Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2016
Asocijacija Medija
No. 267
U OVOM BROJU
10 godina Grazije u Srbiji
Napredna knjiga Dragoljuba Žarkovića
Društvena mreža Srpske pravoslavne crkve
Akcioni plan EU komisije za poreski sistem
Novi list ima nove vlasnike
Guardian ponovo diže cenu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVI SEMINARI U ASOCIJACIJI MEDIJA

Zadovoljstvo nam je da obavestimo zainteresovane novinare o rasporedu seminara koji će biti organizovani tokom 2016. godine u Asocijaciji medija. Prvi na redu je seminar posvećen pisanju o temama iz oblasti poljoprivrede koji će biti održan 18. i 19. maja 2016. godine (više detalja u tekstu u nastavku). Slede seminari posvećeni izveštavanju o lokalnom privrednom razvoju – 15. i 16. juna; razvoju sistema obrazovanja – 21. i 22. septembra; rodnoj ravnospravnost – 26. i 27. oktobra i problemima zdravstva – 23. i 24. novembra 2016. godine. Očekuje se da će seminari okupiti oko sto novinara – polaznika kao i više desetina kvalifikovanih govornika – predavača. Seminari će biti blagovremeno najavljeni i za svaki od njih se očekuje posebna prijava za učešće.


KAKO PISATI O SRPSKOJ POLJOPRIVREDI

Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade US nastavlja organizovanje seminara posvećenih dopunskoj edukaciji novinara za uspešnije izveštavanje o pojedinim temama od posebnog interesa za javno mnenje. Ovoga puta na redu je seminar posvećen uspešnijem i kvalitetnijem izveštavanju o temama vezanim za oblast poljoprivrede koja je sve značajniji deo BDP Republike Srbije. Kakva je uloga medija u podsticanju poljoprivrednog razvoja i kako izbeći dnevne zamke izveštavanja o elementarnim nepogodama i rastu cena hrane i pisati o suštini poljoprivrednih problema su teme o kojima će, između ostalih, biti govora na dvodnevnom seminaru koji će biti održan 18. i 19. maja u Beogradu. U radu seminara će učestvovati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Univerziteta, naučnih instituta, PKS kao i predstavnici najuspešnijih kompanija koje posluju u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Učešće u radu seminara je besplatno, broj mesta je ograničen a opširnije informacije o ovom seminaru vas očekuju na internet adresama: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.


SA SEDNICE SAVETA ZA ŠTAMPU

Dnevni list „Večernje novosti, nedeljnik „Afera“ i portal „Srbin.info“ prekršili su odredbe Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na zabranu diskriminacije, odlučila je Komisija za žalbe Saveta za štampu na poslednjoj sednici, održanoj 31. marta u Novom Sadu. „Večernje novosti“ su, po oceni Komisije, učinile to objavljujući tekst „Maloletni Rom ubio zbog para?“, kao i komentare čitalaca kojima se poziva na nasilje nad čitavom romskom zajednicom. Kodeks je, po mišljenju članova Komisije, prekršen i kolumnom glavnog i odgovornog urednika lista „Više od netrpeljivosti“, za koju je ocenjeno da prelazi granicu kritike postupka pisca Filipa Davida i predstavlja poruku ljudima nesrpske nacionalnosti da moraju da paze šta rade. Javne opomene, takođe zbog diskriminatornih tekstova, izrečene su nedeljniku „Afera“ („Ja sam protiv pedera, droge, NVO i Hrvata“) i portalu „Srbin.info“ („Homoseksualnost, bolest ili opredeljenje?“), zbog disktiminacije LGBT populacije. List „Blic“ je Kodeks novinara prekršio tekstom „Žene ubice na Balkanu: ređe ubijaju od muškaraca, ali su i njihovi zločini monstruozniji“, budući da podaci iz teksta, u kojem se uopšte ne navode slučajevi u kojima su ubice muškarci, ne potvrđuju tezu iz naslova. Komisija je razmatrala ukupno 10 žalbi, a obrazložene odluke, zapisnik, kao i snimak cele sednice Komisije za žalbe mogu se naći na sajtu Saveta za štampu: www.savetzastampu.rs


GRAZIA 10 GODINA U SRBIJI

Magazin Grazia ove godine proslavlja 10 godina poslovanja u Srbiji. Specijalno za ovu priliku u saradnji sa modnom kućom Mona, kreirana je jedinstvena limitirana capsule kolekcija Mona tašni, koju čini 10 modela vanvremenskog dizajna nosivih u svim sezonama. Torbe, izrađene od vrhunske kože sa detaljima od metala, oslikavaju easy chic filozofiju i sofisticirani Grazia duh. Ljubičasto žuta torba sa zmijskim detaljima, ujedno i prva torba iz ove kolekcije, predstavljena u martovskom broju je rasprodata u rekordnom roku. Aprilski broj je doneo šik ranac, izrađen u kombinaciji žute i crne kože sa crvenim detaljima. Ranac je u prodaji u Moninim radnjama širom Srbije. Do kraja godine u svakom broju Grazie, biće predstavljena po jedna torba iz ove kolekcije.


BLIC U DRUŠTVU NAJVEĆIH

Poput američkog "Njujork posta", evropskog "Bilda", "BiBiSija" ili "Dejli Mejla", Blic ima novu opciju na mobilnoj aplikaciji najpoznatije društvene mreže Fejsbuk. Reč je o "Fejsbuk Instant Artiklu (FIA)". Ova tehnologiju je značajna jer donosi niz neverovatnih opcija koje čitanje vesti pretvara u pravi doživljaj: omogućava da fotografije i video snimke pogledate veoma brzo u Fejsbuk aplikaciji, vest se učitava odmah, čak i 10 puta brže od standardnog pregleda preko mobilnog brauzera, možete da povećate i istražite fotografije visoke rezolucije naginjanjem telefona, posmatrate kako auto-play video oživljava dok skrolujete kroz tekst, istražujete interaktivne mape, slušate audio naslove, pa čak i da lajkujete ili komentarišete pojedine delove teksta. Kada pored posta na Fejsbuku u desnom gornjem uglu vidite ikonicu groma u krugu, znajte da tu vest možete pregledati brzo preko "Fejsbuk Instant Artikla". Ova opcija je zasad dostupna samo korisnicima Fejsbuk aplikacija na ajfonu i android mobilnim telefonima.


GLORIA GLAM

Izdavačka kuća Europapress, ovog meseca, donosi na tržište novi dvomesečnik. GLORIA GLAM je luksuzni lifestyle magazin, sa ekskluzivnim pričama i raskošnim fotografijama, promoviše trajne vrednosti u živou, umetnosti, kulturi, modi i lepoti. Prvi broj je u prodaji od 10. aprila. Pored aktuelnih trendova i zanimljivih tema u ovom broju možete da pročitate i intervju sa glumicom Šarliz Teron.


NAPREDNA KNJIGA DRAGOLJUBA ŽARKOVIĆA

Od 7. aprila u prodaji je knjiga glavnog urednika nedeljnika Vreme Dragoljuba Žarkovića pod naslovom: „Napredna knjiga – godine uspona Aleksandra Vučića". Reč je o izboru iz Žarkovićevih novinskih tekstova od 2012. do 2016. godine i pokušaj da se ponudi odgovor na pitanja gde smo bili, kuda smo krenuli i dokle smo stigli. To je period uspona Aleksandra Vučića i on je, kako kaže autor, glavni junak ove knjige. „Ja nisam vikao: Vučiću ovo i Vučiću ono. To je knjiga bez ljutnje i besa, knjiga koja ga situira u jedan političko-socijalni i društveni kontekst. I on kada bi bio pažljiv čitalac, ako bi imao vremena i živaca, iz knjige bi nešto naučio o samom sebi i obliku vladavine koji je uspostavio. Kao što sam rekao, imaćemo sve više Vučića, a sve manje institucionalnih reformi u društvu“, kazao je Žarković. Knjiga je štampana na 168 strana, format A5, meki povez.


BLIC PREDUZETNIK ZA 2015. GODINU

Edvin Bera, vlasnik kompanije “Edos” iz Zrenjanina pobednik je konkursa “Blic preduzetnik 2015”. Dnevni list „Blic“ devetu godinu zaredom izabrao je najboljeg preduzetnika u Srbiji koji je od “Sosijete ženeral banke”, partnera akcije, dobio novčanu nagradu od 20.000 evra. O najboljima je odlučivao šestočlani žiri na čelu sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem. Članovi žirija su: Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Jelena Bulatović, izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera, Aleksandar Gračanac, koordinator Foruma MSPP u Privrednoj komori Srbije, Biljana Pešić, direktor prodaje za mala preduzeća i preduzetnike u “Sosijete ženeral banci” i Suzana Lakić, novinar “Blica”. Žiri je između 400 preduzeća koja su ostvarila dobre poslovne rezultate, odabrala prvo 50, a zatim i 10 najuspešnijih. Kriterijumi na osnovu kojih je žiri birao najbolje su: profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni pontecijal, broj zaposlenih, tehnološke inovacije kao i orijentisanost na zaštitu životne sredine. Direktor Blica Veselin Simonović istakao je da je ponosan što deveti put ispred kompanije "Blic" dodeljuje priznanje preduzetniku godine.


TELEKOM DONACIJA ZA UNAPREĐENJE RAZVOJA DECE

U okviru programa saradnje UNICEF-A i Ministrstva zdravlja posvećenog unapređenju razvoja u ranom detinjstvu, kompanija Telekom Srbija donirala je didaktičke materijale razvojnim savetovalištima Domova zdravlja u Subotici, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu. Kompleti sadrže po 32 elementa, među kojima su i rolerkoster, set za sortiranje i prebrojavanje, setovi za imitaciju strukture, muzički instrumenti, zvečke, lopte, bockalice, perle i drugi didaktički materijali. Njih će pedijatri, psiholozi, logopedi, defektolozi i drugi zdravstveni radnici i saradnici moći da koriste za proveravanje i stimulisanje određenih veština dečijeg razvoja. Didaktički materijal u ime telekoma uručio je Ilija Markov, koordinator Izvršne jedinice Subotica u Telekomu Srbija, i tom prilikom podsetio da je ulaganje u mlade i u obrazovanje jedan od strateških ciljeva kompanije Telekom Srbija. Donaciju je u ime Doma zdravlja Subotica primila direktorka doktorka Mila Dujmić Bogdanović koja se zahvalila Unicefu, Ministartsvu zdravlja i Telekomu Srbija.


PROMENE U ADRIA MEDIA GRUPI

U okviru organizacionih promena unutar kompanije Adria Media Group, na čelu advertising odeljenja, od sada će se naći Aleksandra Čolić, na poziciji Advertising direktora za print izdanja i Mirjana Beljinac Kozma, na poziciji Advertising direktora za digitalne medije.
Aleksandra Čolić (30) je po zanimanju diplomirani ekonomista. U izdavaštvu je od 2009. Godine, u izdavačkoj kući Alt Press kao menadžer marketinga za izdanja Jolie, Vita i Cica. Krajem 2010. Godine prelazi u Adria Media Serbia, kasnije Adria Media Grupa, gde je prvo radila kao Advertising Manager magazina Sensa, a potom na istoj poziciji vodila klijente iz nekoliko industrijskih segmenata i za sve druge naslove. Kasnije je preuzela magazin Story sa kojim je osvarivala posebne rezultate.
Mirjana Beljinac-Kozma (40) je po zanimaju magistar publicistike (Univerzitet Johannes Guntenberg, Nemačka). Mirjana je karijeru u medijima započela 2002. godine kao marketing menadžer u izdavačkoj kući Burda. Nakon toga radi na poziciji Senior Account managera u PR agenciji Executive Group gde je vodila klijente iz različitih industrija. Karijeru nastavlja u medijskoj kući Ekonom:east Media Group, na poziciji direktora marketinga i advertisinga, a u periodu 2009-2012. godine i kao zamenik direktora društva. U kompaniji Adria Media je od maja 2014. godine na poziciji Advertising manager za digitalne medije.


NOVI LJUDI U RINGIER AXEL SPRINGERU

Počev od 1. aprila, 2016 godine, Aleksandar Birovljev pridružio se timu Ringier Axel Springer kompanije i to na poziciji direktora za razvoj novih projekata. Aleksandar će biti odgovoran za digitalni razvoj i unapređenje efikasnosti i konkurentnosti kompanije kroz nove poslovne inicijative. Aleksandar je u poslednjih 15 godina radio i sakupljao bogata iskustva u malim i velikim kompanijama koje su se bavile razvojem elektronskog poslovanja, elektronskom trgovinom i inovativnim tehnologijama. Učestvovao je u stvaranju više pionirskih projekata iz oblasti elektronske trgovine a svoju karijeru gradio je vodeći i e-commerce tim Banca Intese.


DRUŠTVENA MREŽA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Crkva.net, društvena mreža slična Facebook-u i Twitter-u kreirana od strane SPC, za samo nekoliko dana okupila je 2000 ljudi. Na ovoj mreži moguće je deliti crkvene pesme i citate iz Biblije. Za širenje informacija na crkvenoj mreži važe pravila ponašanja kao i na ostalim mrežama – bez vulgarnosti. Versko opredeljenje nije važno – dobrodošli su svi, pa i ateisti. Interesantan je podatak da se umesto opcije “lajk” na ovoj društvenoj mreži koristi “amin”. „Smatramo da je misionarenje na internetu i te kako efikasno, i te kako donosi plodove, a biti slep i nem na tom prostoru ne donosi ništa dobro“, kaže veroučitelj i osnivač mreže Crkva.net Aleksandar Milojkov. „Već su počele da se registruju crkvene opštine, očekujemo i eparhije. Pre svega jeste okrenuta mladima, a mladi danas vole, svidelo se to nama ili ne, kratke, jednostavne, brze i sažete informacije“ izjavio je Stevan Jovanović, veroučitelj i član Misionarskog odeljenja SPC-a.


RTV NA NEMAČKOM

Radio-televizija Vojvodine će od jeseni obogatiti svoj program emitovanjem sadržaja na nemačkom jeziku. U planu su dve kolažne emisije na nemačkom. Emisije će biti emitovane jednom nedeljno na radiju i televiziji, a pripremaće se u saradnji sa Nacionalnim savetom nemačke manjine. Predsednik Saveta Genze Mandler rekao je da je emitovanje programa na maternjem jeziku na Pokrajinskom javnom servisu, izuzetno važno za sve pripadnike nemačke nacionalne zajednice u Srbiji.


15 MILIONA EVRA ZA SRPSKI SAJT

Najposećeniji portal za ocene igrača i rangiranje kazina AskGamblers prodat je za 15 miliona evra kompaniji Catena Medija. Portal posluje već devet godina, za trenutno trenutno radi 30 ljudi iz Beograda i svi će dobiti ponudu da nastave da rade. Prihodi AskGamblersa u prvoj četvrtini 2016. godine iznosili su 810.000€ sa profitnom stopom koja prelazi 80%. Prihodi dolaze od organskih poseta i affiliate aranžmana, a očekivano je da će generisati 25.000 novih klijanata godišnje. Catena Media osnovana je 2012. godine i okrenuta je iGaming industriji, a glavna tržišta su joj Švedska, Norveška, Finska, Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Igor Šalindrija, osnivač AskGamblersa povodom akvizicije dao je kratku izjavu: “Catena Media je izrasla u jednog od najinteresantnijih igrača u našoj industriji i posebno je uzbudljivo što će AskGamblers sada ući u svoju novu fazu zajedno sa njima.”


NOVA ALO! APLIKACIJA ZA ANDROID

Posle uspešnog redizajniranja sajta alo.rs , ALO! ima i novu aplikaciju za mobilne korisnike. Od sada najnovije vesti iz redakcije ALO! Moguće je pratiti putem zvanične ALO! Aplikacije. Čitanje ekskluzivnih vesti, diskutovanje na omiljene teme sa ostalim čitaocima, učestvovanje u anketama, uživanje u galerijama i video sadržaju je olakšano svim korisnicima. Aplikacija je besplatna i može se preuzeti preko zvanične "Guglove" prodavnice na ovom linku.


AUREA ZA PRVI VETROPARK U SRBIJI

Kompanija "MK Fintel Wind" dobitnik je ovogodišnje nagrade za društvenu korisnost "Aurea", koju dodeljuje poslovni portal "eKapija". Ova kompanija krajem prošle godine otvorila je vetropark Kula, koji je ujedno i prvi vetropark u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW u čiju je izgradnju uloženo 15 miliona evra. Vetropark u Kuli sastoji se od tri vetrogeneratora tipa „Vestas" iz Danske, visine oko 178 metara, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi. Petar Kovačević, inženjer MK Fintel Winda, koji je primio nagradu, istakao je da su inicijative kao što je nagrada "Aurea" važne za promociju uspešnih projekata u Srbiji. Kompanija MK Fintel Wind trenutno radi na izgradnji vetroparka „La Piccolina” u okolini Vršca koji će snabdevati zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, kako bi podigli sopstvene resurse, ali i lokalnu privredu.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

AKCIONI PLAN EVROPSKE KOMISIJE ZA PORESKI SISTEM

Evropska komisija predstavila je akcioni plan za stvaranje jednostavnijeg VAT (PDV) sistema, koji bi mogao da podrži jedinstveno tržište, olakša prekograničnu trgovinu i održi korak sa digitalnom i mobilnom ekonomijom. VAT jaz između očekivanog i ostvarenog prihoda u 2013. godini u državama članicama iznosio je 170 milijardi eura. Akcioni plan predstavlja put za modernizaciju postojećih propisa, uključujući: ključni princip za budući jedinstveni sistem PDV-a, kratkoročne mere za borbu protiv poreskih prevara, ažuriranje okvira za poreske stope i davanje veće fleksibilnosti članicama za njihovo postavljanje i pojednostavljenje poreskih pravila za elektronsku trgovinu u kontekstu jedinstvenog digitalnog tržišta. Pjer Moskovići, komesar za ekonomska i finansijska pitanja, oporezivanje i carine izjavio je: “ VAT je glavni izvor poreskih prihoda za zemlje članice EU. Suočeni smo sa neverovatnim fiskalnim deficitom od 170 milijardi eura. Ovo je veliki gubitak novca koji je mogao biti uložen u razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Vreme je da se taj novac vrati. Spremni smo da članicama damo veću autonomiju u definisanju poreskih stopa. Naš akcioni plan će dovesti do željenog ishoda”. Pozitivna promena u novom akcionom planu za izdavače bi trebalo da bude izjednačavanje tretmana digitalnih medija u kontekstu stimulativnih stopa koje u većini zemalja već imaju štampani mediji.


NOVI PREDSEDNIK ENPA

ENPA, Evropska asocijacija novinskih izdavača čiji je član i Asocijacija medija, na skupštini koja je 12. aprila održana u Briselu, izabrala je novog predsednika gospodina Karla Peronea. ENPA predsednik Karlo Perrone je potpredsednik italijanske izdavačke kompanije Italiana Editrice S.p.A. (ITEDI), čija su najpoznatija izdanja La Stampa & Il Secolo XIX, a bio je potpredsednik ENPA od 2010. godine. Generalna skupština je ujedno imenovala i dva potpredsednika: Bruno Pačenta, izvršnog direktora francuskog izdavača Média Sud Europe, i potvrdila mandat postojećem potpredsedniku Valdo Leharija Jr., CEO nemačke izdavačke kompanije Reutlinger General-Anzeiger. Na skupštini asocijacije istaknuto je da će se tokom 2016. godine, ENPA snažno fokusirati na potrebu da izdavači budu uključeni u katalog nosilaca autorskih prava u okviru zakona o autorskim pravima koji EU trenutno razmatra; na smanjenje stope PDV-a za novine u svim digitalnim formatima i na svim platformama . Pregled audiovizuelnog pravnog okvira, položaj platformi i dominantnih igrača u digitalnom okruženju i uloga medijske pismenosti u obrazovanju će takođe biti deo glavnih prioriteta ENPA.


AXEL SPRINGER ISPLATIO DIVIDENDE ZA 2015. GODINU

Na godišnjoj skupštini akcionara kompanije Axel Springer SE održanoj 13. aprila 2016. godine, odlučeno je da se izvrši isplata dividende u vrednosti 1,8 eura po kvalifikovanoj akciji za 2015. finanijsku godinu, što je konstantna vrednost u poređenju sa prethodnom godinom. Zahvaljujući većem broju akcija, isplata dividende ima ukupnu vrednost 194,2 milion eura naspram 178,1 miliona eura kolika je vrednost bila prošle godine. U 2015.godini Axel Springer je podigao ukupnan prihod za 8,5 posto na ukupnih 3.294,9 miliona eura. Zarada (EBITDA) je porasla za 10,2 posto na ukupnih 559 milina eura, dok je EBITDA margina povećana na 17 posto (a bila je 16,7 posto). Osvrćući se na aktuelnu finansijsku 2016. godinu, CEO Mathias Döpfner je najavio dalji rast prihoda i zarade, ističući da je isplata dividendi dostigla rekordnu vrednost.


„NOVI LIST” IMA NOVE VLASNIKE

“Novi list”, najstarije dnevne novine u Hrvatskoj (izdaju se u Rijeci, najviše se čitaju u Primorju i Gorskom kotaru, iako se distribuiraju u celoj Hrvatskoj), dobio je nove vlasnike. Kako se navodi na sajtu seebiz.eu, u pitanju je JOJ Media House koja pripada češko-slovačkoj J&T grupi, čiji su osnivači Ivan Jakabovič i Patrik Tkač. U saopštenju se kaže da JOJ Media House, kao najveća medijska kuća u Slovačkoj, poziciju gradi u području tv emitovanja i produkcije, out-of-home oglašavanja, online portala i radio produkcije. Vodeća je kuća u oblasti out-of-home oglašavanja u Češkoj i druga najveća u Austriji. Ima oko 500 zaposlenih, a 2014. godine ostvarila je konsolidovane prihode od 142 miliona eura, uz gubitak od 8,3 miliona eura. Predsednik uprave Novog lista Neven Klarin obavestio je zaposlene da je prodat paket od 80,3 posto akcija za 38 miliona kuna (oko 5,2 miliona eura). U paketu sa Novim listom novi vlasnici preuzimaju i Glas Istre i RTD, izdavača Zadarskog lista, a najavljeno je i pokretanje novog dnevnog lista na području Zagreba. Klarin je najavio da će se broj zaposlenih smanjivati tokom narednih pet godina za 70, prirodnim odlascima i stimulativnim programom za punu ili prevremenu penziju, ali i gašenjem pojedinih pratećih službi koje bi bile date u outsourcing. Najavio je i gašenje enigmatike koja godišnje stvara gubitak od sto hiljada eura, dok bi zagrebačko dopisništvo, moglo biti angažovano u stvaranju sadržaja za nove dnevne novine. U saopštenju se navode očekivanja predsednika Odbora direktora JOJ Media House-a, Ričarda Flimela, da preuzeta izdanja i dalje budu vodeći regionalni mediji, uz uvažavanje i poštovanje njihove dosadašnje uredničke politike.


POLITIKO POKREĆE NOVE SERVISE U EVROPI

Kompanije Politico i Axel Springer SE lansirale su Pro Finansijski Servis. Servis uključuje jutarnju Pro verziju “Francesco Guerrera’s Morning Exchange newsletter” sa kalendarom događaja i informacijama koje su neophodne za početak dana, detaljne izveštaje sa analizama i predviđanjima, kao i informacije o najvažnijim vestima u realnom vremenu; nedeljni “Brussels Influence newsletter” i pravo prvenstva u pristupu događajima. Pro Finansijski Servis je nastavak ekspanzije kompanije Politico u Evropi, koja je za manje od godinu dana napravila najveću redakciju koja pokriva politiku EU i politiku u Briselu i time došla na prvo mesto čitanosti među nauticajnijim medijima. U septembru 2015. godine kompanija je krenula sa tri oblasti Pro Energija, Pro Zdravstvo i Pro Tehnologija izgradivši bazu čitaoca od nekoliko desetina hiljada evropskih stručnjaka i organizacija. Politico Pro planira da pokrene još dva servisa u junu Pro Poljoprivredu & Hranu i Pro Trgovinu.”


NOVA PROGRAMSKA ŠEMA AL DŽAZIRE

TV mreža Al DŽazira Balkan najavila je novu programsku šemu, proširenje studijskih i tehničkih kapaciteta i početak upotrebe virtualnog studija u Sarajevu. Prve Vesti u programu Al DŽazire Balkan biće emitovane od 12:00, a osim iz studija u Sarajevu, Vesti će biti emitovane i iz studija u Beogradu i Zagrebu. Studiji u Beogradu i Zagrebu opremljeni su scenografijom koja uključuje videozid, novi sistem rasvete te po tri robotizovane kamere s teleprompterom. Robotizovane kamere, parametar snimanja, videozid i prompter kontrolišu se direktno iz Sarajeva. Pored daljinske kontrole, studiji su povezani u centralni interkom sistem, kao i u centralni desk sistem. U Sarajevu u upotrebu je stavljen i virtualni studio (VR) koji će biti korišćen za snimanje magazina i emisija, kao i za vanredne emisije uživo.


GUARDIAN PONOVO DIŽE CENU

Izdavačka kuća Guardian Media Group je podigla cenu Guardiana na 2 funte, a Observer-a na 3 funte, kako bi na taj način pokušala da umanji svoje operativne gubitke, za koje se veruje da u ovom momentu iznose 58,6 miliona funti. Kako je krajem marta prestalo da izlazi štampano izdanje Independent-a, Guardian je postao nacionalna novina sa najnižom prodajom, prema ABC-u. Tiraž je opao za 1,8 posto od početka godine i u proseku dostiže prosečnu prodaju od 161.152 primeraka dnevno. Guardian Media Group je izjavio da njihovi čitaoci prepoznaju visok kvalitet novinarstva, kao što je trenutno izveštavanje o Panamskim dokumentima, i da je njihova lojalnost nešto što zaista vredi. Podizanjem cene novina ostaju u mogućnosti da ulažu u kvalitet novinarstva, svojh štampanih i digitalnih medija i da osiguraju da Guardian i Observer nastave sa svojom tradicijom moćnih novina.


HONGKONG BEZ SVETLEĆIH REKLAMA

Vlada Hongkonga je donela odluku o gašenju svetlećih reklama u periodu od ponoći do 7 sati ujutru, kako bi smanjila svetlosno zagađenje i uštedela električnu energiju. Ovu odluku je podržalo više od 4000 preduzetnika. Hongkong je već nekoliko puta poneo titulu grada sa najvećom stopom svetlosne zagađenosti na svetu, za koju su 2013. godine naučnici utvrdili da je 100 puta veća od međunarodnog standarda. Ovakva osvetljenost može da prouzrokuje iscrpljenost i poremećaj sna. Gašenje reklama je poslednja od mera koje se sprovode već nekoliko godina, 2009. godine uklonjeno preko 5000 reklama koje su ugrožavale bezbednost ili su bile ilegalne. Među uklonjenim neonskim reklamama se nalazila i neonska krava, znak koji je preko 30 godina stajao iznad Semijeve kuhinje. Reklama je bila dugačka 4,5 metara i time je prelazila dozvoljenu dimenziju, pa su mu vlasti izdale nalog da ga ukloni, u suprotnom bi morao da plati kaznu od 25.000 $ i provede godinu dana u zatvoru. Znak je sa još 4500 drugih našao svoje mesto u postavci M+ muzeja. On line izložbu je moguće pogledati na adresi http://www.neonsigns.hk/


YAHOO OTPUŠTA 1600 ZAPOSLENIH

Yahoo, zbog smanjenja troškova, planira da otpusti 15% zaposlenih i da zatvori pojedine poslovne jedinice. Ovim smanjenjem će oko 1600 ljudi ostati bez posla. "Kao deo našeg strateškog plana, doneli smo tešku, ali neophodnu odluku da smanjimo broj zaposlenih kako bi uskladili resurse i poziciju kompanije za jaču budućnost." navodi se u saopštenju. Yahoo razmatra prodaju nestrateških sredstava, kao što su nekretnine, koje bi mogle da obezbede i do milijardu dolara. Odbor kompanije razmatra i prodaju nekih strateških alternativa. Kompanija je pokrenula aukciju svog osnovnog posla, nakon što je odložila planove o izdvajanju svojeg udela u kineskom, e-trgovinskom divu Alibaba Group Holdingu. Yahoo je odredio 11. april kao krajnji rok za slanje preliminarnih ponuda za preuzimanje njegovog poslovanja povezanog sa internetom i udele u imovini u Aziji. Kao potencijalni kupci spominjali su se praktično svi IT velikani, ali prema poslednjim informacijama koje donosi Blumberg, Microsoft, Comcast i AT & T su odustali od kupovine. Tako se sada kao najizgledniji kupci spominju Verizon i Google, iako je u igri još nekoliko banaka i finansijskih institucija, fondova.


MAGAZINI VERLAGSGRUPPE OD SADA I U DIGITALNOM FORMATU

Izdavačka kuća Verlagsgruppe je krenula u digitalnu ofanzivu ponudivši digitalna izdanja svih svojih magazina: Autorevue, Bühne, E-Media, Golfrevue, Gusto, Lust aufs Leben, News, Profil, Trend, TV-Media, Woman i Yachtrevue. Svi magazini su dostupni u formatima za mobilne telefone, tablete i kompjutere putem linka http://aboshop.vgn.at/ U saradnji sa distributerima ponudili su nekoliko modela pretplate, digitalnu, štampanu i nadogradnju digitalne pretplate za već postojeće korisnike štampane pretplate. Digitalna izdanja su takođe dostupna preko Apple, Google i Amazon aplikacija, kao i Axel Springer iKiosk-a. „Drago nam je da smo u mogućnosti da ponudimo svoj portfolio našim čitaocima kroz sve digitalne kanale. Naš cilj je rast E novina i smanjenje troškova proizvodnje.“ izjavio je Markus Falenbok.


UBER PRISTAO NA NAGODBU

Kompanija Uber Technologies Inc je pristao da plati 25 miliona dolara odštete kako bi okončao tužbu u Kaliforniji, koju su 2014. godine pokrenuli okružni tužioci San Franciska i Los Anđelesa. Gradovi su podneli tužbu protiv Uber-a zbog obmanjivanja potrošača kroz svoje reklame, kao i žalbi vezanih za taksimetre i neposedovanje ispravnih dozvola za prevoz putnika sa aerodroma. Uber će morati da u roku od 60 dana plati po pet miliona dolara gradovima, a odluka o uplati preostalih 15 miliona dolara će biti povučena, ukoliko Uber ispoštuje uslove iz dogovora postignutog pre dve godine, navodi se u saopštenju okružnih tužilaca iz San Franciska i Los Anđelesa. Prošle godine, u toku civilne tužbe, pronađeni su dokazi da je Uber zaposlio 25 vozača sa kriminalnim dosijeima, uključujući i presude za otmicu i ubistvo. U poslednje vreme, kompanija je prestala da koristi slogane “najsigurnija vožnja”. „Ovim se šalje jasna poruka svim preduzećima, a posebno startapovima, da u nastojanju da brzo zadobiju tržišni udeo ne mogu ignorisati zakone o zaštiti potrošača„ izjavio je tužilac iz San Franciska, DŽordž Gaskon.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde