April, 2006 No. 29


ZAVRŠEN KONKURS ZA FREKVENCIJE

Republička radiodifuzna agencija objavila je listu podnosilaca prijava koji su se javili na Javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje televizijskog i radio programa. Savet RRA je podelio listu na dva dela – na listu podnosilaca čije po mišljenju Saveta ispunjavaju zakonske uslove i na listu podnosilaca čije prijave ne ispunjavaju zakonske uslove ili su nepotpune ili neblagovremene.
Kada je reč o području cele Republike za emitovanje tv programa za ukupno pet mreža razmatraće se prijave: TV Avala d.o.o.; RTV BK Telekom d.o.o.; B 92 A.D.; RTV Košava d.o.o.; Pink International Company d.o.o.; Ast d.o.o.; Sigma Media International d.o.o.; RTV 5 d.o.o.; Fox televizija d.o.o.; KBM International d.o.o.; CME SR d.o.o.
Za emitovanje radio programa za ukupno pet mreža prijave su podneli: Jiss FM d.o.o.; Ast d.o.o.; B92 A.D.; Index d.o.o.; Radio S d.o.o.; Interspeed A.D.; Roadstar radio d.o.o.; Sigma Media International d.o.o. i TDI RTV d.o.o.
Za područje Autonomne pokrajine za emitovanje tv programa za jednu mrežu prijave su podneli: RTV Panonija d.o.o.; Regionalni TV centar Subotica; TV Most d.o.o.
Za emitovanje tv programa za ukupno šest mreža u regionu Beograda, prijave su podneli: Art television – Kanal kulture; Enter Gama Group d.o.o.; RTV Košava d.o.o.; SOS Kanal d.o.o.; TV Metropolis d.o.o.; TV Most d.o.o.; Palma ltd d.o.o.; Interspeed A.D.; JRDP Studio B.
Za emitovanje 14 radio programa u regionu Beograda konkurišu: AMKK Akademac; Art radio d.o.o.; RFI Beta d.o.o.; RTV BK Telekom d.o.o.; Golf R.S. d.o.o.; Euro-Bandini d.o.o.; Idea FM d.o.o.; Minacord d.o.o.; Greenmachines d.o.o.; Srđan i Bojan Stojanović d.o.o.; Beo Maxiz d.o.o.; Naxi d.o.o.; Plus Koncept d.o.o.; OK Skay d.o.o.; Mal d.o.o.; Kobe-Group; Soko Group d.o.o.; RTV Avala krug; Humnina d.o.o.; Radio Bonton; Venus d.o.o.; Vizartis d.o.o.; Beografiti d.o.o.; Radio Jat d.o.o.; RTV Košava d.o.o.; Spirit Sound Mfm d.o.o.; Oranž FM; Europerper d.o.o.; Pingvin d.o.o.; Pink International Company d.o.o.; Roda Inžinjering d.o.o.; JRDP Studio B; Trident Media Group d.o.o.; Hit-Telekom; Sport Radio FM d.o.o.; TDI RTV d.o.o.; Radio Top FM d.o.o.; Žabac d.o.o.; City d.o.o.; Cricket market d.o.o.
U kategoriju onih čije prijave ne ispunjavaju zakonske uslove iz najrazličitijih razloga, Savet RRA je svrstao: JY Radio; MIP Radio; Radio Politika i TV Politika; Radio Novosti; RTL; Radio Flash; Radio Grad; TV A; IBC i BS FM.
Nakon objavljivanja liste predsednik Saveta RRA je izjavio da bi o odbijenim prijavama pojedinih učesnika na konkursu kao što je RTL moglo eventualno još jednom da se razgovara


SOS LOKALNIH RADIO I TV STANICA

Upravni odbor najstarije i jedne od najbrojnijih medijskih asocijacija kod nas Zajednica Radio i TV stanica Srbije (kolektivni član Asocijacije medija) povodom privatizacije medija uputio je javnosti i nadležnim institucijama apel i upozorenje.
U apelu se kaže da: « Preko 100 članica Zajednice apeluje da privatizacija bude obavljena brzo ali ne i brzopleto. Upozorava  da osnovni i presudni kriterijum u privatizaciji treba da bude pravo građana na pravovremeno i nepristrasno informisanje. Ukoliko lokalni mediji budu privatizovani po kriterijumima kvazi ekonomske celishodnosti poput zemljoradničkih zadruga – to će biti kraj lokalnih medija u Srbiji, koji će se završiti u raljama političkih i finansijskih moćnika.
U burnom medijskom moru Srbije mali čamac lokalnih radio i TV stanica jedini spas od «potonuća» može naći ukoliko se priveže za neki veliki i moćan brod poput RTS-a.
Sa velkom pažnjom i nadom očekujemo izbor novog UO i rukovodstva nacionalnog Javnog servisa, uvereni da će oni imati više mudrosti da prepoznaju interes za obnavljanje tehničke i programske saradnje sa Zajednicom lokalnih radio i tv stanica Srbije». 


POLITIKA – MODERNA I AKTUELNA

Kompanija Politika N&M (član Asocijacije medija) potpisala je ugovor sa Mirkom Ilićem, renomiranim svetskim dizajnerom, koji će biti angažovan kao kreatvni konsultant za grafičko unapređenje izdanja ove kuće.
U okviru tekuće modernizacije najstarije medijske kuće na Balkanu oformljeno je i potpuno novo radno mesto kreativnog direktora na koje je postavljen Borut Vild, saopštio je Srđan Janićijević, generalni direktor Politika N&M.


BLIC PULS - PRVI BROJ

Nakon što je svoj novi nedeljnik Blic PULS promovisala kao besplatni dodatak u dnevnom listu Blic, kompanija Blic press d.o.o. (član Asocijacije medija) ponudila je tržištu novi magazin po izuzetno povoljnoj ceni od samo 29 dinara.
Nedeljnik Blic PULS ima ukupno 64 strane, a štampala ga je sve kvalitetnija štamparija Mondadori iz Šimanovaca.
Dobro obavešteni tvrde da je prvi broj štampan u fantastičnom tiražu od 250.000 primeraka i da je prodat skoro bez remitende.


OBELEŽEN DAN NOVINARA

Povodom dana novinara Srbije u Udruženju novinara Srbije uručene su nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagrade za životno delo dobili su Predrag Pejčić i Đoko Vještica. Nagrada za reportažu pripala je Mileni Babić, za fotografiju Đuri Kuljaninu, a nagradu za uređivanje je dobio Milan Bečejić,  urednik šabačkog Glasa Podrinja. Specijalna povelja dodeljena je Nebojši Jankoviću, Zlatna povelja pripala je Rastku Guzini, a specijalnu nagradu dobio je i Rade Brajović.


POZNATI DOBITNICI NAGRADE «YU PRESS FOTO 2005»

Ovogodišnja nagrada «YU Press foto» za najbolju novinsku fotografiju pripala je Goranu Tomaševiću, fotoreporteru agencije Rojters.
Osmu izložbu najboljih fotografija, pristiglih na ovaj prestižni konkurs, otvorio je Boris Tadić, predsednik Srbije.
Na konkurs je stiglo 1.200 fotografija od kojih je izloženo 170, a nagrade u ukupno 12 kategorija dobili su: Srđan Ilić, Dragana Udovičić, Aleksandar Golić, Đorđe Jovanović, Aleksa Stanković, Emil Vaš, Miloš Bičanski, Aleksandar Dimitrijević, Zoran Petrović, Goran Tomašević i Marko Đurica.


JAT: NOVA INTERNET PREZENTACIJA

Na staroj internet adresi: www.jat.com  u novom dizajnu, prilagođenom savremenim uslovima informisanja i putovanja, mogu se pronaći proverene i ažurirane informacije o JatAirways (pridruženi član Asocijacije medija).
Glavni kreatori i realizatori novog izgleda i sadržaja sajta su Jatov Medija centar i programerska kuća MASSVision d.o.o.


PRIHVATLJIV NOVINARSKI KODEKS

Glavni urednici većeg broja beogradskih medija složili su se da je Predlog etičkog kodeksa novinara Srbije, koji su usaglasila dva najveća novinarska udruženja, prihvatljiv i neophodan. Naglašena je važnost utvrđivanja mehanizama za njegovu primenu i u tom smislu je izneto nekoliko predloga.
Na prezentaciji ovog dokumenta, održanoj  u sedištu Misije OEBS u Beogradu, ocenjeno je da bi dokument, koji su pripremile radne grupe UNSA i NUNSA, trebalo da potpišu sve redakcije, ali je ostalo otvoreno pitanje kako regulisati odnose sa vlasnicima medija.


TELEKOM SRBIJA NA SAJMU MEDIJA

Novosadski Sajam medija, održan od 16. do 18. marta, naišao je na veliko interesovanje najpoznatijih štampanih i elektronskih medija, marketinških i oglasnih agencija, internet provajdera i proizvođača opreme namenjene medijskim kućama.
Kompanija Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) i ove godine je bila jedan od učesnika sajma, gde je promovisala usluge fiksne i mobilne telefonije.
Učešće Direkcije za usluge Telekoma Srbija na ovogodišnjem Sajmu medija obeležilo je predstavljanje doprinosa Telekoma Srbija razvoju informacionog društva i nove kulture komunikacija putem novog internet portala na adresi: www.nadlanu.com


VODIČ NA MONDIJAL

U izdanju CMA (Consulting & marketing Agency) iz Beograda, tržištu SCG ponuđeno je specijalno izdanje: «Vodič na mundijal - Germany 2006». Sadržaj ove publikacije je kompletno fudbalski, sa kalendarom takmičenja, portretima učesnika, predstavljanjem rivala reprezentacije SCG, nezaobilaznim statističkim podatcima...
Posebna zanimljivost su komentari istaknutih sportskih novinara iz redakcija: «L’Equipe» (Francuska), «The Sunday Times» (Velika Britanija), AS (Španija),  DPA (Nemačka), «Corriere Dello Sport» (Italija), a glavni urednik ovog specijalnog izdanja je Vladimir Stanković, istaknuti sportski novinar.
Vodič na mondijal, štampan je na obimu od 100 strana vrhunskog grafičkog kvaliteta u  Politici AD,  i  može se naći na svim bolje snabdevenim kioscima po ceni od 120 dinara.


IFRA: O TRENDOVIMA U NOVINSKOM IZDAVAŠTVU I ŠTAMPI

IFRA Konferencija Jugoistočne Evrope, posvećena trendovima u novinskom izdavaštvu i štampi biće održana od 3. do 5. maja u Lovranu (Hrvatska).
Glavne teme ovog skupa biće posvećene novim proizvodima i inovacijama, zatim novostima u pripremi štampe, kao i tehnologiji štampe i standardizaciji, te redakcijskom workflow i organizaciji.
Predavači su stručnjaci iz Nemačke, Francuske, Austrije i Hrvatske, a potpunije informacije o mogućnostima učešće na skupu mogu se pronaći na internet adresi: www.ifra.com/events


PREDSTAVLJENA «TELEVIZIJA U EVROPI»

Knjiga «Televizija u Evropi: regulativa, politika i nezavisnost» programa EUMAP Instituta za otvoreno društvo (OSI) iz Budimpešte predstavljena je 28. marta u Medija centru u Beogradu. Ovu knjigu, kao i poseban osvrt na rezultate istraživanja u Srbiji predstavila je profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević, koja je ujedno i autorka tog dela. Opširnije informacije nalaze se na adresi: www.eumap.org


RAČUNARSTVO U SRBIJI

U galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti od 1. do 30. aprila biće održana izložba «Računarstvo u Srbiji» Organizator je jedna od najstarijih domaćih informatičkih kompanija «Informatika» koja na ovaj način obeležava 30 godina rada.
Izložba će imati tri dela. Prvi, posvećen istorijskom razvoju računarstva u Srbiji, drugi – edukativni i treći posvećen najnovijim dostignućima u ovoj oblasti.
Izložba će moći da se «poseti» i preko web lokacije: www.informatika.com


GODIŠNJICA STUDIA B

RTV Studio B (član Asocijacije medija) proslavio je nizom prigodnih manifestacija 36. rođendan. Popularna gradska tv i radio stanica uručila je priznanje «Naj Beogradjanin», koje je ovoga puta pripalo učenicima Zemunske gimnazije, a održana je i tradicionalna trka stepeništem «Beograđanke» do redakcije Studia B.


LOKAL PRESS  PROSLAVIO 10. GODIŠNJICU

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija «Lokal press» obeležila je desetu godišnjicu postojanja svečanom sednicom skupštine održanom u beogradskom hotelu «Balkan». Ovom prilikom promovisana je brošura «Prvih deset godina» a po prvi put je dodeljena i nagrada «Pavle Ćirović», koja je pripala Zoranu Mišiću za tekst objavljen u kragujevačkoj Svetlosti
«Lokal press» okuplja 28 lokalnih novina i to 27 iz Srbije i jedne iz Crne Gore.


POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA PRVI DELTA CITY

Kompanija Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) svečano je 22. marta položila kamen temeljac za svoj prvi tržni centar – Delta City 67.
Kako je najavila Ivana Veselinović, generalni direktor Delta M grupe, tržni centar u novobeogradskom bloku 67 biće izgrađen po najsavremenijim svetskim standardima i imaće površinu od 87.000kvadratnih metara.
Gradnja centra koštaće više od 80 miliona evra, a planirano je da prve kupce primi u septembru 2007. godine.
Najviše prostora u budućem Delta City 67 zauzeće Maxi superrmarket, a ostatak prostora namenjen je prodavnicama svetskih brendova, većem broju bioskopskih dvorana, restoranima, kafeima...


PRODAT RADIO JAT

Radio Jat, do nedavno u vlasništvu JatAirways (pridruženi član Asocijacije medija), prodat je na licitaciji na kojoj je za 100 odsto kapitala ove kuće ponuđen iznos od 2,7 miliona dinara. Kupac je subotička Super TV.
Novi vlasnik Radio Jata će u planiranom roku konkurisati za dobijanje regionalne frekvencije i nastaviće da održava dosadašnji koncept radija koji je sa emitovanjem programa otpočeo marta 1999. godine. 

US: INTERNET PRIMARNI IZVOR VESTI

Istraživanje sprovedeno decembra 2005. godine pokazuje da sve veći procenat amerikanaca,  korisnika širokopojasne mreže (broadband) koristi Internet kao primarni izvor informacija:

HRVATSKA: OTPOČEO RAT BESPLATNIM NOVINAMA

Izdavačka kuća Styria preduhirtila je u Hrvatskoj Europapress holding i na ulicama Zagreba su 28. marta osvanuli novinski boksovi preko kojih će se distribuirati nove, besplatne novine «Metropola».
Besplatne novine biće štampane u tiražu od 50.000 primeraka na obimu od 64 strane, a sadržaj će biti posvećen informacijama o životu Zagreba. Metropola će se pripremati u saradnji sa zagrebačkim gradskim vlastima, a svoj redovni kutak će imati i zagrebački gradonačelnik.


MOGU LI «ONLAJN ČITAOCI» DA ZAMENE KUPCE NOVINA

Izdavači dnevnih novina morali bi gubitak svakog kupca svojih izdanja da nadoknade sa 20 do 100 onlajn posetilaca inače će prihodi početi dramatično da im opadaju, tvrdi se u jednoj od studija Svetske novinske asocijacije (WAN)
Što više ljudi bude  kupovinu novina menjalo prelistavanjem internet stranica to će novinski izdavači morati da obezbeđuju sve veći prihod od internet oglašavanja.
Polazeći od činjenice da na američkom tržištu novina svaki kupac znači prihod od 500 do 900 dolara, što po osnovu direktne kupovine novina, što indirektno po osnovu prihoda od oglašavanja kao i uz pretpostavku da će se godišnji pad prodaje kretati od 2 do 16 odsto  stručnjaci tvrde da bi u tom kontekstu broj internet posetilaca morao da se poveća između 40 i 1.600 procenata i to samo da bi prihodi ostali isti.


PA LANSIRA ŠOUBIZNIS PORTAL

Američka Press Association Group, nakon pozitivnih iskustava stečenih tokom skorašnje dodele filmskih priznanja Oskar kada su pretplatnicima po prvi put ponuđene priče, slike i vido snimci sa ove manifestacije, odlučila je da ovog leta promoviše novi portal posvećen šou biznisu.
Press Association Group, koja je inače vlasnik 138 godina stare novinske agencije, novi portal će lansirati u avgustu ili septembru ove godine pod nazivom Premier Showbiz.


BARSELONA PRODAJE DRESOVE

FK Barselona, poslednji veliki Evropski klub bez imena sponzora na dresovima na putu je da po prvi put potpiše sponzorski ugovor i za ovu vrstu promotivnih aktivnosti. Izgleda da će lider španskog prvenstva na dresovima poneti natpis «Betandwin.com» iza koga se krije jedna od vodećih kompanija za internet kockanje.
Pretpostavlja se da će ugovor biti vredan 12 miliona funti za godinu dana, što klub svrstava među timove sa najvećim sponzorskim ugovorima za oglašavanje na dresovima poput Reala iz Madrida sa 9,5 miliona funti teškim ugovorom sa Simensom, ili Čelzija sa 55 miliona funti vrednim petogodišnjim ugovorom sa Samsungom.


INTERNET OZNAČAVA KRAJ «MEDIJA BARONA»

Jedan od poslednjih medijskih mogula, Rupert Mardok, vlasnik medijskog konglomerata News Corporation izjavio je u Londonu da internet definitivno znači smrt ere medijskih barona i njihovih novinskih imperija.
Upoređujući pionire interneta sa istraživačima poput Kristofera Kolumba, ili Džona Kabota, Mardok je rekao da je stvorena nova generacija medijskih potrošača, koji žele da im se vesti i ostali slični sadržaji isporučuju onda kada oni to žele, onako kako žele i sa sadržajem koji žele.
U kontekstu ovakvog stava Ruperta Mardoka nije čudo što je News Corporation, čiji je vlasnik u proteklih godinu dana investirao više od milijardu dolara u različite internet projekte.


HRTAVTSKA: NAJBOLJI SAJT KOMPANIJE «TISAK»

Na hrvatskom nacionalnom internet takmičenju: VIDI WEB TOP 100 za 2005. godinu prvo mesto u kategoriji «korporativne stranice» pripalo je kompaniji «Tisak», vodećem distributeru dnevnih novina i magazina, za web prezentaciju na adresi: www.tisak.hr.
Novinskim izdavačima i distributerima štampe u SiCG preporučujemo da neizostavno pogledaju ovu prezentaciju. Kompanija «Tisak» uz štampu distribuira duvan i ostalu komercijalnu robu na preko 900 vlastitih prodajnih mesta u Hrvatskoj.
Na pomenutom internet takmičenju prvo mesto u kategoriji «mediji i novosti» pripalo je stranicama «Moj posao» koje možete pronaći na adresi: www.mojposao.net.


ARSENAL «MIRI» IZRAEL I EMIRATE

Čuveni britanski fudbalski klub Arsenal potpisao je sponzorski ugovor vredan 350.000 funti,  kojim se obavezao da promoviše izraelsku turističku ponudu. Dvogodišnji ugovor omogućiće izraelcima da promovišu svoju turističku ponudu na LCD bilbordima oko terena na novom Emirat stadionu na koji se fudbalski klub seli sledeće sezone.
Čelnici Arsenala saopštili su da su se oko ugovora sa Izraelcima prethodno konsultovali sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata koji nemaju diplomatske odnose sa Izraelom a čija je nacionalna avio kompanija za tri miliona funti kupila pravo da se stadion zave Emirat Stadion.


READER’S DIGEST I U HRVATSKOJ

Hrvatska izdavačka kuća Mozaik knjiga d.o.o., promovisala je hrvatsko izdanje mesečnika Reader’s Digest. Mesečnik je najčitaniji svetski časpopis koji ima 60 izdanja na 21 jeziku i oko 100 miliona čitalaca po broju.
Prvi broj hrvatskog izdanja štampan je u tiražu od 50.000 primeraka a prodaje se po ceni od 24 kune po primerku.


FOLKSVAGEN MENJA PROMO KAMPANJU

«Turbo muda» (Turbo cojones) je bio natpis koji se našao na Folksvagenovom promotivnom plakatu posvećenom novom modelu Golf GTI, koji je osvanuo u predgrađima Majamija i Njujorka u kojima se govori španskim.
Kampanja je bila namenjena mlađim vozačima latinoameričkog porekla kojima je engleski maternji jezik, ali su u vezi sa latino kulturom.
Međutim, nakon mnogobrojnih protesta, pre svega pripadnika kubanske zajednice koji su plakat smatrali vulgarnim Folksvagen je bio prinuđen da odustane od ovog dela promocije i da plakat povuče iz opticaja.


GARDIAN PROGLAŠEN NOVINOM 2005. GODINE

U okviru tradicionalnog godišnjeg konkursa British Press Avards, dnevni list Gardian proglašen je Novinom godine 2005. i to samo 6 meseci nakon prelaska novine na novi, berliner format.
Prelazeći na novi format septembra 2005. godine, Gardian je ujedno postao i prva dnevna novina na nacionalnom nivou u Velikoj Britaniji, koja se štampa u punom koloru.
Samo mesec dana pre ove nagrade, Gardian je odlukom žirija Asocijacije novinskih dizajnera proglašen za jednu od dve najbolje dizajnirane novine na konkursu na kome je učestvovalo više od 350 listova iz 22 zemlje sveta.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!