Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Avgust 2013
Asocijacija Medija
No. 206
U OVOM BROJU
Saopštenje upravnog odbora Asocijacije Medija
Upozorenje za TV Pink
SOS kanalu 650 miliona naknade štete
Tužbe protiv TV Pink i dnevnog lista Informer
Šta se krije iza prodaje velikih novina
"Nuts" i "Zoo" odbili da se "pokriju"
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija upozorava na sve učestalije pojave zloupotrebe društevnih mreža za promociju govora mržnje i napade na medijske organizacije i njihove čelne ljude, među kojima su i članice Asocijacije. Kompanija Kurir-info d.o.o, kao članica Asocijacije, obavestila je Upravni odbor da je u proteklih nekoliko nedelja dnevni list Kurir izložen „orkestriranoj kampanji, u okviru koje javne ličnosti zloupotrebljavaju svoju popularnost, ali i društvene mreže, u cilju pritiska na uređivačku politiku koja im se trenutno ne dopada“.
Tom kampanjom se ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na slobodu javne reči, napominju u Kuriru i upozoravaju da se njeni nosioci ne ustručavaju ni pretnji.
Kao poslovno udruženje, Asocijacija medija se ne bavi uređivačkim politikama svojih članica, niti spori pravo na javno kritičko mišljenje, ali se protivi uvredama, napadima i kampanjama kojima se ugrožavaju rad i poslovanje izdavača, kao što od njih traži i da poštuju novinarski kodeks i odluke Saveta za štampu. Ukoliko bilo koja organizacija ili pojedinac smatraju da je neka od članica Asocijacije prekršila novinarski kodeks, mogu da se obrate za zaštitu Savetu za štampu, ali ne i da vode kampanje protiv izdavača i njihovih čelnih ljudi


OBJAVLJENI ZAKONI O JAVNIM SERVISIMA I ELEKTRONSKIM MEDIJIMA

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je na svom sajtu nacrte zakona o elektronskim medijima i javnim servisima o kojima će biti sprovedena javna rasprava. Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima predviđeno je da u Srbiji postoje dva javna servisa – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, a umesto pretplate, uvodi se njihovo finansiranje iz budžeta Srbije. Pored budžetskog finansiranja, javnim servisima dozvoljeno je, kao i do sada, da se finansiraju od reklama, drugih sopstvenih prihoda, poput koncerata i izložbi, kao i preko međunarodnih fondova. Predstavnici Ministarstva kulture najavili su ranije da će budžetsko finansiranje javnih servisa trajati dve godine.
Kako je navedeno u nacrtu zakona, finansiranje će biti obezbeđeno na osnovu ugovora koji na godišnjem nivou zaključuju Vlada Srbije i medijski servis do 30. juna tekuće godine za narednu godinu. Obezbeđenje sredstava iz budžeta ne sme uticati na nezavisnost medijskog servisa, piše u nacrtu zakona. U slučaju trajne nesposobnosti plaćanja, ili prezaduženosti javnog servisa, za njegove obaveze solidarno odgovara država Srbija.
Novi zakon o elektronskim medijima trebalo bi da zameni dosadašnji Zakon o radiodifuziji, a nacrtom su, između ostalog, predviđene nadležnosti i ovlašćenja Republičke radiodifuzne agencije, kao i obaveze emitera. Nacrtom zakona predviđeno je da elektronski mediji mogu biti javni servisi, komercijalne stanice i stanice nevladinog sektora. Odmah po objavljivanju usledila je burna reakcija dela stručne javnosti posebno u odnosu na rešenja predviđena Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima.


UPOZORENJE ZA TV PINK

Savet RRA doneo je meru upozorenja  zbog napada TV Pink na list „Blic” (član Asocijacije medija), a odluka se odnosi na kanale televizije Željka Mitrovića, koji se emituju zemaljskim putem, ali i na one koji se nalaze u ponudi kablovskih operatera. Savet RRA izrekao je  meru upozorenja emiteru TV Pink zbog kršenja Zakona o radiodifuziji, Zakona o javnom informisanju i Kodeksa o ponašanju emitera i obavezao emitera da prestane svako dalje kršenje ovih propisa kao i vođenje kampanje protiv bilo kog pojedinca ili organizacije. Savet zahteva i da televizija Pink ne koristi uvredljiv ton u odnosu na bilo koga, da poštuje načela profesionalizma i dostojanstva ličnosti. Savet očekuje da kompanija Pink u svojim programima, kako terestrijalnim, tako i kablovskim, dosledno sprovodi odredbu Kodeksa o ponašanju emitera koja definiše obavezu emitera da se stara da lično uverenje i mišljenje urednika i novinara ne smeju da diskriminatorno utiču na izbor teme i način njenog predstavljanja.


TUŽBE PROTIV TV PINK I DNEVNOG LISTA "INFORMER"

Izdavač dnevnog lista "Blic", kompanija "Ringier Axel Springer", podnela je danas tužbe zbog nelojalne konkurencije protiv TV "Pink" i dnevnog lista "Informer". Televizija "Pink" i dnevni list "Informer" više od dvadeset dana vode negativnu  kampanju plasiranjem niza neistina i uvreda, kojom žele da ugroze poslovanje i ugled kompanije "Ringier Axel Springer", kao i kredibilitet dnevnog lista "Blic". Glavni urednik "Blica" Veselin Simonović i članovi redakcije vode se striktnim standardima novinarstva kompanije "Ringier Axel Springer Media" i primer su kritičkog, nezavisnog novinarstva i uredničkog integriteta u Srbiji. Tužbe su podnete Privrednom sudu u Beogradu. Menadžment kompanije "Ringier Axel Springer" saopštava da su svi ugovori sa državnim institucijama i javnim preduzećima zaključeni u skladu sa zakonom i istovetni su ugovorima koje su te institucije i preduzeća zaključivala i sa drugim medijskim kućama.


SOS KANALU 650 MILIONA NAKNADE ŠTETE

Privredni sud u Beogradu presudio je da su Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) i Republička radiodifuzna agencija (RRA) dužne da SOS kanalu isplate 650 miliona dinara. Ovaj sud je doneo presudu po tužbi SOS kanala, koji je tužio Ratel i RRA, radi nadoknade štete koja je nastala dodeljivanjem neispravne frekvencije na javnom konkursu 2006. godine.  SOS kanal je tada od Ratela dobio frekvenciju, koja je neispravna, odnosno frekvenciju, koja po međunarodnoj raspodeli pripada državnoj televiziji Rumunije. Sud je sada ustanovio da su tuženi znali da je kanal, koji je predmet spora, još pre dodeljivanja bio neispravan, ali da su ga svesno dodelili SOS kanalu. „Tuženi su, osim što su mu dodelili nekoordiniran i neispravan kanal, propustili da preduzmu radnje da šteta bude otklonjena“, navodi izvor Danasa. Takođe, kako dodaje, sud je utvrdio da predmetna frekvencija nije smela da bude u prometu s obzirom da se znalo da na njoj postoje smetnje, te nije bilo ni dozvoljeno da se dodeljuje nijednom emiteru. Predstavnici RATEL-a i RRA su najavili žalbe na sudsku presudu


PRVI BROJ MAGAZINA CORD MONTENEGRO

Prvog dana avgusta iz štampe je izašao prvi broj crnogorskog izdanja CorD magazina, ali i digitalna (replika) verzija, koja je dostupna na desetak sajtova u Crnoj Gori. Posle višemesečne pripreme, izdavač Aliance International Media (član Asocijacije medija) je pokrenuo crnogorsko izdanje CorD magazina na engleskom jeziku. I ovo izdanje ima cilj da unapredi komunikaciju i razumevanje između domaćih i stranih ekonomskih i političkih lidera. Do kraja godine, CorD Montenegro će izlaziti kvartalno, a od početka 2014. dvomesečno. Od sledeće godine CorD Montenegro, kao i matično izdanje CorD magazina, naći će se u novom sistemu odita ABC Srbija, koji će objavljivati izveštaje na svim platformama (tiraž štampanog izdanja/distribucija digitalnog izdanja/posećenost portala). Kompletno izdanje možete pogledati na adresi:
http://www.allianceinternationalmedia.com/flip/Main.php?
MagID=11&MagNo=75


KRAUN PLAZA O ROKU

Ovako će izgledati hotel Kraun Plaza (Crowne Plaza), čije je otvaranje Delta Real Estate  (pridruženi član Asocijacije medija) najavio za kraj godine. Već početkom septembra preko zvaničnog sajta Interkontinetal grupe (www.ihg.com ) počinje  prodaja smeštajnih kapaciteta  za 2014 godinu . Tako će jednostavno i lako budući posetioci Kraun Plaze iz čitavog sveta  moći da rezervišu sobu, ili poslovni prostor. U međuvremenu, intenzivno se nastavljaju  radovi na rekonstrukciji hotela. Po rečima Živorada Vasića, generalnog direktora Kraun Plaze, u toku je postavljanje itisona, rasvete i stabilnog nameštaja (vrata, pragovi, klizna vrata…) dok će u poslednjoj fazi biti postavljen mobilni  nameštaj. Kraun Plaza zaposliće 250 radnika i u toku su razgovori sa odabranim kandidatima.


MEDIA SAMIT 2013. – 6. NOVEMBRA

Kako najavljuju iz ABC Srbija Peti Media summit održaće se ove godine 6. novembra u Beogradu, u prisustvu velikog broja gostiju iz sveta i 150 medijskih lidera iz regiona. Teme ovogodišnjeg samita će biti fokusirane na nove oblike i tehnologije transfera informacija, transparentno poslovanje, nova merenja potencijala medija, kao i na značaj samoregulacija unutar medijske industrije Srbije. U sledećem broju newslettera naći će se kompletan spisak panelista, kao i prijava za samit, koji i ove godine prima ograničen broj od samo 150 učesnika.


„NOVOSTI“ PROMOVISALE KNJIGU „DECA OLUJE“

U beogradskom Medija centru je predstavljen novi roman Milomira Kragovića „Deca Oluje“ u izdanju Kompanije „Novosti“ (član Asocijacije medija). Pored autora Milomira Kragovića na promociji su o knjizi govorili Petar Arbutina književni kritičar, pisac i novinar Vanja Bulić i Ratko Dmitrović generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“, koji je istakao da se ovom tematikom bavi veoma mali broj ljudi. Knjiga „Deca oluje“ može da se kupi na svim bolje snabdevenim kioscima po pojedinačnoj ceni od 450 dinara.


DOZVOLA ZA MREŽU K5 NIJE DODELJENA

Savet Republičke radiodifuzne agencije nije dodelio dozvolu za emitovanje televizijskog programa za područje Republike Srbije - mreža K5. Nijedna od dve televizije (TV Nova.rs i TV Kopernikus Svet plus 3), koje su imale potpunu i blagovremeno dostavljenu dokumentaciju, a učestvovale su na Javnom konkursu, nisu dobile potreban broj glasova članova Saveta. Glasanje je bilo tajno, dva člana Saveta glasala su za Televiziju Nova.rs, tri člana za TV Kopernikus Svet plus 3, a četiri člana Saveta nisu dala glas ni za jednog podnosioca prijave. Prema Zakonu, Savet RRA je dužan da ponovo raspiše Javni konkurs, izuzev ako Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija ne odluči da mrežu K5, ugašene TV Avala, ustupi za proces digitalizacije Republike Srbije, što znači da bi trebalo promeniti Plan raspodele radiofrekvencija.


EU: SLOBODNE FREKVENCIJE ISKORISTITI ZA DIGITALIZACIJU

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Adrijano Martins apelovao je na Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije da slobodne televizijske frekvencije iskoristi za završetak procesa digitalizacije. U pismu koje je poslao ministru spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimu Ljajiću, Martins je naveo da EU u potpunosti podržava napore ministarstva u procesu digitalizacije i poziva da se slobodne frekvencije iskoriste za proširenje Inicijalne mreže u cilju probnog testiranja digitalnog signala. Nedostatak slobodnog prostora u spektru je predstavljao jednu od glavnih briga od početka našeg zajedničkog projekta podrške procesu digitalizacije. Kako je sada jasno da javni konkurs za dodelu dozvole nije uspeo, smatramo da su ispunjeni uslovi da se frekvencije iskoriste za nastavak digitalizacije", naveo je Martins u pismu Ljajiću. Martins je podsetio i da je završetak procesa digitalizacije međunarodna obaveza Srbije, kao i jedan od uslova za ulazak u EU. On je apelovao i da se po rezervisanju slobodnih frekvencija za proces digitalizacije pristupi instaliranju preostale opreme koja je pribavljena kao deo pomoći Srbiji iz pretpristupnih fondova EU u vrednosti od 10,5 miliona evra, „kako bi se u potpunosti ispoštovale obaveze koje je Republika Srbija preuzela ugovorom sa EU“.


DOŽIVITE PRESTONICU SA MOBILNOG TELEFONA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda predstavio sveobuhvatnu aplikaciju čiji je sastavni deo "izmenjena stvarnost" (augmented reality) - „Beograd priča“. Besplatna aplikacija „Beograd priča“ na jednostavan, brz, edukativan i zabavan način, korisnike vodi na više od 30 gradskih lokacija i donosi potpuno novu percepciju prestonice. Nakon preuzimanja aplikacije, dovoljno je da se kamera pametnog telefona usmeri ka najbližoj lokaciji. Istog trenutka otvoriće se niz kratkih priča, a audio vodič započeće svoju naraciju, tako da korisnici mogu da budu usredsređeni na arhitekturu građevina, institucija, spomenika, verskih objekata i na detalje, a ne na ekran telefona. Ucrtane mape, koje korisnika vode kroz prošlost i sadašnjost Beograda, omogućavaju da se razgledanje unapred isplanira, a aplikacija će predložiti i navoditi korisnika najboljom rutom za obilazak, uzimajući u obzir mesto na kome se u tom trenutku korisnik nalazi. Aplikacija će biti unapređivana, i proširena sa novim gradskim lokacijama, a Telekom Srbija priprema, u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada zasebnu aplikaciju o Novom Sadu.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

„WASHINGTON POST“ PRODAT GAZDI „AMAZONA“

Širom sveta poznati dnevnik „Washington post“ posle punih 80 godina nije više u vlasništvu porodice Graham, koja ga je učinila jednim od najpoznatijih dnevnih listova. Novi vlasnik će biti Jeff  Bezos, osnivač legendarnog portala za trgovinu Amazon. Inače portal neće imati bilo kakve veze sa vlasništvom nad Washington post već je reč o privatnoj kupovini Bezosa. Reč je o sumi od 250 miliona dolara, a pregovori su tako dobro skrivani da se o njima nije ništa znalo sve dok vest nije saopštena javnosti. Prenos vlasništva će biti obavljen u roku od 60 dana. Washington post se vinuo u legendu 1972. godine otvaranjem afere Watergate. Predstavnik Graham kompanije je izjavio da je novina i dalje mogla da opstaje u kompanijskim okvirima, ali da takva novina zaslužuje mnogo više od opstajanja.


VELIKA BRITANIJA: ČITAOCI NAJVIŠE VREMENA PROVEDU UZ ŠTAMPANE MEDIJE

Prema nedavno sprovedenom istraživanju, koje se bavilo dostupnim podacima za period 2007. do 2011. godine proizilazi da čitaoci britanskih listova provode daleko više vremena čitajući štampana nego onlajn izdanja omiljenih novina. Istraživanje je obuhvatilo 12 najpopularnijih britanskih dnevnih listova na nacionalnom nivou u njihovim štampanim i onlajn verzijama. Ustanovljeno je da čitaoci od ukupnog vremena koje provedu u čitanju čak 96,7 odsto vremena posvećuju čitanju štampanih izdanja. U pomenutom periodu, uprkos eksploziji interneta samo su jedne britanske novine uspele da povečaju ukupan broj čitalaca. Reč je o The Guardian koji je u pomenutom periodu u Velikoj Britaniji povećao za jedan procenat ukupan broj čitalaca štampanog i onlajn izdanja.


ŠTA SE KRIJE IZA PRODAJE VELIKIH NOVINA

Odmah nakon prodaje legendarnog Washington post – Novinska Asocijacija Amerike (NAA) izašla je sa podacima koji u mnogome objašnjavaju otkuda sve češće prodaje i kupovine velikih „naslova” kako u USA tako i u svetu. Da vas ne zamaramo sa premnogo cifara odlučili smo da u ovom broju Newslettera objavimo tri grafikona (naredna tri objavićemo u narednom broju) koji vrlo dobro ilustruju situaciju u novinsko izdavačkoj industriji USA.


GAZDA “RED SOX” NOVI VLASNIK “BOSTON GLOBE”

Bostonski milijarder John Henry postao je najveći novinarski poslodavac u Bostonu nakon što je od New York Times Co. kupio dnevni list Boston Globe o čijoj prodaji se dugo govorkalo.. Gazda širom planete poznatog bejzbol tima Red Sox, John Henry je uz Boston Globe kupio Worcester Telegram & Gazette i njegov website,  Globove poslove u oblasti direct maila,  direct mail business i 49 odsto akcija u besplatnom dnevniku  Metro Boston. Za kompletnu kupovinu Henry je izdvojio 70 miliona dolara naspram skoro nezamislivih 1,1 milijardu dolara, koliko je Glob i njegove biznise pre 20 godina platio New York Times Co.


„NEWSWEEK” PONOVO PRODAT

“Newsweek” digitalna verzija nekada moćnog, širom sveta poznatog štampanog magazina prodat je International Business Times – kompaniji IAC/Inter Activ. Za tri godine ovo je druga prodaja digitalnog izdanja magazina, koji se nekada takmičio za vodeću poziciju sa magazinom Time. Nakon što je u okviru kompanije Washington Post dospeo na najniže grane prodat je 2010 godine biznismenu Sidniju Harmanu za 1 dolar. Harman nakon toga ulazi u partnerstvo sa predsednikom IAC, ali kako ni ovo nije išlo Newsweek dobija novog vlasnika po drugi put za tri godine


“NUTS” I “ZOO” ODBILI DA SE “POKRIJU”

Britanski magazini „Nuts” i „Zoo” saopštili su da odbijaju ultimatum trgovačkog lanca Co-operative da eksplicitne fotografije na svojim naslovnicama prekriju zaštitnim vrećicama (modesty bags). Ultimatum je odbijen uprkos pretnji da bi počev od 9. septembra mogli da budu izbačeni iz prodajnog sistema Co-operative. Predstavnici IPC Media i Bauer Media izjavili su da ženska udruženja koja insistiraju na ovome ne mogu uticati na to kako će se prodavati stoprocentni legalni magazini. Uz magazine „Nuts” i „Zoo” isto upozorenje su dobili i magazini „Loaded” i „Front” . Čeka se kako će po ovom pitanju reagovati drugi veliki prodajni lanci u Velikoj Britaniji.


STERN I COWELL NAJPLAĆENIJA TV LICA

Sa prihodom od 95 miliona dolara Simon Cowell je sustigao i podelio prvo mesto sa Howardom Sternom na “Forbsovoj” listi najplaćenijih tv lica. Obojica u poslednje vreme slavu i novac stiču kao sudije u različitim tv takmičenjima. Najbolje plasirana žena i četvrta u ukupnom plasmanu na ovoj listi je Oprah Winfrey sa „skromnom” zaradom od 77 miliona dolara u periodu jun 2012. godine do juna 2013. godine.


SVAKOG DANA NA INTERNETU 36 MILIONA BRITANACA

Broj Britanaca koji svakodnevno koriste internet više se nego udvostručio u periodu od 2006. godine. U poređenju sa 2006. godinom kada je “samo” 16,2 miliona Britanaca dnevno koristilo internet prema ovogodišnjim istraživanjima to čini čak 35,7 Britanaca. Zanimljiv je i podatak da su muškarci skloniji onlajn kupovinama nego žene, a lakše se odlučuju da daunloduju najrazličitije programe sa interneta. Do najdramatičnije promene je došlo kada su u pitanju onlajn vesti. Dok je 2007. godine samo 20 odsto posetilaca interneta čitalo ili daunlodovalo vesti sa novinskih i magazinskih sajtova 2013. godine to radi čak 55 odsto posetilaca interneta.


 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde