Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
AVGUST, 2011.
Asocijacija Medija
No.158
U OVOM BROJU
Ministarstvo završilo predlog nacrta medijske strategije - na redu nova komisija
Televizije ne haju za zakon
Mardok počeo da prodaje porodišno srebro
Čita ga evropska elita
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

MINISTARSTVO ZAVRŠILO PREDLOG NACRTA MEDIJSKE STRATEGIJE – NA REDU NOVA KOMISIJA

Sektor za medije Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva završio je tekst Nacrta medijske strategije, saopštilo je  ovo ministarstvo. Kako je navedeno, ministar je o ovome obavestio predsednika Vlade Srbije i zamolio ga da u što kraćem roku formira komisiju koju bi, osim predstavnika Sektora za medije i  telekomunikacije činili predstavnici Ministarstva finansija, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, kao i eksperti Evropske komisije i Radne grupe koja je sačinila prvi tekst nacrta i Agencije za zaštitu konkurencije, koja bi dala sugestije na završeni tekst Predloga.
Prema prethodnom dogovoru sa premijerom, ministar će po razmatranju sugestija komisije tekst Predloga predstaviti na javnom slušanju u Skupštini Srbije, pre usvajanja Strategije na Vladi.

 


TELEVIZIJE NE HAJU ZA ZAKON

Nacionalne televizije prekršile su Zakon o oglašavanju 2.123 puta samo u prvoj polovini ove godine. Rekorder je TV Prva, koja se oglušila o Zakon 539 puta za šest meseci. Sledi RTS 1 sa 405, pa B 92 sa 338 prekršaja. Samo osam manje izmerio je specijalni softver RRA na drugom programu javnog servisa. TV Pink je napravila 315 prekršaja, a znatno opreznije bile su Avala (93) i Hepi (91). Najdisciplinovanija je, ispostavilo se, Hepi kids TV, koja se samo 12 puta za pola godine oglušila o Zakon.Najčešći prekršaj televizija je dužina reklamnih blokova. Komercijalne na sat programa mogu da imaju 12 minuta reklama, a RTS upola manje. Pravila reklamiranja su stroga i kada je reč o sadržajima - koje reklame su dopuštene uz koji program, ili koliki je razmak između reklamnih blokova, pa i zbog toga pljušte prijave. Tokom prošle godine broj prekršaja se, takođe, merio hiljadama, ali nijedna televizija nije bila kažnjena. Tek ove godine, kažu u RRA, počele su da stižu na naplatu prve kazne.


PRVA SRPSKA KUPUJE PODGORIČKU PRO TV

Prva srpska televizija namerava da kupi podgoričku Pro TV, stanicu koja ima dozvolu za emitovanje programa, ali godinama nema sopstvenu produkciju, prenose podgoričke „Vijesti“. Direktor crnogorske Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić kazao je da je vlasnik Pro TV dostavio toj agenciji pismo o namerama da promeni vlasničku strukturu tog medija. Prema informacijama podgoričkog lista, Prva srpska već je ušla u Pro TV i počela da radi na pokretanju tog medija. 


TELEVIZIJA „ENTER" IZGUBILA LICENCU

„Enter" televizija je izgubila licencu za emitovanje jer nije plaćala nadoknadu za korišćenje frekvencije u Beogradu. Zamenik predsednika Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžjć rekao je da je kriza u lokalnim medijima tolika da čak i TV stanice u Beogradu, koje vuku najviše novca od oglašavanja, ne mogu da prežive na tržištu. Ranije su bez dozvola za emitovanje ostali Art TV i TV Plus


AREŽINA NOVI DIREKTOR TV NOVI SAD

Upravni odbor Radiotelevizije Vojvodine imenovao je Slobodana Arežinu za novog direktora Televizije Novi Sad, a Jožefa Klema za direktora Radija Novi Sad. Arežina i Klem su imenovani na predlog generalnog direktora RTV-a Siniše Isakova, navedeno je u saopštenju.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

ELLE APLIKACIJA ZA AJFON

Izdavačka kuća Hachette Filipacchi odlučila je da svoje Elle carstvo proširi i na mobilne plathorme. Nedavno je lansirana aplikacija Elle magazina za iPhone. Aplikacija je besplatna a sadržaj ćine vesti, moda, napisi o lepoti kao i interaktivni ekskluzivni sadržaji namenjeni korisnicima mobilne platforme. Izdavač Hachette Filipacchi je nešto ranije, u martu, lansirao i aplikaciju sa Elle horoskopom.


FRANKFURTER RUNDŠAU INVESTIRA U DIGITALNI UREĐIVAČKI CENTAR

Frankfurter Rundšau (Frankfurter Rundschau) namerava da investira u narednoj godini pre svih drugih medija u Frankfurtu u novi digitalni redakcijski centar. To bi trebalo da omogući da 2013. godine ova redakcija ponovo posluje pozitivno jer bi osnivanje digitalnog uređivačkog centra pomoglo da se Frankfurter rundšau spasi od propasti. O podeli poslova u okviru digitalne uređivačke zajednice između Frankfurta i Berlina u dve firme tek treba da se izjasni većinski vlasnik. Prema ovom projektu bi trebalo da nadregionalne strane budu pripremljene u Berlinu, dok će regionalne i frankfurtske strane, kao i digitalna izdanja za internet pristup za Ajpod  i onlajn biti pripremana u Frankfurtu.

 


MARDOK POČEO DA PRODAJE “PORODIČNO SREBRO”

Osamdesetogodišnji medijski magnat, Rupert Mardok počeo je da prodaje “porodično srebro”. Prvi je na red za prodaju došao ranč u Carmel Valley u Kaliforniji. Razloge mnogi traže u činjenici da ga ne želi Mardokova supruga Wendy. Bilo kako bilo ranč je prodat, a Mardok je prihodovao 17,8 miliona funti.


LANSIRAN MAGAZIN „MI VOLIMO POP“

Izdavačka kuća Egmont Publishing Group lansirala je sredinom leta novi tinejdžerski magazin “We Love Pop”. Izdavač koji inače izdaje dečje časopise rešio je da paletu izdanja proširi ponudom za tinejdžere. Reč je o mesečniku koji je štampan na 86 stranica, namenjen je pre svega tinejdžerkama uzrasta od 13 do 15 godina, a prodaje se po ceni od jedne funte. Za početak, magazin je štampan u tiražu od 200.000 primeraka.


ČITA GA EVROPSKA ELITA

Prema nedavno saopštenim rezultatima istraživanja dnevni list “Financial Times” je najpopularniji dnevnik među pan-evropskom dobrostojećom elitom. Prema istraživanju svako izdanje ovog poslovnog dnevnika sa sedištem u Londonu čita više od 910.000 čitalaca što je porast od 1,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Sa 367.700 čitalaca u Velikoj Britaniji list beleži rast čitanosti od čak 5,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najverniji su mu najbolje stojeći čitaoci i oni koji direktno utiču na donošenje svih važnih odluka u Evropi.

 


BILD I WELT PRODAJU DNEVNO OKO 125.000 DIGITALNIH PRIMERAKA

Godinu i po dana nakon primene inicijative da se naplaćuje informativni sadržaj na internetu za korisnike putem mobilnih i stabilnih računarskih uređaja, Axel Špringer nagoveštava pozitivan privremeni bilans. Naime, sadržaji Bilda i Die Welta se intenzivno čitaju posebno kod korisnika koji poseduju smartfone i tablete za PC. Preko svih platformi tokom jednog dana u proseku se proda više od 108.000 digitalnih izdanja Bilda i skoro 17.000 Die Welta. Auto magazin Auto Bild registruje u proseku oko 3.000 kupaca digitalnog izdanja ovog lista. Dok su dnevni listovi Hamburger Abendblatt i Berliner Morgenpost beležili svakog dana između 1.100 i 3.100 kupaca.


GOOGLE KUPIO MOTOROLU ZA 12,5 MILIJARDI DOLARA

Google je objavio da je kupio Motorola Mobility za 12,5 milijardi dolara. Time je došao u posed  63 odsto akcija Motorolinog sektora za mobilne telefone. Kompanija je objavila kako ovim potezom želi da doprinese konkurenciji na tržištu mobilnih telefona, kao i da očekuje unapređenje ekosistema Androida, koji će u budućnosti ostati slobodan. Prvi čovek Google-a Leri Pejdž saopštio je kako će ova akvizicija obogatiti patente dostupne Google-u i omogućiti bolju zaštitu Androida od Microsoft-a, Apple-a i drugih kompanija koje ne žele konkurenciju. Motorola Mobility je do januara 2011. bila Motorolin sektor za mobilne telefone, a pre par godina se vezala za Android, lansirajući "Droid" na Verizonovoj mreži 2009. godine, a zatim i "Droid X" i "Droid 2" 2010. godine.


NEMAČKA: VODEĆI LISTOVI PO KVALITETU

Nacionalni listovi Cajt, Zidojče cajtung i Frankfurter algemajne cajtung (Die Zeit, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung) i dalje u Nemačkoj nude najbolji novinarski kvalitet. Ovo proizilazi iz nedavno obavljenog naučnog istraživanja medijskih stručnjaka sa Univerziteta u Hamburgu. Prema istom istraživanju, među regionalnim listovima na vodećem mestu nalazi se Berliner tagesšpigel (Berliner Tagesspiegel), a slede ga Hanoveriše tagesšpigel i Osnabriker cajtung (Hannoverische Allgemeine Zeitung,  Osnabrücker Zeitung).

 


POVEĆANJE INTERESOVANJA ZA MOBILNI INTERNET

Ponovo raste broj mobilnih korisnika interneta. Više od 33 procenta građana, ili svaki treći stanovnik Nemačke želi da tokom putovanja koristi internet. Ovo je podatak iz reprezentativne ankete koju je poručilo Savezno udruženje digitalne privrede Nemačke, a izveo je veoma pouzdan istraživački institut. Prema ovom istraživanju posebno je veliki interes kod mladjih grupa korisbnika. Tako u starosnoj grupi između 16 i 24 godine čak 65 odsto ispitanika želi da srfuje na internetu, dok u grupi između 25 i 34 godine starosti taj procenat je oko 47 odsto.

 


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde