Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Avgust 2012
Asocijacija Medija
No.182
U OVOM BROJU
NIN i PKS o ekonomskim prioritetima vlade Srbije
Uspesan jun za Color Press Group
NINAMEDIJA lansirala novu aplikaciju za pracenje drustvenih mreza
Pukla ljubav izmedju Riane i kompanije Nivea
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

VEĆE PLATE U "NOVOSTIMA"

U Kompaniji "Novosti" (član Asocijacije medija) potpisan je novi kolektivni ugovor po mnogu čemu povoljniji od prethodnog koji je inače važio za jedan od najpovoljnijih u medijskoj industriji. Kolektivni ugovor je u ime Kompanije "Novosti" potpisao generalni direktor Manojlo Manjo Vukotić a u ime Jedinstvenog sindikata Kompanije "Novosti" Srećko Obradović. Vukotić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da u kompaniji postoji jedan ovakav dokument koji će biti stimulas ali i obaveza svim zaposlenima. Po novom kolektivnom ugovoru cena rada je podignuta za 11 procenata a godišnji odmor je produžen do 30 dana. Novi ugovor stupa na snagu 1. septembra


„NIN“ I PKS O EKONOMSKIM PRIORITETIMA VLADE SRBIJE

Redakcija nedeljnika „NIN“ (član Asocijacije medija) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) organizuje panel diskusiju na temu „Ekonomski prioriteti vlade Srbije“. Panel diskusija će biti održana 31. avgusta u prostorijama Privredne komosre Srbije. Predstavnici privrede, domaćih i stranih privrednih organizacija imaće prilike da u otvorenom dijalogu sa predstavnicima Vlade Srbije razgovaraju o aktuelnim prioritetima nove vlade. Informacije i prijave na telefon 011 333 4 549.


KOLAREVIĆ POMOĆNIK ZA MEDIJE

Vlada Republike Srbije imenovala je književnika i novinara Dragana Kolarevića za pomoćnika ministra kulture i informisanja za sektor informisanja i medija. Na istoj sednici Vlada je Nataliju Pavlović Šinković imenovala za sekretara Ministarstva za kulturu i informisanje. Inače UO Asocijacije medija je, početkom avgusta, na adresu ministra za kulturu i informisanje Bratislava Petkovića uputio poziv za hitan susret i razgovor na temu unapredjenja uslova za poslovanje medijskih kuća koje su dramatično pogođene ekonomskom krizom.


USPEŠAN JUN ZA COLOR PRESS GROUP

Prema nedavno objavljenim rezultatima odita novina i magazina u junu 2012. - Color Press Grupa (član Asocijacije medija) od 20 najčitanijih magazina izdaje 15. Prvi na listi CPG izdanja je magazin „Pošalji recept“ sa 235.783 prosečno prodata primerka. Slede „Torte i kolači“ sa 173.692, „Scandal“ 87.456, Dobra hrana 59.812, Star 50.605 primeraka. Među ostalim magazinima na listi najtiražnijih su: „Svet“, „Lepota i zdravlje“, „Bravo“, „TV Novele“, „Hallo!“, „Top zdravlje“, „Žene i zdravlje“, „JOY“, „Cveće u domu“ i „Bravo Girl“.


POŠTA SRBIJE: U OPTICAJU OLIMPIJSKE MARKE

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) pustila je krajem jula u opticaj seriju od dve poštanske marke nominalne vrednosti 44 i 77 dinara, posvećene Olimpijskim igrama u Londonu. Na markama su prikazani stilizovani Olimpijski stadion u Londonu sa olimpijskom bakljom, kao i prepoznatljivi simboli ovog grada Big Ben, Milenijumski točak, Bakingemska palata i Tauer bridž.


NINAMEDIJA LANSIRALA NOVU APLIKACIJU ZA PRAĆENJE DRUŠTVENIH MREŽA

Kompanija Ninamedija je povodom 10 godina poslovanja lansirala novi inteligentni servis, pod nazivom BuzzMonitor, koji menja celokupno poslovanje kompanija i pomera tržište klipinga na regionalnom nivou. U pitanju je softver koji na najprecizniji način prati sve javne kanale komunikacije na internetu, a kog su kreirali srpski programeri u najnovijim informacionim tehnologijama. Uz pomoć BuzzMonitor-a ne samo da će korisnici odmah imati pristup i uvid šta onlajn mediji i društvene mreže, poput Fejsbuka i Tvitera, pišu o brendu, kompaniji, određenoj temi, političkoj partiji, pojedincu, ili kampanji itd, već će korisnici automatski dobiti povratnu informaciju o reagovanju javnosti. Kroz brzu pretragu unutar vesti i članaka, ali i unutar komentara i diskusija posetilaca, korisnici će moći pravovremeno i precizno da prate tokove javnog mnjenja. Pored aplikacije, korisnicima Buzz Monitor servisa biće dostupan i profesionalni analitičar društvenih mreža, koji će na osnovu postavljenih parametara i interesovanja korisnika definisati pojmove za analizu na društvenim mrežama. Rezultati će korisnicima biti predstavljeni grafički, kako bi dobili potpunu jasnoću, preglednost i preciznost, na osnovu kojih će praviti dalje poslovne planove.


USAID I IREX PODRŠKA PORTALU „JUŽNE VESTI”

Program USAID-a za podršku medijima u Srbiji, koji sprovodi IREX podržao je web portal Južne vesti u uvođenju softvera za anonimno prijavljivanje korupcije pod nazivom Perun. Ovaj softver daje mogućnost građanima da prijave poverljive podatke u vezi sa korupcijom, ili malverzacijama u javnom sektoru, uz maksimalnu zaštitu izvora informacija i pruža novi, dobar izvor informacija za novinare. Na portalu Južnih vesti (www.juznevesti.com)  i Peruna www.perun.rs nalazi se link za skidanje softvera za anonimne prijave korupcije. Korišćenjem ovog softvera i www.perun.rs portala, korisnici dobijaju potpunu zaštitu identiteta. Svako ko ima dokaze o korupciji, zloupotrebi javnih ovlašćenja, ili drugih sličnih radnji, a želi da ostane anoniman, može na ovaj način da prijavi slučaj Južnim vestima. Južne vesti su nekoliko svojih novinara odredile da proveravaju i istraže sve prijave koje stižu od građana. Ovaj portal, koji je pušten u rad početkom jula, predstavlja izuzetno dobar izvor informacija za novinare, ali i jasno upozorenje državnim službenicima da se njihov rad stalno prati.Za prvih mesec dana rada portala, prijavljena su tri slučaja korupcije i još niz raznih primera lošeg rada državne uprave. U narednom periodu, Južne vesti će dodatno promovisati ovaj portal u javnosti.


"SCANDAL!!" IMAO REKORDNU PRODAJU U JULU

Iz izdavecks kuće Color Press Group osim informacije u junskim tiražnim uspesima stiže i informacija o julskom uspehu celebrity magazina "Scandal!". Gotovo dve godine nijedan srpski celebrity nedeljnik nije imao tiraž veći od 100.000 primeraka da bi to najzad pošlo za rukom CPG magazinu u julu 2012. godine. Ukupni prodati tiraž "Scandala!" br. 427 je 106.942 primeraka i to: 88.305 u Srbiji, 12.085 u BiH i 6.522. u Crnoj Gori.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

PUKLA LJUBAV IZMEDJU RIANE I KOMPANIJE “NIVEA”

Čelnici kompanije Beiersdorf, koja je vlasnik širom sveta popularnog kozmetičkog brenda  „Nivea” procenili su da je došlo vreme da se rastanu sa svojom brend ambasadorkom pop zvezdom Rianom. Procenjeno je da Rianino ponašanje više nije kompatibilno sa vrednostima koje zastupa „Nivea” i to je osnovni razlog za raskid ugovora. Inače, prema procenama magazina Forbs ugovor sa „Niveom” Rianu je učinio jednom od najbogatijih zvezda mlađih od 30 godina. Prema procenama, Riana je zahvaljujući i ovom ugovoru u proteklih 12 meseci inkasirala više od 53 miliona dolara.


AUTOMAGAZIN „OKTAN“ STIŽE NA NEMAČKO TRŽIŠTE

Engleski auto magazin „Octane“ startovaće 10. oktobra sa nemačkom verzijom. Izdavač ovog časopisa je Premiummedia GmbH iz Rojtlingena. Oktan se pojavio u Engleskoj 2003. godine kao specijalizovano izdanje za klasične i sportske automobile i postigao sasvim solidne rezultate na tržištu. Nemačko izdanje ovog magazina pojavljivaće se svaka dva meseca. Početni tiraž biće oko 75.000 primeraka sa cenom od 6 evra.


BURDA STARTUJE SA AUTOMAGAZINOM „GRIP“

Izdavačka kuća Burda izbaciće na tržište 2. novembra, zajedno sa RTL-om, automagazin „Grip“. Ovaj magazin orijentisan je na čitaoce koji su zainteresovani za motore. Sadržaj ovog časopisa je, zapravo, produžetak i nadogradmnja televizijskog formata, koji se od 2007. godine emituje na RTL II, a koji su zajednički pokrenuli RTL II i produkcija Fokus TV. Tematski časopis „Grip“ je orijentisan na klasične i super automobile, zatim auto turizam i moto sport, sve do saveta za kupce i sadržaja o održavanju automobila.


ENGLESKA CRKVA POVUKLA INVESTICIJE IZ MARDOKOVOG NEWS CORP

Penzioni fond engleske crkve, koji zajedno sa ostalim finansijskih organizacijama crkve raspolaže sredstvima od preko osam milijardi funti odlučio je da povuče sve plasmane koje je engleska crkva imala u kompaniji News Corporation. Reč je o neslaganju crkvenih struktura sa ponašanjem kompanije u okviru skandala izazvanog prisluškivanjem telefona pa je tako došlo do odluke o povlačenju 1,9 miliona funti investicija. U odnosu na ukupnu vrednost News Corporation od skoro 57,5 milijardi dolara reč je o nevelikim sredstvima, ali istovremeno kompanija ostaje bez jednog od investitora čija se reč uvek sluša sa velikom pažnjom.


STIŽE ČASOPIS „MAJNS“

Nemački izdavač „Bauer“ izaći će na tržište sa novim ženskim časopisom „Meins“ za starije čitateljke. Ovo izdanje zasniva se na izgledu i sadržaju engleskog magazina „Yours“. Sadržaj časopisa zasnivaće se na servisnim i savetodavnim temama, kao i na temama o značajnim ličnostima iz ranijih vremena. Kao i rubrikama o svakodnevnom životu. Prodajna cena magazina biće 2,5 evra, a pojavljivaće se u prodaji  jednom mesečno. Planiran je početni tiraž od oko 300.000 primeraka.


NEMCI LJUTI NA ITALIJANE ZBOG NOVINSKOG NASLOVA

Gotovo svi nemački političari su žestoko reagovali na nedavno objavljenu naslovnu stranu italijanskog dnevnika „Il Giornale“. Povod za ljutnju je bio krupan naslov „Četvrti rajh“ objavljen iznad fotografije nemačke kancelarke Angele Merkel. Reč je o najavi teksta u kome se obrazlagao stav da su svi u Evropi izgubili zahvaljujući ekonomskoj krizi, a da je Nemačka jedini dobitnik. Inače pre dva meseca, list čiji je vlasnik brat italijanskog ex premijera Silvija Berluskonija takođe je izvređao kancelarku objavljujući nepristojne naslove nakon što su italijanski fudbaleri pobedili nemačku reprezentaciju na prvenstvu Evrope.


SPECIJALNO IZDANJE ZA RUKOMETNU BUNDES LIGU

Redakcija Sport Bilda izbaciće na tržište spacijalno izdanje za novu rukometnu sezonu 2012/2013 godine. Ovo izdanje baviće se temama i informacijama vezanim za Prvu i Drugu bundes ligu i to o timovima, terminima susreta, zvezdama i svim drugim detaljima vezanim za ovaj sve popularniji sport. Uz svaki primerak magazina, čija je cena 5,5 evra, kupac će dobiti i DVD sa snimljenim zanimljivostima iz prethodne sezone.


NEDELJNI FRANKFURTER ALGEMAJNE KAO ELEKTRONSKI

Nedeljne novine „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ konačno je dostupan kao E-Paper (u elektronskoj formi). Od subote u 21 čas čitaoci ga mogu preuzeti sa adrese: Faz.net/e-paper, a do nedelje ujutro i u toku dana sadržaj će biti aktueliziran. Pretplatnicima elektronskog izdanja će od jeseni biti dostupna i verzija za iPod-App. Mesečna pretplata za elektronsko izdanje iznosi 10,90 evra, a pretplatnicima na štampano izdanje doplata za elektronsko će iznositi mesečno 2,90 evra.


JESSICA ENNIS RASPOMAMILA SPONZORE

Lepa olimpijska pobednica u sedmoboju, britanka Jessica Ennis prosto je raspomamila sponzore u Velikoj Britaniji. Procenjuje se da bi Jessica zlatnu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama u londonu mogla maksimalno da kapitalizuje. Stručnjaci za marketing pominju čak iznos od oko 3 miliona funti. Kao najizvesniji se spominju sponzorski ugovori sa Coca-Cola brendom Powerade, Jaguarom, BA, Aviva i Proctor&Gamle brendom Olay

 


NOVINSKI SAJT „LATINO CALIFORNIA” LANSIRAO ŠTAMPANO IZDANJE

Dok po celom svetu novine razvijaju prisutnost na internetu i onlajn ponude – news website na španskom jeziku Latino California (latinocalifornia.com) lansira štampano izdanje. Rodno mesto novog mesečnika je gradić Bell udaljen petnaestak minuta od Los Anđelesa. Tamo je, 2010. godine najpre formiran web sajt koji se najviše bavio korupcionaškim aferama među gradskim funkcionerima. Prvi broj besplatnog mesečnika štampan je u tiražu od 10.000 primeraka i deli se od vrata do vrata i po gradskim prodavnicama i tržnim centrima. Više od 80 odsto sadržaja mesečnika pisano je na španskom.


GARDIAN MEDIA GROUP U GUBICIMA

Kompanija Guardian Media Group (sestrinska firma kompanije Guardian) saopštila je da je u protekloj finansijskoj godini ostvarila gubitak pre oporezivanja od 75,6 miliona funti. Osnovni krivac za negativni rezultat je radio biznis od koga je kompanija očekivala mnogo više, a nije na vreme uspela da ga se oslobodi.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde