April, 2007 No. 53


SEMINAR ZA BOLJE PRAĆENJE AGRARA U MEDIJIMA

Početkom aprila Asocijacija medija bila je organizator i domaćin seminara na temu – „Veliki i mali u agraru – budućnost srpske poljoprivrede“. U radu seminara učestvovali su predstavnici više medijskih kuća, a uvodna izlaganja, koja su se odnosila na različite aspekte budućnosti poljoprivredne proizvodnje, pored Zaharija Trnavčevića, kao istaknutog specijaliste u ovoj novinarskoj oblasti i  profesora  Radovana Pejanovića sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, imali su Dragan Golumbović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, kao i  Jaroslav Stupavski direktor Sektora za agrar MK Group.
Ovaj izuzetno zanimljiv seminar Asocijacija medija pripremila je u okviru redovnih aktivnosti na polju proširivanja i unapređenja znanja medijskih poslenika o različitim temama od posebnog interesa za uređivačku ili poslovnu politiku medijskih kuća, članica  Asocijacije. Seminar iz oblasti poljoprivrede je utoliko značajniji kada se zna da se upravo ovom sektoru neretko uskraćuje i minimalan prostor u medijima.
Sadržaj rasprava na seminaru biće objavljen u formi specijalnog priloga u nedeljniku „Vreme“ (član Asocijacije medija).


BAYER-SCHERING U ASOCIJACIJI MEDIJA 

O poslovnim planovima nove kompanije, koja će u Srbiji poslovati kao Bayer d.o.o. glavne i odgovorne urednike i direktore medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija detaljno je informisao Miroslav Kourimsky, regionalni direktor kompanije zajedno sa Brankom Koštro.
Menadžerski tim Bayer d.o.o. iskoristio je priliku da vodeće predstavnike medija detaljno informiše o kompletnoj paleti proizvoda ovog svetski poznatog proizvodjača lekova namenjenih najrazličitijim vrstama oboljenja. U toku ovog obostrano korisnog susreta započeti su i razgovori o mogućnostima skorog održavanja specijalizovanih seminara za  novinare, koji u medijima prate sektor medicine i zdravstva.
Inače Bayer d.o.o. u Srbiji osnovana je nakon spajanja farmaceutske kuće Schering AG i Bayer-ove farmaceutske divizije, kada je stvorena nova kompanija u okviru podgrupe Bayer HealthCare, koja posluje pod imenom Bayer Schering Pharma.


RINGIER PREDSTAVIO POSLOVANJE U 2006. GODINI

Grupacija "Ringier", koja posluje u 12 zemalja širom sveta, počev od Švajcarske, Centralne i Istočne Evrope i Azije pa sve do Srbije, ostvarila je u 2006. godini dobit od 67,8 miliona švajcarskih franaka uprkos značajnim investicionim ulaganjima, saopštio je na konferenciji za novinare, održanoj u Beogradu, vlasnik ove kompanije, Michael Ringier.
Promet kompanije tokom 2006. godine ukupno je porastao za 6,5 odsto u odnosu na 2005. goninu s tim da je najveći rast od čak 16,5 procenata zabeležen u Aziji koju sa 15 odsto slede Centralna i Istočna Evropa.
Tokom 2006. godine kompanija Ringier ostvarila je ukupan promet od 851,9 miliona evra, a u svetu ukupno zapošljava 6.887 radnika.
Značajan doprinos ukupnom poslovnom uspehu grupacije dala je i kompanija Blic Press d.o.o. (član Asocijacije medija). Attila Mihok, generalni direktor kompanije istakao je da je za dve godine ukupan prihod kompanije više nego dupliran i da je u 2006. godini dostigao iznos od 21,4 miliona evra. Mihok je istakao da je ovakav rast zabeležen najviše zahvaljujući najuspešnijem izdanju – dnevnom listu „Blic“ kome konstantno raste tiraž.


COLOR PRESS I MISS YU POTPISALI UGOVOR O SARADNJI

Color Press Group (član Asocijacije medija) i kompanija Miss YU potpisali su u sedištu Asocijacije medija ugovor o poslovnoj saradnji i medijskom sponzorstvu.
Robert Čoban, glavni urednik svih izdanja Color Press Group i Vesna Jugović vlasnica kompanije Miss YU istakli su obostrane koristi i prednosti, koje će dve kompanije imati realizujući odredbe potpisanog ugovora.
Pri potpisivanju ugovora u Asocijaciji medija promovisan je koncept ovogodišnjeg izbora za Miss Srbija, koji je inspirisan životima triju srpkinja od kojih je jedna prva žena romanopisac, druga prva žena profesor univerziteta, a treća prva žena akademik.
Color Press Group u lepezi svojih izdanja ima časopise poput: Lepota i zdravlje, JOY, Svet, FHM, CKM, Brava Casa, Bravo, Bravo girl, Mobi, Auto Start... dok je kompanija Miss YU vlasnik 18 različitih licenci za izbor najlepših devojaka.


RASPISAN KONKURS ZA LOKALNE EMITERE

Savet Republičke radiodifuzne agencije raspisao je dugo očekivani konkurs za dodelu licenci za emitovanje radio i tv programa na lokalnom nivou. Po ovom konkursu biće dodeljene ukupno 424 licence za emitovanje programa i to 148 dozvola za emitovane televizijskog programa na lokalnom nivou i 276 dozvola za emitovanje radio programa.
Najviše naknade za emitovanje programa na lokalnom nivou biće naplaćene za emitere u Nišu i Novom sadu, gde naknada za emitovanje tv programa iznosi 2.429.352 dinara odnosno 121.467 dinara za emitovanje radio-programa.
Konkurs je otvoren 60 dana od dana objavljivanja, a Savet RRA je obavezan da odluku o dodeli licenci saopšti u roku od 90 dana od dana objavljivanja spiska prispelih prijava.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

STUDIO B PROSLAVIO 37. RODJENDAN

Studio B (član Asocijacije medija) proslavio je 37 rođendan. Ni vanredna atmosfera izazvana požarom u studiu tv stanice, ni nagađanja o skoroj privatizaciji omiljene tv i radio kuće najvećeg broja Beograđana, nisu omeli zaposlene da u dobrom raspoloženju na čelu sa Draganom Milićević, glavnom urednicom i direktorkom Studija B, proslave značajnu godišnjicu rada.
Raspoloženje je bilo tim bolje kada se zna da su upravo vanrednim zalaganjem zaposlenih ove RTV kuće sprečene teže posledice vatrene stihije, koja je mogla da ugrozi i kompletnu palatu „Beograd“.
U mnogobrojnim izjavama datim povodom jubileja, Dragana Milićević je istakla raspoloženje svih zaposlenih da Studio B i dalje ostane javni servis Beograda i naglasila potrebu da se na tu temu pronađu odgovarajuće zakonske mogućnosti.


NOVI KORISNIČKI SERVIS TELEKOMA SRBIJA

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je 27 marta 2007 godine u Novom Pazaru otvorio novi Korisnički servis, u kome je po prvi put korisnicima fiksne telefonije predstavljen Telekom centar, kao nov vizuelni identitet i sinonim za brz i kvalitetan način pružanja usluge iz ove oblasti.
Na konferenciji za štampu prisutni su informisani o rezultatima poslovanja Telekom Srbija a.d. u tom gradu. Novi Pazar ima 57.320 pretplatnika a digitalizovano  je 98,35 odsto. U gradu nema dvojnika a  zamenom poslednje stare centrale u Štavlju kompletna mrežna grupa 020 biće digitalizovana.
Posetiocima i gostima na prigodnom skupu prezentovane su prednosti ADSL usluge u odnosu na dosadašnji način korišćenja interneta, a predstavnici MTS, govorili su o razvoju mobilne telefonije na ovom području. Predstavljen  je i najnoviji model  usluga u MTS - 3G program.


NOVOSTI DODELILE NAGRADU ZA ARHITEKTURU

Arhitekta Zoran Radojičić je ovogodišnji dobitnik nagrade za arhitekturu Kompanije «Novosti» (član Asocijacije medija). Nagrada mu je dodeljena za projekat «Vila T», izveđen u Beogradu.
Nagrada namenjena studentima arhitekture pripala je Sanji Simonović za rad pod nazivom «Akademija pokreta».
Nagrade su prilikom otvaranja prigodne izložbe u Jugoslovenskom dramskom pozorištu uručili predsednik žirija, arhitekta Brana Mitrović i Manojlo Vukotić, glavni i odgovorni urednik «Novosti»


KIOSK – REKLAMNE PORUKE NA MONITORIMA

U želji da kupcima omogući informisanje prilikom kupovine, a dobavljačima mogućnost reklamiranja na mestima prodaje njihovih proizvoda, „Futura plus“ (pridruženi član Asocijacije medija)  je, u saradnji sa firmom „Euro level“, na više od 100 kioska u Srbiji, u prostoru iznad prodajnog pulta postavila monitore za emitovanje reklamnih poruka.
Reklamni monitori su postavljeni u Beogradu (70), Novom Sadu (20), Nišu (10), Kragujevcu, Aranđelovcu...Reklamni blok traje pet minuta sa maksimalnom dužinom spota do 30 sekundi. Osim preko monitora postavljenih u kioscima, reklamne poruke mogu biti emitovane i preko LCD ekrana postavljenih u tri maloprodajna objekta na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.
Kao posebna pogodnost izdavačima i distributerima publikacija nudi se dinamika dnevnog ažuriranja kod i emitovanje reklamnih spotova sa mogućnošću dnevne zamene poruka na LCD monitorima u kioscima na teritoriji Beograda.
Zainteresovani oglašivači mogu dobiti opširnije informacije o ovom obliku propagande u marketing službi “Future plus” na telefon: 011/3072-722.


ZAVRŠENA AKCIJA „SREĆA NA MARKI“

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) povodom praznika ljubavi, vinarstva, plodnosti i mladosti pozvala je zaljubljene parove, korisnike poštanskih usluga da do 20 marta učestvuju u nagradnoj igri „Sreća na marki“. 
Uoči Mladenaca, Milica Srećković, direktorka Sektora za marketinške komunikacije, izvukla je srećne dobitnike. Glavnu nagradu osvojili su Požarevljanka Marijana Grodan i Beograđanin Mladen Eskić. Oni će dobiti 200 personalizovanih maraka na kojima će biti njihovi likovi, što je način da njihova ljubav, zahvaljujući poštanskim vezama, obiđe svet.
Pošta Srbije je, takođe, dodelila i tri prigodne nagrade – Zdravki Krainov iz Žablja, porodici Kostić iz Šapca, kao i nišlijki Svetlani Popović.


NOVA INTERNET PREZENTACIJA DNEVNOG LISTA „BLIC“

Sredinom marta  postavljena je nova internet prezentacija dnevnog lista «Blic». Na  adresi www.blic.co.yu svakodnevno se mogu pročitati aktuelni tekstovi iz «Blica», redakcijski komentari, kolumne, Blic strip, tekući TV program za 20 domaćih i satelitskih kanala, kao i vesti regionalnih izdanja ovog lista.
Novi «Blicov» sajt svojim sadržajem, modernim izgledom i jednostavnom navigacijom omogućava čitaocima i ažurno praćenje najnovijih vesti iz zemlje i sveta.
Sajt ima  automatizovanu vremensku prognozu za područje Srbije, sa pregledom do sedam dana unapred.
Od naprednijih opcija, «Blicov» sajt nudi informacije o najčitanijim vestima, kao i o vestima koje su izazvale najviše komentara. Takođe, svaka rubrika na sajtu može imati posebnu anketu.
Na novom «Blicovom» sajtu redovno se najavljuju izdanja časopisa «Blic Žena» i «Blic Puls», kao i vikend dodatak «Blica nedelje» - «Panorama».
Prezentacija www.blic.co.yu se konstantno obogaćuje novim sadržajima, a sledeći korak u razvoju sajta je postavljanje vesti na engleskom jeziku i sadržaja iz nedeljnog izdanja «Blica».


BETIN KONKURS FOTOGRAFIJE

Rok za prijem radova za godišnji konkurs fotografije agencije Beta istekao je 1.aprila. Prvi put ove godine konkurs je bio otvoren za fotoreportere iz medija iz cele Jugoistočne Evrope. U toku je rad žirija, a pobednički radovi biće predstavljeni na izložbi u Francuskom kulturnom centru u Beogradu od 10. do 26. maja.


STIGLI “JELO I PIĆE”

Novi magazin posvećen kulinarstvu sa obiljem recepata i korisnih saveta za uspešno kuvanje, ali i izbor pića stigao je na tržište štampe u Srbiji.
“Jelo i piće” je dvonedeljnik, štampan na 68 strana u štampariji “Politika” a.d.. Na tržištu će se ovo izdanje izdavačke kuće “Alliancemedia” pojavljivati svakog 1. i 15. u mesecu po ceni od 65 dinara.
ITALIJA: PROSEČNI TIRAŽI VODEĆIH DNEVNIH LISTOVA 2006.

Naziv publikacije
Osnovno tržište
Tip publikacije
Trend 2005/2006
Prodati tiraž 2006
Prodati tiraž 2005
Corriere della Sera
Lombardija
Opšti interes
624.938
619.897
La Repubblica
Lacio
Opšti interes
588.275
587.268
La Gazzetta dello Sport
Lombardija
Sport
345.752
349.752
Il Sole 24 Ore
Piemont
Finansije/Bizinis
334.322
328.561
La Stampa
Lacio
Opšti interes
305.085
307.053
Corriere Sport Stadio
Opšti
interes
Sport
252.216
245.015
Il Giornale
Lombardija
Opšti interes
215.553
204.004
Opinione Nuove -Libero
Lombardija
Opšti interes
126.356
72.492
Tuttosport
Piemont/
Lombardija
Sport
114.114
113.750
Avvenire Lombardija
Politics
99.899
96.410
Italia Oggi Lombardija
Biznis
74.294
65.679
L'Unita Emilia-Romanja/
Lombardija
Opšti interes
58.507
60.514
Il Manifesto Lombardija
Politika
29.008
32.119


TREĆA SMRT LAJF MAGAZINA

Life Magazine jedan od svetski poznatih štampanih medija “umreće” po treći put u svojoj istoriji. Zna se i tačan datum. Sadašnji vlasnik, kompanija Time Warner saopštila je da će to biti 20. aprila da bi se kasnije, ove godine, pojavio isključivo u onlajn varijanti.
Lajf je rođen 1936 godine kao foto-magazin i na tržištu je opstajao sve do 1972. godine kada je prvi put ugašen. Kao mesečnik se ponovo pojavio 1978. godine i na tržištu je opstao do 2000. godine.
Lajf je treći put rođen 2004. godine u formi nedeljnog novinskog dodatka. Smatra se da magazin poseduje jednu od najznačajnijih foto arhiva ljudi i događaja 20-tog veka.


INTERNET ČETVRTI MEDIJ PO VELIČINI VEĆ 2008. GODINE

Prema prognozama londonskog ogranka kompanije Zenith Optimedia, internet će, prema prihodima od oglasa, postati četvrti medij po veličini godinu dana ranije nego što je to ranije prognozirano. Po mišljenju prognozera to će se dogoditi već 2008. godine, kada će internet istisnuti radio sa četvrtog mesta.
Media buying agencije saopštile su da je onlajn oglašavanje širom sveta zabeležilo rast od 33 procenta dostigavši iznos od 24,9 milijardi dolara naspram samo 18,7 milijardi prihoda ostvarenog tokom 2005. godine.


POLOVINA BRITANACAU KUĆI IMA ŠIROKOPOJASNI INTERNET

Prema podacima britanskog Ofcom-a (Regulatorno telo za elektronske medije) preko 50 odsto odraslih Britanaca u svojim domovima koristi usluge širokopojasnog interneta, dok je samo godinu dana ranije taj udeo bio samo 39 odsto. U odnosu na situaciju od pre četiri godine reč je o porastu od 700 procenata.
U apsolutnim brojkama to znači da je preko 13 miliona domaćinstava priključeno na širokopojasni internet a da je samo godinu dana ranije tu mogućnost u svojim domovima imalo 9,9 miliona Britanaca naspram 330.000, koji su širokopojasni internet koristili 2001. godine.


ŠPRINGER U EKSPANZIJU ULAŽE DVE MILIJARDE EVRA

Najveći evropski izdavač novina I magazina, nemački gigant Axel Springer (Bild, Die Welt...) izdvojiće tokom 2007. godine za internacionalnu medijsku ekspanziju, ali i nove prodore u digitalnoj sferi skoro dve milijarde evra.
Prvi čovek kompanije, Mathias Dorfner izjavio je da će Axel Springer, zahvaljujući sredstvima izdvojenim za investiranje moći pravovremeno da odgovori na sve izazove u sferi štampanih medija, televizije ili na onlajn medije.


VEĆI PRIHODI OD OGLASA ZA KABLOVSKE EMITERE

Dvadeset vodećih kablovskih provajdera u Americi uvećalo je prihode tokom 2006. godine za oko 500 miliona dolara u odnosu na prethodnu godinu. Time je ukupan prihod od oglasa dostigao cifru od 12,5 milijardi dolara uprkos činjanici da četiri vodeće kompanije: ESPN, TNT, MTV i Nickelodeon nisu zabeležile rast oglasnog prihoda u odnosu na 2005. godinu.
Vodeći ESPN ostvario je prihod od oglasa u iznosu od 1,52 milijarde dolara a drugoplasirani kablovski provajder, kompanija TNT zabeležila je prihod od 1,05 milijardi dolara,  što je za oko sto miliona dolara manje nego tokom 2005. godine.


KANADSKI  “THE GLOBE AND MAIL” I DALJE NAJTIRAŽNIJI

Prema upravo objavljenim rezultatima kanadskih oditorskih kuća PMB i NADbank ubedljivo najčitaniji kanadski dnevni list je “The Globe and Mail”.
Radnim danima The Glob ima u proseku 1.327.000 čitalaca, a subotom, prema istraživanjima oditora, 1.245.000 čitalaca.


IPTC I IFRA ORGANIZUJU PHOTO METADATA  KONFERENCIJU

Prva Photo Metadata Conferenc biće održana 7. juna 2007. godine u Firenci. Organizatori konferencije su IFRA I IPTC, a na okupu će se naći proizvođači fotoopreme, fotografi, urednici fotografije, tvorci odgovarajućih softvera i svi ostali koji učestviju u procesu stvaranja kvalitetne fotografije za medije.
Na kongresu će učestvovati predstavnici kompanija poput Adobe, Apple, Canon,  Fotoware, Hasselblad and Microsoft. Opširnije informacije o Photo Metadata Conferenc očekuju vas na internet adresi: www.phmdc.org.


BERTELSMANN INVESTIRA ŠEST MILIJARDI EVRA

Najveći evropski medijski konglomerat, nemačka kompanija Bertelsmann, na bazi prošlogodišnjeg uspešnog poslovanja, planira da tokom 2007. godine izdvoji čak šest milijardi evra za kupovinu, ili investiranje u pokretanje novih medija.
Kompanija, čija je najveća divizija RTL Group, saopštila je da neto profit za 2006. godinu iznosi 2,4 milijarde evra.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!