Avgust, 2005 No. 14

   pomogao                             RAZLIČITI STAVOVI O PREDLOGU IZMENA ZAKONA O RADIODIFUZIJI

Kritikujući vladu što ih nije konsultovala u vezi sa predloženim izmenama Zakona o radiodifuziji, predstavnici NUNS-a, ANEM-a i Sindikata «Nezavisnost» - a dan kasnije i vojvodjanski sekretar za informacije – ocenili su da su predložene izmene Zakona o radiodifuziji neprihvatljive i da vode ka jačanju kontrole vlasti u oblasti elektronskih medija. Istovremeno, Savet Republičke radiodifuzne agencije je saopštio da je izmene Zakona o radiodizuziji inicirao zbog toga što pojedine odredbe zakona ne mogu da se primenjuju u praksi. Udruženje RTV Novinara, Asocijacija profesionalnih emitera Srbije i udruženje «Spektar» smatraju da predložene zakonske izmene treba da budu što pre usvojene.


«PINK» NAJGLEDANIJA TV

Prema rezultatima elektronskog merenja gledanosti koje je sprovela Agencija AGB, najgledanija tv stanica u periodu januar - jul 2005. godine u Srbiji bila je TV Pink a slede Prvi program RTS i BK Telekom.
Tv Pink je od januara do jula 2005. godine u ukupnom tv auditorijumu učestvovala sa 22,5%, RTS sa 21,7%. Slede BK telekom sa 11,4%, B92 sa 6,9% i Teći kanal RTS sa 3,8%. Sve ostale tv stanice koje su se u pomenutom periodu gledale na teritoriji Srbije imaju učešće manje od 1,5% saopštio je Darko Broćić, direktor Agencije AGB skrenuvši pri tom pažnju javnosti da tv stanice u poslednje vreme učestalo samostalno prezentuju podatke ove Agencije ne poštujući pri tom pravila celovitog objavljivanja podataka istraživanja.


ZAKON O OGLAŠAVANJU PRED SKUPŠTINOM

Predlog Zakona o oglašavanju biće razmatran na jedanaestom vanredom zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije koje je zakazano za 29. avgust 2005. godine. Nakon što je Ministarstvo trgovine i turizma ovaj zakon uputilo na razmatranje vladi a zatim u skupštinsku proceduru izrečen je veći broj primedbi na pojedine odredbe predloženog zakona pre svega sa strane marketinških agencija.U TOKU AKCIJA «AUTORI – MEDIJI: ZA BOLJE RAZUMEVANJE»

Sprovodeći odluku UO donetu nakon uspešne realizacije seminara «Zaštita intelektualne svojine u medijima» izvršni tim Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija već je, na adrese preko 100 glavnih urednika i direktora medija u SCG uputio diskove sa audiovideo zapisom izlaganja na ovom seminaru. Akcija se sprovodi u kontekstu stvaranja klime boljeg razumevanja autorskih prava i njihovog poštovanja i zaštite.


FONET NOMINOVAN ZA «PRIX EUROPA»

Multimedijalni internet sajt Novinske agencije FoNet www.fonet.co.yu uvršten je u konkurenciju za nagradu na najznačajnijem evropskom medijskom takmičenju «Pri Evropa» koje će biti održano od 19. do 21. oktobra u Berlinu.
Od 52 prijave u kategoriji «Internet» u konkurenciju za priznanje «Prix Europa Exploration Award 2005», odlukom organizatora, ušlo je 29 sajtova, uključujući i sajt Novinske agencije FoNet.


RTS TVRDI DA JE NAJGLEDANIJA TV

Citirajući jedan deo istraživanja Agencije AGB menadžment Radio Televizije Srbije tvrdi da prvi program RTS ima najveću gledanost od 01.01. do 31.07. u periodu 2004/2005. godine. Pozivajući se na deo istraživanja Agencije AGB koja ima instaliran najveći broj piplmetara RTS saopštava da je povećao svoju prosečnu gledanost sa 3,4% na 4,3% a da se ukupan autidorijum povećao za 127.000 u odnosu na prošlu godinu i približio broju od 7.000.000 gledalaca.


PETAO NA INTERNETU

Organizatori Festivala marketinških ostvarenja «Zlatni petao 2005» postavili su na adresi www.zlatnipetao.net.yu informativni sajt.
Na ovoj adresi možete da pronađete sve detalje vezane za organizaciju i učešće na festivalu koji će biti održan u Beogradu od 4. do 10. septembra 2005. godine.


NORDIJSKO MEDIJSKO ZAKONODAVSTVO

Za stručnjake koji se bave medijskim zakonodavstvom u SCG ali i njihove kolege koji te zakone treba da primenjuju u svakodnevnoj medijskoj praksi od posebnog interesa mogu da budu podaci objavljeni na sajtu www.nordicmedia.info
Reč je o Nordikomovom sajtu na kome su prezentirani detaljni podaci o medijskom zakonodavstvu nordijskih zemalja. Reč je o pregledu setova zakona kojima su regulisane oblasti počev od slobode mišljenja i izražavanja, medijskog pluralizma, preko autorskih prava, funkcionisanja audiovizuelnih i štampanih medija i informacionog društva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i Islandu.
Nordikom je institucija pri Savetu ministara nordijskih zemalja.


U SUSRET SAJMOVIMA KNJIGA:

One koje termini održavanja poznatih svetskih sajmova knjiga uvek iznenade podsećamo da se Sajam knjiga u Frankfurtu/M održava od 19. do 23. oktobra. Sledi montrealski sajam dečje knjige od 30. novembra do 5. decembra a prvi po redu u 2006. godini je londonski sajam knjiga od 5. do 7. marta 2006. godine. Deset dana kasnije počinje pariski sajam knjiga koji će trajati do 22. marta a serija sajamskih manifestacija posvećenih knjizi završava se bolonjskim sajmom dečje knjige od 27. do 30. marta.
Povodom 50. Međunarodnog sajma kjiga koji će od 25. do 31. oktobra 2005. biti održan na Beogradskom sajmu u Srbiji će biti proglašena Godina knjige.
Udeo najznačajnijih TV stanica u ukupnom TV auditorijumu januar – jul 2005.


kliknite za veću slikuProsečan dnevni auditorijum najznačajnijih TV stanica (u broju gledalaca) januar – jul 2005.


kliknite za veću slikuNOVINARSKA SOBA BUDUĆNOSTI STIGLA U EVROPU

Zvaničnici IFRA pozvali su predstavnike mnogih evropskih medijskih organizacija i medijskih kuća da 13. septembra prisustvuju ceremoniji zvaničnog otvaranja IfraNewspleks Evropa u sedištu ove organizacije u Darmštatu (Nemačka).
Tri godine nakon otpočinjana sa radom slične «učionice» u U.S., IFRA će predstaviti mikro novinarsku sobu (redakciju) namenjenu obuci novinara za izveštavanje uz korišćenje najmodernijih tehnologija i sa mogućnošću kombinovane pripreme materijala za sve vrste medija.GANET Co. – KAKO FUNKCIONIŠU GIGANTI

Ganet kompanija (Gannett Co., Inc.) je najveća novinska grupacija u USA prema kriterijumu - tiraž. Istovremeno ona posluje i u svim drugim medijskim oblastima i to u 43 američke države, Kolumbija distriktu, Guamu, Velikoj Britaniji, Kanadi, Belgiji, Nemačkoj, Hong Kongu i Singapuru.
Ganetova 101 novina prosečno, dnevno, prodaje 7,6 miliona primeraka medju kojima je na prvom mestu USA Tudej (USA Today), najtiražnija američka dnevna novina, sa prosečnim prodatim tiražom od 2,3 miliona primeraka i distribucijom u 60 zemalja. Kompanija je vlasnik i velikog broja magazina od kojih se nedeljnik USA Vikend (USA Weekend) u tiražu od 22,7 miliona primeraka isporučuje u okviru 600 ganetovih i ostalih dnevnih listova.
Ganet Co. je stopostotni vlasnik Njuskvest kompanije (Newsquest plc.) druge po veličini regionalne novinsko izdavačke kuće u Velikoj britaniji koja izdaje oko 300 naslova medju kojima i 17 dnevnih listova.
Ganet Co. poseduje 21 televizijsku stanicu pokrivajući 17,9 % USA a tu je i 130 WEB sajtova u USA i oko 80 u Velikoj britaniji.
Kompanija poseduje i desetak firmi koje se bave specifičnim poslovima u medijskoj sferi.
Ganet kompanija ima oko 52.500 zaposlenih a više od 254 miliona akcija je u rukama pribli-no 12.400 akcionara. Za 2004. godinu prijavljen je promet od oko 7,4 milijardi dolara.


GRADSKO IZDANJE ELLE MAGAZINA

Treći broj tromesečnika ELLE – PARIS pojaviće se na tržištu 29. avgusta. Reč je o prvom gradskom magazinu za žene namenjenom čitateljkama koje žive u Parizu. Izdavač magazina je Hašet Filipači Medija (Hachette Filipacchi Media) koja posluje u sastavu grupacije Lagarder.

 

 


DOBRO JE ZNATI O DNEVNIM NOVINAMA (II)

Prodati tiraži novina porasli su 2004. godine u odnosu na prethodnu za 4,1% u Aziji, 6,3% u Južnoj Americi, 6,0% u Africi. Prodaja je opala u Evropi za 1,4% u Severnoj Americi za 0,2% i 1,0% u Australiji i Okeaniji.
U okviru EU porast prodatog tiraža tokom 2004. godine u odnosu na prethodnu, beleže: Austrija 1,9%, Belgija 0,54%, Estonija 2,39%, Finska 0,53%, Italija 0,19%, Poljska 15,21%, Portugalija 5,27% i Španija 1,31%
Ostale članice EU, u istom periodu, beleže pad prodatih tiraža i to: Češka 0,36, Danska 4,06, Francuska 1,28, Nemačka 2,11%, Grčka 0,64 procenata, Mađarska 4,55%, Irska 3,89% Latvia 0,56%, Luksemburg 0,02%, Holandija 3,35%, Slovačka 5,14%, Švedsta 0,43% i Velika Britanija 4,43 procenta.
U Japanu je prvi put nakon više godina tokom 2004. godine zabeležen rast prodatih tiraža za 0,04%.VIŠE VREMENA ZA OGLAŠAVANJE

ITV, najveća britanska komercijalna televizija načinila je programske promene kako bi sponzorima obezbedila više vremena za oglašavanje. Programske promene su omogućile da sponzori koriste duplo više vremena nego što su to mogli do sada u programima ove tv.RADIO GUBI PRIHODE

Klir Čenel Komunikejšn (Clear Channel Communication) najveća američka radio grupacija prijavila je za drugi kvartal prihod od 220, miliona dolara (179 miliona eura) što je manje za oko 33 miliona u odnosu na isti period prošle godine.INMA U ISTAMBULU

Evropska, 34. godišnja konferencija Internacionalne asocijacije novinskog marketinga (INMA, International Newspaper Marketing Association) biće održana u Istambulu od 21. do 24. septembra 2005. godine.
Glavne teme skupa biće posvećene multimedijskom razvoju novina, prihodima od oglasa, građanskom novinarstvu, distribuciji...
Kotizacija za članove je 1.090 eura a za sve ostale 1.290 eura.
Prosečna dnevna dužina gledanja najznačajnijih TV stanica (minuti) januar – jul 2005.


kliknite za veću slikuTop 15 najgledanijih emisija januar – jul 2005.


kliknite za veću slikuBUGARSKI ELLE U SEPTEMBRU

Bugarska verzija magazina ELLE pojaviće se na tržištu poslednjih dana septembra (oktobarski broj). Izdavač je Sanoma Blesak Bugarska (Sanoma Bliasak Bulgaria) – džoint venčer kompanija koju su osnovale vodeća bugarska izdavačka kuća Blesak Medija (Bliasak Media) i Sanoma Magazins Internešenal (Sanoma Magazines International)BOOM U RUSIJI

Luksuzni magazin BOOM koji se u Britaniji štampa od maja 2002. godine, dobio je i svoju rusku verziju. Magazin se bavi luksuzom u svim njegovim pojavnim oblicima i posvećen je onima koji takve stvari sebi mogu da priušte. Inače reč je o tromesečniku sa mešanim britanskim i ruskim sadržajem koji se štampa u tiražu od 40.500 primeraka. Od toga 27.500 primeraka ide na adrese ruskih bogataša, 9000 je namenjeno bogatim Rusima u zemljama EU a 4000 primeraka se distribuira na adrese hotela sa 5 zvezdica.


NAJSTARIJE NOVINE NA SVETU

Berous Vorčester žurnal (Berrow’s Worcester Journal) pojavljuje se na tržištu svake nedelje više od 300 godina i smatra se najstarijim, u kontinuitetu, štampanim novinama. Prvi broj se pojavio 1690. godine a «već» 1779. godine novine su dobile za glavnog urednika prvu ženu – Elizabetu Berous (Elizabeth Berrow) koja je na čelo lista došla u 27. godini.


RAZMENA MEĐU VELIKIMA

Medijski giganti Knajt Rider (Knight Ridder Inc.) i Ganet (Gannett Co.) postigli su dogovor o razmeni imovine. Ganet ustupa kompaniji Knajt Rider listove: Ajdaho stejtsment (The Idaho Statesman), Olimpijan (The Olympian) i Belingam herald (The Belingham Herald). Za uzvrat Ganet kompanija dobija list Talahase demokrat (Tallahassee Democrat) i za sada nepoznat deo novčane naknade.VERLAG GRUPA SAMOSTALNO SAOPŠTAVA TIRAŽE

Austrijska izdavačka kuća Verlagrupa Njuz (Verlagsgruppe News) odlučila je da privremeno suspenduje svoje članstvo u Austrijskom birou za oditovanje tiraža. Rezultat ove odluke je samostalno prezentiranje podataka u prosečnim prodatim tiražima sopstvenih izdanja u prvih šest meseci 2005. godine. Na prvom mestu je nedeljnik Njuz (News) sa 252.084 primerka a slede: Profil sa 75.784 i Format sa 61.211 prodatih primeraka.LETNJI KURS ZA LOKALNE TV POSLENIKE

Britanska Asocijacija likanih medija (Community Madia Association), tokom letnjih meseci realizuje seminar pod nazivom: Ovo je lokalna TV: Budite deo informacionih tehnologija. Seminar je posvećen edukaciji kadrova zaposlenih na lokalnim televizijama a o ovoj britanskoj medijskoj asocijaciji koja okuplja više od 700 članova doznaćete više na www.commedia.org.uk.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O.. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!