Avgust, 2010 No. 134


UHAPŠENI NAPADAČI NA TEOFILA PANČIĆA

Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je istragu i odredio pritvor do 30 dana Milošu Mladenoviću i Danilu Žuži zbog sumnje da su napali novinara Teofila Pančića. Posle saslušanja, istražni sudija doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Mladenovića i Žuže zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanja sigurnosti, kao i kvalifikovani oblik nasilničkog ponašanja, izjavio je šef kabineta republičkog tužioca Vlada Đorđević. On je napomenuo da je za krivično delo ugrožavanja sigurnosti zaprećena kazna od jedne do osam godina, a za krivično delo nasilničkog ponašanja od šest meseci do pet godina zatvora takođe je izjavio da: Tužilaštvo još jednom ponavlja da se napadi na novinare neće tolerisati i da će se za izvršioce ovih krivičnih dela tražiti najstrože kazne - kazao je Đorđević. Medijske kuće okupljene oko Asocijacije medija pozdravljaju brzo reagovanje policije i svih nadležnih službi u ovom slučaju i očekuju da to ubuduće postane redovna praksa, ali očekuju i rešavanje svih do sada nerešenih slučajeva ubistava i napada na novinare. Od svih činilaca u društvu očekuju takvo ponašanje da bavljenje novinarskom profesijom postane mnogo bezbednije nego što je to sada slučaj.


KONKURS PKS I CEDEF ZA NAJBOLJE NOVINARE

Privredna komora Srbije u saradnji sa Centralnoevropskim forumom za razvoj (CEDEF) raspisala je konkurs za najbolje novinarske radove iz oblasti podizanja svesti javnosti i privrede o značaju primene CEFTA sporazuma. Konkurs je otvoren do 20. septembra, a pravo učešća imaju svi novinari, odnosno redakcije i novinske kuće, koje su objavile radove o ovoj temi na teritoriji Srbije, u štampanim, elektronskim i internet medijima. Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije: štampa, TV, radio i specijalizovani mediji - internet, a u izbor dolaze sve novinarske forme, izveštaji, intervjui, reportaže, komentari i druge. U svakoj kategoriji, najbolji autorski rad biće nagrađen plaketom, a od ovih radova stručni žiri, čiji je predsednik Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, doneće i odluku o najboljem novinarskom delu, čiji će autor biti nagrađen studijskim putovanjem u jednu od zemalja CEFTA regiona.


HILJADITI BROJ JEDINIH BESPLATNIH NOVINA

Prvih dana avgusta odštampan je i distribuiran 1.000 broj lista „24 sata", jedinih besplatnih dnevnih novina u Srbiji. Posle skoro četiri godine izlaženja, „24 sata" je među najčitanijim novinama, naročito među čitaocima mlađih generacija. Prvi broj lista „24 sata" izašao je 18. septembra 2006. godine u Beogradu. Godinu dana kasnije pokrenuto je i izdanje za Novi Sad, a 16. marta 2009. pokrenut je i projekat „e24 sata", izdanje koje se čita preko interneta.
Prema podacima iz redakcije ovog lista „24 sata“ svakodnevno čita više od 300.000 čitalaca, a oko 100.000 prima list na svoju e-mail adresu.


NAGRADE „POLITIKE” DECI U ŠKOLI PRIJATELJSTVA

U želji da podstakne stvaralaštvo, kreativnost i bavljenje sportom dece u Školi prijateljstva „Naše Srbije” na Tari, koja je upravo završila ovogodišnji rad pošto je tokom jula i prvih dana avgusta ovde okupila oko 600 mališana, novinska kuća „Politika NM” (član Asocijacije medija) je, u okviru svog Sajma knjiga, nastavila tradiciju podrške i nagrađivanja najtalentovanijih u ovoj školi. Ukupno devet nagrada, svaka u iznosu od po 20.000 dinara, dodeljeno je na svečanosti zatvaranja desete Škole prijateljstva onima koji su se, postižući u nekoj od mnogih radionica, istakli u kreativnom radu i na sportskom polju. List „Politika” dodelio je polaznicima škole četiri nagrade i to: za poeziju nagrađen je Mladen Živković, u proznom stvaralaštvu istakao se Petar Milijić, najlepše je slikao Miloš Vasić, dok se u novinarskom radu iskazala Silvana Krstić. Nagrade u oblasti sporta obezbedio je „Sportski žurnal”, a dobili su ih Marija Stojković u tenisu, Jelena Đurić u odbojci, Marko Jovanović u fudbalu, Marko Radosavljević u košarci i Anja Pavlović u ritmičkoj gimnastici.


POČELA ONLINE KUPOVINA MAGAZINA COLOR PRESS GRUPE

Novosadska izdavačka kuća "Color Press Grupa" (član Asocijacije medija) prva  je ponudila čitaocima jedinstvenu mogućnost da iz 80 zemalja sveta jednostavnim slanjem SMS poruke lokalnom operateru mobilne telefonije dobiju na svoju e-mail adresu kompletno izdanje svog omiljenog magazina – od prve do poslednje strane. Za oglašivače je veoma važno to što će čitaoci pored tekstova dobiti i sve strane reklama, baš onako kako su raspoređene u print izdanju magazina, a to će povećati efekat oglašavanja u tim magazinima. Za čitaoce je bitno da sve to dobijaju po pristupačnoj ceni – istoj ili nižoj od one na kioscima! Sistem je jednostavan: čitalac odabere zemlju u kojoj se trenutno nalazi, zatim izdanje koje želi da kupi (trenutno su to: Svet – Srbija, Svijet Crna Gora, Svijet Bosna i Hercegovina, Svet plus – dijaspora, Scandal Srbija, Scandal BiH i CG, Evropski Scandal) i dobija tekst SMS poruke i broj na koji treba da je pošalje, uz cenu poruke. Kada to uradi, u roku od 15 minuta na njegovu e-mail adresu stiže kompletno izdanje magazina koje je kupio pa može da ga lista i čita kao da su pred njim štampane novine. Posle početne eksperimentalne faze s magazinima "Svet" i "Scandal", "Color Press Grupa" će istu mogućnost ponuditi i čitaocima magazina "Hello!", "Lepota i zdravlje", CKM i drugih. 


PREDSTAVLJEN PORTAL „PIŠTALJKA“

Internet portal www.pištaljka.rs na kome će građani uz zaštitu identiteta moći da prijave primere korupcije pokrenut je krajem jula. Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik Pištaljke, istakao je da će portal služiti kao svojevrsni servis uzbunjivačima, to jest „duvačima u pištaljku“, koji se osmele da prijave korupciju.


PROŠLE GODINE U SRPSKIM MEDIJIMA 20 ODSTO MANJE OGLASA

Tržište oglašavanja u Srbiji je 2009. godine vredelo 161 milion evra, što je za oko 20 odsto manje nego rekordne 2008. godine, pokazuju podaci kompanije Nilsen medija risrča. Prema podacima te kompanije, oglašivači su 2008. godine izdvojili ukupno 206 miliona evra za razne oblike reklamiranja, a ta godina je bila rekordna u nizu stabilnog rasta ovog segmenta od početka decenije. Prošle 2009. godine, kompanije su najviše novca potrošile za oglašavanje na televizijama - za oko četiri odsto više nego 2008. godine. Internet oglašavanje je zabeležilo izvestan rast, sa 0,97 odsto u 2008. godini na 1,6 odsto u 2009. dok su žrtve recesije bili štampani mediji  i OOH - kategorija koja obuhvata bilborde, reklame na ulicama, u prevoznim sredstvima, čekaonicama i slično (pad sa 14,6 na 12,7 odsto).


HOMBAH: VAC SPREMAN ZA POVLAČENJE IZ JUGOISTOČNE EVROPE

Nemačka medijska grupa VAC, koja je najavila da će se povući iz Srbije, spremna je da se povuče iz celog regiona Jugoistočne Evrope, izjavio je direktor VAC-a Bodo Hombah za  nemački list „Handelsblat".
„Jugoistočna Evropa nije za nas tržište budućnosti... Ne želimo da tamo jačamo", rekao je Hombah. Prema njegovim rečima, VAC je spreman „za prodaju svojih udela u firmama u Jugoistočnoj Evropi, ali samo ako postoje uslovi za to". „Možemo, ali nismo primorani na prodaju. Zbog toga imamo slobodu da to radimo samo ako se isplati", rekao je Hombah.
VAC je sredinom juna saopštio da se povlači iz Srbije.


BEOGRAD ZA POČETNIKE

Kao plod saradnje TV Studio B i TV B92,  na TV B92 je počela da se emituje nova polusatna emisija kolažnog tipa „Beograd za početnike” koju u potpunosti realizuju novinari Studija B, Pored ovog nedeljnog jutarnjeg termina, emisija će biti prikazivana i u nekoliko repriznih termina na TV B92 info. Ovaj svojevrsni bedeker biće emitovan i na Studiju B.
Zanimljiva je saradnja Studija B i TV B92, ne samo kada je reč o ovoj emisiji, već i na nivou jutarnjih emisija ove dve medijske kuće.


DONACIJA  MAXIJA NARODNOJ KUHINJI

Kompanija Delta Maxi, deo Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija) donirala je 4,630.399 miliona dinara Narodnoj kuhinji u Vranju, koje je prikupila tokom akcije „1 dinar za najsiromašnije“. Tokom maja u svim maloprodajnim objektima Delta Maxi Grupe od svakog prodatog proizvoda robne marke „Premia“ izdvajan je jedan dinar u humanitarne svrhe. Prikupljena sredstva namenjena su vranjskoj narodnoj kuhinji koja se suočava se velikim poteškoćama u radu i nalazi se pred zatvaranjem. Ova sredstva osiguraće njen dalji rad tokom godinu i po dana. Kompanija Delta Maxi je početkom februara pokrenula akciju izdvajanja sredstava od prodaje Premia proizvoda u humanitarne svrhe. Do sada su realizovane dve akcije u februaru i martu kada su prikupljena sredstava za decu obolelu od malignih bolesti i decu bez roditeljskog staranja. Tom prilikom je prikupljeno 6.2 miliona dinara, koji su donirani Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i Domu za decu i omladinu „Petar Radovanović“ u Užicu.


"IBARSKE NOVOSTI" OPET NA KIOSCIMA

Lokalni kraljevački nedeljni list "Ibarske novosti", sa tradicijom dugom 57 godina, koji posluje u okviru istoimenog informativnog preduzeća u čijem su sastavu još regionalna televizija i lokalni radio, posle gotovo jednogodišnje pauze pojavio se u  novom ruhu,  na kraljevačkim kioscima. Na taj način zaokružen je bar delimičan oporavak ove informativne kuće čiji je novi vlasnik, početkom prošlog meseca, postalo preduzeće "Hemo" iz Kraljeva.
Privatizacija "Ibarskih novosti" poništena je prošle godine, a zbog duga od 60 miliona dinara početkom 2010. pokrenut je stečaj, a potom proglašen i bankrot u nekada najvećoj medijskoj kući u ovom delu Srbije.
Višemesečnu agoniju prekinuo je dolazak novog vlasnika, koji je za 12 miliona kupio "Ibarske novosti". Ovom informativnom preduzeću sada predstoji žestoka borba za opstanak na tržištu, pošto su se, u međuvremenu, na kraljevačkom medijskom nebu pojavile i nove televizije i novi nedeljnici.


NOVI SAD CENTAR DUNAVSKE MEDIJSKE MREŽE

Na  sednici Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine usvojena je Informacija Radne grupe za međunarodnu saradnju o projektu osnivanja Dunavske medijske mreže i operacionalizaciji plana uključivanja RUV u međunarodne tokove, vezanih za razvoj strategije podunavskog regiona u okviru Evropske unije. Navedeno je da je, na inicijativu Radio-televizije Vojvodine, Republika Srbija Projekat Dunavske medijske mreže sa sedištem u Novom Sadu predložila nadležnim organima EU kao prioritet za saradnju u okviru Dunavske strategije EU. U predlogu se navodi i kako bi RUV- RTV trebalo da bude nosilac ovog projekta.


HUMANOST NA DELU

Članovi Upravnog odbora Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija), predstavnici poslovodstva, sindikata i zaposleni, dobrovoljno su dali krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije.             Generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić rekao je da su zaposleni u PTT-u, u trenutku kada nema dovoljnio krvi u bolnicama, želeli da pokažu humanost i solidarnost i na taj način pomognu onima kojima je takva pomoć potrebna. Ćirić je kazao da je to početak akcije dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih u Pošti i dodao da će narednih dana PTT radnici u svim većim gradovima širom Srbije, gde budu dežurale zdravstvene ekipe, imati priliku da pokažu svoju humanost. On je naveo da je ta akcija jedan od načina da se pokaže solidarnost sa građanima i dodao da su zaposleni u PTT-u svakog dana na nečijem pragu i sve građane Srbije smatraju svojim komšijama.


ZAVRŠEN ŠTRAJK U „DNEVNIKU”

Zaposleni u „Dnevnik holdingu” prekinuli su  jednomesečni štrajk, pošto je sa Vladom Vojvodine zaključen pisani dogovor o dinamici isplate zaostalih zarada. Od tri plate koje su bile uslov za početak rada, prva je (zajedno sa putnim troškovima) trebalo da bude isplaćena već do kraja istog dana. Druga će stići najkasnije za osam dana, a treća posle potpisivanja ugovora sa korisnicima usluga ovog preduzeća. O dinamici isplata preostalih sedam zarada naknadno će se pregovarati. Potpise na protokol stavili su potpredsednica Vlade AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, zatim predsednik Upravnog odbora AD „Dnevnik holding”  Zlatomir Momirov, predsednik Organizacije samostalnih sindikata Stevan Tomin i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština Drago Đokić.
Predsednik sindikata „Dnevnik holdinga” Steva Tomin ističe da se potpisani protokol ne odnosi na zabranu ulaska v. d. direktorki Jasmini Mašulović, koju radnici i dalje neće pustiti u zgradu „Dnevnik holdinga”.


TELEKOM JOŠ BLIŽI KORISNICIMA

U nastojanju da se  što više približi potencijalnim korisnicima i pruži što kvalitetniju uslugu Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija otvoreno je novo prodajno mesto u beogradskom tržnom centru „Ušće“.  U prijatnom, moderno opremljenom prostoru poslovnice korisnici mogu zaključiti ugovor ili podneti zahtev za neku od brojnih usluga i dobiti sve informacije o kompletnom prodajnom asortimanu Telekoma Srbija. Radno vreme prodajnog mesta usklađeno je sa radnim vremenom Tržnog centra, tako da poslovnica radi svakog dana od 10:00 do 22:00.  Samo otvaranje poslovnice proteklo je u dobroj atmosferi za koju se pobrinuo „gospel“ hor svojim neobičnim nastupom, a puštanjem 5000 crvenih balona, koji su prekrili centralni foaje i obradovali najmlađe, svečano je obeležen početak rada poslovnice.


VOĐI NAVIJAČA 16 MESECI ZATVORA

Vođu navijača Partizana Miloša Radisavljevića (27) zvanog Kimi osudio je Prvi osnovni sud u Beogradu na kaznu od godinu i četiri meseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković. Sud je skandiranje na fudbalskoj utakmici Partizan - Šahtjor „Otrovna si kao zmija, proći ćeš ko Ćuruvija!“ ocenio kao pretnju po sigurnost novinarke. Sud je Radisavljevića pustio da pravosnažnost presude čeka na slobodi. Apelacioni sud istovremeno je ukinuo rešenje kojim je obustavljen postupak protiv šestorice navijača zbog istog incidenta.


DIGITALNI KABINETI ZA OSNOVNE ŠKOLE U SRBIJI

U toku je realizacija programa Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo - „Digitalna škola“ koji će pružiti mogućnost da više od 1.100 osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije budu opremljene novim digitalnim kabinetima. Za program „Digitalna škola“ planirana su sredstva od 650 miliona dinara. Za ovaj program mogu da se prijave sve osnovne škole čiji su osnivači Republika Srbija, Autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Svaka škola može prijaviti jedan, ili više školskih objekata u kojima organizuje redovnu nastavu. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će dodatno pomoći školama u nedovoljno razvijenim opštinama prilikom pripreme kabineta za instaliranje kompjutera. Na veb sajtu www.digitalnaskola.rs škole mogu preuzeti obrazac za prijavu a ujedno mogu pronaći i druge informacije u vezi sa programom „Digitalna škola“. Rok za prijavu škola je 15.9.2010. godine. „Smatramo da je ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje neophodno za razvoj informacionog društva u Srbiji, a istovremeno i za unapređenje konkurentnosti naše zemlje. Realizacija programa „Digitalna škola“ daje mogućnost svakoj od oko 1.100 škola širom zemlje da učenicima pruže iste uslove za interaktivno obrazovanje” izjavila je ministarka Jasna Matić promovišući početak akcije.


USPEŠNO POSLOVANJE  DELTA GENERALI OSIGURANJA

Prema preliminarnim rezultatima, kompanija Delta Generali Osiguranje a.d.o Beograd završila je prvo polugodište 2010. godine sa premijom od 5,3 milijarde dinara, čime je ostvaren rast od 8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U još jednom periodu na koji je uticala teška svetska ekonomska kriza, preliminarni rezultati u prvom polugodištu, potvrdili su sposobnost kompanije da se stabilno razvija kad je reč o premiji i profitabilnosti biznisa. „Imali smo rast premije od 8 procenata i to je dobar rezultat, posebno imajući u vidu da je po preliminarnim rezultatima ukupno tržište poraslo za oko četiri odsto. Ovi rezultati nagrada su za našu inovativnost i reflektuju kompanijsku sposobnost da ispuni očekivanja raznovrsnih klijenata", rekao je predsednik Upravnog odbora i generalni direktor Delta Generali Osiguranja Nebojša Divljan. "Naši rezultati se poklapaju sa izuzetnim rezultatima većinskog akcionara, Generali grupe, koja je po poziciji na listi Fortune magazina najveća svetska kompanija koja je investirala u srpsko tržište“ istakao je Divjan. 

POVEĆAN BROJ DNEVNIH LISTOVA U SVETU

Predstavnici Svetske Asocijacije novina i novinskih izdavača na konferenciji održanoj u Kuala Lumpuru saopštili su najnovije podatke o novinsko-izdavačkoj industriji u svetu  koji se odnose na 2009. godinu.
Prema ovom izveštaju uprkos dramatičnim posledicama ekonomske krize broj dnevnih listova u svetu je povećan za 1,7 odsto i dostigao je cifru od 12.477 dnevnika.
Novine u svetu svakodnevno čita 1,7 milijardi čitalaca ili 25 odsto populacije odraslih ljudi. Kada se ovoj brojci doda i broj čitalaca periodičnih listova onda novine i magazine čita više od 37 odsto odraslih stanovnika planete.
Pet najećih novinskih tržišta na svetu su: Indija sa prosekom od 110 miliona prodatih primeraka dnevno, Kina sa 109 miliona, Japan sa prodajom od 50 miliona primeraka dnevno, USA sa 46 miliona prodatih novina dnevno, a na petom mestu je Nemačka sa 20 miliona prodatih primeraka dnevnih novina.
Među sto najvećih dnevnih listova na svetu čak 67 je iz Azije.


NOVINSKI IZDAVAČI SE USPEŠNO ODUPIRU EKONOMSKOJ KRIZI

Novinski izdavači širom sveta uspeli su da u značajnoj meri amortizuju posledice ekonomske krize kada je reč o ukupno prodatim tiražima i da zabeleže minimalni pad prodaje od 0,8 odsto uz činjenicu da je u svetu svakodnevno prodavano oko 517 miliona primeraka dnevnih novina. Ako se uzmu u obzir podaci za proteklih pet godina onda novinski izdavači beleže porast prodatih primeraka od čak 5,7 procenata.
Sa aspekta svih novinskih izdvača u svetu na nedavno održanom skupu u Kuala Lumpuru u organizaciji WAN-IFRA iznete su i povoljne prognoze kada je u pitanju 2010. godina. Prema tim prognozama novinski izdavači tokom ove godine mogu očekivati prosečan porast prihoda od oglasa za 3,5 odsto s tim da će u porastu prednjačiti Azija sa prastom od 5,8 procenata  a sledi je Evropa sa porastom oglasnih prihoda od 2,2 procenta. Ovime će i definitivno biti zaustavljen negativan trend u ovoj oblasti.
Na skupu je iznet i zanimjiv podatak iz istračivanja koje je za svoje potrebe kompanija Microsoft sprovela u Velikoj Britaniji. Podaci iz ovog istraživanja govore da svaka funta potrošena za novinsko oglašavanje donosi pet funti prihoda dok oglasi emitovani u okviru tv programa donose 2,2 funte a u onlajn varijanti 3,4 funte prihoda.


SVINJARI LANSIRALI „PIG’NIC“ DIGITALNU KAMPANJU

Britansko udruženje svinjara (BPEX) lansiralo je digitalnu kampanju s namerom da ohrabri potrošače da jedu svinjetinu tokom letnjih meseci.  Namera organizatora koji stoje iza brenda “Volim svinjetinu” (Love Pork) je da ohrabre porodice i ostale da na izletima za vreme kojih pripremaju hranu – jedu svinjetinu. Nova kampanja dostupna je na BPEX-ovom web sajtu: www.lovepork.co.uk a pripremljene su i odgovarajuće stranice za Fejsbuku (Facebook). Ranije tokom godine udruženje je sprovelo kampanje posvećene podsticanju žena da se aktivnije uključe u “roštiljanje”, a pripremljen je i Devojački vodič za grilovanje.


VAŠINGTON POST PRODAO NJUZVIK

Tražeći izlaz iz krize kompanija Vašington Post odlučila je da proda perjanicu američkih nedeljnika - magazin Njuzvik (Newsweek). Ovom prodajom okončano je pedesetogodišnje vlasništvo WP u širom sveta poznatom magazinu čije ime je postalo sinonim za slične, ili iste uređivačke koncepte. Magazin je osnovan daleke 1933. godine, a novi vlasnik je znatno stariji od njega. Kupac je Sidney Herman  devedesetjednogodišnji osnivač poznate audio kompanije Herman. “Newsweek” je tokom 2009. godine zabeležio gubitke od preko 30 miliona dolara  a u prvom kvartalu ove godine oni su već prešli iznos od 11 miliona dolara tako da je jedini izlaz bio – prodaja. Iako je saopšteno da je prodaja obavljena uz fer cenu ima medijskih stručnjaka koji spekulišu i sa podatkom da je poznati magazin koštao samo dolar. Magazin zapošljava 300 zaposlenih na različitim pozicijama.


“SAN” MENJA “TV MAG”

Kompanija News International (britanski ogranak Mardokove News Corporation) odlučila je da se reši dosadašnjeg TV magazina u najtiražnijem britanskom dnevnom listu “The Sun” i zameni ga novim drugačije uređivačke koncepcije. Novi TV magazin čiji start je planiran za poznu jesen, ili početak zime biće više nego dosadašnji posvećen glamuru i pre svega okrenut ženskoj čitalačkoj publici. Osim čitanosti za promenu sadržaja i izgleda TV magazina “krivac” je i želja menadžmenta da marketinškim agencijama ponudi prostor za plasman oglasa višeg profila, a ne kao što je to do sada bio slučaj, za oglase sa kuponima za različite vrste popusta pri kupovini.


BRITANIJA: ITV OSIGURALA PRAVA ZA SVETSKI RAGBI KUP

Jedan od najvećih britanskih tv emitera, kompanija ITV uprkos snažnoj konkurenciji BskyB uspela je da osigura ekskluzivno pravo za prenos utakmica sa Svetskog ragbi kupa  2011. godine, koji će biti održan na Novom Zelendu kao i hostovanje Svetskog ragbi kupa koji će 2015. godine biti održan u Engleskoj. Utakmica za obezbeđivanje prava završena je kod cifre od 60 miliona funti što je 100 odsto više nego što su plaćena prava za 2003. i 2007. godinu.


“DEILI STAR” NE POPUŠTA U RATU SA DISTRIBUTERIMA

Uprkos činjenici da je skinut sa oko 500 prodajnih lista britanskih nezavisnih distributera “Daily Star” i njegov gazda Richard Desmond ne odustaju od poslovne politike da do što viših tiraža dođe što nižim prodajnim cenama čime smanjuju zaradu distributera. Redakcija “Daily Star” je u junu ove godine iznenadila konkurente snizivši prodajnu cenu lista sa 25 na 20 penija, što je pozdravljeno od čitalaca, ali ne i od pojedinih distributera. Ovim potezom distributerska zarada svedena je na 4,84 penija po primerku “Daily Star” pri prosečnom tiražu od 809.000 primeraka, koliko je ovaj tabloid imao u junu. Pojedini distributeri podsećaju da ovo nije prvo kresanje cena “Daily Star” koji je u novembru 2008. godine spustio cenu sa 35 na 25 penija a distributersku zaradu sa 8,47 na 6.05 penija. Imajući u vidu da u Britaniji ima više od 35.000 nezavisnih distributera “Daily star” neće odustati od svoje cenovne politike. Ovo tim pre kada se uzme u obzir činjenica da je prodajnu cenu spustio i najtiražniji britanski dnevnik “The Sun” ali su distributeri respektujući dnevni tiraž od oko 3.000.000 primeraka ćutke istrpeli ovaj potez Mardokove britanske perjanice.


SKAJ LANSIRA PRVI 3D KANAL U EVROPI

Britanska Sky tv saopštila je da je spremna da od 1. oktobra u Velikoj Britaniji startuje sa prvim 3 D tv-kanalom. Početak emitovanja rezervisan je za prenos takmičenja golfera u okviru Ryder Cupa. Sadržaj pograma koji će biti dostupan gledaocima Sky+HD uz korišćenje posebnih naočara za praćenje 3D programa biće, pre svega, sportski prenosi i filmovi prilagođeni za emitovanje u 3D formatu. Inače Sky 3D program mogao je da se prati, počev od aprila 2010. godine u 1.500 britanskih pabova. Kompanija već ima potpisane ugovore sa Disney, Fox, Universal, Warner Brothers, Paramount i DreamWorks za prikazivanje najboljih holivudskih filmova u 3D tehnologiji.


DAILY MAIL&GENERAL TRUST: PRERAČUNALI SE!

Jedana od najvećih britanskih izdavačkih kuća Daily Mail&General Trust povukla je optimističku prognozu da će tokom ove godine doći do značajnog oporavka ćerke firme “Northcliffe Media” koja izdaje više od 100 lokalnih i regionalnih listova u Velikoj Britaniji pre svega na području jugoistočne Engleske i istočnog Midlanda. Do promene stava došlo je nakon informacije da je prihod tokom marta, aprila i juna 2010. godine opao za 4 procenta, a da je prihod od oglasa u poređenju sa istim periodom prethodne godine manji za oko 10 odsto. Ipak DM&GT ne odustaje od optimističkih prognoza ovoga puta za narednu godinu.


MARDOK PRODAJE NOVINE NA FIDŽIJU

Mesec dana nakon što je vojni režim Fidžija dao rok od 90 dana Mardokovoj kompaniji News Limitid da mora da proda dnevnik The Fiji Times oditorska kuća PricewaterhouseCoopers počela je da prikuplja ponude za kupovinu lista. Prema dekretu koji je stupio na snagu 28. juna mediji na Fidžiju moraju da budu u 90-postotnom vlasništvu građana Fidžija koji pri tome žive u zemlji. Mada News Limited nije želeo da prodaje novinu, vojne vlasti su poručile da neće biti nikakvih izuzetaka u odnosu na dekret.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!