April, 2006 No. 30


USKORO ODLUKA O EMITERIMA

Savet Republičke radiodifuzne agencije priveo je kraju javne razgovore sa svim medijskim kućama koje su se prijavile na Javni konkurs za izdavanje dozvole za emitovanje televizijskog i radio programa.
Očekuje se da savet, već do kraja prve nedelje maja saopšti odluku o dodeli dozvola za emitovanje tv i radio programa na ukupno pet «nacionalnih frekvencija», jednoj tv frekvenciji u Autonomnoj pokrajini Vojvodina, kao i za emitovanje ukupno šest tv programa u regionu Beograda i 14 radio-programa, takođe, u beogradskom regionu.
Iako je Savet u startu zauzeo stav da neće raspravljati o prijavi, koju je podnela RTL zbog navodno neadekvatne vlasničke strukture, nakon mišljenja o valitnosti podnete dokumentacije, koja su stigla iz Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom i Ministarstva kulture, i ova medijska kuća uključena je u konkurenciju za dodelu frekvencija.


KONKURS ZA UČEŠĆE NA FLOPS

Zajednica Radio i televizijskih stanica Srbije (kolektivni član Asocijacije medija) raspisala je konkurs za učešće na 14. festivalu propagandista Srbije 2006. (FLOPS), koji će biti održan u Zrenjaninu od 24. do 27. maja.
Pravo učešća na ovom festivalu imaju sve radio i tv-stanice, kao i agencije za marketing i propagandu, koje svoje radove dostave najkasnije do 11. maja 2006. godine. Obavezna takmičarska kategorija za sve učesnike na festivalu je:  radijska i tv reklama u trajanju do 30 sekundi po zadatim elementima generalnog pokrovitelja takmičenja, Javnog preduzeća PTT saobraćaja «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija).
Pored ovih u kategoriji radio reklama žiri će nagraditi: masku do 10 sekundi, zatim reklamu do 60 sekundi, kao i reklamu u seriji do tri segmenta: signal, spot i džingl.
U kategoriji televizijskih reklama žiri će nagraditi masku i telop do 10 sekundi, zatim  reklamu do 60 sekundi, kao i  reklamu u seriji do tri segmenta - signal, spot ili džingl.
Opširnije o uslovima za učešće i prijavama, ka i svim drugim detaljima na inetrnet adresi: www.zajednicartv.org.yu


DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE BEOGRADA

U okviru Dana Beograda, na svečanoj sednici Skupštine grada dodeljena su priznanja najuspešnijima tokom 2005. godine u ukupno 15 oblasti od posebnog interesa sa Beograd. Dobitnici nagrada za novinarstvo su Veselin Simonović, glavni i odgvorni urednik dnevnog lista «Blic» (član Asocijacije medija) i urednice emisije «Peščanik» Radia B92, Svetlana Lukić i Svetlana Vuković-Mesarović.


«VELIKI BRAT» U SEPTEMBRU

Početak emitovanja «Velikog brata», inače najgledanijeg rialiti šou programa na svetu, čije su skoro emitovanje najavljivali Televizija B92 i produkcijska kuća «Emotion», po svemu sudeći, biće pomereno za septembar ove godine.
Predstavnici pomenutih medijskih kuća doneli su odluku o odlaganju početka emitovanja, jer je procenjeno da gledanost ovih šou programa ne bi bila na očekivanom nivou zbog toga što bi se finiš «Velikog brata» preklopio sa terminima odigravanja utakmica na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj.


APRILSKI «LINK»

Aprilski broj časopisa za unapređenje elektronskih medija «Link» pojavio se sa dodatkom koji obugvata dve zanimljive teme: «Ekonomska eksploatacija autorskih i srodnih prava u elektronskim medijima» i «Montaža zvuka i upotreba muzike u TV programu».
Više o «Linku» i mogućoj saradnji sa ovim časopisom na adresi: www.mediart.org

 


«TELEKOM SRBIJA» BIRA NAJBOLJI ŠKOLSKI SAJT

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) u saradnji sa Ministarstvom prosvete i sporta Republike Srbije i uz medijsku podršku izdavačke kuće «PC Press» organizuje nagradni konkurs za izbor najboljeg školskog veb sajta.
Pravo učešća na konkursu imaju sve osnovne i srednje škole na teritoriji Republike Srbije, koje su registrovane kod Ministarstva prosvete i sporta.
Prijave se dostavljaju elektronskim putem na adresu: najskolskiweb@telekom.yu ili podnošenjem onlajn-prijave na adresi: www.telekomcentar.com. Rok za prijavljivanje je 15. maj 2006. godine.
Cilj ove akcije je unapređenje savremenog obrazovnog sistema kroz edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, kojima se ovako pruža prilika da steknu informatičku pismenost. Opširnije o svemu na adresi: www.telekomcentar.com


TRI I PO DECENIJE RADIO LESKOVCA

U leskovačkom Kulturnom centru održana je tribina o položaju medija na kojoj su govorile Mirjana Krstić, sa Filosofskog fakulteta u Nišu, Svetlana Stefanović, direktor Radio Leskovca i Slađana Mladenović, direktor leskovačkog Kulturnog centra. Na ovom skupu istaknuto je, pored ostalog, da je došlo do metropolizacije medija i porasta njihove nezainteresovanosti za specifične interese ostatka Republike Srbije. Tribina je organizovana povodom proslave 35. godišnjice Radio Leskovca, najstarijeg elektronskog medija južno od Niša,

PORTUGAL: PROSEČNO PRODATI TIRAŽI U 2005.

Dnevne novine opšteg interesa

Područjeprodaje

Prosečno prodati tiraž u 2005.

Correio da Manha

Nacionalne

113'792

Jornal de Noticias

Nacionalne

95'231

Publico

Nacionalne

48'985

24horas

Nacionalne

48'818

Diario de Noticias

Nacionalne

33'434

Dnevne biznis novine 

Diario Economico

Nacionalne

11'919

Jornal de Negocios

Nacionalne

7'210

Napomena: Tokom 2005. godine tri besplatna portugalska dnevna lista distribuirana su u ukupnom prosečnom tiražu od oko 450.000 primeraka dnevno.

INDIJA: ČITANOST DNEVNIH NOVINA I-III 2006.

Rang

Naziv novine

Jezik 

Čitanost i-III 2006. 

1

Dainik Jagran

Hindi 

19'071'000

2

Dainik Bhaskar

Hindi 

14'571'000

3

Daily Thanthi

Tamil 

10'228'000

4

Amar Ujala

Hindi 

9'894'000

5

Hindustan

Hindi 

9'724'000

6

Malayala Manorama

Malayalam 

9'352'000

7

Lokmat

Marathi

8'107'000

8
Eenadu
Telugu 
7'944'000
9
Mathrubhumi
Malayalam 
7'647'000
10
Times of India
English
7'084'000
KANAL PLUS PRODAO PSG

Francuska tv stanica «Kanal plus», objavila je da je dogovorila prodaju fudbalskog kluba Paris Saint-Germain grupi investitora koje predvode: Colony Capital, Butler Capital Partners i Morgan Stanley.
Stanica «Kanal plus» je vlasnik pomernutog fudbalskog kluba već 15 godina i za svo to vreme klub je osvojio samo jednu titulu prvaka Francuske i to davne 1994. godine.


NOVO U HRVATSKOJ – ČASOPIS «METROPOLA»

Na zagrebačkim ulicama, 30. marta pojavilo se prvo izdanje besplatnog nedeljnika Metropola. U informaciji objavljenoj na veb sajtu  kompanije Styria kaže se da je reč o novom projektu «Večernjeg lista». Prema istom izvoru nedeljnik će izlaziti svakog četvrtka u tiražu od 50.000 primeraka na 64 strane.
Čitaocima biti ponuđene informacije o događajima u Zagrebu i predstavljaće određenu vrstu veze između čitalaca i gradskih vlasti, a ujedno to će biti najveći gradski besplatni oglasnik.
Za sada je u užoj gradskoj zoni postavljeno 50 boksova za izlaganje časopisa, a planirano je da se postavi još 150 ovakvih boksova. Kompletan tiraž prvog broja «planuo» je već prvog dana tokom prepodneva.


ŠVEDSKI PREMIJER TUŽI «RYANAIR» ZBOG REKLAME

Švedski premijer, Goran Persson i nekadašnja šefica diplomatije Laila Freivalds traže po 75.000 kruna od «Ryianair» zbog reklame te avio kompanije na kojoj je na njihovoj fotografiji bila ispisana poruka «Da li je vreme da pobegnete iz zemlje»
Reklama se inače pojavila 27. februara kada je socijaldemokratska vlada bila pod jakim pritiskom medija, koji su joj zamerali neuspešno rešavanje krize nastale u vezi sa karikaturom proroka Muhameda.


BESPLATNE DNEVNE NOVINE U HRVATSKOJ

Hrtavski dnevni list «24 SATA» startovao je u ponedeljak 3. aprila sa bsplatnim izdanjem za područje grada Zagreba.
Pod nazivom «24 SATA – express», svakog radnog dana posle 16 časova na ulicama Zagreba pojavljuje se, besplatno izdanje ovih dnevnih novina sa najnovijim vestima na 16 strana.
Prvi broj besplatnih dnevnih novina štampan je u tiražu od 60.000 primeraka.


SKORO TRI DECENIJE OD PRVOG SPAMA

Dobri poznavaoci razvoja interneta tvrde da je jedna od prvih spam poruka poslata još davne 1978. godine, kada je firma Digital Equipment Corporation (DEC) poslala poruku svim korisnicima ARPAnet mreže (preteča interneta) reklamirajući svoje proizvode.
Prema navodima stručnjaka kompanije MessageLabs danas gotovo 60 odsto svih e-mail poruka ovu vrstu tržišne komunikacije.


AXEL SPRINGER: NOVI DNEVNIK U POLJSKOJ

Poljski ogranak medijske grupacije Aksel Špringer lansirao je 18. aprila na tržište Poljske novi dnevni list. Pod nazivom «Dnevnik» list će se pojavljivati svakog dana osim nedelje, a prodavaće se po ceni od 1,5 zlota.
«Dnevnik» je namenjen mlađoj, visokoobrazovanoj čitalačkoj publici.


NJUJORK TAJMS REDIZAJNIRA VEB SAJT

Njujork Tajms početkom aprila je objavio da će u narednih nekoliko meseci u potpunosti redizajnirati najpopularniji novinski sajt u Americi: NYTimes.com
Ekipa veb stručnjaka će narednih meseci promeniti prvu stranu, naslovnu, zatim način personalnog pristupa, kao i navigaciju tako da će svim posetiocima sajta biti omogućna još lakša komunikacija i pretraživanje.


MILIJARDA DOLARA ZA OGLAŠAVANJE

Po proceni poznate agencije «Zenit Optimedia» za razne oblike oglašavanja u vezi sa  održavanjem Svetskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj biće angažovana do sada najveća finansijska sredstva.
Prema mišljenju stručnjaka, za tv-oglašavanja, zatim za oglase u štampanim medijima, kao i  za takozvano «outdoor oglašavanje» biće utrošeno više od bilion dolara.
Po proceni agencije «Zenit optimedia», Svetsko fudbalsko prvenstvo doprineće opštem porastu prihoda od oglašavanja u svetu. Očekuje se da porast sredsava izdvojenih za oglašavanje bude viši za 6,2 procenta u odnosu na prethodnu godinu.


ONLAIN SERVIS SVETSKOG FUDBALSKOG PRVENSTVA

Nemačka vlada organizovala je, u saradnji sa nemaačkom novinskom agencijom DPA, specijalni onlain media servis za novinare koji će izveštavati sa Svetskog fudbalskog prvenstva. Ovaj specijalni servis treba u svakom pogledu da olakša rad i izveštavanje novinarima, koji budu pratili ovu vrhunsku manifestaciju.
U okviru servisa, koji se prezentira pod nazivom „Nemačka – zemlja ideja“ novinarima će biti  ponuđeno više od 1.000 izveštaja, portreta, fotografija i mogućih kontakata, kako onih koji se odnose na Nemačku, tako i onih koji se odnose na 30 ostalih zemalja, čije reprezentacije  učestvuju na Svetskom fudbalskom šampionatu.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!