Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
AVGUST, 2011.
Asocijacija Medija
No.157
U OVOM BROJU
Kompanija "Novosti" dobila novi upravni odbor
Preporučite Newsletter prijateljima
"Aksel Springer" ostvario rast profita od 10,5 odsto
Baronesa Boscombe odlazi sa čela britanskog PCC
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

KOMPANIJA „NOVOSTI“ DOBILA NOVI UPRAVNI ODBOR

Skupština Novinsko – izdavačkog društva Kompanije „Novosti“ (član Asocijacije medija) izabrala je novi Upravni i Nadzorni odbor ove velike medijske kuće.
Doskorašnjem većinskom vlasniku Milanu Beku, sa 62,50 odsto, nedavnom odlukom Komisije za hartije od vrednosti, privremeno su svedena upravljačka prava na samo 25 odsto, pa je Republika Srbija automatski postala većinski vlasnik. Zahvaljujući toj poziciji, sa 29,52 odsto vlasništva, Vlada Srbije je predložila svojih šest članova Upravnog odbora (dosad imala dva) i dva Nadzornog odbora (dosad imala jednog).
Za članove Upravnog odbora Kompanije „Novosti“ imenovani su dr Aleksandar Perić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, dr Goran Nikolić, naučni saradnik u Institutu za evropske studije, dr Dijana Vukomanović, naučni saradnik u Institutu za političke studije, Jelena Đeklić, direktor Direkcije za korporativni marketing u Naftnoj industriji Srbije, Slavica Nikolić Čorbić, politikolog i Dina Kurbatvinski Vranešević, pomoćnik generalnog direktora RTS Beograd, a ostao je i dosadašnji član Aleksandar Bojić, zaposlen u Delta Holdingu. Novi predsednik Nadzornog odbora je Dragana Simić, pomoćnik direktora za ekonomsko – finansijske poslove u Zdravstvenoj ustanovi Apoteka Beograd, a članovi su Danijel Apostolović, savetnik za medije predsednika Vlade i Slobodanka Koprivica, dosadašnji predsednik Nadzornog odbora.


PREPORUČITE NEWSLETTER PRIJATELJIMA

Nedavno smo vam ponudili novi grafički izgled Newslettera i – dobili vaše pohvale. Uz izmenjen i osavremenjen izgled potrudili smo se da vam iz broja u broj šaljemo i sve više zanimljivih vesti o zbivanjima u domaćoj i svetskoj medijskoj industriji. Nadamo se da ste i ove promene pozitivno ocenili. Ako je tako verujemo da ćete nas preporučiti kolegama, prijateljima i poznanicima. Dovoljno je da posete naš sajt WWW.ASMEDI.ORG ukucaju svoju e-mail adresu u za to predviđeni prostor i kliknu. Već od prvog narednog broja pridružiće se velikom broju redovnih čitalaca Newslettera. Hvala što širite dobar glas o nama.


PRESS PODRŽAO KONKURS ZA NAJBOLJU MARKETINŠKU KNJIGU

Direktor Press pablišing grupe (Član Asocijacije medija) i osnivač i vlasnik časopisa Taboo, Žozef Ivan Lončar, potpisali su ugovor o generalnom pokroviteljstvu profesionalnih konkursa „Najbolja marketinška knjiga 2011.", kao i „Najbolji marketinški udžbenik 2011." Konkurs se realizuje u okviru manifestacije „Marketinški događaj 2011“. Konkursi za najbolju marketinšku knjigu i udžbenik prvi put se organizuju u Srbiji, a najznačajnije je to što će u žiriju biti ljudi koji su najkompetentniji u toj oblasti, privrednici i biznismeni - kazao je Lončar. On je istakao da je Press značajno doprineo razvoju i popularizaciji marketinga. - Izuzetno je značajna saradnja Tabooa i Pressa, pre svega, zato što je neophodno razvijanje te discipline kako bi se pokazalo koliko je knjiga primenjiva u sticanju neophodnih znanja za posao kojim se bavite. Zato je Branko Miljuš, direktor PPG-a, najbolji izbor za predsednika sedmočlanog žirija, koji će od septembra ocenjivati pristigle radove - kazao je Lončar.

 


„PINK“ UKIDA HRVATSKU MUZIKU, FILMOVE I REKLAME

Vlasnik televizije “Pink” Željko Mitrović burno je odreagovao na oglas za prodaju njegove luksuzne jahte “El Bosco”, koja je zaplenjena prošle godine u Hrvatskoj.
Povodom prodaje jahte Mitrović je odlučio da zabrani reklamiranja hrvatskog turizma (na TV stanicama u Mitrovićevom vlasništvu), ukine hrvatsku muziku i filmove, da prestane da „zataškava incidente i neprijatnosti koje veliki broj srpskih turista doživljava u Hrvatskoj“ i da posebnu pažnju posveti emisijama o kontroli kvaliteta proizvoda uvezenih iz Hrvatske. Mitrovićeve izjave i odluke izazvale su čitav niz burnih reakcija i to kako onih koje ovakav potez smatraju neprihvatljivim i u suprotnosti sa zakonom, tako i onih koji smatraju da je ovakve mere trebalo odavno uvesti.


ABC SRBIJA STARTOVALA SA ABC GEMIUS AUDIENCE

ABC Srbija startovala je sa novom ponudom na trižištu online istraživanja. Reč je o programu koji je nastao kao rezultat dugoročnog ugovora ABC-a sa jednom od najvećih svetskih kompanija za onlajn istraživanja Gemius. Kompanija Gemius u ovom trenutku pokriva 15 zemalja u svetu i predstavlja jednog od najreferentnijih partnera za poslove onlajn istraživanja. Ugovog je potpisan za vreme održavanja skupa Digital Impact 01 u Beogradu. Već na samom početku u sistem ABC gemius Audiance su ušli neki od najvećih sajtova u Srbiji među kojima su: www.blic.rs; www.novosti.rs; www.pressonline.rs; www.svet.rs; www.alo.rs; www.24sata.rs... I mnogi drugi. Opširnije o novoj ponudi ABC Srbija na internet adresi: www.abcsrbija.com


MAGAZIN „STAR“ NOVO IZDANJE COLOR PRESS GROUP

Čuveni britanski magazin "Star" dobio je svoju verziju na srpskom jeziku. Naime, po licenci izdavačke kuće "The Northern&Shell Titles Limited" iz Londona, "Color Press Group" (član Asocijacije medija) objavila je srpsko izdanje magazina, koje je u prodaji od 4. avgusta. "Star" će se baviti isključivo vodećim zvezdama svetskog šou - biznisa i kroz ekskluzivne priče, fotografije i dobre teme predstaviti ih srpskoj javnosti. Osim ovog – većeg dela novine, "Star" čiji će promotivni broj biti u prodaji do prvog septembra svojim će čitaocima ponuditi i vrlo bogat sadržaj, koji se bavi šopingom, negom tela, kozmetikom po uzoru na svetske zvezde, a u potpunosti je po izboru i cenama prilagođen tržišnim prilikama u Srbiji. „Star“ će imati ukupno 52 strane, dvonedeljnu dinamiki izlaženja iz štampe i cenu od 45 dinara.


COSMOPOLITAN INDEX

Izdavačka kuca Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) je najavila da će početak nove školske godine na fakultetima jedan od vodećih magazina ove kuće Cosmopolitan obeležiti specijalnim izdanjem namenjenim studentima - Cosmo Index. Specijano izdanje će se štampati u 20.000 primeraka, a kompletan tiraž biće besplatno distribuiran na fakultetima u Beogradu i Novom Sadu. Za oglašivače to je odlična prilika da svoju ponudu i proizvode predstave 100 odsto targetiranoj ciljnoj grupi. Inače Adrija Media najavljuje da će septembarsko izdanje Cosmopolitana imati novi dizajn koji prati najnovije trendove u izdavaštvu. U redizajniranom Cosmopolitanu naći će se i nove rubrike koje su odgovor na interesovanja i predloge čitateljki.


POŠTA POVEĆALA LIMITE ZA SLANJE NOVCA PUTEM WESTERN UNIONA

JP Pošta „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) donela je odluku o povećanju limita za slanje novca iz Pošte Srbije putem Western Union uputnice.
Od 1. avgusta 2011. godine, građanima je omogućeno slanje novca iz Pošte Srbije do maksimalnog dnevnog iznosa od 200.000 RSD po osobi putem Western Union brzog transfera novca. Na ovaj način su Pošta Srbije i Western Union približili klijentima svoju uslugu slanja novca iz Srbije, koja im može biti od velike koristi, posebno u letnjem periodu tokom godišnjih odmora i brojnih putovanja.


OSNIVAČ „KURIRA” OSUĐEN I PUŠTEN IZ PRITVORA

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor osnivaču listova „Kurir” i „Glas javnosti” Radislavu Rodiću, proglasivši ga krivim zbog zloupotrebe službenog položaja i osudivši ga na dve godine zatvora. Viši sud je van glavnog pretresa, a na osnovu rešenja kojim je usvojen sporazum o priznanju krivice, doneo presudu kojom je Rodić proglašen krivim. U kaznu zatvora Rodiću se uračunava i vreme provedeno u pritvoru od 27. oktobra 2009. godine do izricanja presude. Optuženom je zabranjeno vršenje svih dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje i upravljanje tuđom imovinom u trajanju od šest godina i to od pravnosnažnosti presude, s tim što se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja te mere.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

"AKSEL SPRINGER“ OSTVARIO RAST PROFITA OD 10,5 POSTO

Nemačka izdavačka kuća "Aksel Špringer" je u prvoj polovini godine ostvarila operativni profit od 288,7 miliona evra, što je porast od 10,5 odsto u odnosu na isti period prosle godine. Prihodi kompanije porasli za 11,8 odsto, na 1,52 milijardu evra, mada je rast znatno skromniji kada se uzmu u obzir akvizicije i iznosi 4,2 odsto, prenela je agencija AFP. Kompanija je istakla da "je uspela da nadoknadi blagi pad prihoda od prodaje štampanih medija u zemlji zahvaljujući snažnom rastu u oblasti Digitalnih medija, kao i prodaje u inostranstvu". Izvršni direktor "Špringera" Matijas Defner izjavio je da sektori digitalnih medija i medija u inostranstvu ostvaruju gotovo 40 odsto operativnog profita. Nemački izdavač je potvrdio prognozu rasta ovogodišnjih prihoda do deset odsto.


„ARCHANT“ U GUBITKU OD 1,9 MILIONA FUNTI

Kompanija Archant, jedan od regionalnih izdavača u Velikoj Britaniji saopštila je da u prvoj polovini 2011. godine ostvarila gubitak od 1,93 miliona zahvaljujući padu ukupnog prihoda od 4% u odnosu na isti period prethodne godine. Kao osnovne „krivce“ za ovako loše finansijske rezultate menadžment kompanije navodi ekonomsku krizu i značajno smanjenje prihoda po osnovu oglašavanja javnog sektora.


“INTELLIGENT LIFE” U HONG KONGU, SINGAPURU I INDIJI

“The Economist Group” će lansirati svoj tromesečni magazin “Intelligent Life” na tržište Hong Konga, Singapura i Indije početkom oktobra. Izdanje za koje dobri poznavaoci tvrde da je “Ekonomist u večernjoj toaleti” biće sastavni deo redovnog magazina The Ekonomist i biće besplatan za čitaoce. Za svako tržište će biti štampano između 20 i 25.000 primeraka na obimu od 32 stranice. Inače “Intelligent Life” je u slobodnoj prodaji na tržištu Britanije, Evrope, Kanade. Na srpskom tržištu štampe izdavač magazina je novosadska Color Press Group – član Asocijacije medija.


NATMAG I HACHETTE POSTAKLI “HEARST MAGAZINES UK”

The National Magazine kompanija i Hachette Filipacchie su se najzad spojile i ubuduće će poslovati pod imenom “Hearst Magazines UK”. Prema saopštenju koje stiže iz Hearst UK sa 26 magazina i 22 digitalna naslova nova kompanija će dosezati do čak 33 odsto odraslih odnosno do 47 procenata ženske čitalačke publike. Hachette Fliipacchi je u drugoj polovini 2010. godine u Velikoj Britaniji imao tiraž od cca. 887.000 primeraka dok je u istom periodu NatMag na tržištu Britanije prodavala 2.112.939 magazina. U portfoliju nove kompanije su magazini poput Elle, All About Soap, Best, Cosmopolitan, Harpers Bazaar…


BARONESA BOSCOMBE ODLAZI SA ČELA BRITANSKOG PCC

Baronesi Boscombe predsednici britanskog Saveta za štampu (Press Complaints Commission) trogodišnji mandat na čelu ovog medijskog samoregulatornog tela ističe krajem godine. Kako je saopštila Nova godina je termin do kada će obavljati dosadašnju dužnost nakon čega će se posvetiti novim poslovima u oblasti medijske regulative i reformi. Mada to nije rečeno, predsednica PCC odlazi kao jedna od osoba žestoko prozivanih u aferi prisluskivanja telefona u Velikoj Britaniji.


KINEZI OSVOJILI EMPAER STEIT BILDING

U nastojanju da i na takav način potvrdi vlastiti ubrzani globalni razvoj najveća kineska news agencija People s Daily odlučila je da za sedište svog štaba u US rentira prostor u svetski poznatoj građevini Empire State Building. Agencija se već uselila na 30 sprat kultne njijorške građevine, a visina rente nije poznata mada dobro obavešteni tvrde da je na nivou komšijskih – onih koje važe za Lufthansu, Turkish Airlines i ostale vodeće svetske kompanije, koje rentiraju prostor na istom mestu.


INTERNET KORISTI 485 MILIONA KINEZA

Broj korisnika Interneta u Kini nastavlja da raste, dostigavši krajem juna novi rekord od 485 miliona. Ovaj novi porast je u velikoj meri rezultat sve većeg broja ljudi koji pristupaju Internetu putem mobilnih telefona, ističe se u izveštaju Kineskog informacionog centra. Broj korisnika Interneta u Kini, koji je inače najveći na svetu, porastao je u protekloj godini za 15,5 odsto. Kineska vlada aktivno promoviše upotrebu Interneta u poslovnoj i obrazovnoj sferi, ali sprovodi i cenzuru, sprečavajući pristup sajtovima koje smatra subverzivnim, ili pornografskim. Broj osoba koje surfuju Internetom putem mobilnih telefona danas iznosi 318 miliona, što je skok od 14,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi Kineski informacioni centar. Stopa rasta je ove godine nešto manja nego 2010. kada je broj korisnika Interneta porastao za 19 odsto.


ŠIRI SE GRADSKI MAGAZIN GOLIVING.DE

Časopis za „drugo doba“ „Goliving.de“, koji je testiran u Minhenu u decembru 2010. godine, ubuduće će biti distribuiran i sa regionalnim sadržajima u Hamburgu, Kelnu/Bonu, i Berlinu. Ciljna grupa ovog medija uključuje čitaoce od 49 godina nadalje. Sadržaj časopisa, pored bloka o životu grada, uključuje i oblast stanovanja, kulturu, finansije i druge sadržaje. Izdavač besplatno distribuira časopis u prodavnice kućnih potrepština, kafiće i restorane. Naslov je dostupan i putem pretplate, a na kioscima je cena 2,10 evra.


TIRAŽI NEDELJNIH NOVINA U PORASTU

Dok tiraži dnevnih novina u Nemačkoj i dalje padaju nedeljna izdanja i nedeljne novine kao što su Cajt („Die Zeit“), Velt am Zontag („Welt am Sonntag“) i Frankfurter algemajne zontagscajtung („Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ F.A.S.) beleže porast prodatih primeraka. Tako je, na primer F.A.S. sa 357.654 prosečno prodata primerka u drugom kvartalu ove godine dostigao najveći prodati tiraž od osnivanja 2001. godine. Ovi podaci proizilaze iz analize prodatog tiraža u drugom kvartalu ove godine nemačke firme za oditovanje tiraža IVW.


BILD ĆE OSVANUTI U XXL FORMATU

Nemački dnevni list Bild osvanuće 27. avgusta u XXL formatu. Stranice u celom izdanju tog dana biće dimenzija 52,8 x 77,7 santimetara i neće biti udvostručen format nego i lejaut će biti prilagođen ovom formatu.


TIRAŽI NEMAČKE ŠTAMPE SE STABILIZUJU

Posle nekoliko godina u kojima je registrovan pad tiraža štampe, nemački časopisi beleže ponovo povećanje od 0.7 odsto. Ovakvi podaci saopšteni su u Tržišnoj i oglasnoj analizi organizacije AEA za prvo polugodište 2011. godine. Najveći porast zabeležio je časopis „Landlust“ čiji je izdavač u Minsteru, koji je ostvario tiraž od 2,16 miliona primeraka, odnosno 730.000 čitalaca više nego u istom periodu prošle godine. Sledi ga „Sport Bild“, koji izdaje Axel Springer. sa 3,61 milion primeraka i povećanjem od 340.000 čitalaca u istom periodu.. Takođe, povećanje beleži ćasopis „Bunte“, koji izdaje Hubert Burda, a čiji je ukupni broj čitalaca dostigao 3,75 miliona. Zanimljivo je da je nedeljnik „Fokus“, koji, takođe, izdaje Burda, u istom periodu (prvom polugođu ove godine) zabeležio pad tiraža od 6,4 odsto i imao je 3,65 miliona čitalaca.


SLUŠANJE RADIO PROGRAMA – KONSTANTNO

Praćenje radio programa u Nemačkoj, prema Media analizi, koja se odnosi na prvih šest meseci 2011. godine, je gotovo jednako kao i u prethodnim periodima. Radio svakodnevno u ovoj zemlji prati 58 miliona slušalaca. To je 79,3 procenta ukupnog stanovništva starijeg od deset godina. Prosečno se radio program prati 251 minut dnevno, ili više od četiri časa.


 

Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde