April, 2007 No. 54


BOMBA NA ANASTASIJEVIĆA – BOMBA NA MEDIJE I SVE NOVINARE

Bombaški napad na stan Dejana Anastasijevića, novinara redakcije «Vreme» (član Asocijacije medija) osudili su najviši državni funkcioneri, stranke, novinarska udruženja i nevladine organizacije. Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da napad na Anastasijevića predstavlja "akt najviše državne opasnosti, jer pokušaj ubistva novinara nije samo pucanje na javnu reč već napad na državu". Premijer Vojislav Koštunica je istakao da mediji u Srbiji imaju "potpunu slobodu izražavanja, ali da je od najveće važnosti da svi novinari imaju i punu bezbednost". Ovim povodom Asocijacija medija je u saopštenju za javnost, u ime svih svojih članova, istakla da: «Medijske kuće okupljene oko najmnogobrojnije medijske organizacije u zemlji – Asocijacije medija – najoštrije osuđuju bombaški napad na Dejana Antonijevića, novinara redakcije „Vremena“.
Asocijacija medija očekuje brzu, efikasnu i uspešnu istragu svih državnih organa zaduženih za pronalaženje i privođenje pravdi počinilaca ovog zločina, kao i adekvatnu kaznu. To bi bila jedina jasna poruka države da ni na koji način neće tolerisati ometanje slobode izražavanja i rada novinara.
Asocijacija medija skreće paznju da je bombaški napad na Dejana Antonijevića samo jedna, ali drastična epizoda nekažnjenih i nerešenih slučajeva maltretiranja novinara, pretnji rušenja njihovih radnih prava, netransparentne privatizacije brojnih medijskih kuća, olakog pokretanja sudskih procesa protiv poslenika pisane reči. Podsetili smo i prethodnih dana da su, i nakon mnogo godina, još nerazjašnjena ubistva kolega Ćuruvije, Vujasinovićke, Pantića, Jovanovića...
Asocijacija medija smatra da napad na novinara „Vremena“ mora predstavljati tačku na kojoj država mora jasno definisati sveobuhvatno i stalno nastojanje za stvaranje boljih uslova za rad svih medijakih kuća i novinara zaposlenih u njima.


I VELIKI I MALI - PLUS PROFIT

Asocijacija medija bila je organizator stručnog skupa na temu «Veliki i mali u agraru – Budućnost srpske poljoprivrede». Na skupu namenjenom dodatnom informisanju novinara, koji u svojim redakcijama prate sektor poljoiprivrede, govorili su: Zaharije Trnavčević, novinar, Radovan Pejanović, profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, Dragan Golumbović, državni sekretar u Ministarstvu za poljoprivredu i Jaroslav Stupavski, direktor sektora agrara MK Group.
Redakcija nedeljnika «Vreme» smatrala je da stavovi izneti na ovom kupu zavređuju plasman u formi posebnog priloga listu pa je to i učinio u broju.
Asocijacija medija za drugu polovinu septembra priprema novi susret novinara i stručnjaka za poljoprivredu.


PRIVATIZACIJA ELEKTRONSKIH MEDIJA DO KRAJA 2007.

Svi elektronski mediji u Srbiji moraju biti privatizovani do kraja 2007, u skladu sa zakonski utvrđenim rokovima, ali do sada nije zakazana nijedna aukcija za lokalne i regionalne RTV. Prema podacima Agencije za privatizaciju, na prodaju čeka 38 radio i televizijskih stanica, koje imaju između četiri i 110 zaposlenih. Poslednji prospekt Agencije - za "Studio B" - objavljen je u petak 6. aprila u "Politici". U njemu je navedeno da ova RTV ima 297 zaposlenih, a u 2006. imala je poslovne prihode od 4.313.946 evra i rashode od 3.887.700 evra. Prethodno su objavljeni prospekti za TV Smederevo, BC Info iz Bele Crkve, Radio Novi Bečej, Radio Ljubovija, RTV Vranje, Radio Valjevo, Radio Srbobran, RTV Krajina iz Negotina, Radio Donji Srem iz Pećinaca, RTV Inđija, RTV Sokobanja, TV Pirot, IC Bačka Topola, JIP Mladenovac, RNJP Paraćin, Radio Leskovac, Glas Podrinja iz Šapca, RTV Valjevo, Radio Smederevo, Radio Srem i RTV Podrinje iz Loznice.
Na privatizaciju čekaju i Radio Sombor, Radio Drina iz Malog Zvornika, Radio Đerdap iz Kladova, Ibarske novosti iz Kraljeva, RTM iz Majdanpeka, RTV Ćuprija, TV Leskovac, Radio Despotovac, RTV M iz Sremske Mitrovice, RTV Zaječar, Informativni centar iz Tutina, KIC iz Bajine Bašte, Reč radnika iz Aleksinca, TV Apolo iz Novog Sada, RTV Vrnjačka Banja, RTV Kragujevac i Novi put iz Jagodine.
Iz Ministarstva kulture i medija nezvanično je najavljeno da će uskoro biti usvojen novi pravilnik o načinu privatizacije lokalnih i regionalnih radio i televizijskih stanica, koji će pojednostaviti proceduru privatizacije.


OŠTRE REAKCIJE «STUDIJA B» NA POSTUPAK PRIVATIZACIJE

Beogradska Radio-televizija Studio B izrazila je čuđenje zbog ispoljene žurbe u postupku privatizacije te medijske kuće. Agencija za privatizaciju objavila je, naime, u petak, 6. aprila, u listu "Politika" prospekt u kojem se svi zainteresovani za kupovinu kapitala, odnosno imovine te medijske kuće, pozivaju da odgovarajuću dokumentaciju dostave u roku od sedam dana od oglašavanja prospekta. S obzirom na to da je rok u ovakvom postupku znatno kraći i da u oglasu nema ostalih medija čiji su osnivači lokalne samouprave, nameće se pitanje da li je ispoljena žurba plod nesmotrenosti ili drugih okolnosti, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Studija B. "Ističemo da su inicijativu da Studio B ostane javni regionalni servis podržali gotovo svi zaposleni", navodi se u saopštenju i dodaje da će ta medijska kuća o načinu privatizacije i tretiranju Studija B u procesu privatizacije od strane odlazeće Vlade i dalje obaveštavati javnost.
Inače mali akcionari Studija B podneli su tužbu protiv te medijske kuće i Agencije za privatizaciju u pokušaju da zaštite svoja prava i tražeći meru privremene obustave privatizacije dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi unutar Studija B. Dragana Milićević – Milutinović, direktorka i glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće ističe da ima najmanje milion razloga da Studio B ostane gradsko javno preduzeće jer u Beogradu živi skoro petina stanovništva zemlje, a ni jedna RTV stanica ne posvećuje svakodnevno više od četiri i po sata programa problemima grada.


COLOR PRES GROUP LANSIRALA JOŠ DVA MAGAZINA

Novosadska izdavačka kuća “Color Press Group” (član Asocijacije medija) lansirala je na tržište štampe početkom aprila još dva nova magazina.
“Top zdravlje” je magazin posvećen različitim zdravstvenim temama, bolestima savremenog čoveka, njihovoj prevenciji, ali i pravilnoj ishrani i lepom izgledu. Magazin će se jednom mesečno prodavati u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Cena za tržište Srbije je 19 dinara.
Za najmlađu čitalačku publiku od 3 – 9 godina, ali i njihove roditelje, „Color Press Group“ je lansirala dvomesečnik „Lepe princeze“. Magazin se štampa na 32 strane, a prodajna cena je 50 dinara.         


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

ABC SRBIJA SAOPŠTIO REZULTATE ODITOVANJA TIRAŽA

«Večernje novosti» su najtiražniji dnevni list, a «Svet» najtiražniji nedeljnik među listovima čije je tiraže za protekli januar i februar oditovala (verifikovala) kompanija ABC Srbija,  jedina firma te vrste u regionu.
ABC Srbijas saopštila je da su u oditovanju tiraža učestvovali dnevni listovi Kurir, Mađar So, Politika, Sportski žurnal, Sport i Večernje novosti.
Nisu oditovani tiraži dnevnika  Blic, Press, Danas, Dnevnik...
Kada je reč o nedeljnicima oditovan je tiraž: Blic puls, Svet, TV Novosti, Politikin zabavnik, Kurir stil, a među dvonedeljnicima oditovani su tiraži magazina: Bazar, Bravo, Bilje i zdravlje, Treće oko i Zov. U kategoriji mesečnika januarski i februarski prodati tiraži verifikovani su za: Svet kompjutera, Joy, Moja beba, Mobi, Progresiv magazin i Cord magazin.
Najtiražniji dvonedeljnik među onima čiji su tiraži oditovani je magazin «Bravo», a najtiražniji mesečlnik je «Svet kompjutera»
Inače reč je o prvom oditovanju prodatih tiraža štampanih medija i prezentaciji rezultata verifikacije ovih podataka u Srbiji.


 «POLITICI» PLAKETA DIS-a ZA NAJBOLJI SAJT

Internet izdanje dnevnog lista Politika (član Asocijacije medija) najbolje je u kategoriji web portala, ili sajtova - ocenio je žiri Društva za informatiku Srbije. Primajući nagradu Tatjana Petrović je istakla da je 38 odsto posetilaca sajta iz Srbije, a da su ostali posetioci iz inostranstva i sa prostora nekadašnje Jugoslavije.
Politikin sajt je posetiocima dostupan u ćiriličnoj i latiničnoj verziji, a uskoro će u ponudi biti i onlajn izdanje Politike na engleskom.
U kategoriji primenjenog informacionog sistema DIS-ovu nagradu dele Telekom «Srbija» a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) i zajednički rad «Projekat Rastko» i TIA Janus. Nagrada za primenu informatičkih proizvoda pripala je firmi «RB General Ekonomik».


«BLIC ŽENA» REKORDER

Magazin "Blic žena" je u nedelji između 26. marta i 1. aprila postigla rekord. Agencija "Stratedžik marketing" u svom redovnom nedeljnom izveštaju o čitanosti štampanih medija u Srbiji izvestila je da je "Blic žena" te nedelje imala 1.020.404 čitalaca.
Milionski auditorijum čini "Blic ženu" ne samo najčitanijim domaćim časopisom već i najčitanijom novinom u regionu. U istraživanjima "Stratedžik marketinga" ni jedan časopis do sada nije zabeležio toliku čitanost. Po rezultatima ovog istraživanja „Blic ženu“ čita skoro svaka druga žena u Srbiji.


MILION DINARA ZA OSNOVNE ŠKOLE

U okviru akcije „Domaći zadatak za sve nas“, koju je pokrenula Narodna kancelarija predsednika Republike, Delta Holding se priključila jednokratnom donacijom od milion dinara za izgradnju toaleta u četiri osnovne škole na jugu Srbije.
Nakon detaljno sprovedene ankete, Narodna kancelarija predsednika Republike došla je do podataka da 55 odsto osnovnih škola u Srbiji nema sanitarni i mokri čvor u sastavu školskog objekta, što znači da su deca prinuđena da koriste poljski WC, bez obzira na vremenske uslove i godišnje doba.
Donacija Delta Holdinga najveća je u okviru ove akcije do sada, a biće iskorišćena za izgradnju toaleta u osnovnim školama u selima Igroš u opštini Brus, Oreovica, opština Leskovac, Šilovo u opštini Lebane i Preseka u Babušnici. Učenici ove četiri škole u roku od dva meseca dobiće savremene, umesto dosadašnjih poljskih toaleta.


YU PRESS PHOTO 2006.

Izložbom najboljih i nagrađenih radova u Galeriji Artget KCB završen je konkurs novinske fotografije pod nazivom «YU-Pressphoto 2006». Za nagrade, na ovogodišnjem konkursu, takmičilo se 1.400 radova fotoreportera zaposlenih u medijskim kućama, kao i njihovih kolega, koji imaju status «slobodnjaka».
Na izložbi su prikazana 163 rada od 45 autora, a prema oceni žirija, najbolja među najboljima je fotografija «Osmeh godine» fotoreportera Ognjena Radoševića.
Žiri je dodelio još sedam nagrada, a nagrađeni su Miloš Bićanski, Zoran Petrović, Srđan Ilić, Oliver Bunić, Aleksandar Dimitrijević, Marko Đurica i Miloš Cvetković.


PTT IZLET U BUDUĆNOST

Javno preduzeće PTT saobraćaja «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija) uz podršku AM, organizovalo je 11. i 12. aprila za novinare redakcija elektronskih i štampanih medija promotivno putovanje gde su predstavljeni investicioni planovi ove renomirane kompanije za 2007. godinu, kao i pregled realizovanih investicija tokom 2007. godine.
Novinari su u društvu predstavnika Pošte «Srbija» posetili poštu u mestu Veliki Crljani koja će biti adaptirana ove godine, ali i renoviranu poštu u Lajkovcu. Predstavnici medijskih kuća posetili su i poštu na Zlatiboru u kojoj je prošle godine otvoren post shop.
Novinari su ovom prilikom upoznati sa podatkom da su ukupna finansijska sredstva potrebna za finansiranje investicija u ovoj godini 4,3 milijarde dinara. U strukturi sredstava planiranih za finansiranje kapitalnih ulaganja, dominiraju ulaganja u unapređenje i razvoj delatnosti poštanskog saobraćaja – 2.42 milijarde dinara. ?d toga je za Glavni poštanski centar planirano 400 miliona dinara, za ostale objekte 798 miliona dinara, ?? transportna sredstva 839 miliona dinara i za poštansku opremu 383 miliona dinara.


ZAVRŠEN KONKURS «BETINA FOTOGRAFIJA GODINE»

Fotoreporter skopskog "Dnevnika" Slobodan Đurić dobitnik je prve nagrade na 4. konkursu "Betina fotografija godine". Ovaj fotoreporter je dobio najviše priznanje za fotografiju "Mače".
Konkurs "Betina fotografija godine" je od ove godine postao međunarodna smotra najboljih novinskih fotografija, koje su objavljivali mediji na području jugoistočne Evrope.
Nagrade će biti uručene dobitnicima 10. maja u 19 časova u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, kada se otvara i izložba izabranih fotografija prispelih na konkurs.
Izložba u FKC će biti otvorena do 20. maja, a nakon toga će moći da je vide ljubitelji fotografije u Novom Sadu od 28. maja ove godine.


TELEKOM STBIJA NA SOUTHESTERN EUROPE BROADBAND 2007  

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i ove godine je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji Southeastern  Europe Broadband  2007, drugoj po redu, koja je održana u beogradskom Sava centru. Na Konferenciji su predavači Telekoma održali  prezentacije, pored  najznačajnijih predstavnika ICT kompanija iz regiona jugoistočne Evrope, koji su predstavili dostignuća iz oblasti Bežičnog 3G Broadband-a, Arhitekture video mreže i IP IMS mreža.
U Expo delu Konferencije bio je izuzetno posećen štand Telekom Srbija na kome su posetioci imali mogućnost da direktno pogledaju prezentacije svih usluga, koje pružaju Direkcija za usluge i Direkcija za mobilnu telefoniju, posebno aktuelni 3G paketi, Internet usluge kao i usluge Inteligentne mreže ( Halo plus kartica, ADSL...).


PROGLAŠENI SUPERBRENDOVI

U organizaciji kompanije TGI u beogradskom Sava Centru proglašeni su najbolji brendovi u Srbiji tokom 2006. godine. Nagrade su dodeljene u ukupno 34 kategorije, a među nagrađenima su: Vojno medicinska akademija, Zavod za transfuziju krvi, Hotel Hajat, Zoološki vrt Beograd,  Lanac prodavnica Maxi, «Gorki list», «Moja kravica», «Kontiki travel», TV B92, «Nivea», «Svarovski», «Dior», «Coca Cola», «Hajneken», Viza, Neskafa...
Za domaći superbrend proglašen je novosadski festival EXIT a najviše glasova kao strani superbrend dobio je Mercedes Benc. Naredni izbor za super brendove Srbije biće realizovan decembra 2008. godine.


FRAME MEDIA: SVI PODACI NA IZVOLITE!

Frame media, beogradska izdavačka kuća koja izdaje specijalizovane i stručne magazine, koji nisu namenjeni pojedinačnoj prodaji već se besplatno distribuiraju korisnicima, potrudila se da u posebnoj brošuri, objavljenoj uz najnoviji broj magazina «Market», upozna potencijalne poslovne partnere sa svim činjenicama relevantnim za saradnju.
Frame medija je za tri od ukupno četiri svoja specijalizovana magazina potencijalnim partnerima stavila na uvid, jasno i pregledno, sve neophodne informacije o osnovnom sadržaju magazina, zatim o ciljnoj grupi, glavnim temama, dinamici izlaženja, štampanom tiražu, datumima izlaska iz štampe svih brojeva do kraja 2007. godine i rokovima za predaju oglasnih materijala za svaki pojedini magazin. Tu su i svi precizni podaci o kanalima distribucije i cenama oglasnog prostora. Frame media izdaje magazine: Market, Caffe&Bar, See Market i Ton.
Reč je o praksi koja se u medijski visoko razvijenim zemljama odavno primenjuje, a  posebno kada je reč o magazinima i pospešenju prodaje oglasnog prostora u njima.


MENJANJE NA KVADRAT

Od 7. do 12. maja biće održana manifestacija Belgrade designe week 2007. pod nazivom „Change“. Glavni programi manifestacije biće realizovani počev od 10. maja pod nazivima: Inovation, Revolution i Evolution,  a organizatori najavljuju vrh svetskog brendinga, advertajzinga, dizajna, arhitekture, izdavaštva i biznisa.
Opširnije informacije očekuju vas na internet adresi: www.belgradedesignweek.com


JAPANSKI AMBASADOR – FOTOGRAF

Tadashi Nagai, ambassador Japana u Srbiji, čest i izuzetno uvažavan sagovornik medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija (i ne samo njih) odlučio se na nesvakidašnji diplomatski korak.
Čovek, koji pored ljubavi i naklonosti Srbiji, izuzetnu ljubav pokazuje i za fotografiju, odlučio je da 80 svojih najuspešnijih radova izloži u Sali Skupštine Grada Beograda. Izuzetna fotografska ostvarenja ambasadora Nagaia biće izloženi do 29. aprila.


DISTRIBUIRAN APRILSKI “LINK”

Korisnicima je upravo distribuiran najnoviji, aprilski broj časopisa “Link” koji je namenjen, pre svega, profesionalcima u elektronskim medijima. U novom broju “Link” se, pored  ostalog, bavi temom dokumentarizma na tv kanalima u Srbiji ali i analizom programa hrvatske radio televizije.
S obzirom da magazin “Link” nije u slobodnoj prodaji podsećamo vas da o načinu na koji možete da obezbedite svoj primerak, možete da se obratite na internet adresu: www.mediart.org.
NAJVIŠE E-MAIL PONUDA  ZA KUPOVINU DO SADA

Istraživanje stručnjaka britanske Direkt Marketing Asocijacije pokazuje da su Britanci tokom 2006. godine, u odnosu na prethodnu godinu, primili čak 37 odsto više e-mail poruka  kojima se pozivaju na najrazličitije kupovine, ili im se nude raznovrsne usluge i servisi.
Zaključak je da «proizvođači» ove vrste poruka koriste sve sofisticiranije alate za «bušenje zaštitinih zidova» instaliranih na korisničkim računarima.


UPRAVLJANJE DISTRIBUCIJOM

Sve zainteresovane stručnjake u oblasti distribucije štampe, koji su zainteresovani za sticanje novih znanja u ovoj delatnosti podsećamo da IFRA organizuje 31.maja i 1. juna u Istambulu  4. Internacionalnu konferenciju o novinskoj distribuciji.
Vrhunski stručnjaci iz USA, Nemačke, Norveške, Danske, Švedske, Velike Britanije i Turske govoriće na ovom skupu o upravljanju distribucijom u okviru četiri glavne teme i to: distribucija preetplate, distribucija pojedinačnih primeraka do prodajnih mesta, internacionalna distribucija i distribucija besplatnih novina.
Sve informacije o uslovima za učešće na ovoj konferenciji mogu se pronaći na internet adresi: www.ifra.com/events.


BERTELSMAN KUPIO BOOKSPAN

Najveći evropski medijski konglomerat, nemačka kompanija Bertelsmann sporazumela se da od suvlasnika Bookspan-a, kompanije Time Inc. otkupi akcije u jednom od američkih najvećih knjižarskih klubova za 111,8 miliona dolara.
Na ovaj način, nemački medijski gigant postao je jedini vlasnik Bookspan-a.
Sa osam miliona članova i više od četrdeset najrazličitijih klubova Bookspan ostvaruje godišnji promet od oko 520 miliona evra.
Bertelsmann, koji od 2005. godine poseduje i Random House muzičke i DVD klubove, na ovaj način je postao najznačajnija kompanija u ovoj medijskoj oblasti.


KONKURENTI STRAHUJU OD GUGLA

Vodeći web pretraživač, kompanija Google sprema se da pruži prave i održive odgovore antimonopolskoj komisiji od koje su rivali, odnosno druge srodne firme tražile da se detaljno ispita  način i modalitet kupovine internet oglasne kompanije DoubleClick za 2,28 milijardi dolara.
Ovaj poslovni potez kompanije Google ujedinio je na drugoj strani takve kompanije kao što su Microsoft, Yahoo, AT&T, Time Warner i druge, koje su izrazile bojazan da će Google ostvariti monopolski položaj na tržištu internet oglašavanja.


SLOVENIJA: RAZVOJ MEDIJA NAJAVLJUJE PROMENE U RADU PR

Peta Međunarodna konferencija o komuniciranju u praksi biće održana se 17. i 18. maja ove godine ponovo u Portorožu. Organizatori tradicionalnog međunarodnog susreta komunikatora, Londonska škola za odnose s javnošću (LSPR) i Slovenačko udruženje za odnose s javnošću (ZOJS), pobrinuće se za zanimljive sagovornike na temu razvoja i promena medija, njihovog uticaja na rad komunikatora i uticaja na različite javnosti. Svake godine konferenciji prisustvuju praktičari iz oblasti komuniciranja i medija iz jugoistočne i srednje Evrope.
Više informacija o ovom skupu možete pronaći na internet adresi: www.portoroz-conference.com.


UNILEVER ŠTEDI ISTRAŽUJUĆI PUTEM INTERNETA

Oslanjajući se na dobre rezultate internet istraživanja o stavovima i mišljenima potrošača moćni Unilever će nastaviti da povećava ulaganja u ovaj oblik istraživanja tržišta.
Na globalnom planu kompanija Unilever u istraživanja tržišta investira oko 401,8 miliona dolara, a stručnjaci ove komppanije su izračunali da bi insistiranjem na istraživanjima putem interneta ovaj trošak mogao da se smanji za oko deset procenata.
Uštede, međutim, nisu jedini razlog za ovakvu odluku. Unileverovi stručnjaci, naime, tvrde da su podaci dobijeni putem interneta u nekim zemljama mnogo upotrebljiviji i pouzdaniji nego oni koji su prikupljeni klasičnim metodama istraživanja tržišta.


CBS KONAČNO I U ONLAJN VERZIJI

Mreža CBS je poslednji emitter u SAD koji je objavio da će programi ove kuće uskoro postati dostupni i onlajn korisnicima zahvaljujući potpisivanju ugovora sa partnerima kao što su Microsoft, AOL i Comcast.
Na ovaj način CBS-ovi programi poput CSI, ili Show David Latterman, biće besplatno dostupni na internetu, gde će njihovo emitovanje biti podržano oglasnim sadržajima.


MARDOK SAZVAO KONFERENCIJU O DIGITALNOJ BUDUĆNOSTI

Šef šefova Mardok medijskog klana, Rupert Murdoch sazvao je za naredni mesec skup više od 50 najznačajnijih šefova u svojim kompanijama, koji će na sastanak u Kaliforniji stići sa sve četiri strane sveta ove globalne medijske imperije.
Glavna tema trodnevnog skupa posvećena je News Corporation-s digitalnoj budućnosti, u koju je moćni medijski “klan” u proteklom periodu neštedimice investirao.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!