Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2015
Asocijacija Medija
No. 245
U OVOM BROJU
Počinje digitalizacija Srbije
„Moj Kiosk“ dobitnik regionalne nagrade
Privatizacija medija
Axel Springer u Americi
Story Corps - aplikacija za snimanje intervjua
EU tužba protiv Googla
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

GAŠENJE ANALOGNOG SIGNALA POČINJE U VRŠCU

"Najvećim projektom u istoriji emitovanja televizije, omogućeno je pokretanje digitalnog signala, koji je od juče dostupan građanima Vršca i okoline", saopštilo je JP "Emisiona tehnika i veze", koje u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija realizuje projekat digitalizacije u Srbiji. Digitalizacija će biti završena do 17. juna kada će 95 posto teritorije Srbije biti pokriveno digitalnim signalom, kako je propisanom Ženevskom konvencijom. Posle Vršca u planu je da 8. maja to učine Subotica, Sombor, Kikinda, a potom 18. maja Čot - Venac. Od 25. maja veliki predajnik Avala emitovaće isključivo digitalni signal, posle čega će i centralna Srbija biti digitalna, a na kraju i jug Srbije i Jastrebac. Digitalizacijom građanima Srbije biće omogućene mnoge pogodnosti, kao što su mogućnost gledanja telelevizije bez smetnji u slici i tonu, gledanje dvadesetak različitih programa na jednom kanalu, biće im omogućena opcija "odloženog gledanja" emisija, filmova i drugo. Digitalizacija se ne odnosi na građane koji imaju kablovsku televiziju ili gledaju televiziju preko interneta. Domaćinstva sa "set top boksovima" imaće digitalni signal čak i sa najstarijim televizorima.


“MOJ KIOSK” DOBITNIK REGIONALNE NAGRADE

"Moj Kiosk" je dobitnik regionalne nagrade “Stvaratelji stoleća” za poseban doprinos u razvoju preduzetništva u Jugoistočnoj Evropi za 2014. godinu. Priznanje je uručeno na svečanoj ceremoniji u okviru Drugog Regionalnog samita preduzetnika Jugoistočne Evrope “300 najboljih” koji je održan u Dubrovniku. Odluku o laureatima za 2014. godinu doneo je dvanaestočlani međunarodni nezavisni Komitet za dodelu nagrada i priznanja, sastavljen od eksperata za ekonomiju, marketing, menadžment i preduzetništvo. Od 340 predloženih kandidata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Nemačke i Švedske, "Moj Kiosk" (pridruženi član Asocijacije medija) je na osnovu ostvarenih rezultata, prepoznat kao dobitnik ove regionalne nagrade. Tim povodom, direktorka korporativnih poslova i marketinga kompanije "Moj Kiosk", Olivera Papić, kazala je: "Ponosni smo da na ovaj način reprezentujemo Srbiju i da smo u regionu prepoznati kao uspešan tim. Za nas je najveći uspeh to što smo sačuvali 3.500 radnih mesta i izgradili moderan maloprodajni lanac sa visokim standardima kvaliteta. Ovo priznanje je u potpunosti u skladu sa motom naše kompanije, a to je: “Stvaranje novih vrednosti za buduće generacije“.


ZAPOSLENI U MEDIJIMA BEZ BESPLATNIH AKCIJA

Prema pisanju Večernjih novosti, većina novinara i drugih zaposlenih u 74 lokalna i državna medija neće moći da dobije besplatne akcije, koje će se deliti ako se za kuću u kojoj rade ne pojavi kupac! Mada zakon predviđa da, ako medijska kuća ne bude prodata do prvog jula, radnicima akcije budu poklonjene, Vlada je donela uredbu koja značajno menja situaciju - vlasnici svog radnog mesta moći će da postanu samo oni novinari i drugi zaposleni koji nikada ranije nisu upisali besplatne akcije za, recimo, Aerodrom ili NIS. A s obirom na to da je više od 4,8 miliona punoletnih građana upisalo besplatne akcije, među njima je i većina novinara. Na ovaj način mnoge medijske kuće, za koje se ne nađu pravi kupci, zapravo će ponovo doći u ruke države. Biće određen broj akcija, malobrojni zaposleni dobiće akcije prema godini radnog staža, a sve što preostane ići će u Akcionarski fond, kao akcije Republike Srbije. Njima se ne trguje, jer je reč o zatvorenom društvu, pa će država nastaviti da gazduje medijima, iako je zakon pisan pre svega da bi država iz njih izašla. Prema rečima državnog sekretara Saše Mirković stvari ipak stoje kako je Zakon i predvideo, a to je da oni mediji koji ne budu našli kupca u dva kruga, ili čije akcije posle toga niko ne bude želeo, biće ugašeni i obrisani iz registra medija. Isto bi moglo da se desi i onima čiji dug prelazi ukupni kapital. A zaposleni u medijima koje čeka prodaja, na sajtu Agencije za privatizaciju mogu da provere imaju li pravo na deo kapitala kuće u kojoj rade.


ISPITIVANJE VLASNIŠTVA U "POLITICI"

Komisija za zaštitu konkurencije odlučila je da predmet kupovine udela od 50 odsto u društvu "Politika novine i magazini" doo uputi Državnom pravobranilaštvu radi ispitivanja punovažnosti ugovora između Ost holding GmbH iz Beča (povezanog pravnog lica nemačke medijske grupacije WAZ) i društva East Media iz Moskve i odlučivanja o eventualnom pokretanju spora. Savet Komisije za zaštitu konkurencije doneo je 25. marta dve odluke u postupku koji je pokrenut po službenoj dužnosti protiv društva East Media Group iz Moskve, zbog osnovane pretpostavke da je prilikom kupovine udela od 50 odsto u društvu "Politika novine i magazini" doo sprovedena koncentracija, za koju nije pribavljeno odobrenje Komisije. Rešenjem Komisije određeni su procesni penali društvu East Media zbog nepostupanja po zaključku Komisije od 29. januara 2015. godine, kojim mu je naloženo dostavljanje podataka i dokumentacije za potrebe predmetnog postupka. Visina procesnog penala iznosi 143.500 evra i ovaj iznos se uplaćuje u budžet Srbije. Tim rešenjem Komisija jasno stavlja do znanja svim učesnicima na tržištu da će neispunjavanje Zakonom propisanih obaveza za dostavljanje podataka, potrebnih za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja, biti sankcionisano u skladu sa Zakonom.


MTS POSTAJE BREND ZA SVE

Telekom Srbija, počevši od 6. aprila, sve telekomunikacione usluge koje pruža korisnicima potpisuje jedinstvenim brendom – MTS. Korisnički brend MTS, sada i sa novim vizuelnim identitetom, objedinjuje pod jednim krovom i imenom sve usluge kompanije - fiksnu i mobilnu telefoniju, internet, televiziju i druge multimedijalne usluge. „Sveobuhvatni brend mts rezultat je nastojanja da izgradimo jaku, modernu i prepoznatljivu tržišnu marku. Novi vizuelni identitet i poruka prevashodno odražavaju našu usmerenost ka poboljšanju korisničkog iskustva u svakom segmentu pružanja usluga”, kaže Natalija Jegdić, izvršna direktorka za privatne korisnike kompanije Telekom Srbija. Grafičko rešenje predstavlja ideal zajednice, formirane oko jakog centra, koja se širi i umnožava, ali ujedno i usluge kompanije koje se razvijaju i tako pomažu zajednici da napreduje. Novi logo sačinjen je od mnoštva jedinica koje čine razigranu a ipak jedinstvenu formu, ukazujući tako na inovativan i dinamičan brend. Slogan „Tvoj svet” na najbolji način ilustruje želju da novi mts bude u potpunosti posvećen ispunjavanju korisnikovih želja i potreba, kao i ostvarivanju njegovih ideja i inspiracije.


SMS 3088 ZA OBNOVU POZORIŠTA "BOŠKO BUHA"

U okviru nacionalne kampanje „Svim srcem“ Hemofarm Fondacija pokrenula je SMS broj 3088 nastavljajući podršku obnovi dečijeg pozorišta „Boško Buha“. Cena SMS poruke je 100 dinara za sve tri mreže. Sav prihod namenjen je rekonstrukciji najstarijeg dečijeg pozorišta u Beogradu. Akcija traje do 20. aprila. Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacije Hemofarma (pridruženi član Asocijacije medija) kaže da podrška pozorištu Boško Buha ima veoma značajnu ulogu u kampanji "Svim srcem": „Ovo pozorište 65 godina zabavlja, ali pre svega vaspitava i obrazuje decu i obnova bi trebalo da ima status nacionalnog projekta. Zato pozivamo sve roditelje koji shvataju važnost negovanja zdravog vaspitanja i vrednosti da se slanjem poruke na 3088 pridruže ovom plemenitom cilju i daju konkretan doprinos srećnijem odrastanju dece.“


HAKERSKI NAPAD NA DANAS

Inspektori Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije istražuju hakerski napad na sajt lista Danas. Inspektori su boravili za vikend pre Uskrsa u redakciji Danasa i razgovarali sa odgovornim licima lista u cilju prikupljanja relevantnih činjenica koje bi vodile do otkrivanja počinilaca i motiva za ove napade. Danas podseća da su za vikend, 4-5. aprila, na internet portalu www.danas.rs pojavili sadržaji koji nisu nastali u redakciji lista, a koji su usmereni na kompromitaciju Saše Mirkovića, predsednika Skupštine opštine Zaječar. Istovetni tekst hakeri su postavili i na sajt Peščanika, sa kojima su pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP takođe u kontaktu. Na identičan način kao i prvog puta, na sajt Danasa je i u ponedeljak ubačen tekst pod nazivom "Čovek čvrste ruke pod istragom", u kojem se iznose klevete na račun Đura Đurovića, direktora Beogradske poslovne škole. Inspektori Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP Srbije koji su bili u redakciji Danasa sumnjaju da je ista osoba postavila sporne tekstove, jer je krivično delo učinjeno na identičan način.


SAOPŠTENJE MEDIJSKE KOALICIJE

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) neće predlagati članove komisija za ocenjivanje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u opštinama i gradovima čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prati objavljivanje javnih poziva u svim opštinama i gradovima i, ukoliko poziv nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, obaveštava ih i daje uputstva za njegovo ispravljanje. I pored obaveštenja Koalicije i ukazivanja na nepravilnosti, opštine Doljevac, Aleksandrovac, Bujanovac i Krupanj, svoje javne pozive nisu uskladile sa Zakonom i Pravilnikom. Koalicija neće učestvovati u postupcima koji nisu u skladu sa propisima i zato neće predložiti kandidate za komisije u ovim opštinama. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja će nakon monitoringa sprovedenih javnih poziva obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja o svim uočenim nepravilnostima.


TELEKOM SRBIJA DOBITNIK NAGRADE PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Na ovogodišnjem konkursu za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje koje dodeljuje Privredna komora Srbije, Telekom Srbija osvojio je prvo mesto u kategoriji velikih i srednjih privrednih društava za kampanju „Kada voziš, parkiraj telefon!“. Na svečanoj dodeli nagrada, održanoj u Privrednoj komori Srbije, generalnom direktoru Telekoma Srbija, Predragu Ćulibrku, nagradu je uručio ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Aleksandar Vulin. Na osnovu visokih kriterijuma i višefaznog ocenjivanja, komisija Komore je, pored ocene samog projekta, u obzir uzimala i celokupno poslovanje kompanije, odnos prema zaposlenima, društvenoj sredini i korisnicima. Telekom Srbija osvojio je nagradu u oštroj konkurenciji od 38 uspešnih kompanija. Privredna komora Srbije ovu prestižnu nagradu dodeljuje svake druge godine, počevši od 2007, a Telekom Srbija je već dva puta do sada bio laureat druge nagrade, i to 2010. godine za projekat „Digitalizacije manastira Hilandara“ i 2012. godine za on-line konkurs „Uradi nešto“.


STUDIO B - 45. ROĐENDAN PA PRIVATIZACIJA

"Televizija Studio B je uspela za godinu dana da se konsoliduje finansijski, da zadrži najvrednije autore i emisije", izjavila je direktorka i glavna urednica te TV, Ivana Vučićević na proslavi 45. rođendana te medijske kuće. Na svečanosti u Starom dvoru, Vučićević je zahvalila zaposlenima u Studiju B za dosadašnji rad i čestitala Beograđanima rođendan gradske televizije. Tom prilikom, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, posle čestitanja Studiju B, uručio je nagradu "Najbeograđanin" direktoru Instituta za majku i dete na Novom Begradu Radoju Simiću. Na rođendanu Studija B, nastupio je dečji hor Čarolije koji je izveo nekoliko pesama o Beogradu.
Odbornici Skupštine Beograda usvojili su odluku o privatizaciji Radio-televizije Studio B prodajom 100 odsto kapitala te kuće na aukciji, nakon javnog prikupljanja ponuda. Prema toj odluci, početna cena za prodaju iznosi 100 odsto procenjene vrednosti kapitala Sudija B na dan 31. 12. 2013. godine, što prema podacima Agencije za privatizaciju iznosi oko 18,8 miliona dinara. U okviru priprema za privatizaciju biće uslovno otpisana dugovanja Studija B, koja je 100 odsto u vlasništvu Grada Beograda. Do sada su interesovanja za privatizaciju Studija B iskazale dve firme – „CTC Unit“ Beograd, po danas usvojenom modelu i „Gama sistem“ iz beogradskog naselja Zuce koja je zainteresovana za kupovinu imovine.


I&F MCCANN GRUPA DOBITNIK PRIZNANJA JDP-A

I&F McCann Grupa, u okviru koje posluje agencija McCann Beograd, dobila je Zahvalnicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) za dugogodišnju uspešnu saradnju. Ovo priznanje Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je I&F McCann Grupi (pridruženi član Asocijacije medija) povodom Dana JDP kojim je svečano obeleženo 67 godina postojanja i rada ovog pozorišta. Saradnja agencije McCann Beograd i Jugoslovenskog dramskog pozorišta počela je pre dve godine kreiranjem nekoliko kampanja koje su za cilj imale osvežavanje imidža ovog pozorišta u javnosti i njegovo približavanje široj potencijalnoj publici. U okviru te saradnje kreativni tim agencije McCann Beograd kreirao je i realizovao kampanju i slogan „pOseti JDP“, kampanje za predstave na repertoaru ovog pozorišta, kao i kampanju u vidu viralnog video materijala „Drama u taksiju“ koja je imala veliki odjek i pozitivne reakcije u javnosti.


IMLEK, BAMBI I KNJAZ DOBILI NOVE DIRKTORE

Investicioni fond Mid Europa Partners iz Londona preuzeo je vlasništvo u Imleku, Bambiju i Knjaz Milošu, saopštio je nedavno taj fond. „To je još jedna potvrda atraktivnosti Srbije kao investicione destinacije, kao i kvaliteta poslovanja tri kompanije koje i u novom vlasništvu planiraju nastavak rasta na zadovoljstvo mnogobrojnih lojalnih potrošača“, ističe se u saopštenju. Mid Europa Partners je najveći investicioni fond u centralnoj i istočnoj Evropi, a zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i biznismenom Andrejem Jovanovićem kupio je početkom februara ove godine za 575 miliona evra Denjub fuds grupu, koju su činili Imlek, Bambi i Knjaz Miloš. Jovanović je, kako je saopšteno, preuzeo rukovođenje celom grupacijom. U menadžerskom timu su i Ilija Šetka (Imlek), Bojan Radun (Bambi) i Miloš Stojisavljević (Knjaz Miloš).


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

AXEL SPRINGER U AMERICI

Axel Springer je tokom prošle godine znatno proširio svoje delovanje u Americi otvorivši sedište u Silikonskoj dolini. Usledilo je nekoliko akvizicija i ulaganja u startup-ove. Poslednja investicija je u startup „Readitlater“, koji je razvio „Pocket“ aplikaciju. „Pocket“ je lansiran još 2011.godine i sada je tržišni lider sa preko 17 miliona preuzimanja. Aplikacija omogućava korisniku da sačuva tekstove, video ili web stranice sa interneta za kasnije čitanje. Partneri u ovom poslu su Capital fondacija i Google Ventures. Anton Waitz, direktor Axel Springer Digital Ventures, ocenio je da sadašnji korisnici interneta jednostavno ne mogu da stignu da konzumiraju sve što ih zanima pa je otuda trend čuvanja sadržaja za kasnije značajan i igra važnu ulogu u distribuciji novinskog sadržaja. Aplikacija je dostupna na svim uređajima, operativnim sistemima i na svim pretraživačima. Zbog svog dizajna i tehničke sofisticiranosti ima visoke ocene na Apple App Storu i Google Play Storu.
Interesantna je i investicija u Njuorški startup „A Plus“, u martu ove godine. „A Plus“ se pojavio online u aprilu 2014.godine sa glumcem Ašton Kučerom kao partnerom i suosnivačem. „A Plus“ proizvodi urednički sadržaj o društvenim temama, nauci i kulturi. Pored Kučera, projekat su podržale i druge javne ličnosti kao što je reper Lil Wayne koji je pomogao da se sadržaj proširi po društvenim mrežama i postigne efekat virala. Ovaj sajt ima već 40 miliona korisnika mesečno.


STORY CORPS - APLIKACIJA ZA SNIMANJE INTERVJUA

U biltenu redakcije McOnline saznajemo da je StoryCorps mobilna aplikacija specijalizirana za snimanje audio intervjua. Ova globalna, besplatna platforma kreirana je kako bi korisnici širom sveta mogli na što jednostavniji način da snime i podele zanimljiva i poučna iskustva drugih ljudi. Iz StoryCorpsa ističu kako ova aplikacija predstavlja alat za pojedince kako bi se povezali sa osobama iz svoje okoline i kako bi zabeležili njihova iskustva i razmišljanja. Aplikacija je jednostavna za korištenje i podeljena je na nekoliko koraka koji vode kroz proces snimanja: od predstavljanja, unapred pripremljenih pitanja koja su filtrirana prema sekcijama, pa sve do završne fotografije sa osobom koju ste intervjuisali i objavljivanja audio zapisa. Jednim klikom priču osobe koju ste intervjuisali možete objaviti na društvenim mrežama ili na stranici StoryCorps-a. Ova mobilna aplikacija je dostupna za korisnike IOS kao i Android operativnih sistema.


EU TUŽBA PROTIV GOOGLA

Evropska komisija podnela je dokument pod nazivom Statement of objection protiv Googla. Osnovni problem je nedozvoljena monopolska pozicija na tržištu EU. Sada sledi nastavak istrage, odgovor Googla, pokušaj nagodbe i slično. Ukoliko ne nađu zajednički jezik sledi tužba. Konačni ishod mogao bi da bude kazna za Google u iznosu od deset posto godišnjih prihoda, što je, uzimajući u obzir rezultate prošle godine, iznos veći od šest milijardi dolara, ali i ograničenje delovanja. Google može da se žali Evropskom sudu. Čak i ako ne dođe do kazni, ovakve situacije otežavaju poslovanje kompanije, što je pokazao raniji slučaj Microsofta koji je bio kažnjen iznosom preko 2 milijarde dolara. Evropski parlament je prošle godine doneo neobavezujuću odluku kojom se od Googla traži da razdvoji pretraživač od ostalih poslovnih poduhvata. Četiri su sporne situacije: prva je način na koji pretraživač prikazuje svoje usluge u odnosu na usluge konkurencije, druga se odnosi na način na koji Google koristi sadržaj drugih stranica, treća se bavi Googleovom dominacijom u vezi sa oglašavanjem, a četvrta restrikcijama koje definišu pod kojim usloovima oglašivači svoje kampanje mogu da presele na druge pretraživač. Google drži 90 posto evropskog tržišta, odnosno 90 posto web upita prolazi kroz Google. To je znatno veći deo od onog koji Google drži u SAD-u (68 posto).


UGAŠENA TATARSKA STANICA NA KRIMU

Jedina TV stanica namenjena tatarskom stanovništvu na Krimu ATR je prekinula emitovanje pošto su joj ruske vlasti više puta odbile zahtev za dozvolu za emitovanje, javila je agencija AP, a prenosi FoNet. ATR je prvi elektronski medij namenjen Tatarima kojih ima oko 300.000 na Krimu. Stanica je imala uređivačku politiku koja je bila kritički nastrojena prema odluci Moskve da pripoji Krim Rusiji, navodi AP. Osnivač stanice Lenur Islamov je izjavio da su ruske vlasti četiri puta odbile zahtev za izdavanje dozvole za emitovanje, navodeći tehničke razloge i dodao da stanica nema pravnu osnovu da nastavi emitovanje programa.


BILBORD IZ KOG PROLAZNICI MOGU DA PIJU COCA COLU

Coke Zero i reklamna agencija Ogilvy&Mather su, kao deo sponzorstva studentskog košarkaškg takmičenja NCAA u američkoj državi Indiana, postavili poseban bilbord koji je kroz ogromnu slamku potiskivao kokakolu kroz slavinu iz koje su prolaznici mogli da se osveže ovim pićem. Oko deset tona težak bilbord postavljen je na košarkaško igralište u državnom parku White River u Indianopolisu, glavnom gradu Indiane. Coca-Cola teče kroz 1,4 km dugu slamku koja stvara napis „Taste it“ (Okusi je). Tečnost se pretače do dna panoa u slavinu sa šest mlaznica pod pritiskom. Bilbord sa 75 ventila, četiri pumpe visokog pritiska i 16 senzora potiskuje tečnost i vazduh kroz cevi pri čemu se stvara utisak kao da se slamka prazni.


"FLIPBOARD" UVEO PRIVATNE MAGAZINE ZA GRUPE

Kako se navodi na sajtu www.media.ba, jedan od najpopularnijih servisa za čitanje vesti Flipboard, uveo je novu opciju koja omogućava korisnicima kreiranje privatnih grupa za deljenje magazina. Privatni magazini će omogućiti bolje povezivanje korisnika koji imaju zajedničke interese, uz limitiranu vidljivost izvan grupe, navodi se u saopštenju kompanije. Pored navedene opcije, na Flipboardu je dostupno i zajedničko uređivanje magazina putem opcije Invite Contributors. Privatni magazini su dostupni na web platformi, te mobilnim aplikacijama za Android, iOS i Windows Phone.


MCCANN WORLDGROUP NAJEFIKASNIJA AGENCIJA U EVROPI

Agencijska mreža McCann Worldgroup proglašena je najuspešnijom u Evropi i drugom najefikasnijom i najnagrađivanijom agencijskom mrežom u svetu u 2014. godini po globalnom Effie Indexu efikasnosti. Effie Index prepoznaje i rangira najuspešnije agencije, kao i oglašivače i brendove, kroz analizu kriterijuma tržišne efektivnosti poslovanja i uspešnosti na festivalima i takmičenjima širom sveta. Globalnom uspehu McCann Worldgroup doprineli su proglašenje evropskog ogranka agencije McCann za najuspešniju agencijsku mrežu u Evropi u prošloj godini, kao i uspeh članice McCann Worldgroup agencije FP7 iz Dubaija koja je najuspšenija agencija sa područja Bliskog istoka i druga najuspešnija pojedinačna agencija u 2014. godini. Pored toga, McCann CEE kojoj pripada i I&F McCann Grupa u okviru koje posluju McCann agencije u pet zemalja jugoistočne Evrope prošle godine proglašena je za najuspšeniju agencijsku mrežu u ovom delu Evrope na takmičenju Golden Drum.


HRVATSKI ČASOPIS "ZAREZ" PRESTAO DA IZLAZI

Po prvi put od februara 1999. godine, posle 16 godina izlaženja i ukupno 404 broja, dvonedeljni magazin za kulturna i društvena zbivanja u Hrvatskoj prestao je da izlazi. U saopštenju redakcije "Zareza" navodi se da je tokom prošle godine više puta, zbog finansijskih poteškoća uzrokovanih kašnjenjem raspisivanja i rezultatima javnih konkursa, kao i uplate dodeljenih sredstava, časopis bio u situaciji da ono što je pripremljeno ne može da se odštampa, što se sada konačno i desilo. Novog, 405. broja neće biti. Redakcija ističe da obzirom da nisu dobili prihode od prodaje poslednjeg broja, niti novi ugovor za 2015. godinu, niti deo dodeljenih sredstava za projekte u 2014. godini od Grada Zagreba, kao ni ugovor od Ministarstva kulture za 2015. godinu, nisu imali drugog izbora sem da zaustave izdanje. Na Facebook stranici su najavili da će u narednom periodu objaviti neke od tekstova na svojoj stranici, a pored toga, objavili su i ranije pripremljenu sliku naslovnice nesuđenog 405. broja. Neizlaženje "Zareza" podudarilo se sa smenom u nadležnim institucijama, tačnije otkazom koji je dala bivša ministarka kulture Andrea Zlatar Violić, koja je ujedno bila i bivša urednica Zareza.


TWITTER I YOU-TUBE U TURSKOJ SE PALE I GASE PO POTREBI

Turska je prošle nedelje odblokirala pristup Twitter-u i YouTube-u pošto su navodno te kompanije uklonile sadržaj sporan za vladu. Te su internet stranice bile blokirane jedan dan nakon što su tužioci zatražili tu meru jer su prethodne nedelje internetom kružile fotografije tužioca kojeg su oteli levičarski militanti. Dvojica militanata i tužilac ubijeni su tokom policijske akcije spašavanja otetog tužioca. Turska vlada nedavno je donela zakon koji omogućava brzu blokadu internet stranica kojim se često koristi. Pristup Twitter-u i YouTube-u bio je blokiran prošle godine uoči lokalnih izbora nakon što su korisnici počeli na internetu da optužuju za korupciju vladu tadašnjeg premijera, a današnjeg predsednika Redžepa Tayipa Erdogana.


LANSIRAN ONLINE TV KANAL HBO

HBO je učinio obećano i prošle nedelje lansirao svoj novi medij – online televizijski kanal HBO Now. Reč je o projektu kojeg čelnik ove kompanije simbolički naziva „milenijumski projektil“ Richard Plepler jer će prvi put u istoriji ljubitelji programa ove TV kuće njen program moći da prate, a da pritom ne moraju da plaćaju usluge kablovskih operatera. Za 14,99 dolara mesečno, pretplatnici mogu preko Apple TV-a, iPhonea i iPadova te internet provajdera Cablevisiona da prate HBO program, a uz to dobijaju i 30 dana besplatnog pristupa ovoj usluzi. Novi kanal pokrenut je u velikom stilu, emitovanjem početka nove sezone hit serije Igra prestola.


ISLAMISTI UGASILI TELEVIZIJU

Francuska TV stanica TV5Mond saopštila je 9. aprila da se našla na udaru hakera iz Islamske države koji su napali njene kanale, sajtove i Fejsbuk stranicu. "Više nismo u mogućnosti da emitujemo program, ni na jednom od naših 11 kanala. Sajtovi takođe nisu pod našom kontrolom, a za to je odgovornost preuzela Islamska država", izjavio je generalni direktor TV5 Iv Bigo, prenosi AP. Nešto kasnije, signal je ponovo uspostavljen, ali je bilo moguće emitovati samo snimljene emisije. Na Fejsbuk stranici TV5Mond hakeri su postavili dokumenta za koja tvrde da su lične karte rođaka francuskih vojnika koji su učestvovali u operacijama protiv Islamske države.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde