Avgust, 2009 No. 110


POLITIKIN ZABAVNIK  OBELEŽIO IZLAZAK 3.000. BROJA

Najstariji nedeljnik u Srbiji “Politikin zabavnik”, koji traje već 70 godina, objavio je 7. avgusta 3000. broj. Uz jubilej, "Zabavnik" je pripremio i poklon za čitaoce - uz četiri avgustovska broja "Politikin zabavnik" će pokloniti knjižice sa najboljim pričama iz rubrike "Život piše drame", inače jedne od najstarijih u listu. Ova rubrika je gotovo neprekidno objavljivana u dosadašnjih 3.000 brojeva. Slogan lista je "Za sve od sedam do 107 godina". List ima tiraž od 30.000 primeraka. Sadržaj je istorija, kulutura, umetnost, zabava i edukacija u isto vreme. Prvi broj “Poltikinog zabavnika” izašao je 28. februara 1939. godine.


DOKUMENTARAC RTS-A NAGRAÐEN NA FESTIVALU U MOSKVI

Novinar Radio-televizije Srbije (RTS) Branko Stankovic dobio je nagradu „Bronzani vitez” na Festivalu dokumentarnog filma u Moskvi. Autor poznatog serijala „Kvadratura kruga” nagraden je za film „Put ljubavi”, koji je emitovan na programu RTS-a, a priznanje je osvojio u konkurenciji 35 ostvarenja iz 15 zemalja. Stankovic je autor 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, kao i velikog broja dokumentarnih emisija koje su, uz njegove filmove, nagradivane na brojnim domacim i medunarodnim festivalima.


JAVNI POZIV KANDIDATIMA ZA RRA

Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić-Dejanović javno je pozvala ovlašćene predlagače da podnesu liste kandidata za izbor člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Ona je uputila poziv Skupštini Vojvodine, Konferenciji univerziteta i tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama. U saopštenju Kabineta predsednice navodi se da je svaki od ovlašćenih predlagača dužan da, najkasnije u roku od dva meseca od dana upućivanja javnog poziva, dostavi nadležnom odboru Parlamenta predlog liste sa dva kandidata.


ADRIA MEDIA I TELENOR PRIPREMAJU „KONTAKT“

„KONTAKT“ je naziv novog, besplatnog, mesečnika koji će Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) pripremati za kompaniju Telenor u okviru novootvorenog Custom Publishing sektora. Magazin će izlaziti svakog prvog u mesecu i besplatno se deliti na teritoriji cele Srbije u Telenorovim prodavnicama, kod ovlašćenih dilera i preko mobilnih štandova za prodaju.
Trenutno je u pripremi prvi broj «Kontakta» koji će se pojaviti na tržištu 01. septembra 2009. Magazin će se štampati na 64 + 4 strane i biće visokog kvaliteta. Tiraž je 80.000 primeraka. Ciljna grupa 20 – 45, a teme koje će obrađivati su muzika, film, događaji kod nas i u svetu, ekologija, sport, inspirativne ličnosti, tehnologija, putovanja, hedonizam, biznis i ponude Telenora.


ANEM: NEEFIKASNO PROTIV PIRATERIJE

Asocijacija nezavisnih elektronski medija konstatuje da nezavisna regulatorna tela zadužena za oblast telekomunikacija - RRA i RATEL - nisu očistile etar od piratskih emitera. U proteklom pvriodu, ANEM je registrovao veće nezadovoljstvo legalnih emitera zbog neefikasnosti u gašenju stanica koje rade bez dozvole. S tim u vezi, ukazuje se na zvanične podatke da je od 151 evidentirane nelegalno korišćne frekvencije, u proteklih godinu dana oslobođena samo jedna trećina ili 55 frekvencija. Izveštaj je sačinjen u okviru projekta „Pravni monitoring medijske scene u Srbiji i prateće promotivne aktivnosti" uz podršku USAID i „IREX".


TELEKOM SRBIJA: BEZBEDNIJE LETOVANJE ZA KORISNIKE USLUGA

Podsećamo da je Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) za one koji svojim automobilom putuju na odmor u promotivnom periodu, do kraja avgusta, pripremio veoma korisnu, posebnu pogodnost.
Svi oni, koji žele da zaključe novi postpaid ugovor bez ugovorne obaveze, a imaju automobil na svoje ime, mogu besplatno da postanu članovi AMSS-a, bez obzira na tarifni profil koji odaberu. Ova mogućnost se odnosi kako na potpuno nove korisnike tako i na one koji prelaze sa pripeid-a na postpeid. Svi vozači koji smatraju da će im članska karta solidarnosti AMSS biti dodatna sigurnost na putovanju, mogu da posete neku od poslovnica Telekoma Srbija, u kojoj će prilikom podnošenja zahteva na uvid priložiti kopiju saobraćajne dozvole. Članska karta solidarnosti, tzv. “žuta članska karta” omogućava popravku vozila na putu, šlepovanje vozila, refundiranje troškova hotelskog smeštaja.


ČABA PRESBURGER NOVI GLAVNI UREDNIK "MAĐAR SOA“

Pesnik, publicista i novinar Čaba Presburger izabran je za novog glavnog urednika "Mađar soa", jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u našoj zemlji. Odluku je jednoglasno doneo Mađarski nacionalni savet (MNT), koji je pre nekoliko godina od Skupštine Vojvodine preuzeo osnivačka prava nad pojedinim pokrajinskim glasilima na mađarskom jeziku. Presburger je rođen 1976. godine i živi u Novom Sadu. U dosadašnjoj karijeri je radio kao novinar u "Mađar sou" i nedeljniku "Čaladi ker" (Porodični krug), a uređivao je i časopis "Simpozion". Osvrćući se na najavljeni štrajk zaposlenih u "Mađar sou" zbog veoma niskih plata Presburger je rekao da su finansije u domenu direktora tog dnevnika, ali da i on kao glavni urednik može da pomogne da stvari krenu u pozitivnom smeru.  


UDŽBENIKE DONOSE POŠTARI

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) i JP Zavod za izradu udžbenika, sklopili su ugovor koji će korisnicima omogućiti da knjige za osnovce od prvog do osmog razreda poruče preko pošte. Pošta će isporučivati formirane pakete na željene adrese – bez naplate troškove dostave. Udžbenici mogu da se poruče u svim poštama na teritoriji Srbije uz popunjavanje odgovarajuće porudžbenine na poštanskom šalteru. Udžbenici se mogu poručiti i pozivanjem poštinog kol centra na broj: 011 3607 709.
Ugovor o saradnji potpisali su Miloljub Albijanić, direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike i Goran Ćirić, generalni direktor Pošte „Srbija“.


PRVI IZVEŠTAJ PRAVNOG MONITORINGA

ANEM polovinom avgusta objavio prvi izveštaj pravnog monitoringa. ANEM je predvideo stalan, sveobuhvatan i kontinuirani monitoring, koji obuhvata sve oblasti od značaja za razvoj medija, a posebno: slobodu izražavanja; postojeće zakone i njihovu primenu; proces usvajanja novih zakona; aktivnosti vlasti, regulatornih organa i kolektivnih organizacija; važne tranzicione procese - privatizaciju medija i digitalizaciju.
ANEM sprovodi ovaj monitoring u okviru projekta „Pravni monitoring medijske scene u Srbiji i prateće promotivne aktivnosti uz podršku USAID i IREX Srbija.
Svakog meseca, stručnoj, medijskoj i široj javnosti biće predstavljen izveštaje pravnog monitoringa, i dodatno, će biti dostavljen Monitoring Novosti, kojima će svi zainteresovane biti izveštavani o sprovedenim aktivnostima na implementaciji ovog projekta.
Predviđeno je i kvartalno izdavanje specijalizovane Publikacije, u elektronskoj i u štampanoj formi.  Svaki broj Publikacije će, na osnovu nalaza tromesečnog monitoringa, detaljnije obrađivati najvažnije teme za medijski sektor u posmatranom periodu. Štampana verzija svakog broja Publikacije će biti prezentovana na okruglim stolovima u Beogradu, a elektronska će se dostavljati putem mailing lista ANEMa. Opširnije na internet adresi: www.anem.org.yu


MANJAK OGLASA I U JULU

I tokom prvog meseca drugog polugođa  nastavljen je pad prihoda od oglasa u poređenju sa 
istim mesecom prošle godine. Od 12 najvećih izdavača u Srbiji samo su CPG, 
EPH i 24 sata ostvarili rast u odnosu na jul prošle godine dok su svi 
ostali zabeležili pad prihoda od oglasa. Pojedinačno, najveći prihod od oglasa kada je o magazinima reč i u julu je imala Gloria a slede je Blic žena, Joy, Story, Lepota i 
zdravlje, Hello, Svet, Grazia, Sat plus i Scandal. Od 10 magazina sa 
najvećim prihodom od oglasa Color Press Group (član Asocijacije medija) izdaje pet a medju prvih deset magazine sa najvećim prihodom od oglasa čak sedam izdaju medijske kuće okupljene oko Asocijacije medija – Adria Media Serbia, Ringier, CPG.
TIMES, SUN I NEWS OF THE WORLD ĆE NAPLAĆIVATI ONLINE SADRŽAJE

Perjanice britanskog dela medijske imperije Ruperta Mardoka: Times, The Sun, News of the World i ostali okupljeni oko kompanije News International počeće sa naplatom online sadržaja u periodu kraćem od godinu dana. Ovo je saopštio predsednik News Corp grupe Rupert Mardok odmah nakon što je javnost obavestio o tome da je kompanija u periodu jun 2008. - jun 2009. godine iskazala gubitak od 3,4 milijarde dolara – pre podmirivanja taksi. Poređenja radi, u prethodnom jednogodišnjem periodu News Corp je ostvarila profit od 5,4 milijardi dolara. Saopšten je i podatak da je u jednogodišnjem periodu britanski deo News Corp – kompanija News International ostvarila za 18 odsto manji prihod od oglasa.


BRITANIJA: KATASTROFA NA LOKALNOM NIVOU

Britanski ekonomski stručnjak, Claire Enders nedavno je prognozirala da će Britanija ekonomsku krizu završiti sa znatno manjim brojem dnevnih listova sa nacionalnom distribucijom, a da će se prava katastrofa dogoditi na lokalnom nivou. Ona prognozira da od oko 1.300 britanskih lokalnih novina polovina neće dočekati 2013. godinu a gašenje tolikog broja listova znači da će bez posla, samo u ovom delu brtanske medijske industrije, ostati više od 20.000 zaposlenih. Istovremeno, Clair Enders je žestoko kritikovala skorašnja velika ulaganja Guardian Media Group, Trinity Mirror i News International, koja se mere stotinama miliona funti u štamparsku opremu ističući da je rezanje troškova štampe i smanjenje broja zaposlenih jedan od osnovnih preduslova borbe za opstanak.


ITV: GUBITAK OD 105 MILIONA FUNTI

Najveći britanski komercijalni emiter tv programa, kompaija ITV samo u prvoj polovini 2009. godine iskazala je gubitak od 105 miliona funti, pre izmirivanja obaveza po osnovu taksi. Predstavnici kompanije saopštili su da je u pomenutom periodu prihod od oglasa manji za 15 procenata. Istovremeno, saoptšeno je da se bliži  kraju potraga za kvalitetnom zamenom za odlazećeg predsednika kompanije Michael Grade. Grade će ostati u kompaniji ITV ali na nekoj od funkcija koje na podrazumevaju izvršna ovlašćenja.


REBRENDIRANJE  LONDONA

Doskorašnji novinar a sadašnji gradonačelnik Londona, Boris Johson i njegovi saradnici odlučili su da pozovu marketinške agencije da učestvuju na tenderu posvećenom kreiranju novog imidža britanske prestonice. Za finansiranje ovog posla, koji treba da donese novi logo i vizuelni identitet izdvojen je iznos od 600.000 funti, a u kancelariji gradonačelnika je objašnjeno da je reč o strateškom projektu koji nema nikakve veze sa aktuelnim, 30 miliona funti teškim projektima VisitLondon i ThinkLondon.


WAN-IFRA NAGRADA ZA “ZERO HORA” I “EXPRESS&ECHO”

Od nedavno ujedinjeni Svetska novinska asocijacija (WAN) i IFRA ovogodišnju nagradu World Young Readers Prize u glavnim kategorijama dodelili su redakcijama brazilskog lista “Zero-Hora” i britanskom listu “Express&Echo”. Ova, godišnja nagrada dodeljuje se medijskim kućama za izuzetne aktivnosti usmerene ka stvaranju novih čitalaca među mladom generacijom. Nagradu godinama sponzoriše jedan od najvećih svetskih proizvođača roto papira kompanija Norske Skog. Dnevni tiraž brazilskog lista “Zero-Hora” je u proseku 183.000 primeraka, a britanski “Express&Echo” prodaje samo 22.000 primeraka. Oba lista već su osvajala ovu prestižnu nagradu.


PRVI SVETSKI VIRTUALNI NOVINSKI KIOSK

Kompanija PageSuite Limited, u Velikoj Britaniji poznata po tome što servisira veliki broj novinskih sajtova  pre svega onih koje na lokalnom nivou izdaju moćne kompanije poput Newsquest, Archant, Trinity Mirror… kreirala je novu web stranicu koju je nazvala “Mydigitalnewspaper”. Na ovoj adresi korisnici će moći ubuduće da pronađu ni manje ni više nego 5.000 onajn novinskih izdanja izdavača iz Velike Britanije i Amerike. Kompanija je svoj projekat lansirala pod parolom da je reč o prvom pretraživačkom i interaktivnom novinskom kiosku. Inače PageSuite Limited ima ugovore o pretraživanju onlajn izdanja sa osam od deset najvećih britanskih izdavača lokalnih i regionalnih novina 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!