Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Avgust 2013
Asocijacija Medija
No. 205
U OVOM BROJU
Asocijacija Medija će reagovati na preveliki broj tužbi
UNS i NUNS će objaviti imena sudija koji guše slobodu štampe
Spajaju se Omnicom Group i Publicis
Axel Springer prodao novine i magazin u paketu
SUN sa kodovima za provaljivanje vlastitog zaštitnog zida
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

KONKURS ZA IZVRŠNOG DIREKTORA ASOCIJACIJE MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija raspisao je konkurs za izbor i imenovanje izvršnog direktora Asocijacije medija na period od pet godina. Kandidati moraju da ispunjavaju sledeće uslove: - Da budu državljani Republike Srbije; - Da imaju završen fakultet društvenog smera; - Da imaju najmanje pet godina radnog iskustva u novinarsko izdavačkoj delatnosti od čega minimum tri na pozicijama srednjeg i višeg menadžmenta; - Da imaju aktivno znanje engleskog jezika; - Da poznaju rad na računarima. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja konkursa. U razmatranje će biti uzete sve prijave koje na adresu Asocijacije medija prispeju sa poštanskim žigom od 10.08.2013. godine. Neophodna dokumentacija: Prijava na konkurs, diploma o završenom fakultetu, potvrda o znanju engleskog, fotokopija radne knjižice, radna biografija. Prijave slati na adresu: Asocijacija medija (sa naznakom: „Za konkurs“), 11040 Beograd, Ljube Jovanovića 9c.Izbor kandidata biće objavljen u roku od 30 dana od isteka roka za podnošenje prijava. Izabrani kandidat će biti obavešten u pisanoj formi.


ASOCIJACIJA MEDIJA ĆE REAGOVATI NA PREVELIKI BROJ TUŽBI

Upravni odbor Asocijacije medija detaljno je razmotrio informaciju o neshvatljivo velikom povećanju broja sudskih sporova, koji se vode po osnovu zaštite „autorskih prava“ u oblasti fotografije. Ocenjeno je da je situacija na ovom planu alarmantna i da sve više liči na organizovani biznis u kome se sve i svašta proglašava umetničkim delima, a medijske kuće, nerazumevanjem problematike od strane sudova i sudija, izvlače „deblji kraj“. Tim povodom Asocijacija medija je, uz poziv da to pojedinačno učine i sve medijske kuće, prihvatila sve predloge o mogućim aktivnostima na ovom planu, a doneta je odluka da se hitno zatraži susret sa predsednikom suda, ministrom pravde, dekanom Fakulteta primenjenih umetnosti i predstavnicima ULUS-a.


UNS I NUNS ĆE OBJAVITI IMENA SUDIJA KOJI GUŠE SLOBODU ŠTAMPE

Novinarska udruženja UNS i NUNS će objaviti imena sudija koji guše slobodu štampe i registar tužbi i presuda. Sudije nisu upućene u medijsku problematiku i ne poznaju evropsku praksu. Zabrinuti zbog sve češćih drakonskih presuda protiv novinara i medija, strukovna udruženja UNS i NUNS rešila su da „presaviju tabak“. UNS će izaći sa listom sudija koji su nepoznavanjem zakona naneli neprocenjivu štetu slobodi štampe, i o njima će obavestiti Visoki savet sudstva, dok će NUNS napraviti bazu podataka tužbi i presuda. Novinarska udruženja smatraju da je u poslednjoj deceniji praksa da sudije neselektivno prihvataju tužbe protiv novinara, da često nisu upućeni u medijsku problematiku, u naše zakonodavstvo, a još manje u evropsku praksu i konvencije čiji je Srbija potpisnik.


PONOVO ODLOŽENI MEDIJSKI ZAKONI

Nacrti zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim medijskim servisima, kojim će biti definisan način finansiranja RTS-a,  biće objavljeni 7. ili 8. avgusta, najavljuju iz Ministarstva kulture i informiasanja. Javne debate o nacrtima zakona biće održane 27. avgusta u Novom Sadu, 29. avgusta u Kragujevcu i 3. septembra u Beogradu.


STIPENDISTI FONDA ZA MLADE TALENTE NA PRAKSI U TELEKOMU

Ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda za mlade talente prof. dr Alisa Marić i Predrag Ćulibrk generalni direktor kompanije „Telekom Srbija“ a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) potpisali su Sporazum o saradnji kojim se najboljim studentima u Srbiji, stipendistima Fonda, pruža prilika da steknu iskustvo i znanje kroz stručnu praksu u ovoj kompaniji, uz mogućnost kasnijeg zapošljavanja. Ministarka Marić istakla je da je vrlo zadovoljna uspostavljenom saradnjom između Fonda za mlade talente i najuspešnije domaće telekomunikacione kompanije,  koja je 15 godina lider u oblasti fiksne i mobilne telefonije, interneta i multimedija. Generalni direktor Telekom-a a.d. Predrag Ćulibrk istakao je da je kompanija na čijem je čelu lider na polju društveno odgovornog ponašanja: - Širom ćemo otvoriti vrata stipendistima Fonda za mlade talente i pružićemo im priliku da svoja teoretska znanja unaprede kroz stručnu praksu, putem koje će upoznati moderne tehnologije i savremene poslovne procese. Na taj način vidimo perspektivu da ih privučemo da rade u našoj kompaniji - istakao je Ćulibrk.


NIKOLIĆ ODLIKOVAO „SLUŽBENI GLASNIK“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je 31. jula Ukaz o dodeli odlikovanja Sretenjskog ordena drugog stepena Javnom preduzeću "Službeni glasnik". Kako je navedeno u saopštenju iz kabineta predsednika, Službeni glasnik je odlikovan "za naročite zasluge objavljivanja zakona i propisa, a povodom obeležavanja 200 godina od objavljivanja prvog srpskog službenog glasila". "Pored osnovne delatnosti, koju predstavlja objavljivanje zakona, propisa i drugih opštih akata, Javno preduzeće Službeni glasnik je i lider u oblasti izdavaštva u Republici Srbiji, štampanjem kapitalnih izdanja stručne i teorijske literature eminentnih domaćih i stranih autora i obrazovnih institucija", navedeno je u saopštenju iz Nikolićevog kabineta.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

SPAJAJU SE OMNICOM GROUP I PUBLICIS

Američka marketinška kompanija Omnicom Group i francuska Publicis saopštile su da će se spojiti u najveću marketinšku firmu na svetu, vrednu 35,1 milijardu dolara. Sadašnji izvršni direktor Omnicom-a Džon Ren i njegov kolega iz Publicisa Moris Levi zajednički će voditi kompaniju. Akcionari obe kompanije imaće po oko 50 odsto akcija nove Publicis Omnikom Grupe. Svi dosadašnji akcionari Publicis-a dobiće za svaku akciju te kompanije specijalnu dividendu od jednog evra, dok će svi vlasnici akcija Omnicom-a dobiti za svaku akciju 0,813 akcija nove kompanije plus bonus od dva dolara i kvartalni bonus na dividende. Nova kompanija zapošljavaće više od 130.000 ljudi i biće na Njujorškoj i Pariskoj berzi. Očekuje se da će konačno spajanje biti završeno do marta 2014. godine. Spajanje dve velike markentiške kompanije moglo bi da dovede do smanjenja konkurentnosti na tom tržištu, a konflikt klijenata takođe bi mogao da bude problem. Sada će se u jednoj kompaniji kao klijenti naći Coca-Cola Co., Pepsi Co, McDonald’s, Jam Yum Brands, vlasnik brenda KFC, Taco Bell i drugi. Publicis Omnicom Group od danas na jednom mestu uključuje svetske agencije kao što su Leo Burnett, BBDO, Saatchi & Saatchi, DDB, TBWA, Publicis Worldwide, Ketchum, Starcom MediaVest, OMD, BBH, MSLGROUP, Zenith Optimedia, i još mnoge druge…


AXEL SPRINGER PRODAO NOVINE I MAGAZINE U „PAKETU“

Najveći europski izdavač novina, nemačka kompanija Axel Springer, prodala  je „u paketu“  regionalne novine, ženske časopise i televizijske vodiče Funke Mediengruppe (nekada VAZ) za 920 miliona eura. Iz Axel Springera poručuju kako će se u buduće još više usredsrediti na digitalne medije. Nakon  informacije o prodaji kompanijske deonice su na Frankfurtskoj berzi doživele značajan skok od čak 12% čime je tržišna vrednost kompanije Axel Springer dospela do iznosa od 3,82 milijarde evra. Prodaja bi nakon odobrenja komisije za zaštitu konkurencije trebala da bude okončana 1. januara 2014. godine. Ovom transakcijom će biti obuhvaćeni dnevni listovi Berliner Morgenpost i Hamburger Abendblatt, TV Digital Hoerzu, Funk Uhr, Bildwoche, TV Neu, Bild der Frau i Frau von Heute. Kako javljua Bloomberg, Funke će tokom iduće godine platiti 660 milijuna eura, dok će ga s ostatkom novca dugoročno kreditirati Axel Springer. Inače, izdanja koja Springer prodaje prošle godine su ostvarile prihod os 512,4 miliona eura i EBITDA iznosio 94,8 milijuna eura. Axel Springer je izdavač najprodavanijeg evropskog dnevnog lista „Bild“. Pre posla s Axel Springerom Funke je u svom portfelju imao  više od 30 novina, 170 specijaliziranih magazina, 100 oglasnih novina i 400 magazina za potrošače. WAZ su 1848. osnovali Jakob Funke i Erich Brost, a 50 posto udjela u kompaniji prošle je godine od obitelji Brost otkupila obitelj Funke.


“RADIO TIMES” NAJSTARIJI RADIO I TV MAGAZIN NA SVETU


Britanski „Radio Times” je najstariji radio i TV magazin na svetu. Ove godine napunio je 90 godina, a o kakvom jubileju se radi svedoči i spektakularna izložba otvorena u Londonskom muzeju, koja traje od 2. avgusta pa sve do 3. novembra. Deo istorije „Radio Times” su naslovne strane, a mi vam u ovom broju Newslettera predstavljamo samo neke od njih.


“TV PICK” UGAŠEN POSLE SAMO 22 BROJA

Richard Desmond vlasnik britanske izdavačke kuće Northern and Shell odlučio je da samo posle 22 izdanja ugasi magazin “TV Pick”. Prvi broj magazina pojavio se na tržištu u februaru 2013. godine, a menadžment je kao glavnog konkurenta na tržištu imenovao najbolje prodavani magazin o ovoj kategoriji – “TV Choice”. Početna prodajna cena magazina bila je 40 penija, što je bilo pet penija manje od prodajne cene glavnog konkurenta. A onda je počeo iscrpljujući šestomesečni rat u kome je prodajna cena “TV Pick” pala na samo 20 penija a to je značilo i kraj magazina.


KEIT MOS NA NASLOVNOJ STRANI MUŠKOG MAGAZINA POSLE  17 GODINA

Slavna britanska manekenka i fotomodel Keit Mos (39) pojavila se obnažena na naslovnoj strani jednog magazina za muškarce posle punih 17 godina. Reč je o britanskom izdanju magazina „Esquire”. Mosova se poslednji put fotografisala za neki muški magazin daleke 1996. godine, a reč je bila o sada ugašenom magazinu Arena.


OGLASNA SABOTAŽA UZ PROPAGIRANJE ORALNOG SEKSA


Da je moguća sabotaža gotovih oglasnih rešenja za plasman na stranicama listova na najgori mogući način se uverila redakcija „Pembrokeshire Herald”. Urednici i menadžeri ovih britanskih novina nisu primetili da je grubo sabotiran oglas jedne lokalne rent a kar kompanije. Uz rečenicu koja u slobodnom prevodu glasi: „... pokupićemo vas kod kuće, u kancelariji ili radionici...” neukusni šaljivdžija je dodao i, opet u slobodnom prevod da će se uz put dogoditi ... i oralni seks”. Sabotaža oglasa je primećena tek pošto je odštampano 20.000 primeraka ovakvog oglasa, predstavnici novina su završili u policiji, a jedan od menadžera je saopštio da se list nikada nije bolje prodao nego ovom prilikom.


„SUN“ SA KODOVIMA ZA PROVALJIVANJE VLASTITOG „ZAŠTITNOG ZIDA“

Kupcima štampanog izdanja redakcija “SUN”, najtiražnijih britanskih dnevnih novina, ponuduće iste digitalne beneficije kao što ih imaju onlajn pretplatnici štampajući svakodnevno 2,2 miliona jedinstvenih pristupnih kodova. “SUN” je svoje onlajn stranice “sakrio” iza “Zaštitnog zida” počev od 1. avgusta, a jednonedeljni pristup košta 2 funte za razliku od  kupovine novina za koju treba izdvajati po 40 penija svakodnevno. S obzirom da će, ubuduće, svi sadržaji biti iza zaštitnog zida menadžment je odlučio da u svakom primerku štampa jedinstveni pristupni kod koji će čitaocima omogućavati jednonedeljni pristup onlajn varijanti. Nakon inicijalnog promotivnog perioda čitaoci štampanog izdanja moraće da skupe kolekciju od 20 kodova kako bi sebi obezbedili kontinuirani mesečni pristup SUN onlajn verziji.


BERLINER CAJTUNG I BILD BERLIN IZ ZAJEDNIČKE REDAKCIJE

Izdanja Berliner cajtunga i Bilda Berlin  biće od novembra ove godine pripremani u zajedničkoj redakciji. Oba naslova zadržaće svoju novinarsku samostalnost, objašnjavaju iz izdavačke kuće Bild Axel Springer Verlag. Onlajn produkcija oba lista biće sasvim objedinjena, a Berliner Zeitung će preuzeti od Bilda redakcijski sistem i za proizvodnju onlajn verzije, kao i za štampano izdanje. Od 3. movembra redakcija Berliner cajtunga će se useliti u zgradu Axel Springera u Berlinu.


ŠTAMPANI MAGAZINI I DALJE GUBE ČITAOCE

Štampani mediji u Nemačkoj i u drugom kvartalu ove godine nastavljaju da gube deo svoje čitalačke publike. To proizlazi iz analize Press Media II. Prema podacima iz ove studije u drugom kvartalu čitaklačka populacija časopisa smanjena je za 0.8 procentnih poena. I prema oditorskoj kući IVW, koja je posebno ukazala na kretanje tiraža aktuelnih nedeljnih magazina „Špigel“, „Fokus“ i „Štern“ takođe su vidljivi padovi prodatog tiraža. Minus je kod ovih nedeljnika registrovan u kategorijama pretplate i pojedinačne prodaje, a jedino je moguće da se prodaja poveća nekim velikim prodajnim akcijama.


 

 

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde