April, 2008 No. 77


ASOCIJACIJA I TELEKOM ZAJEDNIČKI ORGANIZUJU SKUP O MOBILNIM KOMUNIKACIJAMA

Asocijacija medija i Direkcija za mobilnu telefoniju Telekom «Srbija»  a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) 15. aprila 2008. godine zajednički organizuju stručni skup posvećen najnovijim trendovima u sferi mobilnih komunikacija. Skup je osmišljen kao mesto na kome će vodeći stručni tim Telekoma «Srbija», detaljno informisati  pre svega IT menadžere medijskih kuća ali i ostale zainteresovane, o najnovijim trendovima i zbivanjima u svetu mobilnih komunikacija. Posebno zanimanje izaziva deo posvećen informacijama o zbivanjima na GSMA Mobil World kongresu nedavno održanom u Barseloni. Asocijacija medija i Telekom «Srbija» planirali su da jedan deo skupa bude posvećen i najnovijoj biznis ponudi Telekoma namenjenoj medijskim ali i ostalim kompanijama tako da će prisutni dobiti detaljne informacije o: BlackBerry Internet servisu, 3G Net mreži, programu Moj pogled, MT:S Internet pristup kao i o Autotrack programu namenjenom kontroli voznog parka i organizaciji transporta.
Učešće na skupu je besplatno a vaše prijave očekujemo najkasnije do četvrtka, 9. aprila na adresu: info@asmedi.org.


“BLIC” ODITUJE TIRAŽ

Kompanija "Blic Press" (član Asocijacije medija) i ABC Srbija, potpisali su ugovor o oditovanju tiraža dnevnog lista "Blic" i nedeljnika "Blic žena" i to retroaktivno počev od aprila 2007. Kompletan pregled tiraža ovih listova za devet meseci prethodne godine i prva dva meseca 2008. biće dostupan članovima ABC već početkom aprila. "Blic Press" sada odituje tri svoja naslova – dnevni list Blic i magazine Blic žena i Blic Puls.
Ovim ugovorom ABC Srbija je svojim oditom obuhvatila sva značajnija dnevna izdanja i tiražnije listove u Srbiji. Iz ABC Srbija stiže i vest da je nakon odluke o šestomesečnoj suspenziji  članstva “Kurira” ova redakcija izmirila sve obaveze i zahteve koji proističu iz Pravilnika ABC Srbija tako da je članstvo “Kurira” u ABC Srbija reaktivirano počev od 1. aprila 2008. godine.


KONKURS ZA MEDIJE SA TERITORIJE VOJVODINE

Pokrajinski sekretarijat za informacije raspisao je konkurs za dodelu sredstava javnim glasilima sa sedištem na teritoriji Vojvodine. Sredstva u iznosu od 22,5 miliona dinara biće dodeljena pokrajinskim, regionalnim i lokalnim elektronskim medijima, novinama i elektronskim internet izdanjima u Vojvodini u cilju podsticanja proizvodnje i objavljivanja informativno-dokumentarnih programskih sadržaja o svim relevantnim društvenim pitanjima. Na konkurs se mogu javiti osnivači medija koji proizvode televizijski i radio program, izdaju novine ili uređuju internet izdanja. Konkurs je otvoren 15 dana, a konkursne prijave i sve neophodne pojedinosti u vezi sa ovim konkursom objavljeni su na internet adresi: www.vojvodina.sr.gov.yu.


STUDIO B PROSLAVIO 38. ROĐENDAN

Redakcija Studija B (član Asocijacije medija) proslavila je 1. aprila 38. rođendan obeleživši tako dan kada je 1970. godine počeo da se emituje program Radija Studio B prve radio stanice nekadašnje Jugoslavije koja nije bila u sistemu državnih elektronskih medija.
V.d. gradonačelnika Zoran Alimpić i direktor i glavni i odgovorni urednik Aleksandar Timofejev predstavili su nove prostorije Radija na 23. spratu Beogradjanke u čiju je rekonstrukciju grad Beograd kao osnivač uložio više od 60 miliona dinara.
Bila je to prva i jedina rekonstrukcija radija od kada je počeo da se emituje signal sa dobro poznatih frekvencija 99.1 i 100.8
Timofejev je najavio da će Studio B od 1. aprila imati nov, redizajniran sajt na kome će postojati i video striming istakavđi da će novi sajt biti čitljiv i za slepe. Adresa je ostala stara: www.studio-b.co.yu


PRETNJE UREDNICIMA „NEDELJNOG TELEGRAFA”

„Pazite da vam metak ne prosvira glavu”, „bićete dignuti u vazduh” i „spremite se za večna lovišta” – samo su neke od otvorenih pretnji u pismu potpisanom sa „Crvene beretke”, koje je upućeno redakciji „Nedeljnog telegrafa” (član Asocijacije medija), odnosno Momčilu Đorgoviću, glavnom i odgovornom uredniku ovog lista i Danijeli Milinković, njegovom pomoćniku. Povodom ovih pretnji kao i sve  učestalijih napada na novinare, fotoreportere i tv-ekipe medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, ali i onih koje nisu njeni članovi, Upravni odbor Asocijacije medija, još jednom, najoštrije osuđuje ovakvo nasilničko ponašanje.
Asocijacija medija smatra da se ovakvim ponašanjem neodgovornih pojedinaca uskraćuje pravo građanima na pravovremene i kvalitetne informacije o aktuelnim zbivanjima i temama, da se novinarima, fotoreporterima i tv ekipama uskraćuje pravo na rad a da se, pre svega, ugrožavaju njihovi životi.
Asocijacija medija zahteva oštro i hitno reagovanje svih organa vlasti na ovakvo nasilničko ponašanje, privođenje pravdi nasilnika i stvaranje uslova da novinari svih štampanih i elektronskih medija mogu neometano, blagovremeno i kvalitetno da izveštavaju o svim zbivanjima u zemlji.


“NOVOSTI” DODELILE NAGRADE ZA ARHITEKTURU

Mladim arhitektama Snežani Vesnić i Vladimiru Milenkoviću, na otvaranju prigodne izložbe u beogradskoj galeriji “Ozon” uručena je nagrada za najbolje izvedeno arhitektonsko delo u protekloj godini koju dodeljuje Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija). Nagradu su dobili za poslovnu zgradu “Tekstila” u Užicu.
Po mišljenju žirija najuspešniji studentski projekat je rad Ognjena Krašne koji se bavio predlogom za proširenje Muzeja savremene umetnosti na Novom Beogradu. U okviru ove kategorije žiri je morao da pregleda čak 150 studentskih radova koji su prispeli na 42. Autorski konkurs “Novosti”. Nagrade je uručio Manojlo Vukotić, glavni urednik i  generalni direktor Kompanije “Novosti.


AUTO BILD 4X4 NA TRŽIŠTU SRBIJE I CRNE GORE

AUTO BILD 4x4 specijalizovani magazin čiji je sadržaj namenjen ljubiteljima vozila sa pogonom na četiri točka krajem marta lansiran je istovremeno na tržište štampanih medija u Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizovano izdanje širom sveta poznatog magazina Auto Bild na tržištu Srbije i Crne Gore pojavljuje se u izdanju „Mediaprint – Srbija“ stopostotnoj ćerka-firmi WAZ-Mediengruppe, koja od 2006. godine izdaje i magazin Auto Bild za podrućje Srbije i Crne Gore.
Prvi "special interest" magazin u Srbiji za ljubitelje i vozače SUV-vozila, terenskih vozila i vozila s pogonom na sva četiri točka izlazi kvartalno, štampani tiraž je 32.000 primeraka a cena 120 dinara (1,50 eura).


„COLOR PRESS GROUP” IZDALA PRVI LICENCNI MAGAZIN U ALBANIJI

Kompanija „Color Press Group“ (član Asocijacija medija) izdala je prvi licencni magazin u istoriji  Albanije. Od prošlog meseca na kioscima širom ove zemlje našao se prvi  broj nemačkog modnog magazina „Burda Modemagazin“ sa krojevima na  albanskom jeziku. Magazin izlazi mesečno i prodaje se po ceni od 350 leka  (2.80 EUR). Izdavač magazina je kompanija „Color Media Adria“, članica Color Press  Group sa sedištem u Tirani. Nakon „Burde“, CPG u Albaniji planira i  izdavanje i drugih licencnih magazina kao i onih iz sopstvene produkcije.„BEBE DOLAZE“ U ASOCIJACIJU MEDIJA

Kompanija „Hemofarm“ (pridruženi član Asocijacije medija) već dugi niz godina svoj uspeh deli sa okruženjem podržavajući afirmaciju zdravih vrednosti. Ova kompanija je poznata  po odgovornosti prema društvu u kome radi, za šta je “Hemofarmu” uručena i nagradu VIRTUS, jer je pre dve godine odlučio da postane i prijatelj projekta Beba dolazi. Projekat koji još uvek nije “prohodao”, 9. aprila u 12 časova u prostorijama Asocijacije medija biće predstavljen medijima. Nacionalni projekat Beba dolazi je SMS servis, namenjen, pre svega, trudnicama sa misijom da budućim majkama pruži pouzdanu i pravovremenu zdravstvenu informaciju putem SMS i e-mail poruka, kao i sadržajem web sajta: www.bebadolazi.net.
Projekat su podržali Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Narodna kancelarija predsednika Republike, Crveni Krst Srbije.


POŠTA  UBRZANO MODERNIZUJE SVOJE OBJEKTE

Javno preduzeće PTT saobraćaja “Srbija” (pridruženi čan Asocijacije medija) završilo je i pustilo u rad još jedan od poštanskih objekata obuhvaćenih izuzetno ambicioznim programom adaptacije i renoviranja predviđenom za 2008. godinu. Reč je o pošti u zemunskom naselju „Sava Kovačević“ koju je simboličnim slanjem pisma predsedniku Republike, otvorio Zoran Alimpić v.d. gradonačelnika Beograda u pratnji Gorana Ćirića, generalnog direktora Pošte „Srbija“. Ćirić je istakao da je u adaptaciju i tehnološko osavremenjavanje ove pošte uloženo 6,5 miliona dinara i da je cilj da uskoro svi objekti budu moderno i tehnološki savremeno opremljeni i da taj način omoguće građanima bržu i bolju komunikaciju kao i bolji kvalitet svih poštanskih i novčanih usluga koje pruža JP PTT saobraćaja „Srbija“.


B92 INFO KANAL – PRVI U SRBIJI

Početkom aprila sa radom počinje informativni kanal B92 koji će gledaoci moći da prate na svim mrežama kablovske televizije. B92 info kanal emitovaće vesti 24 sata dnevno 7 dana u nedelji, što znači da gledaoci mogu da očekuju kvalitetne i pravovremene informacije u svakom trenutku tokom dana. U pitanju je koncept informisanja poput onoga koji prepoznaju u svetskim kanalima CNN, BBC ili SKY News.
Iskusni uredici, novinari i prezenteri informativne redakcije B92 su ljudi koji sačinjavaju B92 info kanal. S obzirom na obim i zahtevnost projekta, oni su dobili i dragoceno pojačanje - tridesetak mladih novinara, primljenih na prošlogodišnjem konkursu B92.
Osnova B92 info kanala su vesti - dostupne svima u svakom trenutku. Publika više ne mora da čeka da bi videla šta je obeležilo dan, već to može da sazna, svakoga minuta u svakom od 24 sata u toku dana. Neprestano „osvežavanje" informacija osiguraće da svi koji prate program budu u svakom trenutku istinski informisani. To podrazumeva da gledaoci mogu na jednom mestu da vide vesti iz zemlje i sveta, novosti sa sportskih terena, saznaju kakvo nas vreme čeka, koje su zanimljivosti obeležile dan, kakvo je stanje na putevima, kao i šta je novo u oblasti nauke, kulture, biznisa,  zabave, zdravlja, putovanja…


POVELJA UNS-A SVETLANI VASOVIĆ-MEKINA

Priznanje koje Udruženje novinara Srbije dodeljuje povodom 27. marta, Dana novinara, za izuzetan profesionalni domet i razvoj novinarstva bez granica, ove godine pripalo je novinarki lista „Politika" (član Asocijacije medija), dopisniku iz Slovenije Svetlani Vasović-Mekina.
Svetlana Vasović-Mekina je krajem januara 2008. godine na stranicama „Politike" obelodanila ekskluzivni dokument razgovora političkog direktora Ministarstva inostranih poslova Slovenije sa bliskim saradnikom državnog sekretara SAD Kondolize Rajs - Danijelom Fridom, u kojem je spisak zadataka koje Slovenija, predsedavajuća EU, treba u svom šestomesečnom mandatu da sprovede radi priznavanja nezavisnosti Kosova.


AUKCIJA FOTOGRAFIJA ZA POMOĆ DECI

U beogradskoj galeriji “Progres” održana je humanitarna izložba i aukcijska prodaja 28 autorskih fotografija na platnu autorke Svetlane Vukajlović, direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija). Svetlana Vukajlović pokrenula je ovu humanitarnu akciju u saradnji sa Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” i Društvom za pomoć bolesnoj deci “Zvončica”.
Na aukciji je sakupljeno 15 miliona dinara za izgradnju stana za privremeni smeštaj dece na obaveznoj terapiji posle transplatacije koštane srži u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”. Tako će deci na obaveznim kontrolama i terapijama na Institutu biti omogućeno da postoperativni period provedu sa roditeljima u blizini bolnice, što je od velikog značaja, posebno za porodice iz unutrašnjosti.
Ovu humanitarnu akciju podržali su brojni proizvođači i distributeri lekova i firme koje snabdevaju domaće tržište medicinskim materijalom.


HUMANITARNI SMS

Centar za integraciju mladih, u saradnji sa Direkcijom za mobilnu telefoniju Telekoma Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) i RTV B92 pokrenuo je humanitarnu akciju „Svratište za decu ulice". Projekat ima za cilj sakupljanje sredstava kako bi se u prostorijama Svratišta deci, koja žive i rade na ulicama, obezbedili obroci, odeća i razgovori sa stručnim osobama iz raznih oblasti. Kako bi mladi koji su socijalno ugroženi imali normalan život, MTS je svojim korisnicima omogućio da slanjem prazne poruke na broj 1019 pomognu razvoj ove akcije.
Cena poslate SMS poruke je 25 dinara, a cilj projekta je da se unapredi život dece i  ublaže teškoće sa kojima se svakodnevno susreću.


ABC SRBIJA PREDSTAVILA  UEPS-u  PROJEKAT ODITOVANJA TIRAŽA 

U organizaciji Udruženja ekonomskih propagandista Srbije krajem marta je organizovano predavanje ABC Srbija članovima udruženja na temu „Značaj verifikovanja tiraža za uspešno oglašavanje”. Predavači su bili Sergej Petković Santos Carvalho, direktor ABC Srbija, Dalila Petronijević direktorka marketinga kompanije Novosti i Branka Maletić, direktorka agencije Media S. Članovima UEPS-a je predstavljen rad ABC Srbija i prednosti verifikacije tiraža. Predstavljeni su i planovi ABC Srbija da u ovoj godini počne sa verifikacijom događaja i izložbi kao i verifikacijom distribucije lifleta i direktne pošte. Više od 70 učesnika na ovoj prezentaciji, predstavnika oglašivača, agencija i izdavača imali su priliku da upoznaju sistem rada ABC Srbija i dobiju kompletan uvid u sve prednosti koje oditovanje tiraža donosi učesnicima u izdavačkoj i marketinškoj industriji.


COMTRADE GROUP ŽELI DA PREUZME HERMES  SOFTLAB

Kompanija  ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) predala je polovinom  marta 2008. obavezujuću ponudu za preuzimanje društva Hermes SoftLab, što je ujedno prvi korak u postupku povezivanja oba preduzeća. Ukoliko akcionari prihvate ponudu, nastaće najveća međunarodna IT grupacija u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi, koja će nuditi vrhunske IT usluge i rešenja za različite poslovne segmente. Tako grupacija imaće odličnu perspektivu za dalje širenje poslovanja na tržišta Jadranskog regiona, Zapadne Evrope, SAD i Bliskog Istoka. Predviđa se da će grupa imati 1.600 zaposlenih, ukupan prihod od 300 miliona evra i da će biti prisutna u 14 država u svetu. Posle više od godinu dana analiziranja velikog broja IT kompanija na tržištima u regionu, ComTrade Group se odlučio za preuzimanje kompanije Hermes SoftLab zbog njegove liderske pozicije u oblasti IT rešenja i poslovnog prisustva na strateški važnim tržištima.


OSNOVANA ASOCIJACIJA KOMERCIJALNIH TELEVIZIJA

Šest domaćih nacionalnih televizijskih stanica, koje su na Javnom konkursu za izdavanje dozvola za emitovanje programa iz 2006. godine dobile dozvole Republičke radiodifuzne agencije, zaključile su 20. marta u Beogradu ugovor kojim su osnovale Asocijaciju nacionalnih komercijalnih televizijskih emitera Srbije. Članice Asocijacije su: TV Avala, B92, Košava, Hepi TV, Pink i Foks televizija.
Asocijacija je osnovana sa prevashodnim ciljem da kroz nju komercijalni televizijski emiteri, tamo gde imaju zajednički interes, zauzimaju zajedničke pozicije radi istupanja sa usaglašenim stavovima u odnosima sa kolektivnim organizacijama za zaštitu autorskih i srodnih prava, regulatornim telima i drugim državnim organima.


DELTA OSIGURANJE U CRNOJ GORI

Delta Osiguranje i Delta Life Osiguranje su dve nove kompanije u oblasti osiguranja na tržištu Crne Gore. Iza novog biznisa stoji kompanija  DC Holding čiji su vlasnici Delta Holding iz Beograda sa 70 odsto učešča i kompanija Čelebić iz Podgorice sa 30 odsto.
Izvršni direktori Delta Osiguranja Darko Bajić i Delta Life Slavimir Milenković najavili su brojne usluge koje će biti ponuđene crnogorskom tržištu.
Promociji novih kompanija u Podgorici prisustvovali su predsednik Vlade Republike Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković.


COLOR PRES GRUPA MEĐU NAJMLAĐIM ČITAOCIMA

Kompanija "Color Press Group" (član Asocijacije medija) organizovala je krajem marta  druženje sa  predškolskom i školskom decom u Novom Sadu. Ovoj promociji prisustvovali su najmlađi novosađani koji  su se zabavljali uz dečja izdanja «Color Press Group» poput: Junior, Kolorka, Meca i Peca, Medeni Meca, Bratz....
Svi mali gosti promocije na poklon su dobili pakete dečjih izdanja CPG-a. Na ovaj način «Color Press Grupa» u praksi počinje da primenjuje zaključke nekih od najnovijih istraživanja svetskih agencija na temu unapređenja čitanosti koja kazuju da čitaocima treba prilaziti još u najranijem uzrastu.


STARTOVAO INTERNET MAGAZIN «VOJVODINA»

Na internet adresi www.magazinvojvodina.com od kraja marta očekuje vas novi onlajn  magazin «Vojvodina». Ovaj internet magazin pojavljivaće se jednom mesečno, a pod parolom «Časopis evropske Vojvodine» baviće se, pre svega, vojvođanskim temama.BEČ: EVROPSKI NOVINSKI KONGRES OD 20. DO 22. APRILA

I ovw godine Beč ‘e biti domaćin Evropskog novinskog kongresa koji se održava od 20. do 22. aprila. Glavna tema ovogodišnjeg skupa posvećena je «Novinskom dizajnu i konceptu» o čemu će raspravljati više stotina učesnika kongresa iz velikog broja medijskih kuća širom Evrope. Posebne prezentacije imaće predstavnici novina kojima pripadaju ovogodišnje nagrade za najbolji dizajn: grčki «Elefteros Tipos» u kategoriji nacionalnih novina, španski «El Periodico» u kategoriji regionalnih novina, irski «Mayo News». Učesnici kongresa imaće priliku i da posete redakcije Die Presse, Der Standard, Profil i APA. Cena kotizacije je 380 evra, a detaljnije informacije očekuju vas na internet adresi: www.newspaper-congress.eu. Kongres će otvoriti njegov osnivač Norbert Küpper a treba istaći da je u konkurenciji za nagrade bilo 288 novina iz 26. zemalja.


DIGITALNA TV OSVOJILA VELIKU BRITANIJU

Prema podacima koje je saopštilo regulatorno telo za elektronske medije OFCOM u Velikoj Britaniji, u ovom trenutku ima 22.200.000 domaćinstava koja imaju bar jedan digitalni tv set za prijem programa. Prema podacima OFCOM to znači da je prijem digitalnog tv signala moguć u čak 87,6 odsto britanskih domaćinstava.


NJUJORŠKI MEDIA MOGULI U TRCI ZA NEWSDAY

Prema dobro obaveštenim izvorima izgleda da u ovom trenutku News Corporation Ruperta Mardoka, zatim građevinski i izdavački mogul Mort Zuckerman i Dolan Cablevision otpočinju trku za eventualnu kupovinu njujorškog dnevnika «Newsday» koji je u posedu biznismena Sam Zela i njegove kompanije Tribune iz Čikaga.


MIŠLEN IZDAVAŠTVOM JAČA BREND

Najveći svetski proizvođač auto guma kompanija “Michelin” nastaviće da učvrščuje i ojačava poziciju brenda na svetskom tržištu investirajući i ubuduće velika sredstva u izdavačku delatnost. Rač je, naravno, o svetski poznatim auto mapama i specijalizovanim turističkim vodičima. Michelin u ovom trenutku ima 220 različitih izdanja vodiča na 12 različitih jezika, a svako od ovih izdanja za Michelin predstavlja investiciju od oko 100.000 evra godišnje
Da bi povećao prisutnost na svetskom tržištu Michelin će broj jezičkih verzija na kojima objavljuje vodiče i mape sa 12 povećati na 18. Inače prodaja različitih Michelin brošura dostigla je tokom 2007. godine cifru od 20 miliona primeraka, a plan je da se tokom 2009. prodaja u inostranstvu poveća za oko 60 procenata.


U SAD RASTE PRIHOD OD SPOLJAŠNJEG OGLAŠAVANJA

Prema podacima koje je saopštila Američka asocijacija za spoljašnje oglašavanje (Outdoor Advertising Association of America) prihodi po osnovu ovog vida oglašavanja porasli su tokom 2007. godine za sedam procenata dostigavši ukupan iznos od 7,3 milijarde dolara. Čak sedam od ukupno deset “outdoor” oglašivačkih kategorija povećalo je ulaganja u ovu vrstu oglašavanja.
Sektor usluga sa porastom od 5 procenata dostigao je nivo ulaganja u ovu vrstu oglašavanja od milijardu dolara. Izdvajanja za oglašavanje prodaje nekretnina porasla su za devet odsto, sector komunikacija beleši najbrži porast izdvajanja za ovu vrstu oglašavanja sa rastom od 35 procenata, a izdvajanja automobilske industrije za “outdoor” oglašavanje uvećana su za 12 odsto tokom 2007. godine.


JEDAN AMERIČKI SAJT ZA NOVINE NA ŠPANSKOM JEZIKU

ImpreMedia, najveći američki izdavač novina na španskom jeziku najozbiljnije je shvatila potrebu uvećavanja prihoda od internet oglašavanja i povećanje čitanosti onlajn  novinskih izdanja. Imajući to u vidu ImpreMedija je koncentrisala sve web sajtove svojih izdanja i lansirala jedinstvenu platformu na kojoj se mogu čitati sva novinska izdanja na španskom jeziku. Saopšteno je da će u promotivnu kampanju portala Impre.com, koja startuje tokom aprila, biti investirano više od 10 miliona dolara a da ImpreMedia očekuje da već 2009. godine prihod od internet oglašavanja učestvuje sa najmanje 10 procenata u ukupnom prihodu od oglasa.


REKORDAN FEBRUAR ZA NOVINSKE WEB SAJTOVE U AMERICI

Ovogodišnji februar bio je u poređenju sa februarom 2007. godine više nego uspešan kada je reč o broju poseta vodećim novinskim web sajtovima u Americi. Mnogi ovo povezuju sa borbom za nominaciju stranačkih predsedničkih kandidata mada su rezultati fantastični, bez obzira na moguće razloge.
NYTimes.com imao je 18,97 miliona pojedinačnih poseta što je za 46,4 odsto više nego u februaru 2007. godine. Slede: USAtuday.com sa 10,57 miliona (+ 16,8 procenata), Washingtonpost.com sa 10,44 miliona (+30,0 odsto), LA Times 6,18 miliona (+36,0 odsto) a na petom mestu je WAL street Journal Online sa 6,04 miliona pojedinačnih poseta i gotovo neverovatnim porastom u odnosu na isti mesec prethodne godine od čak 75,8 procenata.


SKUPOVI…

U organizaciji MediaGuardian biće održan skup na temu “uspostavljanja veza sa digitalnom budućnošću” radija pod nazivom “Radio Reborn 2008”. Na temu sučeljavanja radija sa digitalnom budućnošću, koji će biti održan u londonskom CBI Conferenc Centru, govoriće vrhunski stručnjaci za ovu oblast iz BBC, GCap Media, Yahoo! Music Europe, KidsCoTV, Ofcom, GMG Radio, Virgin Radio i mnogi drugi stručnjaci. Visina kotizacije za učešće na ovom skupu je 450 funti.


SKUPOVI II...

Internacionalna novinska marketinška asocijacija (INMA) upravo je najavila tri stručna seminara. Na prvom, koji će biti održan 20. maja u Amsterdamu, biće reči o razvijanju novinskih biznisa vezanih za mobilnu tehnologiju i o profitima koji se mogu ostvarivati po osnovu ovih poslova. Na drugom skupu koji će biti održan 5. i 6. juna u Antverpenu govoriće se o internet izdavaštvu, a treći skup koji će biti održan u Beču od 1. do 3. oktobra biće posvećen najnovijim razvojnim trendovima moderne novinske industrije.


“SUN” MENJA IZGLED

Perjanica kompanije News International, londonski dnevni list „Sun” upravo je u fazi prolećnog grafičkog doterivanja. Redakcija “Sun” planira mnogo grafičkih inovacija u  lista pre nego što pređe na štampu u punom koloru. Prelazak na kompletnu kolornu štampu omogućiće mu start novog 350 miliona funti vrednog štamparskog postrojenja koje je samo deo ukupne štamparske investicije Ruperta Mardoka vredne 650 miliona funti. Redakcija Sun planira da kompletan izgled tabloida promeni u naredna dva meseca, a trenutno su u fazi prezentacije novih grafičkih rešenja oglasnim agencijama. Menadžment je uveren da će sve biti obavljeno pre nego što se na tržištu, u  novom ruku, pojavi glavni konkurent “Daily Miror”.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!