Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2018
Asocijacija Medija
No. 316
U OVOM BROJU
Predstavljena studija Prava mera medija
Medijski akcelerator za srpske medije
Sporne konkursne komisije
O slobodi medija u Sofiji
Media Saily – sajt o medijima
Radio Extra FM
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PREDSTAVLJENA STUDIJA PRAVA MERA MEDIJA

U organizaciji Asocijacije medija i Misije OEBS-a u Srbiji, 26. aprila održano je predstavljanje istraživačke studije Prava mera medija. Više od 70 predstavnika medijske industrije (mediji, agencije za oglašavanje, medijske organizacije, agencije za istraživanje, regulatorna tela) imalo je priliku da se upozna sa sadržajem ovog dokumenta kao i da učestvuje u diskusiji. U uvodnom delu prisutnima su se obratili šef Misije OEBS-a, Andrea Orizio, državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović i predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, Zoran Sekulić, koji su zajedno konstatovali da sadržaj ove studije predstavlja veoma koristan materijal za rad na izradi nove medijske strategije. Potom je predstavljena struktura studije, metodologija rada radne grupe projekta, objašnjena je specifičnost dualne prirode medijskog tržišta, predstavljen uporedni prikaz stanja medijskih merenja u 13 evropskih zemalja i deo koji se odnosi na zaključke i preporuke. Posle pitanja i komentara iz publike, dogovoreno je da će narednih mesec dana (do 26. maja) dokument biti dostupan za preuzimanje i slanje komentara. Svi komentari sa ovog događja, kao i oni koji stignu naknadno, postaće sastavni deo studije koja će tek tada biti odštampana i distribuirana učesnicima medijskog tržišta Srbije.


MEDIJSKI AKCELERATOR ZA SRPSKE MEDIJE

U okviru projekta “Jačanje okruženja za održivost medija”, USAID pokreće Medijski akcelerator (MA), program podrške medijima u Srbiji, sa ciljem pronalaska inovativnih i održivih poslovnih modela u digitalnom okruženju. Ukoliko ste tradicionalni medij koji traži način da izgradi održiv poslovni model u digitalnom okruženju, baziran na profesionalnom novinarstvu, ili ste digitalni medij/medijska inicijativa koja pokušava da se uključi i nađe svoje mesto na tržištu, ovaj program nudi vam pomoć za razvoj znanja i veština neophodnih za uspešnije poslovanje u modernim tržišnim uslovima, na koje utiče konstantan tehnološki razvoj. Tim eksperata pružiće vam savetodavnu podršku za unapređenje vašeg poslovanja i razvoja preduzetničke ideje u inovativnom i održivom smislu. Rok za slanje prijave je 18. maj, a više detalja o programu možete saznati na Info sesiji koja se održava 7. maja (u 18h, ICT Hub Playground, Kralja Milana 10)... PROČITAJTE NASTAVAK TEKSTA.


SPORNE KONKURSNE KOMISIJE

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, Lokal Pres, ANEM i NDNV (Koalicija) i Asocijacija medija (Asocijacija) zatražile su od Ministarstva kulture i informisanja (MKI), prvo da objave imena članova konkursnih komisija u konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu, a zatim, pošto je MKI objavilo nepotpune spiskove, i da uz imena članova komisija, saopšte i organizacije i asocijacije koje su ih predložile. U poslednjem saopštenju UNS je otišao i korak dalje i zatražio da MKI raspusti komisije i da imenuje nove, jer kao i u slučaju radne grupe za izradu medijske strategije nisu se stekli uslovi za legitimitet rada. Suština je u tome što u ovim komisija najveća i najreprezentativnija novinarska i medijska udruženja imaju znatno manje predstavnika od lokalnih i nereprezentativnih udruženja kao što su Društvo novinara Niša i PROUNS... NASTAVAK TEKSTA.


ZAUSTAVLJENA MEDIJSKA STRATEGIJA

Izrada medijske strategije je zaustavljena, izjavila je 23. aprila savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i poručila da država ne želi veće učešće u medijima i da je to osnovni razlog zbog kojeg je taj posao obustavljen. Vasiljević je na panelu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji posvećenom slobodi medija i izražavanja rekla da je predsednik Srbije spreman za inkluzivan proces u izradi nove medijske strategije i da je predložio da se u taj posao uključi i OEBS.


NADA U USPEH

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, 24. aprila izrazila je nadu da će ovog puta izrada nove medijske strategije uspeti, pošto je, posle njenih konsultacija sa šefom države Aleksandrom Vučićem, odlučeno da se zaustavi rad na izradi medijske strategije, jer je izostao pun legimitet. Dosadašnja radna grupa angažovana na izradi medijske strategije nije imala legitimitet, jer u njoj nisu učestvovala sva medijska udruženja i asocijacije, koja će se, nadam se, u taj proces vratiti, rekla je Brnabić novinarima.


SLOBODAN PAD MEDIJSKIH SLOBODA

U Izveštaju Reportera bez granica (RBG) za 2018. godinu o stanju medijskih sloboda u svetu, kako prenosi Cenzolovka, Srbija se našla na 76. mestu (od ukupno 180 zemalja), što je pad za 10 mesta u odnosu na prošlu godinu a čak 17 mesta lošije nego 2016. godine. Uz Srbiju i Češku, najveći pad su imale i Slovačka i Malta gde su proteklih meseci ubijeni novinari (Jan Kuciak i Dafna Karuana Galicija). U „Indeksu medijskih sloboda 2018“ navodi se da je, posle izbora Aleksandra Vučića za predsednika, nezavisnim medijima još gore. „On koristi provladine medije za zastrašivanje novinara, koji su optuženi kao izdajnici, špijuni i strani plaćenici“, kaže se u ovom izveštaju. Prozvani predsednik Srbije odbacio je izveštaj RBG rekavši da je u pitanju „politička kampanja“. Dodao je i da mu je važno da se novinari u Srbiji osećaju bezbedno i da je saglasan da treba da se razgovara o problemima u medijskoj sferi i kako oni mogu da se reše. Prema listi koju su sačinili Reporteri bez granica, najviše standarde u medijskim slobodama imaju Norveška (prvo mesto) i Švedska (drugoplasirana). Prijatelji Srbije, Rusija i Kina, nalaze se na 146, odnosnom 176. mestu, dok „fenjer“ i ove godine ubedljivo drži Severna Koreja.


ODRŽIVI RAZVOJ 2018

Color Media Communications i magazin “Diplomacy and Commerce”, nakon uspešno organizovane dve konferencije o održivom razvoju pod nazivom Serbia Goes Green i tri konferencije posvećene društveno odgovornom poslovanju - CSR Srbija, ove godine organizuju objedinjenu konferenciju pod nazivom „Održivi razvoj 2018”. Konferencija će se održati 9. maja 2018. godine u hotelu Holiday Inn (Španskih boraca 74, Novi Beograd). Na konferenciji će se pričati o ciljevima održivog razvoja u Srbiji i primerima dobre prakse u zemlji i inostranstvu, saznaćemo koje su koristi države i pojedinca od društveno odgovornog poslovanja. Jedan od osnovnih ciljeva strategije Evropa 2020 jeste da se stopa zaposlenosti stanovništva 20–64 godine starosti poveća sa 69%, koliko je iznosila u 2010. godini, na barem 75% do 2020. godine. Na otvaranju konferencije govoriće Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Michel Saint – Lot, direktor kancelarije Unicefa U Srbiji.


MITROVIĆ PRODAO PINK M I PINK BH

Vlasnik i direktor Pink Media Grupe (PMG) Željko Mitrović odlučio je 24. aprila da Pink i on, kao fizičko lice, uđu u završnicu procesa prodaje televizija Pink BH u Bosni i Hercegovini i Pink M u Crnoj Gori, s obzirom da ove dve televizije čine samo pet odsto u strukturi prihoda PMG, a nisu kompatibilne sa digitalnim razvojnim planom PMG. Kupac je KKR grupa koja je u regionu investirala u više medija, a u Srbiji ima TV N1, SBB kablovskog operatera, kao i najnoviji kablovski kanal TOP. Mitrović je odlučio da TV Pink (Pink International Company) po hitnom postupku otkupi 10 odsto vlasništva televizije Pink, kako bi on ponovo imao celih 100 posto. Mitrović za 1. septembar 2018. godine najavljuje i puštanje četiri nova kanala televizije Pink. U saopštenju se ističe i da je TV Pink počela izgradnju 4k digital studija specijalizovanog za SGI, virtuelnu realnost i gejming.


KONKURS ZA NACIONALNU FREKVENCIJU

REM je pre dve nedelje doneo odluku da se raspiše konkurs za dodelu još jedne nacionalne frekvencije, odnosno za nacionalnog TV emitera. Reč je o petoj slobodnoj frekvenciji, koja se „upraznila“, nakon gašenja TV Avale, a za koju je već bio raspisivan konkurs na leto 2013. godine, ali tadašnji RRA, a današnji REM, nije dodelio nijednoj televiziji taj prostor. Iz Regulatornog tela je rečeno da ne postoji poseban razlog zbog čega je odluka o raspisivanju konkursa doneta baš sada. U igri za dobijanje nacionalne frekvencije 2013. godine bile su dve televizije, Nova i Kopernikus Svet plus 3, ali nijedna na sednici REM nije dobila dovoljan broj od pet glasova, a spekulisalo se da iza novonastale Nove.rs zapravo stoji RTL. Srbija osim RTS, kao javnog servisa, u ovom trenutku ima četiri nacionalna emitera, iako je propisima određeno da ima pet. Televizije O2, Hepi i Prva obnovile su svoje dozvole prošle godine na osam godina, dok je televizija Pink na isti period ponovo dobila nacionalnu frekvenciju 2015. godine.


KARIĆ ĆE KONKURISATI

Karić je za konkurs za nacionalnu frekvenciju saznao od novinara Danasa, čime je negirao spekulacije da je REM, nakon pet godina, pokrenuo inicijativu za popunjavanje upražnjenog mesta za televiziju sa nacionalnom frekvencijom upravo da bi je dobila BK TV. – Prvi put čujem za konkurs, ali naravno da ćemo se prijaviti. Ne znam zbog čega konkurs nije raspisan ranije, jer poslujem u Rusiji i nisam se previše bavio ovdašnjim prilikama. Zbog BK televizije sigurno nije, ali mi ćemo se potruditi da dobijemo nacionalnu frekvenciju, ukoliko zadovoljimo uslove – kaže za Danas Bogoljub Karić. On veruje da se BK TV može vratiti na staze stare slave i da je takva televizija upravo ono što je potrebno publici u Srbiji. – Srbiji je potrebna televizija koja će zadovoljiti potrebe građana i porodica. Da mogu tri generacije da sede pored ekrana i da se ne boje šta će gledati, odnosno šta može da se emituje. To će biti porodična, kulturna i zabavna televizija – ističe Karić. On dodaje da BK TV nije nikome konkurencija, jer svi emiteri već imaju prepoznatljiv program i profilisan sadržaj.


MTS STARTAP UBRZANJE

Preduzetnički timovi „Boostowski“ i „Matchday stickers“ pokazali su najveću kreativnost u izradi svojih poslovnih ideja, inovativnost, kao i strateški pristup razvoju proizvoda, osvojivši tako novčani podsticaj u ukupnom iznosu od 20.000 evra, u okviru programa mts startap ubrzanje. Nagradu dodeljuje Telekom Srbija najboljim polaznicima Startap akademije, koja već više od 6 godina okuplja, pomaže i edukuje domaće startap preduzetnike. Program mts startap ubrzanje sprovodi se već drugu godinu za redom, kako bi se podržali perspektivni domaći preduzetnici i pospešilo kreiranje inovacija u Srbiji. Preduzetnički tim „Boostowski“ razvio je aplikaciju koja obezbeđuje porast prometa i profitabilnosti maloprodajnih objekta unapređenjem prodajnih kapaciteta zaposlenih. Tim „Matchday stickers“ kreirao je aplikaciju sa navijačkim stikerima za editovanje fotografija i videa, koja pruža dodatnu vrednost posetiocima sportskih događaja. Pored novčane nagrade, dobitnicima je obezbeđena mentorska podrška i besplatni servisi neophodni za razvoj digitalnih proizvoda – mts optički pristup internetu i cloud server. Kvalitetan i posvećen rad Startita u oblasti razvoja startap ekosistema u Srbiji, prepoznala je nedavno i kompanija Google, izabravši Startap akademiju kao prvog partnera u Evropi za sprovođenje njihove Launchpad platforme – programa namenjenog startapovima u ranoj fazi.


KORAK U BUDUĆNOST

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća (UFI), koji se ove godine održava od 21. do 25. maja, već decenijama je najveći i najreprezentativniji regionalni razvojno-tehnološki događaj u oblastima koje pokriva i jedan od najpouzdanijih pokretača, katalizatora i indikatora međunarodne privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija. Vеć u predsajamskom periodu učesnici su najavili predstavljanje više od 100 tehničko-tehnoloških novosti i inovacija. Očekuje učešće više od 600 izlagača, od proizvodnih ili projektantskih kompanija, preko naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i strukovnih organizacija, pa do start-up projekata i inovativnih pojedinaca. Biće i inostranih izlagača iz oko 25 zemalja. Svoje nacionalne izložbe imaće Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija...


BAZA ONLINE MEDIJA U SRBIJI

Web sajt na adresi OnlajnMediji.rs, koji je osnovala SHARE Fondacija, pokrenut je zbog potrebe za transparentnim predstavljanjem sve življe i veće medijske scene u Srbiji. Baza objedinjuje informacije o internet stranicama koje su isključivo registrovane kao internet mediji ili predstavljaju neregistrovane digitalne medijske portale. Pored najvažnijih informacija, poput osnivača medija, sredstava dobijenih iz javnih izvora i glavnog i odgovornog urednika, baza sadrži i druge korisne podatke o portalima: sedište, lokaciju servera na kom je sajt hostovan i slično. Podaci su predstavljeni u mašinski čitljivom formatu i dostupni za slobodno preuzimanje istraživačima, novinarima i široj javnosti. U rubrici "Istraživanja", autori će objavljivati tekstove i vizualizacije koje su rezultat istraživanja Fondacije i njenih partnera iz civilnog društva i medijske zajednice.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

O SLOBODI MEDIJA U SOFIJI

Konferencija o slobodi medija koju organizuje Udruženje izdavača Bugarske u saradnji sa EMMA/ENPA, EFJ i u partnerstvu sa Reporterima bez granica, Evropskim centrom za slobodu medija (ECPMF), Asocijacijom evropskih novinara (AEJ) i organizacijom SEEMO, održaće se 16 maja u Sofiji u Bugarskoj. Naziv konferencije je „Sloboda medija i pluralizam: kako da održimo osnovni EU pilar“ i fokusiraće se na medijske politike u EU, individualne primere medijskih sloboda u zemljama EU i generalno na održivost nezavisnih medija, a sve sa ciljem da sloboda medija i pluralizam dobiju još veći prioritet u EU institucijama narednih godina. Priliku da predstavi svoj slučaj, iako nije članica EU, dobila je i Srbija, budući da je Asocijacija medija članica Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), tako da će naši predstavnici učestvovati na konferenciji.


MEDIA DAILY – SAJT O MEDIJIMA

Na svetski dan medija, 3. maja, u Hrvatskoj je sa radom počeo portal MediaDaily. Glavni urednik portala je Neven Šantić, bivši dugogodišnji komentator i kolumnista Novog lista, a pokretač i inicijator projekta Zoran Kovačić, suvlasnik TV Mreže. Media Daily zamišljen je kao online portal koji će pratiti zbivanja u medijima i oko medija na prostoru jugoistočne Evrope. U fokusu su elektronski mediji, portali, televizija i radio, ali i novine gde se one nalaze u medijskoj interakciji s elektronskim medijima. Portal će objavljivati sve vrste informacija o medijima, od onih o novinarskim transferima, do onih vezanih za zakonsku medijsku regulativu. Sedište portala je u Zagrebu, s dopisničkom mrežom u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Sloveniji. Tekstovi će biti objavljivani na materinjim jezicima novinara. Svi koji dođu na web stranicu portala moći će 15 dana da čitaju sadržaj, nakon čega će im biti ponuđena pretplata, visinom pristupačna građanima s ovog prostora.


RADIO EXTRA FM

Istog dana, 3. maja u podne počeo je da emituje program Extra FM, prvi zagrebački radio koji pušta folk muziku. Index prenosi da je na repertoaru radija sve - od Harisa Džinovića do moderne turbofolk muzike koja se pušta u klubovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Jedan od prvih izvođača koji su dočekali slušaoce nakon podneva bio je Haris Džinović s hitom "Muštuluk".


CITY AM LANSIRA NOVO IZDANJE

Besplatne poslovne novine City AM, koje se distribuiraju u i oko Londona, lansirale su novi časopis koji će izlaziti šest puta godišnje i zameniće sve postojeće njihove magazinske dodatke, koji pokrivaju teme životni stil, hrana i piće, putovanja i nekretnine. Novolansirano izdanje skoro je dupliralo broj strana, tako da ih sada ima do 100, dok će tiraž biti 90.000 primeraka. To znači da sada City AM više neće izdavati Bespoke (mesečnik, luksuzni život), Living (luksuzno stanovanje, pet izdanja godišnje) i Money (6 izdanja godišnje, o ličnim finansijama), ali kažu da neće biti otkaza za urednike. Dok su ovi naslovi izlazili kao dodatak uz City AM novine, sada će novi magazin ići putem dostave i preuzimanjem na određenim lokacijama.


ADRIA MEDIA ZAGREB PONOVO ODITUJE TIRAŽE

Adria media Zagreb, izdavač 10 štampanih i 8 digitalna izdanja, pristupila je sistemu za reviziju tiraža ABC Hrvatska. Izdavač je za reviziju prijavio 9 štampanih izdanja, i to: Cosmopolitan, Elle, National Geographic, Men’s Health, Sensa, Story, StoryBook, StoryGourmet i StoryLjeto. "Odluka o povratku Adria Media Zagreb u sistem ABC Hrvatska bila je jedna od prvih koje smo doneli, jer smatramo da su transparentnost i poštovanje standarda industrije nužan preduslov za održiv povratak naših izdanja u sam tržišni vrh. Ta odluka za nas je bila simbolički početak puta na kom ćemo istrajati jer najbolje od AMZ-a tek dolazi. Stay tuned!" - rekli su Ivana Krajinović i Nebojša Rosić izražavajući svoj optimizam i spremnost da AMZ transformišu u modernog i snažnog medijskog lidera.


SIMPLY YOU MAGAZIN ZA 40+

Bauer Media Group, evropska medijska kuća sa sedištem u Hamburgu koja izdaje više od 600 štampanih, 400 digitalnih i 50 elektronskih medija širom sveta, i ima 11.000 zaposlenih u 17 zemalja, lansira novi časopis o stvarnom životu, sa životnim pričama, savetima i preporukama, namenjen ženama preko 40 godina u nameri da ih ohrabri da žive najbolju verziju sebe. Časopis se zove Simply You, biće mesečno izdanje i kreće u probni tromesečni period kako bi se pozicionirao na tržištu. Časopis uređuje oprobana ekipa izdanja Take a Break i That’s Life, istog izdavača. Časopis će imati 76 strana, po ceni od 1,9 funti i crvenu traku sa tekstom “Stvarna žena, pravi rezultat”. Istovremeno, Take a Break prodaje ispod 500.000 primeraka nedeljno, prema ABC podacima, iako je pre deset godina imao tiraž od milion primeraka. That’s Life prodaje preko 200.000 primeraka nedeljno, što je pad sa 460.000 od pre deset godina. Oba izdanja koštaju manje od jedne funte.


AL JAZEERA PREGOVORA SA ZAPOSLENIMA

Novinari i menadžment televizije Al Jazeera iz Qatara, srešće se u savetovalištu za pomirenje i arbitražu, sa ciljem da reše nesuglasice pre najavljenog štrajka. Al Jazeerini novinari bazirani u Londonu, najavili su da će štrajkovati 24 sata od ponoći 9. maja, pod optužbom da nisu dobili povišicu plate više od četiri godine. Oni kažu da bi to bila samo nivelacija 9 posto smanjene plate usled inflacije. Štrajk organizuje Nacionalni sindikat novinara i Bectu sindikat. Novinari BBC radija i Future Medije, koji su članovi sindikata, solidarišu se sa kolegama iz engleskog dela Al Jazeere uz izjavu “ako novinari nisu adekvatno plaćeni, neće biti slobode medija”.


RAST DIGITALNIH PRIHODA

Digitalni deo prihoda novina Express i Star porastao je 40 posto u odnosu na prošlu godinu u prvom kvartalu 2018. godine, sudeći po izjavama novih vlasnika, kompanije Trinity Mirror. Nažalost, u istom četvoromesečnom periodu prihod od štamapnih izdanja je pao za 8 posto, tako da je ukupan prihod ova dva naslova pao za 5 posto prema prošloj godini. Trinity Mirror je završio preuzimanje ovih naslova 28. februara i već beleži napredak. Poslovanje ova dva izdanja se vodi odvojeno od ostatka grupe, prema nalogu Komisije za zaštitu konkurencije, dok se ne završi analiza koncentracije i rizika po medijski pluralizam. Inače, Trinity Mirror grupa je objavila svoje poslovne rezultate (bez ova dva izdanja) za prvi kvartal 2018, i oni pokazuju ukupan pad od 9 posto, pad štampe za 11 posto i rast digitala za 2 posto. Oglašavanje u štampi je palo za 17 posto, a tiraž za 7 posto. Dok je ukupan digitalni i transakcioni prihod porastao za 7 posto, digitalni deo malih oglasa je pao za 16 posto.


HURA ADEX ZA 2017

Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje na Danima komunikacija u Rovinju objavilo je HURA AdEx za 2017. godinu. HURA AdEx (Advertising Expenditure) odnosi se na potrošnju u zakupu medijskog prostora u primarnim komunikacijskim kanalima i procenu ulaganja u oglašavanje kod glavnih TV stanica, većih izdavača štampe i njihovih internet izdanja, radija, većih dobavljača spoljnog oglašavanja i uopšteno ulaganje u oglašavanje na internetu. Prema proceni HURA-e u 2017. godini, oglašivači su u zakup oglasnog prostora kod primarnih komunikacijskih kanala uložili ukupno 1.473.000.000,00 kuna (oko 200 miliona evra). Ovaj iznos je za 1,4% manji u odnosu na prethodnu godinu, a najveći razlog tome je kriza regionalnog koncerna Agrokor koji je prema proceni iznosio između 8-9% ukupnog tržišta zakupa medija. Iako je nakon četiri godine kontinuiranog rasta tržište u 2017. godine blago palo, već u prvom kvartalu 2018. godine zabeležen je porast nivoa investicija i broja aktivnosti. Primarni izvori podataka koji su poslužili za procenu su medijske agencije članice HURA-e, agencije MediaPuls (IpsosPuls) i AGBNielsen.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde