforum koja poredi 21 tržište u Evropi. Programatično oglašavanje na svim tržištima zajedno povećano je za 119 odsto. Programatično oglašavanje u Evropi i ove godine nastavlja da raste izuzetnim tempom, kako u pogledu ponude, tehnoloških rešenja i veće efikasnosti, tako i s većim investicijama koje se mere trocifrenom stopom rasta. Prema rečima Damjana Planinca, direktora kompanije Get Interactive, koja je partner kompanije Adforum, glavni motori rasta su, pre svega, veći interes oglašivača i, s druge strane, kvalitetnija ponuda izdavača.


PROMENA RUKOVODSTVA U AXEL SPRINGERU

Glavni tržišni segment kompanije Axel Springer SE – Media Impact (bavi se marketingom svih digitalnih i štampanih izdanja Axel Springer kompanije i Funke-Mediengruppe) i Sales Impact (bavi se prodajom svih izdanja Axel Springer kompanija uključujući one koji su prodati Funke-Mediengrupi), od 1.septembra će imati zajedničkog direktora, Christian Ninhaus (55 godina, predsedavajući menadžment borda Sales Impacta. On preuzima dužnosti koje je do sada imao Andreas Geyr (47, vodio je Media Impact, a sada će se baviti cross-brand kreativnim marketing strategijama). Obojica odgovaraju Jan Bayeru, predsedniku Bilda i Welt grupe, koji je ujedno i predsednik Advisory borda u Media Impactu.


BRITANSKE NOVINE I MAGAZINI ČITANI

Istraživanje čitanosti u Velikoj Britaniji – National readership survey (NRS) pokazalo je da 19 od 20 odraslih britanaca čita novine i magazine bile u štampanom ili digitalnom obliku. U pomsatranom periodu čitalaca je bilo preko 48,6 miliona. Na mesečnoj bazi, utvrđeno je da su news brendovi koz štampane medije, PC, mobilne ili tablet uređaje obuhvatili 94 posto starijih od 15 godina. Istraživanje je pokazalo i da digitalne forme donose mesečno dodatnih 14% svojim već etabliranim štampanim brendovima. Takođe je utvrđeno da 83 posto odraslih čita štampana izdanja, a 72 posto konzumira materijal na PC’u ili mobilnom.


“ALPHA MAN” DIGITALNI MAGAZIN

Bivši urednik izdanja Men's Fitness i njegov zamenik, lansirali su novi digital-only magazin o fitnessu i zdravlju pod nazivom Alpha Man. Izdanje je dostupno samo kao besplatna mesečna aplikacija za tablete i mobilne, a peruzima se sa iTunes ili GooglePlay App Stora. Urednik je izjavio kako im ova tehnologija pruža nove mogućnosti, a čitaocu olakšava pregled direktnih vodiča za zdrav i lepši život. Ovo je posledica i evidentnog pada u tiražima u odnosu na prošlu godinu izdanja Men’s Fitness (21,8 posto) i Men’s Health (6,1 posto). Prvi broj je izašao u partnerstvu sa oglašivačima L’Oreal Men Expert i Adidas.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde