Avgust, 2009 No. 109


O ZAKONU O INFORMISANJU GLASANJE 31. AVGUSTA

Kako je saopštila pomoćnica ministra za kulturu Nataša Vučković Lesendrić, Ministarstvo kulture i informisanja neće menjati predložene izmene Zakona o javnom informisanju, koje su već doživele određene promene po preporuci jednog dela stručne javnosti i novinarskih udruženja, već će se, u saradnji s udruženjima novinara, RRA, udruženjima emitera, Savetom Evrope, EU i misijom OEBS, raditi na setu novih zakona kojim bi se normalizovala medijska scena u Srbiji. Prema njenoj izjavi, to ne znači da će predložene izmene Zakona biti povučene iz procedure, nego će se o njima glasati na sednici Skupštine Srbije zakazanoj za 31. avgust.


ZA MEDIJSKE PROJEKTE 80 MILIONA DINARA

Ministarstvo kulture je raspisalo Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Podsticaj medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, razvoj medijskog pluralizma i ostvarivanje prava građana na javno informisanje - osnovni su ciljevi ovog konkursa, a ukupan iznos od 80 miliona dinara namenjen je za sufinansiranje proizvodnje programskih sadržaja štampanih i elektronskih medija. Podsećamo da je od navedene sume, Vlada Republike Srbije svojim zaključkom pod naslovom „Mere za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize“, obezbedila 60 miliona dinara. Kriterijumi na osnovu kojih će se vršiti selekcija projekata, pored ostalog, uključuju: značaj projekta za informisanje i edukaciju dece i mladih, doprinos informisanju i unapređenju položaja i ravnopravnosti svih segmenata društva, uvođenje novih informacionih tehnologija i razvoj medijske pismenosti, kao i doprinos razvoju istraživačkog novinarstva. Opširnije informoacije o načinu konkurisanja očekuju vas na internet adresi: www.kultura.sr.gov.yu


LOKALNI MEDIJI TRAŽE REGIONALNE JAVNE SERVISE

Predstavnici Radio-televizije Kragujevac, Niške televizije, Televizije Pančevo i Regionalne televizije Novi Pazar uputili su inicijativu Ministarstvu kulture i Vladi Srbije, ali i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, za izmenu Zakona o radiodifuziji kojom bi se omogućilo formiranje regionalnih javnih servisa.


TELEKOM SRBIJA – NOVITETI U FIKSNOJ TELEFONIJI

Prateći svetske trendove u telekomunikacijama, kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) pripremila je specijalne pakete za korisnike fiksne telefonije, koji doprinose značajnim uštedama troškova. Specijalna postpeid ponuda „Mobilni isti kao fiksni”, samo za korisnike fiksne telefonije kod kojih za to postoje uslovi, omogućava aktiviranje 065 ili 066 postpeid broja koji je isti kao i broj fiksnog telefona koji korisnik već poseduje. Promotivni period traje do 31.avgusta, a cena svih razgovora između fiksnog i novog mobilnog postpeid broja je 0 dinara po minutu. Korisnici fiksne telefonije dobijaju popust od čak 50 odsto na cenu mesečne pretplate za aktivirani 065 ili 066 postpeid broj koji važi tokom ugovornog perioda od 12 meseci.
Ove pogodnosti su dostupne i mt:s pripeid korisnicima, koji već imaju isti broj fiksnog i mobilnog telefona, ukoliko pređu na postpeid tokom promotivnog perioda.
Od septembra, kompanija Telekom Srbija priprema i dodatne pogodnosti za korisnike fiksne telefonije u obliku specijalnih paketa – Nacionalna priča, Slobodno vreme, Pozivi ka mobilnim. Aktiviranjem tarifnog dodatka, uz mesečnu pretplatu, korisnicima će biti omogućen određeni broj minuta za pozivanje u mesnom i međumesnom saobraćaju, paket minuta koji bi mogli da iskoriste za pozivanje u vreme slabog saobraćaja, ili paket minuta za razgovore ka svim nacionalnim mobilnim operaterima.


SRÐAN RADULOVIĆ GLAVNI UREDNIK NIN-A

Na mesto glavnog urednika nedeljnika NIN (član Asocijacije medija) postavljen je Srđan Radulović, koji je do ovog imenovanja bio zamenik glavnog urednika lista Blic. Radulović je na to mesto postavljen na predlog Jelene Drakulic - Petrović, direktorke kompanije Ringier, u cijem je vlasništvu odnedavno i NIN. Dosadašnji glavni i odgovorni urednik Slobodan Reljić, nakon sedam godina, odlazi sa ove funkcije.


BRANKA ÐUKIĆ DIREKTOR TANJUGA

Vlada Srbije imenovala je na mesto direktora Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug Branku Ðukić, glavnog i odgovornog urednika ove agencije. Ðukićeva je za direktora agencije postavljena, prvi put od osnivanja Tanjuga, na osnovu javnog konkursa. Ona ima dugogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, a od 2006. je na mestu glavnog i odgovornog urednika Tanjuga.
Branka Ðukic diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Najveci deo njenog profesionalnog angažmana vezan je za Tanjug, gde je radila kao skupštinski izveštač, novinar političke rubrike, dežurni urednik, urednik Spoljnopoliticke redakcije, kao glavni i odgovorni urednik.


NAJČITANIJI SHOWBIZ PORTAL WWW.SVET.RS

Prema podacima sajta alexa.com najčitaniji srpski i regionalni showbiz portal www.svet.rs od 18. jula 2009. godine zauzima 16. mesto među portalima na srpskom jeziku u celom svetu, a i dalje je na prvom mestu kada je reč o portalima na srpskom jeziku, koji se bave zabavom i showbiz temama. Inače, još uvek su ispred nas sajtovi medijskih kuća: rts.rs, pressonline.rs, mtsmondo.com, kurir-info.rs, blic.rs i b92.net.
Ženski lifestyle portal lepotaizdravlje.rs koji je pokrenut u sklopu Future Media, zajedničke firme sa McCann Erickson PR, takođe, beleži stalni rast posećenosti i sada je na 95. mestu, što je sjajan rezultat posle samo dva i po meseca rada.


POŠTA MEĐU ZASLUŽNIMA

Da Srbija dobije čistu desetku za organizaciju najznačajnijeg sportskog događaja na planeti posle Olimpijade, doprinela je sprega javnog i privatnog sektora, domaća pamet i dovitljivost, zajedništvo brojnih sponzora, partnera i prijatelja Univerzijade, rekao je Božidar Đelić na konferenciji za novinare, održanoj u Centru „Sava”, posebno zahvalivši sportistima i volonterima za lepo lice Srbije.
Među zaslužnima za domaćinski trijumf naše zemlje bila je i Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), kojoj je tom prilikom dodeljena zahvalnica. Priznanje je primio generalni direktor preduzeća Goran Ćirić.


SBB DISTRIBUTER PINKOVIH KANALA

Televizija Pink i Srpska kablovska mreža (Serbia broadbend-SBB) potpisale su ugovor o strateškom partnerstvu kojim je kompletna satelitska (DTH) distribucija svih Pinkovih kanala za teritoriju Evrope, ukljucujući i celu terititoriju bivše Jugoslavije, poverena SBB-u i njegovoj satelitskoj platformi Total TV. Na osnovu ugovora nacionalni Pinkovi kanali (Pink, Pink M, PinkBH) postaće deo Total TV paketa, a u istom paketu svi korisnici u Srbiji i Crnoj Gori moći će da prate jos tri Pink kanala - Pink Kids, Pink Family i Pink Music. Na raspolaganju je i muzički paket koji će u svojoj ponudi sadržati Pink Extra, Pink Plus i Super Pink, kao i filmski paket koji čine kanali Pink Movies (24 sata strani filmski program), Pink Film (24 sata domaći filmovi) i Pink Action (24 sata akcionih filmova ). Korisnici mogu da očekuju u bliskoj budućnosti još dva nova kanala - muzički kanal Super Pink, koji će biti deo Total TV paketa u Sloveniji i Pink Soap, kanal namenjen ljubiteljima popularnih serija i tele-novela, navodi se u saopštenju. Pretplatnici iz Evrope, koji prate program Pinka putem satelita, dobiće nove Total TV prijemnike na kojima će nastaviti da gledaju Pink programe.
„OBSERVER“ STIGAO DO KRAJA

Najstarija nedeljna novina na svetu, britanski „The Observer“ koji izlazi punih 218 godina izgleda neće preeživeti posledice svetske ekonomske krize. Gašenje lista nagovestila je Carolyn McCall izvršna direktorka Guardian Media Group u internom pismu namenjenom zaposlenima u kompaniji. Eventualno gašenje „The Observer“ po rečima izvršne direktorke je samo jedna od mera štednje i racionalizacija koje kompanija GMG mora da preduzme nakon što je zaključno sa martom 2009. godine iskazala gubitak od čak 90 miliona funti. Guardian Media Group je u vlasništvu fondacije Scott Trust koja preko nje u vlasništvu ima The Guardian, The Observer ali i sve ostale medijske aktivnosti GMG-a. U poslednje vreme The Observer je, kažu gubio i po 20 miliona funti na godišnjem nivou.


RINGIER U MAĐARSKOJ U STALNOM USPONU

Kompanija Ringier AG preuzela je sve deonice nemačke madiske kuće Bauer Media Group u džointvenčer firmi „Euromedia“ u Mađarskoj. Na ovaj način Ringier je u Mađarskoj postao izdavač 15 dnevnih novina i magazina. Od 2002. godine, kada je osnovana džointvečer kompanija Rengier i Bauer su bili vlasnici po 50 odsto deonica u firmi koja je izdavala magazine poput Bravo, Bravo Girl, Tina i Buci Maci kao i Blikk Nok (ženski nedeljnik) IM (mesečnik posvećen tinejdžerima i Hot! (nedeljni tabloid). Svi naslovi će nastaviti da izlaze a preuzimanje akcija treba da odobri mađarska komisija za zaštitu konkurencije.


MAJKL DŽEKSON: KAKO SU GA ISPRATILI U ISTORIJU

Ekipa londonskog “The Guardian” potrudila se da prikupi i na web stranice lista postavi kolaž naslovnih stranica dnevnih listova iz celog sveta na kojima je udarna vest bila sahrana legendarnog Majkla Džeksona. Neke od njih objavljujemo u ovom broju Newslettera .


TIMES OF INDIA ONLINE SVETSKI No. 1 NOVINSKI WEBSAJT

Prema podacima kompanije ComScore, Times of India Online je svetski vodeći websajt među novinama koje se štampaju na engleskom. Sa 159 miliona poseta stranicama u maju 2009. godine www.timesofindia.com je na ubedljivo prvom mestu. Prema podacima kompanije ComScore, među pet vodećih sajtova novina na engleskom u maju su još bili i: sun.co.uk (142 miliona prelistanih stranica) nytimes.com (124 miliona) dailymail.co.uk (73 miliona) i washingtonpost.com (61 milion). Timse of Indija najprodavanija je novina na engleskom jeziku u celom svetu i u kategiji formata: broadsheet, compact i berliner.


NASTAVLJA SE OGLASNA RECESIJA U AMERIČKIM MAGAZINIMA

Kako je nedavno saopštio PIB (Publishers Information Bureau), u američkim magazinima nastavljen je pad prihoda od uglasa tokom celog prvog polugođa 2009. godine. Ukupan prihod po osnovu objavljenih oglasa u prvih šest meseci dostigao je iznos od 9.095.979.740 dolara što je za čak 21,2 procenta manje nego u istom periodu prethodne godine. Kada se posmatra broj angažovanih oglasnih strana onda je pad još ubedljiviji i dostiže 27,9 odsto, što znači da je u odnosu na isti period 2008. godine angažovano samo 79.245,30 oglasnih strana.


BRITANSKA VLADA VODEĆI OGLAŠIVAČ

Britanska vlada je tokom jednogodišnjeg perioda, koji je završen marta 2009. godine, uvećala izdvajanja za oglašavanje za 43 procenta u odnosu na isti period prethodne godine dostigavši na taj način ukupan iznos od 540 miliona funti. Time je Vlada dospela na vodeće mesto među oglašivačima na medijskoj sceni ove zemlje.
Samo za oglašavanje na klasičnim medijima – tv, štampa i radio – vlada je izdvojila 35 odsto više sredstava, a to znači da je za ove medije izdvojeno čak 211 miliona funti više nego u prethodnom periodu. Vladina izdvajanja za digitalno oglašavanje povećana su za fantastičnih 84 odsto. Na ovaj način britanski mediji su dobili značajnu finansijsku injekciju već u prvim danima ekonomske krize. Ove podatke nedavno je saopštio britanski Centralni ured za informisanje zadužen da koordinira oglasne aktivnosti


FARMERI BEZ RAZUMEVANJA ZA BEZMESNU KAMPANJU

U vremenima opšte ekonomske krize veliki broj britanskih farmera proizvođača mesa nije pokazao raumevanje za kampanju koju je lansirao Ser Paul McCartney i posvetio je “Bezmesnom ponedeljku” uveren da na ovaj način doprinosi izgradnji boljeg i održivijeg sveta. Farmeri i njihovi predstavnici pobunili su se jer smatraju da se na ovaj način predstavljaju kao ljudi kojima nije stalo do okruženja i zdravijeg života. Oni zlobni tvrde da osim pompezne najave kampanja nije imala većih dometa, a to potkrepljuju činjenicom da je stranica na Feisbuku, posvećena ovoj akciji, imala samo 3.600 poseta.


OGLASNI OPORAVAK KRAJEM 2010. GODINE

Prema prognozama kompanije Group M. posustajanje globalne oglasne recesije može se očekivati krajem 2010. godine i to pre svega zahvaljujući oporavku u zemljama sa brzim ekonomskim razvojem na čelu sa Kinom. Prema prognozama, minimalni rast od 1,5 procenata na globalnom nivou, do koga će doći krajem 2010. godine, predstavljaće definitivni rastanak sa vremeima oglasne recesije. Međutim, do rasta prihoda od oglasa doćiće, ne samo u Kini,  nego i na tržištima Rusije, zatim Meksika, Indije, Indonezije i Bangladeša, dok će medijski visoko razvijena tržišta poput Evrope i SAD nastaviti da hramlju još neko vreme. Prognozeri tvrde da će za američke medije, kada je reč o prihodu od oglasa, 2010. godina biti još gora nego što je 2009. godina.   


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!