April, 2008 No. 78


USPEŠAN SEMINAR O MOBILNIM KOMUNIKACIJAMA

Asocijacija medija i Direkcija za mobilnu telefoniju Telekoma „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) bili su organizatori seminara „Svet mobilnih komunikacija – MT:S biznis ponuda u funkciji unapređenja poslovanja. Seminar, koji se održan u sevištu Asocijacije medija, privukao je veliki broj IT menadžera iz medijskih kuća koji su želeli da se upoznaju sa najnovijim zbivanjima u ovoj sferi. Skup je otvorio Zoran Papić izvršni direktor Asocijacije medija a o najnovijim trendovima u svetu mobilnih komunikacija, kao i o nastupu MT:S na nedavno održanom GSMA Kongresu u Barseloni govorio je Vladimir Lučić, direktor Direkcije za mobilnu telefoniju Telekoma „Srbija“. Stručnjaci MT:S detaljno su informisali učesnike seminara o aktuelnoj biznis ponudi, a posebno detaljno su predstavljeni paketi kao što su: Surf paketi (3G Internet); mt:s BlackBerry; Autotrack; mt:s internet pristup; mt:s konekt; Moj pogled. Zbog velikog interesovanja koje je vladalo za ovaj seminar i ograničenog broja učesnika postoji mogućnost da MT:S i Asocijacija uskoro organizuju još jedan seminar.


„BLIC PRESS“ OD SADA KAO „RINGIER“ D.O.O.

Kompanija „Blic pres d.o.o”(član Asocijacije medija) od polovine aprila posluje pod nazivom „Ringier d.o.o”, što je i formalni izraz pripadnosti srpske firme međunarodnoj izdavačkoj kompaniji. „Ringier d.o.o.” biće izdavač svih izdanja „Ringiera” u Srbiji. Koliko vlasnik kompanije Mihael Ringier i čelni ljudi kompanije cene rezultate ostvarene u Srbiji pokazali su tokom proslave 175. godišnjice firme organizovane i u Beogradu ističući da su izvanredni rezultati poslovanja u Srbiji značajno doprineli ukupnom uspešnom poslovanju kompanije. U vlasništvu „Ringier grupe” su dnevni listovi „Blic”, „24 sata” i „Alo”, zatim magazini „Blic puls” i „Blic žena”, kao i preduzeće APM Trans press, u čijem sklopu radi štamparija. Kompanija koja posluje u 10 zemalja Evrope i u Aziji, u 2007. ostvarila je rekordan promet od 1,458 milijardi švajcarskih franaka, što predstavlja rast od devet odsto. Atila Mihok, generalni direktor kompanije “Ringier Srbija” istakao je da “Blic press grupa” beleži uspeh u svim oblastima: od dnevnih novina do interneta i prodaje knjiga, a portfolio „Ringier Srbije” je sve veći i raznovrsniji. Od izdavačke kuće, kompanija je prerasla u veliko medijsko preduzeće.
- Od 2004. godine kada je „Ringier” ušao u Srbiju kupovinom „Blic presa” rast ukupnih prihoda je ogroman. Prošle godine, ostvarili smo ukupan prihod od četiri milijarde dinara - rekao je Mihok.


KOMPANIJA JANSSEN-CILAG NOVI PRIDRUŽENI ČLAN ASOCIJACIJE

Poznata farmaceutska kompanija Janssen-Cilag, inače deo svetskog džina, kompanije Johnson&Johnson od početka aprila uvrstila se među kompanije koje imaju status pridruženih članova Asocijacije medija. Tim povodom u sedištu Asocijacije medija upriličen je susret sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija za vreme koga je Tamara Damjanović, izvršni direktor za Srbiju detaljno informisala o specifičnostima proizvodnog programa kompanije Janssen-Cilag namenjenog lečenju različitih najtežih oboljenja. Predstavnica kompanije je govorila i o potrebi za dodatnom edukacijom novinara koji se bave informisanjem o izuzetno osetljivoj oblasti kao i o raznovrsnim aktivnostima koje kompanija u ovom trenutku realizuje u Srbiji. Dogovoreno je da Asocijacija medija uz pomoć Janssen-Cilag kompanije u što kraćem roku organzuje seminar na temu pisanja o lekovima, posebno onima namenjenim lečenju najtežih oboljenja.


U JUNU SVETSKI KONGRES MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA ŠTAMPU

U Beoradu će od 14. do 17. juna ove. godine biti održan Svetski kongres Međunarodnog instituta za štampu. Ovo skupu će, kako se očekuje, prisustvovati oko 400 novinara, urednika i ostalih medijskih poslenika iz celog sveta. O tome kako teku pripreme za ovaj veliki medijskih skup, kako domaći mediji mogu da pomognu boljoj organizaciji, ali i kako da se njihovi predstavnici aktivno uključe u rad kongresa, na skupu održanom u sedištu Asocijacije medija razgovarali su članovi Organizacionog odbora kongresa i glavni urednici i direktori medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. U ime Organizacionog odbora prisutne urednike i direktore o detaljima priprema informisali su: Mirjana Milošević, Dragan Janjić, i Radomir Ličina. Izvršni organizator kongresa je Media Centar (pridruženi član Asocijacije medija), a ovaj medijski skup podržavaju: Vlada Republike Srbije, Ministarstvo kulture, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo spoljnih poslova, Predsednik Republike i Grad Beograd.


USPEH “LEPOTE I ZDRAVLJA” NA TRŽIŠTU BIH I SLOVENIJE

Najčitaniji mesečnik u Srbiji - „Lepota i zdravlje“, od  početka ove godine izlazi kao posebno izdanje i u Bosni i Hercegovini („Ljepota i zdravlje“) i Sloveniji („Lepota in zdravlje“). Nakon samo tri meseca – magazini u obe države premašili su tiraže od 20.000 što je na tim, relativno malim tržištima respektabilna cifra. Aprilski broj bosanske „Ljepote i zdravlja“ štampa se u tiražu od 25.000 primeraka i ima 40 strana oglasa, dok slovenačka „L&Z“ ima tiraž od 21.000 i 25 strana oglasa. Do kraja ove godine „Color Press Group“ (član Asocijacije medija) planira da  svoje najprestižnije izdanje lansira i na tržišta Makedonije, Hrvatske i Albanije.


SRPSKI TENISERI NA MARKAMA POŠTE “SRBIJA”

Na svečanostima održanim u Skupštini Grada Beograda i Medija centru, generalni direktor JP PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) Goran Ćirić zvanično je predstavio i pustio u opticaj prigodno filatelističko izdanje „Tenis – Olimpijska reprezentacija Srbije”.
Na ovom prigodnom izdanju od ukupno pet maraka nalaze se likovi naših najpoznatijih tenisera – Novaka Đokovića, Jelene Janković, Ane Ivanović, te Janka Tipsarevića i Nenada Zimonjića.
Likovno rešenje za ovaj peterac uradila je kreator maraka, akademski slikar iz Beograda mr Marina Kalezić, štampane su tehnikom višebojnog ofseta u tiražu od 30.000 serija, sa oznakama nominalne vrednosti od 20, 30, 40 i 46 dinara.


STARTOVAO TV B92 INFO 

Sa radom je počela TV B92 Info, novi TV kanal, koji emituje vesti 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, preko kablovskih mreža operatera SBB, PTT KDS (kanal S 24) i IKOM (kanal S 37). Gledaoci će biti u prilici da putem TV B92 Info znaju svakog trenutka šta se dešava u zemlji i svetu. Infokanal B92 objavljivaće najnovije vesti iz domaće i spoljne politike, najnovija ekonomska kretanja, vesti o događajima i pojavama u društvu, kulturnim i sportskim zbivanjima


NOVI SAJT RADIO BEOGRADA

Radio Beograd već ima zavidnu slušanost, ali želimo da se okrenemo i mladoj publici, istakao je Radoš Glišić, pomoćnik direktora za programske akcije, na predstavljanju novog, redizajniranog veb-sajta javnog radio servisa, koji se može videti na internet adresi: www.radiobeograd.rs.
Direktor Radio Beograda Slobodan Divjak napomenuo je kako su „novi mediji poput interneta od suštinske važnosti za radio, jer se tako na još jedan način ističe njegova posebnost.“. Svi programi ove kuće mogu se slušati preko veba uživo, a najpopularnije emisije, kao recimo Novosti dana, mogu se čuti i na zahtev. Na vebu se nalazi i posebni šestosatni program koji se može slušati samo na internetu, a ovog meseca on je posvećen Kosovu i Metohiji.


PROMOCIJA NACIONALNOG PROJEKTA «BEBA DOLAZI»

U sedištu Asocijacije medija promovisan je nacionalni projekat „Beba dolazi“, jedinstveni SMS servis na području Srbije. Ovaj servis u okviru mobilne telefonije namenjen je trudnicama, koje će, kao korisnice tokom trudnoće primati ukupno 180 poruka edukativnog sadržaja o trudnoći, promenama u majčinom organizmu, bebinom razvoju… Svaka poruka je prilagođena nedelji trudnoće prijavljene trudnice. Jedan od pokrovitelja ovog projekta je Hemofarm koncern (pridruženi član Asocijacije medija) kompanija poznata po brojnim akcijama iz domena društveno odgovornog poslovanja.
O načinu korišćenja servisa i značaju projekta govorili su prof. dr Dragomir Marisavljević, potpredsednik Hemofarma i dr Vojislav Stojšin, pokretač projekta «Beba dolaz».
Posebna vrednost projekta je sto se on ne zavrsava rođenjem bebe već majka dobija savete o nezi i zdravlju bebe tokom prve tri godine života. Opširnije informacije o ovom jedinstvenom SMS servisu, koji je dobio izvanredne ocene i na međunardnom planu, očekuju vas na adresi: www.bebadolazi.net


«COMTRADE» KUPIO SLOVENAČKI «HERMES SOFT LAB»

Akcionari društva «Hermes SoftLab» prihvatili su ponudu za akviziciju te kompanije koju je VomTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) dostavila polovinom marta 2008. godine.
Kako je istakao Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, novonastala kompanija će biti najveća IT grupacija u Jugoistočnoj Evropi sa mogućnošću da ponudi najširi spektar IT rešenja i usluga, kao i distribuciju IT proizvoda na lokalnom i regionalnom nivou. Nova kompanija će imati 1.600 zaposlenih, ukupan prihod od 300 miliona evra i biće prisutna u 14 država u svetu.


JUBILEJ „KIKINDSKIH”

Petstoti broj nedeljnika “Kikindske”, koji izdaje kompanija “Dnevnik Vojvodina pres” (član Asovijacije medija), izašao je iz tampe polovinom aprila. “Kikindske” su pokrenute u oktobru 1998. godine u kikindskom Domu omladine, potom su 2001. godine preseljene u opštinsko Javno preduzeće Informativni centar Kikinda, a od 2004. godine su pod okriljem novosadskog “Dnevnika”. Povodom obeležavanja jubileja „Kikindskih“ u gradu je organizovan veći broj prigodnih manifestacija među kojima su bile i tribina o štampanim medijima u Srbiji kao i prigodna izložba fotografija.


 „NOVOSTIMA“ NAGRADA KPZ BEOGRAD

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) ovogodišnji je dobitnik nagrade „Izvanredni beočug“ za izdavačku delatnost. Nagrada „Izvanredni zlatni beočug“ koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodeljena je nakon ocene žirija da je Kompanija „Novosti“ pokretanjem izdavačke delatnosti naprosto razbila najmanje dva stereotipa: da se u Srbiji ne čitaju knjige, i da tiraži ne mogu biti evropski! Za tri godine, prodato je oko 4.000.000 knjiga, što je apsolutni rekord.


PUT U BUDUĆNOST UZ POŠTOVANJE PROŠLOSTI

Farmaceuti kompanije Apoteke „Beograd“ (pridruženi član Asocijacije medija) od početka aprila značajno su unapredili poslovanje uvođenjem u svakodnevni rad savremenih bar-kod čitača kojima se podaci sa zdravstvenih knjižica prenose na recepte. Govoreći o permanentnom osavremenjivanju poslovanja Olivera Gordić, direktorka Apoteka „Beograd“ najavila je i edukaciju zaposlenih u veštinama komunikacije ali i lansirala ideju koja je još u začetku a odnosi se na otvaranje Muzeja apotekarstva u Beogradu. Olivera Gordić je izrazila uverenje da će ova ideja biti realizovana još ove godine čime će se Beograd uvrstiti među mnogobrojne evropske gradove sa ovakvim, specijalizovanim muzejom.


AUTOBRIEF VESTI NA RADIO STANICAMA U SRBIJI, CRNOJ GORI I BIH

Medijska grupa B2B Interactive, vlasnik internet portala autobrief.com i seeautobrief, objavila je uspešan završetak prve etape regionalnog širenja mreže radijskih partnera, koji svakog radnog dana emituju program Autobrief vesti. Autobrief vesti su kratka i efektna radijska i internet forma dnevnih vesti iz oblasti automobilizma, auto-moto sporta i turizma. Vesti se emituju najmanje tri puta dnevno na vodećim lokalnim i regionalnim radio-stanicama i portalu auto industrije Autobrief. Ove specijalizovane vesti emituje ukupno 51 lokalna radio sanica u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, a najavljen je i prodor na tržište Hrvatske i Makedonije.


KRAUN PLAZA U BEOGRADU 2010. GODINE

Beograd će 2010. godine dobiti jedan od najprestižnijih brendova u hotelskoj industriji, hotel Kraun Plaza (Crowne Plaza). Na konferenciji za novinare to su najavili Piter Vermer, potpredsednik kompanije InterContinental Hotel Group za razvoj i Dejan Racić, generalni direktor kompanije Delta Real Estate koja posluje u sastavu Delta Holdiga (pridruženi član Asocijacije medija).
InterContinental Hotels Group je sa kompanijom Delta Real Estate potpisao ugovor o menadžmentu za otvaranje prvog Kraun Plaza hotela, na 25 godina. U renoviranje postojećeg hotela Continental biće uloženo više od 30 miliona evra.
InterContinental Hotel Grupa PLC jedna je od najvećih hotelskih grupa po broju soba. IHG poseduje, rukovodi, izdaje i daje u franšizing preko 3.800 hotela, 571.000 soba, u blizu 100 zemalja širom sveta. Grupa poseduje hotelske brendove InterContinental Hotel, Crowne Plaza, Hotel Indigo, Holiday Inn, Holiday Inn Express, Staybridge Suites i Candlewood Suites.
Kraun Plaza je jedan od najvećih hotelskih lanaca na svetu, sa reputacijom visokog nivoa usluga, komfora i savremenog dizajna. Ima blizu 300 hotela ili 81.000 soba širom sveta i jedan je od najbrže rastućih hotelskih lanaca u svojoj klasi.OTVOREN  NEWSEUM U VAŠINGTONU

Newseum – muzej posvećen medijskoj industriji i novinarstvu otvoren je 11. aprila u Vašingtonu. Na sedam spratova muzeja ukupne površine 250.000 kvadratnih stopa u zdanju, čija je izgradnnja koštala 450 miliona dolara, izloženo je više od 6.000 eksponata koji govore o razvoju medijske industrije i njenim prelomnim trenicima pre svega u SAD, ali neizbežno i u celom svetu.
Jedna od zanimljivosti muzeja je i Sala naslovnih strana. Više od 500 redakcija iz celog sveta šalje svakodnevno na adresu muzeja elektronske verzije svojih naslovnih strana od kojih posetioci u sali mogu da vide 80  - iz svake američke države po jednu, a preostali displeji su rezervisani za naslovne strane novina koje stižu iz sveta. Preostale naslovne strane dostupne su na sajtu www.newseum.org
Pregledali smo sadržaj i konstatovali da nema naslovnih strana dnevnih listova iz Srbije tako da će Asocijacija medija narednih dana kontaktirati menadžment muzeja i ponuditi izbor naslovnih strana srpskih dnevnika.


NORSKE SKAG’S U BORBI ZA ZAŠTITU KLIME

Jedan od vodećih svetskih proizvođača papira, kompanija Norske Skag’s odlučila je da se još aktivnije uključi u borbu za zaštitu čovekove okoline i da na konkretan način doprinese usporavanju globalnih klimatskih promena. Menadžment kompanije odlučio je da u periodu do 2020. godine smanji emisiju štetnih gasova za 25 procenata. To znači da će iz pogona ovog giganta širom sveta do tada biti smanjena emisija ugljendioksida u atmosferu za čak 1.000.000 tona.


AMERIČKO IZDANJE WSJ POČINJE DA SE ŠTAMPA U LONDONU

The Wall StreetJournal, sada deo Mardokove News Corporation medijske imperije počeće da se štampa krajem ovog meseca u Londonu. Ograničena količina od samo 3.500 primeraka poznate svetske poslovne novine biće na stolovima londonskih poslovnih magova samo pet sati nakon što se pojavi na tržištu preko okeana.
Američko izdanje Wall Street Journal biće prodavano paralelno sa evropskim izdanjem ovog lista. Inače WSJ je postao deo Mardokove medijski imperije kada je ovaj medijski magnat prošle godine kupio kompaniju Dow Jones za 5,6 milijardi dolara.PRIBLIŽAVA SE DRUPA

Vodeća svetska izložba namenjena industriji štampanih medija – DRUPA održava se ove godine od 29.maja do 11. juna u halama diseldorfskog sajma. Pod devizom “Jedan svet – jedna DRUPA” manifestacija će okupiti više od 1.800 izlagača iz 50 zemalja sveta, a među desetinama hiljada posetilaca biće predstavnici novinsko izdavačke delatnosti iz preko 122 zemalja sveta. Karte se mogu obezbediti uz popust preko interneta pri čemu je cena dnevne karte 37, a četvorodnevne ulaznice 120 evra. Za kupovinu ulaznica na blagajnama diseldorfskog sajma treba izdvojiti 55, odnosno 180 evra za četvorodnevnu ulaznicu. Opširne informacije o DRUPA manifestaciji očekuju vas na internet adresi: www.drupa.com


RUSKI INTERNET GIGANT PRODAO AKCIJE U OGLASNOM DELU

Rambler Media, koja poseduje treći po veličini pretraživač na ruskom jeziku prodala je kontrolni paket od 51 odsto akcija u svojoj oglasnoj jedinici “Index 20”. Kupac je lokalna kompanija Video International Group, koja ima bliske odnose sa WPP kompanijom
Uslovi prodaje garantuju da će Index 20 tokom 2008. godine imati najmanje 40 miliona dolara udela u ukupnim prihodima od oglasa, 60 miliona dolara 2009. godine i 90 miliona od ukupnog prihoda po osnovu oglašavanja u 2010. godini.


RASTE PRIHOD OD OLIMPIJSKOG ONLAJN OGLAŠAVANJA

U prva dva meseca ove godine onlajn oglašavanje povezano sa predstojećim Olimpijskim igrama u Pekingu u okvirima Kine je već dostiglo sumu od oko 19 miliona dolara.
Među najprisutnijim i najvidljivijim su oglasi zvaničnih olimpijskih sponzora među kojima u ovom trenutku vodi kineski proizvođač kompjutera, kompanija Lenovo Holdings, a slede Samsung Electronics, Bank of China, China Mobile, Volkswagen i Johnson&Johnson.


GEO U 20 ZEMALJA ŠIROM SVETA

Nemački izdavački gigant Grüner+Jahr nastavlja sa međunarodnom ekspanzijom svog magazina GEO. Početkom maja magazin će se istovremeno pojaviti na tržištima Estonije, Litvanije i Letonije. GEO će na taj način postati prisutan u 20 zemalja širom sveta uvek ostajući pri strateškom opredeljenju koje podrazumeva centralni izdavački koncept i oslonac na ozbiljne i snažne lokalne partnere. Pored izdanja koja će se pojaviti u maju, GEO se već štampa u: Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Indiji, Italiji, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Španiji, Švajcarskoj i Turskoj.


LA GAZETA DELO SPORT  U NOVOM RUHU

Od početka aprila najpoznatiji italijanski dnevni sportski list „La Gazeta Dello Sport“ na tržištu se pojavljuje u novom ruhu. List je počeo da se štampa u punom koloru i u novom formatu, što podrazumeva da oglasne poruke mogu da se objavljuju na prostoru veličine 396 x 275 mm.
La Gazeta dello Sport osnovana je 1896. godine u predvečerje prvih Olimpijskih igara modernog doba, a danas je superiorno najčitaniji list u Italiji. Prosečno prodavani tiraž tokom 2007. godine bio je 327.089 primeraka, dok je prosek izdanja ponedeljkom 425.578 prodatih primeraka.


U ŠVEDSKOJ ISTRAGA O KONCENTRACIJI MEDIJSKOG VLASNIŠTVA

Švedski parlament je nedavno, minimalnom većinom (138 : 137) glasova naložio istragu o koncentraciji medijskog vlasništva u ovoj zemlji. Poslednji izveštaj o koncentraciji medijskog vlasništva u Švedskoj prezentiran je javnosti 1990. godine. Od tada do danas došlo je do značajnog okrupnjavanja vlasništva na medijskoj sceni tako da danas vrlo mali broj kompanija u Švedskoj ima vlasničke interese u velikom broju novinskih izdanja, bioskopa, izdavačkih kuća, distributivnih kompanija, filmskoj produkciji, magazinima, oglasnim agencijama i ostalim vidovima medijske industrije.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!