Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2019
Asocijacija Medija
No. 333
U OVOM BROJU
Usvojena direktiva Evropske unije o autorskim pravima
25 godina Nezavisnog udruženja novinara Srbije
Krivična prijava zbog pretnji zaposlenima TV N1
Vukosavljević o Medijskoj strategiji
„Asocijacija medija učvrstila je svoju poziciju najrelevantnijeg medijskog udruženja u Srbiji“
Zabrana na emitovanje programa RTS
PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 65) 33 34 869
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

USVOJENA DIREKTIVA EVROPSKE UNIJE O AUTORSKIM PRAVIMA

Evropski izdavači novina pozdravili su usvajanje Direktive Evropske unije o autorskim pravima koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta i ocenili da je ona ključna za budućnost zdravog i nezavisnog sektora štampe, saopštila je Evropska medijska asocijacija. Predsednik Asocijacije evropskih novinskih izdavača Karlo Peron izjavio je da će reforma u autorskom pravu biti ključna za budućnost novinskog izdavaštva i profesionalnog novinarstva. Šef Evropskog saveta izdavača (European Publishers Council) Kristijan Van Tilo rekao je da taj dokument modernizuje autorska prava bez gušenja digitalnih inovacija. Predsednik Evropskog udruženja izdavača časopisa (European Magazine Media Association) Gzavijer Buker rekao je da će izdavači i autori sada postavljati uslove pod kojima će drugi moći da koriste njihov sadržaj u komercijalne svrhe.


VUGL.RS NOVI PORTAL ZA ROĐENE KRAJEM XX VEKA

Vugl je medijski portal, pre svega za ljude rođene u poslednjoj deceniji 20. veka. Vugl je za ljude koji žele da misle, postavljaju pitanja, kritikuju, saznaju nove stvari, imaju ideale i principe... Vugl ne nudi gotove odgovore, nego pokušava da razume gde živimo, kako živimo, za šta živimo. Posetite portal na www.vugl.rs


ŽELJKO BODROŽIĆ NOVI PREDSEDNIK NUNS-A

Novinar Željko Bodrožić izabran je za novog predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Na izbornoj skupštini podržalo ga je 117 prisutnih članova NUNS-a. Bodrožić je zahvalio na ukazanom poverenju i istakao da će se u narednom periodu NUNS suočiti sa „narastujućim problemima na medijskoj sceni“ i nastaviti dalji aganžman na odbrani medijskih sloboda. Obraćajući se pre glasanja na skupštini NUNS-a, Bodrožić je rekao da je NUNS udruženje koje je od osnivanja svakoj vlasti bilo konfrontirano, jer se od prvog dana zalaže za slobodu izražavanja i mišljenja i novinarska prava.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG PRETNJI ZAPOSLENIMA TV N1

Advokatski tim TV N1 podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu, Odeljenju za visokotehnološki kriminal, zbog ugrožavanja sigurnosti, pretnji, kleveta i uvreda izrečenih zaposlenima N1 na Fejsbuk stranici "Srbija naša zemlja". Naime, na stranici „Srbija naša zemlja“ tokom marta, u više navrata, putem velikog broja objava i komentara na njih, upućivane su pretnje zaposlenima N1, a posebno direktoru Jugoslavu Ćosiću. Svojim objavama, kako se navodi u prijavi, administratori su podstakli korisnike Fejsbuka na komentare sa elementima krivičnih dela ugrožavanje sigurnosti i nasilničko ponašanje, i ti komentari nisu brisani.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


VUKOSAVLJEVIĆ O MEDIJSKOJ STRATEGIJI

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da veruje da će razumni interesi medijske scene biti afirmisani u konačnom tekstu Medijske strategije, za koji je zadužena Radna grupa. Na opasku novinara da Medijska strategija predviđa jako loša rešenja za Tanjug, Politiku i Novosti i da je dve trećine medijske zajednice protiv takvog rešenja, Vukosavljević je uzvratio da nije siguran da je upravo to stav medijske zajednice. „U postupak izrade nacrta Medijske strategije bila su uključena praktično sva medijska udruženja, brojni pojedinci i stručnjaci. Taj nacrt je na javnoj raspravi prošao sa kritičkim tonovima i ostaje da radna grupa koja je radila na tom tekstu ponovo sedne i vidi koji su glavni akcenti bili u raspravi“, rekao je Vukosavljević, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja nove zgrade Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NOVA S TELEVIZIJA POČELA SA RADOM

U Srbiji se NOVA S može gledati preko SBB mreže, Total TV-a, D3i ali i EON platforme, koja se sada može koristiti i van SBB mreže. Nova televizija će, pored Srbije, biti dostupna i gledaocima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji Kako je kompanija United Media otkupila prava prenosa svih utakmica kvalifikacija za Euro 2020 koje igra reprezentacija Srbije, sportski fanovi su na Novoj S, pratili duel "Orlova" protiv Portugalije. Za ljubitelje telenovela, NOVA je pripremila veliko iznenađenje jer će svakog dana od 14 sati moći da uživaju u jednoj od najnagrađivanijih novih serija "Voleti do smrti" koja je osvojila publiku u celom svetu. Ljubavna priča koja kroz prizmu paranormalnih događaja prati glavne likove u njihovoj potrazi za pravim značenjem života i smrti.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


„ASOCIJACIJA MEDIJA UČVRSTILA JE SVOJU POZICIJU NAJRELEVANTNIJEG MEDIJSKOG UDRUŽENJA U SRBIJI“

U razgovoru za Advertiser Srbija o pogledim, razmišljanjima i postignućima Asocijacije medija u 2018. godini i planovima za 2019. Intervju prenosimo u celosti.
Kako je za Asocijaciju medija protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša Asocijacija sprovela tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vaše Asocijacije u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Asocijacije medija?
– Ja sam na dužnost izvršnog direktora Asocijacije medija stupila u januaru 2019, ali sam upoznata kako i šta je organizacija radila i tokom minule godine, i ranije. Kroz izveštaje sam prepoznala poseban ponos prethodnog rukovodstva na doprinosu u izradi Strategije javnog informisanja i učešća u radnoj grupi za izradu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima. Naši predstavnici bili su redovni učesnici na međunarodnim konferencijama o medijskim slobodamana poziv Evropske delegacije u Tirani i na poziv Međunarodne asocijacije novinskih izdavača (ENPA) u Sofiji. Realizovana je i istrazivačka studija o medijskim merenjima „Prava mera medija“ početkom 2018 i istoimena strukovna konferencija, sa više od 20 predavača i panelista iz Srbije i sedam evropskih zemalja, u oktobru 2018. Naravno, u agendi su bile i edukativne aktivnosti u okviru projekta „Mladi mediji“ u saradnji sa DW Akademijom. Sve u svemu, puna aktivnost i na nacionalnom i na internacionalnom planu – za ponos i elan novom rukovodstvu.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


25 GODINA NEZAVISNOG UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE

28. marta 1994. godine, u beogradskom Domu omladine, osnovano je Nezavisno udruženje novinara Srbije. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 350 novinara, a za prvog predsednika izabran je poznati sportski novinar TV Beograd Dragan Nikitović. NUNS je u protekle dve i po decenije, u skladu sa osnivačkim principima, dosledno i uporno insistirao naunapređenju i zaštiti prava i položaja novinara u društvu, te na razvoju medijskog sistema utemeljenogna osnovnim vrednostima demokratskog društva. Misija NUNS–a je da snažnim i proaktivnim delovanjem u javnosti štiti prava članova i drugih medijskihprofesionalaca u Srbiji, sistematski unapređuje profesionalne standarde i promoviše etički odgovorno novinarstvo. U narednom periodu NUNS će nastaviti da osnažuje novinare da u većoj meri zastupaju svoja prava, kaoi da proaktivno utiče na državu da garantuje ostvarivanje slobode izražavanja i medija u skladu sa međunarodnim standardima.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


KOMISIJA ZA ŽALBE ZASEDALA U SREMSKOJ MITROVICI

Redovna sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu održana je 28. marta u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Komisija je, u prisustvu novinara lokalnih medija i zainteresovanih građana, razmotrila osam žalbi koje su u proteklih mesec dana građani podneli zbog kršenja etičkih standarda profesije. Pre i nakon sednice prisutni su mogli da postavljaju pitanja o radu Saveta, poštovanju Kodeksa novinara Srbije i stanju na medijskoj sceni Srbije. Ovo je prvi put da je Komisija zasedala u Sremskoj Mitrovici, ali su sednice do sada održane u Novom Sadu, Nišu, Subotici i Novom Pazaru. Predstavnici Saveta za štampu nastaviće da povremeno organizuju zasedanja van Beograda, kako bi građane širom Srbije što bolje upoznali sa mogućnošću da tom samoregulatnornom telu žale na neprofesionalno izveštavanje štampanih ili onlajn medija. Savet za štampu su osnovali: Asocijacija medija, Lokal pres, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.


BC PARTNERS VEĆINSKI VLASNIK

Međunarodna investiciona kompanija, BC Partners, objavila je okončanje procesa kupovine većinskog udela United Grupe od investicionog fonda KKR, pošto je dobila sva potrebna regulatorna odobrenja, navodi se u saopštenju i dodaje da će KKR i menadžment tim United Grupe zadržati značajan manjinski udeo. Osnovana u Srbiji, sa sedištem u Amsterdamu, naglašava se u saopštenju dostavljenom FoNetu, United Grupa je vodeći provajder medijskih i komunikacionih usluga u jugoistočnoj Evropi. Kroz značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i sopstvenu tehnologiju, ona već godinama korisnicima pruža nivo usluge kojom obezbeđuje da ostane lider na tržištu, ističe se u saopštenju. Kako se podseća, Grupa je tokom proteklih 18 godina proširila svoje učešće na tržištu kroz organski rast i akvizicije, i sada ima više od 4.400 zaposlenih i pruža usluge u više od 1,8 miliona domova.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NELT I COCA COLA OSVOJILI NAGRADU MAGAZINA DIPLOMACY&COMMERCE ZA NAJBOLJU DRUŠTVENO ODGOVORNU KOMPANIJU

Magazin Diplomacy & Commerce, sindikacija londonskog The Economist časopisa, proslavio je svoj treći rođendan 20. marta, u Narodnom muzeju u Beogradu i tom prilikom dodelio nagrade od kojih je nagrada za najbolju društveno odgovornu kompaniju pripala Neltu i kompaniji Coca Cola. Nagrade su dodeljene pojedincima, kompanijama i organizacijama koje su se istakle u humanitarnom radu, CSR aktivnostima, spajanju biznisa i kulture, te doprinosu unapređenja uslova poslovanja, bilateralne saradnje, civilnog društva kao i privrednog ambijenta u Srbiji. Pored naše kompanije, među dobitnicima se nalaze i Delta Holding, Heineken Srbija, Narodni muzej, Vojvođanska banka… Žiri su činili predstavnici i direktori privrednih komora koje posluju u Srbiji. Ispred kompanije Nelt, nagradu je primio Marko Milanković, menadžer sektora komunikacija Nelt Grupe.


ZABRANA NA EMITOVANJE PROGRAMA RTS

Građani u Crnoj Gori koji prate programe preko Total TV platforme i kablovskog operatora Telemah, neće moći da gledaju programe Radio televizije Srbije (RTS), saopšteno je operator. Junajted grupa, u okviru koje posluje i Telemah, kako se navodi, nije prihvatila visoke cene koje je za korisnike u Crnoj Gori namenio Telekom Srbija, a koji ima pravo da preprodaje program RTS zemljama u regionu, prenosi RTCG. „Telekom Srbija stavio je tako zabranu na emitovanje programa RTS ukoliko operatori za svakog korisnika u Crnoj Gori ne plate iznos od jedan, odnosno 1,2 EUR mesečno, što je deset puta više nego za korisnike u Hrvatskoj i Sloveniji i pet puta više nego za gledaoce RTS u BiH“, navodi se u saopštenju. Iz Telemaha su ukazali da je to 20 puta više od cena svih ostalih javnih servisa.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NAGRADA OLIVERI LAKIĆ

Istraživačka novinarka crnogorskog dnevnika "Vijesti" Olivera Lakić dobitnica je nagrade, koju američki Stejt department svake godine dodjeljuje hrabrim ženama sveta. U obrazloženju Stejt departmenta za dodelu nagrada "Međunarodnim hrabrim ženama", navodi se da je Lakić nagrađena za "svoju posvećenost istraživačkom novinarstvu i to što je simbol pokretanje medijske reforme, koji odbija da se preda u svojim naporima da razotkrije priče o kriminalu i korupciji, čak i ako se prijeti njoj i njenoj porodici". Lakić, koja je objavila više tekstova o švercu cigareta i drugim nelegalnim poslovima u Crnoj Gori, ranjena je u nogu 8. maja prošle godine, ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom, na najprometnijem bulevaru u Podgorici, a šest godina prije toga je takođe napadnuta ispred svog stana, podseća Glas Amerike. Napad prošle godine su osudile Sjedinjene Države, Evropska unija i međunarodne organizacije za zaštitu novinara, a crnogorska policija je prošlog meseca saopštila da je "rasvetlila pokušaj ubistva Olivere Lakić" i taj slučaj povezala sa prošlogodišnjim ubistvom muškarca, bliskog jednom od zaraćenih kriminalnih klanova u zemlji.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


RASKID MATIĆA I B92

Veran Matić od 28. februara nije direktor Odbora Radio-difuznog preduzeća B92 (RDP B92) i urednik informativnog programa televizije O2, pošto je sporazumno raskinuo radni odnos, saopštilo je Udruženje novinara Srbije. Udruženje je u saopštenju navelo da je Matić skoro 30 godina bio na vodećim pozicijama te medijske kuće i da je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za novinarstvo i humanitarni rad. "Svoj rad na poboljšanju ljudskih prava i medijskih sloboda nastaviće kroz angažman u Fondu B92, čiji je predsednik Upravnog odbora, zatim kroz izdavačku kuću Samizdat B92, čiji je vlasnik i direktor, kao i kroz aktivnosti Komisije za istraživanje ubistava novinara, čiji je predsednik pet godina, te kao specijalni izaslanik za rešavanje pitanja nestalih u Hrvatskoj", naveo je UNS. (FoNet/fonet.rs)


OSUDA LEPLJENJA PLAKATA

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" osudili su danas lepljenje plakata sa sadržinom Beta#FakeNews na ulazu u prostorije Novinske agencije Beta u Beogradu i pozvali nadležne da odmah reaguju i otkriju one koji su to uradili. U saopštenju se podseća da su "pre nekoliko dana očigledno iste osobe izlepile plakate slične sadržine" na ulazima dnevnog lista Danas i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Targetiranje medija kao prenosioca nekakvih "lažnih vesti" predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskom društvu i poretku, ocenjuje Sloga. U saopštenju se ukazuje da je ovo ozbiljna pretnja nezavisnom novinarstvu i pokušaj da se mediji i novinari disciplinuju u korist sve veće političke propagande. (FoNet/fonet.rs)


U BIH ODUZETO DEVET DOZVOLA

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izrekla je tokom prošle godine 51 kaznu zbog kršenja pravila emitovanja, od kojih 17 novčanih od ukupno 181.500 KM i devet oduzimanja dozvola, što uključuje i oduzimanje određenih frekventnih resursa. Izrečene su i tri suspenzije dozvola, kao i 19 pisanih i tri usmena upozorenja, izveštava N1 BiH. U izveštaju o procesuiranim slučajevima kršenja pravila u 2018. godini navodi se da su mere izrečene zbog kršenja pravila i kodeksa RAK, Zakona o komunikacijama i Izbornog zakona BiH, Pravilnika o medijskom predstavljanju aktivnosti političkih subjekata od raspisivanja do održavanja izbora. Evidentirano je 16 kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, osam kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, 20 kršenja pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole za emitovanje i Zakona o komunikacijama.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NOVA REKLAMA ZA IPHONE BI MOGLA OZBILJNO DA NALJUTI FACEBOOK I GOOGLE

Centralna tema reklame za iPhone je privatnost, a činjenica je da su se i Facebook i Google našli na udaru kritika zbog curenja i zloupotrebe ličnih podataka svojih korisnika. U reklami vidimo ljude koji na razne načine pokušavaju da zaštite svoju privatnost, a na kraju sledi zaključak: „Ako vam je u životu bitna privatnost, ona bi trebala biti bitna i telefonu na kojem se nalazi vaš život.“


DISNEY PREUZEO ZA 71 MILIJARDU DOLARA ZABAVNI PROGRAM 21ST CENTURY FOX-A

Kompanija Disney je završila preuzimanje zabavnog programa 21st Century Fox-a u sklopu 71 milijardi dolara vredne transakcije, koja je pod „jedan korporativni krov“ objedinila franšize poput „Pepeljuge“, „Simpsonovih“ i „Ratova zvezda“. U sklopu dogovora, Disney će apsorbovati filmske i TV studije Fox-a, zatim tv mreže FX, National Geographic i indijsku TV stanicu „Star India“. „Ovo je izvanredan i istorijski trenutak za nas – koji će stvoriti značajnu dugoročnu vrednost za našu kompaniju i naše deoničare“, izjavio je Robert Eager, predsednik i izvršni direktor Disney-a. Disney takođe planira kasnije ove godine da lansira novu uslugu streaming-a Disney Plus, čime će postati direktan konkurent Netflix-u. (Tanjug)


GLUMIO JE NA INSTAGRAMU DA JE BOGAT. POSLEDICE SU PORAZ NAŠEG VREMENA

Instagram može da bude predivno mesto, puno lepih slika, kreativnih videa i presmešnih mimova. Nažalost, Instagram takođe često ume da bude i dosta mračno mesto, na kojem se realnost meša sa maštom i gde nikad ne znate da li su slike koje gledate stvarno nečiji život, ili samo precizno izrežirana predstava zarad lajkova. Mladi jutjuber iz Londona Bajron Denton je to najbolje pokazao novim eksperimentom, čiji rezultati su najbolji pokazatelj toga koliko je uvrnuto ovo vreme u kojem živomo. Bajron je rešio da nedelju dana na svoj Instagram, na kojem ga trenutno prati oko 70.000 ljudi, kači fotke na kojima fejkuje da je bogat. Kako je fejkovao, pitate se? Vrlo jednostavno, uz malo kreativnosti i dosta fotošopa. Tako se, na primer, slikao kako sedi u zelenoj fotelji sa časopisom u rukama, i editovao tu sliku tako da deluje da je u privatnom avionu. Slika je za sedam sekundi skupila 1.000 lajkova, što je daleko više od onoga koliko njegove normalne slike inače imaju reakcija.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


BRITANIJA: NOVA PRAVILA IGRE ZA DRUŠTVENE MREŽE

Britanska vlada predstavila je plan uvođenja novih pravila kojima će morati da se povinuju društvene mreže i sajtovi koji posluju u Velikoj Britaniji, ili su im ciljna grupa Britanci. Cilj novih pravila je da se poboljša bezbednost, pre svega, dece na internetu, kao i da se stane na put širenju govora mržnje. Bilo je spekulacija da će Vlada osnovati i regulatorno telo za internet, slično onome za televiziju. „Vreme u kom mi samo molimo kompanije i vlasnike društvenih mreža da rade bolje i ostavljamo im prostor da se samoregulišu, sada se bliži kraju“, rekao je za BBC ministar kulture Džeremi Rajt.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


CARGO DOBIO ZABRANU OGLAŠAVANJA, TRAŽE OD REM-A DA SE OGLASI

Kompanija CarGo Technologies saopštila je da je dobila meru zabrane oglašavanja, kojom im se zabranjuje oglašavanje na televizijama, bilbordima i ostalim reklamnim prostorima. U saopštenju se navodi da je tu meru donela tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija jer se, kako su naveli, reklamiranjem „podstiče korišćenje aplikacije CarGo preko koje se mogu ugovoriti usluge prevoza, koje, po svojim karakteristikama odgovaraju taksi prevozu„. Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić je rekao da „nakon jučerašnjih dugih cevi, interventne brigade i pokušaja sklanjanja sa ulica, danas CarGo pokušavaju da sklone i sa televizija i reklamnih prostora na otvorenom„.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


REM NALOŽIO DA SE VRATI STARI RASPORED KANALA

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) naložilo je United Grupi (UG) da vrati stari raspored kanala na svim platformama, navodi se u današnjem saopštenju ove medijske kompanije, koja je takav potez označila kao kršenje zakona. Prema saopštenju, pre donošenja ove nelegalne odluke REM je bio dužan da organizuje javnu raspravu, pribavi mišljenja o njenoj ustavnosti i zakonitosti i da je objavi u Službenom glasniku. Ni jednu od tih zakonom utvrđenih procedura, REM nije uradio, što je, kako se ukazuje, jasna indicija da se vrši nezakonit pritisak na UG.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


GRAFIT O PEDOFILIJI SA PAPA FRANJOM POGAĐA PRAVO U METU

Grafiti i steet artist TVBOY, ili kako ga nazivaju italijanski Benksi, koji dugi niz godina adresira goruće svetske teme, ponovo je pokrenuo problematiku pedofilije u Katoličkoj crkvi. Ovog puta je ostavio trag na zidu u prestonici Italije, u vidu dečaka koji sprejem iscrtava ispis "Stop abuse" sedeći na ramenima papa Franje. U izjavi za italijanske medije, TVBOY je naveo da je grafit sa dečakom i papom treći u nizu serije grafita u Rimu. On kaže da ovaj grafit predstavlja želju za razrešenjem delikatnog i bolnog pitanja kojim se crkva trenutno bavi, a koji je dugo bio tabu, kao i da je papa Franja otvorio ovo pitanje unutar i izvan Vatikana. Preventivna mera koja treba da se implementira na svetskom nivou, a koju je papa nedavno najavio, jeste ta da nijedan muškarac ne može da postane sveštenik bez prethodne psihološke evaluacije koja dokazuje da je čestit. Međutim, nameće se pitanje da li bi ovi psihološki testovi bili merodavni u predviđanju čestitosti, odnosno celoživotnog uzdržavanja sveštenika od seksualne aktivnosti, kao i nečinjenju seksualnog zlostavljanja dece.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NOVI SEMINAR – KAKO PREPOZNATI I ODBRANITI SE OD LAŽNIH VESTI

Kako prepoznati i kako se odbraniti od lažnih vesti (Fake News) tema je narednog obrazovnog seminara za dopunsku edukaciju novinara koji organizuje Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Seminar će biti održan 23. i 24 aprila u sedištu Asocijacije medija u Beogradu. U radu skupa kao govornici učestvuju medijski stručnjaci koji značajan deo svojih aktivnosti posvećuju otkrivanju i suzbijanju lažnih vesti. Broj učesnika je ograničen a prijave se mogu slati na e-mail adrese: info@mncbgd.com i info@asmedi.org.


ODRŽAN SEMINAR POSVEĆEN MEDIJSKOJ STRATEGIJI

U Beogradu je 20. i 21. marta održan seminar posvećen temi „Srbija - Nova medijska strategija“. Edukativni skup posvećen izuzetno značajnim temama za dalji razvoj medijske industrije u Srbiji okupio je novinare iz dvadesetak medijskih kuća širom srbije. O različitim aspektima Medijske strategije, o putevima dolaženja do usaglašenog teksta o primedbama i sugestijama na nacrt teksta govorili su: Dejan Stojanović, šef Radne grupe za izradu nacrta teksta strategije razvoja javnog informisanja u Srbiji, Dragan Janjić, Vladimir Radomirović i Nedim Sejdinović iz NUNS-a i UNS-a i NDNV, Stevan Ristić – v.d. predsednika UO Asocijacije medija, Snežana Milošević – generalna sekretarka Lokalpres-a, Dragana Čabarkapa iz SINOS-a, Dalila Ljubičić – članica radne grupe za izradu nacrta teksta Medijske strategije, Zoran Sekulić i Vukašin Obradović članovi predhodne radne grupe za izradu Medijske strategije. Seminar je organizovala kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD.


ŠTA SE DEŠAVA NA INTERNETU ZA MINUT

Na infografici iz @LoriLevis i @OfficialChadd agregira online vide se aktivnost milijardi ljudi širom sveta, odnosno kako izgleda minut interneta. Kako je moguće da se u svakom trenutku pošalje 188 miliona e-poruka? Kako Google obrađuje 3,8 miliona upita za pretraživanje u tako kratkom vremenskom periodu? Jednostavno rečeno, broj akcija upakovanih u samo 60 sekundi je izvanredan. Internet je neverovatno dinamičan, što znači da uvijek postoje novi i zanimljivi segmenti koji se pojavljuju iz internetskog etera. Da biste to shvatili, pogledajte poređenje prošlogodišnje verzije ove grafike sa novijim unosom: Platforme kao što su Instagram i Netflik nastavljaju da rastu žestokim tempom, dok nove kategorije kao što su pametni zvučnici brzo grade čvrstu osnovu za budućnost.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


SPOTIFY PODNEO ŽALBU PROTIV APPLE-A EVROPSKOJ KOMISIJI

Digitalni muzički servis Spotify saopštio je u sredu da je Evropskoj komisiji podneo žalbu protiv konkurenta Apple-a, tvrdeći da krši propise o ravnopravnoj tržišnoj konkurenciji. „Proteklih godina je Apple u App Store-u uveo pravila kojima se namerno ograničava izbor i guše inovacije na račun korisničkog iskustva – u suštini nastupaju kao igrač i sudija istovremeno, dovodeći u lošiji položaj ostale programere aplikacija„, rekao je osnivač i izvršni direktor Spotifya Daniel Ek. Po njegovom tumačenju, Spotify i drugi digitalni servisi prisiljeni su u osnovi da plate ‘porez’ od 30 posto na kupovine preko Apple-ovog platnog sistema. Zbog Apple-ove naknade Spotify bi bio prisiljen „veštački“ da poveća Premium članarine, te bi ona bila znatno viša od cene Apple Musica, naglašava Ek. „Da bi naše cene bile konkurentne za naše konzumente, to ne možemo da napravimo„, istakao je čelnik Spotifyja.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


COCA-COLA, PEPSI I NESCAFÉ NAJUSPEŠNIJI FMCG BRENDOVI

Coca-Cola, Pepsi i Nescafé su se pojavili kao predvodnici liste 100 najuspešnijih FMCG brendova u svetu, u smislu vrednosti prodaje kod trgovaca, pokazuje najnovija studija agnecije Euromonitor. Sa prodajom koja se kreće između 35 i 45 milijardi dolara, Coca-Cola je na prvoj poziciji na listi. Latinska Amerika je bila najveće tržište za Coca-Colu, u kojoj je ostvareno 40% ukupne prodaje u 2017. Pepsi je na drugom mestu, sa ukupnom prodajom koja se kreće između 10 i 15 milijardi dolara. Severna Amerika je najznačajnije tržište koje je generisalo prodaju od četiri milajarde dolara.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


METRO U BUGARSKOJ KAŽNJEN SA 7,6 MILIONA EVRA ZBOG NEPOŠTENE REKLAMNE KAMPANJE

Bugarska komisija za zaštitu konkurencije je nedavno kaznila Metro Cash & Carry sa 14.972.320,00 leva kazne (oko 7,6 miliona evra) ili 2% njegovog godišnjeg prometa ostvarenog 2017. godine zbog nepoštene komparativne reklamne kampanje. Komisija za zaštitu konkurencije je naredila Metro-u da odmah prekine sa kampanjom i da u dva nacionalna štampana medija o istom informiše javnost. Lidl Bulgaria EOOD je tvrdio da se Metro nepošteno takmičio plasiranjem komparativne reklamne kampanje kojom su Lidl-ovi kupci ohrabrivani da umesto u Lidl-u kupuju u Metro-u.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


ŠEF VOLKSWAGEN-A SE IZVINIO ZBOG PODSEĆANJA NA SLOGAN NACISTA

Izvršni direktor kompanije Volkswagen Herbert Dis izvinio se jer je upotrebio slogan koji podseća na nacistički izraz „rad oslobađa“ (arbeit macht frei) kako bi ukazao na značaj povećanja profita te kompanije. Dis je na događaju koji je organizovala njegova kompanija upotrebio izraz „Ebit macht frei“, a BBC objašnjava da je „Ebit“ često korišćen akronim koji znači „zarade pre kamata i taksi“ (earnings before interest and taxes). Fraza koju je Dis upotrebio nesumnjivo podseća na „Arbeit Macht Frei“, nemački izraz koji u prevodu znači „Rad oslobađa“, a koji je bio ispisan na ulazu u koncentracioni logor Aušvic. Dis je u saopštenju naveo da mu je žao zbog nesrećnog izbora reči.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


UKIDANJE ROMINGA U REGIONU 2021. GODINE

Za nešto manje od mesec dana biće potpisan regionalni sporazum o romingu zemalja zapadnog Balkana. Najavljuje se da će od 1. jula cene poziva biti niže za 25 odsto. Očekuje se da do 1. jula 2021. cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobraćaju, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Tatjana Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će sporazum za početak značajno smanjiti cene rominga u regionu. „Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0,19 evra, što je oko 22 dinara„, kaže Matić.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


POTROŠAČI SU ZAINTERESOVANI DA PROBAJU NOVE BRENDOVE

Sedamdeset i tri odsto američkih potrošača otvoreno je za razmatranje kupovinu novog brenda u najmanje jednoj kategoriji, navodi se u izveštaju kompanije Criteo za Business Insider Intelligence. To ne znači da potrošači stalno traže da napuste brendove kojima su lojalni, ali sugeriše da su brendovi uvek u opasnosti da izgube kupce. Potrošači su zainteresovani da isprobaju nove brendove u više kategorija. Većina potrošača (52%) izjavila je da je "vrlo verovatno" da će isprobati novi brend prehrambenih proizvoda, dok je dodatnih 29% izjavilo da je "verovatno" da će i 16% da je "donekle verovatno" to učiniti kupci kategorije su najviše zainteresovani za isprobavanje novih brendova. Ali kategorije uključujući odeću; potrošačke elektronike; Kuća i bašta; Zdravlje i Lepota; cipele, torbe i pribor; i knjige i stacionarni svi imali preko 80% potrošača biraju jedan od ta tri odgovora, tako da je ovaj interes za nove brendove prisutan u maloprodaji. Interes potrošača za novim brendovima smanjuje oba načina jer kompanije moraju raditi na tome da zadrže svoje klijente, ali i da imaju šansu da privuku nove.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde