Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Avgust 2012
Asocijacija Medija
No.181
U OVOM BROJU
UO Asocijacije Medija zatražio hitan susret sa premijerom i ministrom kulture
Počele pripreme za nove seminare
Mardokove ostavke
Uz pretplatu na štampano izdanje Šterna i E-magazin
Tursko iskustvo kao primer
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

UO ASOCIJACIJE MEDIJA ZATRAŽIO HITAN SUSRET SA PREMIJEROM I MINISTROM KULTURE

Upravni odbor Asocijacije medija uputio je poziv premijeru Ivici Dačiću i ministru kulture Bratislavu Petkoviću za hitno otpočinjanje dijaloga o merama za unapređenje poslovanja kompletnog novinsko-izdavačkog sektora. Upravni odbor  Asocijacija medija, koja okuplja 14 novinsko-izdavačkih kuća sa deset dnevnih listova, 130 magazina i dve novinske agencije, očekuje od nove Vlade konstruktivan dijalog sa medijskom industrijom o unapređenju poslovanja kompletnog novinsko-izdavačkog sektora i upozorava da će Srbija, ukoliko se odmah ne preduzmu odgovarajuće mere, biti jedna od retkih zemalja u Evropi koja će ostati bez štampanih medija. Uz poziv za susret UO Asocijacije medija premijeru Dačiću i ministru Petkoviću uručen je i predlog mogućih mera koje bi u značajnoj meri olakšale poslovenje novinskih izdavača.


POČELE PRIPREME ZA NOVE SEMINARE

Izvršni tim sačinjen od predstavnika Asocijacije medija, IREX-a, USAID-a i OEBS-a značajno je odmakao sa pripremama dva nova, jesenja, seminara posvećena unapređenju znanja neophodnih za još kvalitetnije izveštavanje u oblasti energetike i poljoprivrede. Seminari će biće realizovani u po tri ciklusa od kojih su po dva posvećena susretima sa vodećim stručnjacima za poljoprivredu i energetiku iz zemlje i sveta, a treći ciklus u okviru oba seminara biće posvećen sticanju iskustava na terenu. Seminar posvećen unapređenju izveštavanja o poljoprivredi biće realizovan krajem oktobra, a drugi posvećen energetici ima rezervisan termin krajem novembra 2012. godine. Polaznici oba seminara biće specijalizovani novinari medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija.


TOMISLAV NIKOLIĆ POMILOVAO NOVINARA LASLA ŠAŠA

Novinar Laslo Šaš  izašao je iz Okružnog zatvora u Subotici pošto je  Tomislav Nikolić, predsednik  Republike Srbije, doneo odluku o pomilovanju.
Šaš se nalazio u zatvoru od 20. jula, jer mu je pravosnažna presuda, kojom je trebalo da plati 150.000 dinara za uvredu Lasla Torockaja, lidera desnog ekstremističkog pokreta „64 županije” iz Mađarske, preinačena u 150 dana zatvora, pošto nije imao novac da plati kaznu. – Zahvaljujem novinarima što su me podržali i bez njihovog pisanja ovo se ne bi dogodilo, već bih ja ostao u zatvoru do decembra – kazao je Šaš, odmah po izlasku iz zatvora.


TRUBANOVOSTI

„Večernje novosti“ (član Asocijacije medija) su od trećeg Sabora trubača u Guči, 1964. godine, darodavci nagrade „Truba publike“, koju su već posle prve dodele sami trubači prozvali „Zlatna truba“, i to ime zadržala je do danas. Ovo je trofej koji željno iščekuje svaki trubač. Nagradu dodeljuju  posetioci Sabora u Guči, čime još više dobija na značaju. Ovogodišnje takmičenje održaće se 11. avgusta na glavnoj bini, kada će pobedniku biti uručena četrdeset i osma zlatna truba.


EKIPA CPG NA OLIMPIJADI U LONDONU

Color Press Grupa (;lan Asocijacije medija) kao medijski partner Olimpijskog komiteta Srbije u svojim magazinima i na portalima svakodnevno prati dešavanja i takmičenja naših sportista na OI u Londonu. Predstavnici CPG boravili su takođe u Londonu kao gosti Olimpijskog komiteta Srbije: Robert Čoban, predsednik CPG, Lidija Ćulibrk, urednica magazina "Lepota i zdravlje", novinarka istog magazina Mirjana Tatarević kao i Momir Borocki, direktor razvoja CPG koji je gost "Ujedinjenih pivara Srbije", takođe članice sponzorskog pula OKS.
U toku OI, predstavnici CPG pored sportskih takmičenja, prisustvovali su brojim manifestacijama od Ceremonije otvaranja na Olimpijskom stadionu preko prijema u Ambasadi Srbije do druženja povodom proslava medalja u "Srpskoj kući" koja se nalazi u London Rowing Clubu na obali Temze.


GRAĐANI ODLUČILI KO ĆE DA „URADI NEŠTO!”

Građani Srbije izglasali su devet pobedničkih predloga na prvom konkursu „Uradi nešto” koji je kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) pokrenula u želji da na inovativan način podrži građanski aktivizam i lokalne zajednice u Srbiji. Pojedinci, udruženja i institucije predložili su 105 ideja za koje je stiglo više od 600.000 glasova posetilaca sajta uradinesto.rs Kao dobar glas, poziv Uradi nešto! proširio se po celoj zemlji, pa su prijave došle iz čak 45 gradova i opština u Srbiji. U prvom ciklusu konkursa biće podržano devet predloga koji su osvojili najviše glasova građana. Predlog koji je osvojio najviše simpatija i više od 40.000 glasova predlaže primenu sterilizacije pasa u Zaječaru. Kao prioritetan projekat građani su prepoznali i pokretanje galerije „Okean kreativnosti“ namenjem promociji mladih umetnika, a zatim sledi inicijativa za otvaranje edukativnog centra u Zrenjaninu. Potom ih, po broju glasova prate projekti Geodetske tehničke škole u Beogradu za postavljanje klupa u dvorištu škole, ZReanimacija - platforma za podršku mladih neafirmisanih bendova, interaktivne table za OŠ Miroslav Antić iz Futoga, košarkaški teren za OŠ Branislav Nušić iz Smedereva, inicijativa za čistije selo Jarak i  projekat Kancelarije za mlade opštine Bački Petrovac za obezbeđivanje dodatne opreme za realizaciju omladinskih emisija.


„NOVOSTI“ POKLANJAJU DŽEPNE REČNIKE

Od početka sezone godišnjih odmora, "Večernje novosti" (član Asocijacije medija)  čitaocima poklanjaju male praktične rečnike za lako snalaženje u inostranstvu. Više od 300 fraza neophodnih za svakodnevnu komunikaciju podeljene su u razlicite segmente: putovanje, hoteli, restorani, banke..., a u cilju što jednostavnijeg savladavanja osnovnih pojmova i lakše komunikacije. Do čitalaca su do sada stigli rečnici engleskog, italijanskog, francuskog, španskog, grčkog i turskog jezika, a u subotu 11. avgusta, očekuje ih rečnik nemačkog jezika, dok u subotu, 18. avgusta, kolekcija rečnika će biti upotpunjena ruskim jezikom. Na sajtu Novosti, na adresi  www.novosti.rs čitaoci mogu pronaći i audio verzije svih rečnika, kako bi usavršili izgovor.


IREX ORGANIZOVAO OBUKU ZA WEB UREDNIKE

IREX je za svoje partnere organizovao dvodnevnu obuku za veb urednike u Medija centru. Jedanaest predstavika iz City Radija, Radija 9, Radija Boom 93, Radija Luna, Sumadijapressa, UNS i NUNS-a prisustvovalo je treningu. Predavači Vesna Dobrosavljević, urednik  Internet sajta B92 i Nenad Jaćimović, urednik Internet sajta Blic-a razgovarali su sa učesnicima o planiranju početne strane, izboru najvažnijih vesti, raznolikosti sadržaja, dostupnosti izvorima i multimedijalnoj itegraciji. Oni su posebnu pažnju posvetili uobičajenim greškama  kod uređivanja početne strane, sadržaju koji privlači korisnike, izgradnji zajednice koja posećuje sajt, a na kraju razradili korišćenje analitike kako bi se optimizovale vesti. Ova obuka je bila kombinacija prezentacija i otvorenih diskusija u kojoj su učesnici imali praktične grupne zadatke na osnovu web sadrzaja iz svojih organizacija. Poseban deo treninga bio je posvećen društvenim mrežama i moderiranju komentara koje čitaoci odnosno posetioci sajta ostavljaju. Kao nastavak aktivnosti, Dobrosavljević i Jaćimovic su napravili Priručnik za uređivanje web prezentacija. Za izradu priručnika koristili su iskustva sa obuke kako bi sadržaj prilagodili potrebama korisnika. Ovaj priručnik pruža savete o dnevnim aktivnostima urednika web strana kao što su prioritetne vesti, fotografije, multimedija, razvrstavanje i postavljanje najnovijih vesti i drugi specifični zadaci. Priručnik za uređivanje web stranica će biti dostavljen svim partnerima IREX-a  i sigurno će biti dobra podrška u svakodnevnom radu urednika web stranica.


INVESTICIONI CIKLUS U SFS BIĆE VEĆI OD DOGOVORENOG

JP „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) je pre tri godine postalo većinski vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina, a pre nešto više od četiri meseca sa strateškim partnerom iz Bugarske, potpisan je transakcioni ugovor vredan 35 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kompanija „Glass industry“iz Sofije platila prošlog meseca za akcije, a preostalih 15 miliona odnosi se na dugove staklare prema Srbijagasu i EPS-u za energente. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Paraćinu sa predstavnicima novog većinskog vlasnika iz Bugarske, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će investicioni ciklus u staklari biti veći od dogovorenog i da će za radnike biti obezbeđen socijalni program od 500 evra po godini staža. „Niko neće ostati bez posla, niti biti oteran iz fabrike“, poručio je direktor Srbijagasa i pritom naveo da bi bilo poželjno da krajem prve investicione faze broj zaposlenih bude prepolovljen. Inače, trenutno u SFS radi 1.647 radnika. Novi većinski vlasnik saopštio je na konferenciji za novinare da će u tu fabriku u naredne dve godine uložiti 25 miliona evra, što je tri miliona više od najavljenih investicija. Direktor Srbijagasa podsetio je da transakcioni ugovor sa novim strateškim partnerom predviđa da planirane investicije moraju biti realizovane. U suprotnom, fabrika će biti vraćena državi,  naveo je Bajatović.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

MARDOKOVE OSTAVKE

U nekoliko proteklih brojeva Newslettera redovno smo vas izveštavali o značajnim previranjima u medijskim kompanijama Ruperta Mardoka širom sveta. Sve je počelo pre dve godine otkrivanjem afere prisluškivanja telefona u Velikoj Britaniji i od tada Mardok i najbliži saradnici grčevito nastoje da na što efikasniji način konsoliduju medijsku imperiju oličenu u News Corporation, News International. Krajem jula usledila je vest da je Medijski magnat Rupert Merdok podneo ostavku na mesto direktora u više filijala svoje kompanije "Njuz korporejšn" u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. On je podneo ostavku kao direktor kompanija "News International grupa", "Tajms njuzpejeper holdings" i "Njuz korporejšen investments". News International u Britaniji izdaje listove "San", "Tajms" i "Sandej tajms". Potvrđeno je da će Mardokova imperija biti podeljena na dva dela – novinski i zabavni, a prvi put posle 60 godina Mardok neće biti na čelu izvršnog menadžmenta u novinskom delu.


ČITANOST ŠTAMPE NEPROMENJENA

Prema podacima nemačkog Uduženja za medijske analize o čtanosti štampe za drugi kvartal 2012. godine situacija je u odnosu na prethodnu – gotovo nepromenjena. Sada, kao i u prethodnoj analizi, čak 92,7 populacije građana ove zemlje starijih od 14 godina  čita časopise. To praktično znači da je reč o 65,2 miliona čitalaca. U tinejdžerskoj grupi (između 14 i 19 godina) magazine čita 90,9 odsto ispitanika. Kod starosne grupe između 20 i 29 godina štampu čita 92,4 odsto građana. Interesantno je da se populacija čitalaca mesečnih ženskih časopisa procenjuje na oko 11,6 miliona čitalaca, dok je populacija čitalaca sportske štampe oko 7,3 miliona interesenata.


NOVI DEČIJI MAGAZIN GALILEO GENIAL

Poslednjeg julskog dana izdavačka kuća Egmont Ehapa izbacila je na tržište novi dečiji magazin za  populartnu nauku „Galileo Genial“. Svojim sadržajem ovaj magazin se oslanja na sadržaj serije „Galileo“ sa jedne od TV stanica. 


SPECIJALAC O FUDBALU SPORT BILDA

Povodom nove fudbalske sezone 2012/2013 izdavačka kuća Aksel Špringer AG izbacila je 1. avgusta na tržište specijalno izdanje posvećeno Bundesligi. U ovom specijalcu nalaze se svi klubovi i igrači Prve i Druge Bundeslige u Nemačkoj za narednu sezonu. Kao poseban dodatak u svesci će biti i plan takmičenja sa svim bitnim podacima na XXL formatu, kao i DVD sa najlepšim golovima u prethodnim susretima. Cena ovog izdanja je 5,50 avra.


ZA 3. OKTOBAR PONOVO PRAZNIČNI „BILD“

Posle prvog prazničnog izdanja „Bilda“, koje je izašlo za 1. maj i koje je prodato bolje nego što se očekivalo, izdavač Axes Springer je najavio da će i za sledeči nemački nacionalni praznik Dan ujedinjenja 3. oktobar na tržištu ponovo biti praznični broj najtiražnijeg nemačkog dnevnika.


UZ PRETPLATU NA ŠTAMPANO IZDANJE ŠTERNA I E-MAGAZIN

Poslovodstvo Redakcije nedeljnika „Štern“ odlučilo je da svakom pretplatniku na štampano izdanje ovog magazina omogući i besplatan pristup na elektronsku verziju ovog izdanja na internetu.


TURSKO ISKUSTVO KAO PRIMER

Turski biro za kulturu i turizam upravo je raspisao tender za oglasnu kampanju 2013. godine i pozvao agencije da učestvuju sa predlozima za realizaciju oglasnih kampanja u jednom od šest regiona. Ukupna vrednost tendera 48 miliona dolara, a rok za podnošenje predloga ističe  početkom septembra. Turska je posebno zainteresovana da tokom 2013. godine uspostavi viši stepen emotivnih veza sa potencijalnim posetiocima iz Velike Britanije, Nemačke, skandinavskih zemalja, Beneluksa, Poljske, Centralne Evrope ali i sa posetiocima iz tzv BRIC zemalja (Brazil, Rusija, Indija, Kina). Za region Srednje i Severne Evrope planiran je budžet od 21 milion dolara.


BENETON LANSIRA EVROPSKI E-KOMERC SAJT

Italijanska kompanija  United Colors of Benetton lansiraće polovinom avgusta svoj prvi evropski e-komerc sajt. Poznati svetski modni proizvođač planirao je da se promocija e-komerc sajta podudari sa startom nove modne kolekcije na svim najvažnijim evropskim tržištima. Prvom fazom Beneton e-trgovine bićre obuhvaćene Italija, Francuska, Nemačka i Španija, a razmatra se i mogućnost starta u Velikoj Britaniji.

Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde